ISSN 1977-0782

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 473

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 64
30 decembrie 2021


Cuprins

 

II   Acte fără caracter legislativ

Pagina

 

 

REGULAMENTE

 

*

Regulamentul (UE) 2021/2280 al Comisiei din 16 decembrie 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea și a Regulamentului (CE) nr. 865/2006 al Comisiei de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului

1

 

*

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/2281 al Comisiei din 16 decembrie 2021 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 în ceea ce privește adăugarea unui nou cod de origine pentru plantele din producția asistată și modificările aferente

131

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


II Acte fără caracter legislativ

REGULAMENTE

30.12.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 473/1


REGULAMENTUL (UE) 2021/2280 AL COMISIEI

din 16 decembrie 2021

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea și a Regulamentului (CE) nr. 865/2006 al Comisiei de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (1), în special articolul 19 alineatele (3), (4) și (5),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 338/97 reglementează comerțul cu speciile de animale și plante incluse în anexa la acesta. Printre speciile incluse în anexa menționată se numără speciile prevăzute în anexele la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție („convenția”), precum și alte specii a căror stare de conservare face necesară reglementarea sau monitorizarea comerțului dinspre, către și în interiorul Uniunii.

(2)

Nivelurile comerțului cu anumite specii trebuie să fie monitorizate pentru a colecta date și a analiza dacă, pe viitor, ar fi necesar să facă obiectul unei protecții mai stricte. În acest scop, în cadrul reuniunilor sale regulate din 2019 și 2020, Grupul de analiză științifică, instituit în temeiul articolului 17 din Regulamentul (CE) nr. 338/97, a examinat diferite specii și a concluzionat că în anexa D la regulamentul menționat ar trebui incluși următorii taxoni: Otocryptis wiegmanni, Platysaurus imperator, Tracheloptychus petersi, Zonosaurus maximus, Pseudocerastes spp. (cu excepția speciilor incluse în anexa B) și Atelopus spp. (cu excepția speciilor incluse în anexa A). De asemenea, Grupul de analiză științifică a concluzionat că în anexa D ar trebui incluse, cu o adnotare care să delimiteze tipurile de exemplare care fac obiectul includerii pe listă, următoarele specii: Handroanthus spp., Tabebuia spp., Roseodendron spp., Aucoumea klaineana, Rhodiola spp., Boswellia spp., Millettia stuhlmannii, Pterocarpus macrocarpus, Entandrophragma cylindricum, Khaya spp., Okoubaka aubrevillei și Baillonella toxisperma.

(3)

Ar trebui să se introducă noi adnotări în Notele privind interpretarea anexelor A, B, C și D. Este necesar să se introducă o adnotare la punctul 12 în legătură cu o nouă includere în anexa C, pentru a reflecta includerea în anexa III de către țara din aria de răspândire. De asemenea, este necesar să se introducă două adnotări la punctul 17 în legătură cu speciile de arbori care trebuie incluse în anexa D, pentru a se asigura faptul că exemplarele care fac obiectul comerțului internațional sunt incluse pe listă.

(4)

Având în vedere recentele modificări taxonomice convenite în cadrul celei de a optsprezecea reuniuni a Conferinței părților la convenție, care a avut loc la Geneva, Elveția, în perioada 17-28 august 2019 (CoP 18), este oportun ca în anexa D să se înlocuiască actuala includere pe listă a Homalopsis bucata cu includerea pe listă a întregului gen Homalopsis spp. Este necesar ca în anexa A să se modifice Prionailurus iriomotensis cu Prionailurus bengalensis euptilurus și ca în anexa B, includerea pe listă a Agalychnis spp. să se modifice cu includerea pe listă a Agalychnis annae, A. callidryas, A. moreletii, A. saltator și A. spurrelli. De asemenea, este necesar să se modifice includerea pe listă a familiei Pristidae, astfel încât aceasta să se încadreze în ordinul Rhinopristiformes. Ortografierea Pelophylax shqipericus din anexa D trebuie corectată, iar Lophura hatinhensis trebuie eliminată din anexa B, deoarece este tratată ca L. edwardsi.

(5)

Nota din anexa la regulament referitoare la Ovis collium, O. darwini, O. jubata, O. karelini, O. polii și O. severtzovi, care prevede că „[a]cest taxon este menționat ca Ovis ammon în anexa XIII la Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei”, ar trebui eliminată, pentru a se asigura alinierea sa cu anexa XIII la Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (2), astfel cum a fost modificat prin articolul 2 alineatul (14) din prezentul regulament. Aceste modificări sunt consecința modificărilor taxonomiei grupului de specii în cauză.

(6)

Textul anumitor adnotări din anexa la Regulamentul (CE) nr. 338/97 ar trebui modificat pentru a îmbunătăți claritatea (Canis lupus, Caracara lutosa, Ceratophora aspera, C. stoddartii, Lyriocephalus scutatus, Crotalus durissus și Rheobatrachus spp.).

(7)

Goniurosaurus spp. ar trebui mutat din familia Eublepharidae în familia Gekkonidae, pentru a alinia lista la actuala nomenclatură standard.

(8)

Începând cu 14 februarie 2021, următoarele specii au fost fi incluse în anexa III la convenție: Goniurosaurus kuroiwae, Goniurosaurus orientalis, Goniurosaurus sengokui, Goniurosaurus splendens, Goniurosaurus toyamai, Goniurosaurus yamashinae și Echinotriton andersoni (toate cu adnotări), la cererea Japoniei, și Calotes ceylonensis, Calotes desilvai, Calotes liocephalus, Calotes liolepis, Calotes manamendrai, Calotes nigrilabris, Calotes pethiyagodai, la cererea Sri Lankăi. Începând cu 22 iunie 2021, următoarele specii au fost fi incluse în anexa III la convenție: Lodoicea maldivica (cu o adnotare), la cererea Seychelles, și Alauda arvensis, Galerida cristata, Lullula arborea, Melanocorypha calandra, Emberiza citronella, Emberiza hortulana, Carduelis cannabina, Carduelis carduelis, Carduelis flammea, Carduelis hornemanni, Carduelis spinus, Carpodacus erythrinus, Loxia curvirostra, Pyrrhula pyrrhula, Serinus serinus, Erithacus rubecula, Ficedula parva, Hippolais icterina, Luscinia svecica, Luscinia luscinia, Luscinia megarhynchos, Monticola saxatilis, Sylvia atricapilla, Sylvia borin, Sylvia curruca, Sylvia nisoria, Turdus merula, Turdus philomelos, Oriolus oriolus, Parus ater, Troglodytes troglodytes și Emys orbicularis (numai pentru populația din Ucraina), la cererea Ucrainei. Aceste modificări aduse anexei III ar trebui să se reflecte în anexa C la Regulamentul (CE) nr. 338/97.

(9)

Grupul de analiză științifică a concluzionat, în cadrul reuniunilor sale regulate din 2020 și în urma mai multor consultări scrise, că nu mai este necesar să fie incluse în anexa D la Regulamentul (CE) nr. 338/97 și că ar trebui eliminate din anexa menționată următoarele specii: Dendrolagus dorianus, Dendrolagus goodfellowi, Dendrolagus matschiei, Dendrolagus pulcherrimus, Dendrolagus stellarum, Columba oenops, Didunculus strigirostris, Ducula pickeringii, Gallicolumba crinigera, Ptilinopus marchei, Turacoena modesta, Crax alector, Pauxi unicornis, Penelope pileata, Eulipoa wallacei, Arborophila gingica, Lophura bulweri, Lophura diardi, Lophura inornata, Bombycilla japonica, Cyanocorax caeruleus, Cyanocorax dickeyi, Procnias nudicollis, Dacnis nigripes, Sporophila falcirostris, Sporophila frontalis, Sporophila hypochroma, Sporophila palustris, Amandava amandava, Cryptospiza reichenovii, Erythrura coloria, Erythrura viridifacies, Estrilda quartinia (comercializată frecvent sub denumirea de Estrilda melanotis), Hypargos niveoguttatus, Lonchura griseicapilla, Lonchura punctulata, Lonchura stygia, Carduelis ambigua, Carduelis atrata, Kozlowia roborowskii, Pyrrhula erythaca, Serinus canicollis, Serinus citrinelloides hypostictus (comercializată frecvent sub denumirea de Serinus citrinelloides), Sturnella militaris, Cochoa azurea, Cochoa purpurea, Garrulax formosus, Garrulax galbanus, Garrulax milnei, Niltava davidi, Stachyris whiteheadi, Swynnertonia swynnertoni (denumită, de asemenea, Pogonicichla swynnertoni), Turdus dissimilis, Pitta nipalensis, Pitta steerii, Sitta magna, Sitta yunnanensis, Lamprotornis regius, Mino dumontii, Sturnus erythropygius, Teratoscincus microlepis, Rhabdophis subminiatus, Calloselasma rhodostoma, Baronia brevicornis, Papilio grosesmithi, Papilio maraho, Calibanus hookeri, Biarum davisii ssp. marmarisense, Biarum ditschianum, Othonna cacalioides, Othonna hallii, Othonna lepidocaulis, Ceraria carrissoana și Ceraria fruticulosa.

(10)

Pe baza analizei efectuate de Grupul de analiză științifică, trei subspecii ar trebui adăugate speciei Teratoscincus scincus, inclusă în anexa D la Regulamentul (CE) nr. 338/97.

(11)

Este necesar să se corecteze anumite erori de formatare din anexa la Regulamentul (CE) nr. 338/97.

(12)

Ținând seama de amploarea modificărilor, este oportun ca, din motive de claritate, să se înlocuiască în întregime anexa la Regulamentul (CE) nr. 338/97.

(13)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 338/97 ar trebui modificat în consecință.

(14)

Scopul Regulamentului (CE) nr. 865/2006 este de a pune în aplicare Regulamentul (CE) nr. 338/97 și de a asigura conformitatea deplină cu dispozițiile convenției.

(15)

CoP 18 a adoptat sau a modificat rezoluții privind, printre altele, criteriile de stabilire a scopului unei tranzacții, lista de referințe standard utilizate pentru stabilirea denumirilor speciilor incluse în anexele la convenție, precum și introducerea unui nou cod care să fie utilizat în cadrul permiselor și al certificatelor. Prin urmare, pentru a încorpora în dreptul Uniunii aceste dispoziții convenite de CoP 18, este necesar să se modifice anumite dispoziții ale Regulamentului (CE) nr. 865/2006 al Comisiei și ca acestuia să i se adauge noi dispoziții.

(16)

CoP 18 a modificat Rezoluția Conf. 12.3, referitoare la Permise și certificate, modificările având ca obiect diferitele scopuri ale unei tranzacții și codurile care trebuie utilizate în cadrul documentelor convenției pentru a desemna respectivele scopuri. Aceste modificări ar trebui să se reflecte în Regulamentul (CE) nr. 865/2006.

(17)

De asemenea, CoP 18 a modificat Rezoluția Conf. 12.3 prin introducerea unui nou cod care să fie utilizat pentru a indica originea anumitor exemplare de plante care nu corespund niciunui cod existent anterior. Noul cod de origine ar trebui inclus în anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 865/2006.

(18)

Rezoluția Conf. 12.3 a fost modificată și în ceea ce privește valabilitatea documentelor convenției pentru exemplarele din speciile care au fost transferate în anexa I la convenție. Această modificare ar trebui să se reflecte în Regulamentul (CE) nr. 865/2006.

(19)

Anexa IV la Rezoluția Conf. 12.3, referitoare la Tipurile de probe biologice și utilizarea acestora, a fost, de asemenea, modificată și aceste modificări ar trebui să se reflecte în anexa XI la Regulamentul (CE) nr. 865/2006.

(20)

CoP 18 a modificat, de asemenea, Rezoluția Conf. 11.3, referitoare la Conformitate și asigurarea respectării normelor, modificările vizând, printre altele, condițiile de acceptare a permiselor de export și a certificatelor de reexport eliberate de țări terțe. Aceste modificări ar trebui să se reflecte în Regulamentul (CE) nr. 865/2006.

(21)

CoP 18 a modificat Rezoluția Conf. 12.11, referitoare la Nomenclatura standard, iar noile referințe standard pentru nomenclatură ar trebui să se reflecte în anexa VIII la Regulamentul (CE) nr. 865/2006.

(22)

Încă din cadrul celei de a șaptesprezecea reuniuni care a avut loc la Johannesburg, Africa de Sud, în perioada 24 septembrie - 4 octombrie 2016 (CoP 17), Conferința părților la convenție a modificat Rezoluția Conf. 11.17, referitoare la Rapoartele naționale, înlocuind rapoartele bienale anterioare cu rapoarte de punere în aplicare care trebuie prezentate o dată la trei ani. Această modificare ar trebui să se reflecte în Regulamentul (CE) nr. 865/2006.

(23)

CoP 17 a modificat, de asemenea, Rezoluția Conf. 10.10, referitoare la Comerțul cu exemplare de elefant, recomandând „ca toate părțile […] în a căror jurisdicție există o piață internă legală pentru fildeș care contribuie la braconaj sau la comerțul ilegal să ia de urgență toate măsurile legislative, de reglementare și de asigurare a respectării normelor care sunt necesare în vederea închiderii piețelor lor interne pentru comerțul cu fildeș brut și fildeș prelucrat”.

(24)

Informațiile disponibile în prezent arată că în Uniune există cantități importante de articole vechi din fildeș, în general importate în statele membre ale UE înainte ca speciile de elefanți să fie incluse în anexa I la convenție.

(25)

Pentru a intensifica lupta împotriva comerțului ilegal cu fildeș și ținând seama de principiul proporționalității, este necesar ca normele și eforturile de asigurare a respectării dispozițiilor să fie consolidate proporțional cu riscurile identificate în ceea ce privește braconajul elefanților și comerțul ilegal cu fildeș.

(26)

Scutirea generală acordată în conformitate cu articolul 8 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 338/97, care permite ca exemplarele prelucrate din fildeș, dobândite în urmă cu peste 50 de ani, conform definiției de la articolul 2 litera (w) din Regulamentul (CE) nr. 338/97, să fie comercializate fără un certificat eliberat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) din regulamentul menționat, ar trebui eliminată în cazul exemplarelor prelucrate care conțin fildeș de elefant. În consecință, nu va mai fi posibilă comercializarea fildeșului prelucrat fără un certificat eliberat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) din regulamentul menționat.

(27)

În paralel, ar trebui să se țină seama de faptul că certificatele menționate la articolul 8 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 338/97 care se referă la exemplare din fildeș de elefant sunt eliberate de aproape 40 de ani [de la intrarea în vigoare a Regulamentului (CEE) nr. 3626/82] și că legislația Uniunii nu impune autorităților competente obligația de a le reînnoi periodic. În consecință, nu se poate avea o imagine de ansamblu completă asupra certificatelor eliberate și, în unele cazuri, ca urmare a evoluției în timp a practicii administrative, este posibil să apără îndoieli cu privire la faptul că materialul certificat corespunde certificatului eliberat. Prin urmare, pentru a îmbunătăți contribuția la lupta continuă împotriva comerțului ilegal și pentru ca autoritățile competente ale statelor membre să poată înăspri controlul comerțului cu fildeș de elefant în cadrul Uniunii, pare a fi necesar să se stabilească o dată de expirare pentru toate aceste certificate. Ținând seama de necesitatea ca operatorii și autoritățile să se adapteze la aceste modificări, data de expirare ar trebui stabilită după o perioadă de tranziție de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(28)

Pentru o anumită perioadă după intrarea în vigoare a eliminării acestor scutiri, se preconizează că modificările vor conduce la o creștere a numărului de cereri de certificate recent devenite obligatorii pentru activitățile comerciale cu exemplare din fildeș de elefant. Prin urmare, perioada în care cererile de astfel de certificate urmează să fie prelucrate de către autoritățile de gestionare ale statelor membre ar trebui prelungită în primul an după intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(29)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 865/2006 ar trebui modificat în consecință.

(30)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru comerțul cu specii de faună și floră sălbatice,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificarea Regulamentului (CE) nr. 338/97

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 338/97 se înlocuiește cu textul din anexa 1 la prezentul regulament.

Articolul 2

Modificări ale Regulamentului (CE) nr. 865/2006

Regulamentul (CE) nr. 865/2006 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 5 primul paragraf, punctul 5 se înlocuiește cu următorul text:

„5.

după caz, scopul tranzacției trebuie stabilit prin aplicarea criteriilor prevăzute la articolul 5c și trebuie indicat în permisul sau certificatul relevant, utilizând unul dintre codurile prevăzute la punctul 1 din anexa IX la prezentul regulament;”.

2.

Se introduce următorul articol 5c:

„Articolul 5c

Scopul tranzacției

(1)   Scopul tranzacției se indică prin utilizarea unuia dintre codurile prevăzute la punctul 1 din anexa IX la prezentul regulament.

(2)   În cazul unui permis de export, codul aferent scopului tranzacției se stabilește pe baza naturii tranzacției dintre exportator și importator. În cazul unui certificat de reexport, codul aferent scopului tranzacției se stabilește pe baza naturii tranzacției dintre reexportator și importator.

Codul indică motivul pentru care exemplarul (exemplarele) face (fac) obiectul unui schimb sau al unei deplasări de la exportator la importator sau de la reexportator la importator.

(3)   În cazul unui permis de import sau al unui certificat de introducere de proveniență marină, codul aferent scopului tranzacției se stabilește pe baza utilizării preconizate a exemplarelor de către importator. Codul indică motivul pentru care importatorul a solicitat sau primește exemplarul.

(4)   Atunci când se eliberează un permis de export și un permis de import sau un certificat de reexport și un permis de import, codul aferent scopului tranzacției utilizat în permisul de import poate fi diferit de cel din permisul de export sau, respectiv, din certificatul de reexport.”

3.

La articolul 7, se adaugă următorul alineat (7):

„(7)   Permisele de export și certificatele de reexport eliberate de țări terțe sunt acceptate numai dacă sunt eliberate de autoritatea de gestionare desemnată oficial ca fiind competentă de către partea exportatoare sau reexportatoare.”

4.

La articolul 10 se introduce următorul alineat (2b):

„(2b)   În cazul în care o specie a fost transferată în anexa I la convenție în cadrul unei reuniuni a Conferinței părților, iar Uniunea nu a formulat nicio rezervă cu privire la acest transfer, valabilitatea oricărui permis de import sau de export sau a oricărui certificat de reexport pentru exemplarele din respectiva specie nu se prelungește după data intrării în vigoare a transferului în anexa I.”

5.

La articolul 11 se introduce următorul alineat (4a):

„(4a)   Certificatele menționate la articolul 48 care se referă la exemplare din fildeș de elefant și care au fost eliberate înainte de 19 ianuarie 2022 încetează să mai fie valabile la 19 ianuarie 2023.”

6.

La articolul 48 alineatul (1), se adaugă următoarea literă (e):

„(e)

sunt exemplare prelucrate care conțin fildeș de elefant care au fost dobândite cu peste 50 de ani înainte, astfel cum sunt definite la articolul 2 litera (w) din Regulamentul (CE) nr. 338/97.”

7.

La articolul 52, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Etichetele menționate la articolul 2 alineatul (6) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 sunt folosite numai pentru circulația între oameni de știință și institute științifice înregistrate în mod corespunzător, în cadrul împrumuturilor, donațiilor și schimburilor în scopuri necomerciale a exemplarelor de ierbar, a exemplarelor utilizate pentru stabilirea de diagnostice și cercetarea criminalistică (astfel cum se descrie în anexa XI la prezentul regulament), a exemplarelor de muzeu conservate, uscate sau încastrate, precum și a materialului vegetal viu, pentru studii științifice.”

8.

La articolul 62, punctul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„3.

exemplarele prelucrate, achiziționate cu peste 50 de ani înainte, în sensul articolului 2 litera (w) din Regulamentul (CE) nr. 338/97, cu excepția exemplarelor care conțin fildeș de elefant;”.

9.

Articolul 69 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Rapoarte privind importurile, exporturile și reexporturile și privind punerea în aplicare”;

(b)

la alineatul (1), se elimină ultima teză;

(c)

alineatul (6) se înlocuiește cu următorul text:

„(6)   Informațiile menționate la alineatul (5) prima teză se transmit în format electronic și în conformitate cu «Formatul raportului de punere în aplicare», emis de Secretariatul convenției și modificat de către Comisie, cu un an înainte de fiecare reuniune a Conferinței părților la convenție, și trebuie să corespundă perioadei de trei ani care se încheie la data de 31 decembrie a anului anterior.

Informațiile menționate la alineatul (5) al doilea paragraf, în cazul în care nu sunt incluse în comunicarea prevăzută la articolul 15 alineatul (4) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 338/97 sau în notificarea prevăzută la articolul 66 alineatul (7), se transmit în format electronic împreună cu comunicarea prevăzută la articolul 15 alineatul (4) litera (c).”

10.

Anexa VII se modifică după cum urmează:

(a)

pe rândul „produse cosmetice”, textul din coloana „Explicație” se înlocuiește cu următorul text:

„Orice produs sau amestec de produse care se aplică numai pe o parte externă a corpului (de exemplu, piele, păr, unghii, organe genitale, buze sau dinți sau membranele mucoase ale cavității bucale) cu intenția de a curăța, de a parfuma, de a modifica aspectul sau de a proteja. Produsele cosmetice pot include următoarele: machiaj, parfum, cremă de piele, lac de unghii, coloranți pentru păr, săpun, șampon, cremă de ras, deodorant, produse cu protecție antisolară, pastă de dinți. Cantitatea trebuie să reflecte numărul de specii incluse în CITES care sunt prezente.”;

(b)

pe rândul „puiet”, textul din coloana „Explicație” se înlocuiește cu următorul text:

„Puiet de pește viu pentru acvaristică, acvacultură, incubatoare, consum sau eliberare, inclusiv anghile (Anguilla anguilla) vii cu o lungime de până la 12 cm”.

11.

Anexa VIII se înlocuiește cu textul din anexa 2 la prezentul regulament.

12.

În anexa IX, se adaugă următorul cod Y:

„Y.

Exemplare de plante obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56, și care nu sunt considerate nici prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu în care există un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale.”

13.

Anexa XI se înlocuiește cu textul din anexa 3 la prezentul regulament.

14.

În anexa XIII, după Ovis ammon se introduc următoarele specii: O. collium, O. darwini, O. jubata, O. karelini, O. polii, O. severtzovi.

Articolul 3

Dispoziție tranzitorie privind termenul de eliberare a anumitor certificate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 338/97

Prin derogare de la articolul 8 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 865/2006, termenul pentru luarea deciziei referitoare la eliberarea certificatelor este de trei luni în ceea ce privește cererile prevăzute la articolul 8 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 338/97, având ca obiect exemplare din fildeș de elefant, care sunt prezentate între 19 ianuarie 2022 și 19 ianuarie 2023.

Articolul 4

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 16 decembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 61, 3.3.1997, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 166, 19.6.2006, p. 1).


ANEXA 1

„ANEXĂ

Note privind interpretarea anexelor A, B, C și D

1.

Speciile incluse în anexele A, B, C și D sunt indicate:

(a)

prin denumirea speciei; sau

(b)

prin ansamblul speciilor aparținând unui taxon superior sau unei părți desemnate a acestuia.

2.

Abrevierea „spp.” se utilizează pentru a desemna toate speciile incluse într-un taxon superior.

3.

Alte referiri la taxoni superiori speciei figurează numai în scop de informare sau de clasificare.

4.

Speciile înscrise cu litere aldine în anexa A sunt incluse în prezenta anexă conform protecției acordate în temeiul Directivei 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului (1) sau al Directivei 92/43/CEE a Consiliului (2).

5.

Pentru taxonii de plante inferiori speciei se utilizează următoarele abrevieri:

(a)

„ssp.” pentru a desemna subspecia;

(b)

„var(s).” pentru a desemna varietatea (varietățile); și

(c)

„fa.” pentru a desemna forma.

6.

Simbolurile „(I)”, „(II)” și „(III)” plasate după denumirea unei specii sau a unui taxon superior se referă la anexele la convenție în care sunt incluse speciile respective, după cum se indică în notele 7, 8 și 9. Dacă nu apare niciunul dintre aceste simboluri, speciile respective nu sunt incluse în anexele la convenție.

7.

Simbolul (I) plasat după denumirea unei specii sau a unui taxon superior indică includerea speciei sau a taxonului superior în cauză în anexa I la convenție.

8.

Simbolul (II) plasat după denumirea unei specii sau a unui taxon superior indică includerea speciei sau a taxonului superior în cauză în anexa II la convenție.

9.

Simbolul (III) plasat după denumirea unei specii sau a unui taxon superior indică includerea speciei sau a taxonului superior în cauză în anexa III la convenție. În acest caz, se indică și țara pentru care se include specia sau taxonul superior în cauză în anexa III.

10.

„Cultivar” înseamnă, conform definiției din cea de a 8-a ediție a lucrării International Code of Nomenclature for Cultivated Plants (Codul Internațional pentru Nomenclatura Plantelor Cultivate), un grup de plante care: (a) a fost selectat pentru o anumită caracteristică sau combinație de caracteristici, (b) este distinct, uniform și stabil în ceea ce privește aceste caracteristici și (c) atunci când este înmulțit prin metode corespunzătoare, își menține caracteristicile respective. Un taxon nou al unui cultivar poate fi considerat ca atare numai după ce denumirea categoriei sale și delimitarea sa sunt publicate oficial în cea mai recentă ediție a lucrării International Code of Nomenclature for Cultivated Plants.

11.

Hibrizii pot fi incluși în mod specific în anexe, dar numai dacă formează populații distincte și stabile în natură. Animalele hibride care au în ascendența lor, în ultimele patru generații, unul sau mai multe exemplare dintr-o specie inclusă în anexa A sau B intră sub incidența prezentului regulament ca și cum ar proveni exclusiv din specia respectivă, chiar dacă hibridul în cauză nu este inclus în mod specific în anexe.

12.

Dacă o specie este inclusă în anexa A, B sau C, întregul animal sau întreaga plantă, viu (vie) sau mort (moartă), și toate părțile și produsele derivatele din acesta (aceasta) sunt, de asemenea, incluse. În ceea ce privește speciile de animale incluse în anexa C și speciile de plante incluse în anexa B sau C, toate părțile și produsele derivate din speciile în cauză sunt, de asemenea, incluse în aceeași anexă, cu excepția cazului în care pentru speciile respective se indică printr-o adnotare că sunt incluse numai anumite părți și produse derivate. În conformitate cu articolul 2 litera (t), simbolul „#” urmat de un număr, ambele plasate după denumirea unei specii sau a unui taxon superior incluse în anexa B sau C, desemnează părțile sau produsele derivate specificate pentru specia sau taxonul în cauză în sensul prezentului regulament, după cum urmează:

#1

desemnează toate părțile și produsele derivate, cu excepția:

(a)

semințelor, sporilor și polenului (inclusiv a conglomeratelor de polen);

(b)

culturilor de plantule sau de țesuturi obținute in vitro, în mediu solid sau lichid, transportate în recipiente sterile;

(c)

florilor tăiate provenite de la plante înmulțite artificial; și

(d)

fructelor, precum și părților și produselor derivate din acestea, ale plantelor din genul Vanilla înmulțite artificial;

#2

desemnează toate părțile și produsele derivate, cu excepția:

(a)

semințelor și polenului; și

(b)

produselor finite ambalate și gata pentru comercializare cu amănuntul;

#3

desemnează rădăcinile întregi sau tăiate în bucăți și părțile de rădăcini, cu excepția părților prelucrate sau a produselor derivate, cum ar fi pudră, pilule, extracte, tonice, ceaiuri și dulciuri;

#4

desemnează toate părțile și produsele derivate, cu excepția:

(a)

semințelor (inclusiv a păstăilor de Orchidaceae), sporilor și polenului (inclusiv a conglomeratelor de polen). Excepția nu se aplică semințelor de Cactaceae spp. exportate din Mexic și semințelor de Beccariophoenix madagascariensis și Dypsis decaryi exportate din Madagascar;

(b)

culturilor de plantule sau de țesuturi obținute in vitro, în mediu solid sau lichid, transportate în recipiente sterile;

(c)

florilor tăiate provenite de la plante înmulțite artificial;

(d)

fructelor, precum și părților și produselor derivate din acestea, ale plantelor naturalizate sau înmulțite artificial din genul Vanilla (Orchidaceae) și din familia Cactaceae;

(e)

tulpinilor, florilor, precum și părților și produselor derivate din acestea, ale plantelor naturalizate sau înmulțite artificial din genul Opuntia, subgenul Opuntia, și genul Selenicereus (Cactaceae) și

(f)

produselor finite de Aloe ferox și Euphorbia antisyphilitica, ambalate și gata pentru comercializare cu amănuntul;

#5

desemnează buștenii, lemnul tăiat și plăcile de furnir;

#6

desemnează buștenii, lemnul tăiat, plăcile de furnir și placajele;

#7

desemnează buștenii, așchiile de lemn, rumegușul și extractele;

#8

desemnează părțile subterane (cum ar fi rădăcinile, rizomii): întregi, părți sau măcinate;

#9

desemnează toate părțile și produsele derivate, cu excepția celor care poartă eticheta „Produced from Hoodia spp. material obtained through controlled harvesting and production under the terms of an agreement with the relevant CITES Management Authority of [Botswana under agreement No. BW/xxxxxx] [Namibia under agreement No. NA/xxxxxx] [South Africa under agreement No. ZA/xxxxxx]”;

#10

desemnează buștenii, lemnul tăiat și plăcile de furnir, inclusiv articolele din lemn nefinite, folosite la fabricarea arcușurilor pentru instrumentele muzicale cu coarde;

#11

desemnează buștenii, lemnul tăiat, plăcile de furnir, placajele, rumegușul și extractele. Se consideră că această adnotare nu privește produsele finite, inclusiv parfumurile, care conțin astfel de extracte ca ingrediente;

#12

desemnează buștenii, lemnul tăiat, plăcile de furnir, placajele și extractele. Se consideră că această adnotare nu privește produsele finite, inclusiv parfumurile, care conțin astfel de extracte ca ingrediente;

#13

desemnează miezul (cunoscut și ca „endosperm”, „pulpă” sau „copră”) și orice produse derivate din acesta, cu excepția produselor finite ambalate și gata pentru comercializare cu amănuntul;

#14

desemnează toate părțile și produsele derivate, cu excepția:

(a)

semințelor și polenului;

(b)

culturilor de plantule sau de țesuturi obținute in vitro, în mediu solid sau lichid, transportate în recipiente sterile;

(c)

fructelor;

(d)

frunzelor;

(e)

reziduurilor de pudră de lemn de agar, inclusiv pudră comprimată sub toate formele și

(f)

produselor finite ambalate și gata pentru comercializare cu amănuntul; această excepție nu se aplică în cazul așchiilor de lemn, mărgelelor, mătăniilor și sculpturilor;

#15

desemnează toate părțile și produsele derivate, cu excepția:

(a)

frunzelor, florilor, polenului, fructelor și semințelor;

(b)

produselor finite, până la o greutate maximă a lemnului din speciile incluse de 10 kg per transport;

(c)

instrumentelor muzicale finite, părților de instrumente muzicale finite și accesoriilor pentru instrumente muzicale finite;

(d)

părților și produselor derivate din Dalbergia cochinchinensis care fac obiectul adnotării #4;

(e)

părților și produselor derivate din Dalbergia spp. care provin și sunt exportate din Mexic și care fac obiectul adnotării #6;

#16

desemnează semințe, fructe și uleiuri;

#17

desemnează bușteni, lemn tăiat, plăci de furnir, placaj și lemn prelucrat;

#18

cu excepția părților și a produselor derivate, altele decât ouăle.

13.

Termenii și expresiile de mai jos, utilizați în adnotările din prezentele anexe, se definesc după cum urmează:

Extract

Orice substanță obținută direct din materialul vegetal prin mijloace fizice sau chimice, indiferent de procesul de fabricație. Extractul poate fi solid (de exemplu, cristale, rășină, particule fine sau grosiere), semisolid (de exemplu, gume, ceruri) sau lichid (de exemplu, soluții, tincturi, uleiuri și uleiuri esențiale).

Instrumente muzicale finite

Un instrument muzical (astfel cum este menționat în capitolul 92 din Sistemul armonizat al Organizației Mondiale a Vămilor – Instrumente muzicale, părți și accesorii ale unor astfel de articole) la care se poate cânta deja sau căruia nu trebuie să i se instaleze decât unele părți pentru a se putea cânta la el. Acest termen include instrumentele care se încadrează în categoria antichităților (astfel cum sunt definite în codurile 97.05 și 97.06 ale Sistemului armonizat – Obiecte de artă, obiecte de colecție și antichități).

Accesorii pentru instrumente muzicale finite

Un accesoriu pentru un instrument muzical (astfel cum este menționat în capitolul 92 din Sistemul armonizat al Organizației Mondiale a Vămilor – Instrumente muzicale, părți și accesorii ale unor astfel de articole) care este separat de instrumentul muzical și este special conceput sau proiectat pentru a fi utilizat în mod explicit împreună cu un instrument și căruia nu trebuie să i se mai aducă nicio altă modificare pentru a putea fi utilizat.

Părți de instrumente muzicale finite

O parte (astfel cum este menționată în capitolul 92 al Sistemului armonizat al Organizației Mondiale a Vămilor – Instrumente muzicale, părți și accesorii ale unor astfel de articole) a unui instrument muzical care este gata de instalare și este special concepută și proiectată pentru a fi utilizată în mod explicit împreună cu instrumentul respectiv, pentru ca la acesta să se poată cânta.

Produse finite ambalate și gata pentru comercializare cu amănuntul

Produse, expediate separat sau în vrac, care nu necesită o prelucrare suplimentară, ambalate, etichetate în vederea utilizării finale sau a comercializării cu amănuntul și aflate într-o stare adecvată pentru vânzare către publicul larg sau pentru utilizare de către acesta.

Pudră

O substanță solidă uscată, care se prezintă sub formă de particule fine sau grosiere.

Transport

Mărfuri transportate în temeiul unui conosament unic sau al unei scrisori de transport aerian unice, indiferent de cantitatea sau numărul de containere sau de pachete; sau obiecte purtate, transportate ori incluse în bagajele personale.

10 kg per transport

Pentru termenul „10 kg per transport”, limita de 10 kg ar trebui interpretată ca referindu-se la greutatea componentelor individuale ale fiecărui articol inclus în transport, fabricate din lemn din speciile în cauză. Cu alte cuvinte, limita de 10 kg trebuie evaluată în raport cu greutatea componentelor individuale din lemn de specii de Dalbergia/Guibourtia pe care le conține fiecare articol inclus în transport, și nu în raport cu greutatea totală a transportului.

Lemn prelucrat

Definit de codul 44.09 al Sistemului armonizat. lemn (inclusiv lame și frize de parchet, neasamblate), profilat (sub formă de lambă, de uluc, fălțuit, șanfrenat, îmbinat în V, mulurat, rotunjit sau similar), în lungul unuia sau mai multor canturi, fețe sau capete, chiar geluit, șlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap.

Așchii de lemn

Lemn tăiat în bucăți mici.

14.

Niciuna dintre speciile și niciunul dintre taxonii superiori de floră incluși în anexa A nu este adnotat astfel încât hibrizii săi să fie tratați în conformitate cu articolul 4 alineatul (1); prin urmare, hibrizii înmulțiți artificial, obținuți din una sau mai multe dintre aceste specii sau taxoni, pot fi comercializați pe baza unui certificat de înmulțire artificială, iar semințele și polenul (inclusiv conglomeratele de polen), florile tăiate și culturile de plantule sau de țesuturi obținute in vitro, în mediu solid sau lichid, și transportate în recipiente sterile, provenite de la acești hibrizi, nu intră sub incidența prezentului regulament.

15.

Urina, excrementele și ambra cenușie care constituie deșeuri obținute fără manipularea animalului în cauză nu intră sub incidența prezentului regulament.

16.

În ceea ce privește speciile de faună indicate în anexa D, prezentul regulament se aplică numai exemplarelor vii și exemplarelor moarte întregi sau substanțial întregi, cu excepția taxonilor adnotați după cum urmează pentru a arăta că și alte părți și produse derivate intră sub incidența regulamentului:

§1

piei întregi sau substanțial întregi, brute sau tăbăcite.

17.

În ceea ce privește speciile de floră indicate în anexa D, prezentul regulament se aplică numai exemplarelor vii, cu excepția taxonilor adnotați după cum urmează pentru a arăta că și alte părți și produse derivate intră sub incidența regulamentului:

§2

plante uscate și proaspete, inclusiv, după caz: frunze, rădăcini/rizomi, tulpini, semințe/spori, coajă și fructe;

§4

desemnează toate părțile și produsele derivate, cu excepția:

(a)

semințelor și a polenului;

(b)

produselor finite ambalate și gata pentru comercializare cu amănuntul;

§5

desemnează bușteni, lemn tăiat, plăci de furnir, placaj și lemn prelucrat;

(*)

Definit de codul 44.09 al Sistemului armonizat: lemn (inclusiv lame și frize de parchet, neasamblate), profilat (sub formă de lambă, de uluc, fălțuit, șanfrenat, îmbinat în V, mulurat, rotunjit sau similar), în lungul unuia sau mai multor canturi, fețe sau capete, chiar geluit, șlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap.

 

Anexa A

Anexa B

Anexa C

Denumire comună

FAUNĂ

CHORDATA (CORDATE)

MAMMALIA

 

 

 

Mamifere

ARTIODACTYLA

 

 

 

 

Antilocapridae

 

 

 

Antilocapride

 

Antilocapra americana (I) (Numai populația din Mexic; nicio altă populație nu este inclusă în anexele la prezentul regulament.)

 

 

 

Bovidae

 

 

 

Antilope, bovine, gazele, capre, mufloni etc.

 

Addax nasomaculatus (I)

 

 

Antilopă Addax, antilopă mendes

 

 

Ammotragus lervia (II)

 

Oaie cu coamă

 

 

 

Antilope cervicapra (III Nepal / Pakistan)

 

 

Bos gaurus (I) (Se exclude forma domesticită, cunoscută sub denumirea Bos frontalis, care nu intră sub incidența prezentului regulament.)

 

 

Gaur

 

Bos mutus (I) (Se exclude forma domesticită, cunoscută sub denumirea Bos grunniens, care nu intră sub incidența prezentului regulament.)

 

 

Iac sălbatic

 

Bos sauveli (I)

 

 

Kouprey

 

 

 

Boselaphus tragocamelus (III Pakistan)

Nilgau

 

 

 

Bubalus arnee (III Nepal) (Se exclude forma domesticită, cunoscută sub denumirea Bubalus bubalis, care nu intră sub incidența prezentului regulament.)

Bivol indian

 

Bubalus depressicornis (I)

 

 

Anoa de șes

 

Bubalus mindorensis (I)

 

 

Bivol pitic de apă

 

Bubalus quarlesi (I)

 

 

Anoa de munte

 

 

Budorcas taxicolor (II)

 

 

 

Capra falconeri (I)

 

 

Markhor

 

 

Capra caucasica (II)

 

 

 

 

 

Capra hircus aegagrus (III Pakistan) (Exemplarele formei domesticite nu intră sub incidența prezentului regulament.)

Capră sălbatică

 

 

 

Capra sibirica (III Pakistan)

Ibex siberian

 

Capricornis milneedwardsii (I)

 

 

 

 

Capricornis rubidus (I)

 

 

 

 

Capricornis sumatraensis (I)

 

 

Antilopă de Sumatra

 

Capricornis thar (I)

 

 

 

 

 

Cephalophus brookei (II)

 

 

 

 

Cephalophus dorsalis (II)

 

 

 

Cephalophus jentinki (I)

 

 

Antilopă (duker) moțată

 

 

Cephalophus ogilbyi (II)

 

 

 

 

Cephalophus silvicultor (II)

 

 

 

 

Cephalophus zebra (II)

 

 

 

 

Damaliscus pygargus pygargus (II)

 

 

 

 

 

Gazella bennettii (III Pakistan)

 

 

Gazella cuvieri (I)

 

 

 

 

 

 

Gazella dorcas (III Algeria / Tunisia)

 

 

Gazella leptoceros (I)

 

 

Gazelă rhim

 

Hippotragus niger variani (I)

 

 

Antilopă gigantică Sable

 

 

Kobus leche (II)

 

 

 

Naemorhedus baileyi (I)

 

 

Goral roșu

 

Naemorhedus caudatus (I)

 

 

Goral din Amur

 

Naemorhedus goral (I)

 

 

Goral

 

Naemorhedus griseus (I)

 

 

Goral chinezesc

 

Nanger dama (I)

 

 

 

 

Oryx dammah (I)

 

 

Oryx de Sahara

 

Oryx leucoryx (I)

 

 

Antilopă arabă regală

 

 

Ovis ammon (II)

 

 

 

 

Ovis arabica (II)

 

 

 

 

Ovis bochariensis (II)

 

 

 

 

Ovis canadensis (II) (Numai populația din Mexic; nicio altă populație nu este inclusă în anexele la prezentul regulament.)

 

 

 

 

Ovis collium (II)

 

Argal de Kazahstan

 

 

Ovis cycloceros (II)

 

Urial afgan

 

 

Ovis darwini (II)

 

 

 

Ovis gmelini (I) (populația din Cipru)

 

 

 

 

Ovis hodgsoni (I)

 

 

Argal tibetan

 

 

Ovis jubata (II)

 

 

 

 

Ovis karelini (II)

 

 

 

Ovis nigrimontana (I)

 

 

 

 

 

Ovis polii (II)

 

 

 

 

Ovis punjabiensis (II)

 

Urial de Punjab

 

 

Ovis severtzovi (II)

 

 

 

Ovis vignei (I)

 

 

Urial

 

Pantholops hodgsonii (I)

 

 

Chiru

 

 

Philantomba monticola (II)

 

 

 

 

 

Pseudois nayaur (III Pakistan)

 

 

Pseudoryx nghetinhensis (I)

 

 

Saola

 

Rupicapra pyrenaica ornata (II)

 

 

 

 

 

Saiga borealis (II) (cotă de export zero pentru exemplarele sălbatice tranzacționate în scopuri comerciale)

 

 

 

 

Saiga tatarica (II) (cotă de export zero pentru exemplarele sălbatice tranzacționate în scopuri comerciale)

 

Saiga

 

 

 

Tetracerus quadricornis (III Nepal)

Antilopă cu patru coarne

Camelidae

 

 

 

Camelide, guanaco, vigonie

 

 

Lama guanicoe (II)

 

Guanaco

 

Vicugna vicugna (I) [Cu excepția populațiilor din: Argentina (populațiile din provinciile Jujuy, Catamarca și Salta, precum și populațiile semicaptive din provinciile Jujuy, Salta, Catamarca, La Rioja și San Juan), Bolivia (întreaga populație), Chile (populațiile din regiunea Tarapacá și din regiunea Arica y Parinacota), Ecuador (întreaga populație) și Peru (întreaga populație), care sunt incluse în anexa B.]

Vicugna vicugna (II) [Numai populațiile din Argentina (populațiile din provinciile Jujuy, Catamarca și Salta și populațiile semicaptive din provinciile Jujuy, Salta, Catamarca, La Rioja și San Juan), Bolivia (întreaga populație); Chile (populațiile din regiunea Tarapacá și din regiunea Arica y Parinacota), Ecuador (întreaga populație) și Peru (întreaga populație); toate celelalte populații sunt incluse în anexa A.] (3)

 

Vigonie

Cervidae

 

 

 

Cerb, huemul, muntiac, pudus

 

Axis calamianensis (I)

 

 

Cerb pătat de Filipine

 

Axis kuhlii (I)

 

 

Cerb din Insula Bawean

 

 

 

Axis porcinus (III) Pakistan (cu excepția subspeciilor incluse în anexa A)

 

 

Axis porcinus annamiticus (I)

 

 

 

 

Blastocerus dichotomus (I)

 

 

Cerb de mlaștină

 

 

Cervus elaphus bactrianus (II)

 

 

 

 

 

Cervus elaphus barbarus (III Algeria / Tunisia)

 

 

Cervus elaphus hanglu (I)

 

 

Cerb de Cașmir

 

Dama dama mesopotamica (I)

 

 

Cerb lopătar persan

 

Hippocamelus spp. (I)

 

 

Huemul

 

 

 

Mazama temama cerasina (III Guatemala)

Cerb roșu american

 

Muntiacus crinifrons (I)

 

 

Muntiac negru

 

Muntiacus vuquangensis (I)

 

 

Muntiac mare

 

 

 

Odocoileus virginianus mayensis (III Guatemala)

Cerb catâr de Guatemala

 

Ozotoceros bezoarticus (I)

 

 

Cerb de pampas

 

 

Pudu mephistophiles (II)

 

Pudu nordic

 

Pudu puda (I)

 

 

Cerb chilian

 

Rucervus duvaucelii (I)

 

 

Barashinga

 

Rucervus eldii (I)

 

 

 

Giraffidae

 

Giraffa camelopardalis (II)

 

Girafe

Girafă

Hippopotamidae

 

 

 

Hipopotami

 

 

Hexaprotodon liberiensis (II)

 

Hipopotam pitic

 

 

Hippopotamus amphibius (II)

 

Hipopotam comun

Moschidae

 

 

 

Cerb moscat

 

Moschus spp. (I) (Numai populațiile din Afganistan, Bhutan, India, Myanmar/Birmania, Nepal și Pakistan; toate celelalte populații sunt incluse în anexa B.)

Moschus spp. (II) (Cu excepția populațiilor din Afganistan, Bhutan, India, Myanmar/Birmania, Nepal și Pakistan, care sunt incluse în anexa A.)

 

Cerb moscat

Suidae

 

 

 

Babirusă, mistreți, porci

 

Babyrousa babyrussa (I)

 

 

Babirusă

 

Babyrousa bolabatuensis (I)

 

 

Babirusă Bola Batu

 

Babyrousa celebensis (I)

 

 

Babirusă din Insula Sulawesi

 

Babyrousa togeanensis (I)

 

 

Babirusă din Insulele Togian

 

Sus salvanius (I)

 

 

Porc pigmeu

Tayassuidae

 

 

 

Pecari

 

 

Tayassuidae spp. (II) (Cu excepția speciilor incluse în anexa A și excluzând populațiile de Pecari tajacu din Mexic și din Statele Unite ale Americii, care nu sunt incluse în anexele la prezentul regulament.)

 

Pecari

 

Catagonus wagneri (I)

 

 

Pecar de Chaco

CARNIVORA

 

 

 

 

Ailuridae

 

 

 

 

 

Ailurus fulgens (I)

 

 

Panda roșu

Canidae

 

 

 

Câini, vulpi, lupi

 

 

 

Canis aureus (III India)

Șacal auriu

 

Canis lupus (I/II)

(Toate populațiile, cu excepția celor din Spania, la nord de Duero, și din Grecia, la nord de paralela 39, care sunt incluse în anexa B. Populațiile din Bhutan, India, Nepal și Pakistan sunt incluse în anexa I; toate celelalte populații sunt incluse în anexa II. Se exclud forma domesticită și câinele dingo, cunoscute sub denumirea Canis lupus familiaris și, respectiv, Canis lupus dingo.)

Canis lupus (II) (Sunt incluse numai populațiile din Spania, la nord de Duero, și din Grecia, la nord de paralela 39. Toate celelalte populații sunt incluse în anexa A. Se exclud forma domesticită și câinele dingo, cunoscute sub denumirea Canis lupus familiaris și, respectiv, Canis lupus dingo.)

 

Lup

 

Canis simensis

 

 

Lup etiopian

 

 

Cerdocyon thous (II)

 

 

 

 

Chrysocyon brachyurus (II)

 

Lup cu coamă

 

 

Cuon alpinus (II)

 

Câine roșu (dol)

 

 

Lycalopex culpaeus (II)

 

Vulpe roșie sud-americană

 

 

Lycalopex fulvipes (II)

 

Vulpea lui Darwin

 

 

Lycalopex griseus (II)

 

Vulpe mică gri sud-americană

 

 

Lycalopex gymnocercus (II)

 

Vulpe de pampas

 

Speothos venaticus (I)

 

 

 

 

 

 

Vulpes bengalensis (III India)

Vulpe bengaleză

 

 

Vulpes cana (II)

 

Vulpea lui Blanford

 

 

Vulpes zerda (II)

 

Vulpea deșertului (fenec)

Eupleridae

 

 

 

 

 

 

Cryptoprocta ferox (II)

 

 

 

 

Eupleres goudotii (II)

 

 

 

 

Fossa fossana (II)

 

 

Felidae

 

 

 

Pisici, gheparzi, leoparzi, lei, tigri etc.

 

 

Felidae spp. (II) [Cu excepția speciilor incluse în anexa A. Exemplarele din forma domesticită nu intră sub incidența prezentului regulament. În cazul Panthera leo (populațiile din Africa): pentru tranzacționarea în scopuri comerciale a exemplarelor de oase, bucăți de oase, produse din oase, gheare, schelete, cranii și dinți capturate din natură este stabilită o cotă anuală de export zero.

Pentru tranzacționarea în scopuri comerciale a oaselor, bucăților de oase, produselor din oase, ghearelor, scheletelor, craniilor și dinților provenite din operațiuni de creștere în captivitate în Africa de Sud vor fi stabilite cote anuale de export, care vor fi comunicate anual Secretariatului CITES.]

 

Pisici

 

Acinonyx jubatus (I) [Cotele anuale de export pentru exemplare vii și trofee de vânătoare se acordă după cum urmează: Botswana: 5; Namibia: 150; Zimbabwe: 50. Comerțul cu aceste exemplare intră sub incidența articolului 4 alineatul (1).]

 

 

Ghepard

 

Caracal caracal (I) (Numai populația din Asia; toate celelalte populații sunt incluse în anexa B.)

 

 

Caracal

 

Catopuma temminckii (I)

 

 

Pisică aurie

 

Felis nigripes (I)

 

 

Pisică cu labe negre

 

Felis silvestris (II)

 

 

Pisică sălbatică

 

Herpailurus yagouaroundi (I) (Numai populațiile din America Centrală și de Nord; toate celelalte populații sunt incluse în anexa B.)

 

 

Jaguarundi

 

Leopardus geoffroyi (I)

 

 

 

 

Leopardus guttulus (I)

 

 

 

 

Leopardus jacobita (I)

 

 

Pisică de munte din Anzi

 

Leopardus pardalis (I)

 

 

Ocelot

 

Leopardus tigrinus (I)

 

 

 

 

Leopardus wiedii (I)

 

 

Margay

 

Lynx lynx (II)

 

 

Linx eurasiatic

 

Lynx pardinus (I)

 

 

Linx iberic

 

Neofelis diardi (I)

 

 

 

 

Neofelis nebulosa (I)

 

 

 

 

Panthera leo (I) (Numai populațiile din India; toate celelalte populații sunt incluse în anexa B.)

 

 

Leu asiatic

 

Panthera onca (I)

 

 

Jaguar

 

Panthera pardus (I)

 

 

Leopard

 

Panthera tigris (I)

 

 

Tigru

 

Panthera uncia (I)

 

 

Leopardul zăpezilor (irbis)

 

Pardofelis marmorata (I)

 

 

 

 

Prionailurus bengalensis bengalensis (I) (Numai populațiile din Bangladesh, India și Thailanda; toate celelalte populații sunt incluse în anexa B.)

 

 

 

 

Prionailurus bengalensis euptilurus (II)

 

 

 

 

Prionailurus planiceps (I)

 

 

Pisică cu capul plat

 

Prionailurus rubiginosus (I) (Numai populația din India; toate celelalte populații sunt incluse în anexa B.)

 

 

 

 

Puma concolor (I) (Numai populațiile din Costa Rica și Panama; toate celelalte populații sunt incluse în anexa B.)

 

 

Pumă de America

Herpestidae

 

 

 

Manguste

 

 

 

Herpestes edwardsi (III India / Pakistan)

 

 

 

 

Herpestes fuscus (III India)

 

 

 

 

Herpestes javanicus (III Pakistan)

 

 

 

 

Herpestes javanicus auropunctatus (III India)

 

 

 

 

Herpestes smithii (III India)

Mangustă Smith

 

 

 

Herpestes urva (III India)

Mangusta crabilor

 

 

 

Herpestes vitticollis (III India)

Mangustă cu gât dungat

Hyaenidae

 

 

 

Lupi de pământ, hiene

 

 

 

Hyaena hyaena (III Pakistan)

Hienă dungată

 

 

 

Proteles cristata (III Botswana)

Lup de pământ

Mephitidae

 

 

 

Sconcși

 

 

Conepatus humboldtii (II)

 

Sconcs de Patagonia

Mustelidae

 

 

 

Bursuci, jderi americani, nevăstuici etc.

Lutrinae

 

 

 

Vidre

 

 

Lutrinae spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Vidre

 

Aonyx capensis microdon (I) (Numai populațiile din Camerun și Nigeria; toate celelalte populații sunt incluse în anexa B.)

 

 

 

 

Aonyx cinerea (I)

 

 

 

 

Enhydra lutris nereis (I)

 

 

Vidră de mare (calan)

 

Lontra felina (I)

 

 

Vidră marină

 

Lontra longicaudis (I)

 

 

Vidră cu coadă lungă

 

Lontra provocax (I)

 

 

Vidră sud-americană

 

Lutra lutra (I)

 

 

Vidră

 

Lutra nippon (I)

 

 

 

 

Lutrogale perspicillata (I)

 

 

 

 

Pteronura brasiliensis (I)

 

 

Vidră uriașă braziliană

Mustelinae

 

 

 

Grizoni, jderi americani, hermine, nevăstuici

 

 

 

Eira barbara (III Honduras)

Hermină

 

 

 

Martes flavigula (III India)

Jder cu gâtul galben

 

 

 

Martes foina intermedia (III India)

Jder de piatră

 

 

 

Martes gwatkinsii (III India)

 

 

 

 

Mellivora capensis (III Botswana)

 

 

Mustela nigripes (I)

 

 

Dihor cu labe negre

Odobenidae

 

 

 

Morsă

 

 

Odobenus rosmarus (III Canada)

 

Morsă

Otariidae

 

 

 

Foci cu blană, lei de mare

 

 

Arctocephalus spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Foci cu blană

 

Arctocephalus philippii (II)

 

 

 

 

Arctocephalus townsendi (I)

 

 

 

Phocidae

 

 

 

Foci

 

 

Mirounga leonina (II)

 

Elefant de mare

 

Monachus spp. (I)

 

 

Foci-călugăr

Procyonidae

 

 

 

Coati, olingo

 

 

 

Nasua narica (III Honduras)

Urs cu trompă (coati)

 

 

 

Nasua nasua solitaria (III Uruguay)

Coati brazilian

 

 

 

Potos flavus (III Honduras)

Kinkaju

Ursidae

 

 

 

Urși

 

 

Ursidae spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Urși

 

Ailuropoda melanoleuca (I)

 

 

Panda uriaș

 

Helarctos malayanus (I)

 

 

Urs malaezian

 

Melursus ursinus (I)

 

 

Urs buzat

 

Tremarctos ornatus (I)

 

 

Urs cu ochelari

 

Ursus arctos (I/II)

(Numai populațiile din Bhutan, China, Mexic și Mongolia și subspecia Ursus arctos isabellinus sunt incluse în anexa I; toate celelalte populații și subspecii sunt incluse în anexa II.)

 

 

Urs brun

 

Ursus thibetanus (I)

 

 

Urs asiatic

Viverridae

 

 

 

Binturong, civetă, linsang, civetă-lutră, civetă de palmier

 

 

 

Arctictis binturong (III India)

Binturong

 

 

 

Civettictis civetta (III Botswana)

 

 

 

Cynogale bennettii (II)

 

Civetă-lutră

 

 

Hemigalus derbyanus (II)

 

 

 

 

 

Paguma larvata (III India)

 

 

 

 

Paradoxurus hermaphroditus (III India)

 

 

 

 

Paradoxurus jerdoni (III India)

 

 

 

Prionodon linsang (II)

 

Linsang

 

Prionodon pardicolor (I)

 

 

 

 

 

 

Viverra civettina (III India)

Civetă

 

 

 

Viverra zibetha (III India)

Zibetă

 

 

 

Viverricula indica (III India)

Civetă pitică

CETACEA

 

 

 

Cetacee (delfini, marsuini, balene)

 

CETACEA spp. (I/II)  (4)

 

 

Cetacee

CHIROPTERA

 

 

 

 

Phyllostomidae

 

 

 

 

 

 

 

Platyrrhinus lineatus (III Uruguay)

 

Pteropodidae

 

 

 

Lilieci frugivori, vulpi zburătoare

 

 

Acerodon spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Vulpi zburătoare

 

Acerodon jubatus (I)

 

 

Liliac frugivor

 

 

Pteropus spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A și a speciei Pteropus brunneus)

 

Vulpi zburătoare

 

Pteropus insularis (I)

 

 

Liliac din Insulele Chuuck

 

Pteropus livingstonii (II)

 

 

 

 

Pteropus loochoensis (I)

 

 

 

 

Pteropus mariannus (I)

 

 

Liliac din Insulele Mariane

 

Pteropus molossinus (I)

 

 

Vulpe zburătoare de Pohnpei

 

Pteropus pelewensis (I)

 

 

 

 

Pteropus pilosus (I)

 

 

Liliac mare din Insulele Palau

 

Pteropus rodricensis (II)

 

 

 

 

Pteropus samoensis (I)

 

 

Liliac din Insulele Samoa

 

Pteropus tonganus (I)

 

 

Liliac din Insulele Tonga

 

Pteropus ualanus (I)

 

 

 

 

Pteropus voeltzkowi (II)

 

 

 

 

Pteropus yapensis (I)

 

 

 

CINGULATA

 

 

 

 

Dasypodidae

 

 

 

Tatu

 

 

 

Cabassous tatouay (III Uruguay)

Tatu mare cu coadă golașă

 

 

Chaetophractus nationi (II) (S-a stabilit o cotă anuală de export zero. Toate exemplarele se consideră ca fiind exemplare din speciile incluse în anexa A, iar comerțul aferent se reglementează în consecință.)

 

 

 

Priodontes maximus (I)

 

 

Tatu uriaș

DASYUROMORPHIA

 

 

 

 

Dasyuridae

 

 

 

Șoareci marsupiali

 

Sminthopsis longicaudata (I)

 

 

Șoarece marsupial cu coadă lungă

 

Sminthopsis psammophila (I)

 

 

Șoarece marsupial de deșert

DIPROTODONTIA

 

 

 

 

Macropodidae

 

 

 

Canguri, canguri-pitici (wallaby)

 

 

Dendrolagus inustus (II)

 

Cangur de copac gri

 

 

Dendrolagus ursinus (II)

 

Cangur de copac negru

 

Lagorchestes hirsutus (I)

 

 

Cangur-iepure pitic roșu

 

Lagostrophus fasciatus (I)

 

 

Cangur-iepure pitic cu dungi

 

Onychogalea fraenata (I)

 

 

 

Phalangeridae

 

 

 

Cuscus

 

 

Phalanger intercastellanus (II)

 

 

 

 

Phalanger mimicus (II)

 

 

 

 

Phalanger orientalis (II)

 

Cuscus gri

 

 

Spilocuscus kraemeri (II)

 

 

 

 

Spilocuscus maculatus (II)

 

 

 

 

Spilocuscus papuensis (II)

 

 

Potoroidae

 

 

 

Canguri-șobolan

 

Bettongia spp. (I)

 

 

Canguri-șobolan

Vombatidae

 

 

 

Wombat

 

Lasiorhinus krefftii (I)

 

 

 

LAGOMORPHA

 

 

 

 

Leporidae

 

 

 

Iepuri de câmp, iepuri domestici

 

Caprolagus hispidus (I)

 

 

Iepure de Assam

 

Romerolagus diazi (I)

 

 

 

MONOTREMATA

 

 

 

 

Tachyglossidae

 

 

 

Echidne

 

 

Zaglossus spp. (II)

 

Echidne cu cioc lung

PERAMELEMORPHIA

 

 

 

 

Peramelidae

 

 

 

 

 

Perameles bougainville (I)

 

 

 

Thylacomyidae

 

 

 

 

 

Macrotis lagotis (I)

 

 

Marele iepure marsupial

PERISSODACTYLA

 

 

 

 

Equidae

 

 

 

Cai, măgari sălbatici, zebre

 

Equus africanus (I) (Se exclude forma domesticită, cunoscută sub denumirea Equus asinus, care nu intră sub incidența prezentului regulament.)

 

 

Măgar sălbatic african

 

Equus grevyi (I)

 

 

Zebra lui Grévy

 

Equus hemionus (I/II) (Specia este inclusă în anexa II, dar subspeciile Equus hemionus hemionus și Equus hemionus khur sunt incluse în anexa I.)

 

 

Măgar sălbatic asiatic

 

Equus kiang (II)

 

 

Kiang

 

Equus przewalskii (I)

 

 

Cal sălbatic de stepă

 

 

Equus zebra hartmannae (II)

 

Zebra lui Hartmann

 

 

Equus zebra zebra (II)

 

Zebră de munte

Rhinocerotidae

 

 

 

Rinoceri

 

Rhinocerotidae spp. (I) (cu excepția subspeciilor incluse în anexa B)

 

 

Rinoceri

 

 

Ceratotherium simum simum (II) (Numai populațiile din Eswatini și din Africa de Sud; toate celelalte populații sunt incluse în anexa A. În scopul exclusiv de a permite comerțul internațional cu animale vii către destinații corespunzătoare și acceptabile, precum și comerțul cu trofee de vânătoare. Toate celelalte exemplare se consideră ca fiind exemplare din speciile incluse în anexa A, iar comerțul aferent se reglementează în consecință.)

 

Rinocer alb sudic

Tapiridae

 

 

 

Tapiri

 

Tapiridae spp. (I) (cu excepția speciilor incluse în anexa B)

 

 

Tapiri

 

 

Tapirus terrestris (II)

 

Tapir de câmpie

PHOLIDOTA

 

 

 

 

Manidae

 

 

 

Pangolini

 

 

Manis spp. (II)

(cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Pangolini

 

Manis crassicaudata (I)

 

 

Pangolin indian

 

Manis culionensis (I)

 

 

Pangolin filipinez

 

Manis gigantea (I)

 

 

Pangolin gigant

 

Manis javanica (I)

 

 

Pangolin de Java

 

Manis pentadactyla (I)

 

 

Pangolin chinez

 

Manis temminckii (I)

 

 

Pangolin de stepă

 

Manis tetradactyla (I)

 

 

Pangolin cu coadă lungă

 

Manis tricuspis (I)

 

 

Pangolin de copac

PILOSA

 

 

 

 

Bradypodidae

 

 

 

Leneși cu trei degete

 

 

Bradypus pygmaeus (II)

 

Leneș cu trei degete pitic

 

 

Bradypus variegatus (II)

 

Leneș cu gât maro

Myrmecophagidae

 

 

 

Furnicari americani

 

 

Myrmecophaga tridactyla (II)

 

Furnicar mare

 

 

 

Tamandua mexicana (III Guatemala)

Tamandua

PRIMATES

 

 

 

Primate (maimuțe antropoide și maimuțe)

 

 

PRIMATES spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Primate

Atelidae

 

 

 

Maimuțe urlătoare, maimuțe agățătoare

 

Alouatta coibensis (I)

 

 

 

 

Alouatta palliata (I)

 

 

 

 

Alouatta pigra (I)

 

 

 

 

Ateles geoffroyi frontatus (I)

 

 

Maimuță agățătoare

 

Ateles geoffroyi ornatus (I)

 

 

 

 

Brachyteles arachnoides (I)

 

 

Maimuță agățătoare lânoasă

 

Brachyteles hypoxanthus (I)

 

 

 

 

Oreonax flavicauda (I)

 

 

 

Cebidae

 

 

 

Marmosete, tamarini, maimuțe din Lumea Nouă

 

Callimico goeldii (I)

 

 

 

 

Callithrix aurita (I)

 

 

 

 

Callithrix flaviceps (I)

 

 

 

 

Leontopithecus spp. (I)

 

 

 

 

Saguinus bicolor (I)

 

 

 

 

Saguinus geoffroyi (I)

 

 

 

 

Saguinus leucopus (I)

 

 

 

 

Saguinus martinsi (I)

 

 

 

 

Saguinus oedipus (I)

 

 

 

 

Saimiri oerstedii (I)

 

 

 

Cercopithecidae

 

 

 

Maimuțe din Lumea Veche

 

Cercocebus galeritus (I)

 

 

Mangab cu creastă

 

Cercopithecus diana (I)

 

 

 

 

Cercopithecus roloway (I)

 

 

 

 

Cercopithecus solatus (II)

 

 

 

 

Colobus satanas (II)

 

 

Maimuță mătăsoasă neagră

 

Macaca silenus (I)

 

 

Macac coadă de leu

 

Macaca sylvanus (I)

 

 

Magot

 

Mandrillus leucophaeus (I)

 

 

Maimuță Drill

 

Mandrillus sphinx (I)

 

 

Mandril

 

Nasalis larvatus (I)

 

 

Maimuță năsoasă

 

Piliocolobus foai (II)

 

 

 

 

Piliocolobus gordonorum (II)

 

 

 

 

Piliocolobus kirkii (I)

 

 

 

 

Piliocolobus pennantii (II)

 

 

 

 

Piliocolobus preussi (II)

 

 

 

 

Piliocolobus rufomitratus (I)

 

 

Maimuță mătăsoasă de Tana

 

Piliocolobus tephrosceles (II)

 

 

 

 

Piliocolobus tholloni (II)

 

 

 

 

Presbytis potenziani (I)

 

 

Langur de Mentawai

 

Pygathrix spp. (I)

 

 

Languri Douc

 

Rhinopithecus spp. (I)

 

 

Maimuțe cu nas cârn

 

Semnopithecus ajax (I)

 

 

 

 

Semnopithecus dussumieri (I)

 

 

 

 

Semnopithecus entellus (I)

 

 

 

 

Semnopithecus hector (I)

 

 

 

 

Semnopithecus hypoleucos (I)

 

 

 

 

Semnopithecus priam (I)

 

 

 

 

Semnopithecus schistaceus (I)

 

 

 

 

Simias concolor (I)

 

 

 

 

Trachypithecus delacouri (II)

 

 

 

 

Trachypithecus francoisi (II)

 

 

 

 

Trachypithecus geei (I)

 

 

 

 

Trachypithecus hatinhensis (II)

 

 

 

 

Trachypithecus johnii (II)

 

 

 

 

Trachypithecus laotum (II)

 

 

 

 

Trachypithecus pileatus (I)

 

 

 

 

Trachypithecus poliocephalus (II)

 

 

 

 

Trachypithecus shortridgei (I)

 

 

 

Cheirogaleidae

 

 

 

Lemurieni pitici și lemurieni-șoarece

 

Cheirogaleidae spp. (I)

 

 

Lemurieni pitici și lemurieni-șoarece

Daubentoniidae

 

 

 

Lemurieni Aye Aye

 

Daubentonia madagascariensis (I)

 

 

Lemurieni Aye Aye

Hominidae

 

 

 

Cimpanzei, gorile, urangutani

 

Gorilla beringei (I)

 

 

Gorila estică

 

Gorilla gorilla (I)

 

 

Gorila vestică

 

Pan spp. (I)

 

 

Cimpanzeu și bonobo

 

Pongo abelii (I)

 

 

Urangutan de Sumatra

 

Pongo pygmaeus (I)

 

 

Urangutan de Borneo

Hylobatidae

 

 

 

Giboni

 

Hylobatidae spp. (I)

 

 

Giboni

Indriidae

 

 

 

Indri, sifaka și lemurieni lânoși

 

Indriidae spp. (I)

 

 

Indri, sifaka și lemurieni lânoși

Lemuridae

 

 

 

Lemurieni mari

 

Lemuridae spp. (I)

 

 

Lemurieni mari

Lepilemuridae

 

 

 

 

 

Lepilemuridae spp. (I)

 

 

 

Lorisidae

 

 

 

 

 

Nycticebus spp. (I)

 

 

 

Pitheciidae

 

 

 

 

 

Cacajao spp. (I)

 

 

 

 

Callicebus barbarabrownae (II)

 

 

 

 

Callicebus melanochir (II)

 

 

 

 

Callicebus nigrifrons (II)

 

 

 

 

Callicebus personatus (II)

 

 

 

 

Chiropotes albinasus (I)

 

 

 

Tarsiidae

 

 

 

Tarsiene

 

Tarsius spp. (II)

 

 

Tarsiene

PROBOSCIDEA

 

 

 

 

Elephantidae

 

 

 

Elefanți

 

Elephas maximus (I)

 

 

Elefant asiatic

 

Loxodonta africana (I) (Cu excepția populațiilor din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, care sunt incluse în anexa B.)

Loxodonta africana (II)

[Numai populațiile din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe (5); toate celelalte populații sunt incluse în anexa A.]

 

Elefant african

RODENTIA

 

 

 

 

Chinchillidae

 

 

 

Șinșile

 

Chinchilla spp. (I) (Exemplarele din forma domesticită nu intră sub incidența prezentului regulament.)

 

 

Șinșile

Cuniculidae

 

 

 

Paca

 

 

 

Cuniculus paca (III Honduras)

Paca de șes

Dasyproctidae

 

 

 

Aguti

 

 

 

Dasyprocta punctata (III Honduras)

Aguti

Erethizontidae

 

 

 

Porci spinoși din Lumea Nouă

 

 

 

Sphiggurus mexicanus (III Honduras)

Porc spinos de copac mexican

 

 

 

Sphiggurus spinosus (III Uruguay)

Porc spinos de copac sud-american

Hystricidae

 

 

 

Porci spinoși din Lumea Veche

 

Hystrix cristata

 

 

Porc spinos nord-african

Muridae

 

 

 

Șoareci, șobolani

 

 

Leporillus conditor (II)

 

Șobolan constructor

 

 

Pseudomys fieldi (II)

 

 

 

 

Xeromys myoides (II)

 

 

 

 

Zyzomys pedunculatus (II)

 

 

Sciuridae

 

 

 

Veverițe terestre, veverițe arboricole

 

Cynomys mexicanus (I)

 

 

Câine de prerie mexican

 

 

 

Marmota caudata (III India)

Marmotă cu coadă lungă

 

 

 

Marmota himalayana (III India)

Marmotă himalaiană

 

 

Ratufa spp. (II)

 

Veverițe uriașe

SCANDENTIA

 

 

 

 

 

 

SCANDENTIA spp. (II)

 

Șoareci de copac

SIRENIA

 

 

 

 

Dugongidae

 

 

 

Dugong

 

Dugong dugon (I)

 

 

Dugong

Trichechidae

 

 

 

Lamantini

 

Trichechus inunguis (I)

 

 

 

 

Trichechus manatus (I)

 

 

 

 

Trichechus senegalensis (I)

 

 

 

AVES

 

 

 

Păsări

ANSERIFORMES

 

 

 

 

Anatidae

 

 

 

Rațe, gâște, lebede etc.

 

Anas aucklandica (I)

 

 

 

 

 

Anas bernieri (II)

 

 

 

Anas chlorotis (I)

 

 

 

 

 

Anas formosa (II)

 

 

 

Anas laysanensis (I)

 

 

 

 

Anas nesiotis (I)

 

 

 

 

Anas querquedula

 

 

Rață cârâitoare

 

Asarcornis scutulata (I)

 

 

 

 

Aythya innotata

 

 

 

 

Aythya nyroca

 

 

Rață roșie

 

Branta canadensis leucopareia (I)

 

 

 

 

Branta ruficollis (II)

 

 

Gâscă cu pieptul roșu

 

Branta sandvicensis (I)

 

 

 

 

 

Coscoroba coscoroba (II)

 

 

 

 

Cygnus melancoryphus (II)

 

 

 

 

Dendrocygna arborea (II)

 

 

 

 

 

Dendrocygna autumnalis (III Honduras)

Rață de copac cu pântece negru

 

 

 

Dendrocygna bicolor (III Honduras)

Rață de copac galbenă

 

Mergus octosetaceus

 

 

 

 

Oxyura leucocephala (II)

 

 

Rață cu cap alb

 

Rhodonessa caryophyllacea (I)

 

 

 

 

 

Sarkidiornis melanotos (II)

 

Rață moțată

 

Tadorna cristata

 

 

 

APODIFORMES

 

 

 

 

Trochilidae

 

 

 

Colibri

 

 

Trochilidae spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Colibri

 

Glaucis dohrnii (I)

 

 

 

CHARADRIIFORMES

 

 

 

 

Burhinidae

 

 

 

Pasările ogorului

 

 

 

Burhinus bistriatus (III Guatemala)

 

Laridae

 

 

 

Pescăruși, rândunici de mare

 

Larus relictus (I)

 

 

 

Scolopacidae

 

 

 

Culici, fluierari

 

Numenius borealis (I)

 

 

 

 

Numenius tenuirostris (I)

 

 

Culic cu cioc subțire

 

Tringa guttifer (I)

 

 

 

CICONIIFORMES

 

 

 

 

Ardeidae

 

 

 

Egrete, stârci

 

Ardea alba

 

 

Egretă mare

 

Bubulcus ibis

 

 

Stârc de cireadă

 

Egretta garzetta

 

 

Egretă mică

Balaenicipitidae

 

 

 

Pasăre sabot

 

 

Balaeniceps rex (II)

 

Pasăre sabot

Ciconiidae

 

 

 

Berze

 

Ciconia boyciana (I)

 

 

 

 

Ciconia nigra (II)

 

 

Barză neagră

 

Ciconia stormi

 

 

 

 

Jabiru mycteria (I)

 

 

Jabiru american

 

Leptoptilos dubius

 

 

 

 

Mycteria cinerea (I)

 

 

 

Phoenicopteridae

 

 

 

Flamingi

 

 

Phoenicopteridae spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Flamingi

 

Phoenicopterus ruber (II)

 

 

Flamingul roșu

Threskiornithidae

 

 

 

Ibiși, lopătari

 

 

Eudocimus ruber (II)

 

Ibis roșu

 

Geronticus calvus (II)

 

 

Ibis chel

 

Geronticus eremita (I)

 

 

 

 

Nipponia nippon (I)

 

 

 

 

Platalea leucorodia (II)

 

 

Lopătar

 

Pseudibis gigantea

 

 

 

COLUMBIFORMES

 

 

 

 

Columbidae

 

 

 

Turturele, porumbei

 

Caloenas nicobarica (I)

 

 

Porumbel nicobar

 

Claravis godefrida

 

 

 

 

Columba livia

 

 

Porumbel de stâncă

 

Ducula mindorensis (I)

 

 

 

 

 

Gallicolumba luzonica (II)

 

Porumbel lovitură de pumnal

 

 

Goura spp. (II)

 

 

 

Leptotila wellsi

 

 

 

 

 

 

Nesoenas mayeri (III Mauritius)

 

 

Streptopelia turtur

 

 

Turturică

CORACIIFORMES

 

 

 

 

Bucerotidae

 

 

 

Calao

 

 

Aceros spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Calao

 

Aceros nipalensis (I)

 

 

 

 

 

Anorrhinus spp. (II)

 

Calao

 

 

Anthracoceros spp. (II)

 

Calao

 

 

Berenicornis spp. (II)

 

Calao

 

 

Buceros spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Calao

 

Buceros bicornis (I)

 

 

 

 

 

Penelopides spp. (II)

 

Calao

 

Rhinoplax vigil (I)

 

 

 

 

 

Rhyticeros spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Calao

 

Rhyticeros subruficollis (I)

 

 

 

CUCULIFORMES

 

 

 

 

Musophagidae

 

 

 

Turaci

 

 

Tauraco spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Turaci

 

Tauraco bannermani (II)

 

 

 

FALCONIFORMES

 

 

 

Păsări de pradă diurne (acvile, șoimi, ereți, vulturi)

 

 

FALCONIFORMES spp. (II)

(Cu excepția speciilor incluse în anexa A; cu excepția unei specii din familia Cathartidae inclusă în anexa C; celelalte specii din familia respectivă nu sunt incluse în anexele la prezentul regulament; și cu excepția speciei Caracara lutosa, care nu intră sub incidența prezentului regulament.)

 

Păsări de pradă diurne

Accipitridae

 

 

 

Ulii, vulturi

 

Accipiter brevipes (II)

 

 

Uliu cu picioare scurte

 

Accipiter gentilis (II)

 

 

Uliu porumbar

 

Accipiter nisus (II)

 

 

Uliu păsărar

 

Aegypius monachus (II)

 

 

Vultur pleșuv, vultur negru

 

Aquila adalberti (I)

 

 

Acvilă imperială iberică

 

Aquila chrysaetos (II)

 

 

Acvilă de munte

 

Aquila clanga (II)

 

 

Acvilă țipătoare mare

 

Aquila heliaca (I)

 

 

Acvilă de câmp

 

Aquila pomarina (II)

 

 

Acvilă țipătoare mică

 

Buteo buteo (II)

 

 

Șorecar comun

 

Buteo lagopus (II)

 

 

Șorecar încălțat

 

Buteo rufinus (II)

 

 

Șorecar mare

 

Chondrohierax uncinatus wilsonii (I)

 

 

Gaie cu cioc în cârlig de Cuba

 

Circaetus gallicus (II)

 

 

Șerpar

 

Circus aeruginosus (II)

 

 

Erete de stuf

 

Circus cyaneus (II)

 

 

Erete vânăt

 

Circus macrourus (II)

 

 

Erete alb

 

Circus pygargus (II)

 

 

Erete sur

 

Elanus caeruleus (II)

 

 

Gaie cenușie

 

Eutriorchis astur (II)

 

 

 

 

Gypaetus barbatus (II)

 

 

Zăgan

 

Gyps fulvus (II)

 

 

Vultur sur

 

Haliaeetus spp. (I/II) (Haliaeetus albicilla este inclusă în anexa I; celelalte specii sunt incluse în anexa II.)

 

 

Vulturi de mare

 

Harpia harpyja (I)

 

 

Harpie

 

Hieraaetus fasciatus (II)

 

 

Acvilă porumbacă

 

Hieraaetus pennatus (II)

 

 

Acvilă pitică

 

Leucopternis occidentalis (II)

 

 

 

 

Milvus migrans (II) (cu excepția speciei Milvus migrans lineatus, care este inclusă în anexa B)

 

 

Gaie neagră

 

Milvus milvus (II)

 

 

Gaie roșie

 

Neophron percnopterus (II)

 

 

Hoitar

 

Pernis apivorus (II)

 

 

Viespar

 

Pithecophaga jefferyi (I)

 

 

Acvila maimuțelor

Cathartidae

 

 

 

Vulturi din Lumea Nouă

 

Gymnogyps californianus (I)

 

 

Condor californian

 

 

 

Sarcoramphus papa (III Honduras)

Vultur regal

 

Vultur gryphus (I)

 

 

Condor de Anzi

Falconidae

 

 

 

Șoimi

 

Falco araeus (I)

 

 

 

 

Falco biarmicus (II)

 

 

Șoim sudic

 

Falco cherrug (II)

 

 

Șoim dunărean

 

Falco columbarius (II)

 

 

Șoimuleț de iarnă

 

Falco eleonorae (II)

 

 

 

 

Falco jugger (I)

 

 

 

 

Falco naumanni (II)

 

 

Vânturel mic

 

Falco newtoni (I) (numai populația din Insulele Seychelles)

 

 

 

 

Falco pelegrinoides (I)

 

 

 

 

Falco peregrinus (I)

 

 

Șoim călător

 

Falco punctatus (I)

 

 

 

 

Falco rusticolus (I)

 

 

Șoim de vânătoare

 

Falco subbuteo (II)

 

 

Șoimul rândunelelor

 

Falco tinnunculus (II)

 

 

Vânturel roșu

 

Falco vespertinus (II)

 

 

Vânturel de seară

Pandionidae

 

 

 

Vulturi pescari

 

Pandion haliaetus (II)

 

 

Vultur pescar

GALLIFORMES

 

 

 

 

Cracidae

 

 

 

 

 

Crax alberti (III Columbia)

 

 

 

 

Crax blumenbachii (I)

 

 

 

 

 

 

Crax daubentoni (III Columbia)

 

 

 

Crax fasciolata

 

 

 

 

 

Crax globulosa (III Columbia)

 

 

 

 

Crax rubra (III Columbia / Guatemala / Honduras)

 

 

Mitu mitu (I)

 

 

 

 

Oreophasis derbianus (I)

 

 

 

 

 

 

Ortalis vetula (III Guatemala / Honduras)

 

 

 

 

Pauxi pauxi (III Columbia)

 

 

Penelope albipennis (I)

 

 

 

 

 

 

Penelope purpurascens (III Honduras)

 

 

 

 

Penelopina nigra (III Guatemala)

 

 

Pipile jacutinga (I)

 

 

 

 

Pipile pipile (I)

 

 

 

Megapodiidae

 

 

 

 

 

Macrocephalon maleo (I)

 

 

Cocoș-ciocan cu picioare roșii

Phasianidae

 

 

 

Bibilici, potârnichi, prepelițe, fazani

 

 

Argusianus argus (II)

 

Fazan argus

 

Catreus wallichii (I)

 

 

 

 

Colinus virginianus ridgwayi (I)

 

 

Prepeliță de Virginia

 

Crossoptilon crossoptilon (I)

 

 

 

 

Crossoptilon mantchuricum (I)

 

 

 

 

 

Gallus sonneratii (II)

 

 

 

 

Ithaginis cruentus (II)

 

 

 

Lophophorus impejanus (I)

 

 

 

 

Lophophorus lhuysii (I)

 

 

 

 

Lophophorus sclateri (I)

 

 

 

 

Lophura edwardsi (I)

 

 

 

 

 

 

Lophura leucomelanos (III Pakistan)

 

 

Lophura swinhoii (I)

 

 

 

 

 

 

Meleagris ocellata (III Guatemala)

 

 

Odontophorus strophium

 

 

 

 

Ophrysia superciliosa

 

 

 

 

 

 

Pavo cristatus (III Pakistan)

 

 

 

Pavo muticus (II)

 

 

 

 

Polyplectron bicalcaratum (II)

 

 

 

 

Polyplectron germaini (II)

 

 

 

 

Polyplectron malacense (II)

 

 

 

Polyplectron napoleonis (I)

 

 

 

 

 

Polyplectron schleiermacheri (II)

 

 

 

 

 

Pucrasia macrolopha (III Pakistan)

 

 

Rheinardia ocellata (I)

 

 

 

 

Syrmaticus ellioti (I)

 

 

 

 

Syrmaticus humiae (I)

 

 

 

 

Syrmaticus mikado (I)

 

 

 

 

 

Syrmaticus reevesii (II)

 

 

 

Tetraogallus caspius (I)

 

 

 

 

Tetraogallus tibetanus (I)

 

 

 

 

Tragopan blythii (I)

 

 

 

 

Tragopan caboti (I)

 

 

 

 

Tragopan melanocephalus (I)

 

 

 

 

 

 

Tragopan satyra (III Nepal)

 

 

 

Tympanuchus cupido attwateri (II)

 

Cocoș de prerie Attwater

GRUIFORMES

 

 

 

 

Gruidae

 

 

 

Cocori

 

 

Gruidae spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Cocori

 

Balearica pavonina (I)

 

 

Cocor negru cu coroană

 

Grus americana (I)

 

 

Cocor alb

 

Grus canadensis (I/II) (Specia este inclusă în anexa II, dar subspeciile Grus canadensis nesiotes și Grus canadensis pulla sunt incluse în anexa I.)

 

 

 

 

Grus grus (II)

 

 

Cocor mare

 

Grus japonensis (I)

 

 

 

 

Grus leucogeranus (I)

 

 

 

 

Grus monacha (I)

 

 

 

 

Grus nigricollis (I)

 

 

 

 

Grus vipio (I)

 

 

 

Otididae

 

 

 

Dropii

 

 

Otididae spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Dropii

 

Ardeotis nigriceps (I)

 

 

 

 

Chlamydotis macqueenii (I)

 

 

 

 

Chlamydotis undulata (I)

 

 

Dropie gulerată

 

Houbaropsis bengalensis (I)

 

 

 

 

Otis tarda (II)

 

 

Dropie

 

Sypheotides indicus (II)

 

 

 

 

Tetrax tetrax (II)

 

 

Spârcaci

Rallidae

 

 

 

Lișițe, cristei

 

Gallirallus sylvestris (I)

 

 

 

Rhynochetidae

 

 

 

Kagu

 

Rhynochetos jubatus (I)

 

 

Kagu

PASSERIFORMES

 

 

 

 

Alaudidae

 

 

 

Ciocârlii

 

 

 

Alauda arvensis (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Ciocârlie de câmp

 

 

 

Galerida cristata (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Ciocârlan

 

 

 

Lullula arborea (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Ciocârlie de pădure

 

 

 

Melanocorypha calandra (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Ciocârlie de Bărăgan

Atrichornithidae

 

 

 

 

 

Atrichornis clamosus (I)

 

 

Pasărea gălăgioasă

Cotingidae

 

 

 

Cotingide, păsări împodobite

 

 

 

Cephalopterus ornatus (III Columbia)

Pasărea umbrelă

 

 

 

Cephalopterus penduliger (III Columbia)

 

 

Cotinga maculata (I)

 

 

 

 

 

Rupicola spp. (II)

 

 

 

Xipholena atropurpurea (I)

 

 

 

Emberizidae

 

 

 

Presuri, cardinali, tangara

 

 

 

Emberiza citrinella (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Presură galbenă

 

 

 

Emberiza hortulana (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Presură de grădină

 

 

Gubernatrix cristata (II)

 

 

 

 

Paroaria capitata (II)

 

 

 

 

Paroaria coronata (II)

 

 

 

 

Tangara fastuosa (II)

 

 

Estrildidae

 

 

 

 

 

 

Amandava formosa (II)

 

 

 

 

Lonchura fuscata

 

 

 

 

Lonchura oryzivora (II)

 

 

 

 

Poephila cincta cincta (II)

 

Cintezoi cu gât negru

Fringillidae

 

 

 

Sticleți, canari

 

 

 

Carduelis cannabina (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Cânepar

 

 

 

Carduelis carduelis (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Sticlete

 

Carduelis cucullata (I)

 

 

 

 

 

 

Carduelis flammea (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Inăriță

 

 

 

Carduelis hornemanni (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Inăriță de tundră

 

 

 

Carduelis spinus (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Scatiu

 

 

Carduelis yarrellii (II)

 

 

 

 

 

Carpodacus erythrinus (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Mugurar roșu

 

 

 

Loxia curvirostra (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Forfecuță

 

 

 

Pyrrhula pyrrhula (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Mugurar

 

 

 

Serinus serinus (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Cănăraș

Hirundinidae

 

 

 

Rândunici

 

Pseudochelidon sirintarae (I)

 

 

 

Icteridae

 

 

 

Icteride

 

Xanthopsar flavus (I)

 

 

 

Meliphagidae

 

 

 

Melifage

 

 

Lichenostomus melanops cassidix (II)

 

 

Muscicapidae

 

 

 

Muscari din Lumea Veche etc.

 

Acrocephalus rodericanus (III Mauritius)

 

 

 

 

 

Cyornis ruckii (II)

 

 

 

 

Dasyornis broadbenti litoralis (II)

 

 

 

 

Dasyornis longirostris (II)

 

 

 

 

 

Erithacus rubecula (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Măcăleandru

 

 

 

Ficedula parva (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Muscar mic

 

 

Garrulax canorus (II)

 

 

 

 

Garrulax taewanus (II)

 

 

 

 

 

Hippolais icterina (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Frunzăriță galbenă

 

 

Leiothrix argentauris (II)

 

 

 

 

Leiothrix lutea (II)

 

 

 

 

Liocichla omeiensis (II)

 

 

 

 

 

Luscinia svecica (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Gușă vânătă

 

 

 

Luscinia luscinia (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Privighetoare de zăvoi

 

 

 

Luscinia megarhynchos (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Privighetoare roșcată

 

 

 

Monticola saxatilis (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Mierlă de piatră

 

Picathartes gymnocephalus (I)

 

 

 

 

Picathartes oreas (I)

 

 

 

 

 

 

Sylvia atricapilla (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Silvie cu cap negru

 

 

 

Sylvia borin (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Silvie de zăvoi

 

 

 

Sylvia curruca (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Silvie mică

 

 

 

Sylvia nisoria (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Silvie porumbacă

 

 

 

Terpsiphone bourbonnensis (III Mauritius)

 

 

 

 

Turdus merula (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Mierlă

 

 

 

Turdus philomelos (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Sturz cântător

Oriolidae

 

 

 

Granguri

 

 

 

Oriolus oriolus (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Grangur

Paradisaeidae

 

 

 

Pasărea paradisului

 

 

Paradisaeidae spp. (II)

 

Pasărea paradisului

Paridae

 

 

 

Pițigoi

 

 

 

Parus ater (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Pițigoi de brădet

Pittidae

 

 

 

 

 

 

Pitta guajana (II)

 

 

 

Pitta gurneyi (I)

 

 

 

 

Pitta kochi (I)

 

 

 

 

 

Pitta nympha (II)

 

 

Pycnonotidae

 

 

 

 

 

 

Pycnonotus zeylanicus (II)

 

 

Sturnidae

 

 

 

Grauri

 

 

Gracula religiosa (II)

 

 

 

Leucopsar rothschildi (I)

 

 

Maina-de-Bali

Troglodytidae

 

 

 

Ochiuboului

 

 

 

Troglodytes troglodytes (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Ochiuboului

Zosteropidae

 

 

 

 

 

Zosterops albogularis (I)

 

 

 

PELECANIFORMES

 

 

 

 

Fregatidae

 

 

 

Fregate

 

Fregata andrewsi (I)

 

 

Fregată cu pântece alb

Pelecanidae

 

 

 

Pelicani

 

Pelecanus crispus (I)

 

 

Pelican creț

Sulidae

 

 

 

Corbi de mare

 

Papasula abbotti (I)

 

 

 

PICIFORMES

 

 

 

 

Capitonidae

 

 

 

 

 

 

 

Semnornis ramphastinus (III Columbia)

 

Picidae

 

 

 

Ciocănitori

 

Dryocopus javensis richardsi (I)

 

 

Ciocănitoare cu pieptul alb

Ramphastidae

 

 

 

Tucani

 

 

 

Baillonius bailloni (III Argentina)

 

 

 

Pteroglossus aracari (II)

 

Tucan trompetist

 

 

 

Pteroglossus castanotis (III Argentina)

 

 

 

Pteroglossus viridis (II)

 

 

 

 

 

Ramphastos dicolorus (III Argentina)

 

 

 

Ramphastos sulfuratus (II)

 

Tucan cu cioc curcubeu

 

 

Ramphastos toco (II)

 

Tucan toco

 

 

Ramphastos tucanus (II)

 

 

 

 

Ramphastos vitellinus (II)

 

 

 

 

 

Selenidera maculirostris (III Argentina)

 

PODICIPEDIFORMES

 

 

 

 

Podicipedidae

 

 

 

Corcodei

 

Podilymbus gigas (I)

 

 

 

PROCELLARIIFORMES

 

 

 

 

Diomedeidae

 

 

 

Albatroși

 

Phoebastria albatrus (I)

 

 

 

PSITTACIFORMES

 

 

 

Cacadu, lorius, ara, peruși, papagali etc.

 

 

PSITTACIFORMES spp. (II)

(Cu excepția speciilor incluse în anexa A și excluzând speciile Agapornis roseicollis, Melopsittacus undulatus, Nymphicus hollandicus și Psittacula krameri, care nu sunt incluse în anexele la prezentul regulament.)

 

Papagali etc.

Cacatuidae

 

 

 

Cacadu

 

Cacatua goffiniana (I)

 

 

Papagalul cacadu Goffin

 

Cacatua haematuropygia (I)

 

 

 

 

Cacatua moluccensis (I)

 

 

 

 

Cacatua sulphurea (I)

 

 

 

 

Probosciger aterrimus (I)

 

 

 

Loriidae

 

 

 

Lori

 

Eos histrio (I)

 

 

 

 

Vini spp. (I/II) (Vini ultramarina este inclusă în anexa I; celelalte specii sunt incluse în anexa II.)

 

 

 

Psittacidae

 

 

 

Papagali amazonieni, ara, peruși, papagali

 

Amazona arausiaca (I)

 

 

 

 

Amazona auropalliata (I)

 

 

 

 

Amazona barbadensis (I)

 

 

 

 

Amazona brasiliensis (I)

 

 

 

 

Amazona finschi (I)

 

 

 

 

Amazona guildingii (I)

 

 

 

 

Amazona imperialis (I)

 

 

 

 

Amazona leucocephala (I)

 

 

 

 

Amazona oratrix (I)

 

 

 

 

Amazona pretrei (I)

 

 

 

 

Amazona rhodocorytha (I)

 

 

 

 

Amazona tucumana (I)

 

 

 

 

Amazona versicolor (I)

 

 

 

 

Amazona vinacea (I)

 

 

 

 

Amazona viridigenalis (I)

 

 

 

 

Amazona vittata (I)

 

 

 

 

Anodorhynchus spp. (I)

 

 

 

 

Ara ambiguus (I)

 

 

 

 

Ara glaucogularis (I)

 

 

 

 

Ara macao (I)

 

 

Ara stacojiu

 

Ara militaris (I)

 

 

 

 

Ara rubrogenys (I)

 

 

 

 

Cyanopsitta spixii (I)

 

 

 

 

Cyanoramphus cookii (I)

 

 

 

 

Cyanoramphus forbesi (I)

 

 

 

 

Cyanoramphus novaezelandiae (I)

 

 

Papagal Kakariki

 

Cyanoramphus saisseti (I)

 

 

Peruș de Noua Caledonie

 

Cyclopsitta diophthalma coxeni (I)

 

 

Papagal de smochin al lui Coxen

 

Eunymphicus cornutus (I)

 

 

 

 

Guarouba guarouba (I)

 

 

 

 

Neophema chrysogaster (I)

 

 

 

 

Ognorhynchus icterotis (I)

 

 

 

 

Pezoporus occidentalis (I)

 

 

 

 

Pezoporus wallicus (I)

 

 

 

 

Pionopsitta pileata (I)

 

 

 

 

Primolius couloni (I)

 

 

 

 

Primolius maracana (I)

 

 

 

 

Psephotus chrysopterygius (I)

 

 

 

 

Psephotus dissimilis (I)

 

 

 

 

Psephotus pulcherrimus (I)

 

 

 

 

Psittacula echo (I)

 

 

 

 

Psittacus erithacus (I)

 

 

Papagal cenușiu african

 

Pyrrhura cruentata (I)

 

 

 

 

Rhynchopsitta spp. (I)

 

 

 

 

Strigops habroptilus (I)

 

 

Papagal-bufniță

RHEIFORMES

 

 

 

 

Rheidae

 

 

 

Nandu

 

Pterocnemia pennata (I) (cu excepția speciei Pterocnemia pennata pennata care este inclusă în anexa B)

 

 

 

 

 

Pterocnemia pennata pennata (II)

 

 

 

 

Rhea americana (II)

 

Struț sud-american (nandu)

SPHENISCIFORMES

 

 

 

 

Spheniscidae

 

 

 

Pinguini

 

 

Spheniscus demersus (II)

 

 

 

Spheniscus humboldti (I)

 

 

 

STRIGIFORMES

 

 

 

Bufnițe, huhurezi

 

 

STRIGIFORMES spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A și a speciei Sceloglaux albifacies)

 

Bufnițe, huhurezi

Strigidae

 

 

 

Bufnițe, huhurezi

 

Aegolius funereus (II)

 

 

Minuniță

 

Asio flammeus (II)

 

 

Ciuf de câmp

 

Asio otus (II)

 

 

Ciuf de pădure

 

Athene noctua (II)

 

 

Cucuvea

 

Bubo bubo (II) (cu excepția speciei Bubo bubo bengalensis, care este inclusă în anexa B)

 

 

Buhă

 

Glaucidium passerinum (II)

 

 

Cucuvea pitică

 

Heteroglaux blewitti (I)

 

 

 

 

Mimizuku gurneyi (I)

 

 

 

 

Ninox natalis (I)

 

 

 

 

Nyctea scandiaca (II)

 

 

Bufniță polară

 

Otus ireneae (II)

 

 

 

 

Otus scops (II)

 

 

Ciuș

 

Strix aluco (II)

 

 

Huhurez mic

 

Strix nebulosa (II)

 

 

Huhurez bărbos

 

Strix uralensis (II) (cu excepția speciei Strix uralensis davidi, care este inclusă în anexa B)

 

 

Huhurez mare

 

Surnia ulula (II)

 

 

Ciuhurez undulat

Tytonidae

 

 

 

Strigi

 

Tyto alba (II)

 

 

Strigă

 

Tyto soumagnei (I)

 

 

 

STRUTHIONIFORMES

 

 

 

 

Struthionidae

 

 

 

Struț

 

Struthio camelus (I) (Numai populațiile din Algeria, Burkina Faso, Camerun, Republica Centrafricană, Ciad, Mali, Mauritania, Maroc, Niger, Nigeria, Senegal și Sudan; nicio altă populație nu este inclusă în anexele la prezentul regulament.)

 

 

Struț

TINAMIFORMES

 

 

 

 

Tinamidae

 

 

 

 

 

Tinamus solitarius (I)

 

 

 

TROGONIFORMES

 

 

 

 

Trogonidae

 

 

 

Quetzal

 

Pharomachrus mocinno (I)

 

 

 

REPTILIA

 

 

 

Reptile

CROCODYLIA

 

 

 

Aligatori, caimani, crocodili

 

 

CROCODYLIA spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Aligatori, caimani, crocodili

Alligatoridae

 

 

 

Aligatori, caimani

 

Alligator sinensis (I)

 

 

Aligator chinezesc

 

Caiman crocodilus apaporiensis (I)

 

 

 

 

Caiman latirostris (I) (cu excepția populației din Argentina, care este inclusă în anexa B)

 

 

Caiman cu bot lat

 

Melanosuchus niger (I) (Cu excepția populației din Brazilia, care este inclusă în anexa B, și a populației din Ecuador, care este inclusă în anexa B și face obiectul unei cote anuale de export zero până la aprobarea unei cote anuale de export de către Secretariatul CITES și de către grupul IUCN/SSC al specialiștilor în domeniul crocodililor.)

 

 

Caiman negru

Crocodylidae

 

 

 

Crocodili

 

Crocodylus acutus (I) (Cu excepția populației din Districtul de management integrat al mangrovelor din Golful Cispata, Tinajones, La Balsa și zonele din împrejurimi, Departamentul Córdoba, Columbia, și a populației din Cuba, care sunt incluse în anexa B, și a populației din Mexic, care este inclusă în anexa B și face obiectul unei cote de export zero pentru exemplarele sălbatice tranzacționate în scopuri comerciale.)

 

 

Crocodil american

 

Crocodylus cataphractus (I)

 

 

 

 

Crocodylus intermedius (I)

 

 

Crocodil de Orinoco

 

Crocodylus mindorensis (I)

 

 

Crocodil din Flipine

 

Crocodylus moreletii (I) (Cu excepția populației din Belize, cu o cotă zero pentru exemplarele sălbatice tranzacționate în scopuri comerciale, precum și a populației din Mexic, care este inclusă în anexa B.)

 

 

 

 

Crocodylus niloticus (I) [Cu excepția populațiilor din Botswana, Egipt (cu o cotă zero pentru exemplarele sălbatice tranzacționate în scopuri comerciale), Etiopia, Kenya, Madagascar, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Uganda, Republica Unită Tanzania (cu o cotă anuală de export de maximum 1 600 de exemplare sălbatice, inclusiv trofeele de vânătoare, suplimentar față de exemplarele de crescătorie), Zambia și Zimbabwe; aceste populații sunt incluse în anexa B.]

 

 

Crocodil de Nil

 

Crocodylus palustris (I)

 

 

Crocodil de mlaștină

 

Crocodylus porosus (I) {Cu excepția populațiilor din Australia, Indonezia, Malaysia [capturarea de exemplare sălbatice este limitată la Statul Sarawak, iar cota de exemplare sălbatice pentru celelalte state din Malaysia (Sabah și Malaysia Peninsulară) este zero, nicio modificare a cotei zero nefiind posibilă fără aprobarea părților la CITES] și Papua-Noua Guinee, care sunt incluse în anexa B.}

 

 

Crocodil marin

 

Crocodylus rhombifer (I)

 

 

 

 

Crocodylus siamensis (I)

 

 

 

 

Osteolaemus tetraspis (I)

 

 

Crocodil pitic african

 

Tomistoma schlegelii (I)

 

 

 

Gavialidae

 

 

 

Gaviali

 

Gavialis gangeticus (I)

 

 

Gavial de Gange

RHYNCHOCEPHALIA

 

 

 

 

Sphenodontidae

 

 

 

 

 

Sphenodon spp. (I)

 

 

 

SAURIA

 

 

 

 

Agamidae

 

 

 

 

 

 

 

Calotes ceylonensis (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes desilvai (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes liocephalus (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes liolepis (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes manamendrai (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes nigrilabris (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes pethiyagodai (III Sri Lanka)

 

 

 

Ceratophora aspera (II) (cotă de export zero pentru exemplarele sălbatice tranzacționate în scopuri comerciale)

 

 

 

Ceratophora erdeleni (I)

 

 

 

 

Ceratophora karu (I)

 

 

 

 

 

Ceratophora stoddartii (II) (cotă de export zero pentru exemplarele sălbatice tranzacționate în scopuri comerciale)

 

 

 

Ceratophora tennentii (I)

 

 

 

 

Cophotis ceylanica (I)

 

 

Șopârle pitice

 

Cophotis dumbara (I)

 

 

 

 

 

Lyriocephalus scutatus (II) (cotă de export zero pentru exemplarele sălbatice tranzacționate în scopuri comerciale)

 

 

 

 

Saara spp. (II)

 

 

 

 

Uromastyx spp. (II)

 

 

Anguidae

 

 

 

Șopârle-aligator

 

 

Abronia spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A. S-a stabilit o cotă de export zero pentru exemplarele sălbatice în cazul speciilor Abronia aurita, A. gaiophantasma, A. montecristoi, A. salvadorensis și A. vasconcelosii)

 

Șopârle-aligator

 

Abronia anzuetoi (I)

 

 

 

 

Abronia campbelli (I)

 

 

 

 

Abronia fimbriata (I)

 

 

 

 

Abronia frosti (I)

 

 

 

 

Abronia meledona (I)

 

 

 

Chamaeleonidae

 

 

 

Cameleoni

 

 

Archaius spp. (II)

 

 

 

 

Bradypodion spp. (II)

 

Cameleoni pitici

 

 

Brookesia spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Cameleoni pitici

 

Brookesia perarmata (I)

 

 

 

 

 

Calumma spp. (II)

 

 

 

 

Chamaeleo spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Cameleoni

 

Chamaeleo chamaeleon (II)

 

 

 

 

 

Furcifer spp. (II)

 

 

 

 

Kinyongia spp. (II)

 

Cameleoni pitici

 

 

Nadzikambia spp. (II)

 

Cameleoni pitici

 

 

Palleon spp. (II)

 

 

 

 

Rhampholeon spp. (II)

 

Cameleoni pigmei

 

 

Rieppeleon spp. (II)

 

Cameleoni pigmei

 

 

Trioceros spp. (II)

 

 

Cordylidae

 

 

 

 

 

 

Cordylus spp. (II)

 

 

 

 

Hemicordylus spp. (II)

 

 

 

 

Karusaurus spp. (II)

 

 

 

 

Namazonurus spp. (II)

 

 

 

 

Ninurta spp. (II)

 

 

 

 

Ouroborus spp. (II)

 

 

 

 

Pseudocordylus spp. (II)

 

 

 

 

Smaug spp. (II)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gekkonidae

 

 

 

Gecko

 

Cnemaspis psychedelica (I)

 

 

 

 

 

 

Dactylocnemis spp. (III Noua Zeelandă)

 

 

 

Gekko gecko (II)

 

Gecko Tokay

 

Gonatodes daudini (I)

Goniurosaurus spp. (II) (cu excepția speciilor indigene din Japonia)

Goniurosaurus kuroiwae #18 (III Japonia)

 

 

 

 

Goniurosaurus orientalis #18 (III Japonia)

 

 

 

 

Goniurosaurus sengokui #18 (III Japonia)

 

 

 

 

Goniurosaurus splendens #18 (III Japonia)

 

 

 

 

Goniurosaurus toyamai #18 (III Japonia)

 

 

 

 

Goniurosaurus yamashinae #18 (III Japonia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoplodactylus spp. (III Noua Zeelandă)

 

 

Lygodactylus williamsi (I)

 

 

 

 

 

 

Mokopirirakau spp. (III Noua Zeelandă)

 

 

 

Nactus serpensinsula (II)

 

 

 

 

Naultinus spp. (II)

 

 

 

 

Paroedura androyensis (II)

 

 

 

 

Paroedura masobe (II)

 

 

 

 

Phelsuma spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

 

 

Phelsuma guentheri (II)

 

 

 

 

 

Rhoptropella spp. (II)

 

 

 

 

 

Sphaerodactylus armasi (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus celicara (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus dimorphicus (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus intermedius (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus alayoi (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus granti (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus lissodesmus (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus ocujal (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus strategus (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus notatus atactus (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus oliveri (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus pimienta (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus ruibali (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus siboney (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus torrei (III Cuba)

 

 

 

 

Toropuku spp. (III Noua Zeelandă)

 

 

 

 

Tukutuku spp. (III Noua Zeelandă)

 

 

 

Uroplatus spp. (II)

 

 

 

 

 

Woodworthia spp. (III Noua Zeelandă)

 

Helodermatidae

 

 

 

Șopârle veninoase

 

 

Heloderma spp. (II) (cu excepția subspeciilor incluse în anexa A)

 

Șopârle veninoase

 

Heloderma horridum charlesbogerti (I)

 

 

 

Iguanidae

 

 

 

Iguane

 

 

Amblyrhynchus cristatus (II)

 

Iguana marină de Galapagos

 

Brachylophus spp. (I)

 

 

Iguana de Fiji

 

 

Conolophus spp. (II)

 

Iguane terestre de Galapagos

 

 

Ctenosaura spp. (II)

 

Iguane cu coada spinoasă

 

Cyclura spp. (I)

 

 

Iguane terestre

 

 

Iguana spp. (II)

 

Iguane

 

 

Phrynosoma blainvillii (II)

 

 

 

 

Phrynosoma cerroense (II)

 

 

 

 

Phrynosoma coronatum (II)

 

 

 

 

Phrynosoma wigginsi (II)

 

 

 

Sauromalus varius (I)

 

 

Reptilă chuckwalla din insula San Esteban

Lacertidae

 

 

 

Șopârle

 

Gallotia simonyi (I)

 

 

 

 

Podarcis lilfordi (II)

 

 

Șopârlă de zid

 

Podarcis pityusensis (II)

 

 

 

Lanthanotidae

 

 

 

Șopârlă fără urechi

 

 

Lanthanotidae spp. (II) (S-a stabilit o cotă de export zero pentru exemplarele sălbatice tranzacționate în scopuri comerciale.)

 

 

Polychrotidae

 

 

 

Șopârle din genul Anolis

 

 

 

Anolis agueroi (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis baracoae (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis barbatus (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis chamaeleonides (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis equestris (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis guamuhaya (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis luteogularis (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis pigmaequestris (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis porcus (III Cuba)

 

Scincidae

 

 

 

 

 

 

Corucia zebrata (II)

 

 

Teiidae

 

 

 

 

 

 

Crocodilurus amazonicus (II)

 

 

 

 

Dracaena spp. (II)

 

 

 

 

Salvator spp. (II)

 

 

 

 

Tupinambis spp.(II)

 

 

Varanidae

 

 

 

Varani

 

 

Varanus spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Varani

 

Varanus bengalensis (I)

 

 

 

 

Varanus flavescens (I)

 

 

 

 

Varanus griseus (I)

 

 

 

 

Varanus komodoensis (I)

 

 

Dragonul de Komodo

 

Varanus nebulosus (I)

 

 

 

 

Varanus olivaceus (II)

 

 

 

Xenosauridae

 

 

 

 

 

Shinisaurus crocodilurus (I)

 

 

 

SERPENTES

 

 

 

Șerpi

Boidae

 

 

 

Șerpi boa

 

 

Boidae spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Șerpi boa

 

Acrantophis spp. (I)

 

 

 

 

Boa constrictor occidentalis (I)

 

 

 

 

Epicrates inornatus (I)

 

 

 

 

Epicrates monensis (I)

 

 

 

 

Epicrates subflavus (I)

 

 

 

 

Eryx jaculus (II)

 

 

Șarpe de stepă

 

Sanzinia madagascariensis (I)

 

 

 

Bolyeriidae

 

 

 

 

 

 

Bolyeriidae spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

 

 

Bolyeria multocarinata (I)

 

 

 

 

Casarea dussumieri (I)

 

 

 

Colubridae

 

 

 

Șerpi, șerpi de apă

 

 

 

Atretium schistosum (III India)

 

 

 

 

Cerberus rynchops (III India)

 

 

 

Clelia clelia (II)

 

 

 

 

Cyclagras gigas (II)

 

 

 

 

Elachistodon westermanni (II)

 

 

 

 

Ptyas mucosus (II)

 

 

 

 

 

Xenochrophis piscator (III India)

 

 

 

 

Xenochrophis schnurrenbergeri (III India)

 

 

 

 

Xenochrophis tytleri (III India)

 

Elapidae

 

 

 

Cobre, șerpi-coral

 

 

Hoplocephalus bungaroides (II)

 

 

 

 

 

Micrurus diastema (III Honduras)

 

 

 

 

Micrurus nigrocinctus (III Honduras)

 

 

 

 

Micrurus ruatanus (III Honduras)

 

 

 

Naja atra (II)

 

 

 

 

Naja kaouthia (II)

 

 

 

 

Naja mandalayensis (II)

 

 

 

 

Naja naja (II)

 

Șarpe-cu-ochelari

 

 

Naja oxiana (II)

 

 

 

 

Naja philippinensis (II)

 

 

 

 

Naja sagittifera (II)

 

 

 

 

Naja samarensis (II)

 

 

 

 

Naja siamensis (II)

 

 

 

 

Naja sputatrix (II)

 

 

 

 

Naja sumatrana (II)

 

 

 

 

Ophiophagus hannah (II)

 

Cobră regală

Loxocemidae

 

 

 

 

 

 

Loxocemidae spp. (II)

 

 

Pythonidae

 

 

 

Pitoni

 

 

Pythonidae spp. (II) (cu excepția subspeciilor incluse în anexa A)

 

Pitoni

 

Python molurus molurus (I)

 

 

Piton indian

Tropidophiidae

 

 

 

 

 

 

Tropidophiidae spp. (II)

 

 

Viperidae

 

 

 

Șerpi cu clopoței, vipere

 

 

Atheris desaixi (II)

 

 

 

 

Bitis worthingtoni (II)

 

 

 

 

 

Crotalus durissus (III Honduras) (cu excepția subspeciei incluse în anexa B)

Șarpe cu clopoței tropical

 

 

Crotalus durissus unicolor

 

 

 

 

 

Daboia russelii (III India)

 

 

 

Pseudocerastes urarachnoides (II)

 

 

 

 

Trimeresurus mangshanensis (II)

 

 

 

Vipera latifii

 

 

 

 

Vipera ursinii (I) (Numai populațiile din Europa, cu excepția zonei care a constituit anterior fosta URSS; aceste din urmă populații nu sunt incluse în anexele la prezentul regulament.)

 

 

Viperă de stepă

 

 

Vipera wagneri (II)

 

 

TESTUDINES

 

 

 

 

Carettochelyidae

 

 

 

 

 

 

Carettochelys insculpta (II)

 

 

Chelidae

 

 

 

 

 

 

Chelodina mccordi (II) (S-a stabilit o cotă anuală de export zero pentru exemplarele capturate din natură.)

 

 

 

Pseudemydura umbrina (I)

 

 

 

Cheloniidae

 

 

 

Broaște țestoase marine

 

Cheloniidae spp. (I)

 

 

Broaște țestoase marine

Chelydridae

 

 

 

 

 

 

 

Chelydra serpentina (III Statele Unite ale Americii)

 

 

 

 

Macrochelys temminckii (III Statele Unite ale Americii)

 

Dermatemydidae

 

 

 

 

 

 

Dermatemys mawii (II)

 

 

Dermochelyidae

 

 

 

 

 

Dermochelys coriacea (I)

 

 

 

Emydidae

 

 

 

Broaște țestoase de apă dulce

 

 

Chrysemys picta (numai exemplare vii)

 

 

 

 

Clemmys guttata (II)

 

 

 

 

Emydoidea blandingii (II)

 

 

 

 

 

Emys orbicularis (III Ucraina) (populația din Ucraina)

Țestoasă de apă

 

 

Glyptemys insculpta (II)

 

 

 

Glyptemys muhlenbergii (I)

 

 

 

 

 

 

Graptemys spp. (III Statele Unite ale Americii)

 

 

 

Malaclemys terrapin (II)

 

 

 

 

Terrapene spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

 

 

Terrapene coahuila (I)

 

 

 

Geoemydidae

 

 

 

 

 

Batagur affinis (I)

 

 

 

 

Batagur baska (I)

 

 

 

 

 

Batagur borneoensis (II) (S-a stabilit o cotă anuală de export zero pentru exemplarele capturate din natură și tranzacționate în scopuri comerciale.)

 

 

 

 

Batagur dhongoka (II)

 

 

 

 

Batagur kachuga (II)

 

 

 

 

Batagur trivittata (II) (S-a stabilit o cotă anuală de export zero pentru exemplarele capturate din natură și tranzacționate în scopuri comerciale.)

 

 

 

 

Cuora spp. (II) (Cu execepția speciilor incluse în anexa A, s-a stabilit o cotă anuală de export zero pentru Cuora aurocapitata, C. flavomarginata, C. galbinifrons, C. mccordi, C. mouhotii, C. pani, C. trifasciata, C. yunnanensis și C. zhoui pentru exemplarele capturate din natură și tranzacționate în scopuri comerciale.)

 

 

 

Cuora bourreti (I)

 

 

 

 

Cuora picturata (I)

 

 

 

 

 

Cyclemys spp. (II)

 

 

 

Geoclemys hamiltonii (I)

 

 

 

 

 

Geoemyda japonica (II)

 

 

 

 

Geoemyda spengleri (II)

 

 

 

 

Hardella thurjii (II)

 

 

 

 

Heosemys annandalii (II) (S-a stabilit o cotă anuală de export zero pentru exemplarele capturate din natură și tranzacționate în scopuri comerciale.)

 

 

 

 

Heosemys depressa (II) (S-a stabilit o cotă anuală de export zero pentru exemplarele capturate din natură și tranzacționate în scopuri comerciale.)

 

 

 

 

Heosemys grandis (II)

 

 

 

 

Heosemys spinosa (II)

 

 

 

 

Leucocephalon yuwonoi (II)

 

 

 

 

Malayemys macrocephala (II)

 

 

 

 

Malayemys subtrijuga (II)

 

 

 

Mauremys annamensis (I)

 

 

 

 

 

 

Mauremys iversoni (III China)

 

 

 

 

 

 

 

 

Mauremys japonica (II)

 

 

 

 

 

Mauremys megalocephala (III China)

 

 

 

Mauremys mutica (II)

 

 

 

 

Mauremys nigricans (II)

 

 

 

 

 

Mauremys pritchardi (III China)

 

 

 

 

Mauremys reevesii (III China)

 

 

 

 

Mauremys sinensis (III China)

 

 

Melanochelys tricarinata (I)

 

 

 

 

 

Melanochelys trijuga (II)

 

 

 

Morenia ocellata (I)

 

 

 

 

 

Morenia petersi (II)

 

 

 

 

Notochelys platynota (II)

 

 

 

 

 

Ocadia glyphistoma (III China)

 

 

 

 

Ocadia philippeni (III China)

 

 

 

Orlitia borneensis (II) (S-a stabilit o cotă anuală de export zero pentru exemplarele capturate din natură și tranzacționate în scopuri comerciale.)

 

 

 

 

Pangshura spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

 

 

Pangshura tecta (I)

 

 

 

 

 

Sacalia bealei (II)

 

 

 

 

 

Sacalia pseudocellata (III China)

 

 

 

Sacalia quadriocellata (II)

 

 

 

 

Siebenrockiella crassicollis (II)

 

 

 

 

Siebenrockiella leytensis (II)

 

 

 

 

Vijayachelys silvatica (II)

 

 

Platysternidae

 

 

 

 

 

Platysternidae spp. (I)

 

 

 

Podocnemididae

 

 

 

 

 

 

Erymnochelys madagascariensis (II)

 

 

 

 

Peltocephalus dumerilianus (II)

 

 

 

 

Podocnemis spp. (II)

 

 

Testudinidae

 

 

 

Broaște țestoase de uscat

 

 

Testudinidae spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A; s-a stabilit o cotă anuală de export zero pentru specia Centrochelys sulcata, pentru exemplare capturate din natură și tranzacționate în principal în scopuri comerciale.)

 

Broaște țestoase de uscat

 

Astrochelys radiata (I)

 

 

 

 

Astrochelys yniphora (I)

 

 

 

 

Chelonoidis niger (I)

 

 

 

 

Geochelone elegans (I)

 

 

Țestoasă stelată indiană

 

Geochelone platynota (I)

 

 

 

 

Gopherus flavomarginatus (I)

 

 

 

 

Malacochersus tornieri (I)

 

 

Țestoasa-clătită

 

Psammobates geometricus (I)

 

 

 

 

Pyxis arachnoides (I)

 

 

 

 

Pyxis planicauda (I)

 

 

 

 

Testudo graeca (II)

 

 

Broască țestoasă de uscat dobrogeană

 

Testudo hermanni (II)

 

 

 

 

Testudo kleinmanni (I)

 

 

 

 

Testudo marginata (II)

 

 

 

Trionychidae

 

 

 

Broaște țestoase cu carapace moale

 

 

Amyda cartilaginea (II)

 

 

 

 

 

Apalone ferox (III Statele Unite ale Americii)

 

 

 

 

Apalone mutica (III Statele Unite ale Americii)

 

 

 

 

Apalone spinifera (III Statele Unite ale Americii) (cu excepția subspeciilor incluse în anexa A)

 

 

Apalone spinifera atra (I)

 

 

 

 

 

Chitra spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

 

 

Chitra chitra (I)

 

 

 

 

Chitra vandijki (I)

 

 

 

 

 

Cyclanorbis elegans (II)

 

 

 

 

Cyclanorbis senegalensis (II)

 

 

 

 

Cycloderma aubryi (II)

 

 

 

 

Cycloderma frenatum (II)

 

 

 

 

Dogania subplana (II)

 

 

 

 

Lissemys ceylonensis (II)

 

 

 

 

Lissemys punctata (II)

 

 

 

 

Lissemys scutata (II)

 

 

 

 

Nilssonia formosa (II)

 

 

 

Nilssonia gangetica (I)

 

 

 

 

Nilssonia hurum (I)

 

 

 

 

 

Nilssonia leithii (II)

 

 

 

Nilssonia nigricans (I)

 

 

 

 

 

Palea steindachneri (II)

 

 

 

 

Pelochelys spp. (II)

 

 

 

 

Pelodiscus axenaria (II)

 

 

 

 

Pelodiscus maackii (II)

 

 

 

 

Pelodiscus parviformis (II)

 

 

 

 

Rafetus euphraticus (II)

 

 

 

 

Rafetus swinhoei (II)

 

 

 

 

Trionyx triunguis (II)

 

Țestoasă cu carapace moale din Africa

AMPHIBIA

 

 

 

Amfibieni

ANURA

 

 

 

Broaște și broaște râioase

Aromobatidae

 

 

 

 

 

 

Allobates femoralis (II)

 

 

 

 

Allobates hodli (II)

 

 

 

 

Allobates myersi (II)

 

 

 

 

Allobates zaparo (II)

 

 

 

 

Anomaloglossus rufulus (II)

 

Broască râioasă Sira

Bufonidae

 

 

 

Broaște râioase

 

Altiphrynoides spp. (I)

 

 

 

 

Amietophrynus channingi (I)

 

 

 

 

Amietophrynus superciliaris (I)

 

 

 

 

Atelopus zeteki (I)

 

 

 

 

Incilius periglenes (I)

 

 

 

 

Nectophrynoides spp. (I)

 

 

 

 

Nimbaphrynoides spp. (I)

 

 

 

Calyptocephalellidae

 

 

 

 

 

 

 

Calyptocephalella gayi (III Chile)

 

Conrauidae

 

 

 

Broaște

 

 

Conraua goliath

 

 

Dendrobatidae

 

 

 

Broaște veninoase

 

 

Adelphobates spp. (II)

 

 

 

 

Ameerega spp. (II)

 

 

 

 

Andinobates spp. (II)

 

 

 

 

Dendrobates spp. (II)

 

 

 

 

Epipedobates spp. (II)

 

 

 

 

Excidobates spp. (II)

 

 

 

 

Hyloxalus azureiventris (II)

 

 

 

 

Minyobates spp. (II)

 

 

 

 

Oophaga spp. (II)

 

 

 

 

Phyllobates spp. (II)

 

 

 

 

Ranitomeya spp. (II)

 

 

Dicroglossidae

 

 

 

Broaște

 

 

Euphlyctis hexadactylus (II)

 

 

 

 

Hoplobatrachus tigerinus (II)

 

 

Hylidae

 

 

 

 

 

 

Agalychnis annae (II)

Agalychnis callidryas (II)

Agalychnis moreletii (II)

Agalychnis saltator (II)

Agalychnis spurrelli (II)

 

 

Mantellidae

 

 

 

 

 

 

Mantella spp. (II)

 

 

Microhylidae

 

 

 

 

 

 

Dyscophus antongilii (II)

 

 

 

 

Dyscophus guineti (II)

 

 

 

 

Dyscophus insularis (II)

 

 

 

 

Scaphiophryne boribory (II)

 

 

 

 

Scaphiophryne gottlebei (II)

 

 

 

 

Scaphiophryne marmorata (II)

 

 

 

 

Scaphiophryne spinosa (II)

 

 

Myobatrachidae

 

 

 

 

 

 

Rheobatrachus spp. (II) (Cu excepția Rheobatrachus silus și a Rheobatrachus vitellinus, care nu sunt incluse în anexe.)

 

 

Telmatobiidae

 

 

 

Broaște de apă

 

Telmatobius culeus (I)

 

 

Broască de Titicaca

CAUDATA

 

 

 

 

Ambystomatidae

 

 

 

Axolot

 

 

Ambystoma dumerilii (II)

 

 

 

 

Ambystoma mexicanum (II)

 

Axolot

Cryptobranchidae

 

 

 

Salamandre uriașe

 

Andrias spp. (I)

 

 

Salamandre uriașe

 

 

 

Cryptobranchus alleganiensis (III Statele Unite ale Americii)

 

Hynobiidae

 

 

 

Salamandre asiatice

 

 

 

Hynobius amjiensis (III China)

 

Salamandridae

 

 

 

Salamandre și tritoni

 

 

 

Echinotriton andersoni #18 (III Japonia)

 

 

 

Echinotriton chinhaiensis (II)

 

 

 

 

Echinotriton maxiquadratus (II)

 

 

 

Neurergus kaiseri (I)

 

 

 

 

 

Paramesotriton spp. (II)

 

 

 

 

 

Salamandra algira (III Algeria)

 

 

 

Tylototriton spp. (II)

 

Triton-crocodil

ELASMOBRANCHII

 

 

 

Pești cartilaginoși, rechini și vatos

CARCHARHINIFORMES

 

 

 

 

Carcharhinidae

 

 

 

 

 

 

Carcharhinus falciformis (II)

 

Rechin catifelat

 

 

Carcharhinus longimanus (II)

 

Rechin cu înotătoare albe

Sphyrnidae

 

 

 

Rechini-ciocan

 

 

Sphyrna lewini (II)

 

 

 

 

Sphyrna mokarran (II)

 

 

 

 

Sphyrna zygaena (II)

 

 

LAMNIFORMES

 

 

 

 

Alopiidae

 

 

 

Rechini-vulpe

 

 

Alopias spp. (II)

 

Rechini-vulpe

Cetorhinidae

 

 

 

Rechini pelerini

 

 

Cetorhinus maximus (II)

 

Rechin pelerin

Lamnidae

 

 

 

Rechini albi

 

 

Carcharodon carcharias (II)

 

Rechin alb

 

 

Isurus oxyrinchus (II)

 

Rechin mako

 

 

Isurus paucus (II)

 

Rechin mako cu înotătoare lungi

 

 

Lamna nasus (II)

 

Rechinul scrumbiilor

MYLIOBATIFORMES

 

 

 

 

Myliobatidae

 

 

 

 

 

 

Manta spp. (II)

 

Diavoli de mare

 

 

Mobula spp. (II)

 

 

Potamotrygonidae

 

 

 

 

 

 

 

Paratrygon aiereba (III Columbia)

 

 

 

 

Potamotrygon spp. (III Brazilia) (populația din Brazilia)

 

 

 

 

Potamotrygon constellata (III Columbia)

 

 

 

 

Potamotrygon magdalenae (III Columbia)

 

 

 

 

Potamotrygon motoro (III Columbia)

 

 

 

 

Potamotrygon orbignyi (III Columbia)

 

 

 

 

Potamotrygon schroederi (III Columbia)

 

 

 

 

Potamotrygon scobina (III Columbia)

 

 

 

 

Potamotrygon yepezi (III Columbia)

 

ORECTOLOBIFORMES

 

 

 

 

Rhincodontidae

 

 

 

Rechini balenă

 

 

Rhincodon typus (II)

 

Rechin balenă

RHINOPRISTIFORMES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pristidae

 

 

 

Pești fierăstrău

 

Pristidae spp. (I)

 

 

Pești fierăstrău

 

 

 

 

 

Glaucostegidae

 

 

 

 

 

 

Glaucostegus spp. (II)

 

 

Rhinidae

 

 

 

 

 

 

Rhinidae spp. (II)

 

 

ACTINOPTERI

 

 

 

Pești osoși

ACIPENSERIFORMES

 

 

 

 

 

 

ACIPENSERIFORMES spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

Sturioni și pești-spadă

Acipenseridae

 

 

 

Sturioni

 

Acipenser brevirostrum (I)

 

 

 

 

Acipenser sturio (I)

 

 

Șip

ANGUILLIFORMES

 

 

 

 

Anguillidae

 

 

 

Anghile de apă dulce

 

 

Anguilla anguilla (II)

 

Anghilă

CYPRINIFORMES

 

 

 

 

Catostomidae

 

 

 

 

 

Chasmistes cujus (I)

 

 

 

Cyprinidae

 

 

 

Crapi

 

 

Caecobarbus geertsii (II)

 

 

 

Probarbus jullieni (I)

 

 

Mreană cu ochii roșii

OSTEOGLOSSIFORMES

 

 

 

 

Arapaimidae

 

 

 

 

 

 

Arapaima gigas (II)

 

 

Osteoglossidae

 

 

 

 

 

Scleropages formosus (I)

 

 

 

 

Scleropages inscriptus (I)

 

 

 

PERCIFORMES

 

 

 

 

Labridae

 

 

 

 

 

 

Cheilinus undulatus (II)

 

 

Pomacanthidae

 

 

 

 

 

 

Holacanthus clarionensis (II)

 

 

Sciaenidae

 

 

 

 

 

Totoaba macdonaldi (I)

 

 

Totoaba

SILURIFORMES

 

 

 

 

Pangasiidae

 

 

 

-

 

Pangasianodon gigas (I)

 

 

Somn uriaș

Loricariidae

 

 

 

 

 

 

 

Hypancistrus zebra (III Brazilia)

 

SYNGNATHIFORMES

 

 

 

 

Syngnathidae

 

 

 

Ace de mare, căluți de mare

 

 

Hippocampus spp. (II)

 

Căluți de mare

DIPNEUSTI

 

 

 

 

CERATODONTIFORMES

 

 

 

 

Neoceratodontidae

 

 

 

 

 

 

Neoceratodus forsteri (II)

 

 

COELACANTHI

 

 

 

Celacant

COELACANTHIFORMES

 

 

 

 

Latimeriidae

 

 

 

Celacant

 

Latimeria spp. (I)

 

 

Celacant

ECHINODERMATA (STELE-DE-MARE, OFIURI, URSINE ȘI CASTRAVEȚI-DE-MARE)

HOLOTHUROIDEA

 

 

 

Castraveți-de-mare

ASPIDOCHIROTIDA

 

 

 

 

Stichopodidae

 

 

 

Castraveți-de-mare

 

 

 

Isostichopus fuscus (III Ecuador)

 

HOLOTHURIIDA

 

 

 

 

Holothuriidae

 

 

 

Castraveți-de-mare

 

 

Holothuria fuscogilva (II)

 

 

 

 

Holothuria nobilis (II) (

 

 

 

 

Holothuria whitmaei (II)

 

 

ARTHROPODA (ARTROPODE)

ARACHNIDA

 

 

 

Păianjeni și scorpioni

ARANEAE

 

 

 

 

Theraphosidae

 

 

 

Tarantule

 

 

Aphonopelma albiceps (II)

 

 

 

 

Aphonopelma pallidum (II)

 

 

 

 

Brachypelma spp. (II)

 

 

 

 

Poecilotheria spp. (II)

 

Păianjeni ornamentali

SCORPIONES

 

 

 

 

Scorpionidae

 

 

 

Scorpioni

 

 

Pandinus camerounensis (II)

 

 

 

 

Pandinus dictator (II)

 

 

 

 

Pandinus gambiensis (II)

 

 

 

 

Pandinus imperator (II)

 

Scorpion imperial

 

 

Pandinus roeseli (II)

 

 

INSECTA

 

 

 

Insecte

COLEOPTERA

 

 

 

Gândaci

Lucanidae

 

 

 

 

 

 

 

Colophon spp. (III Africa de Sud)

 

Scarabaeidae

 

 

 

Scarabei

 

 

Dynastes satanas (II)

 

 

LEPIDOPTERA

 

 

 

Fluturi

Nymphalidae

 

 

 

 

 

 

 

Agrias amydon boliviensis (III Bolivia)

 

 

 

 

Morpho godartii lachaumei (III Bolivia)

 

 

 

 

Prepona praeneste buckleyana (III Bolivia)

 

Papilionidae

 

 

 

 

 

Achillides chikae chikae (I)

 

 

 

 

Achillides chikae hermeli (I)

 

 

 

 

 

Atrophaneura jophon (II)

 

 

 

 

Atrophaneura palu

 

 

 

 

Atrophaneura pandiyana (II)

 

 

 

 

Bhutanitis spp. (II)

 

 

 

 

Graphium sandawanum

 

 

 

 

Graphium stresemanni

 

 

 

 

Ornithoptera spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A)

 

 

 

Ornithoptera alexandrae (I)

 

 

 

 

 

Papilio benguetanus

 

 

 

 

Papilio esperanza

 

 

 

Papilio homerus (I)

 

 

 

 

Papilio hospiton (II)

 

 

 

 

 

Papilio morondavana

 

 

 

 

Papilio neumoegeni

 

 

 

 

Parides ascanius

 

 

 

 

Parides hahneli

 

 

 

Parides burchellanus (I)

 

 

 

 

Parnassius apollo (II)

 

 

Fluturele Apollo roșu

 

 

Teinopalpus spp. (II)

 

 

 

 

Trogonoptera spp. (II)

 

 

 

 

Troides spp. (II)

 

 

ANNELIDA (VIERMI INELAȚI ȘI LIPITORI)

HIRUDINOIDEA

 

 

 

Lipitori

ARHYNCHOBDELLIDA

 

 

 

 

Hirudinidae

 

 

 

Lipitori

 

 

Hirudo medicinalis (II)

 

 

 

 

Hirudo verbana (II)

 

 

MOLLUSCA (MOLUȘTE)

BIVALVIA

 

 

 

Moluște bivalve (scoici, midii etc.)

MYTILOIDA

 

 

 

 

Mytilidae

 

 

 

Midii marine

 

 

Lithophaga lithophaga (II)

 

 

UNIONOIDA

 

 

 

 

Unionidae

 

 

 

Midii de apă dulce, midii de perle

 

Conradilla caelata (I)

 

 

 

 

 

Cyprogenia aberti (II)

 

 

 

Dromus dromas (I)

 

 

 

 

Epioblasma curtisii (I)

 

 

 

 

Epioblasma florentina (I)

 

 

 

 

Epioblasma sampsonii (I)

 

 

 

 

Epioblasma sulcata perobliqua (I)

 

 

 

 

Epioblasma torulosa gubernaculum (I)

 

 

 

 

 

Epioblasma torulosa rangiana (II)

 

 

 

Epioblasma torulosa torulosa (I)

 

 

 

 

Epioblasma turgidula (I)

 

 

 

 

Epioblasma walkeri (I)

 

 

 

 

Fusconaia cuneolus (I)

 

 

 

 

Fusconaia edgariana (I)

 

 

 

 

Lampsilis higginsii (I)

 

 

 

 

Lampsilis orbiculata orbiculata (I)

 

 

 

 

Lampsilis satur (I)

 

 

 

 

Lampsilis virescens (I)

 

 

 

 

Plethobasus cicatricosus (I)

 

 

 

 

Plethobasus cooperianus (I)

 

 

 

 

 

Pleurobema clava (II)

 

 

 

Pleurobema plenum (I)

 

 

 

 

Potamilus capax (I)

 

 

 

 

Quadrula intermedia (I)

 

 

 

 

Quadrula sparsa (I)

 

 

 

 

Toxolasma cylindrella (I)

 

 

 

 

Unio nickliniana (I)

 

 

 

 

Unio tampicoensis tecomatensis (I)

 

 

 

 

Villosa trabalis (I)

 

 

 

VENEROIDA

 

 

 

 

Tridacnidae

 

 

 

Scoici uriașe

 

 

Tridacnidae spp. (II)

 

Scoici uriașe

CEPHALOPODA

 

 

 

 

NAUTILIDA

 

 

 

 

Nautilidae

 

 

 

Nautilus

 

 

Nautilidae spp. (II)

 

Nautilus

GASTROPODA

 

 

 

Limacși, melci și melci marini cu cochilie

MESOGASTROPODA

 

 

 

 

Strombidae

 

 

 

Melci marini cu cochilie

 

 

Strombus gigas (II)

 

 

STYLOMMATOPHORA

 

 

 

 

Achatinellidae

 

 

 

 

 

Achatinella spp. (I)

 

 

 

Camaenidae

 

 

 

 

 

 

Papustyla pulcherrima (II)

 

 

Cepolidae

 

 

 

 

 

Polymita spp. (I)

 

 

 

CNIDARIA (CORALI, CORALI DE FOC, ANEMONE DE MARE)

ANTHOZOA

 

 

 

Corali, anemone de mare

ANTIPATHARIA

 

 

 

 

 

 

ANTIPATHARIA spp. (II)

 

Corali negri

GORGONACEAE

 

 

 

 

Coralliidae

 

 

 

Corali roșii și roz

 

 

 

Corallium elatius (III China)

 

 

 

 

Corallium japonicum (III China)

 

 

 

 

Corallium konjoi (III China)

 

 

 

 

Corallium secundum (III China)

 

HELIOPORACEA

 

 

 

 

Helioporidae

 

 

 

Coral albastru

 

 

Helioporidae spp. (II) (include numai specia Heliopora coerulea) (6)

 

Coral albastru

SCLERACTINIA

 

 

 

 

 

 

SCLERACTINIA spp. (II) (6)

 

 

STOLONIFERA

 

 

 

 

Tubiporidae

 

 

 

Orgi de mare

 

 

Tubiporidae spp. (II) (6)

 

Orgi de mare

HYDROZOA

 

 

 

Hidre, corali de foc, meduze

MILLEPORINA

 

 

 

 

Milleporidae

 

 

 

 

 

 

Milleporidae spp. (II) (6)

 

 

 

 

 

 

 

Stylasteridae

 

 

 

 

 

 

Stylasteridae spp. (II) (6)

 

 

FLORĂ

AGAVACEAE

 

 

 

Agave

 

Agave parviflora (I)

 

 

Agava mică

 

 

Agave victoriae-reginae (II) #4

 

Agava reginei Victoria

 

 

Nolina interrata (II)

 

 

 

 

Yucca queretaroensis (II)

 

 

AMARYLLIDACEAE

 

 

 

 

 

 

Galanthus spp. (II) #4

 

Ghiocei

 

 

Sternbergia spp. (II) #4

 

 

ANACARDIACEAE

 

 

 

 

 

 

Operculicarya decaryi (II)

 

 

 

 

Operculicarya hyphaenoides (II)

 

 

 

 

Operculicarya pachypus (II)

 

 

APOCYNACEAE

 

 

 

 

 

 

Hoodia spp. (II) #9

 

 

 

 

Pachypodium spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A) #4

 

 

 

Pachypodium ambongense (I)

 

 

 

 

Pachypodium baronii (I)

 

 

 

 

Pachypodium decaryi (I)

 

 

 

 

 

Rauvolfia serpentina (II) #2

 

Rădăcina șarpelui, ardeiu’ dracului

ARALIACEAE

 

 

 

Aralia

 

 

Panax ginseng (II) (Numai populația din Federația Rusă; nicio altă populație nu este inclusă în anexele la prezentul regulament.) #3

 

Ginseng

 

 

Panax quinquefolius (II) #3

 

Ginseng roșu

ARAUCARIACEAE

 

 

 

Araucaria

 

Araucaria araucana (I)

 

 

 

ASPARAGACEAE

 

 

 

 

 

 

Beaucarnea spp. (II)

 

Nolina (Planta picior de elefant)

BERBERIDACEAE

 

 

 

 

 

 

Podophyllum hexandrum (II) #2

 

Măr de mai de Himalaia

BROMELIACEAE

 

 

 

Bromelii

 

 

Tillandsia harrisii (II) #4

 

 

 

 

Tillandsia kammii (II) #4

 

 

 

 

Tillandsia xerographica (II) (7) #4

 

Mușchi uscat

CACTACEAE

 

 

 

Cactuși

 

 

CACTACEAE spp. (II) (Cu excepția speciilor incluse în anexa A și a speciilor Pereskia spp., Pereskiopsis spp. și Quiabentia spp.) (8) #4

 

Cactuși

 

Ariocarpus spp. (I)

 

 

 

 

Astrophytum asterias (I)

 

 

 

 

Aztekium ritteri (I)

 

 

 

 

Coryphantha werdermannii (I)

 

 

 

 

Discocactus spp. (I)

 

 

 

 

Echinocereus ferrerianus ssp. lindsayorum (I)

 

 

 

 

Echinocereus schmollii (I)

 

 

 

 

Escobaria minima (I)

 

 

 

 

Escobaria sneedii (I)

 

 

 

 

Mammillaria pectinifera (I) (include subspecia solisioides)

 

 

 

 

Melocactus conoideus (I)

 

 

 

 

Melocactus deinacanthus (I)

 

 

 

 

Melocactus glaucescens (I)

 

 

 

 

Melocactus paucispinus (I)

 

 

 

 

Obregonia denegrii (I)

 

 

 

 

Pachycereus militaris (I)

 

 

 

 

Pediocactus bradyi (I)

 

 

 

 

Pediocactus knowltonii (I)

 

 

 

 

Pediocactus paradinei (I)

 

 

 

 

Pediocactus peeblesianus (I)

 

 

 

 

Pediocactus sileri (I)

 

 

 

 

Pelecyphora spp. (I)

 

 

 

 

Sclerocactus blainei (I)

 

 

 

 

Sclerocactus brevihamatus ssp. tobuschii (I)

 

 

 

 

Sclerocactus brevispinus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus cloverae (I)

 

 

 

 

Sclerocactus erectocentrus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus glaucus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus mariposensis (I)

 

 

 

 

Sclerocactus mesae-verdae (I)

 

 

 

 

Sclerocactus nyensis (I)

 

 

 

 

Sclerocactus papyracanthus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus pubispinus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus sileri (I)

 

 

 

 

Sclerocactus wetlandicus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus wrightiae (I)

 

 

 

 

Strombocactus spp. (I)

 

 

 

 

Turbinicarpus spp. (I)

 

 

 

 

Uebelmannia spp. (I)

 

 

 

CARYOCARACEAE

 

 

 

 

 

 

Caryocar costaricense (II) #4

 

 

COMPOSITAE (ASTERACEAE)

 

 

 

Arnică

 

Saussurea costus (I) (cunoscută și sub denumirea de S. lappa, Aucklandia lappa sau A. costus)

 

 

 

CUCURBITACEAE

 

 

 

 

 

 

Zygosicyos pubescens (II) (cunoscută și sub denumirea de Xerosicyos pubescens)

 

 

 

 

Zygosicyos tripartitus (II)

 

 

CUPRESSACEAE

 

 

 

Chiparoși

 

Fitzroya cupressoides (I)

 

 

 

 

Pilgerodendron uviferum (I)

 

 

 

 

 

Widdringtonia whytei (II)

 

 

CYATHEACEAE

 

 

 

Ferigi arborescente

 

 

Cyathea spp. (II) #4

 

Ferigi arborescente

CYCADACEAE

 

 

 

 

 

 

CYCADACEAE spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A) #4

 

 

 

Cycas beddomei (I)

 

 

 

DICKSONIACEAE

 

 

 

Ferigi arborescente

 

 

Cibotium barometz (II) #4

 

 

 

 

Dicksonia spp. (II) (Numai populațiile din Americi; nicio altă populație nu este inclusă în anexele la prezentul regulament. Include Dicksonia berteriana, D. externa, D. sellowiana și D. stuebelii.) #4

 

Ferigi arborescente

DIDIEREACEAE

 

 

 

 

 

 

DIDIEREACEAE spp. (II) #4

 

 

DIOSCOREACEAE

 

 

 

Igname

 

 

Dioscorea deltoidea (II) #4

 

 

DROSERACEAE

 

 

 

Roua-cerului

 

 

Dionaea muscipula (II) #4

 

Capcana lui Venus

EBENACEAE

 

 

 

Abanoși

 

 

Diospyros spp. (II) (Numai populațiile din Madagascar; nicio altă populație nu este inclusă în anexele la prezentul regulament.) #5

 

 

EUPHORBIACEAE

 

 

 

Euforbii (laptele-cucului)

 

 

Euphorbia spp. (II) #4

[Doar speciile suculente, cu excepția:

(1)

Euphorbia misera;

(2)

exemplarelor înmulțite artificial din cultivari de Euphorbia trigona;

(3)

exemplarelor înmulțite artificial de Euphorbia lactea altoite pe portaltoi de Euphorbia neriifolia, înmulțiți artificial, atunci când sunt:

crestate sau

în formă de evantai sau

mutanți colorați;

(4)

exemplarelor înmulțite artificial din cultivari de Euphorbia „Milii”, atunci când sunt:

ușor de identificat ca exemplare înmulțite artificial și

introduse în sau (re)exportate din Uniune în transporturi de minimum 100 de plante,

care nu intră sub incidența prezentului regulament, și a

(5)

speciilor incluse în anexa A.]

 

Euforbii

 

Euphorbia ambovombensis (I)

 

 

 

 

Euphorbia capsaintemariensis (I)

 

 

 

 

Euphorbia cremersii (I) (include forma viridifolia și varietatea rakotozafyi)

 

 

 

 

Euphorbia cylindrifolia (I) (include subspecia tuberifera)

 

 

 

 

Euphorbia decaryi (I) (include varietățile ampanihyensis, robinsonii și sprirosticha)

 

 

 

 

Euphorbia francoisii (I)

 

 

 

 

Euphorbia handiensis (II)

 

 

 

 

Euphorbia lambii (II)

 

 

 

 

Euphorbia moratii (I) (include varietățile antsingiensis, bemarahensis și multiflora)

 

 

 

 

Euphorbia parvicyathophora (I)

 

 

 

 

Euphorbia quartziticola (I)

 

 

 

 

Euphorbia stygiana (II)

 

 

 

 

Euphorbia tulearensis (I)

 

 

 

FAGACEAE

 

 

 

Fagi, stejari

 

 

 

Quercus mongolica (III Federația Rusă) #5

 

FOUQUIERIACEAE

 

 

 

 

 

 

Fouquieria columnaris (II) #4

 

 

 

Fouquieria fasciculata (I)

 

 

 

 

Fouquieria purpusii (I)

 

 

 

GNETACEAE

 

 

 

 

 

 

 

Gnetum montanum (III Nepal) #1

 

JUGLANDACEAE

 

 

 

Juglandacee (nuci)

 

 

Oreomunnea pterocarpa (II) #4

 

 

LAURACEAE

 

 

 

 

 

 

Aniba rosaeodora (II) (cunoscută și sub denumirea de A. duckei) #12

 

 

LEGUMINOSAE (FABACEAE)

 

 

 

Leguminoase

 

 

Dalbergia spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A) #15

 

 

 

Dalbergia nigra (I)

 

 

 

 

 

 

Dipteryx panamensis (III Costa Rica / Nicaragua)

Almendro

 

 

Guibourtia demeusei (II) #15

 

 

 

 

Guibourtia pellegriniana (II) #15

 

Kevazingo

 

 

Guibourtia tessmannii (II) #15

 

Kevazingo

 

 

Paubrasilia echinata (II) #10

 

 

 

 

Pericopsis elata (II) #17

 

 

 

 

Platymiscium parviflorum (II) #4

 

 

 

 

Pterocarpus erinaceus (II)

 

 

 

 

Pterocarpus santalinus (II) #7

 

Santal roșu

 

 

Pterocarpus tinctorius (II) #6

 

Padouk

 

 

Senna meridionalis (II)

 

Taraby

LILIACEAE

 

 

 

 

 

 

Aloe spp. (II) (Cu excepția speciilor incluse în anexa A și a Aloe vera, cunoscută și sub denumirea de Aloe barbadensis, care nu este inclusă în anexe.) #4

 

Aloe

 

Aloe albida (I)

 

 

 

 

Aloe albiflora (I)

 

 

 

 

Aloe alfredii (I)

 

 

 

 

Aloe bakeri (I)

 

 

 

 

Aloe bellatula (I)

 

 

 

 

Aloe calcairophila (I)

 

 

 

 

Aloe compressa (I) (include varietățile paucituberculata, rugosquamosa și schistophila)

 

 

 

 

Aloe delphinensis (I)

 

 

 

 

Aloe descoingsii (I)

 

 

 

 

Aloe fragilis (I)

 

 

 

 

Aloe haworthioides (I) (include varietatea aurantiaca)

 

 

 

 

Aloe helenae (I)

 

 

 

 

Aloe laeta (I) (include varietatea maniaensis)

 

 

 

 

Aloe parallelifolia (I)

 

 

 

 

Aloe parvula (I)

 

 

 

 

Aloe pillansii (I)

 

 

 

 

Aloe polyphylla (I)

 

 

 

 

Aloe rauhii (I)

 

 

 

 

Aloe suzannae (I)

 

 

 

 

Aloe versicolor (I)

 

 

 

 

Aloe vossii (I)

 

 

 

MAGNOLIACEAE

 

 

 

Magnolii

 

 

 

Magnolia liliifera varietatea obovata (III Nepal) #1

 

MALVACEAE

 

 

 

 

 

 

Adansonia grandidieri (II) #16

 

Baobabul lui Grandidier

MELIACEAE

 

 

 

Mahoni, cedri

 

 

Cedrela spp. (II) #6 (populațiile neotropicale)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swietenia humilis (II) #4

 

 

 

 

Swietenia macrophylla (II) (populația neotropicală – inclusiv din America Centrală și de Sud și din Caraibi) #6

 

 

 

 

Swietenia mahagoni (II) #5

 

 

NEPENTHACEAE

 

 

 

 

 

 

Nepenthes spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A) #4

 

 

 

Nepenthes khasiana (I)

 

 

 

 

Nepenthes rajah (I)

 

 

 

OLEACEAE

 

 

 

Măslini, frasini

 

 

 

Fraxinus mandshurica (III Federația Rusă) #5

 

ORCHIDACEAE

 

 

 

Orhidee

 

 

ORCHIDACEAE spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A) (9) #4

 

Orhidee

 

Pentru toate speciile următoare de orhidee din anexa A, culturile de plantule sau de țesuturi nu intră sub incidența prezentului regulament, atunci când:

sunt obținute in vitro, în mediu solid sau lichid, și

corespund definiției termenului „înmulțite artificial”, prevăzută la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (10), și

la introducerea în sau (re)exportarea din Uniune sunt transportate în containere sterile.

 

 

 

 

Aerangis ellisii (I)

 

 

 

 

Cattleya jongheana (I)

 

 

 

 

Cattleya lobata (I)

 

 

 

 

Cephalanthera cucullata (II)

 

 

Capișon

 

Cypripedium calceolus (II)

 

 

Papucul doamnei

 

Dendrobium cruentum (I)

 

 

 

 

Goodyera macrophylla (II)

 

 

 

 

Liparis loeselii (II)

 

 

Molișoare

 

Mexipedium xerophyticum (I)

 

 

 

 

Ophrys argolica (II)

 

 

Orhidee ochi de albină

 

Ophrys lunulata (II)

 

 

Semilună

 

Orchis scopulorum (II)

 

 

Orhidee de Madeira

 

Paphiopedilum spp. (I)

 

 

 

 

Peristeria elata (I)

 

 

 

 

Phragmipedium spp. (I)

 

 

 

 

Renanthera imschootiana (I)

 

 

 

 

Spiranthes aestivalis (II)

 

 

 

OROBANCHACEAE

 

 

 

 

 

 

Cistanche deserticola (II) #4

 

 

PALMAE (ARECACEAE)

 

 

 

Palmieri

 

 

Beccariophoenix madagascariensis (II) #4

 

 

 

 

Dypsis decaryi (II) #4

 

 

 

Dypsis decipiens (I)

 

 

 

 

 

Lemurophoenix halleuxii (II)

 

 

 

 

 

Lodoicea maldivica (III Seychelles) #13

Cocotier de mare

 

 

Marojejya darianii (II)

 

 

 

 

Ravenea louvelii (II)

 

 

 

 

Ravenea rivularis (II)

 

 

 

 

Satranala decussilvae (II)

 

 

 

 

Voanioala gerardii (II)

 

 

PAPAVERACEAE

 

 

 

Maci

 

 

 

Meconopsis regia (III Nepal) #1

Mac de Himalaia

PASSIFLORACEAE

 

 

 

 

 

 

Adenia firingalavensis (II)

 

 

 

 

Adenia olaboensis (II)

 

 

 

 

Adenia subsessilifolia (II)

 

 

PEDALIACEAE

 

 

 

 

 

 

Uncarina grandidieri (II)

 

 

 

 

Uncarina stellulifera (II)

 

 

PINACEAE

 

 

 

Familia pinaceelor

 

Abies guatemalensis (I)

 

 

 

 

 

 

Pinus koraiensis (III Federația Rusă) #5

 

PODOCARPACEAE

 

 

 

Podocarpe

 

 

 

Podocarpus neriifolius (III Nepal) #1

Pin budist

 

Podocarpus parlatorei (I)

 

 

 

PORTULACACEAE

 

 

 

Portulace, iarbă-grasă

 

 

Anacampseros spp. (II) #4

 

Iarbă-grasă

 

 

Avonia spp. (II) #4

 

 

 

 

Lewisia serrata (II) #4

 

 

PRIMULACEAE

 

 

 

Primule, ciclame

 

 

Cyclamen spp. (II) (11) #4

 

Ciclame

RANUNCULACEAE

 

 

 

 

 

 

Adonis vernalis (II) #2

 

 

 

 

Hydrastis canadensis (II) #8

 

 

ROSACEAE

 

 

 

Trandafiri, cireși

 

 

Prunus africana (II) #4

 

 

RUBIACEAE

 

 

 

 

 

Balmea stormiae (I)

 

 

 

SANTALACEAE

 

 

 

 

 

 

Osyris lanceolata (II) (Numai populațiile din Burundi, Etiopia, Kenya, Rwanda, Uganda și Republica Unită Tanzania; nicio altă populație nu este inclusă în anexe.) #2

 

Santal est-african

SARRACENIACEAE

 

 

 

 

 

 

Sarracenia spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A) #4

 

 

 

Sarracenia oreophila (I)

 

 

 

 

Sarracenia rubra ssp. alabamensis (I)

 

 

 

 

Sarracenia rubra ssp. jonesii (I)

 

 

 

SCROPHULARIACEAE

 

 

 

 

 

 

Picrorhiza kurrooa (II) (se exclude Picrorhiza scrophulariiflora) #2

 

 

STANGERIACEAE

 

 

 

 

 

 

Bowenia spp. (II) #4

 

 

 

Stangeria eriopus (I)

 

 

 

TAXACEAE

 

 

 

Tisă

 

 

Taxus chinensis și taxoni infraspecifici din această specie (II) #2

 

 

 

 

Taxus cuspidata și taxoni infraspecifici din această specie (II) (12) #2

 

 

 

 

Taxus fuana și taxoni infraspecifici din această specie (II) #2

 

 

 

 

Taxus sumatrana taxoni infraspecifici din această specie (II) #2

 

 

 

 

Taxus wallichiana (II) #2

 

 

THYMELAEACEAE (AQUILARIACEAE)

 

 

 

Agar

 

 

Aquilaria spp. (II) #14

 

Agar

 

 

Gonystylus spp. (II) #4

 

 

 

 

Gyrinops spp. (II) #14

 

Agar

TROCHODENDRACEAE (TETRACENTRACEAE)

 

 

 

 

 

 

 

Tetracentron sinense (III Nepal) #1

 

VALERIANACEAE

 

 

 

 

 

 

Nardostachys grandiflora (II) #2

 

 

VITACEAE

 

 

 

 

 

 

Cyphostemma elephantopus (II)

 

 

 

 

Cyphostemma laza (II)

 

 

 

 

Cyphostemma montagnacii (II)

 

 

WELWITSCHIACEAE

 

 

 

 

 

 

Welwitschia mirabilis (II) #4

 

 

ZAMIACEAE

 

 

 

 

 

 

ZAMIACEAE spp. (II) (cu excepția speciilor incluse în anexa A) #4

 

 

 

Ceratozamia spp. (I)

 

 

 

 

Encephalartos spp. (I)

 

 

 

 

Microcycas calocoma (I)

 

 

 

 

Zamia restrepoi (I)

 

 

 

ZINGIBERACEAE

 

 

 

 

 

 

Hedychium philippinense (II) #4

 

 

 

 

Siphonochilus aethiopicus (II) (populațiile din Mozambic, Eswatini, Africa de Sud și Zimbabwe)

 

 

ZYGOPHYLLACEAE

 

 

 

Guaiac

 

 

Bulnesia sarmientoi (II) #11

 

 

 

 

Guaiacum spp. (II) #2

 

Guaiac


 

Anexa D

Denumire comună

FAUNĂ

CHORDATA (CORDATE)

MAMMALIA

 

Mamifere

CARNIVORA

 

 

Canidae

 

Câini, vulpi, lupi

 

Vulpes vulpes griffithi (III India) §1

Vulpe roșcată

 

Vulpes vulpes montana (III India) §1

Vulpe roșcată

 

Vulpes vulpes pusilla (III India) §1

Vulpe roșcată

Mustelidae

 

Bursuci, jderi americani, nevăstuici etc.

 

Mustela altaica (III India) §1

Nevăstuică alpină

 

Mustela erminea ferghanae (III India) §1

Hermină

 

Mustela kathiah (III India) §1

Nevăstuică cu burtă galbenă

 

Mustela sibirica (III India) §1

Nevăstuică siberiană

AVES

 

Păsări

ANSERIFORMES

 

 

Anatidae

 

Rațe, gâște, lebede

 

Anas melleri

 

REPTILIA

 

Reptile

SAURIA

 

 

Agamidae

 

 

 

Otocryptis wiegmanni

 

 

Physignathus cocincinus

 

Cordylidae

 

 

 

Platysaurus imperator

 

Gekkonidae

 

Gecko

 

Rhacodactylus auriculatus

 

 

Rhacodactylus ciliatus

 

 

Rhacodactylus leachianus

 

 

 

 

 

Teratoscincus scincus (include Teratoscincus scincus rustamowi, T. s. keyserlingii și T. s. scincus)

 

Gerrhosauridae

 

 

 

Tracheloptychus petersi

 

 

Zonosaurus karsteni

 

 

Zonosaurus maximus

 

 

Zonosaurus quadrilineatus

 

Scincidae

 

 

 

Tribolonotus gracilis

 

 

Tribolonotus novaeguineae

 

SERPENTES

 

 

Colubridae

 

Șerpi, șerpi de apă

 

Elaphe carinata §1

 

 

Elaphe radiata §1

 

 

Elaphe taeniura §1

 

 

Enhydris bocourti §1

 

 

Homalopsis spp. §1

 

 

Langaha nasuta

 

 

Leioheterodon madagascariensis

 

 

Ptyas korros §1

 

 

 

 

Hydrophiidae

 

Șerpi de mare

 

Lapemis curtus (include Lapemis hardwickii) §1

 

Viperidae

 

Șerpi cu clopoței, vipere

 

 

 

 

Pseudocerastes spp., cu excepția speciei incluse în anexa B

 

AMPHIBIA

 

 

ANURA

 

Broaște și broaște râioase

Bufonidae

 

 

 

Atelopus spp., cu excepția speciei incluse în anexa A

 

Dicroglossidae

 

Broaște

 

Limnonectes macrodon

 

Hylidae

 

 

 

Phyllomedusa sauvagii

 

Leptodactylidae

 

 

 

Leptodactylus laticeps

 

Ranidae

 

Broaște

 

Pelophylax shqipericus

 

CAUDATA

 

 

Hynobiidae

 

Salamandre asiatice

 

Ranodon sibiricus

Salamandră siberiană

Plethodontidae

 

 

 

Bolitoglossa dofleini

 

Salamandridae

 

Tritoni și salamandre

 

Cynops ensicauda

 

 

Echinotriton andersoni

 

 

Laotriton laoensis

 

 

 

 

ACTINOPTERYGII

 

Pești osoși

PERCIFORMES

 

 

Apogonidae

 

 

 

Pterapogon kauderni

 

 

 

 

MOLLUSCA (MOLUȘTE)

GASTROPODA

 

 

Haliotidae

 

 

 

Haliotis midae

 

FLORĂ

AGAVACEAE

 

Agave

 

 

 

 

Dasylirion longissimum

 

ARACEAE

 

Aracee

 

Arisaema dracontium

 

 

Arisaema erubescens

 

 

Arisaema galeatum

 

 

Arisaema nepenthoides

 

 

Arisaema sikokianum

 

 

Arisaema thunbergii var. urashima

 

 

Arisaema tortuosum

 

 

 

 

BIGNONIACEAE

 

 

 

Handroanthus spp. §5

Tabebuia spp. §5

Roseodendron spp. §5

 

BURSERACEAE

 

 

 

Aucoumea klaineana §5

Boswellia spp. §4

 

COMPOSITAE (ASTERACEAE)

 

Arnică

 

Arnica montana §2

 

 

 

 

 

Othonna clavifolia

 

 

 

 

 

Othonna herrei

 

 

 

 

 

Othonna retrorsa

 

CRASSULACEAE

Rhodiola spp. §4

 

ERICACEAE

 

Iarbă-neagră, rododendroni

 

Arctostaphylos uva-ursi §2

Strugurii-ursului

GENTIANACEAE

 

Gențiane

 

Gentiana lutea §2

Ghințaură galbenă

LEGUMINOSAE

 

Leguminoase

 

Millettia stuhlmannii §5

 

 

Pterocarpus macrocarpus §4

 

LILIACEAE

 

 

 

Trillium pusillum

 

 

Trillium rugelii

 

 

Trillium sessile

 

LYCOPODIACEAE

 

 

 

Lycopodium clavatum §2

Pedicuță

MELIACEAE

 

Mahoni, cedri

 

Entandrophragma cylindricum §5

 

 

Khaya spp. §5

 

MENYANTHACEAE

 

Trifoiște

 

Menyanthes trifoliata §2

Trifoiște

PARMELIACEAE

 

 

 

Cetraria islandica §2

 

PASSIFLORACEAE

 

 

 

Adenia glauca

 

 

Adenia pechuelli

 

PEDALIACEAE

 

Susan, gheara diavolului

 

Harpagophytum spp. §2

Gheara diavolului

SANTALACEAE

 

Santal

 

Okoubaka aubrevillei §2

 

SAPOTACEAE

 

 

 

Baillonella toxisperma §5

 

SELAGINELLACEAE

 

Struțișori

 

Selaginella lepidophylla

Trandafir de Ierihon


(1)  Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice (JO L 20, 26.1.2010, p. 7).

(2)  Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (JO L 206, 22.7.1992, p. 7).

(3)  În scopul exclusiv de a permite comerțul internațional cu fibre provenite de la vigonii (Vicugna vicugna) și cu produse derivate din aceste fibre, numai dacă fibrele sunt obținute prin tunderea vigoniilor vii. Comerțul cu produse derivate din fibre nu poate avea loc decât în conformitate cu următoarele dispoziții:

(a)

Orice persoană sau entitate care prelucrează fibre provenite de la vigonii pentru a produce țesături și confecții trebuie să solicite din partea autorităților relevante din țara de origine (țări de origine: țările în care se întâlnește această specie, și anume Argentina, Bolivia, Chile, Ecuador și Peru) autorizația de a utiliza mențiunea, marca sau sigla „vicuña, țara de origine”, adoptată de țările din zona în care trăiește specia în cauză, semnatare ale Convenției privind conservarea și gestionarea vigoniei.

(b)

Țesăturile sau confecțiile comercializate trebuie să fie marcate sau identificate în conformitate cu următoarele dispoziții:

(i)

În cazul comerțului internațional cu țesături din fibre obținute prin tunderea vigoniilor vii, indiferent dacă țesătura a fost produsă în țările din zona în care trăiește specia în cauză sau în afara acestora, trebuie să se folosească mențiunea, marca sau sigla menționată, astfel încât să poată fi identificată țara de origine. Mențiunea, marca sau sigla VICUÑA [ȚARA DE ORIGINE] are formatul indicat mai jos:

Image 1

Această mențiune, marcă sau siglă trebuie să apară pe dosul țesăturii. În plus, pe părțile laterale ale țesăturii trebuie să figureze cuvintele VICUÑA [ȚARA DE ORIGINE].

(ii)

În cazul comerțului internațional cu confecții din fibre obținute prin tunderea vigoniilor vii, indiferent dacă confecțiile au fost produse în țările din zona în care trăiește specia în cauză sau în afara acestora, trebuie să se folosească mențiunea, marca sau sigla indicată la litera (b) punctul (i). Această mențiune, marcă sau siglă trebuie să apară pe o etichetă aplicată pe confecția în cauză. În cazul în care confecțiile sunt produse în afară țării de origine, trebuie să se indice și numele țării în care au fost produse confecțiile respective, pe lângă mențiunea, marca sau sigla menționată la litera (b) punctul (i).

(c)

În cazul comerțului internațional cu produse de artizanat din fibre obținute prin tunderea vigoniilor vii, produse în țările din zona în care trăiește specia în cauză, trebuie să se folosească mențiunea, marca sau sigla VICUÑA [ȚARA DE ORIGINE] – ARTESANÍA, sub forma indicată mai jos:

Image 2

(d)

În cazul în care pentru fabricarea țesăturilor și a confecțiilor se folosesc fibre obținute prin tunderea vigoniilor vii și provenite din mai multe țări de origine, trebuie să se indice mențiunea, marca sau sigla fiecărei țări de origine a fibrelor, după cum se precizează la litera (b) punctele (i) și (ii).

(e)

Toate celelalte exemplare se consideră ca fiind exemplare din speciile incluse în anexa I, iar comerțul aferent se reglementează în consecință.

(4)  Toate speciile sunt incluse în anexa II la convenție, cu excepția speciilor Balaena mysticetus, Eubalaena spp., Balaenoptera acutorostrata (cu excepția populației din vestul Groenlandei), Balaenoptera bonaerensis, Balaenoptera borealis, Balaenoptera edeni, Balaenoptera musculus, Balaenoptera omurai, Balaenoptera physalus, Megaptera novaeangliae, Orcaella brevirostris, Orcaella heinsohni, Sotalia spp., Sousa spp., Eschrichtius robustus, Lipotes vexillifer, Caperea marginata, Neophocaena asiaeorientalis, Neophocaena phocaenoides, Phocoena sinus, Physeter macrocephalus, Platanista spp., Berardius spp., Hyperoodon spp., care sunt incluse în anexa I. Exemplarele din speciile incluse în anexa II la convenție, inclusiv produsele și produsele derivate, altele decât produsele din carne destinate comercializării, capturate de locuitorii Groenlandei pe baza permiselor eliberate de autoritatea competentă, sunt considerate ca aparținând anexei B. Se stabilește o cotă anuală de export zero pentru exemplarele vii din populația de Tursiops truncatus, capturate din natură în principal în scopuri comerciale.

(5)  Populațiile din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe (incluse în anexa B):

În scopul exclusiv de a permite: (a) tranzacțiile necomerciale cu trofee de vânătoare; (b) comerțul cu animale vii către destinații corespunzătoare și acceptabile conform definiției din Rezoluția Conf. 11.20 (Rev. CoP18), pentru Botswana și Zimbabwe, și programele de conservare in situ, pentru Namibia și Africa de Sud; (c) comerțul cu piei; (d) comerțul cu păr; (e) tranzacțiile cu produse din piele în scopuri comerciale sau necomerciale pentru Botswana, Namibia și Africa de Sud și în scopuri necomerciale pentru Zimbabwe; (f) tranzacțiile cu podoabe tradiționale din fildeș sculptat (Ekipa) marcate și certificate separat, încorporate în bijuterii finite în scopuri necomerciale pentru Namibia și tranzacțiile cu sculpturi în fildeș în scopuri necomerciale pentru Zimbabwe; (g) comerțul cu fildeș brut înregistrat (colți întregi și bucăți de colți provenind din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe), supus următoarelor condiții: (i) numai stocurile înregistrate aflate în proprietatea guvernului, provenind de la stat (se exclude fildeșul confiscat și fildeșul de origine necunoscută); (ii) numai cu parteneri de tranzacție verificați de Secretariat, în consultare cu Comitetul permanent, în sensul de a avea o legislație națională suficientă și controale interne suficiente asupra comerțului pentru a garanta că fildeșul importat nu urmează să fie re-exportat și că va fi gestionat în conformitate cu toate cerințele Rezoluției Conf. 10.10 (Rev. CoP18) privind producția internă și comerțul intern; (iii) nu înainte ca Secretariatul să fi verificat țările care doresc să importe și stocurile înregistrate aflate în proprietatea guvernului; (iv) fildeșul brut exportat în conformitate cu vânzarea condiționată de stocuri de fildeș înregistrate aflate în proprietatea guvernului convenite la CP12, respectiv 20 000 kg (Botswana), 10 000 kg (Namibia) și 30 000 kg (Africa de Sud); (v) suplimentar față de cantitățile convenite la CP12, fildeșul din stocuri guvernamentale din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, înregistrat până la 31 ianuarie 2007 și verificat de Secretariat, poate fi comercializat și expediat împreună cu fildeșul indicat la litera (g) punctul (iv) într-o vânzare unică per destinație, sub stricta supraveghere a Secretariatului; (vi) beneficiile vânzării se folosesc exclusiv pentru programele de conservare destinate elefanților, precum și pentru programele de conservare și dezvoltare a comunităților din zonele în care trăiesc elefanți sau din zonele învecinate cu acestea; și (vii) cantitățile suplimentare precizate la litera (g) punctul (v) de mai sus se comercializează numai după ce Comitetul permanent a decis că sunt îndeplinite condițiile anterioare; (h) nu se prezintă Conferinței părților noi solicitări de autorizare a comerțului cu fildeș de la populațiile deja incluse în anexa B în perioada care începe la data CoP 14 și se sfârșește după nouă ani de la data vânzării unice de fildeș care are loc în conformitate cu dispozițiile de la litera (g) punctele (i), (ii), (iii), (vi) și (vii). În plus, astfel de solicitări sunt tratate în conformitate cu deciziile 14.77 și 14.78 (Rev. CP15). Pe baza propunerii Secretariatului, Comitetul permanent poate decide încetarea totală sau parțială a acestui comerț dacă țările exportatoare sau importatoare nu respectă condițiile anterioare sau dacă se înregistrează un impact negativ demonstrat al comerțului asupra altor populații de elefanți. Toate celelalte exemplare se consideră ca fiind exemplare din speciile incluse în anexa A, iar comerțul aferent se reglementează în consecință.

(6)  Nu intră sub incidența prezentului regulament:

 

fosilele;

 

nisipul de coral, respectiv materialul format integral sau parțial din fragmente fin sfărâmate de coral mort, care au mai puțin de 2 mm diametru și care nu pot fi identificate la nivel de gen, care poate conține de asemenea, printre altele, resturi de foraminifere, exoschelete de moluște și crustacee și alge coraliene;

 

fragmentele de coral (inclusiv pietriș și pietricele), respectiv bucăți disparate de coral mort, asemănătoare unor degete, și alte materiale cu dimensiuni între 2 și 30 mm măsurate în orice direcție, care nu pot fi identificate la nivel de gen.

(7)  Comerțul cu exemplare cu codul de sursă A este permis doar dacă exemplarele comercializate au catafile.

(8)  Exemplarele înmulțite artificial din următorii hibrizi și/sau cultivari nu intră sub incidența prezentului regulament:

 

Hatiora x graeseri;

 

Schlumbergera x buckleyi;

 

Schlumbergera russelliana x Schlumbergera truncata;

 

Schlumbergera orssichiana x Schlumbergera truncata;

 

Schlumbergera opuntioides x Schlumbergera truncata;

 

Schlumbergera truncata (cultivari);

 

mutanți colorați de Cactaceae spp. altoiți pe următorii portaltoi: Harrisia„Jusbertii”, Hylocereus trigonus sau Hylocereus undatus;

 

Opuntia microdasys (cultivari).

(9)  Hibrizii înmulțiți artificial de Cymbidium, Dendrobium, Phalaenopsis și Vanda nu intră sub incidența prezentului regulament atunci când exemplarele sunt ușor de recunoscut ca fiind înmulțite artificial și nu prezintă semne că ar fi fost recoltate din mediul natural, cum ar fi vătămări mecanice sau deshidratare puternică în urma recoltării, aspect neregulat și mărime și formă eterogene în comparație cu taxonul și lotul, alge sau alte organisme epifile lipite de frunze sau urme produse de insecte sau alți dăunători și

(a)

atunci când sunt expediate neînflorite, exemplarele trebuie comercializate în loturi formate din recipiente individuale (cum ar fi cartoane, cutii, lăzi sau rafturi individuale în containere de tip CC), fiecare conținând 20 sau mai multe plante din același hibrid; plantele din fiecare recipient trebuie să prezinte un nivel înalt de uniformitate și sănătate, iar transportul trebuie să fie însoțit de documente, cum ar fi facturi, care să precizeze clar numărul de plante din fiecare hibrid; sau

(b)

atunci când sunt expediate înflorite, cu cel puțin o floare complet deschisă pe fiecare exemplar, nu se impune un număr minim de exemplare per transport, dar exemplarele trebuie să fie pregătite în mod profesional pentru comerțul cu amănuntul, de exemplu, să poarte etichete imprimate sau să fie introduse în ambalaje pe care sunt imprimate denumirea hibridului și țara în care s-a efectuat pregătirea finală. Acest lucru trebuie sa fie vizibil și ușor verificabil.

Plantele care nu se califică în mod clar pentru scutire trebuie să fie însoțite de documentele CITES corespunzătoare.

(10)  Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 166, 19.6.2006, p. 1).

(11)  Exemplarele înmulțite artificial din cultivari de Cyclamen persicum nu intră sub incidența dispozițiilor prezentului regulament. Cu toate acestea, exceptarea nu se aplică exemplarelor comercializate sub formă de tuberculi.

(12)  Hibrizii și cultivarii vii, înmulțiți artificial, de Taxus cuspidata, în ghivece sau în alte recipiente mici, fiecare lot fiind însoțit de o etichetă sau de un document care precizează denumirea taxonului sau a taxonilor și conține mențiunea „artificially propagated” („înmulțit artificial”), nu intră sub incidența prezentului regulament.


ANEXA 2

„ANEXA VIII

Referințe standard pentru nomenclatura care trebuie utilizată în temeiul articolului 5 alineatul (4) pentru a indica denumirile științifice ale speciilor în cadrul permiselor și al certificatelor

FAUNĂ

 

 

Taxonul vizat

Referința taxonomică

FAUNĂ

 

 

Toți taxonii de MAMMALIA

cu excepția recunoașterii următoarelor denumiri pentru formele sălbatice ale speciilor (de preferat denumirilor formelor domestice) Bos gaurus, Bos mutus, Bubalus arnee, Equus africanus, Equus przewalskii și

cu excepția taxonilor menționați în cadrul diferitelor ordine de Mammalia de mai jos

Wilson, D. E. & Reeder, D. M. (ed.) (2005). Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference. Third edition, Vol. 1-2, xxxv + 2 142 pp., Baltimore (John Hopkins University Press).

ARTIODACTYLA

Bovidae

Ovis spp.

Valdez, R. & Weinberg, P.J. (2011). Species accounts 188-207 for Ovis spp., pp. 727-739, în Wilson, D.E., & Mittermeier, R.A. (eds.), Handbook of the Mammals of the World. Vol.2. Hoofed Mammals. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 978-84-96553-77-4.

 

Camelidae

Lama guanicoe

Wilson, D. E. & Reeder, D. M. (1993): Mammal Species of the World: a Taxonomic and Geographic Reference. Second edition. xviii + 1 207 pp., Washington (Smithsonian Institution Press).

CARNIVORA

Felidae

Felidae spp.

Kitchener A. C., Breitenmoser-Würsten CH., Eizirik E., Gentry A., Werdelin L., Wilting A., Yamaguchi N., Abramov A. V., Christiansen P., Driscoll C., Duckworth J. W., Johnson W., Luo S.-J., Meijaard E., O’Donoghue P., Sanderson J., Seymour K., Bruford M., Groves C., Hoffmann M., Nowell K., Timmons Z. & Tobe S. (2017). A revised taxonomy of the Felidae. The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN/SSC Cat Specialist Group. Cat News Special Issue 11, 80 pp.

CETACEA

Balaenopteridae

Balaenoptera omurai

Wada, S., Oishi, M. & Yamada, T. K. (2003). A newly discovered species of living baleen whales. – Nature, 426: 278-281.

 

Delphinidae

Orcaella heinsohni

Beasly, I., Robertson, K. M. & Arnold, P. W. (2005). Description of a new dolphin, the Australian Snubfin Dolphin, Orcaella heinsohni sp. n. (Cetacea, Delphinidae) -- Marine Mammal Science, 21 (3): 365-400.

 

Delphinidae

Sotalia fluviatilis

Sotalia guianensis

Caballero, S., Trujillo, F., Vianna, J. A., Barrios-Garrido, H., Montiel, M. G., Beltrán-Pedreros, S., Marmontel, M., Santos, M. C., Rossi-Santos, M. R. & Baker, C. S. (2007). Taxonomic status of the genus Sotalia: species level ranking for „tucuxi” (Sotalia fluviatilis) and „costero” (Sotalia guianensis) dolphins. - Marine Mammal Science, 23: 358-386.

 

Delphinidae

Sousa plumbea

Sousa sahulensis

Jefferson, T. A.& Rosenbaum, H. C. (2014). Taxonomic revision of the humpback dolphins (Sousa spp.), and description of a new species from Australia. Marine Mammal Science, 30 (4): 1494-1541.

 

Delphinidae

Tursiops australis

Charlton-Robb, K., Gershwin, L.-A., Thompson, R., Austin, J., Owen, K. & McKechnie, S. (2011). A new dolphin species, the Burrunan Dolphin Tursiops australis sp. nov., endemic to southern Australian coastal waters. PLoS ONE, 6 (9): e24047.

 

Iniidae

Inia araguaiaensis

Hrbek, T., da Silva, V. M. F., Dutra, N., Gravena, W., Martin, A. R. & Farias, I. P. (2014): A new species of river dolphin from Brazil or: How little do we know our biodiversity. PLoS ONE 83623: 1-12.

 

Phocoenidae

Neophocaena asiaeorientalis

Jefferson, T. A. & Wang, J. Y. (2011). Revision of the taxonomy of finless porpoises (genus Neophocaena): The existence of two species. Journal of Marine Animals and their Ecology, 4 (1): 3-16.

 

Physeteridae

Physeter macrocephalus

Rice, D. W. (1998). Marine Mammals of the World: Systematics and Distribution - Society of Marine Mammalogy Special Publication Number 4, The Society for Marine Mammalogy, Lawrence, Kansas.

 

Platanistidae

Platanista gangetica

Rice, D. W., (1998). Marine Mammals of the World: Systematics and Distribution - Society of Marine Mammalogy Special Publication Number 4, The Society for Marine Mammalogy, Lawrence, Kansas.

 

Ziphiidae

Mesoplodon hotaula

Dalebout, M. L., Scott Baker, C., Steel, D., Thompson, K., Robertson, K. M., Chivers, S. J., Perrin, W. F., Goonatilake, M., Anderson, C. R., Mead, J. G., Potter, C. W., Thompson, L., Jupiter, D. & Yamada, T. K. (2014). Resurrection of Mesoplodon hotaula Deraniyagala 1963: A new species of beaked whale in the tropical Indo-Pacific. Marine Mammal Science, 30 (3): 1081-1108.

PRIMATES

Atelidae

Ateles geoffroyi

Rylands, A. B., Groves, C. P., Mittermeier, R. A., Cortes-Ortiz, L. y Hines, J. J. (2006). Taxonomy and distributions of Mesoamerican primates. în: A. Estrada, P. Garber, M. Pavelka and L. Luecke (eds.), New Perspectives in the Study of Mesoamerican Primates: Distribution, Ecology, Behavior and Conservation, pp. 29–79. Springer, New York, SUA.

 

Aotidae

Aotus jorgehernandezi

Defler, T. R. & Bueno, M. L. (2007). Aotus diversity and the species problem. – Primate Conservation, 22: 55-70.

 

Cebidae

Callithrix manicorensis

Garbino, T. & Siniciato, G. (2014). The taxonomic status of Mico marcai (Alperin 1993) and Mico manicorensis (van Roosmalen et al. 2000) (Cebidae, Callitrichinae) from Southwestern Brazilian Amazonia. International Journal of Primatology, 35 (2): 529-546. (pentru Mico marcai grupată împreună cu Mico manicorensis, tratată ca Callithrix manicorensis în CITES)

 

Cebidae

Cebus flavius

Oliveira, M. M. de & Langguth, A. (2006). Rediscovery of Marcgrave’s Capuchin Monkey and designation of a neotype for Simia flava Schreber, 1774 (Primates, Cebidae). – Boletim do Museu Nacional do Rio de Janeiro, N.S., Zoologia, 523: 1-16.

 

Cebidae

Mico rondoni

Ferrari, S. F., Sena, L., Schneider, M. P. C. & Júnior, J. S. S. (2010). Rondon’s Marmoset, Mico rondoni sp. n., from southwestern Brazilian Amazonia. International Journal of Primatology, 31: 693-714.

 

Cebidae

Saguinus ursulus

Gregorin, R. & de Vivo, M. (2013). Revalidation of Saguinus ursula Hoffmannsegg (Primates: Cebidae: Callitrichinae). Zootaxa, 3721 (2): 172-182.

 

Cebidae

Saimiri collinsi

Merces, M. P., Alfaro, J. W. L., Ferreira, W. A. S., Harada, M. L. & Júnior, J. S. S. (2015). Morphology and mitochondrial phylogenetics reveal that the Amazon River separates two eastern squirrel monkey species: Saimiri sciureus and S. collinsi. Molecular Phylogenetics and Evolution, 82: 426-435.

 

Cercopithecidae

Cercopithecus lomamiensis

Hart, J.A., Detwiler, K.M., Gilbert, C.C., Burrell, A.S., Fuller, J.L., Emetshu, M., Hart, T.B., Vosper, A., Sargis, E.J. & Tosi, A.J. (2012). Lesula: A new species of Cercopithecus monkey endemic to the Democratic Republic of Congo and implications for conservation of Congo’s Central Basin. PLoS ONE, 7 (9): e44271.

 

Cercopithecidae

Macaca munzala

Sinha, A., Datta, A., Madhusudan, M. D. & Mishra, C. (2005). Macaca munzala: A new species from western Arunachal Pradesh, northeastern India. International Journal of Primatology, 26 (4): 977-989: doi:10.1007/s10764-005-5333-3.

 

Cercopithecidae

Rhinopithecus strykeri

Geismann, T., Lwin, N., Aung, S. S., Aung, T. N., Aung, Z. M., Hla, T. H., Grindley, M. & Momberg, F. (2011). A new species of snub-nosed monkey, genus Rhinopithecus Milne-Edwards, 1872 (Primates, Colobinae), from Northern Kachin State, Northeastern Myanmar. – American Journal of Primatology, 73: 96-107.

 

Cercopithecidae

Rungwecebus kipunji

Davenport, T. R. B., Stanley, W. T., Sargis, E. J., de Luca, D. W., Mpunga, N. E., Machaga, S. J. & Olson, L. E. (2006). A new genus of African monkey, Rungwecebus: Morphology, ecology, and molecular phylogenetics. Science, 312: 1378-1381.

 

Cercopithecidae

Trachypithecus villosus

Brandon- Jones, D., Eudey, A. A., Geissmann, T., Groves, C. P., Melnick, D. J., Morales J. C., Shekelle, M. & Steward, C.-B. (2004). Asian primate classification. International Journal of Primatology, 25: 97-163.

 

Cercopithecidae

Cheirogaleus lavasoensis

Thiele, D., Razafimahatratra, E. & Hapke, A. (2013). Discrepant partitioning of genetic diversity in mouse lemurs and dwarf lemurs – biological reality or taxonomic bias? Molecular Phylogenetics and Evolution, 69: 593-609.

 

Cercopithecidae

Microcebus gerpi

Radespiel, U., Ratsimbazafy, J. H., Rasoloharijaona, S., Raveloson, H., Andriaholinirina, N., Rakotondravony, R., Randrianarison, R. M. & Randrianambinina, B. (2012). First indications of a highland specialist among mouse lemurs (Microcebus spp.) and evidence for a new mouse lemur species from eastern Madagascar. Primates, 53: 157-170.

 

Cercopithecidae

Microcebus marohita

Microcebus tanosi

Rasoloarison, R. M., Weisrock, D. W., Yoder, A. D., Rakotondravony, D. & Kappeler, P. M. [2013]. Two new species of mouse lemurs (Cheirogaleidae: Microcebus) from Eastern Madagascar. - International Journal of Primatology, 34: 455-469.

 

Hylobatidae

Nomascus annamensis

Van Ngoc Thinh, Mootnick, A. R., Vu Ngoc Thanh, Nadler, T. & Roos, C. (2010). A new species of crested gibbon from the central Annamite mountain range. Vietnamese Journal of Primatology, 4: 1-12.

 

Lorisidae

Nycticebus kayan

Munds, R.A., Nekaris, K.A.I. & Ford, S.M. (2013). Taxonomy of the bornean slow loris, with new species Nycticebus kayan (Primates, Lorisidae). American Journal of Primatology, 75: 46-56.

 

Pitheciidae

Cacajao melanocephalus

Cacajao oukary

Ferrari, S. F., Guedes, P. G., Figueiredo-Ready, W. M. B. & Barnett, A. A. (2014). Reconsidering the taxonomy of the Black-faced Uacaris, Cacajao melanocephalus group (Mammalia: Pitheciidae), from the northern Amazon Basin. Zootaxa, 3866 (3): 353-370.

 

Pitheciidae

Callicebus aureipalatii

Wallace, R. B., Gómez, H., Felton, A. & Felton, A. (2006). On a new species of titi monkey, genus Callicebus Thomas (Primates, Pitheciidae), from western Bolivia with preliminary notes on distribution and abundance. Primate Conservation, 20: 29-39.

 

Pitheciidae

Callicebus caquetensis

Defler, T. R., Bueno, M. L. & García, J. (2010). Callicebus caquetensis: a new and Critically Endangered titi monkey from southern Caquetá, Colombia. Primate Conservation, 25: 1-9.

 

Pitheciidae

Callicebus vieira

Gualda-Barros, J., Nascimento, F. O. & Amaral, M. K. (2012). A new species of Callicebus Thomas, 1903 (Primates, Pitheciidae) from the states of Mato Grosso and Pará, Brazil. Papéis Avulsos de Zoologia (São Paulo), 52: 261-279.

 

Pitheciidae

Callicebus miltoni

Dalponte, J. C., Silva, F. E. & Silva Júnior, J. S. (2014). New species of titi monkey, genus Callicebus Thomas, 1903 (Primates, Pitheciidae), from Southern Amazonia, Brazil. Papéis Avulsos de Zoologia, São Paulo, 54: 457-472.

 

Pitheciidae

Pithecia cazuzai

Pithecia chrysocephala

Pithecia hirsuta

Pithecia inusta

Pithecia isabela

Pithecia milleri

Pithecia mittermeieri

Pithecia napensis

Pithecia pissinattii

Pithecia rylandsi

Pithecia vanzolinii

Marsh, L.K. (2014). A taxonomic revision of the saki monkeys, Pithecia Desmarest, 1804. Neotropical Primates, 21: 1-163.

 

Tarsiidae

Tarsius lariang

Merker, S. & Groves, C.P. (2006). Tarsius lariang: A new primate species from Western Central Sulawesi. International Journal of Primatology, 27 (2): 465-485.

 

Tarsiidae

Tarsius tumpara

Shekelle, M., Groves, C., Merker, S. & Supriatna, J. (2010). Tarsius tumpara: A new tarsier species from Siau Island, North Sulawesi. Primate Conservation, 23: 55-64.

PROBOSCIDEA

Elephantidae

Loxodonta africana

Wilson, D. E. & Reeder, D. M. (1993). Mammal Species of the World: a Taxonomic and Geographic Reference. Second edition. xviii + 1 207 pp., Washington (Smithsonian Institution Press).

SCANDENTIA

Tupaiidae

Tupaia everetti

Roberts, T. E., Lanier, H. C., Sargis, E. J. & Olson, L. E. (2011). Molecular phylogeny of treeshrews (Mammalia: Scandentia) and the timescale of diversification in Southeast Asia. Molecular Phylogenetics and Evolution, 60 (3): 358-372.

 

Tupaiidae

Tupaia palawanensis

Sargis, E. J., Campbell, K. K. & Olson, L. E. (2014). Taxonomic boundaries and craniometric variation in the treeshrews (Scandentia, Tupaiidae) from the Palawan faunal region. Journal of Mammalian Evolution, 21 (1): 111-123.

AVES

 

 

Pentru denumirile de păsări la nivelul ordinelor și al familiilor

Morony, J. J., Bock, W. J. & Farrand, J., Jr. (1975). Reference List of the Birds of the World. American Museum of Natural History. 207 pp.

 

 

Pentru toate speciile de păsări – cu excepția taxonilor menționați mai jos și pentru Lophura imperialis și Lophura hatinhensis, ale căror exemplare ar trebui tratate ca exemplare de L. edwardsi

Dickinson, E.C. (ed.) (2003). The Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World. Revised and enlarged 3rd Edition. 1 039 pp. London (Christopher Helm),

în combinație cu

Dickinson, E.C. (2005). Corrigenda 4 (02.06.2005) to Howard & Moore Edition 3 (2003).

APODIFORMES

Trochilidae

Chlorostilbon lucidus

Pacheco, J. F. & Whitney, B. M. (2006). Mandatory changes to the scientific names of three Neotropical birds Bull. Brit. Orn. Club, 126: 242-244.

 

Trochilidae

Eriocnemis isabellae

Cortés-Diago, A., Ortega, L. A., Mazariegos-Hurtado, L. & Weller, A.-A. (2007): A new species of Eriocnemis (Trochilidae) from southwest Colombia. Ornitologia Neotropical, 18:161-170.

 

Trochilidae

Phaethornis aethopyga

Piacentini, V. Q., Aleixo, A. & Silveira, L. F. (2009). Hybrid, subspecies or species? The validity and taxonomic status of Phaethornis longuemareus aethopyga Zimmer, 1950 (Trochilidae). Auk,126: 604-612.

FALCONIFORMES

Accipitridae

Aquila hastata

Parry, S. J., Clark, W. S. & Prakash, V. (2002). On the taxonomic status of the Indian Spotted Eagle Aquila hastata. Ibis, 144: 665-675.

 

Accipitridae

Buteo socotraensis

Porter, R. F. & Kirwan, G. M. (2010). Studies of Socotran birds VI. The taxonomic status of the Socotra Buzzard. Bulletin of the British Ornithologists‘ Club, 130 (2): 116-131.

 

Falconidae

Micrastur mintoni

Whittaker, A. (2002). A new species of forest-falcon (Falconidae: Micrastur) from southeastern Amazonia and the Atlantic rainforests of Brazil. Wilson Bulletin, 114: 421-445.

PASSERIFORMES

Muscicapidae

Garrulax taewanus

Collar, N. J. (2006). A partial revision of the Asian babblers (Timaliidae). Forktail, 22: 85-112.

PSITTACIFORMES

Cacatuidae

Cacatua goffiniana

Roselaar, C. S. & Michels, J. P. (2004). Nomenclatural chaos untangled, resulting in the naming of the formally undescribed Cacatua species from the Tanimbar Islands, Indonesia (Psittaciformes: Cacatuidae). Zoologische Verhandelingen, 350: 183-196.

 

Loriidae

Trichoglossus haematodus

Collar, N. J. (1997). Family Psittacidae (Parrots). în del Hoyo, J., Elliot, A. and Sargatal, J. (eds.): Handbook of the Birds of the World, 4 (Sandgrouse to Cuckoos): 280-477. Barcelona (Lynx Edicions).

 

Psittacidae

Aratinga maculata

Nemesio, A. y Rasmussen, C. (2009). The rediscovery of Buffon’s “Guarouba” or “Perriche jaune”: two senior synonyms of Aratinga pintoi Silveira, Lima & Höfling, 2005 (Aves: Psittaciformes). Zootaxa, 2013: 1-16.

 

Psittacidae

Forpus modestus

Pacheco, J. F. & Whitney, B. M. (2006). Mandatory changes to the scientific names of three Neotropical birds. Bulletin of the British Ornithologists’ Club, 126: 242-244.

 

Psittacidae

Pionopsitta aurantiocephala

Gaban-Lima, R., Raposo, M. A. & Hofling, E. (2002). Description of a new species of Pionopsitta (Aves: Psittacidae) endemic to Brazil. Auk, 119: 815-819.

 

Psittacidae

Poicephalus robustus

Poicephalus fuscicollis

Coetzer, W.G., Downs, C.T., Perrin, M.R. & Willows-Munro, S. (2015). Molecular Systematics of the Cape Parrot (Poicephalus robustus). Implications for Taxonomy and Conservation. PLoS ONE, 10(8): e0133376. doi: 10.1371/journal.pone.0133376.

 

Psittacidae

Psittacula intermedia

Collar, N. J. (1997): Family Psittacidae (Parrots). în del Hoyo, J., Elliot, A. and Sargatal, J. (eds.): Handbook of the Birds of the World, 4 (Sandgrouse to Cuckoos): 280-477. Barcelona (Lynx Edicions).

 

Psittacidae

Pyrrhura griseipectus

Olmos, F., Silva, W. A. G. & Albano, C. (2005). Grey-breasted Conure Pyrrhura griseipectus, an overlooked endangered species. Cotinga, 24: 77-83.

 

Psittacidae

Pyrrhura parvifrons

Arndt, T. (2008). Anmerkungen zu einigen Pyrrhura-Formen mit der Beschreibung einer neuen Art und zweier neuer Unterarten. Papageien, 8: 278-286.

STRIGIFORMES

Strigidae

Glaucidium mooreorum

da Silva, J. M. C., Coelho, G. & Gonzaga, P. (2002). Discovered on the brink of extinction: a new species of pygmy owl (Strigidae: Glaucidium) from Atlantic forest of northeastern Brazil. Ararajuba, 10(2): 123-130.

 

Strigidae

Ninox burhani

Indrawan, M. & Somadikarta, S. (2004). A new hawk-owl from the Togian Islands, Gulf of Tomini, central Sulawesi, Indonesia. Bulletin of the British Ornithologists' Club, 124: 160-171.

 

Strigidae

Otus thilohoffmanni

Warakagoda, D. H. & Rasmussen, P. C. (2004). A new species of scops-owl from Sri Lanka. Bulletin of the British Ornithologists' Club, 124 (2): 85-105.

REPTILIA

CROCODYLIA ȘI RHYNCHOCEPHALIA

 

Crocodylia și Rhynchocephalia, cu excepția taxonilor menționați mai jos

Wermuth, H. & Mertens, R. (1996) (reprint). Schildkröte, Krokodile, Brückenechsen. xvii + 506 pp. Jena (Gustav Fischer Verlag).

 

Crocodylidae

Crocodylus johnstoni

Tucker, A. D. (2010). The correct name to be applied to the Australian freshwater crocodile, Crocodylus johnstoni [Krefft, 1873]. Australian Zoologist, 35 (2): 432-434.

 

Sphenodontidae

Sphenodon spp.

Hay, J. M., Sarre, S. D., Lambert, D. M., Allendorf, F. W. & Daugherty, C. H. (2010). Genetic diversity and taxonomy: a reassessment of species designation in tuatara (Sphenodon: Reptilia). Conservation Genetics, 11 (93): 1063-1081.

SAURIA

 

Pentru delimitarea familiilor în cadrul Sauria

Pough, F. H., Andrews, R. M., Cadle, J. E., Crump, M. L., Savitzky, A. H. & Wells, K. D. (1998). Herpetology. Upper Saddle River/New Jersey (Prentice Hall).

 

Agamidae

Saara spp.

Uromastyx spp.

Wilms, T. M., Böhme, W., Wagner, P., Lutzmann, N. & Schmitz, A. (2009). On the phylogeny and taxonomy of the genus Uromastyx Merrem, 1820 (Reptilia: Squamata: Agamidae: Uromastycinae) – resurrection of the genus Saara Gray, 1845. Bonner zool. Beiträge, 56 (1-2): 55-99.

 

Anguidae

Abronia spp.

UETZ, P., FREED, P. & HŎSEK, J. (eds.) (2016). Lista taxonomică de control a speciilor din genul Abronia. Informații despre specii extrase din „The Reptile Database”, versiunea din 15 august 2016, accesată la 11 mai 2017. A se vedea anexa 2 din AC29 Doc.35, la adresa https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A2.pdf.

 

Chamaeleonidae

Chamaleonidae spp.

Glaw, F. (2015). Taxonomic checklist of chamaeleons (Squamata: Chamaeleonidae). Vertebrate Zoology, 65 (2): 167-246.

 

Cordylidae

Cordylidae spp., cu excepția taxonului menționat mai jos

Stanley, E. L., Bauer, A. M., Jackman, T. R., Branch, W. R. & P. le F. N. (2011). Between a rock and a hard polytomy: rapid radiation in the rupicolous girdled lizards (Squamata: Cordylidae). Molecular Phylogenetics and Evolution, 58 (1): 53-70.

 

Cordylidae

Cordylus marunguensis

Greenbaum, E., Stanley, E. L., Kusamba, C., Moninga, W. M., Goldberg, S. R. & Cha (2012). A new species of Cordylus (Squamata: Cordylidae) from the Marungu Plateau of south-eastern Democratic Republic of the Congo. African Journal of Herpetology, 61 (1): 14-39.

 

Gekkonidae

Cnemaspis psychedelica

Grismer, L. L., Ngo, V. T. & Grismer, J. L. (2010). A colorful new species of insular rock gecko (Cnemaspis Strauch 1887) from southern Vietnam. Zootaxa, 58: 46-58.

 

Gekkonidae

Dactylonemis spp.

Hoplodactylus spp.

Mokopirirakau spp.

Nielsen, S. V., Bauer, A. M., Jackman, T. R., Hitchmough, R. A. & Daugherty, C. H. (2011). New Zealand geckos (Diplodactylidae): Cryptic diversity in a post-Gondwanan lineage with trans-Tasman affinities. Molecular Phylogenetics and Evolution, 59 (1): 1-22.

 

Gekkonidae

Lygodactylus williamsi

Informații despre specii extrase din UETZ, P., FREED, P. & HŎSEK, J. (eds.) (2016). The Reptile Database, versiunea din 15 august 2016, accesată la 11 mai 2017. A se vedea anexa 2 din AC29 Doc.35, la adresa https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A2.pdf.

 

Gekkonidae

Nactus serpensinsula

Kluge, A.G. (1983). Cladistic relationships among gekkonid lizards. Copeia, 2: 465-475.

 

Gekkonidae

Naultinus spp.

Nielsen, S. V., Bauer, A. M., Jackman, T. R., Hitchmough, R. A. & Daugherty, C. H. (2011). New Zealand geckos (Diplodactylidae): Cryptic diversity in a post-Gondwanan lineage with trans-Tasman affinities. Molecular Phylogenetics and Evolution, 59 (1): 1-22.

 

Gekkonidae

Paroedura masobe

Nussbaum, R.A. & Raxworthy, C.J. (1994). A new rainforest gecko of the genus Paroedura Günther from Madagascar. Herpetological Natural History, 2 (1): 43-49.

 

Gekkonidae

Phelsuma spp.

Rhoptropella spp.

Glaw, F. & Rösler, H. (2015). Taxonomic checklist of the day geckos of the genera Phelsuma Gray, 1825 and Rhoptropella Hewitt, 1937 (Squamata: Gekkonidae). Vertebrate Zoology, 65 (2): 167-246.

 

Gekkonidae

Toropuku spp.

Tukutuku spp.

Woodworthia spp.

Nielsen, S. V., Bauer, A. M., Jackman, T. R., Hitchmough, R. A. & Daugherty, C. H. (2011). New Zealand geckos (Diplodactylidae): Cryptic diversity in a post-Gondwanan lineage with trans-Tasman affinities. Molecular Phylogenetics and Evolution, 59 (1): 1-22.

 

Gekkonidae

Uroplatus spp., cu excepția taxonilor menționați mai jos

Raxworthy, C.J. (2003). Introduction to the reptiles, în: Goodman, S.M. & Bernstead, J.P. (eds.), The natural history of Madagascar: 934-949. Chicago.

 

Gekkonidae

Uroplatus finiavana

Ratsoavina, F. M., Louis jr., E. E., Crottini, A., Randrianiaina, R. -D., Glaw, F. & Vences, M. (2011). A new leaf tailed gecko species from northern Madagascar with a preliminary assessment of molecular and morphological variability in the Uroplatus ebenaui group. Zootaxa, 3022: 39-57.

 

Gekkonidae

Uroplatus giganteus

Glaw, F., Kosuch, J., Henkel, W. F., Sound, P. & Böhme, W. (2006). Genetic and morphological variation of the leaf-tailed gecko Uroplatus fimbriatus from Madagascar, with description of a new giant species. Salamandra, 42: 129-144.

 

Gekkonidae

Uroplatus pietschmanni

Böhle, A. & Schönecker, P. (2003). Eine neue Art der Gattung Uroplatus Duméril, 1805 aus Ost-Madagaskar (Reptilia: Squamata: Gekkonidae). Salamandra, 39 (3/4): 129-138.

 

Gekkonidae

Uroplatus sameiti

Raxworthy, C. J., Pearson, R. G., Zimkus, B. M., Reddy, S., Deo, A. J., Nussbaum, R. A. & Ingram, C. M. (2008). Continental speciation in the tropics: contrasting biogeographic patterns of divergence in the Uroplatus leaf-tailed gecko radiation of Madagascar. Journal of Zoology, 275: 423-440.

 

Iguanidae

Iguanidae spp., cu excepția taxonilor menționați mai jos

Hollingsworth, B. D. (2004). An Overview of Relationships and a Checklist of Species. pp. An Overview of Relationships and a Checklist of Species, în: Iguanas: Biology and Conservation (Alberts, A. C., Carter, R. L., Hayes, W. K. & Martins, E. P., Eds): 19-44. Berkeley (University of California Press).

 

Iguanidae

Brachylophus bulabula

Keogh, J. S., Edwards, D. L., Fisher, R. N. & Harlow, P. S. (2008). Molecular and morphological analysis of the critically endangered Fijian iguanas reveals cryptic diversity and a complex biogeographic history. Philosophical Transactions of the Royal Society B, 363 (1508): 3413-3426.

 

Iguanidae

Conolophus marthae

Gentile, G. & Snell, H. (2009). Conolophus marthae sp. nov. (Squamata, Iguanidae), a new species of land iguana from the Galápagos archipelago. Zootaxa, 2201: 1-10.

 

Iguanidae

Ctenosaura spp.

Iguana Taxonomy Working Group (2016). A checklist of the iguanas of the world (Iguanidae; Iguaninae), în: Iguanas: Biology, Systematics, and Conservation (J. B. Iverson, T.D. Grant, C .R. Knapp, and S. A. Pasachnik, Eds.): 4-46. Herpetological Conservation and Biology 11(Monograph 6).

 

Iguanidae

Cyclura lewisi

Burton, F. J. (2004). Revision to Species Cyclura nubila lewisi, the Grand Cayman Blue Iguana. Caribbean Journal of Science, 40 (2): 198-203.

 

Iguanidae

Phrynosoma blainvillii

Phrynosoma cerroense

Phrynosoma wigginsi

Montanucci, R.R. (2004). Geographic variation in Phrynosoma coronatum (Lacertilia, Phrynosomatidae): further evidence for a peninsular archipelago. Herpetologica, 60: 117.

 

Lanthanotidae

Lanthanotidae spp.

UETZ, P., FREED, P. & HŎSEK, J. (eds.) (2016). Informații despre familii, genuri și specii extrase din Sistemul integrat de informații taxonomice (Integrated Taxonomic Information Service, ITIS), o referință online; informații despre specii extrase din The Reptile Database, versiunea din 15 august 2016, accesată la 11 mai 2017. A se vedea anexa 2 din AC29 Doc.35, la adresa https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A2.pdf.

 

Teiidae

Teiidae spp.

Harvey, M. B., Ugueto, G. N. & Gutberlet, R. L. Jr. (2012). Review of teiid morphology with a revised taxonomy and phylogeny of the Teiidae (Lepidosauria: Squamata). Zootaxa, 3459: 1-156.

 

Varanidae

Varanidae spp., cu excepția taxonilor menționați mai jos

Böhme, W. (2003). Checklist of the living monitor lizards of the world (family Varanidae) Zoologische Verhandelingen, Leiden, 341: 1-43,

în combinație cu

Koch, A., Auliya, M. & Ziegler, T. (2010.: Updated Checklist of the living monitor lizards of the world (Squamata: Varanidae). - Bonn zoological Bulletin, 57 (2): 127-136.

 

Varanidae

Varanus bangonorum

Varanus dalubhasa

Welton, L. J., Travers, S. L., Siler, C. D. & Brown, R. M. (2014). Integrative taxonomy and phylogeny-based species delimitation of Philippine water monitor lizards (Varanus salvator complex) with descriptions of two new cryptic species. Zootaxa, 3881 (3): 201-227.

 

Varanidae

Varanus hamersleyensis

Maryan, B., Oliver, P. M., Fitch, A. J. & O’Connell, M. (2014). Molecular and morphological assessment of Varanus pilbarensis (Squamata: Varanidae), with a description of a new species from the southern Pilbara, Western Australia. Zootaxa, 3768 (2): 139-158.

 

Varanidae

Varanus nesterovi

Böhme, W., Ehrlich, K., Milto, K. D., Orlov, N. & Scholz, S. (2015). A new species of desert monitor lizard (Varanidae: Varanus: Psammosaurus) from the western Zagros region (Iraq, Iran). Russian Journal of Herpetology, 22 (1): 41-52.

 

Varanidae

Varanus samarensis

Koch, A., Gaulke, M. & Böhme, W. (2010). Unravelling the underestimated diversity of Philippine water monitor lizards (Squamata: Varanus salvator complex), with the description of two new species and a new subspecies. Zootaxa, 2446: 1-54.

 

Varanidae

Varanus sparnus

Doughty, P., Kealley, L., Fitch, A. & Donnellan, S. C. (2014). A new diminutive species of Varanus from the Dampier Peninsula, western Kimberley region, Western Australia. Records of the Western Australian Museum, 29: 128-140.

SERPENTES

 

Loxocemidae spp. Pythonidae spp.

Boidae spp.

Bolyeriidae spp.

Tropidophiidae spp.

Viperidae spp.,

cu excepția menținerii genurilor Acrantophis, Sanzinia, Calabaria, Lichanura,

recunoașterea speciei Epicrates maurus ca specie validă,

și cu excepția speciilor menționate mai jos

McDiarmid, R. W., Campbell, J. A. & Touré, T. A. (1999). Snake Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference. Volume 1, Washington, D.C. (The Herpetologists’ League).

 

Boidae

Candoia paulsoni

Candoia superciliosa

Smith, H. M., Chiszar, D., Tepedelen, K. & van Breukelen, F. (2001). A revision of the bevelnosed boas (Candoia carinata complex) (Reptilia: Serpentes). Hamadryad, 26 (2): 283-315.

 

Boidae

Corallus batesii

Henderson, R. W., Passos, P. & Feitosa, D. (2009). Geographic variation in the Emerald Treeboa, Corallus caninus (Squamata: Boidae). Copeia, 2009 (3): 572-582.

 

Boidae

Epicrates crassus

Epicrates assisi

Epicrates alvarezi

Passos, P. & Fernandes, R. (2008). Revision of the Epicrates cenchria complex (Serpentes: Boidae). Herpetological Monographs, 22: 1-30.

 

Boidae

Eryx borrii

Lanza, B. & Nistri, A. (2005). Somali Boidae (genus Eryx Daudin 1803) and Pythonidae (genus Python Daudin 1803) (Reptilia Serpentes). Tropical Zoology, 18 (1): 67-136.

 

Boidae

Eunectes beniensis

Dirksen, L. (2002). Anakondas. NTV Wissenschaft.

 

Colubridae

Xenochrophis piscator Xenochrophis schnurrenbergeri Xenochrophis tytleri

Vogel, G. & David, P. (2012). A revision of the species group of Xenochrophis piscator (Schneider, 1799) (Squamata: Natricidae). Zootaxa, 3473: 1-60.

 

Elapidae

Micrurus ruatanus

McCranie, J. R. (2015). A checklist of the amphibians and reptiles of Honduras, with additions, comments on taxonomy, some recent taxonomic decisions, and areas of further studies needed. Zootaxa, 3931 (3): 352-386.

 

Elapidae

Naja atra

Naja kaouthia

Wüster, W. (1996). Taxonomic change and toxinology: systematic revisions of the Asiatic cobras (Naja naja species complex). Toxicon, 34: 339-406.

 

Elapidae

Naja mandalayensis

Slowinski, J. B. & Wüster, W. (2000). A new cobra (Elapidae: Naja) from Myanmar (Burma). Herpetologica, 56: 257-270.

 

Elapidae

Naja oxiana

Naja philippinensis

Naja sagittifera

Naja samarensis

Naja siamensis

Naja sputatrix

Naja sumatrana

Wüster, W. (1996). Taxonomic change and toxinology: systematic revisions of the Asiatic cobras (Naja naja species complex). Toxicon, 34: 339-406.

 

Pythonidae

Leiopython bennettorum

Leiopython biakensis

Leiopython fredparkeri

Leiopython huonensis

Leiopython hoserae

Schleip, W. D. (2008). Revision of the genus Leiopython Hubrecht 1879 (Serpentes: Pythonidae) with the redescription of taxa recently described by Hoser (2000) and the description of new species. Journal of Herpetology, 42 (4): 645-667.

 

Pythonidae

Morelia clastolepis

Morelia kinghorni

Morelia nauta

Morelia tracyae

Harvey, M. B., Barker, D. B., Ammerman, L. K. & Chippindale, P. T. (2000). Systematics of pythons of the Morelia amethistina complex (Serpentes: Boidae) with the description of three new species. Herpetological Monographs, 14: 139-185.

 

Pythonidae

Python bivittatus

Jacobs, H. J., Auliya, M. & Böhme, W. (2009). Zur Taxonomie des Dunklen Tigerpythons, Python molurus bivittatus KUHL, 1820, speziell der Population von Sulawesi. Sauria, 31: 5-16.

 

Pythonidae

Python breitensteini

Python brongersmai

Keogh, J. S., Barker, D. G. & Shine, R. (2001). Heavily exploited but poorly known: systematics and biogeography of commercially harvested pythons (Python curtus group) in Southeast Asia. Biological Journal of the Linnean Society, 73: 113-129.

 

Pythonidae

Python kyaiktiyo

Zug, G.R., Grotte, S. W. & Jacobs, J. F. (2011). Pythons in Burma: Short-tailed python (Reptilia: Squamata). Proceedings of the biological Society of Washington, 124 (2): 112-136.

 

Pythonidae

Python natalensis

Broadley, D. G. (1999). The southern African python, Python natalensis A. Smith 1840, is a valid species. African Herp News, 29: 31-32.

 

Tropidophiidae

Tropidophis spp., cu excepția taxonilor menționați mai jos

Hedges, S.B. (2002). Morphological variation and the definition of species in the snake genus Tropidophis (Serpentes, Tropidophiidae). Bulletin of the Natural History Museum, London (Zoology), 68 (2): 83-90.

 

Tropidophiidae

Tropidophis celiae

Hedges, B. S., Estrada, A. R. & Diaz, L. M. (1999): New snake (Tropidophis) from western Cuba. Copeia, 1999 (2): 376-381.

 

Tropidophiidae

Tropidophis grapiuna

Curcio, F. F., Sales Nunes, P. M., Suzart Argolo, A. J., Skuk, G. & Rodrigues, M. T. (2012). Taxonomy of the South American dwarf boas of the genus Tropidophis Bibron, 1840, with the description of two new species from the Atlantic forest (Serpentes: Tropidophiidae). Herpetological Monographs, 26 (1): 80-121.

 

Tropidophiidae

Tropidophis hendersoni

Hedges, B. S. & Garrido, O. (2002). A new snake of the genus Tropidophis (Tropidophiidae) from Eastern Cuba Journal of Herpetology, 36:157-161.

 

Tropidophiidae

Tropidophis morenoi

Hedges, B. S., Garrido, O. & Diaz, L. M. (2001). A new banded snake of the genus Tropidophis (Tropidophiidae) from north-central Cuba. Journal of Herpetology, 35: 615-617.

 

Tropidophiidae

Tropidophis preciosus

Curcio, F. F., Sales Nunes, P. M., Suzart Argolo, A. J., Skuk, G. & Rodrigues, M. T. (2012). Taxonomy of the South American dwarf boas of the genus Tropidophis Bibron, 1840, with the description of two new species from the Atlantic forest (Serpentes: Tropidophiidae). Herpetological Monographs, 26 (1): 80-121.

 

Tropidophiidae

Tropidophis spiritus

Hedges, B. S. & Garrido, O. (1999). A new snake of the genus Tropidophis (Tropidophiidae) from central Cuba. Journal of Herpetology, 33: 436-441.

 

Tropidophiidae

Tropidophis xanthogaster

Domínguez, M., Moreno, L. V. & Hedges, S. B. (2006). A new snake of the genus Tropidophis (Tropidophiidae) from the Guanahacabibes Peninsula of Western Cuba. mphibia-Reptilia, 27 (3): 427-432.

 

Viperidae

Atheris desaixi

Bitis worthingtoni

UETZ, P., FREED, P. & HŎSEK, J. (eds.) (2016). Informații despre specii extrase din The Reptile Database, versiunea din 15 august 2016, accesată la 11 mai 2017. A se vedea anexa 2 din AC29 Doc.35, la adresa https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A2.pdf.

TESTUDINES

 

Denumiri din ordinul Testudines

Wermuth, H. & Mertens, R. (1996) (reprint). Schildkröte, Krokodile, Brückenechsen. xvii + 506 pp. Jena (Gustav Fischer Verlag).

 

 

Denumiri de specii și de familii – cu excepția menținerii denumirilor Mauremys iversoni, Mauremys pritchardi, Ocadia glyphistoma, Ocadia philippeni, Sacalia pseudocellata și cu excepția taxonilor menționați mai jos

Fritz, U. & Havaš, P. (2007): Checklist of Chelonians of the World. Vertebrate Zoology, 57 (2): 149-368, Dresda ISSN 1864-5755 [fără anexa la aceasta]

 

Emydidae

Graptemys pearlensis

Ennen, J. R., Lovich, J. E., Kreiser, B. R., Selman, W. & Qualls, C. P. (2010). Genetic and morphological variation between populations of the Pascagoula Map Turtle (Graptemys gibbonsi) in the Pearl and Pascagoula Rivers with description of a new species. Chelonian Conservation and Biology, 9 (1): 98-113.

 

Geoemydidae

Batagur affinis

Praschag, P., Sommer, R. S., Mccarthy, C., Gemel, R. & Fritz, U. (2008). Naming one of the world's rarest chelonians, the southern Batagur. Zootaxa, 1758: 61-68.

 

Geoemydidae

Batagur borneoensis

Batagur dhongoka

Batagur kachuga

Batagur trivittata

Praschag, P., Hundsdörfer, A. K. & Fritz, U. (2007). Phylogeny and taxonomy of endangered South and South-east Asian freshwater turtles elucidates by mtDNA sequence variation (Testudines: Geoemydidae: Batagur, Callagur, Hardella, Kachuga, Pangshura). Zoologica Scripta, 36: 429-442.

 

Geoemydidae

Cuora bourreti

Cuora picturata

Spinks, P. Q., Thomson, R. C., Zhang, Y.P., Che, J., Wu, Y. & Shaffer, H. B. (2012). Species boundaries and phylogenetic relationships in the critically endangered Asian box turtle genus Cuora. Molecular Phylogenetics and Evolution, 63: 656–667. doi:10.1016/j.ympev.2012.02.014.

 

Geoemydidae

Cyclemys enigmatica

Cyclemys fusca

Cyclemys gemeli

Cyclemys oldhamii

Fritz, U., Guicking, D., Auer, M., Sommer, R. S., Wink, M. & Hundsdörfer, A. K. (2008). Diversity of the Southeast Asian leaf turtle genus Cyclemys: how many leaves on its tree of life? Zoologica Scripta, 37: 367-390.

 

Geoemydidae

Mauremys reevesii

Barth, D., Bernhard, D., Fritzsch, G. & U. Fritz (2004). The freshwater turtle genus Mauremys (Testudines, Geoemydidae) – a textbook example of an east-west disjunction or a taxonomic misconcept? Zoologica Scripta, 33: 213-221.

 

Testudinidae

Centrochelys sulcata

Turtle Taxonomy Working Group [van Dijk, P. P., Iverson, J. B., Rhodin, A. G. J., Shaffer, H. B. & Bour, R. ]. (2014): Turtles of the world, 7TH edition: Annotated checklist of taxonomy, synonymy, distribution with maps, and conservation status. 000.v7. Chelonian Research Monographs, 5 doi: 10.3854/crm.5.000.checklist.v7.2014.

 

Testudinidae

Chelonoidis carbonarius

Chelonoidis denticulatus

Chelonoidis niger

Olson, S .L. & David, N. (2014). The gender of the tortoise genus Chelonoidis Fitzinger, 1835 (Testudines: Testudinidae). - Proceedings of the Biological Society of Washington, 126(4): 393-394.

 

Testudinidae

Gopherus morafkai

Murphy, R. W., Berry, K. H., Edwards, T., Leviton, A. E., Lathrop, A. & Riedle, J. D. (2011). The dazed and confused identity of Agassiz’s land tortoise, Gopherus agassizii (Testudines, Testudinidae) with the description of a new species, and its consequences for conservation. Zookeys, 113: 39-71.

 

Testudinidae

Homopus solus

Branch, W. R. (2007). A new species of tortoise of the genus Homopus (Chelonia: Testudinidae) from southern Namibia. African Journal of Herpetology, 56 (1): 1-21.

 

Testudinidae

Kinixys nogueyi

Kinixys zombensis

Kindler, C., Branch, W. R., Hofmeyr, M. D., Maran, J., Široký, P., Vences, M., Harvey, J., Hauswaldt, J. S., Schleicher, A., Stuckas, H. & Fritz, U. (2012). Molecular phylogeny of African hinge-back tortoises (Kinixys): implications for phylogeography and taxonomy (Testudines: Testudinidae). Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research, 50: 192-201.

 

Trionychidae

Lissemys ceylonensis

Praschag, P., Stuckas, H., Päckert, M., Maran, J. & Fritz, U. (2011). Mitochondrial DNA sequences suggest a revised taxonomy of Asian flapshell turtles (Lissemys Smith, 1931) and the validity of previously unrecognized taxa (Testudines: Trionychidae). Vertebrate Zoology, 61 (1): 147-160.

 

Trionychidae

Nilssonia gangeticus

Nilssonia hurum

Nilssonia leithii

Nilssonia nigricans

Praschag, P., Hundsdörfer, A.K., Reza, A.H.M.A. & Fritz, U. (2007). Genetic evidence for wild-living Aspideretes nigricans and a molecular phylogeny of South Asian softshell turtles (Reptilia: Trionychidae: Aspideretes, Nilssonia). Zoologica Scripta, 36:301-310.

AMPHIBIA

 

 

Amphibia spp., cu excepția taxonilor menționați mai jos

Frost, D. R. (ed.) (2015). Taxonomic Checklist of Amphibian Species listed in the CITES Appendices and the Annexes of EC Regulation 338/97. Informații despre specii extrase din Amphibian Species of the World: a taxonomic and geographic reference, o referință online, versiunea 6.0 din mai 2015 cu comentarii suplimentare din partea specialistului în domeniul nomenclaturii al Comitetului pentru animale ale CITES. A se vedea anexa 5 la CoP17 Doc. 81.1, la adresa

https://cites.org/sites/default/files/eng/cop/17/WorkingDocs/E-CoP17-81-01-A5.pdf.

 

 

Anura: Microhylidae:

Dyscophus spp și Scaphiophryne spp.;

Telmatobiidae:

Telmatobius culeus; și Caudata: Salamandridae:

Paramesotriton hongkongensis

FROST, D. R. (ed.) (2017). Informații despre specii extrase din Amphibian Species of the World: a taxonomic and geographic reference, o referință online, versiunea 6.0, accesată la 12 mai 2017. A se vedea anexa 3 la AC29 Doc.35, la adresa https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A3.pdf.

 

ELASMOBRANCHII, ACTINOPTERI, COELACANTHI ȘI DIPNEUSTI

 

 

Toate speciile de pești, cu excepția taxonilor menționați mai jos

Eschmeyer, W.N. & Fricke, R. (eds.) (2015). Taxonomic Checklist of Fish species listed in the CITES Appendices and the Annexes of EC Regulation 338/97 (Elasmobranchii, Actinopteri, Coelacanthi, and Dipneusti, except the genus Hippocampus). Informații extrase din Catalog of Fishes, o referință online, versiunea actualizată la 3 februarie 2015. A se vedea anexa 6 la CoP17 Doc. 81.1, la adresa https://cites.org/sites/default/files/eng/cop/17/WorkingDocs/E-CoP17-81-01-A6.pdf

 

 

Elasmobranchii: Carcharhiniformes: Carcharhinidae: Carcharhinus falciformis; Lamniformes: Alopiidae: Alopias spp.;

Myliobatiformes: Myliobatidae: Mobula spp.;

Potamotrygonidae:

Potamotrygon spp.;

Actinopteri: Perciformes: Pomacanthidae: Holacanthus clarionensis

ESCHMEYER, W. N., FRICKE, R., & VAN DER LAAN, R. (eds.) (2017). Informații extrase din Catalog of Fishes: Genera, Species, References, o referință online, versiunea din 28 aprilie 2017, accesată la 12 mai 2017. A se vedea anexa 4 la AC29 Doc.35, la adresa https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A4.pdf

SYNGNATHIFORMES

Syngnathidae

Hippocampus spp.

Lourie, S. A., Pollom, R. A. and Foster, S. J. (2016). A global revision of the Seahorses Hippocampus Rafinesque 1810 (Actinopterygii: Sygnathiformes): Taxonomy and biogeography with recommendations for further research. Zootaxa, 4146 (1): 1-066.

 

ARACHNIDA

ARANEAE

Theraphosidae

Aphonopelma albiceps

Aphonopelma pallidum

Brachypelma spp., cu excepția taxonilor menționați mai jos

Platnick, N. (2006). Lista taxonomică de control a speciilor de păianjeni incluse în CITES. Informații extrase din The World Spider Catalog, o referință online, versiunea 6.5 din 7 aprilie 2006. [disponibilă la adresa http://www.cites.org/common/docs/Res/12_11/spider_checklist.pdf.]

 

Theraphosidae

Brachypelma ruhnaui grupat împreună cu Brachypelma albiceps, tratat ca Aphonopelma albiceps în CITES

Platnick, N. I. (2014). The World Spider Catalogue, V15. http://platnick.sklipkani.cz/html/

 

Theraphosidae

Brachypelma kahlenbergi

Rudloff, J.-P. (2008). Eine neue Brachypelma-Art aus Mexiko (Araneae: Mygalomorphae: Theraphosidae: Theraphosinae). Arthropoda, 16 (2): 26-30.

SCORPIONES

Scorpionidae

Pandinus spp., cu excepția taxonilor menționați mai jos

Lourenço, W. R. & Cloudsley-Thompson, J. C. (1996). Recognition and distribution of the scorpions of the genus Pandinus Thorell, 1876 accorded protection by the Washington Convention. Biogeographica, 72 (3): 133-143.

 

Scorpionidae

Pandinus camerounensis

Pandinus roeseli

Lourenço, W. R. (2014). Further considerations on the identity and distribution of Pandinus imperator (C. L. Koch, 1841) and description of a new species from Cameroon (Scorpiones: Scorpionidae). Entomologische Mitteilungen aus dem Zoologischen Museum Hamburg, 17 (192): 139-151.

 

INSECTA

COLEOPTERA

Lucanidae

Colophon spp.

Bartolozzi, L. (2005). Description of two new stag beetle species from South Africa (Coleoptera: Lucanidae). African Entomology, 13 (2): 347-352.

LEPIDOPTERA

Papilionidae

Achillides spp. [numai speciile din Filipine]

Page, M. G. P. & Treadaway, C. G. (2004). Papilionidae of the Philippine Island, în: E. Bauer, and T. Frankenbach, Eds.). Butterflies of the world, Supplement 8. Goecke & Evers, Keltern. 58 pp.

 

Papilionidae

Ornithoptera spp.

Trogonoptera spp.

Troides spp.

Matsuka, H. (2001). Natural History of Birdwing Butterflies. 367 pp. Tokyo (Matsuka Shuppan).(ISBN 4-9900697-0-6).

 

HIRUDINOIDEA

ARHYNCHOBDELLIDA

Hirudinidae

Hirudo medicinalis

Hirudo verbana

Nesemann, H. & Neubert, E. (1999). Annelida: Clitellata: Branchiobdellida, Acanthobdellea, Hirudine. Süßwasserfauna von Mitteleuropa, 6 (2), 178 pp., Berlin (Spektrum Akad. Verlag). ISBN 3-8274-0927-6.

 

BIVALVIA

VENEROIDA

Tridacnidae

Tridacna ningaloo

Penny, S. & Willan, R. C. (2014). Description of a new species of giant clam (Bivalvia: Tridacnidae) from Ningaloo Reef, Western Australia. Molluscan Research, 34 (3): 201-211.

 

Tridacnidae

Tridacna noae

Su, Y., Hung, J.-H., Kubo, H. & Liu, L.-L. (2014). Tridacna noae (Röding, 1798) – a valid giant clam species separated from T. maxima (Röding, 1798) by morphological and genetic data. Raffles Bulletin of Zoology, 62: 124-135.

CEPHALOPODA

 

Nautilidae

Nautilidae spp.

Informații despre familii, genuri și specii extrase din Sistemul integrat de informații taxonomice (Integrated Taxonomic Information Service, ITIS), o referință online. A se vedea anexa 5 la AC29 Doc.35, la adresa https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A5.pdf

 

ANTHOZOA ȘI HYDROZOA

 

Toate speciile incluse în CITES

Lista taxonomică de control a tuturor speciilor de corali incluse în CITES, pe baza informațiilor compilate de UNEP-WCMC 2012.

FLORĂ

 

 

Taxonul vizat

Referința taxonomică

AMARYLLIDACEAE, PRIMULACEAE

 

Cyclamen, Galanthus și Sternbergia

Davis, A.P. et al. (1999). CITES Bulb Checklist, ccompilată de Royal Botanic Gardens, Kew, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Cyclamen, Galanthus și Sternbergia.

APOCYNACEAE

 

Pachypodium spp.

CITES Aloe and Pachypodium Checklist (U. Eggli et al., 2001, compilată de Städtische Sukkulenten-Sammlung, Zurich, Elveția, în colaborare cu Royal Botanic Gardens, Kew, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) și actualizarea acesteia: An Update and Supplement to the CITES Aloe & Pachypodium Checklist [J. M. Lüthy (2007), Autoritatea de gestionare CITES din Elveția, Berna, Elveția] ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Aloe și Pachypodium.

 

 

Hoodia spp.

Plants of Southern Africa: an annotated checklist. Germishuizen, G. & Meyer N. L. (eds.) (2003). Strelitzia 14: 150-151, National Botanical Institute, Pretoria, Africa de Sud, ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Hoodia.

CACTACEAE

 

Toate speciile de Cactaceae.

CITES Cactaceae Checklist third edition (2016, compilată de D. Hunt), ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Cactaceae, și modificările și actualizările evidențiate în A Supplement to the CITES Cactaceae Checklist Third Edition 2016 (Hunt, D. 2018). Lista de control și completarea acesteia sunt disponibile pe site-ul web al Royal Botanic Gardens, Kew, Regatul Unit, la adresa goo.gl/M26yL8.

CYCADACEAE, STANGERIACEAE și ZAMIACEAE

 

Toate speciile de Cycadaceae, Stangeriaceae și Zamiaceae.

The World List of Cycads: CITES and Cycads: Checklist 2013 (Roy Osborne, Michael A. Calonje, Ken D. Hill, Leonie Stanberg and Dennis Wm. Stevenson), în CITES and Cycads a user’s guide (Rutherford, C. et al., Royal Botanic Gardens, Kew. UK 2013), ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Cycadaceae, Stangeriaceae și Zamiaceae.

DICKSONIACEAE

 

Specii de Dicksonia din Americi

Dicksonia species of the Americas (2003, compilată de Grădina Botanică din Bonn și de Agenția Federală pentru Conservarea Naturii, Bonn, Germania), ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Dicksonia.

DROSERACEAE, NEPENTHACEAE, SARRACENIACEAE

 

Dionaea, Nepenthes și Sarracenia.

CITES Carnivorous Plant Checklist, (B. von Arx et al., 2001, Royal Botanic Gardens, Kew, Regatul Unit), ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Dionaea, Nepenthes și Sarracenia.

EBENACEAE

 

Diospyros spp. – populații din Madagascar.

The genus Diospyros in Madagascar: a Preliminary Checklist for CITES Parties (CVPM 2016), bazată pe Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar și disponibilă pe site-ul web al catalogului. Această referință trebuie utilizată ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Diospyros din Madagascar. A se vedea http://www.tropicos.org/ProjectWebPortal.aspx?pagename=Diospyros&projectid=17 .Link-ul către această pagină: http://www.tropicos.org/Name/40031908?projectid=17; pdf-ul poate fi descărcat de aici: http://www.tropicos.org/docs/MadCat/Diospyros%20checklist%2028.03.2016.pdf

Exclusiv cu titlu informativ: Actualizările privind noile denumiri vor fi puse la dispoziție în mod regulat în baza de date online „Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar” (http://www.tropicos.org/Project/Madagascar).

EUPHORBIACEAE

 

Specii suculente de Euphorbia

The CITES Checklist of Succulent Euphorbia Taxa (Euphorbiaceae), a doua ediție (S. Carter și U. Eggli, 2003, publicată de Agenția Federală pentru Conservarea Naturii, Bonn, Germania), ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de euforbii suculente.

LEGUMINOSAE

 

Dalbergia spp. – populațiile din Madagascar.

A Preliminary Dalbergia checklist for Madagascar for CITES (CVPM 2014), bazată pe „Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar” și disponibilă în format pdf pe site-ul web al CITES, cu numărul SC65 Inf. 21. Această referință trebuie utilizată ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Dalbergia din Madagascar. A se vedea: https://cites.org/sites/default/files/eng/com/sc/65/Inf/E-SC65-Inf-21.pdf.

Exclusiv cu titlu informativ: Actualizările privind noile denumiri vor fi puse la dispoziție în mod regulat în baza de date online „Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar” (http://www.tropicos.org/Project/Madagascar).

LEGUMINOSAE

 

Paubrasilia echinata

Gagnon, E., Bruneau, A., Hughes, C.E., de Queiroz, L. P. & Lewis, G.P. (2016). A new generic system for the pantropical Caesalpinia group (Leguminosae), ca orientare atunci când se menționează denumirea acestui taxon. Această referință este disponibilă gratuit la adresa https://phytokeys.pensoft.net/articles.php?id=9203, iar informații suplimentare despre taxon sunt disponibile la adresa http://floradobrasil.jbrj.gov.br/reflora/listaBrasil.

LEGUMINOSAE

 

Platymiscium pleiostachyum

Bente B. Klitgraard (2005). Platymiscium (LeguminosaeDalbergieae); biogeography, systematics, morphology, taxonomy and uses. Kew Bulletin. vol. 60, nr. 3 (2005), pp. 321-400, a se utiliza ca orientare atunci când se menționează denumirea acestui taxon. Această referință este disponibilă online la adresa https://www.jstor.org/stable/4111062?seq=1#page_scan_tab_contents. Accesul la această referință este gratuit.

LILIACEAE

 

Aloe spp.

CITES Aloe and Pachypodium Checklist (U. Eggli et al., 2001, compilată de Städtische Sukkulenten-Sammlung, Zurich, Elveția, în colaborare cu Royal Botanic Gardens, Kew, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) și actualizarea acesteia: An Update and Supplement to the CITES Aloe & Pachypodium Checklist [J. M. Lüthy (2007), Autoritatea de gestionare CITES din Elveția, Berna, Elveția] ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Aloe și Pachypodium.

ORCHIDACEAE

 

Laelia, Phalaenopsis, Pleione and Sophronitis (volumul 1, 1995), Cymbidium, Dendrobium, Disa, Dracula and Encyclia (volumul 2, 1997) și Aerangis, Angraecum, Ascocentrum, Bletilla, Brassavola, Calanthe, Catasetum, Miltonia, Miltonioides and Miltoniopsis, Renanthera, Renantherella, Rhynchostylis, Rossioglossum, Vanda and Vandopsis (volumul 3, 2001) și Aerides, Coelogyne, Comparettia and Masdevallia (volumul 4, 2006)

CITES Orchid Checklist, (compilată de Royal Botanic Gardens, Kew, Regatul Unit) ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Cattleya (nu C. jongheana), Cypripedium, Laelia (nu Laelia jongheana/Cattleya jongheana), Phalaenopsis, Pleione și Sophronitis (volumul 1, 1995) și Cymbidium, Dendrobium (nu D. cruentum), Disa, Dracula și Encyclia (volumul 2, 1997), și Aerangis (nu A. ellisii), Angraecum, Ascocentrum, Bletilla, Brassavola, Calanthe, Catasetum, Miltonia, Miltonioides și Miltoniopsis, Renanthera, Renantherella, Rhynchostylis, Rossioglossum, Vanda și Vandopsis (volumul 3, 2001); și Aerides, Coelogyne, Comparettia și Masdevallia (volumul 4, 2006).

ORCHIDACEAE

 

Paphiopedilum spp., Phragmipedium spp., Aerangis ellisii, Cattleya jongheana, Cattleya lobata, Dendrobium cruentum, Mexipedium xerophyticum, Peristeria elata și Renanthera imschootiana

Govaerts, R., Caromel, A., Dhanda, S., Davis, F., Pavitt, A., Sinovas, P., & Vaglica, V. (2019). CITES Appendix I Orchid Checklist. Second Version, Royal Botanic Gardens, Kew, Surrey, and UNEP-WCMC, Cambridge. Această referință trebuie utilizată ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Paphiopedilum spp., Phragmipedium spp., Aerangis ellisii, Cattleya jongheana, Cattleya lobata, Dendrobium cruentum, Mexipedium xerophyticum, Peristeria elata și Renanthera imschootiana.

Această referință este disponibilă pe site-ul web al Royal Botanic Gardens, Kew, Regatul Unit, la adresa goo.gl/M26yL8.

ORCHIDACEAE

 

Bulbophyllum spp.

CITES checklist for Bulbophyllum and allied taxa (Orchidaceae). Sieder, A., Rainer, H., Kiehn, M. (2007): Adresa autorilor: Departamentul de biogeografie și Grădina Botanică a Universității din Viena; Rennweg 14, A-1030 Vienna (Austria), ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Bulbophyllum.

PALMAE

 

Dypsis decipiens și Dypsis decaryi.

Propunerea de referință standard pentru două specii de palmier endemice din Madagascar incluse în CITES (CVPM 2016), bazată pe „Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar”, este disponibilă în format pdf pe site-ul web al US Fish & Wildlife Service. Această referință trebuie utilizată ca orientare atunci când se menționează Dypsis decipiens și Dypsis decaryi. A se vedea: http://www.fws.gov/international/

TAXACEAE

 

Taxus spp.

World Checklist and Bibliography of Conifers (A. Farjon, 2001), ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Taxus.

ZYGOPHYLLACEAE

 

Guaiacum spp.

Lista de especies, nomenclatura y distribución en el genero Guaiacum. Dávila Aranda. P. & Schippmann, U. (2006): Medicinal Plant Conservation 12:50, ca orientare atunci când se menționează denumirile speciilor de Guaiacum.


ANEXA 3

„ANEXA XI

Tipuri de probe biologice menționate la articolul 18 și utilizarea acestora

Tipul de probă

Dimensiunea obișnuită a probei

Utilizarea probei

Sânge și componente derivate ale acestuia

Maximum 5 ml pentru probe lichide sau probe de sânge uscat pe o lamă de microscop, hârtie de filtru sau tampon

Cercetare biomedicală; identificarea speciilor; stabilirea originii geografice; stabilirea sexului; identificarea individuală; testarea filiației; analiza toxicologică; testarea/diagnosticarea bolilor, inclusiv serologie

Țesuturi interne (din plante sau animale), fixate

Țesuturi (5 mm3-25 mm3) prezentate pe o lamă care asigură fixarea sau pe o lamă histologică din sticlă, cu o secțiune de ± 5um de țesut fixat

Histologie și microscopie electronică pentru detectarea organismelor și a otrăvurilor; cercetare taxonomică; cercetare biomedicală; identificarea speciilor; stabilirea originii geografice; stabilirea sexului; identificarea individuală; testarea filiației; analiza toxicologică; testarea/diagnosticarea bolilor

Țesuturi interne (din plante sau animale), înghețate

Bucăți de țesut (5 mm3-25 mm3)

Cercetare biomedicală; identificarea speciilor; stabilirea originii geografice; stabilirea sexului; identificarea individuală; testarea filiației; analiza toxicologică; testarea/diagnosticarea bolilor

Țesuturi interne (din plante sau animale), proaspete (cu excepția ovulelor, a spermei și a embrionilor)

Bucăți de țesut (5 mm3-25 mm3)

Cercetare biomedicală; identificarea speciilor; stabilirea originii geografice; stabilirea sexului; identificarea individuală; testarea filiației; analiza toxicologică; testarea/diagnosticarea bolilor

Țesuturi externe, inclusiv păr, piele, pene, solzi, os, coajă de ouă, dinți, fildeș, corn, frunze, scoarță, semințe, fructe sau flori

Eșantioane individuale, cu sau fără fixarea fildeșului: bucăți de fildeș de aproximativ 3 cm x 3 cm și 1 cm grosime sau mai puțin, în funcție de metoda de analiză, în conformitate cu Orientările ICCWC privind metodele și procedurile de analiză a fildeșului și de analiză de laborator (1)

În cazul cornului de rinocer: cantități mici de praf/așchii sigilate într-o sticlă de eșantionare cu un element de securitate inviolabil, în conformitate cu procedura de colectare a materialului ADN din cornul de rinocer (2).

Identificarea speciilor; stabilirea originii geografice; stabilirea sexului; identificarea individuală; testarea filiației; analiza toxicologică; testarea/diagnosticarea bolilor; analiza vârstei; cercetare biomedicală

Tampoane bucale/cloacale/pentru mucus/nazale/pentru tractul urinar/rectale

Cantități mici de țesut sau de celule de pe un tampon într-un tub

Identificarea speciilor; stabilirea originii geografice; stabilirea sexului; identificarea individuală; testarea filiației; analiza toxicologică; testarea/diagnosticarea bolilor, inclusiv serologie; cercetare biomedicală

Linii celulare și culturi de țesut

Nu există limitări privind dimensiunea probei

Cercetare biomedicală; identificarea speciilor; stabilirea originii geografice; stabilirea sexului; identificarea individuală; testarea filiației; analiza toxicologică; testarea/diagnosticarea bolilor; analiza vârstei

ADN sau ARN (purificat)

Până la 0,5 ml volum per eșantion individual de ADN purificat sau ARN purificat

Cercetare biomedicală; identificarea speciilor; stabilirea originii geografice; stabilirea sexului; identificarea individuală; testarea filiației; analiza toxicologică; testarea/diagnosticarea bolilor; analiza vârstei

Secreții (salivă, venin, lapte, secreții vegetale)

1-5 ml în fiole

Producție de antivenin; cercetare biomedicală; identificarea speciilor; stabilirea originii geografice; stabilirea sexului; identificarea individuală; testarea filiației; analiza toxicologică; testarea/diagnosticarea bolilor, inclusiv serologie; analiza vârstei


(1)  https://www.unodc.org/documents/Wildlife/Guidelines_Ivory.pdf

(2)  Republica Africa de Sud, Departamentul pentru probleme de mediu, Proceduri de colectare a materialului ADN din cornul de rinocer.


30.12.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 473/131


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/2281 AL COMISIEI

din 16 decembrie 2021

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 în ceea ce privește adăugarea unui nou cod de origine pentru plantele din producția asistată și modificările aferente

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (1), în special articolul 19 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 (2) ar trebui aliniat la conținutul rezoluțiilor relevante adoptate sau modificate în cadrul celei de a optsprezecea reuniuni a Conferinței Părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (denumită în continuare „convenția”), care a avut loc în perioada 17-28 august 2019 (CoP 18).

(2)

În special, CoP 18 a modificat Rezoluția Conf. 12.3 prin introducerea unui nou cod care să indice originea anumitor exemplare de plante care nu corespund niciunuia dintre codurile existente. Noul cod de origine ar trebui inclus în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012.

(3)

Pentru a îmbunătăți raportarea și pentru a facilita analiza comerțului, notificarea de import din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 ar trebui să includă informații privind originea exemplarelor comercializate. Pentru a înlesni o utilizare eficientă a resurselor, autoritățile de gestionare ar trebui să poată utiliza stocurile existente de formulare de notificări de import pentru o perioadă de tranziție limitată.

(4)

Prin urmare, este necesar ca Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 să fie modificat în consecință.

(5)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 asigură punerea în aplicare uniformă a Regulamentului (CE) nr. 865/2006 (3) al Comisiei, în special prin stabilirea unor modele cărora trebuie să le corespundă permisele, certificatele și alte documente prevăzute în regulamentul respectiv. Prin urmare, prezentul regulament de modificare ar trebui să se aplice în coroborare cu Regulamentul de modificare a Regulamentului (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (4) și ambele regulamente de modificare ar trebui să se aplice începând cu aceeași zi.

(6)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru comerțul cu specii de faună și floră sălbatice,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 2 alineatul (2) se adaugă al doilea paragraf cu următorul text:

„Până la 19 ianuarie 2023 notificările de import pot fi redactate folosind formularele prevăzute în anexa II în versiunea în vigoare la data de 18 ianuarie 2022.”

2.

Anexele I, III și V la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 se modifică în conformitate cu anexa 1 la prezentul regulament.

3.

Anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 se înlocuiește cu textul din anexa 2 la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 16 decembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 61, 3.3.1997, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 al Comisiei din 23 august 2012 de stabilire a modelelor pentru permisele, certificatele și alte documente prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (JO L 242, 7.9.2012, p. 13).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 166, 19.6.2006, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) 2021/2280 al Comisiei din 16 decembrie 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea și Regulamentul Comisiei (CE) nr. 865/2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXA 1

Anexele la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 se modifică după cum urmează:

1.

Anexa I „Permis/Certificat” se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 13 din secțiunea „Instrucțiuni și explicații” care se referă la „1 – Original”, se adaugă următorul rând:

„Y

Exemplare de plante obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 (1) și care, de asemenea, nu sunt considerate a fi prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu cu un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale”;

(b)

la punctul 13 din secțiunea „Instrucțiuni și explicații” care se referă la „2 – Exemplar pentru titular”, se adaugă următorul rând:

„Y

Exemplare de plante obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 și care, de asemenea, nu sunt considerate a fi prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu cu un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale”;

(c)

la punctul 13 din secțiunea „Instrucțiuni și explicații” care se referă la „3 – Exemplar care trebuie returnat de către vamă autorității emitente” se adaugă următorul rând:

„Y

Exemplare de plante obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 și care, de asemenea, nu sunt considerate a fi prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu cu un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale”;

(d)

la punctul 13 în secțiunea „Instrucțiuni și explicații” care se referă la „4 – Exemplar pentru autoritatea emitentă” și la „5 – Cerere”, se adaugă următorul rând:

„Y

Exemplare de plante obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 și care, de asemenea, nu sunt considerate a fi prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu cu un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale”.

2.

Anexa III „Certificat de expoziție itinerantă” se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 14 din secțiunea „Instrucțiuni și explicații” care se referă la „Original”, se adaugă următorul rând:

„Y

Exemplare de plante obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 și care, de asemenea, nu sunt considerate a fi prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu cu un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale”;

(b)

la punctul 14 din secțiunea „Instrucțiuni și explicații” care se referă la „Exemplar pentru autoritatea emitentă” și la „Cerere”, se adaugă următorul rând:

„Y

Exemplare de plante obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 și care, de asemenea, nu sunt considerate a fi prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu cu un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale”;

3.

Anexa V „Certificat – A nu se utiliza în afara Uniunii Europene” se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 9 din secțiunea „Instrucțiuni și explicații” care se referă la „Original”, se adaugă următorul rând:

„Y

Exemplare de plante obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 și care, de asemenea, nu sunt considerate a fi prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu cu un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale”;

(b)

la punctul 9 din secțiunea „Instrucțiuni și explicații” care se referă la „Exemplar pentru autoritatea emitentă” și la „Cerere”, se adaugă următorul rând:

„Y

Exemplare de plante obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 și care, de asemenea, nu sunt considerate a fi prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu cu un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale”.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 166, 19.6.2006, p. 1).


ANEXA 2

„ANEXA II

Image 3

Instrucțiuni și explicații

1.

Se indică denumirea și adresa completă ale importatorului sau ale reprezentantului autorizat al acestuia.

4.

Țara de origine este țara în care exemplarele au fost prelevate din natură, s-au născut și au crescut în captivitate sau au fost reproduse artificial.

5.

Se aplică numai în cazul în care țara din care se importă exemplarele nu este țara de origine.

6.

Descrierea trebuie să fie cât mai exactă posibil.

9.

Se utilizează unul dintre următoarele coduri pentru a indica originea:

W

Exemplare prelevate din natură

R

Exemplare de animale crescute într-un mediu controlat, capturate ca ouă sau pui din natură, unde ar fi avut șanse extrem de reduse de a supraviețui până la maturitate

D

Animale incluse în anexa A crescute în captivitate în scopuri comerciale în operațiuni incluse în registrul secretariatului CITES, în conformitate cu Rezoluția Conf.12.10 (Rev. CoP15) și plante incluse în anexa A înmulțite artificial în scopuri comerciale, în conformitate cu capitolul XIII din Regulamentul (CE) nr. 865/2006, precum și părți și produse din aceste animale

A

Plante incluse în anexa A înmulțite artificial în scopuri necomerciale și plante incluse în anexele B și C înmulțite artificial, în conformitate cu capitolul XIII din Regulamentul (CE) nr. 865/2006, precum și părți și produse din aceste plante

C

Animale crescute în captivitate în conformitate cu capitolul XIII din Regulamentul (CE) nr. 865/2006, precum și părți și produse din aceste animale

F

Animale născute în captivitate, dar pentru care nu sunt îndeplinite criteriile specificate în capitolul XIII din Regulamentul (CE) nr. 865/2006, precum și părți și derivate din aceste animale

I

Exemplare confiscate sau puse sub sechestru  (1)

O

Preconvenție  (1)

U

Origine necunoscută (trebuie justificată)

X

Exemplare prelevate din mediul marin care nu se află sub jurisdicția niciunui stat”

Y

Exemplarele vegetale obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 și care, de asemenea, nu sunt considerate a fi prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu cu un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale”.

10.

Denumirea științifică trebuie să fie denumirea utilizată în anexa C sau D la Regulamentul (CE) nr. 338/97.

11.

Se indică III pentru speciile incluse la apendicele III al CITES.

13.

Se indică litera (C sau D) a anexei la Regulamentul (CE) nr. 338/97 în care este inclusă specia.

14.

Importatorul trebuie să prezinte la biroul vamal de intrare în Uniune exemplarul original (formularul nr. 1) și „exemplarul pentru importator” (formularul nr. 2) semnate și, după caz, însoțite de documentele din țara (re)exportatoare prevăzute de CITES pentru speciile din apendicele III.

15.

Biroul vamal trimite exemplarul original ștampilat (formularul nr. 1) autorității de gestionare din țara sa și returnează „exemplarul pentru importator”, de asemenea ștampilat (formularul nr. 2), importatorului sau reprezentantului autorizat al acestuia.

Image 4

Instrucțiuni și explicații

1.

Se indică denumirea și adresa completă ale importatorului sau ale reprezentantului autorizat al acestuia.

4.

Țara de origine este țara în care exemplarele au fost prelevate din natură, s-au născut și au crescut în captivitate sau au fost reproduse artificial.

5.

Se aplică numai în cazul în care țara din care se importă exemplarele nu este țara de origine.

6.

Descrierea trebuie să fie cât mai exactă posibil.

9.

Se utilizează unul dintre următoarele coduri pentru a indica originea:

W

Exemplare prelevate din natură

R

Exemplare de animale crescute într-un mediu controlat, capturate ca ouă sau pui din natură, unde ar fi avut șanse extrem de reduse de a supraviețui până la maturitate

D

Anexa A animale crescute în captivitate în scopuri comerciale în operațiuni incluse în Registrul Secretariatului CITES, în conformitate cu Rezoluția Conf.12.10 (Rev. CoP15) și plante din anexa A înmulțite artificial în scopuri comerciale. în conformitate cu capitolul XIII din Regulamentul (CE) nr. 865/2006, precum și părți și produse din aceste animale

A

Plante incluse la anexa A, înmulțite artificial în scopuri necomerciale, și plante incluse la anexele B și C, înmulțite artificial, în conformitate cu capitolul XIII din Regulamentul (CE) nr. 865/2006, precum și părți și produse din aceste plante

C

Animale crescute în captivitate în conformitate cu capitolul XIII din Regulamentul (CE) nr. 865/2006, precum și părți și produse din aceste animale

F

Animale născute în captivitate, dar pentru care nu sunt îndeplinite criteriile specificate în capitolul XIII din Regulamentul (CE) nr. 865/2006, precum și părți și derivate din acestea

I

Exemplare confiscate sau puse sub sechestru  (2)

O

Preconvenție  (2)

U

Origine necunoscută (trebuie justificată)

X

Exemplare prelevate din mediul marin care nu se află sub jurisdicția niciunui stat

Y

Exemplarele vegetale obținute din producția asistată, care nu sunt considerate «înmulțite artificial», astfel cum se prevede la articolul 56 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 și care, de asemenea, nu sunt considerate a fi prelevate din natură deoarece sunt înmulțite sau plantate într-un mediu cu un anumit nivel de intervenție umană în scopul producției vegetale”.

10.

Denumirea științifică trebuie să fie denumirea utilizată în anexa C sau D la Regulamentul (CE) nr. 338/97.

11.

Se indică III pentru speciile incluse la apendicele III al CITES.

13.

Se indică litera (C sau D) a anexei la Regulamentul (CE) nr. 338/97 în care este inclusă specia.

14.

Importatorul trebuie să prezinte la biroul vamal de intrare în Uniune exemplarul original (formularul nr. 1) și „exemplarul pentru importator” (formularul nr. 2) semnate și, după caz, însoțite de documentele din țara (re)exportatoare prevăzute de CITES pentru speciile din apendicele III.

15.

Biroul vamal trimite exemplarul original ștampilat (formularul nr. 1) autorității de gestionare din țara sa și returnează „exemplarul pentru importator”, de asemenea ștampilat (formularul nr. 2), importatorului sau reprezentantului autorizat al acestuia.


(1)  A se utiliza numai coroborat cu un alt cod de origine.

(2)  A se utiliza numai coroborat cu un alt cod de origine.