ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ

Η παρούσα κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία της Επιτροπής τροποποιεί, για τους σκοπούς της προσαρμογής στην τεχνική και επιστημονική πρόοδο, το παράρτημα III της οδηγίας 2011/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (αναδιατύπωση) 1 (στο εξής: οδηγία RoHS). Η τροποποίηση αφορά εξαίρεση για ειδικές εφαρμογές που περιέχουν υδράργυρο σε (συμπαγείς) λαμπτήρες φθορισμού ενός κάλυκα για σκοπούς γενικού φωτισμού < 30 W με διάρκεια ζωής 20 000 ωρών και άνω.

Η οδηγία RoHS περιορίζει τη χρήση ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (στο εξής: ΗΗΕ), όπως προβλέπεται στο άρθρο 4. Δέκα ουσίες υπόκεινται σήμερα σε περιορισμό και απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας: μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, εξασθενές χρώμιο, πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB), πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE), φθαλικό δις-(2-αιθυλεξύλιο) (DEHP), φθαλικό βενζύλιο βουτύλιο (BBP), φθαλικό διβουτύλιο (DBP) και φθαλικό διισοβουτύλιο (DIBP). Τα παραρτήματα III και IV παραθέτουν τα υλικά και τα κατασκευαστικά στοιχεία ΗΗΕ για ειδικές εφαρμογές οι οποίες εξαιρούνται από τους περιορισμούς χρήσης ουσιών που ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1.

Το άρθρο 5 της οδηγίας προβλέπει την προσαρμογή των παραρτημάτων III και IV στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο, που μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση, την ανανέωση ή την ανάκληση των εξαιρέσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α), στα παραρτήματα III και IV προστίθενται εξαιρέσεις μόνον αν η προσθήκη αυτή δεν αποδυναμώνει την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας που παρέχεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (REACH) 2 και εφόσον συντρέχει μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: i) είναι επιστημονικώς ή τεχνικώς ανέφικτη η εξάλειψη ή υποκατάσταση της ουσίας μέσω αλλαγών στον σχεδιασμό ή με υλικά και κατασκευαστικά στοιχεία που δεν απαιτούν τη χρησιμοποίηση υλικών ή ουσιών που αναφέρονται στο παράρτημα II· ii) δεν διασφαλίζεται η αξιοπιστία των υποκατάστατων· iii) οι συνολικές αρνητικές επιπτώσεις της υποκατάστασης της ουσίας για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών ενδέχεται να είναι σημαντικότερες από τα συνολικά οφέλη της για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Οι αποφάσεις σχετικά με τις εξαιρέσεις και τη διάρκειά τους πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τη διαθεσιμότητα υποκατάστατων και τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της υποκατάστασης. Οι αποφάσεις για τη διάρκεια των εξαιρέσεων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κάθε ενδεχόμενο δυσμενή αντίκτυπο στην καινοτομία. Όπου απαιτείται, για την εκτίμηση του συνολικού αντίκτυπου της εξαίρεσης, πρέπει να εφαρμόζεται η φιλοσοφία κύκλου ζωής.

Το άρθρο 5 παράγραφος 1 ορίζει επίσης ότι, για να συμπεριλάβει ή, κατά περίπτωση, να διαγράψει από τους καταλόγους των παραρτημάτων ΙΙΙ και IV υλικά και κατασκευαστικά στοιχεία ΗΗΕ για ειδικές εφαρμογές, η Επιτροπή πρέπει να εκδίδει επιμέρους κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις. Το άρθρο 5 παράγραφος 3 και το παράρτημα V περιγράφουν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων που αφορούν τις εξαιρέσεις.

2.ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Η Επιτροπή λαμβάνει αιτήσεις 3 από οικονομικούς φορείς για τη χορήγηση ή την ανανέωση εξαιρέσεων δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 3 και του παραρτήματος V της οδηγίας RoHS.

Η ισχύουσα εξαίρεση 1(ζ) του παραρτήματος ΙΙΙ επιτρέπει τη χρήση υδραργύρου σε (συμπαγείς) λαμπτήρες φθορισμού ενός κάλυκα, σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει (ανά καυστήρα):

1(ζ) Για σκοπούς γενικού φωτισμού < 30 W με διάρκεια ζωής 20 000 ωρών και άνω: 3,5 mg.

Στις 28 Ιουνίου 2016 η Επιτροπή έλαβε μία αίτηση για ανανέωση της εν λόγω εξαίρεσης, η οποία ανανεώθηκε με πρόσθετα στοιχεία από τον ίδιο αιτούντα στις 17 Ιανουαρίου 2020. Ο αιτών ισχυρίστηκε, κατ ουσίαν, ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα υποκατάστατα χωρίς υδράργυρο 4 . Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας RoHS (άρθρο 5 παράγραφος 5 δεύτερο εδάφιο), η εξαίρεση εξακολουθεί να ισχύει έως ότου η Επιτροπή αποφασίσει επί της αίτησης ανανέωσης.

Η Επιτροπή, προκειμένου να αξιολογήσει την αίτηση για ανανέωση της εν λόγω εξαίρεσης, διεξήγαγε μελέτη τον Ιούνιο του 2017 5 , η οποία ολοκληρώθηκε το 2018, με σκοπό τη διενέργεια της απαιτούμενης τεχνικής και επιστημονικής αξιολόγησης, καθώς και διαδικτυακή διαβούλευση διάρκειας οκτώ εβδομάδων με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων υποβλήθηκε μία παρατήρηση, και στη συνέχεια ακολούθησαν ανταλλαγές, όπως τεκμηριώνεται στην έκθεση της μελέτης. Η μελέτη περιείχε εκτεταμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα υποκατάστατων, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων του 2020.

Η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις βάσει της οδηγίας RoHS κατά τη διάρκεια της συνάντησης εμπειρογνωμόνων της 29ης Οκτωβρίου 2018 και συγκέντρωσε τις απόψεις τους σχετικά με την προτεινόμενη πορεία δράσης. Προέβη σε όλες τις διαδικαστικές ενέργειες που απαιτούνται για τις εξαιρέσεις από τον περιορισμό χρήσης ουσιών σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφοι 3 έως 7 6 . Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώθηκαν σχετικά με όλες τις δραστηριότητες.

Στην υποστηρικτική μελέτη επισημαίνονται τα εξής:

·Υπάρχουν διαθέσιμες αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις λαμπτήρων διόδων φωτοεκπομπής (LED) χωρίς υδράργυρο για τις κατηγορίες λαμπτήρων που καλύπτονται από την παρούσα εξαίρεση·

·τα στοιχεία δείχνουν ότι, όσον αφορά τις επιπτώσεις για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, η υποκατάσταση θα αποτρέψει τη διάθεση στην αγορά υδραργύρου που περιέχεται στις εφαρμογές, μειώνοντας παράλληλα την ενέργεια που καταναλώνεται για φωτισμό·

·όσον αφορά τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της υποκατάστασης, το εκτιμώμενο κόστος αναμένεται να προκύψει πρόωρα μόνο σε σύγκριση με το κόστος που αναμένεται από τη φυσική εξάλειψη, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως πρόσθετο κόστος που οφείλεται στην υποχρεωτική σταδιακή κατάργηση.

Εν κατακλείδι, από τις επιστημονικές και τεχνικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκύπτει ότι κανένα από τα κριτήρια εξαίρεσης δεν πληρούται όσον αφορά την εξαίρεση 1(ζ).

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας, το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίας δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή πύλη για τη βελτίωση της νομοθεσίας για τέσσερις εβδομάδες, προς σχολιασμό από το κοινό. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης σχετικά με το σχέδιο πράξης ελήφθησαν 13 εισηγήσεις από το κοινό. Τα ζητήματα που τέθηκαν εξετάστηκαν και δεν κρίθηκε αναγκαία καμία τροποποίηση του σχεδίου.

3.ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ

Η κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία ανακαλεί την εξαίρεση 1(ζ) που περιλαμβάνεται στο παράρτημα III της οδηγίας 2011/65/ΕΕ σχετικά με τη χρήση υδραργύρου σε ειδικές εφαρμογές.

Η αξιολόγηση της αίτησης εξαίρεσης από την Επιτροπή, η οποία βασίστηκε στις υποστηρικτικές μελέτες και διαβουλεύσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αίτηση εξαίρεσης δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας RoHS, τα οποία δικαιολογούν την παράταση της εξαίρεσης. Η υποκατάσταση του υδραργύρου με αξιόπιστα υποκατάστατα στις κατηγορίες λαμπτήρων που καλύπτονται από την παρούσα εξαίρεση είναι επιστημονικώς και τεχνικώς εφικτή, και παρέχονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο συνολικός αντίκτυπος της υποκατάστασης για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών είναι σε μεγάλο βαθμό σημαντικότερος από τις αρνητικές επιπτώσεις.

Εν ολίγοις, δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις της εξαίρεσης και η εξαίρεση 1(ζ) θα πρέπει να διαγραφεί, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 και στοιχείο β).

Η ημερομηνία κατά την οποία η εξαίρεση θα λήξει θα πρέπει να οριστεί σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 6 της οδηγίας RoHS το οποίο ορίζει ότι, αν ανακληθεί εξαίρεση, η εξαίρεση παύει να ισχύει το νωρίτερο 12 μήνες και το αργότερο 18 μήνες από την ημερομηνία της εν λόγω απόφασης.

Κατά τον καθορισμό της ημερομηνίας λήξης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα μικρό ποσοστό των τύπων λαμπτήρων 7 που καλύπτονται από την παρούσα εξαίρεση υπόκειται στα κριτήρια τα οποία καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2019/2020 της Επιτροπής για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού των φωτεινών πηγών και των χωριστών διατάξεων χειρισμού, τα οποία είναι εφαρμοστέα από 1η Σεπτεμβρίου 2021. Η υποχρέωση εκπλήρωσης αυτών των απαιτήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη διάθεση στην αγορά των συγκεκριμένων λαμπτήρων πέραν της ημερομηνίας αυτής. Τούτο συνάδει επίσης με την αξιολόγηση της Επιτροπής που διενεργήθηκε δυνάμει της οδηγίας RoHS, καθώς και με την κοινωνικοοικονομική ανάλυση, η οποία καταλήγει ότι επαρκώς αξιόπιστα υποκατάστατα χωρίς υδράργυρο για τους τύπους λαμπτήρων που καλύπτονται από την εξαίρεση είναι ήδη ευρέως διαθέσιμα και ότι η υποκατάσταση του υδραργύρου σε αυτούς τους λαμπτήρες είναι επιστημονικώς και τεχνικώς εφικτή. Ωστόσο, όσον αφορά την εξαίρεση, ως σύνολο, που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας RoHS, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συντριπτική πλειονότητα των λαμπτήρων που καλύπτονται από την εν λόγω εξαίρεση, και συγκεκριμένα οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χωρίς ενσωματωμένη διάταξη χειρισμού, δεν επηρεάζονται από τα κριτήρια που ορίζονται στον προαναφερθέντα κανονισμό σχετικά με τον οικολογικό σχεδιασμό. Συνεπώς, η μέγιστη δυνατή ημερομηνία λήξης ισχύος των 18 μηνών σε συνέχεια της απόφασης θα πρέπει να οριστεί σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη κατάσταση για αυτή την πλειονότητα λαμπτήρων που καλύπτονται από την εξαίρεση, καθώς είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που αφορούν τους λαμπτήρες αυτούς, ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνση των συμμετεχόντων στην αγορά, οι οποίοι σχετίζονται με την υποκατάσταση, με περιττά υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος, ιδίως όσον αφορά τους λαμπτήρες για τους οποίους απαιτείται πιο σύνθετη αντικατάσταση.

Η νομική πράξη είναι κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία, η οποία συνάδει με τη νομική πράξη εφαρμογής (οδηγία 2011/65/ΕΕ), και ιδίως με την εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 και στο άρθρο 20.

Σκοπός της κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίας είναι, αφενός, η συμβολή στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος και, αφετέρου, η ευθυγράμμιση των διατάξεων για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς στον τομέα του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού· προς τούτο ανακαλεί εξαίρεση που έχει χορηγηθεί για τη χρήση κατά τα άλλα απαγορευμένων ουσιών για ειδικές εφαρμογές, σύμφωνα με τις διατάξεις και υπό τους όρους της οδηγίας RoHS και με τη ίδρυση διαδικασία που προβλέπεται για την προσαρμογή των παραρτημάτων III και IV στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο.

Η κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) .../… ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 13.12.2021

για την τροποποίηση, με σκοπό την προσαρμογή στην τεχνική και επιστημονική πρόοδο, του παραρτήματος IΙΙ της οδηγίας 2011/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά εξαίρεση για τη χρήση υδραργύρου σε (συμπαγείς) λαμπτήρες φθορισμού ενός κάλυκα για σκοπούς γενικού φωτισμού < 30 W με διάρκεια ζωής 20 000 ωρών και άνω

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2011/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, για τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό 8 , και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η οδηγία 2011/65/ΕΕ επιβάλλει στα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός που διατίθεται στην αγορά δεν περιέχει τις επικίνδυνες ουσίες που παρατίθενται στο παράρτημα II της εν λόγω οδηγίας. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για ορισμένες εξαιρούμενες εφαρμογές που παρατίθενται στο παράρτημα III της οδηγίας.

(2)Οι κατηγορίες ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στις οποίες εφαρμόζεται η οδηγία 2011/65/ΕΕ παρατίθενται στο παράρτημα I της εν λόγω οδηγίας.

(3)Ο υδράργυρος είναι ουσία υποκείμενη σε περιορισμό και περιλαμβάνεται στο παράρτημα II της οδηγίας 2011/65/ΕΕ.

(4)Με την κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία 2014/14/ΕΕ 9 , η Επιτροπή χορήγησε εξαίρεση για τη χρήση υδραργύρου, με μέγιστη περιεκτικότητα 3,5 mg, σε (συμπαγείς) λαμπτήρες φθορισμού ενός κάλυκα για σκοπούς γενικού φωτισμού < 30 W με διάρκεια ζωής 20 000 ωρών και άνω (στο εξής: εξαίρεση), η οποία πλέον απαριθμείται ως εξαίρεση 1(ζ) στο παράρτημα III της οδηγίας 2011/65/ΕΕ. Η εξαίρεση επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας 2014/14/ΕΕ.

(5)Ο υδράργυρος χρησιμοποιείται σε (συμπαγείς) λαμπτήρες φθορισμού ενός κάλυκα για την παραγωγή υπεριώδους φωτός, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ορατό φως από τη φθορίζουσα επικάλυψη της λυχνίας του λαμπτήρα.

(6)Στις 28 Ιουνίου 2016, η Επιτροπή έλαβε αίτηση για ανανέωση της εξαίρεσης (στο εξής: αίτηση ανανέωσης), εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 5 της οδηγίας 2011/65/ΕΕ, η οποία επικαιροποιήθηκε με μια ανανεωμένη αίτηση στις 17 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 5 της οδηγίας 2011/65/ΕΕ, η εξαίρεση εξακολουθεί να ισχύει έως ότου ληφθεί απόφαση σχετικά με την αίτηση ανανέωσης.

(7)Η αξιολόγηση της αίτησης ανανέωσης, η οποία έλαβε υπόψη τη διαθεσιμότητα υποκατάστατων και τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της υποκατάστασης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επαρκώς αξιόπιστα υποκατάστατα χωρίς υδράργυρο για τους τύπους λαμπτήρων που καλύπτονται από την εξαίρεση και ότι η υποκατάσταση είναι επιστημονικώς και τεχνικώς εφικτή. Επιπλέον, η εν λόγω αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της υποκατάστασης θα είναι σαφώς σημαντικότερα από τις αρνητικές επιπτώσεις. Η ανωτέρω αξιολόγηση περιλάμβανε διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 7 της οδηγίας 2011/65/ΕΕ. Οι παρατηρήσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων δημοσιοποιήθηκαν σε ειδικό ιστότοπο.

(8)Καθώς δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 2011/65/ΕΕ, η εξαίρεση πρέπει να ανακληθεί.

(9)Θα πρέπει να καθοριστεί ημερομηνία λήξης ισχύος για αυτή την εξαίρεση σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 6 της οδηγίας 2011/65/ΕΕ. Μολονότι μικρό ποσοστό των τύπων λαμπτήρων 10 που καλύπτονται από αυτή την εξαίρεση υπόκεινται στα κριτήρια οικολογικού σχεδιασμού που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2020 11 , τα οποία είναι εφαρμοστέα από 1ης Σεπτεμβρίου 2021, και ως εκ τούτου δεν θα διατίθενται πλέον στην αγορά, η συντριπτική πλειονότητα των λαμπτήρων που καλύπτονται από την ισχύουσα εξαίρεση δεν επηρεάζονται από τα κριτήρια του προαναφερθέντος κανονισμού σχετικά με τον οικολογικό σχεδιασμό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να οριστεί για το σύνολο της εξαίρεσης η μέγιστη δυνατή ημερομηνία λήξης ισχύος των 18 μηνών σε συνέχεια της απόφασης ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνση των συμμετεχόντων στην αγορά, που συνδέονται άμεσα με την υποκατάσταση της τελευταίας κατηγορίας, με περιττά υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

(10)Επομένως, η οδηγία 2011/65/ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

 

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα III της οδηγίας 2011/65/ΕΕ τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας οδηγίας.

Άρθρο 2

1.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, το αργότερο την [τελευταία ημέρα του 6ου μήνα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από την [τελευταία ημέρα του 6ου μήνα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας + 1 ημέρα].

Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2.Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εθνικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 13.12.2021

   Για την Επιτροπή

   Η Πρόεδρος
   Ursula VON DER LEYEN

(1)    ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 88.
(2)    ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1.
(3)    Ο κατάλογος είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/environment/waste/rohs_eee/adaptation_en.htm .
(4)    Διατίθεται στη διεύθυνση https://rohs.exemptions.oeko.info/fileadmin/user_upload/RoHS_pack_13/Annex_1g/1g LE_RoHS_Exemption_Req_Final.pdf .
(5)    Η τελική έκθεση της μελέτης είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη διεύθυνση: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/4ae54b9e-e070-11e8-b690-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-84895526 .
(6)    Kατάλογος των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών παρατίθεται στον ιστότοπο της Επιτροπής . Ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία για κάθε σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση πράξης είναι διαθέσιμη στο διοργανικό μητρώο των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, στη διεύθυνση  https://webgate.ec.europa.eu/regdel/#/home .
(7)    Τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής διέπονται επίσης από τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2020 της Επιτροπής, της 1ης Οκτωβρίου 2019, για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού των φωτεινών πηγών και των χωριστών διατάξεων χειρισμού των φωτεινών πηγών, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου 2021. Σε αντίθεση με την οδηγία 2011/65/ΕΕ, η νομοθεσία οικολογικού σχεδιασμού δεν περιορίζει τις ουσίες στα προϊόντα αλλά ορίζει απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που πρέπει να τηρούνται ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διατίθενται στην αγορά. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL) με ενσωματωμένη διάταξη χειρισμού (CFLi) εκ των πραγμάτων δεν θα διατεθούν στην αγορά από 1η Σεπτεμβρίου 2021 λόγω της μη συμμόρφωσής τους με τις εν λόγω απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/2020 της Επιτροπής χαρακτηρίζει την περιεκτικότητα σε υδράργυρο ως σημαντική περιβαλλοντική πτυχή στον κύκλο ζωής μιας φωτεινής πηγής, ωστόσο αναγνωρίζει ότι η χρήση επικίνδυνων ουσιών στις φωτεινές πηγές, μεταξύ των οποίων είναι ο υδράργυρος, διέπεται από την οδηγία 2011/65/ΕΕ.
(8)    ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 88.
(9)    Κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία 2014/14/ΕΕ της Επιτροπής, της 18ης Οκτωβρίου 2013, για την τροποποίηση, με σκοπό την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο, του παραρτήματος III της οδηγίας 2011/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά εξαίρεση για τη χρήση 3,5 mg υδραργύρου ανά λαμπτήρα σε συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού ενός κάλυκα για σκοπούς γενικού φωτισμού < 30 W με διάρκεια ζωής 20 000 ωρών και άνω (ΕΕ L 4 της 9.1.2014, σ. 71).
(10)    Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού με ενσωματωμένη διάταξη χειρισμού (CFLi) καλύπτονται από την καταχώριση «Άλλες φωτεινές πηγές εντός του πεδίου εφαρμογής που δεν αναφέρονται ανωτέρω» σύμφωνα με τον πίνακα 1 του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2020 της Επιτροπής, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
(11)    Όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις 9 και 10 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2020 της Επιτροπής, «δεν χρειάζεται να καθορισθούν στον εν λόγω κανονισμό ειδικές απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την περιεκτικότητα σε υδράργυρο».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στο παράρτημα III της οδηγίας 2011/65/ΕΕ, η καταχώριση 1(ζ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Εξαίρεση

Πεδίο εφαρμογής και ημερομηνίες εφαρμογής

«1(ζ)

Για σκοπούς γενικού φωτισμού < 30 W με διάρκεια ζωής 20 000 ωρών και άνω: 3,5 mg

Λήγει στις [Υπηρεσία Εκδόσεων: 18 μήνες μετά τη δημοσίευση της κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίας στην Επίσημη Εφημερίδα]»