13/Volumul 05

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

200


31981D0437


L 167/31

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 11 mai 1981

de stabilire a criteriilor în conformitate cu care statele membre furnizează Comisiei datele referitoare la inventarul substanțelor chimice

(81/437/CEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene,

având în vedere Directiva 67/548/CEE a Consiliului din 27 iunie 1967 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative referitoare la clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor periculoase (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 79/831/CEE (2), în special articolul 13 alineatul (3),

întrucât articolul 13 alineatul (1) din Directiva 67/548/CEE prevede elaborarea unui inventar al substanțelor existente pe piața comunitară la 18 septembrie 1981; întrucât, la elaborarea inventarului respectiv, Comisia trebuie să țină seama de articolul 1 alineatul (4) și articolul 8 din directiva menționată;

întrucât pentru elaborarea inventarului este necesar, din motive de timp și cheltuieli, să se utilizeze o metodă complexă, care constă dintr-un inventar de bază, completat de declarațiile producătorilor sau ale importatorilor care să demonstreze existența pe piața comunitară a substanțelor ce nu sunt incluse în inventarul de bază;

întrucât Comisia, luând act de avizul Comitetului pentru adaptarea la progresul tehnic, trebuie să elaboreze inventarul de bază în conformitate cu datele din care să se poată deduce, în mod rezonabil și obiectiv, că substanțele prezentate există pe piața comunitară;

întrucât este necesar să se prevadă dispoziții care să permită introducerea procedurii de declarare a substanțelor autorităților competente ale statelor membre, pentru a fi introduse în inventar, această declarație fiind valabilă pentru piața comunitară;

întrucât este necesar, de asemenea, să se prevadă adoptarea la nivel comunitar a dispozițiilor referitoare la procedura de declarare, precum și la calendarul de respectat;

întrucât măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru adaptarea la progresul tehnic a directivelor privind eliminarea obstacolelor tehnice în calea schimburilor comerciale cu substanțe și preparate periculoase,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Pentru a permite Comisiei să elaboreze inventarul prevăzut în articolul 13 din Directiva 67/548/CEE, statele membre iau toate măsurile necesare pentru a asigura respectarea întocmai a fazelor și a procedurilor prevăzute în articolele 2 și 3, precum și în anexă.

Articolul 2

(1)   Inventarul substanțelor chimice existente pe piața comunitară la 18 septembrie 1981, denumit în continuare „EINECS” (European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances), se elaborează în conformitate cu dispozițiile stabilite în secțiunea I din anexă.

(2)   Inventarul EINECS conține un inventar de bază, denumit în continuare „ECOIN” (European Core Inventory), elaborat de Comisie din datele pe care le are la dispoziție, și o listă de substanțe care fac obiectul declaraților ulterioare pe care statele membre le prezintă Comisiei, în conformitate cu dispozițiile stabilite în secțiunea II din anexă.

Articolul 3

Statele membre iau toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare și coordonarea activității de elaborare a inventarului EINECS. În acest sens, Comisia desemnează un punct de contact.

În același sens, statele membre pot să indice puncte de contact naționale. Statele membre transmit Comisiei până la 30 iunie 1981 adresele la care trebuie depuse formularele de declarație.

Comisia publică adresele în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Articolul 4

În înțelesul prezentei decizii, definițiile termenilor „substanțe”, „preparat”, „introducerea pe piață” sunt cele stabilite la articolul 2 din Directiva 67/548/CEE.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 11 mai 1981.

Pentru Comisia

Karl-Heinz NARJES

Membru al Comisiei


(1)  JO L 196, 16.8.1967, p. 1.

(2)  JO L 259, 15.9.1979, p. 10.


ANEXĂ

I.   PROCEDURĂ PENTRU ELABORAREA INVENTARULUI EINECS

Procedura cuprinde următoarele faze:

Prima fază

Comisia elaborează inventarul de bază ECOIN pe baza listelor de substanțe chimice existente.

Pentru a ușura înțelegerea inventarului de bază ECOIN, Comisia elaborează un document explicativ ce conține:

un index al nomenclatorului substanțelor identificate prin numerele de înregistrare CAS;

un index alfabetic al nomenclatorului substanțelor identificate prin numerele de înregistrare CAS;

un index al formulelor moleculare ale substanțelor conținute în inventarul de bază ECOIN.

Pentru a ajuta declaranții în faza a doua, Comisia elaborează un document de lucru intitulat „Compendiu de substanțe cunoscute”.

Pentru a ușura utilizarea acestuia, va cuprinde trei indexuri:

un index care conține nomenclatorul substanțelor identificate prin numerele de înregistrare CAS – codul EINECS;

un index alfabetic al nomenclatorului substanțelor identificate prin numerele de înregistrare CAS – codul EINECS;

un index al formulelor moleculare ale substanțelor enumerate în documentul de lucru. Substanțele menționate în documentul de lucru, dar care nu sunt enumerate în inventarul de bază ECOIN, nu se includ în inventarul EINECS, cu excepția cazului în care sunt declarate în cursul celei de-a doua faze.

Comisia elaborează, de asemenea, în colaborare cu statele membre și în toate limbile oficiale ale Comunității, un document explicativ intitulat „Procedura de declarare pentru inventarul EINECS”.

După transmiterea către statele membre a tuturor documentelor menționate anterior, Comisia procedează la publicarea ECOIN în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene, sub forma unei liste în care se indică numărul EINECS/numărul de înregistrare CAS.

A doua fază

Declarațiile privind substanțele, existente ca atare sau sub formă de ingrediente într-un preparat pe piața comunitară la 18 septembrie 1981, dar care nu sunt enumerate în inventarul de bază ECOIN, pot fi făcute de către producător sau oricare altă persoană stabilită în Comunitate care a introdus substanța (substanțele) menționată (menționate) pe piață și care este denumit(ă) în continuare „declarant”.

Aceste declarații se trimit la adresa (adresele) națională (naționale) corespunzătoare menționate în articolul 3.

Declarațiile privind substanțele se pot face doar cu ajutorul formularelor corespunzătoare, care se procură de la aceeași (aceleași) adresă (adrese).

Aceste declarații trebuie să fie transmise de către declaranți la aceleași adrese în termen de cel târziu nouă luni de la data publicării inventarului de bază ECOIN în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Regulile care trebuie respectate în întocmirea declarațiilor sunt prezentate la secțiunea II din prezenta anexă, unde sunt prezentate și modele de formulare.

Statele membre transmit punctului de contact al Comisiei partea corespunzătoare de formulare de declarație completate de către declarant cât mai rapid posibil și în termen de cel târziu 30 de zile de la primirea acestora.

Punctul de contact al Comisiei nu poate să accepte nici un formular de declarație după 12 luni de la publicarea inventarului de bază ECOIN în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

A treia fază

Comisia va elabora inventarul EINECS pornind de la inventarul de bază ECOIN la care adaugă substanțele declarate statelor membre care vor fi asigurat transmiterea părții corespunzătoare a declarațiilor respective.

În timpul examinării și prelucrării diferitelor formulare de declarație a substanțelor de către Comisie, pot fi necesare anumite clarificări (de exemplu eroare de numerotare CAS, eroare de nomenclator etc.). În acest caz, Comisia transmite punctului de contact din statul membru în cauză o cerere scrisă de informare, care, la rândul său, o transmite declarantului în termen de 15 zile.

Declarantul trebuie să răspundă în scris, în termen de 45 de zile, la cererea trimisă de statul membru. Acest răspuns va fi transmis punctului de contact al Comisiei în termen de 15 zile.

Dacă în termen de 90 de zile de la data depunerii cererii de informare nu se primește nici un răspuns, Comisia este împuternicită să ia o decizie pe baza informațiilor de care dispune după consultarea statului membru. Dacă s-a(u) stabilit unul sau mai multe puncte de contact, acesta (acestea) îndeplinesc pentru statele membre sarcinile menționate anterior.

Faza a patra

Inventarul EINECS se publică în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

II.   REGULI PENTRU ELABORAREA DECLARAȚIILOR

1.   Pentru orice substanță definită în articolul 4 din prezenta decizie care îndeplinește unul din criteriile enumerate în continuare se pot declara următoarele:

(a)

substanța trebuie să fi fost introdusă pe piață în scopuri pur comerciale între 1 ianuarie 1971 și 18 septembrie 1981, inclusiv;

(b)

monomerii din care s-au fabricat produse de polimerizare, policondensare și poliadiție care existau pe piață între 1 ianuarie 1971 și 18 septembrie 1981, inclusiv.

2.   Nu trebuie să fie declarată orice substanță care îndeplinește unul din criteriile enumerate în continuare:

(a)

orice substanță introdusă pe piață între 1 ianuarie 1971 și 18 septembrie 1981 inclusiv, exclusiv pentru cercetare, dezvoltare și/sau analiză;

(b)

orice amestec intenționat;

(c)

orice impuritate fără valoare comercială ca atare;

(d)

orice produs de polimerizare, policondensare sau poliadiție.

3.   Instrucțiuni de declarare:

(a)

Pentru a declara o substanță care nu figurează în inventarul de bază ECOIN, dar care este menționată în documentul de lucru, „Compendiu de substanțe cunoscute”, declarantul trebuie să folosească formularul A (al cărui facsimil este prezentat în continuare) și să-l trimită completat corect și semnat la adresa (adresele) națională (naționale).

(b)

Pentru a declara o substanță care nu figurează nici în inventarul de bază ECOIN, nici în documentul de lucru, „Compendiu de substanțe cunoscute”, dar pentru care se cunoaște numărul de înregistrare Chemical Abstract Service (CAS), declarantul trebuie să folosească formularul B (al cărui facsimil este prezentat în continuare) și să-l trimită completat corect și semnat la adresa (adresele) națională (naționale).

(c)

Pentru a declara o substanță care nu figurează nici în inventarul de bază ECOIN, nici în documentul de lucru, „Compendiu de substanțe cunoscute”, și pentru care nu se cunoaște numărul de înregistrare Chemical Abstract Service (CAS), declarantul trebuie să folosească formularul C (al cărui facsimil este prezentat în continuare) și să-l trimită completat corect și semnat la adresa (adresele) națională (naționale). La completarea formularului C, declarantul trebuie să descrie substanța cât se poate de detaliat, respectând în același timp instrucțiunile din documentul „Procedura de declarare pentru inventarul EINECS”.

Instrucțiuni suplimentare pentru elaborarea declarațiilor pentru substanțe chimice există în documentul „Procedura de declarare pentru inventarul EINECS”.

Image

Image

Image