29.5.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 141/55


Alueiden Komitean lausunto aiheesta ”Vaarallisten aineiden käytön rajoittaminen sähkö- ja elektroniikkalaitteissa sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun käsittely”

2010/C 141/11

ALUEIDEN KOMITEA

ehdottaa, että direktiivissä velvoitetaan jäsenvaltiot (eikä pelkästään kehoteta niitä) edellyttämään, että sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajat suunnittelevat tuotteensa sellaisiksi, että ne on helppo korjata, purkaa, käyttää uudelleen tai hyödyntää. Sääntöjenmukaisuutta edistävien ohjelmien jäsenmaksut tulisi kytkeä tietyn tuotteen uudelleenkäytettävyyteen tai kierrätettävyyteen.

kehottaa soveltamaan keräysastetta erikseen jokaiseen tuoteluokkaan ja suosittaa, että keräystavoitetta laskennallisesti määritettäessä otetaan huomioon sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keskimääräinen elinkaaren pituus. Jäsenvaltioiden pitää varmistaa, ettei pienikokoinen sähkö- ja elektroniikkalaiteromu päädy lajittelemattoman jätteen virtaan.

kehottaa velvoittamaan tuottajat selkeästi ja helppotajuisesti rahoittamaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräämisestä ja keräyslaitoksista koituvat kustannukset. Tuottajavastuun laajentaminen koskemaan kotitalousjätteen erilliskeräystä pitää tehdä pakolliseksi, jotta varmistetaan taloudellisen vastuun suurempi yhdenmukaistaminen ja luodaan tasavertaiset toimintamahdollisuudet EU:ssa.

kehottaa säätämään laitteiden uudelleenkäytölle 5 prosentin vähimmäistavoitteen, jätehuoltohierarkian mukaisesti. Se voisi olla omiaan poistamaan nykyisin esiintyvää vastahakoisuutta talteenotettujen laitteiden uudelleenkäyttämistä kohtaan ja varmistamaan, että laadukkaat laitteet otetaan uudelleen käyttöön.

toteaa, että kaikki kustannukset, jotka syntyvät, kun huolehditaan vaarallisia aineita sisältävän sähkö- ja elektroniikkalaiteromun loppukäsittelystä siten, ettei ihmisten terveydelle eikä ympäristölle aiheuteta vahinkoa, pitää laskea mukaan tuotteen hintaan. Komitea pahoittelee, ettei kielletyistä aineista ja niiden sallituista enimmäispitoisuuksista annetun direktiivin liitteen IV sisältämää kiellettyjen aineiden listaa ole laajennettu uusilla aineilla.

kehottaa kiinnittämään enemmän huomiota ympäristöaiheisiin koulutusohjelmiin, valveuttamiskampanjat mukaan luettuina. Paikallis- ja alueviranomaisia pitää tukea tällaisten, kuluttajakäyttäytymistä osaltaan ehkä ratkaisevasti muokkaavien toimien valmistelussa ja toteuttamisessa.

Esittelijä

:

Jerzy Zająkała (PL, UEN-EA), Łubiankan vouti

Viiteasiakirjat

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi tiettyjen vaarallisten aineiden käytöstä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa (uudelleenlaadittu toisinto)

KOM(2008) 809 lopullinen

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (uudelleenlaadittu toisinto)

KOM(2008) 810 lopullinen

I.   POLIITTISET SUOSITUKSET

ALUEIDEN KOMITEA

A   Paikallis- ja alueulottuvuuden ottaminen lukuun

Yleiset huomiot

1.

pitää tärkeänä, että sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kunnollista huoltoa säännellään asianmukaisesti. Komitea nimittäin tiedostaa, että kyseisellä romulla on merkittäviä ympäristö- ja terveysvaikutuksia.

2.

korostaa, että valtaosassa jäsenvaltioista paikallis- ja alueviranomaiset vastaavat unionin jätehuoltopolitiikan toteuttamisesta. Ne laativat suunnitelmia, myöntävät jätteenkeräys ja -käsittelylupia ja hallinnoivat keräys- ja käsittelyjärjestelmiä, ja niinpä niiden tulee olla keskeisessä asemassa uusien jätehuoltoalan toimintamallien ja ehdotusten laadintaprosessissa.

3.

on tyytyväinen Euroopan komission aloitteeseen voimassa olevien direktiivien uudelleenlaatimisesta sekä siihen, että komissio on ottanut hankkeessaan olennaisilta osin lukuun komitean aiemman lausunnon vuodelta 2000. Siinä komitea kehotti supistamaan markkinatoimijoille ja hallintotahoille koituvia perusteettomia kustannuksia ja rasituksia, tehostamaan toimintaa sekä eritoten rajoittamaan tämän nopeasti kasvavan jäteketjun ympäristövaikutuksia.

4.

vahvistaa, että yhteisön ympäristöpolitiikka perustuu saastuttaja maksaa periaatteeseen. Tuottajan vastuu, joka on kyseisen periaatteen suora seuraus, on jätehuollon avainperiaate ja sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetun direktiivin kulmakivi.

5.

kiinnittää huomiota siihen, että sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetun direktiivin siirtäminen osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä on viivästynyt, minkä vuoksi paikallis- ja alueviranomaiset ja laitevalmistajat eivät saa ajoissa selkeitä ohjeita säännösten asianmukaisesta soveltamisesta.

6.

kehottaa vahvistamaan uudessa sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetussa direktiivissä, että sääntöjen noudattamista edistävissä ohjelmissa taloudelliset tai hallinnolliset rasitteet, jotka johtuvat direktiivin täytäntöönpanosta, korvataan asianmukaisesti jatkuvasti asianomaisille paikallis- tai alueviranomaisille.

B   Kohti parempaa sääntelyä

Direktiivit sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta ja tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa yhdessä käsiteltyinä

7.

katsoo, että molempia direktiivejä tulee mahdollisuuksien mukaan tarkastella paitsi rinnakkain myös muihin ko. aihepiiriä käsitteleviin EU-säädöksiin liittyen, sillä vain siten ongelmat kyetään ratkaisemaan pätevästi.

Lainsäädännön yhdenmukaistaminen – yhtenäisten järjestelmien luominen

8.

odottaa, että jäteketjun kaikki osapuolet (tuottajat, jakelijat, paikallis- ja alueviranomaiset) pääsevät yhteisymmärrykseen kunkin vastuusta sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräämisestä kotitalouksista. Nykytilanne, jossa jäsenvaltioissa noudatetaan lukuisia erilaisia toimintamalleja, aiheuttaa sen, että kyseisille osapuolille koituvat kustannukset eriytyvät perusteettomasti, mikä taas vääristää kilpailusääntöjä. Komitea tunnustaa kuitenkin, että keräysmenetelmät voivat vaihdella alueittain paikallisten edellytysten ja olosuhteiden mukaisesti.

9.

vahvistaa, että direktiivien uudelleenlaatiminen on toissijaisuusperiaatteen mukaista. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun aiheuttamat terveys- ja ympäristövaikutukset ovat luonteeltaan rajatylittäviä. Tuotteet liikkuvat markkinoilla vapaasti. Näistä syistä EU on asianmukainen sääntelytaso. Jäsenvaltioiden omaehtoiset aloitteet voivat rajoittaa ympäristönsuojelua ja aiheuttaa ongelmia sisämarkkinoilla, esimerkiksi kasvattamalla kustannuksia, joita tuottajille ja kuluttajille koituu säännösten noudattamisesta.

10.

toteaa, että tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun direktiivin tavoitteena on lisätä yhtenäisyyttä ja yhteisvaikutuksia alalla annettujen muiden, kyseisiä tuotteita koskevien yhteisön säädösten, eritoten REACH-asetuksen, kanssa. Soveltamisalan ja määritelmien selkeyttäminen, lainvalvontaan liittyvien lausekkeiden lisääminen ja rajoituksia koskevien poikkeusten myöntämismekanismin parantaminen ovat omiaan kasvattamaan oikeusvarmuutta.

11.

tähdentää, että direktiivien soveltamisala ja määritelmät on yhtenäistetty osuvasti. Mainituista seikoista säädetään sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskevan direktiivin 2 ja 3 artiklassa. Säännösten luettavuus ja niiden yhdenmukaisuus alan muiden EU-säädösten kanssa parantaa lainsäädännön selkeyttä ja vaikuttaa hallintokuluja supistavasti.

12.

havaitsee myönteisiä tuloksia yhdenmukaistamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajien rekisteröinnin osalta. Komitea huomauttaa kuitenkin, että eräissä jäsenvaltioissa nykyinen rekisteröintijärjestelmä otettiin käyttöön vasta viimeksi kuluneiden neljän vuoden mittaan, eivätkä kustannukset olleet vähäiset. Uuden tuottajien rekisteröintijärjestelmän toimivuus pitää varmistaa ennen kuin se otetaan käyttöön. Komitea huomauttaa lisäksi, että paikallis- ja alueyhteisöjen raportointivelvoitteet on jatkossakin täytettävä.

13.

on tyytyväinen siihen, että jäsenvaltioiden suorittamille tarkastuksille asetetaan vähimmäisvaatimukset samoin kuin sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kuljetuksia koskevalle valvonnalle. Se tehostaa sähkö- ja elektroniikkaromua koskevan direktiivin täytäntöönpanoa. Komitea vetoaa samalla jäsenvaltioihin, jotta ne takaavat, että asiaankuuluville viranomaistahoille osoitetaan riittävät resurssit säännösten täytäntöönpanoon. Siihen sisältyy lainvalvontahenkilökunnan koulutuksen tukeminen. Lisäksi IMPEL-verkosto (1) tulisi kutsua osallistumaan valvontaa koskevien vähimmäisvaatimusten laadintaan.

14.

huomauttaa, että puuttuu selkeitä säännöksiä siitä, miten valvotaan ja tarkkaillaan sitä, missä määrin kollektiivisissa ja yksityisissä järjestelmissä noudatetaan niille asetettuja vaatimuksia. Ei myöskään ole säännöksiä, jotka koskisivat yksittäisten tuottajien suoriutumista niille direktiivin nojalla kuuluvista taloudellisista velvoitteista.

15.

pahoittelee, ettei uudelleenlaadinnassa ole kiinnitetty kylliksi huomiota yleiseurooppalaisten markkinoiden edistämiseen kierrätettyjä ja hyödynnettyjä tuotteita varten. Tähän tarkoitukseen voitaisiin käyttää kysyntää sääteleviä välineitä (kuten ympäristötietoisia julkisia hankintoja, kannusteita kierrätettyjen materiaalien hankintaan esimerkiksi verottamalla ensiömateriaaleja, mikäli saatavilla on kierrätettyjä vaihtoehtomateriaaleja). Se olisi epäilemättä omiaan vähentämään sähkö- ja elektroniikkalaiteromun volyymia ja vaikuttaisi positiivisesti kansalaisten luottamukseen, että sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta huolehditaan asianmukaisesti.

C   Kuluttajien valveuttaminen ja ympäristömyönteisen ajattelun edistäminen heidän keskuudessaan

16.

kehottaa kiinnittämään tuntuvasti enemmän huomiota ympäristöaiheisen koulutuksen rooliin. Siihen kuuluvat kaikille ikäryhmille suunnatut, paikallisiin oloihin ja kulutusmalleihin sovitetut valveuttamiskampanjat. Tällaisen toiminnan vaikuttavuudella on valtava merkitys kuluttajakäyttäytymisen muotoutumisessa. Paikallis- ja alueviranomaisia pitää tukea mainitunlaisten toimien valmistelussa ja toteuttamisessa.

17.

kehottaa EU:ta ja jäsenvaltioita käynnistämään ja tukemaan tutkimusta, jonka aiheena on talteenotettujen tuotteiden ja niiden osien tehokas hyödyntäminen sekä tuloksekkaiden menetelmien etsiminen kansalaisten tietoisuuden kasvattamiseksi ympäristömyönteisistä asenteista.

18.

kehottaa EU:ta ja jäsenvaltioita tukemaan toimia kuluttajatietoisuuden parantamiseksi ja parhaiden käytänteiden vaihtoa jäsenvaltioiden sekä paikallis- ja alueviranomaisten kesken.

D   Uudelleenlaadittu direktiivi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta

19.

pitää erittäin tärkeänä sitä, etteivät sähkö- ja elektroniikkalaiteromun hyödyntämisjärjestelyt vaihtele materiaalien arvon perusteella.

20.

toteaa, että täytyy erottaa selkeästi toisistaan sellaisten esineiden uudelleenkäyttö, joita ei vielä voi pitää jätteenä (eikä siis lukea po. kohteeseen kuuluviksi), ja sellaisten esineiden uudelleenkäyttö, jotka jo ovat jätettä, kuten kunnallisista jätteenkeräyslaitoksista peräisin olevat esineet. Komitea kiinnittää huomiota siihen, miten vaikea on tarkkailla jätteenkeräyspisteisiin tuodun sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kuntoa, sekä siihen, että tietyt vanhat, suorituskyvyltään kehnot laitteet on tarkoituksenmukaisempaa kierrättää kuin ohjata uudelleenkäyttöön.

21.

on tyytyväinen direktiivin soveltamisalan selkiyttämiseen sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden luokkien ja tyyppien täsmälliseen yksilöintiin tiettyjen vaarallisten aineiden käytöstä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa laaditun direktiivin liitteissä. Komitea kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että kaksikäyttötuotteiden luokittelussa saattaa syntyä ongelmia. Komitea kehottaakin määrittämään mainitunlaiset tuotteet kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaiteromuksi. Mikäli niin ei menetellä, saattaa se tietyissä tapauksissa johtaa kustannusten sälyttämiseen perusteettomasti muiden osapuolten kannettavaksi ja vähentää kotitalouksista peräisin olevasta sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta huolehtimiseen tarvittavia varoja. Tällainen luokittelu edistäisi selkeyttä ja varmuutta tuottajien kannalta.

22.

ehdottaa, että direktiivissä velvoitetaan (eikä pelkästään kehoteta) jäsenvaltiot edellyttämään, että sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajat suunnittelevat tuotteensa sellaisiksi, että ne on helppo korjata, purkaa, käyttää uudelleen tai hyödyntää, mikä puolestaan vähentää kaatopaikoille sijoitettavien tai jätteenpolttolaitoksiin päätyvien käytettyjen laitteiden määrää. Tässä yhteydessä kannattaa harkita sellaisen kannustejärjestelmän avaamista tuottajille, jossa tietylle tuoteryhmälle määritetyn hyödyntämisasteen ylittämisestä palkitaan.

23.

kiinnittää huomiota keräysasteen soveltamisongelmaan kollektiivisissa järjestelmissä. Jos keräysastetta sovelletaan yleisesti Euroopan komission ehdotuksen mukaisesti (kollektiiviseen) järjestelmään (kaikkiin laitteisiin), saattaa syntyä epätoivottuja vaikutuksia. Tässä tapauksessa on todennäköistä, että sääntöjen noudattamista edistävissä ohjelmissa keskitytään aluksi raskaisiin laitteisiin (jotka vaikuttavat eniten kerättyyn painoon) eikä niinkään hyvin kevyisiin laitteisiin. Tulisi välttää sitä, että keräysasteen myötä luodaan järjestelmä, jossa keskitytään vain raskaisiin laitteisiin eikä niinkään laitteisiin, joilla on huomattava ympäristövaikutus. Tämän saavuttamiseksi keräysastetta tulisi ainakin soveltaa erikseen jokaiseen tuoteluokkaan.

24.

toteaa, että sähkö- ja elektroniikkalaiteromun suunnitellun keräysasteen laskukaavan muutos – perustana on näihin asti ollut kilomäärä asukasta kohden – prosentuaaliseksi osuudeksi markkinoille saatettujen laitteiden keskimääräisestä painosta on askel oikeaan suuntaan. Kahden vuoden ajanjakso keskiarvon laskemiseksi ei kuitenkaan vastaa lukuisien sähkö- ja elektroniikkalaitetyyppien tosiallista elinkaarta, joka monissa tapauksissa ylittää huomattavasti 2 vuotta. Komitea katsoo myös, että sähkö- ja elektroniikkalaitteiden elinkaaren piteneminen pienentää jäteongelmaa, ja niinpä kuluttajien pitäisi asettaa sellaiset laitteet etusijalle päätöksissään.

25.

suosittaa myös, että tavoitetta laskennallisesti määritettäessä otetaan huomioon sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keskimääräinen elinkaaren pituus, sen sijaan, että perusteena käytettäisiin uusien laitteiden myyntiä viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana. Kahden vuoden jakso laskutoimituksen pohjana vaikuttaa mielivaltaiselta, ja se voisi aiheuttaa epätoivottavia ympäristövaikutuksia, kun erityyppisten laitteiden elinkaaret ovat hyvin erimittaisia.

26.

on huolestunut siitä, että tavoite perustuu edelleen painoon, joka ei heijasta tuotteiden ympäristövaikutusta, ja korostaa, että ei ole helppoa rohkaista kuluttajia kierrättämään pieniä sähkö- ja elektroniikkalaitteita valikoivien keräilyjärjestelmien puitteissa. Toteaa, että huomattavia määriä kyseisiä laitteita päätyy kunnallisen jätehuollon roska-astioihin ja kulkeutuu kyseisen jätevirran mukana jätteenkäsittelypaikkoihin. Komitea kehottaakin sisällyttämään pienlaitteet jäsenvaltioille direktiivin 5 artiklan 1 kohdassa säädettyihin velvoitteisiin.

27.

korostaa saastuttaja maksaa periaatteen tarkoittavan sitä, että kuluttajien tulisi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajien kautta huolehtia sähkö- ja elektroniikkalaiteromun huollon kustannuksista sen sijaan, että siitä huolehtivat veronmaksajat pääasiassa paikallisviranomaisten kautta. Tämä tarkoittaa, että sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajat ovat vastuussa sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräys-, huolto- ja käsittelykustannuksista sekä tiedotuskuluista ja mukautetusta tuotesuunnittelusta. Tuottajan vastuun periaate luo perustan tuottajien ja paikallis- alueviranomaisten hyvälle ja selkeälle yhteistyölle direktiivin tavoitteiden saavuttamiseksi.

28.

panee merkille tuottajien ilmaiseman huolen (2) siitä, että vaikka niitä perustellusti pidetään vastuullisina keräystavoitteiden saavuttamisesta, ne pystyvät valvomaan asiaa vain rajoitetusti, kun ajatellaan vaikkapa keräilypisteiden tarjollaoloa ja kuluttajien aikaansaaman jätteen määrää. Direktiivin 7 artiklan 1 kohdassa todetaan aiheellisesti, että viime kädessä tuottajilla on vastuu keräysastetavoitteen saavuttamisesta. Komitea kiinnittää kuitenkin huomiota tarpeeseen

määrittää paremmin jäteketjun kaikkien toimijoiden roolit ja vastuut (ei pelkästään tuottajien vaan myös jakelijoiden sekä paikallis- ja alueviranomaisten osalta), jotta vahvistetaan tuottajavastuun periaatetta ja kyetään varmistamaan, että kerätystä sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta ilmoitetaan läpinäkyvästi ja että kyseiset laitteet käsitellään direktiivissä säädettyjen ympäristönormien mukaisesti.

kirjata tiedot kaikesta rekisteröidyille organisaatioille tuottajallepalauttamista varten perustettujen järjestelmien ulkopuolella toimitetusta sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta, jotta tuottajat saavat asiasta näytön.

luoda sellaiset paikallisviranomaisia tarpeettomasti kuormittamattomat mekanismit, joiden avulla tuottajat pystyvät kyseenalaistamaan ja valvomaan epäasianmukaisuuksia kustannuksissa ja tiedoissa, jotka liittyvät 12 ja 13 artiklan aiheeseen.

29.

kehottaa tekemään tuottajavastuun laajentamisen kattamaan kotitalouksien laiteromun erilliskeräyksen kustannukset valinnaisen asemasta pakolliseksi.

30.

on hyvillään, että 11 artiklan 1 kohdassa määritettyjä vähimmäistavoitteita korotetaan 5 prosenttia ja että myös lääkinnälliset laitteet kuuluvat nykyisin näiden tavoitteiden piiriin. Komitea kehottaa säätämään laitteiden uudelleenkäytölle 5 prosentin vähimmäistavoitteen, jätehuoltohierarkian mukaisesti. Se voisi olla omiaan poistamaan nykyisin esiintyvää vastahakoisuutta talteenotettujen laitteiden uudelleenkäyttämistä kohtaan ja varmistamaan, että laadukkaat laitteet otetaan uudelleen käyttöön.

31.

huomauttaa, että kuluttajakaupan tuotteiden tuottajien mielenkiinto rohkaista valmistamiensa laitteiden uudelleenkäyttämiseen on vähäinen tai olematon. Niinpä uudelleenkäyttö jää toteutumatta. Uudelleenkäyttämistä koskevien tavoitteiden sisällyttäminen kierrätystavoitteisiin ei muuta tilannetta. Tuottajat pyrkivät pääsemään tavoitteeseen ainoastaan kierrätyksen keinoin ja lyövät uudelleenkäyttömahdollisuudet laimin. Uudelleenkäyttöorganisaatioiden kokemuksen mukaan kuitenkin 20–30 prosenttia kaikista hylätyistä sähkö- ja elektroniikkalaitteista on yhä täysin käyttökunnossa tai ne kaipaavat vain pienehköjä korjauksia. AK suhtautuu jätehuoltohierarkiaan hyvin vakavasti ja suosittaa kokonaisten laitteiden uudelleenkäyttämistä. Näin ollen komitea ehdottaa, että kokonaisten laitteiden uudelleenkäyttämiselle asetetaan erillinen tavoite.

32.

huomauttaa, että tiettyjen nykyisin voimassa olevan direktiivin säännösten sallima joustavuus sekä velvollisuuksien ja vastuiden epäselvä määrittely jäsenvaltioiden lainsäädännössä on monissa tapauksissa aiheuttanut suhteetonta hallinnollista ja taloudellista rasitusta paikallisviranomaisille. Kustannukset, joista tuottajien pitäisi direktiivin mukaan huolehtia, päätyvät paikallisviranomaisten kannettaviksi, koska niillä on lakimääräinen jätehuoltovastuu ja koska niiden täytyy ryhtyä toimenpiteisiin, jos jätteen tuottajallepalauttamista varten perustetut järjestelmät eivät toimi asianmukaisesti. Komitea katsoo, että paikallis- ja alueviranomaisten ei pidä kantaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskevassa lainsäädännössä olevien aukkojen aiheuttamia taloudellisia seurauksia.

E   Uudelleenlaadittu direktiivi tiettyjen vaarallisten aineiden käytöstä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa

33.

ilmaisee huolensa, että sähkö- ja elektroniikkalaitteissa käytettävät vaaralliset aineet ja materiaalit aiheuttavat yhä laajamittaista ympäristön saastumista. Sen lisäksi, että mainituissa tuotteissa käytetään monia vaarallisia aineita ja materiaaleja, niiden kierrätyksen ja käytöstä poistoa seuraavan käsittelyn yhteydessä syntyy myös muita vahingollisia aineita, kuten dioksiineja ja furaaneja.

34.

katsoo, että on tartuttava toimeen, jotta katkaistaan talouskasvun ja jätemäärän – myös vaarallisten aineiden määrän – lisääntymisen välinen yhteys. Komitea korostaa, ettei yhteiskunnan jäseniltä pidä kantaa lisää veroja kattamaan kustannukset, joita vaarallisia aineita sisältävistä jätteistä huolehtiminen vaatii. Sähkö- ja elektroniikkalaitteissa käytetään vaarallisia aineita tuottajien (sekä EU:hun tuotteita tuovien jakelijoiden) tahdosta. Niinpä kaikki kustannukset, jotka syntyvät, kun huolehditaan vaarallisia aineita sisältävän sähkö- ja elektroniikkalaiteromun loppukäsittelystä siten, ettei ihmisten terveydelle eikä ympäristölle aiheuteta vahinkoa, pitää laskea mukaan tuotteen hintaan.

35.

pitää oikeaan osuneena ratkaisua siirtää luettelo kielletyistä aineista ja niiden sallituista enimmäispitoisuuksista direktiivin liitteeksi. Komitea pahoittelee kuitenkin, ettei kiellettyjen aineiden listaa ole laajennettu aineilla, joiden kieltämistä liitteen IV nojalla on ehdotettu. Kyseeseen tulevat erityisesti heksabromisyklododekaani (HBCDD), di (2-etyyliheksyyli)ftalaatti (DEHP), butyylibentsyyliftalaatti (BBP) ja dibutyyliftalaatti (DBP) kaikissa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa.

36.

kehottaa analysoimaan paitsi eri argumentit, joiden mukaan REACH-asetus tulisi panna täysimittaisesti täytäntöön tiettyjen vaarallisten aineiden käytöstä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun direktiivin kautta, myös kaikki ne, joiden mukaan direktiivin tulee edelleenkin täydentää REACH-prosessia, koska direktiivi tarjoaa täsmällisemmän aikataulun ilmoituksen tekemisestä sellaisista havaituista uusista vaarallisista kemiallisista aineista, jotka on syytä korvata turvallisemmilla vastaavilla aineilla.

37.

panee tyytyväisenä merkille, että aina neljän vuoden kuluttua tapahtuva vapautuksen tarkistaminen korvataan siten, että poikkeus on voimassa enintään neljä vuotta ja se voidaan hakemuksesta uusia. Tarkoituksena on edistää ponnistuksia aineiden korvaamiseksi ja siirtää todistustaakka julkisilta laitoksilta asiaa koskevan hakemuksen tekevälle valmistajalle tai jakelijalle.

38.

kehottaa komissiota vahvistamaan pikaisesti yksityiskohtaiset poikkeusten myöntämistä koskevat periaatteet ottaen huomioon taloustoimijoiden oikeusvarmuuden sekä määrittämään, miten uusia kriteerejä sovelletaan 5 artiklan 1 kohdan b alakohdassa mainittujen sosioekonomisten vaikutusten ja hyötyjen pohjalta, kun myönnetään poikkeuksia ja tarkistetaan niitä.

39.

pitää 6–8 artiklan säännöksiä helppolukuisina ja yhtenäisinä ja katsoo, että säännöstenvastaisten tuotteiden lukumäärän vähentäminen tiukemman ja yhdenmukaistetun markkinavalvonnan avulla on kustannustehokas tapa kasvattaa direktiivin tuottamia ympäristöhyötyjä.

II.   MUUTOSEHDOTUKSET

Muutosehdotus 1

Direktiivi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (uudelleenlaadittu toisinto), 19. perustelukappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

()

Kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden käyttäjillä olisi oltava mahdollisuus palauttaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromu vähintään maksutta. Tuottajien olisi rahoitettava vähintään sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräys keräyspisteistä, sen käsittely, hyödyntäminen ja loppukäsittely. Jäsenvaltioiden olisi rohkaistava tuottajia ottamaan kokonaisvastuu sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräyksestä, erityisesti rahoittamalla sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, mukaan luettuna kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaiteromu, keräys koko jäteketjun ajan, jotta voidaan välttää erilliskerätyn sähkö- ja elektroniikkalaiteromun alle optimaalisen tason jäävä käsittely ja laiton vienti sekä luoda tasapuoliset toimintaedellytykset yhdenmukaistamalla tuottajien rahoitusvelvollisuudet EU:ssa siirtämällä tämän jätteen keräyskustannukset tavallisilta veronmaksajilta sähkö- ja elektroniikkalaitteiden käyttäjille aiheuttamisperiaatteen mukaiseksi.

()

Kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden käyttäjillä olisi oltava mahdollisuus palauttaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromu vähintään maksutta. Tuottajien olisi rahoitettava sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräys , sen käsittely, hyödyntäminen ja loppukäsittely. Jäsenvaltioiden olisi tuottajat otta kokonaisvastuu sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräyksestä, erityisesti rahoittamalla sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, mukaan luettuna kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaiteromu, keräys koko jäteketjun ajan, jotta voidaan välttää erilliskerätyn sähkö- ja elektroniikkalaiteromun alle optimaalisen tason jäävä käsittely ja laiton vienti sekä luoda tasapuoliset toimintaedellytykset yhdenmukaistamalla tuottajien rahoitusvelvollisuudet EU:ssa siirtämällä tämän jätteen keräyskustannukset tavallisilta veronmaksajilta sähkö- ja elektroniikkalaitteiden käyttäjille aiheuttamisperiaatteen mukaiseksi.

Perustelu

Tuottajien taloudellisen vastuun tulee alkaa siitä hetkestä, jolloin kuluttaja hylkää elektronilaitteen, mikä yleensä tapahtuu kotitaloudessa. Direktiivissä pitää välttää sallimasta poikkeamia tuottajavastuun toteuttamisessa, perustelukappaleessa mainituista syistä ja jotta sähkö- ja energialaiteromun käsittely olisi optimaalista.

Muutosehdotus 2

Direktiivi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (uudelleenlaadittu toisinto), 4 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Jäsenvaltioiden on yhteisön tuotelainsäädännön, myös tuotteiden ekologisesta suunnittelusta annetun direktiivin 2005/32/EY, mukaisesti edistettävä toimenpiteitä, joilla edistetään sellaista sähkö- ja elektroniikkalaitteiden suunnittelua ja valmistusta, jolla helpotetaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromun sekä sen osien ja materiaalien uudelleenkäyttöä, purkamista ja hyödyntämistä . Nämä toimenpiteet eivät saa vaikuttaa sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan. Tämän vuoksi jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, jotta tuottajat eivät estä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun uudelleenkäyttöä käyttämällä erityisiä suunnittelusta johtuvia ominaisuuksia tai valmistusmenetelmiä, paitsi jos tällaisilla erityisillä suunnittelusta johtuvilla ominaisuuksilla tai valmistusmenetelmillä saavutetaan esimerkiksi ympäristönsuojelun tai turvallisuusmääräysten kannalta ylivoimaista hyötyä.

Jäsenvaltioiden on yhteisön tuotelainsäädännön, myös tuotteiden ekologisesta suunnittelusta annetun direktiivin 2005/32/EY, mukaisesti toimenpiteitä, joilla edistetään sellaista sähkö- ja elektroniikkalaitteiden suunnittelua ja valmistusta, jolla helpotetaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromun sekä sen osien ja materiaalien uudelleenkäyttöä, purkamista ja hyödyntämistä . Nämä toimenpiteet eivät saa vaikuttaa sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan. Tämän vuoksi jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, jotta tuottajat eivät estä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun uudelleenkäyttöä käyttämällä erityisiä suunnittelusta johtuvia ominaisuuksia tai valmistusmenetelmiä, paitsi jos tällaisilla erityisillä suunnittelusta johtuvilla ominaisuuksilla tai valmistusmenetelmillä saavutetaan esimerkiksi ympäristönsuojelun tai turvallisuusmääräysten kannalta ylivoimaista hyötyä.

Perustelu

Direktiivissä tulisi velvoittaa jäsenvaltiot (eikä pelkästään kehottaa niitä) edellyttämään, että sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajat suunnittelevat tuotteensa entistä ympäristöystävällisemmiksi. Sääntöjenmukaisuutta edistävien ohjelmien jäsenmaksut tulisi kytkeä tietyn tuotteen uudelleenkäytettävyyteen tai kierrätettävyyteen. Jotta siihen päästään, pitää sääntöjenmukaisuutta edistävien ohjelmien perimien (havaittavien) jäsenmaksujen laskuperusteet yksilöidä sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskevassa direktiivissä.

Muutosehdotus 3

Direktiivi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (uudelleenlaadittu toisinto), 5 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

1.

Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, joilla sähkö- ja elektroniikkalaiteromun loppukäsittely lajittelemattomana yhdyskuntajätteenä saatetaan mahdollisimman vähiin ja saavutetaan korkea keräysaste sähkö- ja elektroniikkalaiteromun erilliskeräyksessä erityisesti otsonikerrosta heikentäviä aineita ja fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien jäähdytys- ja pakastuslaitteiden osalta.

1.

Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, joilla sähkö- ja elektroniikkalaiteromun loppukäsittely lajittelemattomana yhdyskuntajätteenä saatetaan mahdollisimman vähiin ja saavutetaan korkea keräysaste sähkö- ja elektroniikkalaiteromun erilliskeräyksessä erityisesti otsonikerrosta heikentäviä aineita ja fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien jäähdytys- ja pakastuslaitteiden osalta.

Perustelu

Huomattavia määriä pienikokoista sähkö- ja elektroniikkalaiteromua heitetään kunnallisen jätehuollon roska-astioihin ja siten se kasvattaa lajittelemattoman jätteen virtaa edelleen. Sen hyödyntäminen maksaa ja rasittaa perusteettomasti paikallisviranomaisia, mistä aiheutuu lisätarve siirtää kustannukset tuottajien maksettavaksi. Kuvattua käytännettä muuttamalla kyettäisiin tekemään romun hyödyntämisestä huokeampaa.

Muutosehdotus 4

Direktiivi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (uudelleenlaadittu toisinto), 7 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

7 artikla

Keräysaste

1.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tuottajat tai heidän nimissään toimivat kolmannet osapuolet saavuttavat 65 prosentin vähimmäiskeräystavoitteen, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 5 artiklan 1 kohdan soveltamista. Keräysaste lasketaan kyseisenä vuonna kyseisessä jäsenvaltiossa 5 ja 6 artiklan mukaisesti kerätyn sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kokonaismäärän perusteella ja ilmaistaan kahden edellisen vuoden aikana kyseisessä jäsenvaltiossa markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keskimääräisen painon prosentuaalisena osuutena. Tämä keräysaste on saavutettava vuosittain vuodesta 2016 alkaen.

Lausuntoluonnos

Muutosehdotus

 

1.

Perustelu

Muutosehdotuksella muutetaan lausuntoluonnoksen kohta 23 lainsäädäntöehdotusta koskevaksi muutosehdotukseksi.

Muutosehdotus 5

Direktiivi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (uudelleenlaadittu toisinto) 11 artiklan 1 ja 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tuottajat täyttävät artiklan mukaisesti kaiken erilliskerätyn ja käsiteltäväksi tai uudeellenkäyttöä varten valmisteltavaksi toimitetun sähkö- ja elektroniikkalaiteromun osalta seuraavat tavoitteet 31 päivään joulukuuta 2011 mennessä:

(a)

direktiivin 20xx/xx/EY liitteen I luokkiin 1 ja 10 kuuluva sähkö- ja elektroniikkalaiteromu

on hyödynnettävä 85 prosenttia , ja

on valmisteltava uudelleenkäyttöä varten ja kierrätettävä 80 prosenttia

(b)

direktiivin 20xx/xx/EY liitteen I luokkiin 3 ja 4 kuuluva sähkö- ja elektroniikkalaiteromu,

on hyödynnettävä 80 prosenttia ja

on valmisteltava uudelleenkäyttöä varten ja kierrätettävä 70 prosenttia ;

(c)

direktiivin 20xx/xx/EY liitteen I luokkiin 2, 5, 6, 7, 8 ja 9 kuuluvasta sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta,

on hyödynnettävä 75 prosenttia , ja

on käytettävä uudelleen ja kierrätettävä 55 prosenttia ;

(d)

kaasunpurkauslampuista on valmisteltava uudelleenkäyttöä varten ja kierrätettävä 85 prosenttia .

2.

Nämä tavoitteet lasketaan prosentuaalisena osuutena hyödyntämislaitoksiin lähetetyn erilliskerätyn sähkö- ja elektroniikkalaiteromun painosta.

.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tuottajat täyttävät artiklan mukaisesti kaiken erilliskerätyn ja käsiteltäväksi tai uudeellenkäyttöä varten valmisteltavaksi toimitetun sähkö- ja elektroniikkalaiteromun osalta seuraavat tavoitteet 31 päivään joulukuuta 2011 mennessä:

(a)

direktiivin 20xx/xx/EY liitteen I luokkiin 1 ja 10 kuuluva sähkö- ja elektroniikkalaiteromu

on hyödynnettävä 85 prosenttia , ja

on kierrätettävä prosenttia

(b)

direktiivin 20xx/xx/EY liitteen I luokkiin 3 ja 4 kuuluva sähkö- ja elektroniikkalaiteromu,

on hyödynnettävä 80 prosenttia , ja

on kierrätettävä prosenttia

(c)

direktiivin 20xx/xx/EY liitteen I luokkiin 2, 5, 6, 7, 8 ja 9 kuuluvasta sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta,

on hyödynnettävä 75 prosenttia , ja

on kierrätettävä prosenttia

(d)

kaasunpurkauslampuista on valmisteltava uudelleenkäyttöä varten ja kierrätettävä 85 prosenttia .

2.

Nämä tavoitteet lasketaan prosentuaalisena osuutena hyödyntämislaitoksiin lähetetyn erilliskerätyn sähkö- ja elektroniikkalaiteromun painosta.

Perustelu

Euroopan komission ehdotuksissa ei säädetä erillisiä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun uudelleenkäyttötavoitteita. Siten tuottajia ei kannusteta valmistelemaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromua uudelleenkäyttöä varten. Mikäli mainittu tavoite nivotaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskevaan kierrätystavoitteeseen, tuottajat saattavat olla vähemmän halukkaita valmistelemaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromua uudelleenkäyttöä varten. On otettava huomioon, että merkittävä määrä kyseisiä laitteita voidaan ottaa välittömästi tai pienehköin korjauksin uudelleen käyttöön. Siksi on syytä säätää erillisestä tavoitteesta tätä tarkoitusta varten.

Muutosehdotus 6

Direktiivi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (uudelleenlaadittu toisinto), 12 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

1.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tuottajat rahoittavat 5 artiklan 2 kohdan mukaisesti perustettuihin keräyspisteisiin kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaiteromun osalta ainakin sen keräyksen, käsittelyn, hyödyntämisen ja ympäristöä säästävän loppukäsittelyn. Jäsenvaltioiden on tarvittaessa rohkaistava tuottajia rahoittamaan kaikki yksityistalouksista peräisin olevan sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräyslaitosten kustannukset.

2.

Niiden tuotteiden osalta, jotka on saatettu markkinoille 13 päivän elokuuta 2005 jälkeen, kunkin tuottajan on osallistuttava 1 kohdassa tarkoitettujen toimien rahoittamiseen omista tuotteistaan aiheutuvien jätteiden osalta. Tuottaja voi valita, täyttääkö se tämän velvollisuuden muista erillään vai liittymällä yhteiseen järjestelmään.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kukin tuottaja asettaa tuotteen markkinoille saattaessaan vakuuden, joka osoittaa, että koko sähkö- ja elektroniikkalaiteromun jätehuollon rahoitus on kunnossa ja että tuottaja merkitsee tuotteensa selvästi 1 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Tällaisella vakuudella varmistetaan, että tätä tuotetta koskevien 1 kohdassa tarkoitettujen toimien rahoitus on kunnossa. Vakuus voidaan asettaa joko siten, että tuottaja osallistuu asianmukaisiin sähkö- ja elektroniikkalaiteromun jätehuollon rahoitusjärjestelmiin, tai kierrätysvakuutuksella taikka suljetulla pankkitilillä.

3.

Markkinoille ennen saatetuista tuotteista peräisin olevan sähkö- ja elektroniikkalaiteromun (”vanha jäte”) jätehuollosta aiheutuvien kulujen rahoitus on hankittava yhden tai useamman järjestelmän avulla, joihin kaikki kulujen syntyhetkellä markkinoilla toimivat tuottajat osallistuvat suhteellisella osuudellaan, esimerkiksi niiden laitetyypeittäin eriteltyjen markkinaosuuksien mukaisesti.

1.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tuottajat rahoittavat 5 artiklan 2 kohdan mukaisesti perustettuihin keräyspisteisiin kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaiteromun osalta ainakin sen keräyksen, käsittelyn, hyödyntämisen ja ympäristöä säästävän loppukäsittelyn. Jäsenvaltioiden on tuottajarahoitta kaikki yksityistalouksista peräisin olevan sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräyslaitosten kustannukset.

2.

Niiden tuotteiden osalta, jotka on saatettu markkinoille 13 päivän elokuuta 2005 jälkeen, kunkin tuottajan on osallistuttava 1 kohdassa tarkoitettujen toimien rahoittamiseen omista tuotteistaan aiheutuvien jätteiden osalta. Tuottaja voi valita, täyttääkö se tämän velvollisuuden muista erillään vai liittymällä yhteiseen järjestelmään.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kukin tuottaja asettaa tuotteen markkinoille saattaessaan vakuuden, joka osoittaa, että koko sähkö- ja elektroniikkalaiteromun jätehuollon rahoitus on kunnossa ja että tuottaja merkitsee tuotteensa selvästi 1 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Tällaisella vakuudella varmistetaan, että tätä tuotetta koskevien 1 kohdassa tarkoitettujen toimien rahoitus on kunnossa. Vakuus voidaan asettaa joko siten, että tuottaja osallistuu asianmukaisiin sähkö- ja elektroniikkalaiteromun jätehuollon rahoitusjärjestelmiin, tai kierrätysvakuutuksella taikka suljetulla pankkitilillä.

3.

Markkinoille ennen saatetuista tuotteista peräisin olevan sähkö- ja elektroniikkalaiteromun (”vanha jäte”) jätehuollosta aiheutuvien kulujen rahoitus on hankittava yhden tai useamman järjestelmän avulla, joihin kaikki kulujen syntyhetkellä markkinoilla toimivat tuottajat osallistuvat suhteellisella osuudellaan, esimerkiksi niiden laitetyypeittäin eriteltyjen markkinaosuuksien mukaisesti.

4.

Perustelu

Kysymys on siinä määrin tärkeä, että on tarpeen velvoittaa selkeästi ja helppotajuisesti tuottajat rahoittamaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräämisestä ja keräyslaitoksista koituvat kustannukset alkaen siitä, kun ryhdytään keräämään sähkölaiteromua, jota syntyy tuotteiden poistuessa käytöstä. Tuottajavastuun laajentaminen koskemaan kotitalousjätteen erilliskeräystä pitää tehdä pakolliseksi, jotta varmistetaan taloudellisen vastuun suurempi yhdenmukaistaminen ja luodaan tasavertaiset toimintamahdollisuudet EU:ssa.

Bryssel 4. joulukuuta 2009.

Alueiden komitean puheenjohtaja

Luc VAN DEN BRANDE


(1)  European Union network for the implementation and enforcement of environmental law – Euroopan unionin verkko ympäristölainsäädännön voimaansaattamiseksi ja täytäntöönpanemiseksi.

(2)  ETSK 2008, CECED 2009, DIGITALEUROPE 2009, ORGALIME 2009.