Cauza C‑592/14

European Federation for Cosmetic Ingredients

împotriva

Secretary of State for Business, Innovation and Skills

și

Attorney General

[cerere de decizie preliminară formulată de High Court of Justice

(England & Wales), Queen’s Bench Division (Administrative Court)]

„Trimitere preliminară — Apropierea legislațiilor — Produse cosmetice — Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 — Articolul 18 alineatul (1) litera (b) — Produse cosmetice care conțin ingrediente sau combinații de ingrediente care, «pentru a îndeplini cerințele prezentului regulament», au făcut obiectul unei testări pe animale — Interdicție de introducere pe piața Uniunii Europene — Domeniu de aplicare”

Sumar – Hotărârea Curții (Camera întâi) din 21 septembrie 2016

  1. Procedură jurisdicțională – Cerere de redeschidere a procedurii orale – Cerere de a depune observații asupra unor aspecte de drept ridicate prin concluziile avocatului general – Condițiile redeschiderii

    (art. 252 al doilea paragraf TFUE; Statutul Curții de Justiție, art. 23; Regulamentul de procedură al Curții, art. 83)

  2. Dreptul Uniunii Europene – Interpretare – Metode – Interpretare literală, sistematică și teleologică

  3. Apropierea legislațiilor – Produse cosmetice – Regulamentul nr. 1223/2009 –Interdicție de introducere pe piață a unor produse care conțin ingrediente care au făcut obiectul testării pe animale – Domeniu de aplicare – Realizarea testării pe animale în țări terțe pentru a comercializa produse în aceste țări – Includere – Condiție – Utilizarea datelor obținute în urma testării menționate în cadrul unei cereri prin care se urmărește dovedirea siguranței produselor respective în scopul introducerii lor pe piața Uniunii

    [Regulamentul nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 18 alin. (1) lit. (b)]

  1.  A se vedea textul deciziei.

    (a se vedea punctele 22-24)

  2.  A se vedea textul deciziei.

    (a se vedea punctul 31)

  3.  Articolul 18 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 1223/2009 privind produsele cosmetice trebuie interpretat în sensul că poate interzice introducerea pe piața Uniunii Europene a unor produse cosmetice care conțin anumite ingrediente care au făcut obiectul unor testări pe animale în afara Uniunii pentru a permite comercializarea de produse cosmetice în țări terțe, în cazul în care datele obținute în urma acestora sunt utilizate pentru a dovedi siguranța respectivelor produse în scopul introducerii lor pe piața Uniunii.

    În această privință, invocarea în raportul privind siguranța unui produs cosmetic a rezultatelor unor testări pe animale având ca obiect un ingredient de uz cosmetic pentru a demonstra siguranța acestui ingredient pentru sănătatea umană trebuie să fie considerată ca fiind suficientă pentru a stabili că aceste testări au fost realizate pentru a îndeplini cerințele Regulamentului nr. 1223/2009 în vederea obținerii accesului pe piața Uniunii. Este lipsit de relevanță faptul că testările pe animale au fost impuse pentru a permite comercializarea unor produse cosmetice în țări terțe. Astfel, articolul 18 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 1223/2009 nu stabilește nicio distincție în funcție de locul în care a fost efectuată testarea pe animale în cauză. Introducerea prin interpretare a unei asemenea distincții ar fi contrară obiectivului legat de protecția animalelor urmărit prin Regulamentul nr. 1223/2009 în general și prin articolul 18 din acesta în special.

    (a se vedea punctele 39-41 și 45 și dispozitivul)