2.10.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

CE 296/165


Tirsdag den 5. april 2011
Offentligt støttede eksportkreditter ***I

P7_TA(2011)0126

Europa-Parlamentets ændringer af 5. april 2011 til forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om anvendelse af visse retningslinjer for offentligt støttede eksportkreditter (KOM(2006)0456 - C7-0050/2010 - 2006/0167(COD))

2012/C 296 E/26

(Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

Forslaget ændret som følger (1):

KOMMISSIONENS FORSLAG

ÆNDRING

Ændring 1

Forslag til forordning

Betragtning 2 a (ny)

 

(2a)

Arrangementet har bidraget til at mindske virkningerne af den nuværende økonomiske og finansielle krise ved at skabe arbejdspladser gennem støtte til handel og investeringer i virksomheder, som ellers ikke ville få bevilget kreditter i den private sektor.

Ændring 2

Forslag til forordning

Betragtning 2 b (ny)

 

(2b)

Eksportkreditagenturerne bør tage hensyn til og respektere Unionens målsætninger og politikker. Disse agenturer bør, når de støtter virksomheder i Unionen, overholde og fremme Unionens principper og standarder på områder såsom konsolidering af demokrati, respekt for menneskerettigheder og samordning af udviklingspolitikker.

Ændring 3

Forslag til forordning

Betragtning 2 c (ny)

 

(2c)

Medlemsstaternes eksportkreditagenturer bør imidlertid behandle de indgåede ansøgninger omhyggeligt og tage hensyn til, at den officielle støtte, der ydes som eksportkredit, på mellemlang og lang sigt muligvis vil kunne bidrage til de respektive medlemsstaters budgetunderskud, navnlig i lyset af den øgede risiko for misligholdelse i tiden efter den finansielle krise.

Ændring 4

Forslag til forordning

Betragtning 2 d (ny)

 

(2d)

Eksportkreditagenturerne bør nøje gennemgå de ansøgninger, der modtages, for at maksimere udbyttet af den offentlige støtte, under hensyntagen til den kendsgerning, at målrettede eksportkreditter bidrager til nye muligheder for markedsadgang for virksomheder i Unionen, navnlig små og mellemstore virksomheder (SMV'er), samtidig med at de fremmer åben og fair handel og vækst til gensidig gavn i tiden efter krisen.

Ændring 5

Forslag til forordning

Betragtning 2 e (ny)

 

(2e)

OECD kræver offentliggørelse af oplysninger om eksportkreditter fra sine medlemmer for at beskytte dem mod adfærd, som er protektionistisk eller markedsforvridende. Inden for Unionen bør der sikres gennemsigtighed for at garantere lige vilkår for medlemsstaterne.

Ændring 6

Forslag til forordning

Betragtning 2 f (ny)

 

(2f)

Eksportkreditagenturer er blevet den største kilde til offentlig finansiering for udviklingslandene. Eksportkreditrelateret gæld udgør derfor størsteparten af udviklingslandenes offentlige gæld. En betragtelig del af projektfinansieringen via eksportkredit i udviklingslandene er koncentreret inden for sektorer såsom transport, olie, gas og minedrift samt infrastruktur i stor målestok, såsom store dæmninger.

Ændring 7

Forslag til forordning

Betragtning 2 g (ny)

 

(2 g)

Deltagerne i arrangementet medvirker i en kontinuerlig proces med henblik på at minimere markedsforvridninger og skabe ensartede konkurrencevilkår, hvor de præmier, der opkræves af officielt støttede eksportkreditagenturer i OECD's medlemslande, baseres på risikoen og dækker deres driftsudgifter og tab på lang sigt. For at fremme dette mål kræves gennemskuelighed og rapportering fra officielt støttede eksportkreditagenturers side.

Ændring 8

Forslag til forordning

Betragtning 2 h (ny)

 

(2h)

For at støtte det igangværende arbejde i OECD hen imod højere standarder for gennemskuelighed og rapportering for officielt støttede eksportkreditagenturer i OECD's medlemslande og andetsteds bør Unionen anvende yderligere foranstaltninger for gennemskuelighed og rapportering for officielt støttede eksportkreditagenturer, der er hjemmehørende i Unionen, som fastsat i bilag Ia til denne forordning.

Ændring 9

Forslag til forordning

Betragtning 2 i (ny)

 

(2i)

Udvikling og konsolidering af demokratiet og sikring af respekten for menneskerettighederne og de grundlæggende frihedsrettigheder som fastsat i artikel 21 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU) og omhandlet i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder samt overholdelse af miljøprincipper og de almindelige principper for virksomhedernes sociale ansvar (VSA), suppleret med andre eksempler på international god praksis, bør anvendes som en rettesnor for alle projekter finansieret af officielt støttede eksportkreditagenturer hjemmehørende i Unionen og omfatte en social og miljømæssig konsekvensanalyse, der inkluderer menneskerettighederne og de normer, der er indeholdt i EU's samlede miljø- og sociallovgivning, og som er relevante for de sektorer og projekter, der finansieres af eksportkreditagenturer. OECD's fælles strategier indeholder i deres nuværende form allerede en udtrykkelig mulighed for at anvende fællesskabsstandarder om bestikkelse, bæredygtig långivningspraksis og miljøet som benchmarks ved projektevalueringer. Anvendelse af denne bestemmelse bør fremmes yderligere under hensyntagen til, at projektsponsorer, eksportører, finansielle institutioner og eksportkreditagenturer har forskellige roller og ansvarsområder og forskellig indflydelse med hensyn til projekter, hvortil der ydes offentlig støtte.

Ændring 10

Forslag til forordning

Betragtning 2 j (ny)

 

(2j)

Unionens og medlemsstaternes klimamål i form af deres forpligtelser på unionsplan og internationalt bør tjene som en rettesnor for alle projekter finansieret af officielt støttede eksportkreditagenturer hjemmehørende i Unionen. Disse mål omfatter stats- og regeringschefernes sluterklæring på G20-topmødet i Pittsburgh den 24. og 25. september 2009 om at udfase subsidierne til fossile brændsler, Unionens mål om senest i 2020 at begrænse emissionerne af drivhusgasser med 30 % i forhold til niveauet i 1990, øge energieffektiviteten med 20 % og sikre, at 20 % af energiforbruget i Unionen dækkes af vedvarende kilder, samt Unionens målom at begrænse emissionerne af drivhusgasser med 80-95 % i 2050. Ophævelsen af subsidierne til fossile brændsler bør ledsages af foranstaltninger, der kan sikre, at dette ikke forringer levevilkårene for arbejdstagerne og de fattige.

Ændring 11

Forslag til forordning

Betragtning 2 k (ny)

 

(2k)

Principperne for VSA, som fuldt ud anerkendes på internationalt plan, såvel i OECD og Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) som FN, drejer sig om den ansvarlige adfærd, der forventes af virksomhederne, og først og fremmest forudsætter, at gældende lovgivning overholdes, navnlig vedrørende beskæftigelse, arbejdsmarkedsforhold, menneskerettigheder, miljø, forbrugernes interesser og gennemsigtighed i forhold til dem, bekæmpelse af korruption og skatte- og afgiftsspørgsmål. Endvidere bør SMV'ernes særlige situation og muligheder tages i betragtning.

Ændring 12

Forslag til forordning

Betragtning 2 l (ny)

 

(2l)

Kommissionen og medlemsstaterne bør i betragtning af den intensiverede konkurrence på verdensmarkedet og behovet for at undgå konkurrencemæssige ulemper for EU-virksomheder understøtte OECD's bestræbelser på at nå de lande, der ikke deltager i arrangementet, og gennem bilaterale og multilaterale forhandlinger søge at etablere globale standarder for offentligt støttede eksportkreditter. Globale standarder på dette område er en forudsætning for ensartede betingelser inden for verdenshandlen.

Ændring 13

Forslag til forordning

Betragtning 2 m (ny)

 

(2 m)

Selv om OECD-landene er underlagt arrangementet, deltager ikke-OECD-lande og i særdeleshed de nye vækstlande ikke i arrangementet, hvilket kan indebære urimelige fordele for eksportører fra disse lande. Disse lande bør derfor tilskyndes til at blive medlemmer af OECD og deltage i arrangementet.

Ændring 14

Forslag til forordning

Betragtning 2 n (ny)

 

(2n)

Eftersom Unionens politik for bedre regulering tager sigte på at forenkle og forbedre den eksisterende lovgivning, bør Kommissionen og medlemsstaterne i forbindelse med fremtidige revisioner af arrangementet fokusere på at reducere de administrative byrder for virksomhederne og de nationale myndigheder, herunder eksportkreditagenturerne.

Ændring 15

Forslag til forordning

Betragtning 2 o (ny)

 

(2o)

Forbedringerne i arrangementet bør sikre fuld overensstemmelse med artikel 208 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) for at bidrage til at nå det generelle mål om at udvikle og konsolidere demokrati og retsstatsprincippet samt sikre respekten for menneskerettighederne og de grundlæggende frihedsrettigheder. Der bør derfor anvendes yderligere foranstaltninger i Unionen, når OECD-arrangementet skal omsættes i Unionens lovgivning, for at sikre overensstemmelse mellem OECD-arrangementet og Unionens lovgivning.

Ændring 16

Forslag til forordning

Betragtning 2 p (ny)

 

(2p)

Sociale og miljømæssige konsekvensanalysemetoder, der sikrer overholdelse af kravene på eksportkreditområdet, bør fuldt ud være i overensstemmelse med principperne for EU-strategien for bæredygtig udvikling, Cotonou-aftalen og den europæiske konsensus om udvikling og bør afspejle Unionens tilsagn og forpligtelser i henhold til FN's rammekonvention om klimaændringer (UNFCC), FN’s konvention om den biologiske mangfoldighed (UNCBD) samt opfyldelsen af FN’s årtusindudviklingsmål (MDG) og de sociale, arbejdsmæssige og miljømæssige normer, der er forankret i internationale konventioner.

Ændring 17

Forslag til forordning

Betragtning 4

(4)

Beslutning 2001/76/EF bør derfor ophæves og erstattes med nærværende beslutning med den konsoliderede og reviderede tekst til arrangementet, der er indeholdt i bilaget dertil, og beslutning 2001/77/EF bør ophæves -

(4)

Beslutning 2001/76/EF bør derfor ophæves og erstattes med nærværende forordning med den konsoliderede og reviderede tekst til arrangementet, der er indeholdt i bilag I dertil, og beslutning 2001/77/EF bør ophæves -

Ændring 18

Forslag til forordning

Artikel 1 – stk. 1

De retningslinjer, som er indeholdt i arrangementet vedrørende retningslinjer for offentligt støttede eksportkreditter finder anvendelse i Fællesskabet .

De retningslinjer, som er indeholdt i arrangementet vedrørende retningslinjer for offentligt støttede eksportkreditter finder anvendelse i Unionen .

Ændring 19

Forslag til forordning

Artikel 1 a (ny)

 

Artikel 1a

Kommissionen forelægger Europa-Parlamentet og Rådet et forslag til en ny forordning om at ophæve og erstatte denne forordning snarest muligt, efter at medlemmerne i OECD er enedes om en ny version af arrangementet, og senest to måneder efter det er trådt i kraft.

Ændring 20

Forslag til forordning

Artikel 1 b (ny)

 

Artikel 1b

De yderligere foranstaltninger for gennemsigtighed og rapportering, der skal finde anvendelse i Unionen, er fastsat i bilag Ia til denne forordning.

Ændring 21

Forslag til forordning

Artikel 1 c (ny)

 

Artikel 1c

Rådet aflægger årligt rapport til Europa-Parlamentet og Kommissionen om de enkelte medlemsstaters gennemførelse af arrangementet vedrørende retningslinjer for offentligt støttede eksportkreditter.

Ændring 22

Forslag til forordning

Artikel 1 d (ny)

 

Artikel 1d

Enhver medlemsstats eksportkreditagenturs balance skal give et fuldstændigt overblik over agenturets aktiver og passiver. Kreditagenturers anvendelse af ikke-bogførte poster gøres fuldstændig gennemsigtig.

Bortset fra SMV’er offentliggør virksomheder, der nyder godt af eksportkreditter, landespecifikke årsregnskaber.

Ændring 23

Forslag til forordning

Bilag I a (nyt)

 

Bilag Ia

1)

Uden at det berører de beføjelser, der er tildelt de institutioner i medlemsstaterne, der fører tilsyn med de nationale eksportkreditprogrammer, forelægger hver medlemsstat en årlig aktivitetsrapport for Europa-Parlamentet og Kommissionen.

Denne årlige aktivitetsrapport indeholder følgende oplysninger:

En revision af alle de nationale instrumenter og programmer, som arrangementet finder anvendelse på, og deres overholdelse af arrangementets bestemmelser, navnlig kravet om, at præmierne baseres på risikoen og dækker driftsudgifterne på lang sigt.

En oversigt over de væsentligste operationelle udviklinger i løbet af rapporteringsperioden og deres overholdelse af arrangementets bestemmelser (angivelse af nye forpligtelser, eksponering, præmiesatser, indløste fordringer og inddrivelser samt ordninger for omkostningsberegning af miljørisiko).

En præsentation af medlemsstatens politik til sikring af, at Unionens udviklingsmål og -politikker danner grundlag for virksomheden på områderne eksportkreditter vedrørende miljømæssige og sociale spørgsmål, menneskerettigheder, bæredygtig långivning og bekæmpelse af bestikkelse.

2)

Kommissionen forelægger en analyse af den årlige aktivitetsrapport for Europa-Parlamentet. Heri vurderer Kommissionen sammenhængen mellem medlemsstaternes indsats og Unionens udviklingspolitikker og fremsætter bemærkninger om den almindelige udvikling på politikområdet.

3)

Kommissionen forelægger Europa-Parlamentet en årlig rapport om de bestræbelser, der udfoldes i de forskellige internationale samarbejdsfora, bl.a. OECD og G-20, og på bilaterale møder med tredjelande, bl.a. topmøder og forhandlinger om partnerskabs- og samarbejdsaftaler og frihandelsaftaler, for at overtale tredjelande og navnlig de nye vækstøkonomier til at indføre retningslinjer vedrørende gennemskuelighed i forhold til deres eksportkreditagenturer på et niveau, der mindst svarer til OECD's fælles strategier.

(1)  Efter vedtagelsen af ændringerne blev sagen henvist til fornyet udvalgsbehandling, jf. forretningsordenens artikel 57, stk. 2, andet afsnit (A7-0364/2010).