22.6.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 155/48


DECIZIA COMISIEI

din 18 iunie 2010

referitoare la măsurile de protecție cu privire la anemia infecțioasă ecvină în România

[notificată cu numărul C(2010) 3767]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2010/346/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile intracomunitare cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne (1), în special articolul 10 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Anemia infecțioasă ecvină („AIE”) este o boală virală care afectează doar animalele din familia ecvideelor. Perioada normală de incubație este între una și trei săptămâni, dar poate avea o durată de trei luni. Ecvideele contaminate rămân purtătoare ale infecției pe toată durata vieții lor, putând contamina și alte ecvidee. Contaminarea cu AIE tinde să devină asimptomatică în cazul în care crizele clinice acute ale viremiei nu provoacă moartea animalului, iar probabilitatea transmiterii crește astfel în mod substanțial. Transmiterea locală a bolii se face prin transferul de sânge de la un animal infectat din specia ecvină prin procesul întrerupt de hrănire a muștelor-de-cal hematofage și prin infecția intrauterină a fătului. Modalitatea principală de răspândire a bolii pe distanțe mari este circulația animalelor infectate, a materialului seminal, a ovulelor și a embrionilor acestora, precum și utilizarea acelor infectate sau a transfuziei produselor din sânge care conțin virusul.

(2)

AIE este o boală cu declarare obligatorie, în conformitate cu anexa A la Directiva 90/426/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind condițiile de sănătate animală care reglementează circulația și importul de ecvidee provenind din țări terțe (2). În plus, Directiva 82/894/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1982 privind notificarea maladiilor la animale în cadrul Comunității (3) prevede că focarele de AIE se semnalează Comisiei și celorlalte state membre prin intermediul Sistemului de notificare a bolilor animalelor („ADNS”).

(3)

Articolul 4 alineatul (5) din Directiva 90/426/CEE prevede restricții privind circulația ecvideelor din exploatațiile unde a fost confirmată prezența AIE, până când, după sacrificarea animalelor infectate, animalele rămase au fost supuse la două teste Coggins și au obținut rezultate negative.

(4)

Contrar situației sănătății animalelor în alte state membre, AIE este endemică în România, iar sacrificarea imediată a ecvideelor infectate nu este pusă în aplicare. Din acest motiv, a fost adoptată Decizia 2007/269/CE a Comisiei din 23 aprilie 2007 referitoare la măsurile de protecție cu privire la anemia infecțioasă ecvină în România (4).

(5)

Cu toate acestea, cazuri recente de ecvidee de reproducție și producție contaminate cu AIE și expediate din România către alte state membre, precum și rezultatul recent publicat al unei misiuni de inspecție veterinară desfășurate de serviciile Comisiei în 2009 în statul membru respectiv în conformitate cu articolul 10 din Directiva 90/426/CEE (5), arată că Decizia 2007/269/CE nu este pusă în aplicare și monitorizată în mod corespunzător.

(6)

Având în vedere schimburile comerciale cu ecvidee vii, material seminal, ovule și embrioni de la acestea, situația epidemiologică din România prezintă un risc pentru sănătatea animalelor în ceea ce privește ecvideele în Uniune. Prin urmare, este adecvată adoptarea unor măsuri de protecție care să stabilească un regim specific pentru circulația și schimburile comerciale cu ecvidee, material seminal, ovule și embrioni de la acestea, precum și cu anumite produse din sânge de ecvidee provenind din România, în scopul protejării sănătății și a bunăstării ecvideelor pe teritoriul Uniunii.

(7)

Prevalența bolii nu este distribuită în mod egal pe teritoriul României și între diferitele categorii de ecvidee din statul membru respectiv. Această situație permite aplicarea unor condiții mai puțin stringente în ceea ce privește circulația anumitor cai înregistrați pentru competiții și curse și ar trebui să permită pe viitor definirea regiunilor indemne de boală.

(8)

În conformitate cu articolul 7 alineatul (2) din Directiva 90/426/CEE, statul membru de destinație poate, în mod general sau limitat, să acorde o derogare de la unele din cerințele articolului 4 alineatul (5) pentru orice animal purtător al unei mărci speciale care indică faptul că este destinat sacrificării, în cazul în care certificatul de sănătate menționează o asemenea derogare. În cazul acordării unei asemenea derogări, ecvideele destinate sacrificării trebuie să fie transportate direct la abatorul desemnat și să fie sacrificate în termen de cinci zile de la sosirea la abator.

(9)

Articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (6) stabilește cerințele de acreditare pentru laboratoarele care efectuează analizele probelor prelevate în timpul controalelor oficiale.

(10)

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 180/2008 al Comisiei din 28 februarie 2008 cu privire la Laboratorul comunitar de referință pentru boli ale ecvideelor, altele decât pesta cabalină africană (7) stabilește funcțiile, sarcinile și procedurile laboratorului de referință în Uniune în legătură cu bolile ecvideelor în ceea ce privește colaborarea cu laboratoare responsabile cu diagnosticarea bolilor infecțioase ale ecvideelor în statele membre. Funcțiile respective includ, printre altele, promovarea armonizării diagnosticului și asigurarea calității testelor în cadrul Uniunii prin organizarea și efectuarea periodică de teste comparative și prin transmiterea periodică a rezultatelor testelor de acest gen Comisiei, statelor membre și laboratoarelor naționale/centrale. Programul de lucru convenit de Comisie și de laboratorul respectiv prevede ca prima testare de competență în ceea ce privește AIE să aibă loc în 2010.

(11)

În cazul în care nu există standarde specifice ale Uniunii referitoare la testarea pentru AIE, trebuie să se facă trimitere la capitolul relevant din Manualul de teste de diagnostic și vaccinuri pentru animale terestre 2009 al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Capitolul respectiv, în prezent capitolul 2.5.6, prevede imunodifuzia în gel de agar (AGID) pentru detectarea AIE la cai, ceea ce constituie un test precis și fiabil, cu excepția anumitor circumstanțe specificate în manual. Prin urmare, este necesar ca prezenta decizie să prevadă două teste AGID pentru AIE cu rezultate negative pentru a compensa limitele testului respectiv.

(12)

Regulamentul (CE) nr. 504/2008 al Comisiei din 6 iunie 2008 privind punerea în aplicare a Directivelor 90/426/CEE și 90/427/CEE ale Consiliului privind metodele de identificare a ecvideelor (8) prevede identificarea ecvideelor prin intermediul unui document de identificare. Pentru consolidarea legăturii dintre documentul de identificare și animal, caii adulți prevăzuți pentru a fi transportați din România către alte state membre trebuie marcați prin injectarea unui transponder electronic.

(13)

Articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 1/2005 din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe (9) stabilește controale și alte măsuri privind jurnalul de călătorie care trebuie îndeplinite de către autoritatea competentă înaintea călătoriilor de lungă durată.

(14)

Cerințele privind certificatul care reglementează circulația și transportul ecvideelor sunt prezentate în articolul 8 din Directiva 90/426/CEE. În vederea îmbunătățirii trasabilității ecvideelor înregistrate, care provin din zone afectate de AIE și se îndreaptă către alte state membre, atestatul prevăzut în anexa B la Directiva 90/426/CEE trebuie înlocuit cu un certificat de sănătate a animalelor, în conformitate cu anexa C la respectiva directivă.

(15)

Sistemul computerizat veterinar integrat de control al comerțului și de expertiză (TRACES) introdus în conformitate cu Decizia 2004/292/CE din 30 martie 2004 a Comisiei privind punerea în aplicare a sistemului TRACES (10) poate avea un rol fundamental în direcționarea ecvideelor din România către abatoare din alte state membre.

(16)

Circulația ecvideelor, altele decât ecvideele pentru sacrificare, din România către alte state membre nu trebuie considerată ca fiind încheiată decât atunci când absența bolii este confirmată printr-un test pentru AIE, efectuat pe o probă prelevată în timpul perioadei de izolare după sosirea la locul de destinație.

(17)

Având în vedere că sectorul afectat este perfect conștient de riscurile prezentate de situația epidemiologică din România, este adecvat să li se permită celor implicați în circulația ecvideelor din România să împartă responsabilitatea și costurile suportate de autoritățile competente în ceea ce privește deplasările respective.

(18)

Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare speciale prevăzute în anexa A punctul I la Directiva 90/425/CEE (11), astfel cum a fost modificată de Regulamentul (UE) nr. 176/2010 al Comisiei (12), a introdus cerințe privind supunerea la testul pentru AIE și a iepelor donatoare de la care sunt prelevate ovule sau embrioni. Cu toate acestea, modificările respective trebuie aplicate numai de la 1 septembrie 2010. Prin urmare, este necesară completarea cerințelor privind sănătatea animalelor stabilite în Decizia 95/294/CE a Comisiei din 24 iulie 1995 de stabilire a modelului de certificat de sănătate animală pentru schimburile cu ovule și embrioni din specia ecvină (13), cu o cerință de testare pentru depistarea AIE, în cazul în care ovulele și embrionii speciilor ecvine sunt colectați de la iepe aflate pe teritoriul României.

(19)

În plus, cerințele privind sănătatea animalelor în ceea ce privește produsele din sânge care provin de la ecvidee sunt în curs de revizuire în legislația Uniunii. În prezent, capitolul V secțiunea A din anexa VIII la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (14) stabilește cerințele privind serul provenit de la ecvidee.

(20)

Pentru o mai mare claritate a legislației comunitare, este necesară abrogarea Deciziei 2007/269/CE și înlocuirea acesteia cu prezenta decizie.

(21)

Introducerea unor condiții tranzitorii pare să fie inutilă având în vedere faptul că măsurile prevăzute țin seama în mod corespunzător de programul recent adoptat de România în vederea eradicării AIE în țara respectivă.

(22)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Măsuri de protecție aplicabile ecvideelor, materialului seminal, ovulelor și embrionilor animalelor din specia ecvină și produselor din sânge provenite de la ecvidee

(1)   România nu poate expedia în celelalte state membre următoarele produse:

(a)

ecvidee din regiunile enumerate în anexă;

(b)

material seminal de la speciile ecvine;

(c)

ovule și embrioni de la animalele din specia ecvină;

(d)

produse din sânge provenite de la ecvidee.

(2)   Interdicția prevăzută la alineatul (1) litera (a) nu se aplică ecvideelor din exploatații situate în afara României care fie:

(a)

se află în tranzit pe teritoriul României pe rute principale sau autostrăzi; fie

(b)

sunt transportate prin România direct și fără întrerupere a călătoriei către un abator în vederea sacrificării imediate și sunt însoțite de un certificat de sănătate completat în conformitate cu modelul stabilit în anexa C la Directiva 90/426/CEE.

Articolul 2

Derogări privind circulația ecvideelor din regiunile enumerate în anexă către alte state membre

(1)   Prin derogare de la articolul 1 alineatul (1) litera (a), România poate autoriza expedierea de transporturi de ecvidee către alte state membre sub rezerva respectării următoarelor condiții:

(a)

întregul transport de ecvidee trebuie să fie:

(i)

izolat sub supraveghere oficială într-o exploatație autorizată de către autoritatea competentă drept exploatație indemnă de anemia infecțioasă ecvină (AIE) („exploatație autorizată”); și

(ii)

ținut la o distanță de cel puțin 200 m de orice alte ecvidee cu o stare de sănătate inferioară timp de cel puțin 90 de zile înainte de data expedierii;

(b)

toate ecvideele care fac parte din transport trebuie să fi fost supuse unui test de imunodifuzie în gel de agar pentru AIE („testul AGID”), soldat cu rezultate negative, efectuat pe probe de sânge prelevate în două tranșe la un interval de 90 de zile; a doua probă trebuie să fi fost prelevată în cele 10 zile premergătoare datei expedierii transportului din exploatația autorizată; testul AGID trebuie să îndeplinească criteriile stabilite în capitolul relevant din Manualul de teste de diagnostic și vaccinuri pentru animale terestre 2009 al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) („manualul”);

(c)

transportatorul trebuie să furnizeze documente justificative referitoare la măsurile luate pentru a garanta faptul că ecvideele care fac parte din transport sunt expediate din exploatația autorizată direct la locul de destinație fără a fi trecut printr-o piață sau un centru de colectare;

(d)

în cazul în care transportul conține ecvidee înregistrate destinate reproducției sau producției, toate celelalte ecvidee prezente în exploatația autorizată în timpul perioadei de izolare menționate la litera (a) punctul (i) trebuie să fi fost supuse unui test AGID, efectuat cu rezultate negative pe probele de sânge prelevate fie înainte de a părăsi exploatația în timpul perioadei de izolare fie în cele 10 zile premergătoare datei expedierii transportului din exploatația autorizată respectivă;

(e)

toate ecvideele care fac parte din transport trebuie să fie marcate prin implantarea unui transponder electronic și identificate prin intermediul unui document unic de identificare pentru ecvidee sau al unui pașaport prevăzut la articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 504/2008 care trebuie să menționeze:

(i)

la punctul (5) din partea A a secțiunii I din documentul respectiv, numărul afișat la citirea transponderului electronic implantat;

(ii)

în secțiunea VII a documentului respectiv, testul AGID prevăzut la prezentul alineat literele (b) și (d), precum și rezultatele acestuia;

(f)

controalele privind jurnalul de călătorie efectuate în conformitate cu articolul 14 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1/2005 trebuie să fie satisfăcătoare și să nu solicite trimiterea detaliilor la un punct de control situat într-un stat membru de tranzit în conformitate cu articolul 14 punctul (1) litera (d) din Regulamentul respectiv;

(g)

ecvideele care fac parte din transport trebuie să fie însoțite de un certificat de sănătate completat în conformitate cu modelul stabilit în anexa C la Directiva 90/426/CEE, care trebuie să indice locul de destinație și să conțină următoarea mențiune suplimentară:

„Ecvidee expediate în conformitate cu Decizia 2010/346/UE a Comisiei (15).

(2)   Prin derogare de la punctul 1 litera (b), primul test AGID, care trebuie efectuat pe probe prelevate cu cel puțin 90 de zile înainte de expediere, nu poate fi solicitat în următoarele condiții:

(a)

statul membru de destinație a acordat o asemenea derogare în conformitate cu măsurile prevăzute la articolul 7 alineatul (2) din Directiva 90/426/CEE; sau

(b)

ecvideele sunt destinate transportării direct la abator și au fost aduse la exploatația autorizată de la exploatații certificate drept indemne de AIE în conformitate cu programul național de combatere a AIE aflat în vigoare.

Articolul 3

Derogare de la circulația ecvideelor din regiunile enumerate în anexă către alte state membre în ceea ce privește caii înregistrați care participă la anumite competiții și evenimente

Prin derogare de la articolul 2 alineatul (1) literele (a), (b), (c), (d) și (f), România poate autoriza expedierea către alte state membre de transporturi de cai înregistrați pentru participarea la competiții organizate sub auspiciile Federației Ecvestre Internaționale (FEI) sau la curse de cai internaționale importante, sub rezerva respectării următoarelor condiții:

(a)

caii trebuie să fi fost supuși unui test AGID soldat cu rezultate negative, în conformitate cu criteriile stabilite în manual, și efectuat pe o probă de sânge prelevată în cele 10 zile premergătoare datei expedierii din exploatația autorizată;

(b)

toate ecvideele din exploatația autorizată și cele aflate într-un perimetru de 200 m de jur împrejurul acesteia au fost supuse unui test AGID soldat cu rezultate negative și efectuat pe o probă de sânge prelevată într-un interval cuprins între 90 și 180 de zile înainte de data deplasării respective;

(c)

condițiile prevăzute la articolul 2 alineatul (1) literele (e) și (g).

Articolul 4

Restricții în cazul obținerii unor rezultate pozitive la testul AGID

În cazul în care este obținut un rezultat pozitiv la oricare dintre testele AGID prevăzute la articolul 2 alineatul (1) literele (b) și (d) și la articolul 3 litera (a) din prezenta decizie, întreaga exploatație autorizată este pusă sub restricție privind circulația până la îndeplinirea măsurilor prevăzute la articolul 4 alineatul (5) litera (a) a treia liniuță din Directiva 90/426/CEE.

Articolul 5

Derogări privind materialul seminal, ovulele și embrionii congelați ai speciilor ecvine și produsele din sânge provenite de la ecvidee

(1)   Prin derogare de la articolul 1 alineatul (1) litera (b), România poate autoriza expedierea către alte state membre a materialului seminal congelat provenit de la ecvidee care respectă cerințele din anexa D capitolul II punctul I subpunctul 1.6 litera (c) și subpunctele 1.7 și 1.8 din Directiva 92/65/CEE.

(2)   Prin derogare de la articolul 1 alineatul (1) litera (c), România poate autoriza expedierea către alte state membre de embrioni congelați recoltați de la iepe donatoare care au fost supuse unui test AGID soldat cu rezultate negative și efectuat pe probe de sânge prelevate la un interval de 90 de zile; a doua probă trebuie să fi fost prelevată într-un interval cuprins între 30 și 45 de zile de la data recoltării embrionilor.

(3)   Transporturile de material seminal congelat sau embrioni congelați menționați la alineatele (1) și (2) sunt însoțite de un certificat de sănătate stabilit pentru transportul respectiv în conformitate cu articolul 11 alineatul (5) din Directiva 92/65/CEE a Consiliului, care include următoarea mențiune suplimentară:

„Material seminal/embrioni provenit/proveniți (se șterge mențiunea neaplicabilă) de la specii ecvine expediate în conformitate cu Decizia 2010/346/UE a Comisiei (16).

(4)   Prin derogare de la articolul 1 alineatul (1) litera (d), România poate autoriza expedierea către alte state membre de ser provenit de la ecvidee care respectă cerințele din anexa VIII capitolul V secțiunea (A) din Regulamentul (CE) nr. 1774/2002.

Articolul 6

Obligații suplimentare ale României

România garantează că:

(a)

numele și localizarea geografică ale exploatațiilor autorizate precum și numele și capacitatea profesională ale medicului veterinar oficial responsabil cu exploatația autorizată și care semnează certificatul de sănătate menționat la articolul 2 alineatul (1) litera (g) și la articolul 5 alineatul (3) sunt comunicate Comisiei și celorlalte state membre;

(b)

laboratorul oficial care efectuează testele AGID menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (b) și (d) și la articolul 3:

(i)

respectă cerințele menționate la articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004;

(ii)

este supus până la 31 decembrie 2010 și în fiecare an după aceea unei testări de competență în colaborare cu laboratorul de referință al Uniunii pentru boli ecvine, altele decât pesta cabalină africană;

(c)

probele duble de sânge sunt depozitate în laboratorul oficial menționat la litera (b) pentru fiecare test AGID efectuat în termen de 10 zile de la expediere în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) literele (b) și (d) și articolul 3 timp de cel puțin 90 de zile, cu excepția cazului în care:

(i)

a fost notificată moartea animalului respectiv în conformitate cu articolul 19 din Regulamentul (CE) nr. 504/2008; sau

(ii)

a fost semnalat un rezultat negativ la testul AGID menționat la articolul 7 alineatul (1) litera (b) înainte de încheierea perioadei de 90 de zile;

(d)

deplasarea este anunțată în prealabil la locul de destinație prin intermediul TRACES cu cel puțin 36 de ore înainte de ora sosirii.

Articolul 7

Obligațiile statelor membre de destinație

(1)   Statele membre de destinație garantează că, atunci când circulația ecvideelor menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (b) este notificată în prealabil în conformitate cu articolul 6 litera (d), ecvideele, la sosirea la locul de destinație, sunt fie:

(a)

sacrificate în termen de cel mult 72 de ore de la sosirea la abatorul notificat autorităților competente prin TRACES; 10 % din transporturile care ajung la abator în conformitate cu prezenta decizie trebuie să fie supuse unei testări AGID după sosire; fie

(b)

izolate sub supraveghere veterinară oficială în exploatația de destinație indicată în certificatul de sănătate menționat la articolul 2 alineatul (1) litera (g) timp de cel puțin 30 de zile și la o distanță de cel puțin 200 m de alte ecvidee sau în condiții de protecție împotriva vectorilor și sunt supuse unui test AGID cu rezultate negative efectuat pe o probă de sânge prelevată cu cel mult 28 de zile după începerea perioadei de izolare.

(2)   Fără a aduce atingere articolului 1 alineatul (1) litera (b), statele membre trebuie să garanteze că timp de 90 de zile de la data sosirii ecvideelor menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (b) în exploatația de destinație menționată la prezentul articol alineatul (1) litera (b), ecvideele pot fi expediate din exploatația respectivă către alt stat membru numai dacă:

(a)

au fost supuse unui test AGID soldat cu rezultate negative și efectuat pe o probă de sânge prelevată în cele 10 zile premergătoare datei expedierii; și

(b)

sunt însoțite de un certificat de sănătate completat în conformitate cu modelul stabilit în anexa C la Directiva 90/426/CEE.

Articolul 8

Obligații de raportare

Statele membre afectate de schimburile comerciale cu ecvidee și cu material seminal, ovule și embrioni proveniți de la acestea în conformitate cu prezenta decizie raportează în mod regulat, dar cel puțin o dată la 3 luni, Comisiei și celorlalte state membre, cu ocazia întrunirilor Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală.

Articolul 9

Costurile procedurilor administrative

(1)   România va lua măsurile necesare, inclusiv, acolo unde este necesar, măsurile juridice, pentru a garanta că, în conformitate cu articolele 2, 3 și 5, costurile determinate de procedurile administrative suplimentare, inclusiv orice teste de laborator sau investigații ulterioare necesare în ceea ce privește circulația transporturilor de ecvidee, de material seminal, de ovule și embrioni și de ser provenit de la ecvidee din statul membru respectiv sunt suportate de către expeditorul ecvideelor sau al produselor care provin de la acestea.

(2)   Statele membre de destinație iau măsurile necesare, inclusiv, acolo unde este necesar, măsurile juridice, pentru a garanta că, în ceea ce privește circulația ecvideelor din România, în conformitate cu articolele 2 și 3, costurile determinate de procedurile administrative suplimentare, inclusiv orice teste de laborator sau investigații ulterioare necesare până la îndeplinirea măsurilor prevăzute la articolul 7, sunt suportate de către destinatarul ecvideelor.

Articolul 10

Abrogare

Decizia 2007/269/CE se abrogă.

Articolul 11

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 18 iunie 2010.

Pentru Comisie

John DALLI

Membru al Comisiei


(1)  JO L 224, 18.8.1990, p. 29.

(2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 42.

(3)  JO L 378, 31.12.1982, p. 58.

(4)  JO L 115, 3.5.2007, p. 18.

(5)  DG(SANCO) 2009-8256 – RM FINAL (http://ec.europa.eu/food/fvo/rep_details_en.cfm?rep_id=2341).

(6)  JO L 165, 30.4.2004, p. 1.

(7)  JO L 56, 29.2.2008, p. 4.

(8)  JO L 149, 7.6.2008, p. 3.

(9)  JO L 3, 5.1.2005, p. 1.

(10)  JO L 94, 31.3.2004, p. 63.

(11)  JO L 268, 14.9.1992, p. 54.

(12)  JO L 52, 3.3.2010, p. 14.

(13)  JO L 182, 2.8.1995, p. 27.

(14)  JO L 273, 10.10.2002, p. 1.

(15)  JO L 155, 22.6.2010, p. 48

(16)  JO L 155, 22.6.2010, p. 48.”


ANEXĂ

Regiuni menționate la articolul 1 alineatul (1) litera (a):

Stat membru

Regiunea

Observație

România

Întregul teritoriu