11992E189B

Euroopan yhteisön perustamissopimus - Viides osa - Yhteisön toimielimet - I osasto - Institutionaaliset määräykset - 2 luku - Toimielimiä koskevat yhteiset määräykset - 189 b artikla

Virallinen lehti nro C 224 , 31/08/1992 s. 0066


Euroopan yhteisön perustamissopimus - Viides osa - Yhteisön toimielimet - I osasto - Institutionaaliset määräykset - 2 luku - Toimielimiä koskevat yhteiset määräykset - 189 b artikla (*)

(*) Sellaisena kuin se on muutettuna SEU:n G artiklan 61 kohdalla.

1. Jos tässä sopimuksessa viitataan tähän artiklaan säädöksen antamisen yhteydessä noudatetaan seuraavaa menettelyä.

2. Komissio antaa ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

Neuvosto vahvistaa yhteisen kannan määräenemmistöllä ja saatuaan Euroopan parlamentin lausunnon. Tämä yhteinen kanta ilmoitetaan Euroopan parlamentille. Neuvosto antaa Euroopan parlamentille täydellisen selvityksen niistä perusteista jotka ovat johtaneet neuvoston yhteisen kannan vahvistamiseen. Komissio antaa Euroopan parlamentille täydellisen selvityksen kannastaan.

Jos Euroopan parlamentti kolmen kuukauden määräajassa edellä tarkoitetusta ilmoituksesta:

a) hyväksyy neuvoston yhteisen kannan neuvosto antaa kyseisen säädöksen lopullisesti yhteisen kannan mukaisesti;

b) ei ole tehnyt päätöstä neuvosto antaa kyseisen säädöksen yhteisen kantansa mukaisesti;

c) ilmaisee jäsentensä ehdottomalla enemmistöllä että se aikoo hylätä yhteisen kannan se antaa tiedon aikomuksestaan neuvostolle viipymättä. Neuvosto voi kutsua koolle 4 kohdassa tarkoitetun sovittelukomitean täsmentääkseen kantaansa. Sen jälkeen Euroopan parlamentti joko vahvistaa jäsentensä ehdottomalla enemmistöllä että se hylkää yhteisen kannan jolloin katsotaan ettei ehdotettua säädöstä ole hyväksytty taikka ehdottaa tarkistuksia tämän kohdan d alakohdan mukaisesti;

d) tekee jäsentensä ehdottomalla enemmistöllä ehdotuksia tarkistuksiksi yhteiseen kantaan näin tarkistettu sanamuoto toimitetaan neuvostolle sekä komissiolle joka antaa lausunnon näistä tarkistuksista.

3. Jos neuvosto kolmen kuukauden kuluessa Euroopan parlamentin tekemien tarkistusten vastaanottamisesta hyväksyy määräenemmistöllä kaikki Euroopan parlamentin tekemät tarkistukset se muuttaa vastaavasti yhteistä kantaansa ja antaa kyseisen säädöksen; niistä tarkistuksista joista komissio on antanut kielteisen lausunnon neuvosto tekee kuitenkin ratkaisunsa yksimielisesti. Jos neuvosto ei anna kyseistä säädöstä neuvoston puheenjohtaja yhteisymmärryksessä Euroopan parlamentin puhemiehen kanssa kutsuu viipymättä sovittelukomitean koolle.

4. Sovittelukomiteassa kokoontuvat neuvoston jäsenet tai heidän edustajansa sekä yhtä monta Euroopan parlamentin edustajaa; sen tehtävänä on neuvoston jäsenten tai heidän edustajiensa määräenemmistöllä sekä Euroopan parlamentin edustajien enemmistöllä päästä sopimukseen yhteisestä ehdotuksesta. Komissio osallistuu komitean työhön ja tekee tarpeelliset aloitteet edistääkseen Euroopan parlamentin ja neuvoston kantojen lähenemistä.

5. Jos sovittelukomitea hyväksyy yhteisen ehdotuksen kuuden viikon kuluessa siitä kun se on kutsuttu koolle Euroopan parlamentti ratkaisee annettujen äänten ehdottomalla enemmistöllä ja neuvosto määräenemmistöllä kuuden viikon kuluessa tuosta hyväksymisestä annetaanko säädös yhteisen ehdotuksen mukaisena. Jos jompikumpi näistä kahdesta toimielimestä ei anna hyväksymistään ehdotetulle säädökselle katsotaan ettei sitä ole hyväksytty.

6. Jos sovittelukomitea ei hyväksy yhteistä ehdotusta katsotaan ettei ehdotettua säädöstä ole hyväksytty jollei neuvosto määräenemmistöllä kuuden viikon kuluessa sovittelukomitealle myönnetyn määräajan päättymisestä vahvista sitä yhteistä kantaansa johon se mahdollisesti Euroopan parlamentin tekemin tarkistusehdotuksin oli päätynyt ennen sovittelumenettelyn aloittamista. Tällöin kyseinen säädös annetaan lopullisesti jollei Euroopan parlamentti kuuden viikon kuluessa neuvostossa tapahtuneen vahvistamisen päivästä hylkää sanamuotoa jäsentensä ehdottomalla enemmistöllä jolloin katsotaan ettei ehdotettua säädöstä ole hyväksytty.

7. Euroopan parlamentin ja neuvoston yhteisellä sopmuksella tässä artiklassa määrättyä kolmen kuukauden määräaikaa voidaan pidentää enintään yhdellä kuukaudella ja kuuden viikon määräaikaa vastaavasti enintään kahdella viikolla. Edellä 2 kohdassa mainittu kolmen kuukauden määräaika pitenee ilman eri toimenpiteitä kahdella kuukaudella tapauksissa joissa sovelletaan 2 kohdan c alakohtaa.

8. Tässä artiklassa määrätyn menettelyn soveltamisalaa voidaan laajentaa noudattaen Euroopan unionista tehdyn sopimuksen N artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä komission neuvostolle viimeistään vuonna 1996 antaman kertomuksen perusteella.