31999Y0128(01)

Rådets resolution av den 19 januari 1999 om konsumenten i informationssamhället

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 023 , 28/01/1999 s. 0001 - 0003


RÅDETS RESOLUTION av den 19 januari 1999 om konsumenten i informationssamhället (1999/C 23/01)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA RESOLUTION

med beaktande av rådets slutsatser av den 19 maj 1998 (1),

med beaktande av kommissionen meddelande om konsumentpolitiska prioriteringar 1996-1998,

med beaktande av uttalandet från OECD:s ministrar om konsumentskydd i samband med elektronisk handel (2), och

av följande skäl:

(1) Den fortsatta utvecklingen av ny teknik för överföring och lagring av information leder till organisatoriska, kommersiella, tekniska och rättsliga innovationer som i grunden påverkar samhället i allmänhet.

(2) Den nya kommunikationstekniken kommer i betydande grad att påverka alla medborgares dagliga liv, oavsett om de har ett aktivt eller passivt förhållningssätt till denna utveckling.

(3) Den nya informations- och kommunikationstekniken och den därmed sammanhängande utvecklingen av informationssamhället ger konsumenterna många potentiella fördelar, men skapar även nya kommersiella situationer, som är obekanta för dem och som kan innebära att deras intressen sätts på spel.

(4) Konsumenterna berörs särskilt av frågor som hänger samman med

a) tillgänglighet och rimliga priser;

b) utrustningens och tillämpningarnas användarvänlighet och de färdigheter som behövs för att använda dem,

c) öppenhet, inkluderande informationens kvantitet och kvalitet,

d) korrekt marknadsföringspraxis, tillbörliga erbjudanden och skäliga avtalsvillkor,

e) barnens skydd mot olämpligt innehåll,

f) betalningssystemens säkerhet, inklusive elektroniska signaturer,

g) vilka rättsregler som gäller för konsumenttransaktioner i den nya miljön, både i fråga om lagval och om befintliga bestämmelsers användbarhet,

h) fördelning av ansvar och skadeståndsskyldighet,

i) privatliv och skydd av personuppgifter, samt

j) tillgång till effektiva system för gottgörelse och tvistlösning,

k) informationstekniken som ett verktyg för information och utbildning.

(5) Konsumenternas tillit och förtroende är en förutsättning för att de skall godta informationssamhället och delta i det.

(6) För att det skall gå att skapa tillit och förtroende hos konsumenterna är det nödvändigt att tillhandahålla samma skyddsnivå i fråga om ny teknik som i fråga om traditionella konsumenttransaktioner, därigenom att nuvarande principer för konsumentpolitik tillämpas på de nya produkter och tjänster som informationssamhället tillhandahåller, särskilt följande principer:

a) Öppenhet och rätt till tillräcklig och tillförlitlig information före och, när det är lämpligt, efter transaktionen, och då särskilt att leverantörens identitet är verifierad och att nödvändig information tillhandahålls för att visa att varje led i en transaktion är verifierad.

b) Att tillgången till produkter och tjänster är icke-diskriminerande och att hänsyn tas till utsatta konsumenters behov.

c) Att konsumenterna skyddas mot oönskad, missvisande och otillbörlig marknadsföringspraxis, inklusive reklam, och att det ges stöd till tillhandahållandet av tillförlitliga hjälpmedel för att konsumenterna skall kunna filtrera kommunikationssystemens innehåll.

d) Att konsumenternas ekonomiska intressen skyddas med beaktande av en rättvis fördelning av risk och ansvar, vilken särskilt återspeglar leverantörens ansvar vid av elektroniska handelsinstrument, särskilt de villkor som är nödvändiga för att konsumenterna skall kunna fatta välgrundade beslut.

e) Att konsumenternas hälsa, säkerhet och privatliv skyddas, bland annat mot missbruk av personlig information.

f) Att konsumenterna informeras och utbildas, så att de kan utveckla lämpliga färdigheter.

g) Att samråd hålls med konsumenterna vid utformningen av ny politik eller nya regler.

h) Att konsumentintressena företräds i relevanta övervaknings- och kontrollorgan.

(7) På Europeiska gemenskapens nivå anser rådet att det viktigaste sättet att säkerställa att konsumenternas intressen tillgodoses fullt ut i informationssamhället måste vara att konsumentdimensionen, särskilt de ovannämnda principerna för konsumentpolitiken, införlivas med alla relevanta gemenskapspolitiska initiativ.

(8) Befintlig relevant gemenskapslagstiftning och nationella genomförandebestämmelser är tillämpliga på konsumenttransaktioner i informationssamhällets nya miljö.

(9) Särskilt Europaparlamentets och rådets direktiv 97/7/EG av den 20 maj 1997 om konsumentskydd vid distansavtal (3) innehåller redan bestämmelser om bland annat skydd på området elektronisk handel.

(10) Vid gränsöverskridande transaktioner som genomförs med hjälp av informationsteknik bör konsumenterna, inom ramen för gemenskapslagstiftningen och Bryssel- och Romkonventionerna, kunna åtnjuta det skydd som ges av lagstiftningen i det land där de vanligen är bosatta och ha obehindrad tillgång till förfaranden för gottgörelse, framför allt i det land där de vanligen är bosatta. Det noteras att kommissionen har föreslagit ett direktiv om marknadsföring på distans av finansiella konsumenttjänster och har angivit att den överväger andra möjliga initiativ för att harmonisera lagstiftningen inom detta område.

(11) Gemenskapens politik på detta område bör ta vederbörlig hänsyn till gemenskapens språkliga och kulturella mångfald.

(12) Konsumentorganisationerna och lämpliga offentliga organ har en viktig roll att spela för skyddet av konsumenternas intressen i den nya miljön samt vid tillhandahållandet av informationstjänster och informationsinnehåll, särskilt genom samordnade åtgärder. Företagen kan också spela en betydelsefull roll, särskilt genom uppförandekoder.

(13) Gemenskapen bör spela en aktiv roll på internationell nivå för att se till att de konsumentskyddsstandarder som den har godtagit följs när det globala informationssamhället utvecklas.

I. RÅDET UPPMANAR KOMMISSIONEN ATT

1. granska den nuvarande gemenskapslagstiftningen i konsumentfrågor med hänsyn till de nya förhållanden som informationssamhället skapar och att identifiera eventuella kryphål i lagstiftningen när det gäller särskilda problem med anknytning till informationssamhället samt att identifiera de områden som eventuellt kan kräva ytterligare lagstiftning,

2. vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att konsumenternas intressen beaktas fullt ut i kommissionens alla nuvarande och framtida policyförslag rörande informationssamhället,

3. vidta alla de åtgärder som är möjliga för att i överensstämmelse med gemenskapsrätten och gemenskapens internationella förpliktelser säkerställa att konsumenterna kan förlita sig på de relevanta rättigheter som redan tillerkänns genom Bryssel- och Romkonventionerna, bland annat sådana som gäller tillämpligheten av lagstiftningen i bosättningslandet, och sådana som gäller obehindrad tillgång till nationell rättsskipning, samt vid behov förstärka dessa rättigheter,

4. uppmuntra konsumentorganisationer att utveckla användningen an ny teknik som ett medel för att utvidga sina tjänster till konsumenterna samt att undersöka möjligheterna att utforma nya gemensamma åtgärder på detta område,

5. för Europaparlamentet och rådet lägga fram en rapport om vilka åtgärder som vidtas för att uppfylla de ovan angivna målen, vid behov åtföljd av förslag till relevanta åtgärder.

II. RÅDET ÄR ÖVERENS OM ATT

1. utarbeta medlemsstaternas gemensamma eller samordnade ståndpunkter när det gäller de diskussioner och förhandlingar om frågor angående informationssamhället som äger rum i internationella forum, i synnerhet utvecklingen av OECD:s riktlinjer om konsumentskydd i samband med elektronisk handel, allt på grundval av de riktlinjer som dras upp i denna resolution,

2. regelbundet granska hur konsumenternas roll utvecklas och vilka risker och möjligheter som de konfronteras med i informationssamhället.

(1) Slutsatser antagna av rådet (telekommunikation) den 19 maj 1998 och godkända av Ekofin-rådet den 5 juni 1998.

(2) Uttalande från OECD:s ministrar den 8 oktober 1998 vid ministerkonferensen i Ottawa om "En gränslös värld: Att förverkliga möjligheterna till världsomspännande elektronisk handel".

(3) EGT L 144, 4.6.1997, s. 19.