20.12.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 347/174


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1292/2013 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 11ης Δεκεμβρίου 2013

σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 294/2008 για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 173 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση χωρίς αποκλεισμούς αναγνωρίζει τον πρωταρχικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας («το EIT») που συνεισφέρει σε διάφορες εμβληματικές πρωτοβουλίες.

(2)

Κατά την περίοδο 2014-2020, το ΕΙΤ θα πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος «Ορίζοντας 2020 - πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία», που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 (3) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου («Ορίζοντας 2020»), μέσω της ολοκλήρωσης του τριγώνου της γνώσης το οποίο σχηματίζουν η ανώτατη εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία.

(3)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα συνεκτικό πλαίσιο για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», ο κανονισμός (EE) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) («κανόνες συμμετοχής»), θα πρέπει να ισχύσει και για το EIT.

(4)

Οι κανόνες που αφορούν τη διαχείριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας καθορίζονται στους κανόνες συμμετοχής.

(5)

Οι κανόνες που αφορούν τη σύνδεση τρίτων χωρών καθορίζονται στον κανονισμό για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

(6)

ΤΟ ΕΙΤ θα πρέπει να προωθεί την επιχειρηματικότητα στις δραστηριότητές του για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Ειδικότερα, θα πρέπει να προωθεί την αριστεία στην επιχειρηματική κατάρτιση και να υποστηρίζει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών.

(7)

Το EIT θα πρέπει να παγιώσει απευθείας επικοινωνία με τους εθνικούς και περιφερειακούς εκπροσώπους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη από την αλυσίδα της καινοτομίας, προς το συμφέρον και των δυο πλευρών. Για να γίνουν πιο συστηματικά ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων, θα πρέπει να καθιερωθεί ένα φόρουμ για τα ενδιαφερόμενα μέρη του ΕΙΤ, στο οποίο θα συμμετέχει η ευρύτερη κοινότητα των ενδιαφερόμενων μερών, για οριζόντια θέματα που ενδιαφέρουν όλες τις πλευρές. Το ΕΙΤ θα πρέπει επίσης να αναλαμβάνει δραστηριότητες ενημέρωσης και επικοινωνίας για τους εκάστοτε ενδιαφερομένους.

(8)

Το ΕΙΤ θα πρέπει να προωθεί την κατάλληλη ισορροπία όσον αφορά τη συμμετοχή των διαφόρων παραγόντων από το τρίγωνο της γνώσης, στις κοινότητες γνώσης και καινοτομίας («ΚΓΚ»). Επιπλέον, θα πρέπει να προωθεί μεγαλύτερη συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα, και ιδιαίτερα από τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις («ΜΜΕ»).

(9)

Θα πρέπει να καθοριστεί το πεδίο συμμετοχής του EIT στις ΚΓΚ και να διευκρινιστούν οι πηγές των οικονομικών πόρων των ΚΓΚ.

(10)

Θα πρέπει να απλουστευτεί η σύνθεση των οργάνων του EIT. Η λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΤ θα πρέπει να εξορθολογιστεί, όπως επίσης θα πρέπει να διασαφηνιστούν οι αντίστοιχοι ρόλοι και αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου και του διευθυντή του ΕΙΤ.

(11)

Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες ΚΓΚ, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων πεδίων προτεραιότητας και της οργάνωσης και του χρονοδιαγράμματος της διαδικασίας επιλογής, με βάση τους λεπτομερείς όρους που καθορίζονται στο στρατηγικό θεματολόγιο καινοτομίας, με ανοιχτή, διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία.

(12)

Οι ΚΓΚ θα πρέπει να διευρύνουν τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες για τη βελτίωση των ικανοτήτων σε ολόκληρη την Ένωση, μέσω της παροχής κύκλων μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης και άλλης κατάλληλης εκπαίδευσης.

(13)

Απαιτείται συνεργασία για την οργάνωση της παρακολούθησης και των αξιολογήσεων των ΚΓΚ μεταξύ της Επιτροπής και του ΕΙΤ, ώστε να διασφαλίζεται η συνοχή με το συνολικό σύστημα αξιολόγησης και παρακολούθησης σε επίπεδο Ένωσης. Θα πρέπει, ιδίως, να υπάρχουν σαφείς αρχές για την παρακολούθηση των ΚΓΚ και του ΕΙΤ.

(14)

Οι ΚΓΚ θα πρέπει να επιδιώκουν συνέργειες με τις σχετικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ένωσης, κρατών μελών και περιφερειών.

(15)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρύτερη συμμετοχή οργανώσεων από διαφορετικά κράτη μέλη στις ΚΓΚ, οι οργανισμοί-εταίροι θα πρέπει να είναι εγκατεστημένοι τουλάχιστον σε τρία διαφορετικά κράτη μέλη.

(16)

Το ΕΙΤ και οι ΚΓΚ θα πρέπει να αναπτύξουν δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και διάδοσης βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ άλλων μέσω του περιφερειακού σχεδίου καινοτομίας.

(17)

Τα κριτήρια και οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των ΚΓΚ θα πρέπει να εγκριθούν από το ΕΙΤ πριν από τη έναρξη της διαδικασίας επιλογής των ΚΓΚ.

(18)

Στο τριετές πρόγραμμα εργασίας του EIT θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η γνώμη της Επιτροπής για τους ειδικούς στόχους του ΕΙΤ, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», και η συμπληρωματικότητά του με τις πολιτικές και τα μέσα της Ένωσης.

(19)

Δεδομένου ότι το ΕΙΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», θα ενταχθεί στον εξορθολογισμό των δαπανών για την κλιματική αλλαγή που ορίζεται σε αυτό.

(20)

Η αξιολόγηση του ΕΙΤ θα πρέπει να προσφέρει έγκαιρα πληροφορίες για την αξιολόγηση του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» το 2017 και το 2023.

(21)

Η Επιτροπή θα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της όσον αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής ειδικών πτυχών των δραστηριοτήτων του ΕΙΤ.

(22)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ορίζει, καθ' όλη τη διάρκεια του «Ορίζοντας 2020», ένα συνολικό ποσό χρηματοδότησης που αποτελεί το ποσό προνομιακής αναφοράς για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού, κατά την έννοια του σημείου 17 της διοργανικής συμφωνίας, της 2ης Δεκεμβρίου 2013, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (5). Η χρηματοδοτική συνεισφορά για το EIT θα πρέπει να παρέχεται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

(23)

Αντίθετα από τις αρχικές προβλέψεις, το ίδρυμα ΕΙΤ δεν θα λάβει άμεση συνεισφορά από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να έχει εφαρμογή σε αυτό η ενωσιακή διαδικασία απαλλαγής.

(24)

Για λόγους σαφήνειας, το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 294/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέο παράρτημα.

(25)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 294/2008 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 294/2008 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:

α)

το σημείο 1 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   ως "καινοτομία": νοείται η διαδικασία, με την οποία αναπτύσσονται νέες ιδέες ως απόκριση σε κοινωνικές ή οικονομικές ανάγκες και ζήτηση και δημιουργούν νέα προϊόντα, υπηρεσίες ή επιχειρηματικά και οργανωτικά μοντέλα που εισάγονται με επιτυχία σε μια υφιστάμενη αγορά ή μπορούν να δημιουργήσουν νέες αγορές και παράγουν αξία για την κοινωνία,»

β)

το σημείο 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   ως "κοινότητες γνώσης και καινοτομίας" (ΚΓΚ): νοούνται αυτόνομες εταιρικές συμπράξεις με ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ερευνητικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στη διαδικασία της καινοτομίας, υπό τη μορφή ενός στρατηγικού δικτύου, ανεξάρτητα από την ακριβή νομική μορφή τους, βασισμένου σε κοινό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό καινοτομίας για την επίτευξη των εγχειρημάτων του ΕΙΤ και τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) (πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020”),

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 της 11ης Δεκεμβρίου 2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την σύσταση του προγράμματος Ορίζοντας 2020 - Το πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 104.).»,"

γ)

το σημείο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   ως ‘κέντρο συστέγασης’: νοείται μια γεωγραφική περιοχή όπου έχουν την έδρα τους οι βασικοί εταίροι του τριγώνου της γνώσης και όπου μπορούν εύκολα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, παρέχοντας το σημείο αναφοράς για τη δραστηριότητα των ΚΓΚ στη συγκεκριμένη περιοχή,»,

δ)

το σημείο 4 διαγράφεται,

ε)

το σημείο 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   ως ‘οργανισμός-εταίρος’: νοείται κάθε οργανισμός που είναι μέλος ΚΓΚ και μπορεί να περιλαμβάνει, ειδικότερα, ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ερευνητικούς οργανισμούς, δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιφερειακές και τοπικές αρχές, ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς,»,

στ)

το σημείο 9 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«9.   ως ‘στρατηγικό θεματολόγιο καινοτομίας’ (ΣΘΚ): νοείται έγγραφο πολιτικής που περιγράφει τους τομείς προτεραιότητας και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του ΕΙΤ για μελλοντικές πρωτοβουλίες, και περιλαμβάνει επισκόπηση των σχεδιαζόμενων δραστηριοτήτων έρευνας, καινοτομίας και ανώτατης εκπαίδευσης για χρονικό διάστημα επτά ετών,»,

ζ)

προστίθεται το ακόλουθο σημείο:

«9α.   ως ‘περιφερειακό σχέδιο καινοτομίας’ (ΠΣΚ): νοείται ένα σχέδιο ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί στη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, ερευνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων, και άλλων ενδιαφερομένων, με στόχο την προαγωγή της καινοτομίας σε ολόκληρη την Ένωση,»,

η)

προστίθενται τα ακόλουθα σημεία:

«10.   ως ‘φόρουμ ενδιαφερόμενων μερών’: νοείται μια πλατφόρμα προσβάσιμη σε εκπροσώπους των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, ομάδων συμφερόντων και μεμονωμένων οντοτήτων από το χώρο των επιχειρήσεων, της ανώτατης εκπαίδευσης, της έρευνας, συλλογικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών και συνεργατικών σχηματισμών, καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων μερών από το τρίγωνο της γνώσης,

11.   ως ‘δραστηριότητες των ΚΓΚ με προστιθέμενη αξία’: νοούνται οι δραστηριότητες που διεξάγονται από οργανισμούς-εταίρους ή από νομικές οντότητες ΚΓΚ, αν έχει εφαρμογή, που συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του τριγώνου της γνώσης το οποίο σχηματίζουν η ανώτατη εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων συγκρότησης, διοίκησης και συντονισμού των ΚΓΚ, και εξυπηρετούν τους γενικότερους στόχους του ΕΙΤ.».

2)

Το άρθρο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 3

Αποστολή και στόχοι

Στόχος του ΕΙΤ είναι να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ενισχύοντας την ικανότητα των κρατών μελών και της Ένωσης για καινοτομία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή κοινωνία. Για να επιτύχει το στόχο του αυτό το ΕΙΤ θα επιδιώξει την προώθηση συνεργειών και του συντονισμού, και την ολοκλήρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της έρευνας με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της επιχειρηματικότητας.

Στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» καθορίζονται οι γενικοί στόχοι του EIT, οι ειδικοί στόχοι και οι δείκτες αποτελεσμάτων για την περίοδο 2014-2020.».

3)

Το άρθρο 4 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)

το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)

το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από μέλη υψηλού επιπέδου με πείρα στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης, της καινοτομίας, της έρευνας και των επιχειρήσεων. Το διοικητικό συμβούλιο έχει την ευθύνη για τη διεύθυνση των δραστηριοτήτων του ΕΙΤ για την επιλογή, τον καθορισμό και την αξιολόγηση των ΚΓΚ, και για όλες τις υπόλοιπες στρατηγικές αποφάσεις. Επικουρείται από εκτελεστική επιτροπή,»,

β)

το στοιχείο β) διαγράφεται,

γ)

το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

ο διευθυντής, ο οποίος διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο και λογοδοτεί σε αυτό για τη διοικητική και την οικονομική διαχείριση του ΕΙΤ, και είναι ο νόμιμος εκπρόσωπός του ΕΙΤ,».

4)

Το άρθρο 5 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)

το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)

προσδιορίζει, σύμφωνα με το ΣΘΚ, τις κύριες προτεραιότητες και δραστηριότητές του,»,

β)

το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

επιλέγει και ορίζει τις ΚΓΚ στους τομείς προτεραιότητας σύμφωνα με το άρθρο 7 και καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους βάσει συμφωνίας, τους παρέχει κατάλληλη υποστήριξη, εφαρμόζει τα ενδεδειγμένα μέτρα ποιοτικού ελέγχου, παρακολουθεί διαρκώς και αξιολογεί περιοδικά τις δραστηριότητές τους, εξασφαλίζει κατάλληλο επίπεδο συντονισμού, και διευκολύνει την ουσιαστική επικοινωνία και τη θεματική συνεργασία μεταξύ των ΚΓΚ,»,

γ)

το στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«στ)

προωθεί τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών για την ολοκλήρωση του τριγώνου της γνώσης, μεταξύ άλλων μεταξύ των ΚΓΚ, με στόχο να αναπτύξει μια κοινή αντίληψη καινοτομίας και μεταφοράς γνώσης, και ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του ΠΣΚ,»,

δ)

το στοιχείο η) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«η)

προωθεί διεπιστημονικές προσεγγίσεις σχετικά με την καινοτομία, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης τεχνολογικών, κοινωνικών και μη τεχνολογικών λύσεων, οργανωτικών προσεγγίσεων και επιχειρηματικών μοντέλων,»,

ε)

προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία:

«θ)

εξασφαλίζει συμπληρωματικότητα και συνέργεια μεταξύ των δραστηριοτήτων του ΕΙΤ και άλλων ενωσιακών προγραμμάτων, όπου είναι σκόπιμο,

ι)

προωθεί τις ΚΓΚ ως άριστους εταίρους στην καινοτομία εντός και εκτός Ένωσης,

ια)

καθιερώνει φόρουμ ενδιαφερομένων μερών για την ενημέρωσή τους σχετικά τις δραστηριότητες του ΕΙΤ, τις εμπειρίες, τις βέλτιστες πρακτικές και τη συμβολή του στις πολιτικές και τους στόχους της Ένωσης για την καινοτομία, την έρευνα και την εκπαίδευση και για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους. Το Φόρουμ ενδιαφερόμενων μερών συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά το έτος. Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών συνεδριάζουν σε ειδική σύνθεση, στο πλαίσιο της συνόδου του φόρουμ ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή επικοινωνία και ροή πληροφοριών με το ΕΙΤ, και πληροφορούνται για τα επιτεύγματα, συμβουλεύουν το ΕΙΤ και τις ΚΓΚ και ανταλλάσσουν εμπειρίες μαζί τους. Η ειδική σύνθεση των αντιπροσώπων των κρατών μελών στο πλαίσιο του φόρουμ ενδιαφερόμενων μερών θα διασφαλίζει επίσης τις κατάλληλες συνέργειες και συμπληρωματικότητες ανάμεσα στις δραστηριότητες του ΕΙΤ και των ΚΓΚ και τα εθνικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης εθνικής συγχρηματοδότησης των δραστηριοτήτων των ΚΓΚ.».

5)

Το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

i)

το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

έρευνα αιχμής και με άξονα την τεχνολογία σε τομείς ζωτικού οικονομικού και κοινωνιακού ενδιαφέροντος, και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής και της εθνικής έρευνας, με δυνατότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο και εξεύρεσης λύσεων για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή κοινωνία,»,

ii)

το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε επίπεδο μεταπτυχιακού και διδακτορικού καθώς και κύκλους μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε γνωστικά αντικείμενα που προσφέρονται για την αντιμετώπιση των μελλοντικών ευρωπαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναγκών και διευρύνουν τη βάση ικανοτήτων της ΕΕ, προωθούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα της καινοτομίας, τη βελτίωση των διευθυντικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων, την προσέλκυση και διατήρηση των καλύτερων, και την κινητικότητα ερευνητών και φοιτητών, και προάγουν την κοινοχρησία της γνώσης, την καθοδήγηση και τη δικτύωση μεταξύ των κατόχων τίτλων σπουδών και κατάρτισης με τη σφραγίδα του ΕΙΤ,»,

iii)

το στοιχείο δ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«δ)

δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και διάδοση βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της καινοτομίας, με επίκεντρο την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ της ανώτατης εκπαίδευσης, της έρευνας και του επιχειρηματικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του τομέα των υπηρεσιών και του χρηματοπιστωτικού τομέα,»,

iv)

προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

«ε)

επιδίωξη συνεργειών και συμπληρωματικότητας μεταξύ των δραστηριοτήτων των ΚΓΚ και των υπαρχόντων ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων, όπου είναι σκόπιμο,»,

β)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Οι ΚΓΚ διαθέτουν σημαντική και καθολική αυτονομία όσον αφορά τον καθορισμό της εσωτερικής οργάνωσης και σύνθεσής τους, καθώς και του ακριβούς προγράμματος και των μεθόδων εργασίας τους. Ειδικότερα, οι ΚΓΚ:

α)

καθιερώνουν ρυθμίσεις διακυβέρνησης που αντικατοπτρίζουν το τρίγωνο της γνώσης το οποίο σχηματίζουν η ανώτατη εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία,

β)

επιδιώκουν να είναι ανοικτές σε νέα μέλη όταν τα μέλη αυτά παρέχουν πρόσθετα οφέλη στην εταιρική σχέση,

γ)

λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς και με διαφάνεια, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες τους,

δ)

καταρτίζουν επιχειρηματικά σχέδια με στόχους και βασικούς δείκτες επιδόσεων,

ε)

αναπτύσσουν στρατηγικές για οικονομική βιωσιμότητα.».

6)

Το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Η επιλογή και ο καθορισμός μιας εταιρικής σύμπραξης από το EIT ως κοινότητας γνώσης και καινοτομίας θα γίνεται με ανταγωνιστική, ανοικτή και διαφανή διαδικασία. Το ΕΙΤ εγκρίνει και δημοσιεύει τα λεπτομερή κριτήρια για την επιλογή ΚΓΚ, τα οποία βασίζονται στις αρχές της αριστείας και της συνάφειας με την καινοτομία. Στη διαδικασία επιλογής συμμετέχουν εξωτερικοί και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.»,

β)

παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

«1α.   Το EIT προβαίνει στην επιλογή και στον καθορισμό των ΚΓΚ με βάση τα πεδία προτεραιότητας και το χρονοδιάγραμμα που καθορίζονται στο ΣΘΚ.»,

γ)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Σύμφωνα με τις αρχές που παγιώνονται στην παράγραφο 1, τα κριτήρια επιλογής για τον καθορισμό μιας ΚΓΚ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

α)

την υπάρχουσα και τη δυνητική ικανότητα καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, καθώς και την αριστεία της στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της έρευνας,

β)

την ικανότητα της εταιρικής σχέσης να επιτύχει τους στόχους του ΣΘΚ και να συμβάλει έτσι στον γενικό στόχο και τις προτεραιότητες του «Ορίζοντας 2020»,

γ)

τη διεπιστημονική προσέγγιση της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης τεχνολογικών, κοινωνικών και μη τεχνολογικών λύσεων,

δ)

την ικανότητα της εταιρικής σχέσης να εξασφαλίσει βιώσιμη και μακροπρόθεσμα αυτοτελή χρηματοδότηση με ουσιαστική και διαρκώς και αυξανόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, της βιομηχανίας και του τομέα των υπηρεσιών,

ε)

την κατάλληλα ισορροπημένη συμμετοχή στην εταιρική σχέση, οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο τρίγωνο της γνώσης το οποίο σχηματίζουν η ανώτατη εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία,

στ)

την επίδειξη σχεδίου για τη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας, που να προσιδιάζει στον οικείο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη οι συνεισφορές των διαφόρων οργανισμών-εταίρων,

ζ)

τα μέτρα για την υποστήριξη της συμμετοχής και της συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα και ιδίως των ΜΜΕ, καθώς και της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, τεχνοβλαστών και ΜΜΕ, με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων ΚΓΚ,

η)

την προθυμία να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία με τον δημόσιο και τον τριτογενή τομέα, κατά περίπτωση,

θ)

την προθυμία για την ανάπτυξη επαφών με άλλους οργανισμούς και δίκτυα εκτός της ΚΓΚ, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και αριστείας,

ι)

την προθυμία να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για συνέργειες με πρωτοβουλίες της Ένωσης και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες.»,

δ)

η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Ελάχιστη προϋπόθεση για τη σύσταση ΚΓΚ είναι η συμμετοχή τουλάχιστον τριών οργανισμών-εταίρων εγκατεστημένων σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά κράτη μέλη. Όλοι οι εν λόγω οργανισμοί-εταίροι πρέπει να είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους, κατά την έννοια του άρθρου 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. (8)

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση των κανόνων συμμετοχής και διάδοσης του «Ορίζων 2020» – Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας (2014-2020) (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 81.).»,"

ε)

η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Επιπροσθέτως του όρου της παραγράφου 3, τουλάχιστον τα δύο τρίτα των οργανισμών-εταίρων που αποτελούν μια ΚΓΚ είναι εγκατεστημένοι στα κράτη μέλη. Σε κάθε μια από τις ΚΓΚ συμμετέχουν τουλάχιστον ένα ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης και μια ιδιωτική επιχείρηση.»,

στ)

προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

«5.   Το EIT θεσπίζει και δημοσιεύει κριτήρια και διαδικασίες για τη χρηματοδότηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των ΚΓΚ πριν από την έναρξη της διαδικασίας επιλογής νέων ΚΓΚ. Η ειδική σύνθεση των αντιπροσώπων των κρατών μελών στο πλαίσιο του φόρουμ ενδιαφερόμενων μερών ενημερώνεται άμεσα γι’ αυτά.».

7)

Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα:

«Άρθρο 7α

Αρχές για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των ΚΓΚ

Το ΕΙΤ οργανώνει, χρησιμοποιώντας βασικούς δείκτες επιδόσεων που ορίζονται, μεταξύ άλλων, στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013, και στο ΣΘΚ, και σε συνεργασία με την Επιτροπή, συνεχή παρακολούθηση και περιοδικές εξωτερικές αξιολογήσεις των αποτελεσμάτων και του αντίκτυπου κάθε ΚΓΚ. Τα αποτελέσματα των ανωτέρω μέτρων παρακολούθησης και αξιολόγησης κοινοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο και δημοσιοποιούνται.

Άρθρο 7β

Διάρκεια, συνέχιση και λύση μιας κοινότητας γνώσης και καινοτομίας

1.   Με την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων της διαρκούς παρακολούθησης και των περιοδικών αξιολογήσεων, και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν συγκεκριμένοι τομείς, η χρονική διάρκεια μιας ΚΓΚ κυμαίνεται συνήθως από επτά έως δεκαπέντε έτη.

2.   Το ΕΙΤ μπορεί να καταρτίσει εταιρική συμφωνία πλαίσιο με μια ΚΓΚ, για αρχική περίοδο επτά ετών.

3.   Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει την ισχύ μιας εταιρικής συμφωνίας με μια ΚΓΚ πέρα από την αρχικά καθορισμένη περίοδο, εντός των ορίων του χρηματοδοτικού κονδυλίου που αναφέρεται στο άρθρο 19, εφόσον κρίνει ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη οδός για την επίτευξη του στόχου του ΕΙΤ.

4.   Σε περίπτωση που από τις αξιολογήσεις μιας ΚΓΚ προκύψει ότι τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή, το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα όπως μείωση, τροποποίηση ή απόσυρση της χρηματοδοτικής υποστήριξης ή λύση της συμφωνίας.».

8)

Στο άρθρο 8 παράγραφος 2 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

«αα)

να διαδίδουν βέλτιστες πρακτικές για οριζόντια θέματα·».

9)

Το άρθρο 10 διαγράφεται.

10)

Το άρθρο 13 παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Πριν από την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την επιλογή των ΚΓΚ, το EIT δημοσιεύει τον εσωτερικό κανονισμό του, τους ειδικούς δημοσιονομικούς κανόνες του που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1, και τα λεπτομερή κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 7.».

11)

Το άρθρο 14 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Οι ΚΓΚ χρηματοδοτούνται, ειδικότερα, από τις εξής πηγές:

α)

από συνεισφορές οργανισμών-εταίρων, οι οποίες συνιστούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης,

β)

από εθελοντικές συνεισφορές των κρατών μελών, τρίτων χωρών ή δημόσιων αρχών τους,

γ)

από συνεισφορές διεθνών φορέων ή οργανισμών,

δ)

από έσοδα που προέρχονται από ίδια περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες των ΚΓΚ, και από δικαιώματα εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας,

ε)

από κεφαλαιουχικές χρηματοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του ΕΙΤ,

στ)

από κληροδοτήματα, δωρεές και συνεισφορές ιδιωτών, θεσμικών οργάνων, ιδρυμάτων ή άλλων εθνικών φορέων,

ζ)

από τη συνεισφορά του ΕΙΤ,

η)

από χρηματοπιστωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρηματοδοτούνται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

Οι συνεισφορές μπορούν να περιλαμβάνουν συνεισφορές σε είδος.».

β)

η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Η συμμετοχή του EIT στις ΚΓΚ μπορεί να καλύπτει έως και το 100 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών των δραστηριοτήτων των ΚΓΚ που παράγουν προστιθέμενη αξία.»,

γ)

προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:

«6.   Η συνεισφορά του ΕΙΤ δεν υπερβαίνει, κατά μέσο όρο, το 25 % της συνολικής χρηματοδότησης μιας ΚΓΚ.

7.   Το ΕΙΤ καθιερώνει μηχανισμό ανταγωνιστικής αναθεώρησης της κατανομής σημαντικού μεριδίου της ετήσιας οικονομικής συνεισφοράς του προς τις ΚΓΚ. Στον μηχανισμό αυτό περιλαμβάνονται τα επιχειρηματικά σχέδια και οι επιδόσεις των ΚΓΚ, που μετρούνται με διαρκή παρακολούθηση.».

12)

Το άρθρο 15 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 15

Προγραμματισμός και εκθέσεις

1.   Το EIT εγκρίνει κυλιόμενο τριετές πρόγραμμα εργασίας, βασισμένο στο ΣΘΚ, όταν εγκριθεί, το οποίο περιέχει δήλωση των κύριων προτεραιοτήτων και των σχεδιαζόμενων πρωτοβουλιών του ΕΙΤ, καθώς και εκτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών και πηγών. Περιλαμβάνει επίσης κατάλληλους δείκτες για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των ΚΓΚ και του ΕΙΤ, ακολουθώντας μια προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα. Το προκαταρκτικό κυλιόμενο τριετές πρόγραμμα εργασίας υποβάλλεται από το ΕΙΤ στην Επιτροπή στις 31 Δεκεμβρίου του έτους που λήγει δύο έτη πριν την έναρξη ισχύος του οικείου τριετούς προγράμματος εργασίας (έτος Ν - 2).

Η Επιτροπή γνωμοδοτεί όσον αφορά τους ειδικούς στόχους του ΕΙΤ, όπως καθορίζονται στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», και τη συμπληρωματικότητά τους με τις πολιτικές και μέσα της Ένωσης, μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την υποβολή του προγράμματος εργασίας. Το ΕΙΤ λαμβάνει δεόντως υπόψη του τη γνώμη της Επιτροπής και, σε περίπτωση διαφωνίας, αιτιολογεί τη θέση του. Το ΕΙΤ διαβιβάζει το τελικό πρόγραμμα εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών προς ενημέρωση. Ο διευθυντής υποβάλλει, μετά από σχετικό αίτημα, το τελικό πρόγραμμα εργασίας στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

2.   Το EIT εγκρίνει ετήσια έκθεση έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους. Η έκθεση περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του ΕΙΤ και των ΚΓΚ κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, και αξιολογεί τα αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα που είχαν τεθεί, τους κινδύνους που συνδέονται με τις δραστηριότητες που διεκπεραιώθηκαν, τη χρήση των πόρων και τη γενική λειτουργία του ΕΙΤ. Το ΕΙΤ διαβιβάζει την ετήσια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και ενημερώνει τα εν λόγω θεσμικά όργανα σχετικά με τις δραστηριότητες του ΕΙΤ και τη συμβολή του στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και στις πολιτικές και τους στόχους της Ένωσης στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της εκπαίδευσης.».

13)

Το άρθρο 16 τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 2 ο αριθμός «πέντε» αντικαθίσταται από τον αριθμό «τρία»,

β)

παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

«2α.   Η Επιτροπή μπορεί να διεξάγει περαιτέρω αξιολογήσεις για θέματα ή ζητήματα στρατηγικής σημασίας, με τη συνδρομή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάζει την πρόοδο που σημειώνει το ΕΙΤ όσον αφορά τους καθορισμένους στόχους, να προσδιορίζει τους παράγοντες που διευκολύνουν τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων και να εντοπίζει βέλτιστες πρακτικές. Κατά την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων αυτών, η Επιτροπή λαμβάνει πλήρως υπόψη τον διοικητικό αντίκτυπο στο ΕΙΤ και τις ΚΓΚ.».

14)

Το άρθρο 17 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Το ΣΘΚ καθορίζει μακροπρόθεσμους τομείς προτεραιότητας για το ΕΙΤ και περιλαμβάνει αξιολόγηση του κοινωνικοοικονομικού του αντικτύπου και της ικανότητάς του να παράγει τη βέλτιστη προστιθέμενη αξία καινοτομίας. Στο ΣΘΚ λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και αξιολόγησης του ΕΙΤ που αναφέρονται στο άρθρο 16.»,

β)

παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

«2α.   Το ΣΘΚ περιλαμβάνει ανάλυση των δυνατοτήτων κατάλληλης συνέργειας και συμπληρωματικότητας μεταξύ των δραστηριοτήτων του ΕΙΤ και άλλων πρωτοβουλιών, μέσων και προγραμμάτων της Ένωσης.»,

γ)

η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Με βάση πρόταση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν το ΣΘΗΚ σύμφωνα με το άρθρο 173 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.».

15)

Το άρθρο 19 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 19

Αναλήψεις υποχρεώσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα

1.   Το χρηματοδοτικό κονδύλιο από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 ορίζεται σε 2 711,4 εκατομμύρια EUR σε τρέχουσες τιμές.

2.   Το ποσό αυτό αποτελεί για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την προνομιακή αναφορά κατά τη διάρκεια της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού, κατά την έννοια του σημείου 17 της διοργανικής συμφωνίας, της 2ης Δεκεμβρίου 2013, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (9).

3.   Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου. Η χρηματοδοτική συνεισφορά του ΕΙΤ στις ΚΓΚ χορηγείται στο πλαίσιο του εν λόγω χρηματοδοτικού κονδυλίου.

(9)  ΕΕ C 373 της 20.12.2013, σ. 1.»."

16)

Το άρθρο 20 τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   Το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει το σχέδιο της κατάστασης προβλεπομένων εσόδων και εξόδων, που συνοδεύεται από σχέδιο οργανογράμματος, και το προκαταρκτικό κυλιόμενο τριετές πρόγραμμα εργασίας, και τα διαβιβάζει στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του έτους Ν - 2.».

β)

η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«6.   Βάσει της κατάστασης προβλέψεων, η Επιτροπή εγγράφει στο προσχέδιο του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης τις προβλέψεις που κρίνει αναγκαίες για το ύψος της επιδότησης από τον γενικό προϋπολογισμό.».

17)

Το άρθρο 21 τροποποιείται ως εξής:

α)

παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

«1α.   Η χρηματοδοτική συνεισφορά στο ΕΙΤ εκτελείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013.»,

β)

η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χορηγεί, με βάση σύσταση του Συμβουλίου, πριν από τις 15 Μαΐου του έτους Ν + 2, απαλλαγή στον διευθυντή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΙΤ.».

18)

Στο άρθρο 22, η παράγραφος 4 διαγράφεται.

19)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

«Άρθρο 22α

Διάλυση του EIT

Σε περίπτωση διάλυσης του ΕΙΤ, η εκκαθάρισή του γίνεται υπό την εποπτεία της Επιτροπής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι συμφωνίες με τις ΚΓΚ και η ιδρυτική πράξη του Ιδρύματος του ΕΙΤ προβλέπουν τις κατάλληλες διατάξεις για την περίπτωση αυτή.».

Άρθρο 2

Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 294/2008 αντικαθίσταται από το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και εφαρμόζεται άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

Στρασβούργο, 11 Δεκεμβρίου 2013.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. SCHULZ

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

V. LEŠKEVIČIUS


(1)  ΕΕ C 181 της 21.6.2012, σ. 122.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2013

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τη θέσπιση του προγράμματος πλαισίου έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» (2014-2020) (Βλέπε σελίδα 104 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2013 για τη θέσπιση κανόνων όσον αφορά τη συμμετοχή και τη διάδοση στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) (Βλέπε σελίδα 81 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(5)  EE C 373 της 20.12.2013, σ. 1.

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 294/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2008 για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΕ L 97 της 9.4.2008, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας

ΤΜΗΜΑ 1

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1.

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από διορισμένα και από αντιπροσωπευτικά μέλη.

2.

Τα διορισμένα μέλη είναι 12 και διορίζονται από την Επιτροπή, η οποία μεριμνά ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ εκείνων που έχουν πείρα στις επιχειρήσεις, στην ανώτατη εκπαίδευση και στην έρευνα. Η θητεία τους είναι τετραετής και δεν μπορεί να ανανεωθεί.

Το διοικητικό συμβούλιο υποβάλλει αν είναι αναγκαίο στην Επιτροπή πρόταση για το διορισμό νέου (-ων) μέλους (-ών). Ο/οι υποψήφιος/-οι επιλέγονται με βάση το αποτέλεσμα διαφανούς και ανοικτής διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η Επιτροπή μεριμνά ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της πείρας από τους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης, της καινοτομίας, των επιχειρήσεων και της έρευνας, καθώς επίσης ισορροπία ως προς το φύλο και γεωγραφική ισορροπία, και συνεκτιμά τις διαφορετικές συνθήκες που υπάρχουν στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της έρευνας στην Ένωση.

Η Επιτροπή διορίζει το/τα μέλος/η και ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τη διαδικασία επιλογής και τον τελικό διορισμό των εν λόγω μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Στην περίπτωση κατά την οποία ένα διορισμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου αδυνατεί να ολοκληρώσει τη θητεία του/της, αντικαθίσταται από αναπληρωματικό μέλος το οποίο διορίζεται με την ίδια διαδικασία που είχε εφαρμοστεί για το μέλος που αποχωρεί, για το υπόλοιπο της θητείας του τελευταίου. Ένα αναπληρωματικό μέλος που έχει ασκήσει καθήκοντα για διάστημα μικρότερο των δυο ετών μπορεί να διοριστεί εκ νέου από την Επιτροπή για διάστημα τεσσάρων ακόμα ετών, μετά από αίτημα του διοικητικού συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, τα μέλη του συμβουλίου που είχαν διοριστεί αρχικά για περίοδο έξι ετών ολοκληρώνουν τη θητεία τους. Μέχρι τότε τα διορισμένα μέλη ανέρχονται σε 18. Μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, το ένα τρίτο των δώδεκα μελών που έχουν διοριστεί το 2012 θα επιλεγούν από το διοικητικό συμβούλιο, με την έγκριση της Επιτροπής, για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους για περίοδο δύο ετών, το ένα τρίτο για περίοδο τεσσάρων ετών και το υπόλοιπο ένα τρίτο για περίοδο έξι ετών.

Σε εξαιρετικές και πλήρως αιτιολογημένες περιπτώσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα του διοικητικού συμβουλίου, η Επιτροπή μπορεί να παύει, με δική της πρωτοβουλία, μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

3.

Προβλέπεται η επιλογή τριών αντιπροσωπευτικών μελών από τις ΚΓΚ μεταξύ των οργανισμών-εταίρων τους. Η θητεία τους είναι διετής και μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. Η θητεία τους λήγει εάν αποχωρήσουν από την ΚΓΚ.

Οι όροι και οι διαδικασίες εκλογής και αντικατάστασης των αντιπροσωπευτικών μελών εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο με βάση πρόταση του διευθυντή. Με τον μηχανισμό αυτό εξασφαλίζεται κατάλληλη εκπροσώπηση και λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη των ΚΓΚ.

Κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, τα αντιπροσωπευτικά μέλη του συμβουλίου που είχαν εκλεγεί αρχικά για περίοδο τριών ετών ολοκληρώνουν τη θητεία τους. Μέχρι τότε τα αντιπροσωπευτικά μέλη είναι τέσσερα.

4.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενεργούν προς το συμφέρον του ΕΙΤ, διαφυλάσσοντας τους στόχους και την αποστολή του, την ταυτότητα, την αυτονομία και τη συνοχή του, με ανεξαρτησία και διαφάνεια.

ΤΜΗΜΑ 2

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνει τις αναγκαίες στρατηγικές αποφάσεις, και ειδικότερα:

α)

εγκρίνει το σχέδιο στρατηγικού θεματολογίου καινοτομίας του ΕΙΤ (ΣΘΚ), το τριετές κυλιόμενο πρόγραμμα εργασίας, τον προϋπολογισμό του, τους ετήσιους λογαριασμούς και τον ισολογισμό του, και την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του, με βάση πρόταση του διευθυντή,

β)

εγκρίνει κριτήρια και διαδικασίες για τη χρηματοδότηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των ΚΓΚ, με βάση πρόταση του διευθυντή,

γ)

εγκρίνει τη διαδικασία επιλογής των ΚΓΚ,

δ)

επιλέγει και ορίζει μια εταιρική σύμπραξη ως ΚΓΚ, ή ανακαλεί την επιλογή του, αν χρειαστεί,

ε)

μεριμνά για τη διαρκή αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των ΚΓΚ,

στ)

εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό του, τον εσωτερικό κανονισμό της εκτελεστικής επιτροπής, καθώς και τους ειδικούς χρηματοδοτικούς κανόνες του ΕΙΤ,

ζ)

καθορίζει, σε συμφωνία με την Επιτροπή, κατάλληλες αμοιβές για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής· οι αμοιβές αυτές καθορίζονται με βάση τις αμοιβές για ανάλογες υπηρεσίες, που παρέχονται στα κράτη μέλη,

η)

καθορίζει τη διαδικασία επιλογής της εκτελεστικής επιτροπής και του διευθυντή,

θ)

διορίζει και, αν χρειαστεί, απολύει τον διευθυντή και ασκεί πειθαρχική εξουσία έναντί του,

ι)

διορίζει τον υπόλογο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής,

ια)

εγκρίνει κώδικα δεοντολογίας σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων,

ιβ)

συγκροτεί, όταν είναι σκόπιμο, συμβουλευτικές ομάδες, οι οποίες μπορεί να έχουν καθορισμένη διάρκεια,

ιγ)

συγκροτεί υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (1),

ιδ)

εξουσιοδοτείται να συγκροτήσει ίδρυμα με ειδικό στόχο την προώθηση και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του ΕΙΤ,

ιε)

αποφασίζει για τη γλωσσική πολιτική του ΕΙΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες αρχές περί πολυγλωσσίας και τις πρακτικές απαιτήσεις των δραστηριοτήτων του,

ιστ)

προάγει το ΕΙΤ διεθνώς, προκειμένου να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να καταστεί οργανισμός παγκοσμίου κύρους όσον αφορά την αριστεία στην ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.

ΤΜΗΜΑ 3

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1.

Το διοικητικό συμβούλιο εκλέγει τον πρόεδρο ή την πρόεδρό του μεταξύ των διορισμένων μελών. Η εντολή του προέδρου είναι διετής και μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

2.

Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, το διοικητικό συμβούλιο εκδίδει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία των μελών του που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ωστόσο, οι αποφάσεις στο πλαίσιο του τμήματος 2 στοιχεία α), β), γ), θ) και ιε) και στην παράγραφο 1 του παρόντος τμήματος απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων επί του συνόλου των μελών που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.

3.

Τα αντιπροσωπευτικά μέλη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου για τις αποφάσεις βάσει του τμήματος 2 στοιχεία β), γ), δ), ε), στ), ζ, θ), ι), ια), ιε) και ιστ).

4.

Το διοικητικό συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως και σε έκτακτη συνεδρίαση όταν συγκαλείται από τον πρόεδρό του ή ύστερα από αίτηση του ενός τρίτου τουλάχιστον του συνόλου των μελών του.

5.

Το διοικητικό συμβούλιο επικουρείται από εκτελεστική επιτροπή. Η εκτελεστική επιτροπή απαρτίζεται από τρία διορισθέντα μέλη και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής. Τα τρία μέλη πλην του προέδρου επιλέγονται από το διοικητικό συμβούλιο μεταξύ των διορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αναθέτει ειδικά καθήκοντα στην εκτελεστική επιτροπή.

ΤΜΗΜΑ 4

O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

1.

Ο διευθυντής είναι πρόσωπο με πείρα και κύρος στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται το ΕΙΤ. Διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο για τετραετή θητεία. Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να παρατείνει τη θητεία αυτή μία φορά και για μία τετραετία, εφόσον κρίνει ότι τα συμφέροντα του ΕΙΤ εξυπηρετούνται καλύτερα με τον τρόπο αυτό.

2.

Ο διευθυντής είναι αρμόδιος για τις δραστηριότητες και την καθημερινή διαχείριση του ΕΙΤ και είναι ο νόμιμος εκπρόσωπός του. Λογοδοτεί στο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο υποβάλλει εκθέσεις σε τακτική βάση, σχετικά με την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του ΕΙΤ.

3.

Ειδικότερα, ο διευθυντής:

α)

οργανώνει και διαχειρίζεται τις δραστηριότητες του ΕΙΤ,

β)

υποστηρίζει το διοικητικό συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή στο έργο τους, προσφέρει γραμματειακή υποστήριξη για τις συνεδριάσεις τους, και παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους,

γ)

προετοιμάζει το ΣΘΚ, προκαταρκτικό κυλιόμενο τριετές πρόγραμμα εργασίας, την ετήσια έκθεση, και το ετήσιο σχέδιο προϋπολογισμού, και τα υποβάλλει στο διοικητικό συμβούλιο,

δ)

προετοιμάζει και διευθύνει τη διαδικασία επιλογής για τις ΚΓΚ και μεριμνά ώστε η διαδικασία αυτή, στα διάφορα στάδιά της, να διεξάγεται με διαφάνεια και αντικειμενικότητα,

ε)

προετοιμάζει, διαπραγματεύεται και συνάπτει συμβατικές συμφωνίες με τις ΚΓΚ,

στ)

διοργανώνει το φόρουμ ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής σύνθεσης από αντιπροσώπους των κρατών μελών,

ζ)

εξασφαλίζει την εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών παρακολούθησης και αξιολόγησης, σχετικών με τις επιδόσεις του ΕΙΤ, σύμφωνα με το άρθρο 16 του παρόντος κανονισμού,

η)

είναι υπεύθυνος για τα διοικητικά και οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΙΤ, αξιοποιεί κατάλληλα τις πληροφορίες που λαμβάνει από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου,

θ)

είναι υπεύθυνος για όλα τα θέματα του προσωπικού,

ι)

υποβάλλει το σχέδιο ετήσιων λογαριασμών και ισολογισμού στην υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, και στη συνέχεια στο διοικητικό συμβούλιο, μέσω της εκτελεστικής επιτροπής,

ια)

μεριμνά για την τήρηση των υποχρεώσεων του EIT βάσει των συμβάσεων και των συμφωνιών που συνάπτει,

ιβ)

μεριμνά για την ουσιαστική επικοινωνία με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης,

ιγ)

ενεργεί προς το συμφέρον του ΕΙΤ, διαφυλάσσοντας τους στόχους και την αποστολή του, την ταυτότητα, την αυτονομία και τη συνοχή του, με ανεξαρτησία και διαφάνεια.

ΤΜΗΜΑ 5

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ EIT

1.

Το προσωπικό του EIT αποτελείται από υπαλλήλους που απασχολούνται απευθείας από το ΕΙΤ βάσει συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Για τον διευθυντή και το προσωπικό του EIT ισχύει το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.

Στο ΕΙΤ μπορούν να αποσπώνται εμπειρογνώμονες για ορισμένη περίοδο. Το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα σε εμπειρογνώμονες να εργαστούν με απόσπαση για το ΕΙΤ, και καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

3.

Το ΕΙΤ ασκεί, όσον αφορά το προσωπικό του, τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στην αρχή η οποία είναι εξουσιοδοτημένη να συνάπτει συμβάσεις με το προσωπικό του.

4.

Μπορεί να ζητηθεί από μέλος του προσωπικού να επανορθώσει, πλήρως ή εν μέρει, τυχόν ζημία που προκάλεσε στο ΕΙΤ ως αποτέλεσμα σοβαρού παραπτώματος που διέπραξε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων του ή σε σχέση με αυτά.


(1)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό-πλαίσιο για τα όργανα που αναφέρονται στο άρθρο 185 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72).