Programul „UE pentru sănătate” (2021-2027)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2021/522 de instituire a unui program de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății („programul UE pentru sănătate”) pentru perioada 2021-2027

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul instituie programul „UE pentru sănătate”, care, ca și cadrul financiar multianual al Uniunii Europene (UE), se derulează din 2021 până în 2027. Regulamentul stabilește pentru program:

ASPECTE-CHEIE

Programul aduce valoare adăugată pentru UE, generând o creștere a eficienței și un impact cu valoare adăugată care nu ar putea fi generate prin măsuri luate numai la nivel național. Acesta sprijină și completează politicile naționale pentru promovarea și îmbunătățirea sănătății umane în UE și asigură protecția sănătății umane în toate politicile și activitățile UE, în conformitate cu abordarea „O singură sănătate”*.

Cele patru obiective generale sunt:

Acestea sunt detaliate în 10 obiective specifice, prezentate în continuare.

Anexa I la regulament cuprinde numeroasele activități eligibile pentru finanțare din partea UE pentru fiecare dintre cele 10 obiective specifice. Destinatarii fondurilor trebuie să recunoască fondurile pe care le primesc din partea UE și să asigure vizibilitatea acestora.

În cazuri de amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate sau de urgență de sănătate publică, Comisia Europeană poate:

Bugetul programului pe șapte ani este de 2 446 000 000 EUR (în prețuri curente). La această sumă se adaugă o alocare suplimentară de 2 900 000 000 EUR (la prețurile din 2018) din cadrul financiar multianual. Fondurile totale de 5,3 miliarde EUR sunt distribuite conform următoarelor criterii:

Programul poate oferi finanțare sub oricare dintre formele prevăzute în Regulamentul financiar [Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 – a se vedea sinteza], în special sub formă de granturi, premii și achiziții publice. Granturile nu ar trebui să depășească 60 % din costurile eligibile ale unui proiect, dar acest procentaj poate crește până la 80 % în cazuri de „utilitate excepțională”, conform definiției din articolul 8 al Regulamentului. Granturile pot finanța 100 % din costurile eligibile pentru proiecte ale rețelelor europene de referință sau ale altor rețele transnaționale definite în dreptul UE și, în anumite condiții, pentru proiecte ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Țările din afara UE pot participa la program în anumite condiții și numai dacă sunt asociate cu programul. Țările din afara UE asociate la program și persoanele juridice care își au sediul într-o țară din afara UE asociată la program sunt eligibile pentru toate oportunitățile de finanțare din cadrul programului EU4health. La ultima înregistrare (august 2022), Islanda, Norvegia și Ucraina erau asociate la programul EU4health.

Normele de guvernanță prevăd instituirea unui grup de coordonare al programului „UE pentru sănătate”, format din reprezentanți ai Comisiei și ai statelor membre. Acest grup:

Comisia este asistată de un comitet pentru programul „UE pentru sănătate”, care emite un aviz anterior adoptării de către Comisie a programului de lucru anual. În cazul în care comitetul nu emite un aviz sau emite un aviz negativ, Comisia nu poate să adopte programul de lucru.

Comisia:

Anexa II stabilește cei 23 de indicatori utilizați pentru evaluarea progreselor înregistrate de program.

Regulamentul abrogă Regulamentul (UE) nr. 282/2014 de la 1 ianuarie 2021 cu norme tranzitorii pentru a acoperi tranziția la „UE pentru sănătate”.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

Abordarea „O singură sănătate”. O abordare care recunoaște că sănătatea umană este strâns legată de cea a animalelor și a mediului înconjurător.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2021/522 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 martie 2021 de instituire a unui program de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății („„programul UE pentru sănătate””) pentru perioada 2021-2027 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 282/2014 (JO L 107, 26.3.2021, pp. 1-29).

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2011/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2011 privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere (JO L 88, 4.4.2011, pp. 45-65).

Modificările succesive aduse Directivei 2011/24/UE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 10.08.2022