Pakkerejser — forbrugerrettigheder (fra 2018)

 

RESUMÉ AF:

Direktiv (EU) 2015/2302 — pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer

HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

Det har til formål at indføre et højt, ensartet forbrugerbeskyttelsesniveau for aftaler om pakkerejser* og sammensatte rejsearrangementer*, under hensyntagen til det stigende antal bestillinger over internettet.

HOVEDPUNKTER

Oplysninger

Rejsearrangøren eller formidleren skal give følgende oplysninger inden aftalens indgåelse, hvor det er relevant for pakkerejsen:

Bekræftelsen af aftalen skal indeholde ovenstående elementer og følgende yderligere oplysninger:

I god tid inden pakkerejsens begyndelse giver rejsearrangøren den rejsende de nødvendige kvitteringer, værdikuponer og billetter samt de nødvendige rejseoplysninger.

Prisstigninger

Prisen må kun forhøjes (i de fleste tilfælde med maksimalt 8 %), hvis aftalen udtrykkeligt indeholder denne mulighed (og i så fald har den rejsende også ret til prisnedsættelser), og hvis forhøjelsen er et direkte resultat af:

Rejsearrangøren skal underrette den rejsende om prisstigningen senest 20 dage før pakkerejsens begyndelse.

Den rejsendes opsigelse af aftalen

Hvis rejsearrangøren foretager betydelige ændringer af aftalen, eller hvis prisen forhøjes med mere end 8 %, har den rejsende forud for pakkerejsens begyndelse ret til at acceptere ændringen, at acceptere en erstatningspakke (af tilsvarende eller højere værdi) eller at opsige aftalen med fuld refusion af alle betalinger inden for 14 dage.

Den rejsende kan til enhver tid opsige aftalen forud for pakkerejsens begyndelse mod betaling af et passende gebyr.

Den rejsende kan også opsige aftalen (uden betaling af et gebyr) i tilfælde af uundgåelige og ekstraordinære omstændigheder, der indtræffer på rejsedestinationen eller i umiddelbar nærhed heraf, og som væsentligt berører leveringen af pakkerejsen eller befordringen af passagerer til destinationen. Der vil være fuld refusion men ikke yderligere kompensation.

Levering

Rejsearrangøren er ansvarlig for leveringen af de rejseydelser, der er inkluderet i aftalen, også selvom ydelserne leveres af andre virksomheder. Der er regler for manglende overensstemmelse, opsigelse og kompensation.

Den Europæiske Unions (EU) medlemsstater skal sikre, at henvendelser, anmodninger eller klager kan rettes direkte til formidleren, og at formidleren videregiver disse til rejsearrangøren, som skal hjælpe hurtigst muligt.

Der er øget beskyttelse af rejsende i tilfælde af en rejsearrangørs insolvens eller konkurs. Der er blevet oprettet et netværk af centrale kontaktpunkter i medlemsstaterne med henblik på at fremme det internationale samarbejde.

Dette direktiv gælder ikke for rejsearrangementer, som:

Generelt må medlemsstaterne ikke indføre bestemmelser, der giver et andet beskyttelsesniveau for rejsende end det, der er fastsat i dette direktiv.

Direktivet ophævede direktiv 90/314/EØF med virkning fra den 1. juli 2018.

HVORNÅR GÆLDER DIREKTIVET FRA?

Det skulle være indarbejdet i medlemsstaternes lovgivning senest den 1. januar 2018. Den trådte i kraft den 1. juli 2018.

Direktivet blev indarbejdet i aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde den 22. september 2017.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til

Efter udbruddet af covid-19 og indførelsen af foranstaltninger til at afbøde virkningerne af krisen har Europa-Kommissionen vedtaget:

VIGTIGE BEGREBER

Pakkerejse. I de fleste tilfælde betyder dette:
Sammensat rejsearrangement. Mindst to forskellige typer rejseydelser, der købes som en del af den samme rejse, hvor der er sædvanligvis, men ikke nødvendigvis, er særskilte aftaler med hver enkelt leverandør af rejseydelserne. Dette gælder enten:

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2302 af 25. november 2015 om pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer samt om ændring af forordning (EF) nr. 2006/2004 og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU og om ophævelse af Rådets direktiv 90/314/EØF (EUT L 326 af 11.12.2015, s. 1-33).

seneste ajourføring 03.02.2022