EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL ACTULUI DELEGAT

Prezenta directivă delegată a Comisiei modifică, în scopul adaptării la progresul tehnic și științific, anexa III la Directiva 2011/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamente electrice și electronice (reformare) 1 (Directiva RoHS). Modificarea se referă la o derogare pentru aplicațiile specificate care conțin mercur în lămpi fluorescente cu un singur soclu (compacte) destinate iluminatului general < 30 W cu o durată de viață mai mare sau egală cu 20 000 de ore.

Directiva RoHS restricționează utilizarea anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (EEE), astfel cum prevede articolul 4. În prezent, restricțiile se aplică pentru 10 substanțe, enumerate în anexa II la Directiva RoHS: plumb, mercur, cadmiu, crom hexavalent, bifenili polibromurați (PBB), eteri de difenil polibromurați (PBDE), ftalat de di(2‑etilhexil) (DEHP), ftalat de butil benzil (BBP), ftalat de dibutil (DBP) și ftalat de diizobutil (DIBP). În anexele III și IV sunt indicate materialele și componentele de EEE destinate unor aplicații specifice care beneficiază de derogare de la restricționarea anumitor substanțe prevăzută la articolul 4 alineatul (1).

Articolul 5 din directivă prevede adaptarea anexelor III și IV la progresul științific și tehnic, scop pentru care se pot acorda, reînnoi sau revoca derogări. În temeiul articolului 5 alineatul (1) litera (a), se pot include derogări în anexele III și IV numai dacă această includere nu slăbește protecția mediului și a sănătății prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (REACH) 2 și dacă sunt îndeplinite oricare dintre condițiile următoare: (i) eliminarea sau substituirea substanței prin modificarea proiectului sau cu materiale și componente pentru care nu sunt necesare niciunele dintre materialele sau substanțele enumerate la anexa II este imposibilă din punct de vedere științific sau tehnic; (ii) fiabilitatea substituenților nu este asigurată; (iii) este probabil ca efectele negative totale asupra mediului și asupra sănătății și securității consumatorilor provocate de substituirea substanței să depășească avantajele totale pentru mediu și pentru sănătatea și securitatea consumatorilor.

Deciziile privind derogările și durata acestora trebuie să țină seama de disponibilitatea substituenților și de impactul socioeconomic al substituirii. Deciziile privind durata derogărilor trebuie să țină seama de potențialele efecte adverse asupra inovării. După caz, se iau în considerare efectele globale ale derogării de-a lungul întregului ciclu de viață.

Articolul 5 alineatul (1) litera (a) prevede că, pentru a include sau, după caz, pentru a elimina materialele și componentele EEE pentru aplicații specifice în listele din anexele III și IV, Comisia trebuie să adopte acte delegate individuale. Articolul 5 alineatul (3) și anexa V descriu procedura de depunere a cererilor privind derogările.

2.CONSULTĂRI ÎNAINTEA ADOPTĂRII ACTULUI

Comisia primește 3 din partea operatorilor economici cereri de acordare sau de reînnoire a derogărilor, în condițiile articolului 5 alineatul (3) și ale anexei V la Directiva RoHS.

În prezent, prin derogarea prevăzută la poziția 1(g) din anexa III, se permite utilizarea mercurului în lămpile fluorescente cu un singur soclu (compacte), nedepășind (per bec):

1(g) Destinate iluminatului general < 30 W, cu o durată de viață mai mare sau egală cu 20 000 de ore: 3,5 mg.

La 28 iunie 2016, Comisia a primit o cerere de reînnoire a acestei derogări, cerere completată de către același solicitant cu informații suplimentare pe 17 ianuarie 2020. Solicitantul susținea, în esență, că lipsesc substituenții fără mercur 4 . În conformitate cu cerințele Directivei RoHS [articolul 5 alineatul (5) al doilea paragraf], derogarea rămâne valabilă până în momentul adoptării de către Comisie a unei decizii referitoare la cererea de reînnoire.

În vederea evaluării cererii de reînnoire a derogării, în iunie 2017, Comisia a lansat un studiu 5 , finalizat în 2018, pentru a efectua evaluarea tehnică și științifică necesară, inclusiv o consultare online cu durata de opt săptămâni deschisă părților interesate. În timpul consultărilor a fost primită o contribuție urmată de schimburi de informații consemnate în raportul studiului. Studiul a cuprins activități de informare amplă cu privire la disponibilitatea substituenților, inclusiv estimări pentru 2020.

În cadrul reuniunii din 29 octombrie 2018, Comisia a consultat grupul de experți al statelor membre cu privire la actele delegate în condițiile directivei RoHS și a primit opiniile statelor membre privind o direcție de acțiune propusă. Comisia a parcurs toate etapele procedurale prevăzute la articolul 5 alineatele (3)-(7) privind derogările de la restricțiile impuse unor substanțe 6 . Consiliul și Parlamentul European au fost informate cu privire la toate activitățile.

Studiul de fundamentare a evidențiat următoarele:

·există alternative fiabile cu diodă emițătoare de lumină (LED) pentru categoriile de lămpi care beneficiază de această derogare;

·în ceea ce privește efectele asupra mediului și asupra sănătății și securității consumatorilor, datele arată că substituirea ar împiedica introducerea pe piață a mercurului conținut în aplicații, reducând totodată cantitatea de energie consumată pentru iluminat;

·cu privire la impactul socioeconomic al substituirii, costurile estimate se preconizează doar că vor fi suportate mai devreme decât în cazul eliminării progresive naturale, care deja are loc, netrebuind a fi considerate costuri suplimentare generate de o eliminare progresivă forțată.

În concluzie, evaluările științifice și tehnice, inclusiv consultările cu părțile interesate, au arătat că nu este îndeplinit niciunul dintre criteriile de aplicare a derogărilor prevăzute la poziția 1(g).

În conformitate cu Orientările privind o mai bună legiferare, proiectul de directivă delegată a fost publicat pe Portalul pentru o mai bună legiferare timp de patru săptămâni, în vederea colectării de contribuții din partea publicului. În cursul consultării privind proiectul de act s­au primit 13 contribuții. Punctele abordate au fost examinate și nu s-a considerat că este necesar să se aducă modificări proiectului.

3.ELEMENTELE JURIDICE ALE ACTULUI DELEGAT

Directiva delegată revocă derogarea prevăzută la poziția 1(g) din anexa III a Directivei 2011/65/UE privind utilizarea mercurului în aplicațiile specificate.

Pe baza studiilor de fundamentare și a consultărilor, evaluarea realizată de Comisie asupra cererii de derogare a concluzionat că aceasta nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 5 alineatul (1) din Directiva RoHS care justifică prelungirea derogării. Din punct de vedere științific și tehnic, este posibilă înlocuirea mercurului cu substituenți fiabili în categoriile de lămpi vizate de această derogare, iar dovezile prezentate arată că impactul total al substituirii, din punctul de vedere al aspectelor legate de mediu, sănătate și siguranța consumatorului, depășește semnificativ orice efecte negative.

Pe scurt, nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea derogării, urmând a se elimina derogarea prevăzută la poziția 1(g), în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) litera (b).

Data la care expiră această derogare este stabilită în conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (6) din Directiva RoHS, care prevede că, în cazul în care este revocată, o derogare expiră la minimum 12 luni și maximum 18 luni de la data deciziei.

La stabilirea datei de expirare, trebuie ținut cont de faptul că o mică parte dintre tipurile de lămpi 7 care beneficiază de această derogare sunt supuse criteriilor stabilite în anexa II la Regulamentului (UE) 2019/2020 al Comisiei de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile surselor de lumină și dispozitivelor de comandă separate, care se aplică din 1 septembrie 2021. Obligația de a îndeplini aceste cerințe va face ca lămpile vizate să nu mai fie introduse pe piață după această dată. Cele de mai sus corespund evaluării în condițiile Directivei RoHS, precum și analizei socioeconomice realizate de Comisie, care au concluzionat că substituenți suficient de fiabili fără mercur pentru tipurile de lămpi care beneficiază de derogare sunt disponibili deja pe scară largă, precum și că substituirea mercurului în aceste lămpi este posibilă din punct de vedere științific și tehnic. Cu privire la întreaga rubrică de derogări din cadrul Directivei RoHS, trebuie totuși să se țină cont de faptul că marea majoritate a lămpilor care beneficiază de această derogare, și anume lămpi fluorescente compacte fără dispozitive de comandă integrate, nu este afectată de criteriile de proiectare ecologică stabilite în sus-menționatul regulament. Prin urmare, perioada maximă posibilă de valabilitate a suspendării, de 18 luni de la decizie, trebuie să fie stabilită în funcție de situația specifică acestei majorități a lămpilor vizate de derogare, întrucât trebuie să se țină seama de circumstanțele care caracterizează aceste lămpi și să se evite costuri socioeconomice nejustificat de mari pe care substituirea le poate genera în sarcina participanților pe piață, în special cu privire la lămpile pentru care procesul de înlocuire este mai complex.

Instrumentul este o directivă delegată, conform dispozițiilor actului juridic de punere în aplicare, și anume Directiva 2011/65/UE, în special articolul 5 alineatul (1) și articolul 20.

Obiectivul directivei delegate este de a contribui la protecția sănătății umane și a mediului și de a alinia dispozițiile privind funcționarea pieței interne în domeniul echipamentelor electrice și electronice, revocând o derogare acordată pentru utilizare în aplicații specifice a unor substanțe care sunt altminteri interzise, în conformitate cu dispozițiile și condițiile prevăzute în Directiva RoHS și cu procedura stabilită în directiva menționată pentru adaptarea anexelor III și IV la progresul științific și tehnic.

Directiva delegată nu afectează bugetul UE.

DIRECTIVA DELEGATĂ (UE) …/… A COMISIEI

din 13.12.2021

de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic și științific, a anexei III la Directiva 2011/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește o derogare pentru utilizarea mercurului în lămpi fluorescente cu un singur soclu (compacte) destinate iluminatului general < 30 W, cu o durată de viață mai mare sau egală cu 20 000 de ore

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2011/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice 8 , în special articolul 5 alineatul (1) litera (b),

întrucât:

(1)Directiva 2011/65/UE impune statelor membre obligația de a se asigura că echipamentele electrice și electronice introduse pe piață nu conțin substanțele periculoase indicate în anexa II la directiva respectivă. Această restricție nu se referă la anumite aplicații care beneficiază de derogare, indicate în anexa III la directivă.

(2)Categoriile de echipamente electrice și electronice cărora li se aplică Directiva 2011/65/UE sunt indicate în anexa I la directiva menționată.

(3)Mercurul este o substanță restricționată indicată în anexa II la Directiva 2011/65/UE.

(4)Prin Decizia 2014/14/UE 9 , Comisia a acordat, printre altele, o derogare privind utilizarea mercurului, în cantitate maximă de 3,5 mg, în lămpile fluorescente cu un singur soclu (compacte) destinate iluminatului general < 30 W, cu o durată de viață mai mare sau egală 20 000 ore („derogarea”), în prezent menționată la poziția 1(g) din anexa III la Directiva 2011/65/UE. Derogarea urma să expire pe 31 decembrie 2017, în conformitate cu anexa III la Directiva 2014/14/UE.

(5)Mercurul este folosit în lămpile fluorescente cu un singur soclu (compacte) destinate iluminatului general pentru a emite radiații ultraviolete, care sunt apoi convertite în lumină vizibilă de stratul luminofor de pe balonul lămpii.

(6)Pe 28 iunie 2016, Comisia a primit o cerere de reînnoire a derogării („cererea de reînnoire”), care se încadra în termenul prevăzut la articolul 5 alineatul (5) din Directiva 2011/65/UE și care a fost actualizată la 17 ianuarie 2020 prin intermediul unei noi cereri. În conformitate cu articolul 5 alineatul (5) din Directiva 2011/65/UE, derogarea rămâne valabilă până la adoptarea deciziei referitoare la cererea de reînnoire.

(7)Evaluarea cererii de reînnoire, care a ținut cont de disponibilitatea substituenților și de impactul socioeconomic al substituirii, a concluzionat că substituenți suficient de fiabili fără mercur pentru tipurile de lămpi care beneficiază de derogare sunt disponibili, precum și că substituirea este posibilă din punct de vedere științific și tehnic. Mai mult, evaluarea a concluzionat că beneficiile substituirii vor depăși clar orice efecte negative. Procesul de evaluare a cuprins consultări cu părțile interesate, în conformitate cu articolul 5 alineatul (7) din Directiva 2011/65/UE. Observațiile primite în cursul acestor consultări au publicate pe un site internet dedicat.

(8)Întrucât condițiile prevăzute la articolul 5 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2011/65/UE nu mai sunt îndeplinite, derogarea ar trebui revocată.

(9)Ar trebui stabilită o dată de expirare a acestei derogări, în conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (6) din Directiva 2011/65/EU. Deși o mică parte dintre tipurile de lămpi 10 care beneficiază de această derogare sunt supuse criteriilor de proiectare ecologică stabilite în anexa II la Regulamentului (UE) 2019/2020 al Comisiei 11 , aplicabile din 1 septembrie 2021, nemaifiind așadar introduse pe piață, marea majoritate a lămpilor care beneficiază de actuala derogare nu sunt afectate de criteriile de proiectare ecologică impuse de regulamentul sus-menționat. În consecință, data expirării ar trebui stabilită pentru întreaga rubrică de derogări la termenul maxim de 18 luni de la decizie, pentru a evita costurile socioeconomice nejustificat de mari pe care substituirea celei din urmă categorii le poate genera în sarcina participanților pe piață.

(10)Prin urmare, Directiva 2011/65/UE ar trebui modificată în consecință,

 

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Anexa III la Directiva 2011/65/UE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

1.Statele membre adoptă și publică, până la [ultima zi a celei de a șasea luni de la data intrării în vigoare a prezentei directive], actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică de îndată Comisiei textele acestor acte.

Statele membre aplică aceste acte începând cu [ultima zi a celei de a șasea luni de la data intrării în vigoare a prezentei directive + 1 zi].

Atunci când statele membre adoptă dispozițiile menționate, acestea conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

2.Statele membre comunică Comisiei textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 13.12.2021

   Pentru Comisie,

   Președinta
   Ursula VON DER LEYEN

(1)    JO L 174, 1.7.2011, p. 88.
(2)    JO L 396, 30.12.2006, p. 1.
(3)    Lista este disponibilă la adresa: https://ec.europa.eu/environment/waste/rohs_eee/adaptation_en.htm .
(4)    Disponibilă la https://rohs.exemptions.oeko.info/fileadmin/user_upload/RoHS_pack_13/Annex_1g/1g LE_RoHS_Exemption_Req_Final.pdf .
(5)    Raportul final al studiului este disponibil la https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/4ae54b9e-e070-11e8-b690-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-84895526 .
(6)    Lista pașilor administrativi necesari este disponibilă pe site-ul Comisiei . În Registrul interinstituțional al actelor delegate se poate vedea în ce stadiu este procedura în cazul fiecărui proiect de act delegat, la adresa https://webgate.ec.europa.eu/regdel/#/home .
(7)    Produsele vizate sunt supuse și dispozițiilor Regulamentului (UE) 2019/2020 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile surselor de lumină și dispozitivelor de comandă separate, care se aplică din 1 septembrie 2021. Spre deosebire de Directiva 2011/65/UE, legislația în materia proiectării ecologice nu restricționează conținutul de substanțe chimice din produse, dar stabilește cerințe privind eficiența energetică care trebuie respectate pentru introducerea pe piață a produselor. CFL cu dispozitiv de comandă integrat (CFLi) nu vor fi de facto introduse pe piață din 1 septembrie 2021, dată fiind neconformitatea lor cu aceste cerințe privind eficiența energetică. Regulamentul (UE) 2019/2020 al Comisiei identifică conținutul de mercur ca fiind un aspect semnificativ de mediu în ciclul de viață al unei surse de lumină, dar arată că utilizarea substanțelor periculoase, inclusiv a mercurului, în surse de lumină este reglementată de Directiva 2011/65/UE.
(8)    JO L 174, 1.7.2011, p. 88.
(9)    Directiva delegată 2014/14/UE a Comisiei din 18 octombrie 2013 de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic, a anexei III la Directiva 2011/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește o derogare pentru cantitatea de 3,5 mg de mercur per lampă în cazul lămpilor fluorescente compacte cu un singur soclu destinate iluminatului general < 30 W, cu o durată de viață mai mare sau egală 20 000 ore (JO L 4, 9.1.2014, p. 71).
(10)    CFL cu dispozitive de comandă integrate (CFLi) sunt cuprinse la poziția „Alte surse de lumină care intră în domeniul de aplicare și nu sunt menționate mai sus” în tabelul 1 din anexa II la Regulamentul (UE) 2019/2020 al Comisiei începând cu 1 septembrie 2021.
(11)    Astfel cum se afirmă în considerentele 9 și 10 ale Regulamentului (UE) 2019/2020, în acest regulament nu se stabilește nicio cerință în materie de proiectare ecologică cu privire la conținutul de mercur.

ANEXĂ

În anexa III la Directiva 2011/65/UE, poziția 1(g) se înlocuiește cu următorul text:

Derogare

Sfera și datele de aplicare

„(1)(g)

Destinate iluminatului general < 30 W, cu o durată de viață mai mare sau egală cu 20 000 de ore: 3,5 mg

Expiră la: [OP: 18 luni de la data publicării directivei delegate în Jurnalul Oficial]”