18.8.2006   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 195/62


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Euroopan unionin ulkoinen toiminta: järjestäytyneen kansalaisyhteiskunnan rooli”

(2006/C 195/16)

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea päätti 28. tammikuuta 2004 työjärjestyksensä 29 artiklan 2 kohdan nojalla antaa lausunnon aiheesta Euroopan unionin ulkoinen toiminta: järjestäytyneen kansalaisyhteiskunnan rooli.

Asian valmistelusta vastannut ”ulkosuhteet”-erityisjaosto antoi lausuntonsa 4. toukokuuta 2006. Esittelijä oli Christoforos KORYFIDIS.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 17.—18. toukokuuta 2006 pitämässään 427. täysistunnossa (toukokuun 17. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 140 ääntä puolesta ja 3 vastaan 9:n pidättyessä äänestämästä.

1.

Tämä lausunto pohjautuu kyselyyn ja tutkielmaan, jotka ovat syntyneet pitkäaikaisen teoreettisen ja paikan päällä tehdyn analysointityön sekä niiden kokemusten tuloksena, jotka ETSK on saanut pitäessään yllä suhteita ehdokasvaltioiden ja muiden unionin ulkopuolisten maiden neuvoa-antaviin elimiin ja muihin asianomaisiin kansalaisyhteiskunnan organisaatioihin. Kyseisen useita vuosia kestäneen työskentelyn perusteella ETSK on vakuuttunut siitä, että sen on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen, jossa komitean sitoumukset ja niihin liittyvät suhteet ovat entistä paremmin organisoituja, entistä säännönmukaisempia ja tarjoavat enemmän mahdollisuuksia.

2.

ETSK katsoo, että talouden globalisaatio yhdessä tieteen ja teknologian — erityisesti tietotekniikan — kehittymisen kanssa saavat aikaan voimakkaita muutoksia, joita voidaan hallita vain muuttamalla kansainvälisten suhteiden muodostamisen ja kehittämisen nykyistä painopistettä. Kyseisen muutoksen tulisi ilmetä siten, että yhteiskuntien väliset suhteet nivelletään klassisiin valtioiden välisiin suhteisiin.

3.

Edellä mainitun havainnon perusteella voidaan päätellä, että unionin koko hallintojärjestelmän on yksimielisesti ja riittävän ajoissa hyväksyttävä kyseinen uusi asiaintila. Tässä yhteydessä unionin on myös suunniteltava ja kehitettävä ulkopoliittista toimintaansa siten, että varmistetaan järjestäytyneen kansalaisyhteiskunnan aktiivinen osallistuminen ja että kansalaisyhteiskunnan panosta hyödynnetään ulkopolitiikan täytäntöönpanossa.

4.

Unionin ulkopoliittisten toimien on mahdollisuuksien mukaan oltava ennaltaehkäiseviä ja niiden on välttämättä oltava integroituja. Eurooppalainen demokratia, eurooppalainen talous- ja yhteiskuntamalli, unionin strategiset tavoitteet sekä asiaa koskeva luotettava tieto määrittävät sen, miten unionin ulkopolitiikkaa muotoillaan ja kehitetään EU:ssa ja sen rajojen ulkopuolella.

5.

Sen vuoksi kansalaisyhteiskunnan on tasapainotettava uudelleen sisäinen organisaationsa, minkä lisäksi on löydettävä uusi entistä luovempi tasapaino kilpailun ja yhteistyön välillä varsinkin niillä aloilla, joilla toiminta kohdistuu unionin rajojen ulkopuolelle.

6.

Euroopan järjestäytyneen kansalaisyhteiskunnan tietoisuuden lisääminen sen uudesta roolista on monimutkainen ongelma. Olisikin edistettävä ajanmukaisia menetelmiä sellaisen suhteen luomiseksi oppimiseen ja tiedonhankintaan, että kansalaisyhteiskunta voi tuntea asian omakseen.

7.

Tällaisen suhteen luomiseksi ja yleisemminkin Euroopan kansalaisten toiminnan helpottamiseksi osaamiseen perustuvassa yhteiskunnassa ja taloudessa tarvitaan uudenlaista lähestymistapaa elinikäiseen oppimiseen nähden. Uusi lähestymistapa merkitsee käytännössä globalisaatiota ja unionin ulkoista toimintaa koskevan tiedon sisällyttämistä nykyisiin elinikäisen oppimisen ohjelmiin.

8.

Järjestäytyneen kansalaisyhteiskunnan tärkeimpänä edustajana Euroopan tasolla ETSK:lla on seuraavat kolme roolia:

Sen on välitettävä unionin poliittisille elimille kansalaisyhteiskunnan yhtenäinen kanta ulkoista toimintaa koskeviin kysymyksiin. Tällöin sen on noudatettava demokraattisia periaatteitaan ja pyrittävä löytämään kompromissi eri etunäkökohtien välillä.

Sen on osallistuttava aktiivisesti myös ulkoista toimintaa koskevien unionin politiikkojen muotoilemiseen ja kehittämiseen.

Sen on varmistettava EU:n harjoittaman ulkopolitiikan sekä kyseisen politiikan taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten seuranta.

9.

ETSK:n rooli tässä asiassa koskee laajaa joukkoa kysymyksiä ja toimintoja, sillä kaikilla uuden globaalin toimintaympäristön aiheuttamilla ongelmilla on vastineensa komitean toiminnan osa-alueilla: niillä on taloudellinen, sosiaalinen, ekologinen ja kulttuurinen ulottuvuutensa.

10.

Näin ollen ETSK:n tärkein panos unionin ulkoista toimintaa koskevien politiikkojen muotoilemiseen on sen kyky muodostaa kannanottoja, jotka heijastavat kussakin tapauksessa luovaa tasapainoa. Kyseinen tasapaino syntyy komitean jäsenten edustamien eri etunäkökohtien synteesinä prosessissa, jossa otetaan huomioon edellä mainitut neljä ulottuvuutta.

11.

On syytä huomauttaa, että ETSK:lla on jo merkittävää kokemusta unionin ulkoista toimintaa koskevien kysymysten käsittelystä. Kyseistä kokemusta käytetään kuitenkin puutteellisesti hyväksi yhteisön laajemmissa mekanismeissa ja lähestymistavoissa. Erityisesti unionin toimielimet eivät ole riittävästi kyenneet hyödyntämään tätä kokemusta sekä asiaa koskevien lausuntojen, tiedonantojen ja ehdotusten tuloksia.

12.

ETSK katsoo, että olisi löydettävä nykyistä parempia tapoja yhdistää komitean ulkoista toimintaa koskeva kokemus unionin tärkeimpiin politiikanaloihin. Se voidaan joissakin tapauksissa toteuttaa allekirjoittamalla yhteistyön tiivistämiseen tähtääviä pöytäkirjoja, joista esimerkkinä mainittakoon komission ja ETSK:n yhteistyöpöytäkirja. Parempi tapa päästä tavoitteeseen saattaisi kuitenkin olla sopimuksen tekeminen unionin kaikkien poliittisten elinten ja ETSK:n välillä integroitujen ja mielellään ennakoivien politiikkojen kehittämisestä ulkoisen toiminnan alalla.

13.

ETSK korostaa joka tapauksessa, että komitean ja yleisemmin järjestäytyneen kansalaisyhteiskunnan roolia on tulevaisuudessa vahvistettava globalisaatiota koskevien toimenpiteiden yhteydessä. Yleisenä syynä kansalaisyhteiskunnan roolin vahvistamiseen ovat unionin pyrkimykset edistää laajempia globalisaatiota koskevia tavoitteitaan 2000-luvun maailmassa. Yksi erityissyy etenkin ETSK:n aseman vahvistamiselle liittyy siihen, miten unionin pyrkimyksiä edistetään. Toisin sanoen se liittyy ETSK:n uusiin toimintamuotoihin, joita kehitetään osaamisyhteiskunnan puitteissa ja sen ehdoilla, sekä komitean ainutlaatuiseen asemaan. Komitealla on ainutlaatuinen mahdollisuus puuttua uskottavalla tavalla yhteiskunnallisiin kysymyksiin unionin ulkopuolella käyttäen hyväkseen ”pehmeäksi diplomatiaksi” luonnehdittuja välineitä.

14.

ETSK:n tavoitteena on saada hyväksyntä edellä mainitulle ainutlaatuiselle asemalle sekä vahvistaa sitä. Komitea pyrkii siihen, että sen asema Euroopan järjestäytyneen kansalaisyhteiskunnan kumppanina ja institutionaalisena edustajana tunnustetaan varsinkin kansainvälisissä organisaatioissa kuten Yhdistyneiden Kansakuntien talous- ja sosiaalineuvostossa (Ecosoc). Lisäksi sen tavoitteena on edistää komitean asemaa ja roolia unionin ulkopuolisten maiden kanssa allekirjoitettavien sopimusten yhteydessä sekä vahvistaa komitean poliittista toimintaa kyseisten maiden kansalaisyhteiskunnan tukemiseksi.

15.

Suoriutuakseen edellä mainitusta kaksoisroolistaan ETSK pyytää, että sitä tuetaan merkittävien poliittisten linjausten kehittämisessä keskipitkällä aikavälillä. Niitä ovat muun muassa seuraavat:

Luodaan nykyaikainen ja integroitu järjestelmä aktiivista tiedottamista, tiedonvaihtoa ja verkottumista varten yhdessä ETSK:n eurooppalaisten ja EU:n ulkopuolella toimivien kumppanien sekä unionin muiden toimielinten kanssa.

Lisätään ETSK:n näkyvyyttä ja vahvistetaan sen yhteistyötä neuvoa-antavien elinten sekä hallitusten välisten ja muiden asianomaisten kansainvälisten organisaatioiden kanssa erityisesti kysymyksissä, jotka koskevat suhteita järjestäytyneeseen kansalaisyhteiskuntaan.

Perustetaan sähköinen tietokanta, johon kerätään tietoa eri elinten ja rakenteiden kaikkialla maailmassa yhdessä kansalaisyhteiskunnan verkkojen kanssa harjoittamasta konsultatiivisesta toiminnasta, ja käytetään kyseistä tietopankkia välineenä, joka avulla voidaan lähestyä, ymmärtää ja tulkita kansalaisyhteiskunnan erilaisia ilmiöitä ja käyttäytymismalleja ja jakaa niitä koskevaa tietoa sekä edistää unionin arvoja ja strategisia tavoitteita maailmanlaajuisesti.

Laaditaan kahden vuoden välein raportti neuvoa-antavien elinten ja rakenteiden toiminnan kehittymisestä maailmalla sekä unionin ulkoisen toiminnan vaikutuksesta niihin.

16.

Edellä esitettyjen huomioiden ja ehdotusten valossa ETSK kehottaa unionin poliittisia elimiä ryhtymään soveltamaan ja edistämään toimielinten väliseen jatkuvaan vuoropuheluun perustuvaa menetelmää. Kyseisen menetelmän tavoitteena olisi

luotettavan kollektiivisen tiedon hankkiminen unionin ulkoisesta toiminnasta ja

yhteisen ja johdonmukaisen näkemyksen muodostaminen siitä, miltä osin, miksi ja miten kyseistä toimintaa ehdotetaan kehitettäväksi.

Bryssel 17. toukokuuta 2006.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Anne-Marie SIGMUND