29.10.2005   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 288/1


RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1777/2005

av den 17 oktober 2005

om fastställande av tillämpningsföreskrifter för direktiv 77/388/EEG rörande det gemensamma systemet för mervärdesskatt

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättande av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets sjätte direktiv 77/388/EEG av den 17 maj 1977 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter – Gemensamt system för mervärdesskatt: enhetlig beräkningsgrund (1), nedan kallat ”direktiv 77/388/EEG”, särskilt artikel 29a,

med beaktande av kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

I direktiv 77/388/EEG anges regler för mervärdesskatt, vilka i vissa fall blir föremål för tolkning av medlemsstaterna. Antagande av gemensamma tillämpningsföreskrifter för direktiv 77/388/EEG bör säkerställa en tillämpning av mervärdesskattesystemet som bättre överensstämmer med den inre marknadens syfte, om det uppstår eller riskerar att uppstå skillnader i tillämpningen som är oförenliga med en väl fungerande inre marknad. Dessa tillämpningsföreskrifter är juridiskt bindande endast från och med den dag då denna förordning träder i kraft och påverkar inte giltigheten av den lagstiftning och den tolkning som medlemsstaterna tidigare antagit.

(2)

För att förverkliga det grundläggande målet med en mer enhetlig tillämpning av det nuvarande mervärdesskattesystemet är det nödvändigt att fastställa tillämpningsföreskrifter för direktiv 77/388/EEG, särskilt med avseende på skattskyldiga personer, leverans av varor och tillhandahållande av tjänster samt platsen för sådana leveranser eller tillhandahållanden. I enlighet med proportionalitetsprincipen i artikel 5 tredje stycket i fördraget går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå de eftersträvade målen. En enhetlig tillämpning säkerställs bäst av en förordning, eftersom den är bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

(3)

Tillämpningsföreskrifterna omfattar specifika regler som klargör vissa tillämpningsfrågor och syftar till att få till stånd en enhetlig behandling i hela gemenskapen av de specifika omständigheterna i fråga. De kan alltså inte överföras på andra fall och skall, med tanke på sin utformning, tillämpas restriktivt.

(4)

Den fortsatta integrationen av den inre marknaden har lett till ökat behov av samarbete över gränserna mellan ekonomiska aktörer som är etablerade i olika medlemsstater och till uppkomsten av europeiska ekonomiska intressegrupperingar som inrättats i enlighet med förordning (EEG) nr 2137/85 (2). Det bör därför fastställas att också sådana grupperingar är skattskyldiga personer, när de levererar varor eller tillhandahåller tjänster mot vederlag.

(5)

Försäljningen av en option såsom ett finansiellt instrument bör behandlas som ett tillhandahållande av tjänster skilt från de underliggande transaktioner som optionen hänför sig till.

(6)

Det bör fastställas att en transaktion som endast utgörs av montering av olika maskindelar som levererats av kunden bör betraktas som ett tillhandahållande av tjänster samt vilken platsen för nämnda tillhandahållande är.

(7)

En regel om platsen för tillhandahållandet bör också fastställas i de fall då flera tjänster som tillhandahålls i samband med en begravning kan anses som delar av en enda tjänst.

(8)

Vissa specifika tjänster, såsom tilldelning av tv-sändningsrättigheter för fotbollsmatcher, textöversättning, tjänster som avser framställningar om återbetalning av mervärdesskatt, vissa tjänster som handelsagent, uthyrning av transportmedel och vissa tjänster som tillhandahålls på elektronisk väg, inbegriper gränsöverskridande transaktioner och ibland även deltagande av ekonomiska aktörer som är etablerade i tredjeländer. I syfte att skapa större rättssäkerhet bör platsen för tillhandahållande av sådana tjänster fastställas klart och tydligt. Det bör noteras att förteckningen över elektroniska eller andra tjänster varken är slutgiltig eller uttömmande.

(9)

Under vissa bestämda omständigheter bör en betal- eller kreditkortsavgift som betalas i samband med en transaktion inte minska beskattningsunderlaget för transaktionen.

(10)

Yrkesutbildning eller fortbildning bör, oavsett utbildningens längd, inkludera utbildning med direkt anknytning till ett näringsfång eller yrke samt utbildning som syftar till förvärv eller uppdatering av kunskaper för yrkesändamål.

(11)

”Platinum nobles” bör behandlas såsom uteslutna från undantaget från skatteplikt för valuta, sedlar och mynt.

(12)

Varor som transporteras ut ur gemenskapen av köparen och som är avsedda för utrustning eller proviantering av transportmedel som används för icke-kommersiella syften av andra personer än fysiska personer, såsom offentligrättsliga organ och sammanslutningar, bör uteslutas från rätten till undantag från skatteplikt för exporttransaktioner.

(13)

För att säkerställa enhetlig administrativ praxis vid beräkningen av minimivärdet i samband med undantag från skatteplikt vid utförsel av varor som medförs i resenärers personliga bagage bör bestämmelserna för denna beräkning harmoniseras.

(14)

Införselhandlingar som tillhandahålls på elektronisk väg bör också få användas i samband med utövande av rätten att göra avdrag, förutsatt att de uppfyller samma krav som pappersbaserade dokument.

(15)

För att säkerställa att de ekonomiska aktörerna behandlas lika bör de vikter för investeringsguld som slutgiltigt godtagits av guldmarknaden anges och en gemensam dag för fastställande av värdet av guldmynt bestämmas.

(16)

Vissa villkor måste uppfyllas för att den särskilda ordningen för skattskyldiga personer som inte är etablerade i gemenskapen och som tillhandahåller tjänster på elektronisk väg till icke skattskyldiga personer som är etablerade eller bosatta i gemenskapen skall få tillämpas. Om dessa villkor inte längre uppfylls bör följderna av detta tydligt klargöras.

(17)

Vid ett gemenskapsinternt förvärv av varor bör inte beskattningsrätten påverkas för den medlemsstat där förvärvet ägde rum av behandlingen av transaktionen i mervärdesskattehänseende i andra medlemsstater.

(18)

Det bör fastställas regler för att leveranser av varor skall behandlas enhetligt i de fall en leverantör har överskridit tröskelvärdet för distansförsäljning till en annan medlemsstat.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

SYFTE

Artikel 1

I denna förordning fastställs tillämpningsföreskrifter för artiklarna 4, 6, 9, 11, 13, 15, 18, 26b, 26c, 28a och 28b i direktiv 77/388/EEG och för bilaga L till detta.

KAPITEL II

SKATTSKYLDIGA PERSONER OCH SKATTEPLIKTIGA TRANSAKTIONER

AVSNITT 1

(Artikel 4 i direktiv 77/388/EEG)

Artikel 2

En europeisk ekonomisk intressegruppering (EEIG) som inrättats i enlighet med förordning (EEG) nr 2137/85, vilken levererar varor eller tillhandahåller tjänster mot vederlag till medlemmar i grupperingen eller till tredje parter, skall vara en skattskyldig person i den mening som avses i artikel 4.1 i direktiv 77/388/EEG.

AVSNITT 2

(Artikel 6 i direktiv 77/388/EEG)

Artikel 3

1.   Försäljning av en option, i de fall en sådan försäljning omfattas av artikel 13 B d.5 i direktiv 77/388/EEG, skall vara ett tillhandahållande av tjänster i den mening som avses i artikel 6.1 i det direktivet. Ett sådant tillhandahållande av tjänster skall betraktas som skilt från de underliggande transaktioner som tjänsterna hänför sig till.

2.   Om en skattskyldig person endast monterar olika maskindelar som alla har tillhandahållits honom av hans kund, skall denna transaktion vara ett tillhandahållande av tjänster i den mening som avses i artikel 6.1 i direktiv 77/388/EEG.

KAPITEL III

PLATSEN FÖR SKATTEPLIKTIGA TRANSAKTIONER

AVSNITT 1

(Artikel 9.1 i direktiv 77/388/EEG)

Artikel 4

Tillhandahållande av tjänster inom ramen för ombesörjandet av en begravning, när begravningen utgör en enda tjänst, skall omfattas av artikel 9.1 i direktiv 77/388/EEG.

AVSNITT 2

(Artikel 9.2 i direktiv 77/388/EEG)

Artikel 5

Med undantag av de fall då de varor som monteras blir del i fast egendom, skall platsen för tillhandahållande av de tjänster som avses i artikel 3.2 i denna förordning fastställas i enlighet med artikel 9.2 c eller artikel 28b F i direktiv 77/388/EEG.

Artikel 6

Tillhandahållande av tjänster i form av textöversättning skall omfattas av artikel 9.2 e i direktiv 77/388/EEG.

Artikel 7

Om ett organ etablerat i ett tredjeland tilldelar skattskyldiga personer etablerade i gemenskapen rättigheterna till tv-sändningar av fotbollsmatcher, skall en sådan transaktion omfattas av artikel 9.2 e första strecksatsen i direktiv 77/388/EEG.

Artikel 8

Tillhandahållande av tjänster i form av ansökan om eller mottagande av återbetalning av mervärdesskatt i enlighet med direktiv 79/1072/EEG (3) skall omfattas av artikel 9.2 e tredje strecksatsen i direktiv 77/388/EEG.

Artikel 9

De tillhandahållanden av tjänster av handelsagenter som avses i artikel 9.2 e sjunde strecksatsen i direktiv 77/388/EEG skall omfatta både tillhandahållanden av tjänster av handelsagenter som agerar i kundens namn och för hans räkning och tillhandahållanden av tjänster av handelsagenter som agerar i leverantörens namn och för hans räkning.

Artikel 10

Släpvagnar och påhängsvagnar samt järnvägsvagnar skall vid tillämpning av artikel 9.2 e åttonde strecksatsen i direktiv 77/388/EEG anses utgöra transportmedel.

Artikel 11

1.   Tjänster som tillhandahålls på elektronisk väg enligt artikel 9.2 e tolfte strecksatsen och bilaga L i direktiv 77/388/EEG skall inbegripa tjänster som tillhandahålls via Internet eller ett elektroniskt nät och som till sin natur är sådana att tillhandahållandet huvudsakligen är automatiserat, kräver ett minimalt mått av mänsklig inblandning och inte kan utföras i avsaknad av informationsteknik.

2.   I synnerhet följande tjänster skall omfattas av punkt 1 när de tillhandahålls via Internet eller ett elektroniskt nät:

a)

Tillhandahållande av digitaliserade produkter i allmänhet, t.ex. programvara och ändringar och uppdateringar av programvara.

b)

Tjänster som tillhandahåller eller stöder en kommersiell eller personlig närvaro på ett elektroniskt nät t.ex. en webbplats eller en webbsida.

c)

Tjänster som genereras automatiskt från en dator via Internet eller ett elektroniskt nät, när en mottagare matar in vissa specifika uppgifter.

d)

Tilldelning mot vederlag av rättigheter att utbjuda varor eller tjänster till försäljning på en webbplats på Internet, vilken fungerar som en marknadsplats online, där de potentiella köparna lägger bud via ett automatiserat förfarande och där parterna får meddelande om försäljningen genom automatiskt genererad e-post från en dator.

e)

Servicepaket för Internet (ISP) i vilka telekommunikationsdelen endast är en understödjande och underordnad del (dvs. paket som omfattar mer än bara Internetanslutning och innehåller andra inslag, såsom sidor med ett innehåll som tillhandahåller nyheter, meteorologisk information eller turistinformation, spelplatser, härbärgering av webbplatser, tillträde till diskussioner on line osv.).

f)

De tjänster som förtecknas i bilaga I.

Artikel 12

I synnerhet följande skall inte omfattas av artikel 9.2 e tolfte strecksatsen i direktiv 77/388/EEG:

1.

Radio- och televisionssändningar enligt artikel 9.2 e elfte strecksatsen i direktiv 77/388/EEG.

2.

Telekommunikationstjänster enligt artikel 9.2 e tionde strecksatsen i direktiv 77/388/EEG.

3.

Tillhandahållande av följande:

a)

Varor för vilka beställningen och orderhanteringen sker på elektronisk väg.

b)

Cd-rom, disketter och liknande fysiska medier.

c)

Trycksaker såsom böcker, nyhetsbrev, tidningar eller tidskrifter.

d)

Cd-skivor och ljudkassetter.

e)

Videokassetter och dvd-skivor.

f)

Spel på cd-rom.

g)

Tjänster av fackmän, t.ex. jurister och ekonomiska konsulter, som ger kunderna råd via e-post.

h)

Undervisning, när kursens innehåll förmedlas av en utbildare över Internet eller ett annat elektroniskt nät (dvs. via fjärrförbindelse).

i)

Fysisk reparation offline av datorutrustning.

j)

Datalagringstjänster offline.

k)

Reklam, t.ex. i tidningar, på affischer och i tv.

l)

Användarstöd per telefon.

m)

Undervisning som enbart tillhandahålls via korrespondens, t.ex. brevkurser.

n)

Konventionella auktioner som kräver direkt medverkan av människor, oavsett hur buden läggs.

o)

Telefoni med en videobildkomponent, även kallad bildtelefoni.

p)

Tillgång till Internet och World Wide Web.

q)

Telefoni som tillhandahålls via Internet.

KAPITEL IV

BESKATTNINGSUNDERLAG

(Artikel 11 i direktiv 77/388/EEG)

Artikel 13

Om en leverantör av varor eller tjänster, som villkor för att godta betalning med kredit- eller betalkort, kräver att kunden skall betala ett belopp till honom själv eller till ett annat företag och det totala pris som skall betalas av kunden inte påverkas av hur betalningen görs, skall detta belopp också ingå i beskattningsunderlaget för leveransen av varorna eller tillhandahållandet av tjänsterna i enlighet med artikel 11 i direktiv 77/388/EEG.

KAPITEL V

UNDANTAG FRÅN SKATTEPLIKT

AVSNITT 1

(Artikel 13 i direktiv 77/388/EEG)

Artikel 14

Tjänster i form av yrkesutbildning och fortbildning som tillhandahålls i enlighet med artikel 13 A.1 i i direktiv 77/388/EEG skall inbegripa utbildning med direkt anknytning till ett näringsfång eller yrke och sådan utbildning som syftar till förvärv eller uppdatering av kunskaper för yrkesändamål. Yrkesutbildningens eller fortbildningens längd skall sakna betydelse i detta sammanhang.

Artikel 15

Det undantag från skatteplikt som avses i artikel 13 B d.4 i direktiv 77/388/EEG skall inte vara tillämpligt på platinum nobles.

AVSNITT 2

(Artikel 15 i direktiv 77/388/EEG)

Artikel 16

Transportmedel för privat bruk enligt artikel 15.2 första stycket i direktiv 77/388/EEG skall inbegripa transportmedel som används för icke-kommersiella syften av andra personer än fysiska personer, såsom offentligrättsliga organ i den mening som avses i artikel 4.5 i det direktivet samt sammanslutningar.

Artikel 17

När det skall fastställas huruvida det tröskelvärde som fastställts av en medlemsstat i enlighet med artikel 15.2 andra stycket tredje strecksatsen i direktiv 77/388/EEG har överskridits, skall beräkningen göras på grundval av fakturabeloppet. Det sammanlagda värdet av flera varor får bara användas om alla varorna omfattas av en och samma faktura som utfärdas av en och samma skattskyldiga person, som levererar varorna till en och samma kund.

KAPITEL VI

AVDRAG

(Artikel 18 i direktiv 77/388/EEG)

Artikel 18

Om den importerande medlemsstaten har infört ett elektroniskt system för fullgörande av tullformaliteterna, skall begreppet ”införselhandling” i artikel 18.1 b i direktiv 77/388/EEG omfatta elektroniska versioner av sådana handlingar, förutsatt att systemet gör det möjligt att kontrollera hur avdragsrätten utövats.

KAPITEL VII

SÄRSKILDA ORDNINGAR

(Artiklarna 26b och 26c i direktiv 77/388/EEG)

Artikel 19

1.   I artikel 26b A första stycket i i direktiv 77/388/EEG skall uttrycket ”en av guldmarknaderna godtagen vikt” åtminstone omfatta de omsatta enheter och vikter som anges i bilaga II till denna förordning.

2.   Vid upprättandet av den förteckning som avses i artikel 26b A tredje stycket i direktiv 77/388/EEG skall uttrycken ”pris” och ”öppna marknadsvärdet” i första stycket led ii i fjärde strecksatsen avse priset respektive det öppna marknadsvärdet den 1 april varje år. Om den 1 april inte infaller på en dag då dessa värden fastställs, skall värdena den dag då de nästa gång fastställs användas.

Artikel 20

1.   Om under loppet av ett kalenderkvartal en icke-etablerad skattskyldig person som utnyttjar den särskilda ordningen i artikel 26c B i direktiv 77/388/EEG uppfyller åtminstone ett av kriterierna för strykning i artikel 26c B.4, skall registreringsmedlemsstaten utesluta denna icke-etablerade skattskyldiga person från den särskilda ordningen. I sådana fall får den icke-etablerade skattskyldiga personen därefter, när som helst under samma kvartal, uteslutas från den särskilda ordningen.

För tillhandahållanden av elektroniska tjänster som gjorts före strykningen men under det kalenderkvartal under vilket strykningen inträffar skall den icke-etablerade skattskyldiga personen inge en mervärdesskattedeklaration för hela kvartalet i enlighet med artikel 26c B.5 i direktiv 77/388/EEG. Kravet på ingivande av denna mervärdesskattedeklaration skall inte påverka det eventuella kravet på att registreras enligt de normala reglerna i en medlemsstat.

2.   Den registreringsmedlemsstat som har mottagit ett belopp som är högre än det som följer av den mervärdesskattedeklaration som ingetts i enlighet med artikel 26c B.5 i direktiv 77/388/EEG, skall återbetala det överskjutande beloppet direkt till den berörda skattskyldiga personen.

Om en registreringsmedlemsstat har mottagit ett belopp som motsvarar en mervärdesskattedeklaration som senare visar sig vara inkorrekt och den medlemsstaten redan har fördelat detta belopp bland konsumtionsmedlemsstaterna, skall dessa återbetala det överskjutande mottagna beloppet direkt till den icke-etablerade skattskyldiga personen och underrätta registreringsmedlemsstaten om den justering som gjorts.

3.   Varje rapporteringsperiod (kvartal) enligt artikel 26c B.5 i direktiv 77/388/EEG skall vara en oberoende rapporteringsperiod.

När en mervärdesskattedeklaration enligt artikel 26c B.5 i direktiv 77/388/EEG väl har ingetts, får uppgifterna i den ändras endast genom ändring av den deklarationen, inte genom justeringar i en senare mervärdesskattedeklaration.

Mervärdesskattebelopp som betalas enligt artikel 26c B.7 i direktiv 77/388/EEG skall vara hänförliga till en bestämd mervärdesskattedeklaration. Eventuella senare ändringar av de belopp som betalats får endast företas med hänvisning till den deklarationen och får inte tas upp i en annan deklaration eller justeras i en senare deklaration.

4.   Belopp i mervärdesskattedeklarationer som upprättas inom ramen för den särskilda ordningen i artikel 26c B i direktiv 77/388/EEG skall inte avrundas uppåt eller nedåt till närmaste heltal i den berörda valutan. Det exakta mervärdesskattebeloppet skall redovisas och betalas.

KAPITEL VIII

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

(Artiklarna 28a och 28b i direktiv 77/388/EEG)

Artikel 21

Den medlemsstat dit en försändelse eller transport av varor anländer och där ett gemenskapsinternt förvärv av varor enligt artikel 28a i direktiv 77/388/EEG äger rum skall utöva sin beskattningsrätt oavsett vilken mervärdesskattebehandling som tillämpats på transaktionen i den medlemsstat varifrån varorna skickats eller transporterats.

En eventuell begäran från leverantören av varorna om justering av den skatt som denne fakturerat och redovisat till den medlemsstat varifrån varorna skickats eller transporterats skall behandlas av denna stat i enlighet med dess egna regler.

Artikel 22

Om under ett kalenderår det tröskelvärde som tillämpas av en medlemsstat enligt artikel 28b B.2 i direktiv 77/388/EEG överskrids, skall artikel 28b B.2 i det direktivet inte medföra ändring av platsen för leveranser av andra varor än punktskattepliktiga varor, när det gäller de leveranser under samma kalenderår som gjordes innan det tröskelvärde som medlemsstaten tillämpar under innevarande kalenderår överskreds, förutsatt att leverantören

a)

inte utnyttjat valmöjligheten i artikel 28b B.3 i det direktivet, och

b)

inte överskridit tröskelvärdet under det föregående kalenderåret.

Artikel 28b B i direktiv 77/388/EEG skall däremot medföra ändring av platsen för följande leveranser till den medlemsstat dit försändelsen eller transporten anländer:

a)

Den leverans genom vilken det tröskelvärde som medlemsstaten tillämpar under innevarande kalenderår överskrids under det kalenderåret.

b)

Alla efterföljande leveranser i den medlemsstaten under samma kalenderår.

c)

Leveranser i den medlemsstaten under kalenderåret efter det kalenderår under vilket den händelse som avses i a inträffade.

KAPITEL IX

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 23

Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2006.

Artikel 13 skall tillämpas från och med den 1 januari 2006.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Luxemburg den 17 oktober 2005.

På rådets vägnar

M. BECKETT

Ordförande


(1)  EGT L 145, 13.6.1977, s. 1. Direktivet senast ändrat genom direktiv 2004/66/EG (EUT L 168, 1.5.2004, s. 35).

(2)  EGT L 199, 31.7.1985, s. 1.

(3)  Rådets åttonde direktiv 79/1072/EEG av den 6 december 1979 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter – Regler för återbetalning av mervärdesskatt till skattskyldiga som inte är etablerade inom landets territorium (EGT L 331, 27.12.1979, s. 11). Direktivet senast ändrat genom 2003 års anslutningsakt.


BILAGA I

Artikel 11 i denna förordning

1.

Punkt 1 i bilaga L till direktiv 77/388/EEG

a)

Webbhotellverksamhet.

b)

Automatiserat distansunderhåll online av programvara.

c)

Fjärradministration av datasystem.

d)

Datalagerhantering online där vissa uppgifter lagras och hämtas på elektronisk väg.

e)

Tillhandahållande online av diskutrymme på begäran.

2.

Punkt 2 i bilaga L till direktiv 77/388/EEG

a)

Tillgång till eller nedladdning av programvara, t.ex. upphandlings-, bokförings- eller antivirusprogram, samt uppdateringar.

b)

Programvara som förhindrar att det visas reklam på skärmen, även kallad ”bannerblockerare”.

c)

Nedladdningsbara drivrutiner, såsom programvara som förbinder datorer med kringutrustning, t.ex. skrivare.

d)

Automatisk installation online av filter på webbplatser.

e)

Automatisk installation online av brandväggar.

3.

Punkt 3 i bilaga L till direktiv 77/388/EEG

a)

Tillgång till och nedladdning av ”skrivbordsteman”.

b)

Tillgång till och nedladdning av fotografier, illustrationer eller skärmsläckare.

c)

Det digitaliserade innehållet i böcker och andra elektroniska publikationer.

d)

Prenumeration på nättidningar och nättidskrifter.

e)

Webbloggar och webbplatsstatistik.

f)

Nyheter, trafikinformation och väderrapporter online.

g)

Information online som genereras automatiskt av en programvara genom att kunden för in vissa uppgifter, t.ex. rättsliga och finansiella uppgifter, inbegripet uppgifter såsom kontinuerligt uppdaterade börsuppgifter.

h)

Tillhandahållande av annonsutrymme, t.ex. annonser på en webbsida eller webbplats.

i)

Användning av sökverktyg och Internetkataloger.

4.

Punkt 4 i bilaga L till direktiv 77/388/EEG

a)

Tillgång till eller nedladdning av musik till datorer och mobiltelefoner.

b)

Tillgång till eller nedladdning av jinglar, musikutdrag, ringsignaler eller andra ljud.

c)

Tillgång till eller nedladdning av filmer.

d)

Nedladdning av spel till datorer och mobiltelefoner.

e)

Tillgång till automatiserade nätbaserade spel som inte fungerar utan Internet eller liknande elektroniska nätverk och där deltagarna befinner sig på avstånd från varandra.

5.

Punkt 5 i bilaga L till direktiv 77/388/EEG

a)

Automatiserad undervisning på distans som inte fungerar utan Internet eller ett liknande elektroniskt nät och som tillhandahålls med begränsad, eller utan, mänsklig medverkan, inbegripet virtuella klassrum, utom när Internet eller ett liknande elektroniskt nät används endast som ett verktyg för kommunikation mellan läraren och eleven.

b)

Arbetsböcker som eleverna fyller i online och som rättas automatiskt, utan mänsklig medverkan.


Bilaga II

Artikel 19 i denna förordning

Enhet

Omsatta vikter

Kg

12,5/1

Gram

500/250/100/50/20/10/5/2,5/2

Uns (1 uns = 31,1035 gram)

100/10/5/1/1/2/1/4

Tael (1 tael = 1,193 uns) (1)

10/5/1

Tola (10 tola = 3,75 uns) (2)

10


(1)  Tael = en traditionell kinesisk viktenhet. Den nominella finheten i en tael-tacka från Hongkong är 990, men i Taiwan kan tackor på 5 och 10 tael ha en finhet på 999,9.

(2)  Tola = en traditionell indisk viktenhet för guld. Den vanligaste storleken på en guldtacka är 10 tola med en finhet på 999.