PERUSTELUT

1.DELEGOIDUN SÄÄDÖKSEN TAUSTA

Tällä komission delegoidulla direktiivillä muutetaan tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU 1 (uudelleenlaadittu) (RoHS-direktiivi) liitettä III sen mukauttamiseksi tieteen ja tekniikan kehitykseen. Muutos koskee poikkeusta, jolla sallitaan elohopean käyttö yleiskäyttöön tarkoitetuissa alle 30 watin yksikantaisissa pienloistelampuissa, joiden käyttöikä on vähintään 20 000 tuntia,

RoHS‑direktiivin 4 artiklalla rajoitetaan tiettyjen vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Tällä hetkellä rajoitetut aineet luetellaan direktiivin liitteessä II, ja niitä on kymmenen: lyijy, elohopea, kadmium, kuudenarvoinen kromi, polybromibifenyylit (PBB), polybromidifenyylieetterit (PBDE), bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatti (DEHP), butyylibentsyyliftalaatti (BBP), dibutyyliftalaatti (DBP) ja di-isobutyyliftalaatti (DIBP). Liitteessä III ja IV luetellaan sellaisiin käyttötarkoituksiin tarkoitettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden materiaalit ja komponentit, jotka on vapautettu 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta aineiden käyttörajoituksesta.

Direktiivin 5 artiklassa säädetään liitteiden III ja IV mukauttamisesta tieteen ja tekniikan kehitykseen, muun muassa myöntämällä, uusimalla tai peruuttamalla poikkeuksia. Direktiivin 5 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaan poikkeuksia saa sisällyttää liitteisiin III ja IV ainoastaan, jos tällainen sisällyttäminen ei vaikuta heikentävästi asetuksen (EY) N:o 1907/2006 2 (REACH-asetus) mukaiseen ympäristön- ja terveydensuojeluun ja jokin seuraavista edellytyksistä täyttyy: i) aineen poistaminen tai korvaaminen suunnittelumuutoksilla tai materiaaleilla ja komponenteilla, jotka eivät edellytä liitteessä II lueteltujen materiaalien tai aineiden käyttöä, on tieteellisistä tai teknisistä syistä mahdoton toteuttaa; ii) korvaavien aineiden luotettavuutta ei pystytä varmistamaan; iii) korvaavasta aineesta ympäristölle, terveydelle ja kuluttajien turvallisuudelle aiheutuvat kokonaishaitat ovat todennäköisesti merkittävämpiä kuin siitä ympäristölle, terveydelle ja kuluttajien turvallisuudelle koituvat kokonaishyödyt.

Poikkeuksia ja niiden kestoa koskevissa päätöksissä on otettava huomioon myös korvaavien aineiden saatavuus ja korvaamisen sosioekonomiset vaikutukset. Poikkeusten kestoa koskevissa päätöksissä on huomioitava mahdolliset vaikutukset innovointiin. Poikkeuksen kokonaisvaikutuksiin on sovellettava tarvittaessa elinkaariajattelua.

Lisäksi 5 artiklan 1 kohdassa säädetään, että komission on annettava yksittäisiä delegoituja säädöksiä tiettyihin käyttötarkoituksiin tarkoitettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden materiaalien ja komponenttien sisällyttämiseksi liitteissä III ja IV oleviin luetteloihin tai tarvittaessa niiden poistamiseksi luetteloista. Poikkeusta koskevien hakemusten toimittamisessa noudatettava menettely kuvataan 5 artiklan 3 kohdassa ja liitteessä V.

2.SÄÄDÖKSEN HYVÄKSYMISTÄ EDELTÄNEET KUULEMISET

Komissio vastaanottaa talouden toimijoilta poikkeusten myöntämistä tai uusimista koskevia, RoHS-direktiivin 5 artiklan 3 kohdan ja liitteen V mukaisia pyyntöjä 3 .

Liitteessä III olevassa nykyisessä poikkeuksessa 1 g sallitaan elohopean käyttö yksikantaisissa pienloistelampuissa silloin, kun elohopean määrä purkausputkea kohden on enintään:

1g Yleiskäyttöön tarkoitetuissa loistelampuissa < 30 W, joiden käyttöikä on vähintään 20 000 tuntia: 3,5 mg.

Komissio vastaanotti 28. kesäkuuta 2016 poikkeuksen uusimista koskevan hakemuksen, jonka sama hakija esitti uudelleen lisätiedoin 17. tammikuuta 2020. Hakija vetosi lähinnä siihen, ettei elohopeattomia korvaavia tuotteita ole saatavilla 4 . RoHS-direktiivin (5 artiklan 5 kohdan toinen alakohta) vaatimusten mukaisesti poikkeus pysyy voimassa siihen asti, kun komissio tekee päätöksen uusimista koskevasta hakemuksesta.

Poikkeuksen uusimista koskevan hakemuksen arvioimiseksi komissio käynnisti kesäkuussa 2017 tutkimuksen 5 vaaditun teknisen ja tieteellisen arvioinnin tekemiseksi. Tutkimus saatiin päätökseen vuonna 2018 ja siihen sisältyi kahdeksan viikkoa kestänyt sidosryhmien avoin verkkokuuleminen. Kuulemisten aikana saatiin yksi kannanotto, jota seurasi tutkimusraportissa dokumentoitu tietojenvaihto. Tutkimus sisälsi kattavat tiedot korvaavien tuotteiden saatavuudesta, myös vuoden 2020 arviot.

Komissio kuuli RoHS-direktiivin nojalla annettavia delegoituja säädöksiä käsittelevää jäsenvaltioiden asiantuntijaryhmää 29. lokakuuta 2018 järjestetyssä asiantuntijakokouksessa ja keräsi jäsenvaltioiden kannat ehdotettuun toimintatapaan. Se on toteuttanut kaikki 5 artiklan 3–7 kohdan mukaisesti vaaditut menettelyvaiheet, jotka liittyvät rajoitettuja aineita koskeviin poikkeuksiin 6 . Neuvostolle ja Euroopan parlamentille ilmoitettiin kaikista toimista.

Taustatutkimuksessa tuotiin esiin seuraavat seikat:

·poikkeuksen piiriin kuuluville lampuille on saatavilla luotettavia elohopeattomia vaihtoehtoja valodiodien (LED) muodossa;

·tiedot osoittavat, että ympäristöön, terveyteen ja kuluttajien turvallisuuteen kohdistuvien vaikutusten osalta korvaaminen estäisi kyseisten lamppujen sisältämän elohopean markkinoille saattamisen ja vähentäisi samalla valaistukseen kulutettavaa energiaa;

·korvaamisen sosioekonomisten vaikutusten osalta kustannusten odotetaan ainoastaan aikaistavan kustannuksia, joita odotetaan jo käynnissä olevasta luonnollisesta käytöstä poistamisesta, eikä niitä pidetä pakollisesta käytöstä poistamisesta aiheutuvina lisäkustannuksina.

Yhteenvetona todetaan, että tieteellisten ja teknisten arviointien perusteella, mukaan lukien sidosryhmien kuulemiset, mitkään poikkeuksen myöntämisen edellytykset eivät enää täyty poikkeuksen 1 g osalta.

Delegoidun direktiivin luonnos julkaistiin paremman sääntelyn suuntaviivojen mukaisesti paremman sääntelyn portaalissa, jossa se oli nähtävillä yleistä palautetta varten neljän viikon ajan. Säädösluonnoksesta järjestetyn kuulemisen aikana yleisöltä saatiin 13 vastausta. Esille tuotuja seikkoja tarkasteltiin, eikä luonnokseen pidetty tarpeellisena tehdä muutoksia.

3.DELEGOIDUN SÄÄDÖKSEN OIKEUDELLINEN SISÄLTÖ

Delegoidulla direktiivillä peruutetaan direktiivin 2011/65/EU liitteessä III mainittu poikkeus 1 g, joka koskee elohopean käyttöä tiettyihin käyttötarkoituksiin.

Asiaa tukeviin tutkimuksiin ja kuulemisiin perustuvassa komission arvioinnissa poikkeusta koskevasta hakemuksesta todettiin, että hakemus ei täytä yhtäkään 5 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetyistä edellytyksistä, joiden mukaisesti olisi perusteltua jatkaa poikkeuksen voimassaoloa. Elohopean korvaaminen luotettavilla korvaavilla aineilla tämän poikkeuksen soveltamisalaan kuuluvissa lamppuluokissa on tieteellisesti ja teknisesti toteutettavissa, ja on esitetty näyttöä siitä, että korvaamisen kokonaisvaikutus suurelta osin kumoaa mahdolliset kielteiset vaikutukset ympäristöön, terveyteen ja kuluttajien turvallisuuteen liittyvien näkökohtien osalta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että poikkeuksen edellytykset eivät enää täyty ja että poikkeus 1 g on poistettava 5 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti.

Tämän poikkeuksen voimassaolon päättymispäivä on asetettu RoHS-direktiivin 5 artiklan 6 kohdan mukaisesti. Kyseisessä kohdassa säädetään, että jos poikkeus peruutetaan, sen voimassaolo päättyy aikaisintaan 12 kuukauden ja viimeistään 18 kuukauden kuluttua kyseisen päätöksen tekopäivästä.

Voimassaolon päättymispäivää vahvistettaessa on otettava huomioon, että pieneen osaan tämän poikkeuksen soveltamisalaan kuuluvista lampputyypeistä 7 sovelletaan ekologisen suunnittelun vaatimusten asettamisesta valonlähteille ja erillisille liitäntälaitteille annetun komission asetuksen (EU) 2019/2020 liitteessä II vahvistettuja vaatimuksia, joita sovelletaan 1. syyskuuta 2021 alkaen. Näiden vaatimusten täyttäminen johtaa siihen, että kyseisiä lamppuja ei enää saateta markkinoille kyseisen päivämäärän jälkeen. Tämä on yhdenmukaista komission RoHS-direktiivin nojalla tekemän arvioinnin kanssa, mukaan lukien sosioekonominen analyysi, jossa todettiin, että poikkeuksen piiriin kuuluville lampuille on jo laajasti saatavilla riittävän luotettavia elohopeattomia korvaavia tuotteita ja että elohopean korvaaminen näissä lampuissa on tieteellisesti ja teknisesti toteutettavissa. Koko RoHS-direktiivin mukaisen poikkeuksen osalta on kuitenkin otettava huomioon, että edellä mainitun ekosuunnitteluasetuksen vaatimukset eivät koske suurinta osaa poikkeuksen piiriin kuuluvista lampuista eli pienloistelamppuja, joissa ei ole kiinteää liitäntälaitteita. Tämän erityistilanteen vuoksi, joka koskee suurinta osaa poikkeuksen piiriin kuuluvista lampuista, voimassaoloa on jatkettava mahdollisimman kauan eli 18 kuukauden ajan voimassaolon päättämistä koskevan päätöksen tekemisestä, jotta voidaan ottaa huomioon näihin lamppuihin liittyvät olosuhteet ja välttää korvaamisesta markkinaosapuolille aiheutuvat tarpeettoman suuret sosioekonomiset kustannukset, erityisesti niiden lamppujen osalta, joiden korvaaminen on monimutkaisempaa.

Oikeudellisena välineenä on delegoitu direktiivi, mikä on linjassa direktiivin 2011/65/EU kanssa, etenkin sen 5 artiklan 1 kohdassa ja 20 artiklassa säädetyn säädösvallan siirron osalta.

Delegoidun direktiivin tavoitteena on edistää ihmisten terveyden ja ympäristön suojelua ja yhdenmukaistaa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sisämarkkinoiden toimintaa koskevia säännöksiä poistamalla kiellettyjen aineiden tiettyjä käyttötarkoituksia koskeva poikkeus RoHS-direktiivin säännösten ja edellytysten mukaisesti sekä liitteiden III ja IV mukauttamista tieteen ja tekniikan kehitykseen koskevan menettelyn mukaisesti.

Delegoidulla direktiivillä ei ole vaikutuksia EU:n talousarvioon.

KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI (EU) …/…,

annettu 13.12.2021,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU liitteen III muuttamisesta sen mukauttamiseksi tieteen ja tekniikan kehitykseen siltä osin kuin on kyse poikkeuksesta, joka koskee elohopean käyttöä yleiskäyttöön tarkoitetuissa alle 30 watin yksikantaisissa pienloistelampuissa, joiden käyttöikä on vähintään 20 000 tuntia

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa 8 päivänä kesäkuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU 8 ja erityisesti sen 5 artiklan 1 kohdan b alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Direktiivissä 2011/65/EU edellytetään jäsenvaltioiden varmistavan, etteivät markkinoille saatetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisällä mainitun direktiivin liitteessä II lueteltuja vaarallisia aineita. Kyseistä rajoitusta ei sovelleta tiettyihin käyttötarkoituksiin, jotka luetellaan kyseisen direktiivin liitteessä III.

(2)Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden eri luokat, joihin direktiiviä 2011/65/EU sovelletaan, luetellaan mainitun direktiivin liitteessä I.

(3)Elohopea on rajoitusten kohteena oleva aine, joka mainitaan direktiivin 2011/65/EU liitteessä II.

(4)Komissio myönsi delegoidulla direktiivillä 2014/14/EU 9 poikkeuksen, joka koskee elohopean 3,5 mg:n enimmäismäärän käyttöä yleisvalaistukseen tarkoitetuissa alle 30 watin yksikantaisissa loistelampuissa, joiden käyttöikä on vähintään 20 000 h, jäljempänä ’poikkeus’, ja kyseinen poikkeus sisältyy nykyisin direktiivin 2011/65/EU liitteessä III olevaan luetteloon poikkeuksena 1 g. Direktiivin 2014/14/EU liitteen III mukaisesti poikkeuksen voimassaolon oli määrä päättyä 31 päivänä joulukuuta 2017.

(5)Elohopeaa käytetään yksikantaisissa pienloistelampuissa ultraviolettivalon tuottamiseen; lampun fluoresoiva pinnoite muuntaa ultraviolettivalon näkyväksi valoksi.

(6)Komissio vastaanotti 28 päivänä kesäkuuta 2016, eli direktiivin 2011/65/EU 5 artiklan 5 kohdassa säädetyssä määräajassa, poikkeuksen uusimista koskevan hakemuksen, jäljempänä ’uusimista koskeva hakemus’, joka päivitettiin uusitulla hakemuksella 17 päivänä tammikuuta 2020. Direktiivin 2011/65/EU 5 artiklan 5 kohdan mukaisesti poikkeus pysyy voimassa siihen asti, kun on tehty päätös uusimista koskevasta hakemuksesta.

(7)Uusimista koskevan hakemuksen arvioinnissa otettiin huomioon korvaavien tuotteiden saatavuus ja korvaamisen sosioekonomiset vaikutukset ja todettiin, että poikkeuksen piiriin kuuluville lampuille on saatavilla riittävän luotettavia elohopeattomia korvaavia tuotteita ja että korvaaminen on tieteellisesti ja teknisesti toteutettavissa. Arvioinnissa todettiin lisäksi, että korvaamisen hyödyt ovat selvästi suuremmat kuin mahdolliset kielteiset vaikutukset. Arviointiin sisältyi direktiivin 2011/65/EU 5 artiklan 7 kohdan mukainen sidosryhmien kuuleminen. Kuulemisen yhteydessä saadut huomautukset julkistettiin asiaa koskevalla verkkosivustolla.

(8)Koska direktiivin 2011/65/EU 5 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetyt edellytykset eivät enää täyty, poikkeus olisi peruutettava.

(9)Poikkeuksen voimassaolon päättymispäivä olisi asetettava direktiivin 2011/65/EU 5 artiklan 6 kohdan mukaisesti. Pieneen osaan tämän poikkeuksen soveltamisalaan kuuluvista lampputyypeistä 10 sovelletaan komission asetuksen (EU) 2019/2020 11 liitteessä II vahvistettuja ekosuunnitteluvaatimuksia, joita sovelletaan 1 päivästä syyskuuta 2021, eikä niitä siten enää saateta markkinoille, mutta edellä mainitun ekosuunnitteluasetuksen vaatimukset eivät koske suurinta osaa nykyisen poikkeuksen piiriin kuuluvista lampuista. Voimassaolon päättymispäivä olisi siksi asetettava mahdollisimman myöhäiseksi eli 18 kuukauden päähän päätöksen tekemisestä koko poikkeuksen osalta, jotta vältetään se, että markkinatoimijoille aiheutuu tarpeettoman korkeita sosioekonomisia kustannuksia, jotka liittyvät suoraan viimeksi mainitun lamppuluokan korvaamiseen.

(10)Sen vuoksi direktiiviä 2011/65/EU olisi muutettava,

 

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan direktiivin 2011/65/EU liite III tämän direktiivin liitteen mukaisesti.

2 artikla

1.Jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään […] päivänä […]kuuta […][tämän direktiivin voimaantuloa seuraavan kuudennen kuukauden viimeinen päivä]. Niiden on viipymättä toimitettava nämä säännökset kirjallisina komissiolle.

Jäsenvaltioiden on sovellettava näitä säännöksiä […] päivästä […]kuuta […][tämän direktiivin voimaantuloa seuraavan kuudennen kuukauden viimeinen päivä + 1 päivä].

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne julkaistaan virallisesti. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

2.Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä säännellyistä kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

4 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 13.12.2021

   Komission puolesta

   Puheenjohtaja
   Ursula VON DER LEYEN

(1)    EUVL L 174, 1.7.2011, s. 88.
(2)    EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1.
(3)    Luettelo on saatavana osoitteessa https://ec.europa.eu/environment/waste/rohs_eee/adaptation_en.htm .
(4)    Saatavilla osoitteessa https://rohs.exemptions.oeko.info/fileadmin/user_upload/RoHS_pack_13/Annex_1g/1g LE_RoHS_Exemption_Req_Final.pdf .
(5)    Tutkimuksen loppuraportti on saatavilla osoitteessa https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/4ae54b9e-e070-11e8-b690-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-84895526 .
(6)    Luettelo tarvittavista hallinnollisista vaiheista on saatavilla komission verkkosivustolla . Kuhunkin delegoidun säädöksen luonnokseen liittyvän menettelyn nykyvaiheeseen voi tutustua delegoituja säädöksiä koskevassa toimielinten välisessä rekisterissä osoitteessa  https://webgate.ec.europa.eu/regdel/#/home .
(7)    Soveltamisalaan kuuluvia tuotteita säännellään myös ekologisen suunnittelun vaatimusten asettamisesta valonlähteille ja erillisille liitäntälaitteille 1 päivänä lokakuuta 2019 annetulla komission asetuksella (EU) 2019/2020, jota sovelletaan 1. syyskuuta 2021 alkaen. Toisin kuin direktiivissä 2011/65/EU, ekologista suunnittelua koskevassa lainsäädännössä ei rajoiteta aineiden käyttöä tuotteissa vaan asetetaan energiatehokkuusvaatimukset, jotka on täytettävä, jotta tuotteet voidaan saattaa markkinoille. Kiinteällä liitäntälaitteella varustettuja pienloistelamppuja (CFLi) ei tosiasiallisesti saateta markkinoille 1. syyskuuta 2021 alkaen, koska ne eivät täytä näitä energiatehokkuusvaatimuksia. Komission asetuksessa (EU) 2019/2020 elohopeapitoisuus määritellään merkittäväksi ympäristönäkökohdaksi valonlähteen elinkaaren aikana, mutta todetaan, että vaarallisten aineiden, mukaan lukien valonlähteissä käytetty elohopea, käyttöä säännellään direktiivillä 2011/65/EU.
(8)    EUVL L 174, 1.7.2011, s. 88.
(9)    Komission delegoitu direktiivi 2014/14/EU, annettu 18 päivänä lokakuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU liitteen III muuttamisesta sen mukauttamiseksi tekniikan kehitykseen siltä osin kuin on kyse elohopean 3,5 mg:n enimmäismäärää lamppua kohden yleiskäyttöön tarkoitetuissa yksikantaisissa pienloistelampuissa < 30 W, joiden käyttöikä on vähintään 20 000 tuntia, koskevan poikkeuksen myöntämisestä (EUVL L 4, 9.1.2014, s. 71).
(10)    Kiinteällä liitäntälaitteella varustetut pienloistelamput (CFLi) kuuluvat komission asetuksen (EU) 2019/2020 liitteessä II olevassa taulukossa 1 olevan kohdan ”Muut soveltamisalaan kuuluvat valonlähteet, joita ei ole mainittu edellä” soveltamisalaan 1 päivästä syyskuuta 2021.
(11)    Kuten komission asetuksen (EU) 2019/2020 johdanto-osan 9 ja 10 kappaleessa todetaan, mainitussa asetuksessa ei aseteta elohopeasisältöä koskevia erityisiä ekosuunnitteluvaatimuksia.

LIITE

Korvataan direktiivin 2011/65/EU liitteessä III oleva 1 g kohta seuraavasti:

Poikkeus

Poikkeuksen soveltamisala ja päivämäärät

”1 g

Yleiskäyttöön tarkoitetuissa loistelampuissa < 30 W, joiden käyttöikä on vähintään 20 000 tuntia: 3,5 mg

Päättyy [18 kuukauden kuluttua siitä, kun delegoitu direktiivi on julkaistu Virallisessa lehdessä]”