52010PC0175

Ehdotus neuvoston täytäntöönpanopäätös, annettu […] päivänä […]kuuta […], luvan antamisesta Saksalle, Italialle ja Itävallalle ottaa käyttöön direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide ja päätöksen 2007/250/EY muuttamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle annetun luvan voimassaoloajan pidentämiseksi /* KOM/2010/0175 lopull. - NLE 2010/0100 */


[pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

Bryssel 26.4.2010

KOM(2010)175 lopullinen

2010/0100 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu […] päivänä […]kuuta […],

luvan antamisesta Saksalle, Italialle ja Itävallalle ottaa käyttöön direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide ja päätöksen 2007/250/EY muuttamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle annetun luvan voimassaoloajan pidentämiseksi

PERUSTELUT

1. EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Neuvosto voi yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun direktiivin 2006/112/EY, jäljempänä ’alv-direktiivi’, 395 artiklan 1 kohdan nojalla antaa yksimielisesti komission ehdotuksesta jäsenvaltiolle luvan soveltaa mainitun direktiivin säännöksistä poikkeavia erityistoimenpiteitä arvonlisäveron kantamisen yksinkertaistamiseksi tai tietyntyyppisten veropetosten tai veron kiertämisen estämiseksi.

Italia, Saksa ja Itävalta ovat pyytäneet kirjeissään, jotka komission pääsihteeristö on kirjannut saapuneiksi 3. elokuuta 2007 (Italia), 23. joulukuuta 2009 (Saksa) ja 17. helmikuuta 2010 (Itävalta), lupaa soveltaa alv-direktiivin 193 artiklasta poikkeavaa toimenpidettä. Komissio on alv-direktiivin 395 artiklan 2 kohdan mukaisesti ilmoittanut Saksan pyynnöstä muille jäsenvaltioille 11. tammikuuta 2010 päivätyllä kirjeellä sekä Italian ja Itävallan pyynnöistä 9. maaliskuuta 2010 päivätyillä kirjeillä. Lisäksi se on ilmoittanut Saksalle 12. tammikuuta 2010 päivätyllä kirjeellä ja Italialle ja Itävallalle 11. maaliskuuta 2010 päivätyillä kirjeillä saaneensa kaikki pyyntöjen arviointiin tarvittavat tiedot.

Yhdistynyt kuningaskunta on pyytänyt kirjeessään, jonka komission pääsihteeristö on kirjannut saapuneeksi 10. helmikuuta 2010, lupaa jatkaa alv-direktiivin 193 artiklasta poikkeavan toimenpiteen soveltamista. Komissio on ilmoittanut alv-direktiivin 395 artiklan 2 kohdan mukaisesti Yhdistyneen kuningaskunnan pyynnöstä muille jäsenvaltioille 9. maaliskuuta 2010 päivätyllä kirjeellä. Lisäksi se on ilmoittanut Yhdistyneelle kuningaskunnalle 11. maaliskuuta 2010 päivätyllä kirjeellä, että sillä on kaikki pyynnön arviointiin tarvittavat tiedot.

Yleinen tausta

Alv-direktiivin 193 artiklan mukaan yleisenä sääntönä on, että verovelvollinen, joka suorittaa tavaroiden luovutuksen, on velvollinen maksamaan arvonlisäveron veroviranomaisille. Saksan, Italian ja Itävallan pyytämän poikkeuksen tarkoituksena on siirtää arvonlisäveron maksamisvelvollisuus sille verovelvolliselle, jolle tavarat luovutetaan, mutta ainoastaan tietyin edellytyksin ja pelkästään tiettyjen tuotteiden, erityisesti matkapuhelinten ja integroitujen piirien, mutta myös joidenkin niihin liittyvien tuotteiden osalta.

Kyseisillä kaupan aloilla monet yritykset syyllistyvät veropetoksiin, sillä ne eivät maksa myymistään tuotteista alv:a veroviranomaisille. Niiden verovelvolliset asiakkaat, joilla on vähennysoikeus, ovat kuitenkin saaneet pätevän laskun, jolloin niillä on yhä oikeus verovähennykseen. Törkeimmässä muodossaan tällaiset veropetokset ovat niin kutsutussa karusellijärjestelmässä, jossa samoja tavaroita luovutetaan useaan kertaan maksamatta niistä alv:a veroviranomaisille. Pyydetyllä poikkeuksella poistettaisiin mahdollisuus tämäntyyppisiin veropetoksiin nimeämällä henkilöt, jolle tavarat luovutetaan, alv-velvollisiksi. Se ei kuitenkaan vaikuttaisi maksettavan alv:n määrään.

Komissio antoi syyskuussa 2009 ehdotuksen (KOM(2009) 511), jonka tavoitteena on muuttaa alv-direktiiviä siten, että kaikki halukkaat jäsenvaltiot voivat soveltaa käännettyä verovelvollisuutta väliaikaisesti tiettyihin tavaroihin ja palveluihin tarvitsematta hakea alv-direktiivin 395 artiklan mukaista poikkeusta. Kyseisiin tavaroihin kuuluvat matkapuhelimet, integroidut piirit, hajuvedet ja arvometallit ja kyseisiin palveluihin kasvihuonekaasujen päästöoikeudet. Ecofin-neuvosto pääsi 2. joulukuuta 2009 sopimukseen ainoastaan siitä ehdotuksen osasta, joka koskee kasvihuonekaasujen päästöoikeuksia, kun taas sen toisen osan käsittelyä oli jatkettava myöhemmin. Koska toisesta osasta ei ole vielä päästy sopimukseen, komissio on sitoutunut antamaan ehdotuksen jokaisesta perustellusta pyynnöstä, jossa haetaan poikkeusta käännetyn verovelvollisuuden soveltamiseksi matkapuhelimiin ja elektronisiin piireihin. Saksa, Italia ja Itävalta ovat nyt esittäneet tällaiset pyynnöt. Italian ja Itävallan pyynnöt koskevat useita tuotteita, joiden käyttö liittyy suoraan matkapuhelimiin ja integroituihin piireihin tai jotka ovat luonteeltaan näiden kaltaisia, minkä vuoksi niihin sovelletaan samaa periaatetta.

Itävallan mukaan karusellipetokset ovat Itävallassa niin laajoja, mutkikkaita ja pitkälle kehittyneitä, etteivät pelkät organisatoriset toimenpiteet riitä niiden torjumiseen. Myös Saksa on sitä mieltä, että sen toteuttamat organisatoriset toimenpiteet eivät riitä petosten torjumiseen. Se katsoo, että käänteisen verovelvollisuuden soveltaminen sellaisten tuotteiden myyntiin, jotka ovat karusellipetosten yleisimpiä kohteita, on merkittävä keino puuttua nopeasti ja tehokkaasti alv-petoksiin. Italia arvioi puolestaan, että tämäntyyppisistä petoksista johtuvat tappiot ovat kasvaneet tasaisesti jo useamman vuoden ajan.

Itävalta ja Saksa ovat pyytäneet, että poikkeuksessa sovellettaisiin liiketoimikohtaista 5 000 euron kynnysarvoa, jolla voitaisiin vähentää pieniin toimijoihin kohdistuvia rasitteita.

Yhdistyneelle kuningaskunnalle myönnettiin huhtikuussa 2007 poikkeus, jossa sille annettiin lupa soveltaa käänteistä verovelvollisuutta matkapuhelinten ja integroitujen piirien luovutuksiin (neuvoston päätös 2007/250/EY). Toimenpiteen voimassaoloa rajoitettiin siten, että sen viimeinen voimassaolopäivä oli 30. huhtikuuta 2009. Tätä päivämäärää muutettiin myöhemmin neuvoston päätöksellä 2009/439/EY, jonka mukaan toimenpiteen voimassaolo päättyy vasta 30. huhtikuuta 2011. Nyt Yhdistynyt kuningaskunta on pyytänyt, että toimenpiteen voimassaolo päättyisi samana päivänä kuin ehdotettujen Saksaa, Italiaa ja Itävaltaa koskevien toimenpiteiden voimassaolo.

Voimassa olevat aiemmat säännökset

Yhdistyneelle kuningaskunnalle on myönnetty vastaava poikkeus, minkä lisäksi komissio on esittänyt ehdotuksessaan KOM(2009) 511 alv-direktiivin muuttamista siten, että kaikki halukkaat jäsenvaltiot voivat soveltaa tällaista toimenpidettä tiettyihin tavaraluokkiin tietyn ajan.

2. ASIANOMAISTEN OSAPUOLTEN KUULEMINEN JA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

Intressitahojen kuuleminen

Ei koske tätä ehdotusta.

Vaikutusten arviointi

Ehdotetun päätöksen tavoitteena on torjua alv-petoksia, minkä vuoksi se saattaa vaikuttaa myönteisesti alv-tuloihin.

Toimenpiteet vaikuttavat kuitenkin myös yrityksiin, koska kyseiset järjestelyt poikkeavat tavanomaisiin tavaroiden luovutuksiin sovellettavista järjestelyistä. Tämä mutkistaa sellaisten yritysten kirjanpitoa, joiden liiketoimintaan kuuluu muitakin kuin poikkeuksen soveltamisalaan kuuluvia tavaroita. Myös suunnitellut valvontamekanismit lisäävät tällaisten yritysten velvoitteita. Näin ollen on selvää, että poikkeus ei vastaa 395 artiklassa säädettyjä yksinkertaistamistoimenpiteitä, vaan sillä pyritään ainoastaan torjumaan veropetoksia.

3. EHDOTUKSEEN LIITTYVÄT OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

Ehdotetun toimen lyhyt kuvaus

Saksalle, Italialle ja Itävallalle annetaan lupa soveltaa alv-direktiivin 193 artiklasta poikkeavaa toimenpidettä, jossa on kyse käänteisen verovelvollisuuden soveltamisesta tiettyjen elektroniikkalaitteiden ja niiden komponenttien luovutuksiin, jotka suoritetaan kotimaassa. Lisäksi Yhdistyneelle kuningaskunnalle annetaan lupa jatkaa tällaisen toimenpiteen soveltamista.

4. TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole kielteistä vaikutusta EU:n talousarvioon.

5. VALINNAISET TIEDOT

Ehdotus sisältää raukeamislausekkeen.

2010/0100 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu […] päivänä […]kuuta […],

luvan antamisesta Saksalle, Italialle ja Itävallalle ottaa käyttöön direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide ja päätöksen 2007/250/EY muuttamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle annetun luvan voimassaoloajan pidentämiseksi

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY[1] ja erityisesti sen 395 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

6. Italia, Saksa ja Itävalta ovat pyytäneet kirjeissään, jotka komission pääsihteeristö on kirjannut saapuneiksi 3 päivänä elokuuta 2007 (Italia), 23 päivänä joulukuuta 2009 (Saksa) ja 17 päivänä helmikuuta 2010 (Itävalta), lupaa ottaa käyttöön direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide, joka liittyy siihen, kuka on velvollinen maksamaan arvonlisäveron, jäljempänä ’alv’. Yhdistynyt kuningaskunta on pyytänyt kirjeessään, jonka komission pääsihteeristö on kirjannut saapuneeksi 10 päivänä helmikuuta 2010, lupaa pidentää luvan antamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide 16 päivänä huhtikuuta 2007 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2007/250/EY[2] annetun luvan voimassaoloaikaa.

7. Komissio on ilmoittanut muille jäsenvaltioille Saksan pyynnöstä 11 päivänä tammikuuta 2010 päivätyllä kirjeellä sekä Italian, Itävallan ja Yhdistyneen kuningaskunnan pyynnöistä 9 päivänä maaliskuuta 2010 päivätyllä kirjeellä. Komissio on ilmoittanut Saksalle 12 päivänä tammikuuta 2010 päivätyllä kirjeellä ja Italialle, Itävallalle ja Yhdistyneelle kuningaskunnalle 11 päivänä maaliskuuta 2010 päivätyllä kirjeellä, että sillä on kaikki pyynnön arvioimiseen tarvittavat tiedot.

8. Direktiivin 2006/112/EY 193 artiklan mukaan alv:n maksamisvelvollisuus kuuluu verovelvolliselle, joka suorittaa tavaroiden luovutuksen. Saksan, Italian ja Itävallan pyytämien poikkeusten tarkoituksena on siirtää kyseinen velvollisuus sille verovelvolliselle, jolle tavarat luovutetaan, mutta ainoastaan tietyin edellytyksin ja pelkästään tiettyjen tuotteiden, erityisesti matkapuhelinten, integroitujen piirien ja joidenkin niihin liittyvien tuotteiden osalta.

9. Huomattava määrä toimijoita, jotka käyvät kauppaa tietyillä tuotteilla, erityisesti matkapuhelimilla, integroiduilla piireillä ja eräillä niihin liittyvillä tuotteilla, ei maksa veroviranomaisille alv:a myytyään tuotteensa. Näiden toimijoiden asiakkailla on kuitenkin oikeus saada verovähennys, koska niillä on hallussaan pätevä lasku. Törkeimmät tällaiset veropetokset tehdään niin kutsutussa karusellijärjestelmässä, jossa samoja tavaroita luovutetaan useaan kertaan maksamatta niistä alv:a veroviranomaisille. Pyydetyllä poikkeuksella poistettaisiin mahdollisuus tämäntyyppisiin veropetoksiin nimeämällä henkilöt, jolle tavarat luovutetaan, velvollisiksi maksamaan alv:n tällaisissa tapauksissa. Se ei vaikuttaisi maksettavan alv:n määrään.

10. Jotta varmistettaisiin poikkeuksen tehokkuus ja estettäisiin se, että tällaiset veropetokset siirtyvät muihin tuotteisiin tai vähittäismyyntitasolle, Saksan, Italian ja Itävallan olisi asetettava asianmukaisia valvonta- ja selontekovelvoitteita. Erityistoimenpiteistä, jotka on toteutettu poikkeuksen toimivuuden valvomiseksi, sekä poikkeuksen kokonaisarvioinnista olisi ilmoitettava komissiolle.

11. Toimenpide on asetettuihin tavoitteisiin nähden oikeasuhteinen, koska sitä ei ole tarkoitus soveltaa yleisesti vaan ainoastaan tiettyihin tuoteryhmiin, joissa veropetosten riski on suuri ja veropetosten laajuus on johtanut huomattaviin verotulojen menetyksiin.

12. Luvan olisi oltava voimassa vain lyhyen ajan, koska toimenpiteen tavoitteiden saavuttamista ei voida todeta varmuudella ja koska ei ole mahdollista arvioida etukäteen, miten toimenpide vaikuttaa alv-järjestelmien toimintaan niissä jäsenvaltioissa, jotka sitä soveltavat, tai muissa jäsenvaltioissa.

13. Yhdistyneelle kuningaskunnalle olisi annettava lupa jatkaa voimassa olevan erityistoimenpiteensä soveltamista Saksalle, Italialle ja Itävallalle myönnettyjen lupien viimeiseen voimassaolopäivään asti.

14. Tämä poikkeus ei vaikuta kielteisesti alv:sta kertyviin unionin omiin varoihin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1. Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 193 artiklassa säädetään, Saksalle annetaan lupa nimetä alv-velvolliseksi verovelvollinen, jolle luovutetaan seuraavia tavaroita:

a) matkapuhelimet, jotka ovat toimiluvan saaneissa verkoissa käytettäviksi tarkoitettuja tai tällaiseen käyttöön muunnettuja laitteita, joita käytetään tietyillä taajuuksilla ja joilla voi myös olla muita käyttötarkoituksia;

b) integroidut piirit, kuten mikroprosessorit ja keskusyksiköt, ennen kuin ne asennetaan loppukäyttäjille tarkoitettuihin tuotteisiin.

2. Poikkeusta sovelletaan tavaroiden luovutuksiin, joiden veron peruste on vähintään 5 000 euroa.

2 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 193 artiklassa säädetään, Italialle annetaan lupa nimetä alv-velvolliseksi verovelvollinen, jolle luovutetaan seuraavia tavaroita:

a) matkapuhelimet, jotka ovat toimiluvan saaneissa verkoissa käytettäviksi tarkoitettuja tai tällaiseen käyttöön muunnettuja laitteita, joita käytetään tietyillä taajuuksilla ja joilla voi myös olla muita käyttötarkoituksia;

b) henkilökohtaiset tietokoneet sekä niiden osat ja lisälaitteet.

3 artikla

1. Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 193 artiklassa säädetään, Itävallalle annetaan lupa nimetä alv-velvolliseksi verovelvollinen, jolle luovutetaan seuraavia tavaroita:

a) matkapuhelimet, jotka ovat toimiluvan saaneissa verkoissa käytettäviksi tarkoitettuja tai tällaiseen käyttöön muunnettuja laitteita, joita käytetään tietyillä taajuuksilla ja joilla voi myös olla muita käyttötarkoituksia;

b) integroidut piirit, kuten mikroprosessorit ja keskusyksiköt, ennen kuin ne asennetaan loppukäyttäjille tarkoitettuihin tuotteisiin;

c) sähköiset tiedontallennusvälineet ja PC-kortit, joita käytetään tietokoneiden tai jonkin a ja d alakohdassa mainitun laitteen kanssa;

d) sähköisen tiedon säilyttämiseen, käsittelyyn tai tallentamiseen käytettävät elektroniikkalaitteet, kuten

i) kädessä pidettävät laitteet, joita käytetään äänen ja/tai kuvien tallentamiseen tai toistamiseen;

ii) kädessä pidettävät digitaaliset soittimet;

iii) kädessä pidettävät digitaaliset kuvanauhurit ja kannettavat DVD-soittimet;

iv) langattomat laitteet, joissa on sähköposti, puhelin, tekstiviestipalvelu, www-selailu ja muu langaton tiedonsaanti, sekä kädessä pidettävät tietokoneet;

v) kädessä pidettävät tai kannettavat satelliittipaikannuslaitteet;

vi) näytölliset pelikonsolit tai televisioissa tai tietokoneissa käytettävät pelikonsolit.

2. Poikkeusta sovelletaan tavaroiden luovutuksiin, joiden veron peruste on vähintään 5 000 euroa.

4 artikla

Edellä 1, 2 ja 3 artiklassa säädetty poikkeus edellyttää, että Saksa, Italia ja Itävalta asettavat asianmukaiset ja tehokkaat valvonta- ja selontekovelvoitteet sellaisia tavaroita luovuttaville verovelvollisille, joihin sovelletaan käänteistä verovelvollisuutta tämän päätöksen mukaisesti.

5 artikla

Saksan, Italian ja Itävallan on ilmoitettava komissiolle, ovatko ne toteuttaneet 1–4 artiklassa tarkoitetut toimenpiteet, ja niiden on toimitettava komissiolle viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2013 selonteko kyseisten toimenpiteiden soveltamisen kokonaisarvioinnista ja erityisesti siitä, miten tehokkaita toimenpiteet ovat olleet ja onko olemassa todisteita veropetosten siirtymisestä muihin tuotteisiin tai vähittäismyyntitasolle.

6 artikla

Korvataan päätöksen 2007/250/EY 4 artikla seuraavasti:

” 4 artikla

Tämän päätöksen voimassaolo päättyy 31 päivänä joulukuuta 2014.”

7 artikla

Tämän päätöksen ja päätöksen 2007/250/EY voimassaolo päättyvät päivänä, jona unionin säännöt, joissa jäsenvaltioiden sallitaan toteuttaa tällaisia toimenpiteitä, tulevat voimaan, mutta viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2014.

8 artikla

Tämä täytäntöönpanopäätös on osoitettu Saksan liittotasavallalle, Italian tasavallalle, Itävallan tasavallalle sekä Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneelle kuningaskunnalle.

Tehty Brysselissä

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

[1] EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.

[2] EUVL L 109, 26.4.2007, s. 42.