European flag

Publicatieblad
van de Europese Unie

NL

L-serie


2024/1041

8.4.2024

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2024/1041 VAN DE COMMISSIE

van 28 november 2023

tot wijziging van Verordening (EU) 2022/869 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de Unielijst van projecten van gemeenschappelijk belang en projecten van wederzijds belang

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) 2022/869 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2022 betreffende richtsnoeren voor de trans-Europese energie-infrastructuur, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 715/2009, (EU) 2019/942 en (EU) 2019/943, en Richtlijnen 2009/73/EG en (EU) 2019/944, en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 347/2013 (1) en met name artikel 3, lid 4, daarvan,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Bij Verordening (EU) 2022/869 is een kader vastgesteld voor de selectie, planning en uitvoering van projecten van gemeenschappelijk belang (hierna “PGB’s” genoemd) die vereist zijn voor de totstandbrenging van de elf strategische geografische prioritaire corridors voor energie-infrastructuur inzake elektriciteit, offshorenetwerken, waterstof en elektrolyse-installaties, en de drie Uniebrede prioritaire gebieden voor slimme elektriciteitsnetten, slimme gasnetten en koolstofdioxidetransportnetwerken, en een kader voor de selectie, planning en uitvoering van projecten van wederzijds belang (hierna “PWB’s” genoemd) die door de Unie samen met derde landen worden ontwikkeld op het gebied van elektriciteit, waterstof en koolstofdioxidenetwerken.

(2)

Overeenkomstig artikel 3, lid 4, van Verordening (EU) 2022/869 moet de Commissie de gedelegeerde handeling tot vaststelling van de eerste Unielijst overeenkomstig Verordening (EU) 2022/869 uiterlijk op 30 november 2023 vaststellen.

(3)

De in aanmerking komende projecten die worden voorgesteld om in de Unielijst te worden opgenomen, zijn allemaal beoordeeld aan de hand van het duurzaamheidscriterium dat overeenkomstig Verordening (EU) 2022/869 verplicht is voor alle projectcategorieën. Alleen projecten die een aantoonbaar aanzienlijke bijdrage aan de duurzaamheid leverden, zijn verder beoordeeld door de in artikel 3 van Verordening (EU) 2022/869 bedoelde regionale groepen, die hebben bevestigd dat de betrokken projecten aan de criteria van artikel 4 van die verordening voldoen.

(4)

De Commissie heeft de kandidaat-projecten beoordeeld in het licht van de vereisten van artikel 3, lid 5.

(5)

De regionale groepen hebben op vergaderingen op technisch niveau overeenstemming bereikt over de ontwerplijsten van PGB’s/PWB’s.

(6)

Nadat het Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators (“ACER”) op 21 september 2023 adviezen heeft uitgebracht over de consistente toepassing van de beoordelingscriteria en de transregionale kosten-batenanalyse, hebben de besluitvormingsorganen van de regionale groepen de regionale lijsten op 25 oktober 2023 goedgekeurd. Overeenkomstig artikel 3, lid 3, punt a), van Verordening (EU) 2022/869 hebben de lidstaten op wiens grondgebied de projecten betrekking hebben, hun goedkeuring gegeven aan alle voorgestelde projecten voordat de regionale lijsten zijn vastgesteld.

(7)

Over de projecten die werden voorgesteld om in de Unielijst te worden opgenomen, is een openbare raadpleging gehouden. Bovendien zijn organisaties die relevante belanghebbenden vertegenwoordigen, waaronder vertegenwoordigers van derde landen, producenten, distributiesysteembeheerders, leveranciers, lokale bevolkingen en consumenten- en milieubeschermingsorganisaties, uitgenodigd voor de technische besprekingen in de regionale groepen en geraadpleegd over de projecten die worden voorgesteld voor opname in de Unielijst.

(8)

De PGB’s moeten worden ingedeeld overeenkomstig de strategische trans-Europese energie-infrastructuurprioriteiten in de volgorde die in bijlage I bij Verordening (EU) 2022/869 is vastgesteld. PWB’s, die niet verplicht zijn om de in bijlage I bij de TEN-E-verordening vermelde prioritaire corridors en gebieden voor energie-infrastructuur uit te voeren, moeten afzonderlijk worden vermeld op basis van de infrastructuurcategorie waartoe zij behoren en de regio waar zij zich bevinden.

(9)

De PGB’s/PWB’s op de lijst moeten op zichzelf staan of onderdeel van een cluster van verschillende PGB’s en PWB’s zijn, omdat zij onderling afhankelijk zijn of (potentieel) met elkaar concurreren.

(10)

In overeenstemming met de afwijking van artikel 24 van Verordening (EU) 2022/869 in het geval van Cyprus en Malta met betrekking tot één interconnectie voor elk van die lidstaten, heeft de Commissie de overeenkomstig artikel 24, leden (1) en (2), vereiste documentatie ontvangen. De respectieve projecten zijn gepresenteerd tijdens de vergaderingen van de regionale technische groepen en de desbetreffende documentatie, met uitzondering van bedrijfsgeheimen, is gepubliceerd. Eén interconnectie voor Malta en één interconnectie voor Cyprus, die nodig zijn om die lidstaten te verbinden met het trans-Europees gasnet, moeten daarom hun status van projecten van gemeenschappelijk belang behouden.

(11)

De Unielijst omvat projecten die zich in verschillende ontwikkelingsstadia bevinden, waaronder voorbereidend haalbaarheidsonderzoek, haalbaarheidsonderzoek, verlening van vergunningen en bouw. Wat betreft PGB’s/PWB’s die zich in een vroeg ontwikkelingsstadium bevinden, kunnen studies nodig zijn om aan te tonen dat deze technisch en economisch haalbaar zijn en dat deze voldoen aan de Uniewetgeving, met inbegrip van milieuwetgeving. In dat verband moeten de potentiële negatieve gevolgen voor het milieu adequaat worden vastgesteld, beoordeeld, en voorkomen of beperkt. Bovendien moeten relevante maatregelen voor aanpassing aan de klimaatverandering met betrekking tot de ontwikkeling van de projecten worden vastgesteld en in aanmerking worden genomen.

(12)

Dat projecten op de Unielijst zijn geplaatst, loopt niet vooruit op de resultaten van de desbetreffende milieubeoordeling en vergunningsprocedure.

(13)

De eerste Unielijst van PGB’s en PWB’s moet dienovereenkomstig worden vastgesteld,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

De eerste Unielijst van projecten van gemeenschappelijk belang en projecten van wederzijds belang overeenkomstig de bijlage bij deze verordening wordt vastgesteld.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie en blijft van kracht tot de inwerkingtreding van de gedelegeerde verordening tot vaststelling van de tweede Unielijst van projecten van gemeenschappelijk belang en projecten van wederzijds belang.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 28 november 2023.

Voor de Commissie

De voorzitter

Ursula VON DER LEYEN


(1)   PB L 152 van 3.6.2022, blz. 45.


BIJLAGE

Bijlage VII bij Verordening (EU) 2022/869 ter vervanging van bijlage VII bij Verordening (EU) nr. 347/2013 van het Europees Parlement en de Raad (1).

„BIJLAGE VII

UNIELIJST VAN PROJECTEN VAN GEMEENSCHAPPELIJK BELANG EN PROJECTEN VAN GEMEENSCHAPPELIJK BELANG (“UNIELIJST“),

zoals bedoeld in artikel 3, lid 4

A.   Beginselen die zijn toegepast bij het vaststellen van de Unielijst

1)   Clusters van PGB’s en PWB’s

Sommige PGB’s maken deel uit van een cluster omdat zij onderling afhankelijk zijn of potentieel of daadwerkelijk met elkaar concurreren. De volgende typen clusters van PGB/PWB’s worden gehanteerd:

een cluster van onderling afhankelijke PGB’s/PWB’s wordt gedefinieerd als een “Cluster X waarvan de volgende PGB’s/PWB’s deel uitmaken:”. Een dergelijk cluster wordt gevormd om PGB’s/PWB’s vast te stellen die allemaal nodig zijn om hetzelfde grensoverschrijdende knelpunt aan te pakken en die tot synergie leiden als zij samen worden uitgevoerd. In dit geval moeten alle betrokken PGB’s/PWB’s worden uitgevoerd om de voordelen op EU-schaal te bewerkstelligen;

een cluster van potentieel concurrerende PGB’s/PWB’s wordt gedefinieerd als een “Cluster X waarvan één of meer van de volgende PGB’s deel uitmaken:”. Een dergelijk cluster wordt gevormd als niet zeker is wat de omvang van het grensoverschrijdende knelpunt is. In dit geval hoeven niet alle in de clusters opgenomen PGB’s/PWB’s te worden uitgevoerd. Het wordt aan de markt overgelaten of slechts één, verschillende of alle PGB’s/PWB’s worden uitgevoerd, mits de nodige goedkeuringen inzake ruimtelijke ordening, vergunningen e.d. kunnen worden verkregen. Of de PGB’s/PWB’s noodzakelijk zijn, wordt opnieuw beoordeeld in het kader van een daaropvolgend PGB/PWB-selectieproces, waarin o.a. naar de benodigde capaciteit wordt gekeken, en

een cluster van concurrerende PGB’s/PWB’s wordt gedefinieerd als een “Cluster X waarvan één van de volgende PGB’s/PWB’s deel uitmaakt:”. Een dergelijk cluster heeft betrekking op één specifiek knelpunt. De omvang van het knelpunt is echter zekerder dan bij een cluster van potentieel concurrerende PGB’s/PWB’s, en daarom is bepaald dat slechts één van de PGB’s/PWB’s hoeft te worden uitgevoerd. Het wordt aan de markt overgelaten te bepalen welk PGB/PWB wordt uitgevoerd, mits de nodige goedkeuringen inzake ruimtelijke ordening, vergunningen e.d. kunnen worden verkregen. Zo nodig wordt de noodzakelijkheid van de PGB’s/PWB’s opnieuw beoordeeld in het kader van een daaropvolgend PGB/PWB-selectieproces.

een generieke corridor weerspiegelt bepaalde belangrijke infrastructuurbehoeften die zijn vastgesteld en waaraan de ingediende projecten niet adequaat konden voldoen.

Voor alle PGB’s/PWB’s gelden dezelfde, bij Verordening (EU) 2022/869 vastgestelde rechten en plichten.

2)   Behandeling van onderstations en compressorstations

Onderstations, rug-aan-rug-elektriciteitsstations en compressorstations worden beschouwd als onderdeel van PGB’s/PWB’s indien zij, naargelang het geval, geografisch op distributielijnen of naast pijpleidingen liggen. Onderstations, rug-aan-rug-stations en compressorstations worden beschouwd als op zichzelf staande PGB’s en zijn expliciet opgenomen op de Unielijst indien hun geografische locatie geen deel uitmaakt van distributielijnen of pijpleidingen, naargelang het geval. Hiervoor gelden de bij Verordening (EU) 2022/869 vastgestelde rechten en plichten.

(3)   Niet in aanmerking komende onderdelen van de PGB/PWB-projecten

Sommige PGB/PWB-projecten omvatten een of meer niet-subsidiabele investeringen. Deze investeringen, die hieronder worden opgesomd, mogen niet worden beschouwd als deel uitmakend van de Unielijst.

Sectie Guitiriz-Zamora (onderdeel van PGB 9.1.3)

Sectie Saint Martin de Crau-Cruzy (onderdeel van PGB of 9.1.5)

Sectie Freiburg-Offenbach (onderdeel van PGB 9.2.1)

Sectie Limburg en de verbinding daarvan met de noord-zuidbackbone in het oosten van Nederland (deel van PCI 9.6)

Schip (onderdeel van PCI 9.13.1)

Sectie Poggio Renatico-Gries Pass (onderdeel van PGB 10.1.1)

Sectie Karperi-Komotimi (onderdeel van PGB 10.3.1)

Sectie Kiruna-Luleå (onderdeel van PGB 11.1)

4 interne delen van de Finse pijpleiding Kyröskoski; Imatra; Loviisa via Kotka en Porvoo via Tolkinnen (geografische aanduidingen zijn bij benadering worden en uitsluitend als aanduiding gegeven) (onderdeel van PGB 11.2)

Pijpleiding in LT die verbinding maakt met Klaipeda (onderdeel van PGB 11.2)

Sectie Magdeburg-Potsdam (geografische aanduidingen zijn bij benadering en worden uitsluitend als aanduiding gegeven) (onderdeel van PGB 11.2)

Papierloos workflowbeheer, voicebot en chatbot, automatisering van personeelsbeheer, gezamenlijke veilingen SK-UA en activa voor toeristische grot (onderdeel van PGB 12.3)

4)   Projecten waarbij het PGB-nummer is gewijzigd ten opzichte van de vorige Unielijst

Projecten die deel uitmaken van de vorige Unielijst in het kader van de ingetrokken Verordening (EU) nr. 347/2013, waarvan het PGB-nummer is gewijzigd als gevolg van herschikkingen of nieuwe prioritaire corridors in Verordening (EU) 2022/869. Dit heeft betrekking op een aantal projecten die tot de volgende categorieën behoren: elektriciteit, slimme elektriciteitsnetten en CO2-netten. In dit geval wordt het vorige PGB-nummer uitsluitend ter informatie vermeld onder de naam van het project.

B.   Unielijst van projecten van gemeenschappelijk belang en projecten van wederzijds belang

1)   Noord-zuid elektriciteitsinterconnecties in West-Europa (“NSI West Electricity”)

In de regio ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

1.1

Interconnectie Portugal-Spanje tussen Beariz-Fontefría (ES), Fontefría (ES)-Ponte de Lima (PT) en Ponte de Lima-Vila Nova de Famalicão (PT), met inbegrip van onderstations in Beariz (ES), Fontefría (ES) en Ponte de Lima (PT) (nr. 2.17 op de vijfde PGB-lijst)

1.2

Interconnectie tussen Gatica (ES) en Cubnezais (FR) (momenteel bekend als “Biscay Gulf”) (nr. 2.7 op de vijfde PGB-lijst)

1.3

Interconnectie tussen La Martyre (FR) en Great Island of Knockraha (IE) (momenteel bekend als “Celtic Interconnector”) (nr. 1.6 op de vijfde PGB-lijst)

1.4

Cluster van interne lijnen in Duitsland, waarvan de volgende PGB’s deel uitmaken:

1.4.1

Interne lijn van Emden-Oost naar Osterath om de capaciteit van Noord-Duitsland naar het Rijnland te vergroten (momenteel bekend als “A-Nord”) (nr. 2.31.1 op de vijfde PGB-lijst)

1.4.2

Interne lijn tussen Heide/West naar Polsum om de capaciteit van Noord-Duitsland naar het Ruhr-gebied te vergroten (momenteel bekend als “Korridor B”) (nr. 2.31.2 op de vijfde PGB-lijst)

1.4.3

interne lijn van Wilhelmshaven naar Uentrop om de capaciteit van Noord-Duitsland naar het Ruhr-gebied te vergroten (momenteel bekend als “Korridor B”) (nr. 2.31.3 op de vijfde PGB-lijst)

1.5

Interne lijn in Duitsland tussen Brunsbüttel/Wilster naar Großgartach/Grafenrheinfeld om de capaciteit aan de noordelijke en zuidelijke grenzen te vergroten (momenteel bekend als “Südlink”) (nr. 2.10 op de vijfde PGB-lijst)

1.6

Interne lijn tussen Osterath en Philippsburg (DE) om de capaciteit in het westelijk grensgebied te vergroten (momenteel bekend als “Ultranet”) (nr. 2.9 op de vijfde PGB-lijst)

1.7

1.7.1

Interconnectie tussen Navarra (ES) en Landes (FR) (momenteel bekend als “Pyrenean crossing 1”) (nr. 2.27.2 op de vijfde PGB-lijst)

1.7.2

Interconnectie tussen de regio Aragón (ES) en Marsillon (FR) (momenteel bekend als “Pyrenean crossing 2”) (nr. 2.27.1 op de vijfde PGB-lijst)

1.8

Interconnectie tussen Lonny (FR) en Gramme (BE) (nr. 2.32 op de vijfde PGB-lijst)

1.9

Interne lijnen bij de noordelijke grens van België tussen Zandvliet en Lillo-Liefkenshoek (BE), en tussen Liefkenshoek en Mercator, met inbegrip van een onderstation in Lillo (BE) (momenteel bekend als “BRABO II + III”) (nr. 2.23 op de vijfde PGB-lijst)

1.10

Interconnectie tussen Corsica (FR) en Sardinië (IT) en het Italiaanse vasteland (momenteel bekend als “SACOI 3”) (nr. 2.4 op de vijfde PGB-lijst)

1.11

Opslaguitbreidingsproject Kaunertal (AT) (nr. 2.18 op de vijfde PGB-lijst)

1.12

Zuiverende pompopslag van waterkracht Navaleo (ES) (nr. 2.28.2 op de vijfde PGB-lijst)

1.13

Pompopslag van waterkracht Silvermines (IE) (nr. 2.29 op de vijfde PGB-lijst)

1.14

Pompopslag van waterkracht Riedl (DE) (nr. 2.30 op de vijfde PGB-lijst)

1.15

Omkeerbare hydraulische pompopslag LOS GUAJARES (ES)

1.16

Groene waterstofhub persluchtopslag (DK) (nr. 1.21 op de vijfde PGB-lijst)

1.17

Pompopslag van waterkracht WSK PULS (DE)

1.18

Omkeerbare hydraulische pompopslag AGUAYO II (ES)

In de regio ontwikkelde projecten van wederzijds belang:

Nr.

Omschrijving

1.19

Interconnectie tussen Sicilië (IT) en knooppunt Tunesië (TU) (moment bekend als “ELMED”) (nr. 2.33 op de vijfde PGB-lijst)

1.20

Interconnectie tussen Zeebrugge (BE) en Kemsley, Kent (UK) (momenteel bekend als “Cronos”)

1.21

Interconnectie tussen gebieden bij Emden (DE) en Corringham, Essex (UK) (momenteel bekend als “Tarchon”)

2)   Noord-zuid elektriciteitsinterconnecties in middenoostelijk en zuidoostelijk Europa (“NSI East Electricity”):

In de regio ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

2.1

Cluster Oostenrijk-Duitsland, waarvan de volgende PGB’s deel uitmaken:

2.1.1

Interconnectie tussen Isar/Altheim/Ottenhofen (DE) en St.Peter (AT) (nr. 3.1.1 op de vijfde PGB-lijst)

2.1.2

Interne lijn tussen St. Peter en Tauern (AT) (nr. 3.1.2 op de vijfde PGB-lijst)

2.1.3

Interne lijn tussen Westtirol en Zell/Ziller (AT) (nr. 3.1.4 op de vijfde PGB-lijst)

2.1.4

Interconnector tussen Pleinting (DE) en St. Peter (AT)

2.2

Interne lijn in Duitsland tussen Wolmirstedt en Isar (momenteel bekend als “SüdOstLink”) (nr. 3.12 op de vijfde PGB-lijst)

2.3

Cluster van interne lijnen in Tsjechië, waaronder de volgende:

2.3.1

Interne lijn tussen Vernerov en Vitkov (nr. 3.11.1 op de vijfde PGB-lijst)

2.3.2

Interne lijn tussen Prestice en Kocin (nr. 3.11.3 op de vijfde PGB-lijst)

2.3.3

Interne lijn tussen Kocin en Mirovka (nr. 3.11.4 op de vijfde PGB-lijst)

2.4

Interconnector tussen Würmlach (AT) en Somplago (IT) (nr. 3.4 op de vierde PGB-lijst)

2.5

Cluster Hongarije-Roemenië, waarvan de volgende PGB’s deel uitmaken:

2.5.1

Interconnector tussen Józsa (HU) en Oradea (RO)

2.5.2

Interne lijn tussen Urechesti (RO) en Targu Jiu (RO)

2.5.3

Interne lijn tussen Targu Jiu (RO) en Paroseni (RO)

2.5.4

Interne lijn tussen Paroseni (RO) en Baru Mare (RO)

2.5.5

Interne lijn tussen Baru Mare (RO) en Hasdat (RO)

2.6

Cluster Israël-Cyprus-Griekenland (momenteel bekend als “EuroAsia interconnector”), waarvan de volgende PGB’s deel uitmaken:

2.6.1

Interne lijn tussen Hadera (IL) en Kofinou (CY) (nr. 3.10.1 op de vijfde PGB-lijst)

2.6.2

Interconnectie tussen Kofinou (CY) en Korakia, Kreta (EL) (nr. 3.10.2 op de vijfde PGB-lijst)

2.7

Interconnector tussen Otrokovice (CZ) en Ladce (SK)

2.8

Interconnector tussen Lienz (AT) en regio Veneto (IT) (nr. 3.2.1 op de tweede PGB-lijst)

2.9

Pompopslag in Amfilochia (EL) (nr. 3.24 op de vijfde PGB-lijst)

2.10

Batterijsysteem voor energieopslag Ptolemaida (EL)

2.11

Modernisering van de pompopslag van waterkracht in Čierny Váh (SK) (momenteel bekend als “SE Integrator”)

In de regio ontwikkelde projecten van wederzijds belang:

Nr.

Omschrijving

2.12

Interconnector tussen Subotica (RS) en Sándorfalva (HU)

2.13

Interconnectie tussen Wadi El Natroon (EG) en Mesogeia/St Stefanos (EL) (momenteel bekend als “GREGY Interconnector”)

(3)   Interconnectieplan voor de energiemarkt in het Oostzeegebied voor elektriciteit (BEMIP Electricity)

In de regio ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

3.1

Interne lijn tussen Stanisławów and Ostrołęka (PL) (nr. 4.5.2 op de vijfde PGB-lijst)

3.2

Pompopslag van elektriciteit in Estland (nr. 4.6 op de vijfde PGB-lijst)

3.3

Integratie en synchronisatie van het elektriciteitssysteem van de Baltische staten met de Europese netten, waarvan de volgende PGB’s deel uitmaken:

3.3.1

Interne lijn tussen Tsirguliina (EE) and Valmiera (LV) (nr. 4.8.3 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.2

Interne lijn tussen Viru en Tsirguliina (EE) (nr. 4.8.4 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.3

Interne lijn tussen Paide en Sindi (EE) (nr. 4.8.7 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.4

Interne lijn tussen Vilnius en Neris (LT) (nr. 4.8.8 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.5

Verdere infrastructuuraspecten van de synchronisatie van het elektriciteitssysteem van de Baltische staten met het Europese continentale netwerk (nr. 4.8.9 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.6

Interconnectie tussen Litouwen en Polen (momenteel bekend als “Harmony Link”) (nr. 4.8.10 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.7

Nieuw 330 kV-onderstation Mūša (LT) (nr. 4.8.13 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.8

Interne lijn tussen Bitenai en KHAE (LT) (nr. 4.8.14 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.9

Nieuw 330 kV-onderstation Darbėnai (LT) (nr. 4.8.15 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.10

Interne lijn tussen Darbenai en Bitenai (LT) (nr. 4.8.16 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.11

Interne lijn tussen Dunowo en Żydowo Kierzkowo (PL) (nr. 4.8.18 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.12

Interne lijn tussen Piła Krzewina and Żydowo Kierzkowo (PL) (nr. 4.8.19 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.13

Interne lijn Morzyczyn-Dunowo-Słupsk-Żarnowiec (PL) (nr. 4.8.21 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.14

Interne lijn Żarnowiec-Gdańsk/Gdańsk Przyjaźń-Gdańsk Błonia (PL) (nr. 4.8.22 op de vijfde PGB-lijst)

3.3.15

Synchrone condensatoren voor inertie, spanningsstabiliteit, frequentiestabiliteit en kortsluitvermogen in Litouwen, Letland en Estland (nr. 4.8.23 op de vijfde PGB-lijst)

3.4

Derde interconnectie tussen Finland en Zweden (momenteel bekend als de “Aurora line”), waarvan de volgende PGB’s deel uitmaken:

3.4.1

Interconnectie tussen Finland en Noord-Zweden (nr. 4.10.1 op de vijfde PGB-lijst)

3.4.2

Interne lijn tussen Keminmaa en Pyhänselkä (FI) (nr. 4.10.2 op de vijfde PGB-lijst)

3.5

Vierde interconnectie tussen Finland en Zweden (momenteel bekend als

“Aurora line 2”)

3.6

Interconnectie tussen Finland en Estland (momenteel bekend als “Estlink 3”)

4)   Offshore-elektriciteitsnetten in de noordelijke zeeën (NSOG):

In de regio ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

4.1

Een of meer hubs in de Noordzee met interconnectoren naar aangrenzende Noordzeelanden (Denemarken, Duitsland, Nederland) (momenteel bekend als “North Sea Wind Power Hub”) (nr. 1.19 op de vijfde PGB-lijst)

4.2

Hybride offshore-interconnector tussen België en Denemarken (momenteel bekend als “Triton Link”)

4.3

Offshore-hoogspanningsonderstation en aansluiting op Menuel (FR) (momenteel bekend als “Offshore Wind connection Centre Manche 1”)

4.4

Offshore-hoogspanningsonderstation en aansluiting op Tourbe (FR) (momenteel bekend als “Offshore Wind connection Centre Manche 2”)

In de regio ontwikkelde projecten van wederzijds belang:

Nr.

Omschrijving

4.5

Multifunctionele interconnector tussen modulair offshore-net 2 (BE) en Leisten (UK) (momenteel bekend als “Nautilus”) (nr. 1.15 op de vierde PGB-lijst)

4.6

Multifunctionele HVDC-interconnectie tussen Groot-Brittannië en Nederland (momenteel bekend als “LionLink”)

5)   Interconnectieplan voor de energiemarkt in het Oostzeegebied voor offshore-elektriciteitsnetwerk (“BEMIP offshore”):

In de regio ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

5.1

Hybride offshore-interconnector tussen Letland en Estland (momenteel bekend als “Elwind”)

5.2

Bornholm Energy Island (BEI) Hybride offshore-interconnector tussen Denemarken en Duitsland

6)   Offshore-elektriciteitsnetten voor Zuid- en West-Europa (SW offshore):

In de regio ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

6.1

Aansluiting offshore-windenergie Occitanië (FR)

6.2

Aansluiting offshore-windenergie PACA (FR)

7)   Offshore-elektriciteitsnetten voor Zuid- en Oost-Europa (SE offshore):

Voor deze corridor zijn geen projecten ingediend.

8)   Atlantische offshorenetwerken:

In de regio ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

8.1

Aansluiting offshore-windenergie Zuid-Bretagne (FR)

8.2

Aansluiting offshore-windenergie regio Sud Atlantique (FR)

9)   Waterstofinterconnecties in West-Europa (HI-West):

In de regio ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

9.1

Corridor Portugal-Spanje-Frankrijk-Duitsland:

9.1.1

Interne waterstofinfrastructuur in Portugal

9.1.2

Waterstofinterconnector Portugal-Spanje

9.1.3

Interne waterstofinfrastructuur in Spanje

9.1.4

Waterstofinterconnector Spanje-Frankrijk (momenteel bekend als “BarMar”)

9.1.5

Interne waterstofinfrastructuur in Frankrijk, die in verbinding staat met Duitsland (momenteel bekend als “HyFen”)

9.1.6

Interne waterstofinfrastructuur in Duitsland, die in verbinding staat met Frankrijk (momenteel bekend als “H2Hercules South”)

9.2

Grensoverschrijdende waterstofvalleien Frankrijk-Duitsland:

9.2.1

Waterstofvallei in Duitsland tot aan de Franse grens (momenteel bekend als “RHYn”)

9.2.2

Waterstofvallei in Frankrijk tot aan de Duitse grens (momenteel bekend als “Mosahyc”)

9.3

Interne waterstofinfrastructuur in Frankrijk tot aan de grens met België (momenteel bekend als de Frans-Belgische H2-corridor)

9.4

Interne waterstofinfrastructuur in Duitsland (momenteel bekend als “H2ercules West”)

9.5

Interne waterstofinfrastructuur in België (momenteel bekend als “Belgian Hydrogen Backbone”)

9.6

Interne waterstofinfrastructuur in Nederland (momenteel bekend als “National Hydrogen Backbone”)

9.7

Waterstofinterconnectoren National Hydrogen Backbone (NL) met Duitsland:

9.7.1

Waterstofinterconnector van de noord-zuidbackbone in het oosten naar Oude (NL) met H2ercules North (DE)

9.7.2

Waterstofinterconnector van de noord-zuidbackbone in het oosten naar Vlieghuis (NL)- Vlieghuis-Ochtrup (DE)

9.7.3

Waterstofinterconnector van Nederland naar Duitsland (momenteel bekend als “Delta Rhine Corridor H2”)

9.8

Offshorewaterstofpijpleiding Duitsland (momenteel bekend als “AquaDuctus”)

9.9

Waterstofinterconnector Denemarken-Duitsland:

9.9.1

Interne waterstofinfrastructuur in Duitsland (momenteel bekend als “HyperLink III”)

9.9.2

Interne waterstofinfrastructuur in Denemarken (momenteel bekend als “DK Hydrogen Pipeline West”)

9.10

Ontvangstvoorzieningen voor ammoniak in België:

9.10.1

Ammoniakontvangstvoorziening Antwerpen

9.10.2

Ammoniakontvangstvoorziening Amplifhy Antwerpen

9.10.3

Ontwikkeling van ammoniakontvangstvoorziening New Molecules Zeebrugge

9.11

Ontvangstvoorzieningen voor ammoniak in Duitsland:

9.11.1

Ammoniakontvangstvoorziening terminal Brunsbüttel

9.11.2

Ammoniakontvangstvoorziening Wilhelmshaven (BP)

9.11.3

Ammoniakontvangstvoorziening Wilhelmshaven (Uniper)

9.12

Ontvangstvoorzieningen in Nederland:

9.12.1

Rotterdam LH2-ontvangstvoorziening

9.12.2

Ammoniakontvangstvoorziening Amplifhy Rotterdam

9.12.3

Ammoniakontvangstvoorziening ACE Rotterdam

9.13

Ammoniakontvangstvoorziening Duinkerken (FR)

9.14

H2Sines.RDAM-elektrolyse-installatie (PT)

9.15

Elektrolyse-installaties in Spanje:

9.15.1

Elektrolyse-installatie van het waterstofnetwerk Tarragona

9.15.2

Grootschalige elektrolyse-installatie Bilbao

9.15.3

Grootschalige elektrolyse-installatie Cartagena

9.15.4

Elektrolyse-installatie Valle Andaluz del hidrógeno verde

9.15.5

Elektrolyse-installatie Asturias H2 valley

9.16

Elektrolyse-installaties in Frankrijk:

9.16.1

Elektrolyse-installatie CarlHYng

9.16.2

Elektrolyse-installatie Emil’hy

9.16.3

Elektrolyse-installatie HyGreen

9.16.4

Elektrolyse-installatie H2V Valenciennes

9.16.5

Elektrolyse-installatie H2Thionville

9.17

Elektrolyse-installaties in Nederland:

9.17.1

Elektrolyse-installatie Enecolyser

9.17.2

Elektrolyse-installatie H2-Fifty

9.17.3

Elektrolyse-installatie SeaH2Land

9.18

Elektrolyse-installaties in Duitsland:

9.18.1

Elektrolyse-installatie Green Wilhelmshaven

9.18.2

Elektrolyse-installatie CHC Wilhelmshaven

9.19

Elektrolyse-installatie Jytske Banke (DK)

9.20

Deense waterstofopslag (DK)

9.21

Waterstofopslag HyStock (NL)

9.22

Waterstofopslag in Duitsland:

9.22.1

Waterstofopslag in zoutlaag Harsefeld

9.22.2

Waterstofopslag Gronau-Epe

9.23

Opslag GeoH2 (FR)

9.24

Waterstofopslag in Spanje:

9.24.1

Waterstofopslag Noord — 1

9.24.2

Waterstofopslag Noord — 2

In de regio ontwikkelde projecten van wederzijds belang:

Nr.

Omschrijving

9.25

Offshorewaterstofpijpleiding Noorwegen-Duitsland (momenteel bekend als “CHE Pipeline”)

10)   Waterstofinterconnecties in middenoostelijk en zuidoostelijk Europa (“HI—East”):

In de regio ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

10.1

Waterstofcorridor Italië — Oostenrijk — Duitsland:

10.1.1

Interne waterstofinfrastructuur in Italië (momenteel bekend als “Italian H2 Backbone”)

10.1.2

Interne waterstofinfrastructuur in Oostenrijk (momenteel bekend als “H2 Readiness of the TAG pipeline system”)

10.1.3

Interne waterstofinfrastructuur in Oostenrijk (momenteel bekend als “H2 Backbone WAG en Penta West”)

10.1.4

Interne waterstofinfrastructuur in Duitsland (momenteel bekend als “HyPipe Bavaria — The Hydrogen Hub”)

10.2

Waterstofinterconnector tussen Tsjechië en Duitsland:

10.2.1

Interne waterstofinfrastructuur in Tsjechië naar Duitsland

10.2.2

Interne waterstofinfrastructuur in Duitsland (momenteel bekend als “FLOW East — Making Hydrogen Happen”)

10.3

Waterstofinterconnector tussen Griekenland en Bulgarije:

10.3.1

Interne waterstofinfrastructuur in Griekenland naar de Bulgaarse grens

10.3.2

Interne waterstofinfrastructuur in Bulgarije naar de Griekse grens

10.4

Generieke corridor voor de distributie van waterstof van Oekraïne naar Slowakije, Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland

11)   Interconnectieplan voor de energiemarkt in het Oostzeegebied voor waterstof (“BEMIP Hydrogen”):

In de regio ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

11.1

Waterstofinterconnector tussen Zweden en Finland (momenteel bekend als “Nordic Hydrogen Route-Bothnian Bay”)

11.2

Waterstofinterconnector tussen Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Duitsland (momenteel bekend als “Nordic-Baltic Hydrogen Corridor”)

11.3

Waterstofinterconnector tussen Zweden, Finland en Duitsland (momenteel bekend als “Baltic Sea Hydrogen Collector”)

12)   Prioritair thematisch gebied Invoering van slimme elektriciteitsnetten:

Op dit thematische gebied ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

12.1

ACON (Again COnnected Networks) (CZ, SK) bevordert de integratie van de Tsjechische en Slowaakse elektriciteitsmarkten door de efficiëntie van distributienetwerken te verbeteren (nr. 10.4 op de vijfde PGB-lijst)

12.2

Carmen (BG, RO) versterkt de grensoverschrijdende onderlinge samenwerking tussen DSB’s en gegevensuitwisseling, verbetert de onderlinge samenwerking tussen DSB’s, investeert in de uitbreiding van het net en vergroot de integratiecapaciteit van nieuwe hernieuwbare energiebronnen en verbetert de stabiliteit, veiligheid en flexibiliteit van het net (nr. 10.10 op de vijfde PGB-lijst)

12.3

Danube InGrid (HU, SK) integreert het gedrag en de acties van alle op de elektriciteitsnetten in Hongarije en Slowakije aangesloten marktgebruikers op een efficiënt manier (nr. 10.7 op de vijfde PGB-lijst)

12.4

Gabreta Smart Grids (CZ, DE) vergroot de netwerkhostingcapaciteit, maakt monitoring en controle op afstand van MV-netten mogelijk en verbetert de netobservatie en netwerkplanning (nr. 10.11 op de vijfde PGB-lijst)

12.5

GreenSwitch (AT, HR, SI) vergroot de hostingcapaciteit voor gedistribueerde hernieuwbare energiebronnen en de efficiënte integratie van nieuwe belastingen, verbetert de mogelijkheden om het distributienetwerk te monitoren en vergroot de grensoverschrijdende capaciteit (nr. 10.12 op de vijfde PGB-lijst)

13)   Prioritair thematisch gebied Grensoverschrijdend koolstofdioxidenetwerk:

Op dit thematische gebied ontwikkelde projecten van gemeenschappelijk belang:

Nr.

Omschrijving

13.1

CO2 TransPorts zal infrastructuur tot stand brengen om zo de grootschalige afvang, transport en opslag van CO2 uit de havengebieden Rotterdam, Antwerpen en Noordzee te vergemakkelijken (nr. 12.3 op de vijfde PGB-lijst)

13.2

Aramis — grensoverschrijdend project voor transport en opslag van CO2, opname van uitstoters in het achterland van het Rotterdamse havengebied, transport via een pijpleiding naar opslag op het Nederlandse continentale plat (nr. 12.7 op de vijfde PGB-lijst)

13.3

ECO2CEE — vrij toegankelijk grensoverschrijdend CO2-transport en -opslag met geplande opslaglocaties in Denemarken, Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk (uitbreiding van nr. 12.9 op de vijfde PGB-lijst)

13.4

Bifrost — transport- en opslagproject met offshore-opslag in DK van uitstoters uit Denemarken, Duitsland en Polen

13.5

Callisto — ontwikkeling van multimodale CO2-hubs in het Middellandse Zeegebied waar CO2-emissies uit Frankrijk en Italië worden opgeslagen

13.6

CCS-Baltic Consortium — grensoverschrijdend CO2-vervoer per spoor tussen Letland en Litouwen met een multimodale LCO2-terminal in Klaipeda

13.7

Delta Rhine Corridor — project voor het vervoer van CO2 via pijpleidingen van uitstoters in het Ruhrgebied in Duitsland en de regio Rotterdam in Nederland naar offshore-opslag voor de Nederlandse kust

13.8

EU2NSEA — grensoverschrijdend CO2-netwerk ontwikkeld door België, Duitsland en Noorwegen om ook CO2 te verzamelen uit DK, FR, LV, NL, PL en SE, met opslag op het Noors continentaal plat

13.9

GT CCS Kroatië — aanleg van infrastructuur voor het vervoer via pijpleidingen in Kroatië en Hongarije, met ondergrondse opslag in Kroatië

13.10

Norne — vervoersinfrastructuur in Denemarken met onshore- en mogelijk offshore-opslag, waarbij vooral uitstoters uit DK, SE, BE en het VK per schip CO2 naar DK zullen vervoeren

13.11

Prinos — offshore-opslag in het Prinos-veld voor emissies uit EL (transport via een pijpleiding) en uit BG, HR, CY, EL, IT en SI (transport per schip)

13.12

Pycasso — transport en opslag van CO2 van industriële uitstoters uit FR en ES op een onshore-opslaglocatie in het zuidwesten van FR

Op dit thematische gebied ontwikkelde projecten van wederzijds belang:

Nr.

Omschrijving

13.13

Northern Lights — een project voor een grensoverschrijdende CO2-verbinding tussen verschillende Europese afvanginitiatieven (onder meer in België, Duitsland, Ierland, Frankrijk en Zweden) per schip naar opslag op het Noorse continentaal plat (nr. 12.4 op de vijfde PGB-lijst)

13.14

Nautilus CCS — Emissies uit de regio’s Le Havre, Duinkerken, Duisburg en Rogaland die worden afgevangen en per schip vervoerd naar verschillende putten in de Noordzee (uitbreiding van nr. 12.8 op de vijfde PGB-lijst)

14)   Prioritair thematisch gebied Invoering van slimme gasnetten:

Geen van de ingediende projecten voor deze categorie werd in aanmerking genomen.

15)   Projecten die hun status van project van gemeenschappelijk belang behouden (afwijking van artikel 24):

Nr.

Omschrijving

15.1

Connectie van Malta met het Europese gasnet — pijpleidinginterconnectie met Italië te Gela (nr. 5.19 op de vijfde PGB-lijst)

15.2

Pijpleiding van de gasreserves in de oostelijke Middellandse Zee naar het vasteland van Griekenland via Cyprus en Kreta (momenteel bekend als “EastMed Pipeline”), met meet- en regelstation in Megalopoli (nr. 7.3.1 op de vijfde PGB-lijst)


(1)  Verordening (EU) nr. 347/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2013 betreffende richtsnoeren voor de trans-Europese energie-infrastructuur en tot intrekking van Beschikking nr. 1364/2006/EG en tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 713/2009, (EG) nr. 714/2009 en (EG) nr. 715/2009 (PB L 115 van 25.4.2013, blz. 39).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1041/oj

ISSN 1977-0758 (electronic edition)