ISSN 1725-2547

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 336

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

50ό έτος
20 Δεκεμβρίου 2007


Περιεχόμενα

 

I   Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική

Σελίδα

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

*

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1445/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2007, για τη θέσπιση κοινών κανόνων για την παροχή βασικών πληροφοριών σχετικά με τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης και για τον υπολογισμό και τη διάχυσή τους ( 1 )

1

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις οι τίτλοι οποίων έχουν τυπωθεί με ημίμαυρα στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


I Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

20.12.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 336/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1445/2007 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 11ης Δεκεμβρίου 2007

για τη θέσπιση κοινών κανόνων για την παροχή βασικών πληροφοριών σχετικά με τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης και για τον υπολογισμό και τη διάχυσή τους

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 285 παράγραφος 1,

έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής,

έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Για να επιτευχθεί η άμεση σύγκριση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε όγκο μεταξύ των κρατών μελών, είναι σημαντικό για την Κοινότητα να διαθέτει ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ) που να εξαλείφουν τις διαφορές στα επίπεδα τιμών μεταξύ των κρατών μελών.

(2)

Οι κοινοτικές ΙΑΔ θα πρέπει να παράγονται ακολουθώντας εναρμονισμένη μεθοδολογία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2223/96 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 1996, περί του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Κοινότητας (3), ο οποίος καθορίζει ένα πλαίσιο για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμών των κρατών μελών.

(3)

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να καταρτίζουν δεδομένα για περιφερειακές ΙΑΔ.

(4)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2006, περί καθορισμού των γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής (4) προβλέπει ότι οι περιφέρειες που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία δυνάμει του στόχου «Σύγκλιση» είναι οι περιφέρειες που αντιστοιχούν στο επίπεδο 2 της κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003 για τη θέσπιση κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (5), των οποίων το κατά κεφαλή ΑΕΠ, μετρούμενο σε ΙΑΔ και υπολογιζόμενο με βάση τα κοινοτικά στοιχεία για την περίοδο 2000-2002, είναι μικρότερο του 75 % του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ των 25 για την ίδια περίοδο αναφοράς. Ελλείψει περιφερειακών ΙΑΔ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι εθνικές ΙΑΔ για την κατάρτιση του καταλόγου των περιφερειών που θα μπορούσαν να τύχουν της στήριξης των διαρθρωτικών ταμείων. Οι εθνικές ΙΑΔ μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται και για τον καθορισμό των πόρων που θα διατεθούν σε κάθε περιφέρεια.

(5)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 προβλέπει ότι τα κράτη μέλη που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής είναι εκείνα των οποίων το κατά κεφαλή ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ), μετρούμενο σε ΙΑΔ και υπολογιζόμενο με βάση τα κοινοτικά στοιχεία για την περίοδο 2001-2003, είναι μικρότερο από το 90 % του ΑΕΕ της ΕΕ των 25 και τα οποία διαθέτουν πρόγραμμα για την τήρηση των όρων οικονομικής σύγκλισης που παρατίθενται στο άρθρο 104 της Συνθήκης.

(6)

Το άρθρο 1 του Παραρτήματος XI του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όπως καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 (6), (στο εξής «κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης») προβλέπει ότι, για τους σκοπούς της εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 65 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, η Επιτροπή (Eurostat) καταρτίζει κάθε χρόνο, πριν από το τέλος του Οκτωβρίου, έκθεση σχετικά με τις αλλαγές στο κόστος ζωής στις Βρυξέλλες, τις οικονομικές ισοτιμίες μεταξύ Βρυξελλών και ορισμένων τόπων εντός των κρατών μελών και τις αλλαγές στην αγοραστική δύναμη των μισθών στις εθνικές δημόσιες υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης.

(7)

Η Επιτροπή (Eurostat) συλλέγει ήδη κάθε χρόνο βασικά πληροφοριακά στοιχεία για τις ΙΑΔ από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση. Η ενέργεια αυτή έχει γίνει παγιωμένη πρακτική στα κράτη μέλη. Ωστόσο, απαιτείται νομικό πλαίσιο για να εξασφαλισθεί η συνεχής ανάπτυξη, κατάρτιση και διάχυση των ΙΑΔ.

(8)

Η τακτική παροχή προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, που αποτελεί και την τρέχουσα πρακτική, θα πρέπει να διατηρηθεί έτσι ώστε να συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα τα πιο πρόσφατα δυνατά στοιχεία.

(9)

Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28 Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (7).

(10)

Ενδείκνυται ιδίως να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να προσαρμόζει τους ορισμούς, να τροποποιεί τις βασικές θέσεις στο Παράρτημα ΙΙ και να ορίζει κριτήρια ποιότητας. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβελείας και έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση ορισμένων μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού ή και τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με την προσθήκη νέων μη ουσιωδών στοιχείων, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο του άρθρου 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ.

(11)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, εν προκειμένω η θέσπιση κοινών κανόνων για την παροχή βασικών πληροφοριών σχετικά με τις ΙΑΔ και για τον υπολογισμό και τη διάδοσή τους, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη και δύναται, συνεπώς, λόγω των διαστάσεων ή των αποτελεσμάτων της προβλεπόμενης δράσης, να επιτευχθεί καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα δύναται να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ιδίου άρθρου, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(12)

Ζητήθηκε η γνώμη της επιτροπής στατιστικού προγράμματος, που συστάθηκε με την απόφαση 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου (8) σύμφωνα με το άρθρο 3 της εν λόγω απόφασης,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Στόχος

Στόχος του παρόντος κανονισμού είναι η θέσπιση κοινών κανόνων σχετικά με την παροχή βασικών πληροφοριών για τις ΙΑΔ, τον υπολογισμό και τη διάχυσή τους.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1.   Οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται είναι τα δεδομένα που είναι αναγκαία για τον υπολογισμό και τη διασφάλιση της ποιότητας των ΙΑΔ.

Οι βασικές πληροφορίες περιλαμβάνουν τις τιμές, τις σταθμίσεις δαπανών του ΑΕΠ και άλλα δεδομένα που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι.

Τα δεδομένα συλλέγονται τουλάχιστον με τη συχνότητα που αναφέρεται στο Παράρτημα Ι. Συχνότερη συλλογή δεδομένων προγραμματίζεται μόνο σε εξαιρετικές και δικαιολογημένες περιστάσεις.

2.   Οι ΙΑΔ υπολογίζονται με βάση τις εθνικές μέσες ετήσιες τιμές αγαθών και υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας βασικές πληροφορίες σχετικά με την οικονομική επικράτεια των κρατών μελών όπως ορίζεται στο ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών στην Κοινότητα («ΕΣΛ 95»).

3.   Οι ΙΑΔ υπολογίζονται σύμφωνα με τις βασικές θέσεις που απαριθμούνται στο Παράρτημα ΙΙ, οι οποίες είναι σύμφωνες με τις συναφείς ταξινομήσεις του ΑΕγχΠ που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2223/96.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

ως «ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ)» νοούνται χωρικοί αποπληθωριστές και μετατροπείς νομισμάτων που εξαλείφουν τις επιπτώσεις των διαφορών στα επίπεδα τιμών μεταξύ κρατών μελών, επιτρέποντας έτσι συγκρίσεις όγκων των συνιστωσών του ΑΕΠ και συγκρίσεις των επιπέδων τιμών·

β)

ως «μονάδα αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ)» νοείται η τεχνητή κοινή νομισματική μονάδα αναφοράς που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εκφράσει τον όγκο των οικονομικών συγκεντρωτικών μεγεθών για τους σκοπούς των χωρικών συγκρίσεων με τρόπο ώστε να εξαλείφονται οι διαφορές των επιπέδων τιμών μεταξύ κρατών μελών·

γ)

ως «τιμές» νοούνται οι τιμές αγοράς που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής·

δ)

ως «σταθμίσεις δαπανών» νοούνται τα μερίδια των συνιστωσών δαπάνης στο ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές·

ε)

ως «βασική θέση» νοείται το χαμηλότερο επίπεδο συγκέντρωσης ειδών στην κατανομή του ΑΕΠ για το οποίο υπολογίζονται ισοτιμίες·

στ)

ως «είδος» νοείται ένα σαφώς καθορισμένο αγαθό ή υπηρεσία για χρήση στην παρατήρηση τιμών·

ζ)

τα «πραγματικά και τεκμαρτά μισθώματα» ορίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1722/2005 (9)·

η)

το «εισόδημα εξαρτημένης εργασίας» ορίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2223/96·

θ)

ως «συντελεστές χρονικής διόρθωσης» νοούνται οι συντελεστές που χρησιμοποιούνται για την διόρθωση των μέσων τιμών οι οποίες λαμβάνονται κατά τη στιγμή της έρευνας, σε μέσες ετήσιες τιμές·

ι)

ως «συντελεστές χωρικής διόρθωσης» νοούνται οι συντελεστές που χρησιμοποιούνται για την διόρθωση των μέσων τιμών, οι οποίες λαμβάνονται από έναν ή περισσότερους τόπους της οικονομικής επικράτειας ενός κράτους μέλους, σε μέσες εθνικές τιμές·

ια)

ως «αντιπροσωπευτικά είδη» νοούνται εκείνα που είναι, ή θεωρούνται ότι είναι, από την άποψη της σχετικής συνολικής δαπάνης μέσα σε μια βασική θέση, μεταξύ των σημαντικότερων ειδών που αγοράζονται στις εθνικές αγορές·

ιβ)

ως «δείκτες αντιπροσωπευτικότητας» νοούνται σημάνσεις ή άλλοι δείκτες που προσδιορίζουν τα είδη εκείνα τα οποία έχουν επιλεγεί από τα κράτη μέλη ως αντιπροσωπευτικά·

ιγ)

ως «ισοαντιπροσωπευτικότητα» νοείται μια ιδιότητα που απαιτείται να έχει η σύνθεση του καταλόγου ειδών για μια βασική θέση, ώστε κάθε κράτος μέλος να συλλέξει τιμές για εκείνο τον αριθμό αντιπροσωπευτικών προϊόντων που είναι ανάλογος προς την ετερογένεια των προϊόντων και τα επίπεδα τιμών που καλύπτονται από τη βασική θέση καθώς και τη δαπάνη τους στη βασική θέση·

ιδ)

ως «μεταβατική» νοείται η ιδιότητα δια της οποίας μια άμεση σύγκριση μεταξύ δύο οποιωνδήποτε κρατών μελών έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μια έμμεση σύγκριση μέσω ενός οιουδήποτε άλλου κράτους μέλους·

ιε)

ως «σφάλμα» νοείται η χρήση εσφαλμένων βασικών πληροφοριών ή η ακατάλληλη εφαρμογή της διαδικασίας υπολογισμού·

ιστ)

ως «έτος αναφοράς» νοείται ένα ημερολογιακό έτος στο οποίο αναφέρονται τα συγκεκριμένα ετήσια αποτελέσματα·

ιζ)

«σταθερότητα» σημαίνει ότι, όταν τα αποτελέσματα υπολογίζονται αρχικά για μια ομάδα κρατών μελών και στη συνέχεια υπολογίζονται για μια ευρύτερη ομάδα κρατών μελών, οι ΙΑΔ μεταξύ της αρχικής ομάδας κρατών μελών παρόλα αυτά διατηρούνται.

Άρθρο 4

Ρόλοι και αρμοδιότητες

1.   Η Επιτροπή (Eurostat) είναι αρμόδια:

α)

να συντονίζει την παροχή των βασικών πληροφοριών·

β)

να υπολογίζει και να δημοσιεύει τις ΙΑΔ·

γ)

να διασφαλίζει την ποιότητα των ΙΑΔ, σύμφωνα με το άρθρο 7·

δ)

να αναπτύσσει και να γνωστοποιεί μεθοδολογία, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη·

ε)

να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να σχολιάσουν τα αποτελέσματα των ΙΑΔ πριν από τη δημοσίευση και ότι η Επιτροπή (Eurostat) λαμβάνει δεόντως υπόψη τα εν λόγω σχόλια· και

στ)

να συντάξει και να διαδίδει το μεθοδολογικό εγχειρίδιο που αναφέρεται στο Παράρτημα Ι, σημείο 1.1·

2.   Τα κράτη μέλη ακολουθούν τη διαδικασία που καθορίζεται στο Παράρτημα Ι για την παροχή των βασικών πληροφοριών·

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν γραπτή έγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τα οποία είναι υπεύθυνα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης των δεδομένων, όπως ορίζεται στο Παράρτημα I σημείο 5.2, εντός ενός μηνός κατ’ ανώτατο όριο.

Τα κράτη μέλη εγκρίνουν τη μεθοδολογία συλλογής των δεδομένων και ελέγχουν την αξιοπιστία τους, συμπεριλαμβανομένων των βασικών πληροφοριών που παρέχονται από την Επιτροπή (Eurostat).

Άρθρο 5

Διαβίβαση βασικών πληροφοριών

1.   Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή (Eurostat) τις βασικές πληροφορίες που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι, σύμφωνα με τις υφιστάμενες κοινοτικές διατάξεις για τη διαβίβαση των δεδομένων.

2.   Οι βασικές πληροφορίες που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι διαβιβάζονται με το τεχνικό μορφότυπο και εντός των προθεσμιών που ορίζονται στο εν λόγω Παράρτημα.

3.   Όταν παρέχονται βασικές πληροφορίες από την Επιτροπή (Eurostat) στα κράτη μέλη, η Επιτροπή διαβιβάζει έκθεση της χρησιμοποιούμενης μεθόδου ώστε τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να διενεργήσουν έλεγχο της αξιοπιστίας.

Άρθρο 6

Στατιστικές μονάδες

1.   Οι βασικές πληροφορίες που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι λαμβάνονται είτε από στατιστικές μονάδες όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 του Συμβουλίου (10) είτε από άλλες πηγές, εάν τα δεδομένα αυτά ικανοποιούν τις απαιτήσεις ποιότητας που ορίζονται στο Παράρτημα I, σημείο 5.1. Κάθε κράτος μέλος γνωστοποιεί στην Επιτροπή τον τύπο της στατιστικής μονάδας ή της πηγής όταν διαβιβάζει τα δεδομένα.

2.   Οι στατιστικές μονάδες οι οποίες καλούνται από τα κράτη μέλη να παράσχουν δεδομένα ή να συνεργαστούν στη συλλογή δεδομένων πρέπει να επιτρέπουν την παρατήρηση των πραγματικών τιμών και να δίδουν ανόθευτες και πλήρεις πληροφορίες τη στιγμή που τους ζητείται.

Άρθρο 7

Κριτήρια και έλεγχος της ποιότητας

1.   Η Επιτροπή (Eurostat) και τα κράτη μέλη δημιουργούν ένα σύστημα για τον έλεγχο της ποιότητας βάσει εκθέσεων και αξιολογήσεων όπως ορίζεται στο Παράρτημα Ι, σημείο 5.3.

2.   Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή (Eurostat), έπειτα από αίτησή της, όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την αξιολόγηση της ποιότητας των βασικών πληροφοριών που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι.

Τα κράτη μέλη παρέχουν επίσης στην Επιτροπή (Eurostat) λεπτομερή στοιχεία και τους λόγους για τυχόν μεταγενέστερες αλλαγές στις χρησιμοποιούμενες μεθόδους ή οποιαδήποτε παρέκκλιση από το μεθοδολογικό εγχειρίδιο που περιέχεται στο Παράρτημα Ι.

3.   Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή (Eurostat) εκθέσεις ποιότητας σχετικά με τις έρευνες για τις οποίες είναι υπεύθυνα, όπως ορίζεται στο τμήμα 5 του Παραρτήματος Ι.

4.   Τα κοινά κριτήρια επί των οποίων βασίζεται ο ποιοτικός έλεγχος και η δομή των εκθέσεων ποιότητας, όπως προσδιορίζεται στη σημείο 5.3 του Παραρτήματος I, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 11, παράγραφος 3.

Άρθρο 8

Περιοδικότητα

Η Επιτροπή (Eurostat) υπολογίζει τις ΙΑΔ για κάθε ημερολογιακό έτος.

Άρθρο 9

Διάχυση

1.   Η Επιτροπή (Eurostat) δημοσιεύει τα τελικά ετήσια αποτελέσματα το αργότερο 36 μήνες μετά τη λήξη του έτους αναφοράς.

Η εν λόγω δημοσίευση βασίζεται σε δεδομένα που διατίθενται στην Επιτροπή (Eurostat) το αργότερο 3 μήνες πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης.

Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν θίγουν το δικαίωμα της Επιτροπής (Eurostat) να δημοσιεύει προκαταρκτικά αποτελέσματα νωρίτερα από 36 μήνες μετά τη λήξη του έτους αναφοράς. Η Επιτροπή (Eurostat) τα δημοσιοποιεί, μεταξύ άλλων στην ιστοθέση της.

2.   Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται από την Επιτροπή (Eurostat) σε συγκεντρωτικό επίπεδο για κάθε κράτος μέλος περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

ΙΑΔ σε επίπεδο ΑΕΠ,

β)

ΙΑΔ για ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και πραγματική ατομική κατανάλωση,

γ)

δείκτες επιπέδου τιμών σχετικά με τον κοινοτικό μέσο όρο, και

δ)

ΑΕΠ, ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και πραγματική ατομική κατανάλωση και αντίστοιχα κατά κεφαλήν στοιχεία σε ΙΑΔ.

3.   Αν τα αποτελέσματα υπολογίζονται για μια ευρύτερη ομάδα χωρών, οι ΙΑΔ των κρατών μελών διατηρούνται, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την αρχή της σταθερότητας.

4.   Κατά γενικό κανόνα, οι δημοσιευμένες τελικές ΙΑΔ δεν αναθεωρούνται.

Ωστόσο, στην περίπτωση σφαλμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του τμήματος 10 του Παραρτήματος Ι, τα διορθωμένα αποτελέσματα δημοσιεύονται σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο εν λόγω τμήμα.

Πραγματοποιούνται κατ’ εξαίρεση γενικές αναθεωρήσεις αν, εξαιτίας αλλαγών στις έννοιες του ΕΣΛ 95 που επηρεάζουν τα αποτελέσματα των ΙΑΔ, ο δείκτης όγκου του ΑΕΠ για οποιοδήποτε κράτος μέλος μεταβάλλεται κατά περισσότερο από μία εκατοστιαία μονάδα.

Άρθρο 10

Διορθωτικοί συντελεστές

Τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να πραγματοποιούν έρευνες αποκλειστικά και μόνο για την κατάρτιση διορθωτικών συντελεστών που εφαρμόζονται στις αποδοχές και στις συντάξεις των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σύμφωνα με τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης.

Άρθρο 11

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή στατιστικού προγράμματος.

2.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Η προθεσμία του άρθρου 5, παράγραφος 6, της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται τρίμηνη.

3.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται το άρθρο 5α, παράγραφοι 1 έως 4, και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Άρθρο 12

Μέτρα εφαρμογής

1.   Εγκρίνονται τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τη συνεκτίμηση των οικονομικών και τεχνικών αλλαγών, εφόσον δεν συνεπάγονται δυσανάλογη αύξηση κόστους για τα κράτη μέλη, όπως ορίζεται στις παραγράφους 2 και 3.

2.   Τα εξής αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού μέτρα θεσπίζονται κατά την κανονιστική διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 11, παράγραφος 2:

α)

ο ορισμός ενός συνόλου ελάχιστων προτύπων για την επίτευξη της απαραίτητης συγκρισιμότητας και αντιπροσωπευτικότητας των δεδομένων όπως προσδιορίζονται στα σημεία 5.1 και 5.2 του Παραρτήματος I·

β)

ο προσδιορισμός συγκεκριμένων απαιτήσεων όσον αφορά τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί, ως ορίζεται στο Παράρτημα Ι· και

γ)

η κατάρτιση και προσαρμογή λεπτομερών περιγραφών του περιεχομένου των βασικών θέσεων, εφόσον αυτές παραμένουν συμβατές με το ΕΣΛ 95 ή άλλο διάδοχο σύστημα.

3.   Τα εξής μέτρα που αποσκοπούν σε τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, μεταξύ άλλων δια της συμπλήρωσής τους, θεσπίζονται κατά την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 11, παράγραφος 3:

α)

προσαρμογή των ορισμών·

β)

τροποποίηση του καταλόγου βασικών θέσεων (όπως αναφέρεται στο Παράρτημα II)· και

γ)

ορισμός κριτηρίων ποιότητας και της δομής των εκθέσεων ποιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 4.

Άρθρο 13

Χρηματική συνεισφορά

1.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν από την Επιτροπή χρηματική συνεισφορά ύψους έως, κατ’ ανώτατο όριο, 70 % των δαπανών που είναι επιλέξιμες βάσει των κανόνων της Επιτροπής περί επιχορηγήσεων.

2.   Το ποσό της εν λόγω χρηματικής συνεισφοράς καθορίζεται ως μέρος των ετήσιων διαδικασιών του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή προσδιορίζει τις διαθέσιμες πιστώσεις για κάθε έτος.

Άρθρο 14

Επανεξέταση και υποβολή έκθεσης

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού επανεξετάζονται εντός πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Αναθεωρούνται, ενδεχομένως, βάσει έκθεσης και πρότασης της Επιτροπής που υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Άρθρο 15

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο, 11 Δεκεμβρίου 2007.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

H.-G. PÖTTERING

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. LOBO ANTUNES


(1)  ΕΕ C 318 της 23.12.2006, σ. 45.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Απριλίου 2007 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2007.

(3)  ΕΕ L 310 της 30.11.1996, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1267/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 180 της 18.7.2003, σ. 1).

(4)  ΕΕ L 210 της 31.7.2006, σ. 25. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1989/2006 (ΕΕ L 411 της 30.12.2006, σ. 6).

(5)  ΕΕ L 154 της 21.6.2003, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 105/2007 της Επιτροπής (ΕΕ L 39 της 10.2.2007, σ. 1).

(6)  ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1895/2006 (ΕΕ L 397 της 30.12.2006, σ. 6).

(7)  ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2006/512/ΕΚ (ΕΕ L 200 της 22.7.2006, σ. 11).

(8)  ΕΕ L 181 της 28.6.1989, σ. 47.

(9)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1722/2005 της Επιτροπής, της 20ής Οκτωβρίου 2005, σχετικά με τις αρχές εκτίμησης των υπηρεσιών στέγασης για τους σκοπούς του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1287/2003 του Συμβουλίου για την εναρμόνιση του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος σε τιμές αγοράς (ΕΕ L 276 της 21.10.2005, σ. 5).

(10)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 1993, για τις στατιστικές μονάδες παρατήρησης και ανάλυσης του παραγωγικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΕ L 76 της 30.3.1993, σ. 1). Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 284 της 31.10.2003, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

1.   ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1.1.   Η Επιτροπή (Eurostat) θα εκπονήσει μεθοδολογικό εγχειρίδιο, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη, το οποίο θα περιγράφει τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους στα διάφορα στάδια κατάρτισης των ΙΑΔ, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων για εκτιμήσεις ελλειπουσών βασικών πληροφοριών και για εκτιμήσεις ελλειπουσών ισοτιμιών. Το μεθοδολογικό εγχειρίδιο θα αναθεωρείται κάθε φορά που θα αλλάζει σημαντικά η μεθοδολογία. Μπορεί να εισάγει νέες μεθόδους για τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων, τη μείωση του κόστους ή τον περιορισμό της επιβάρυνσης των παρόχων δεδομένων.

1.2.   Η Επιτροπή (Eurostat) καταρτίζει, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη, ετήσιο Πρόγραμμα Εργασίας για το επόμενο ημερολογιακό έτος, καθορίζοντας το χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό και την παροχή των βασικών πληροφοριών που απαιτούνται για το εν λόγω έτος.

1.3.   Το ετήσιο Πρόγραμμα Εργασίας καθορίζει το μορφότυπο που πρέπει να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για την παροχή των δεδομένων, καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη ενέργεια για τον υπολογισμό και τη δημοσίευση των ΙΑΔ.

1.4.   Οι βασικές πληροφορίες οι οποίες παρέχονται σύμφωνα με την παράγραφο 1.2 ενδέχεται να αναθεωρούνται, αλλά τα αποτελέσματα για το έτος αναφοράς θα υπολογίζονται από τις πληροφορίες που διατίθενται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στο άρθρο 9. Όταν οι πληροφορίες δεν είναι πλήρεις ή διαθέσιμες τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η Επιτροπή (Eurostat) εκτιμά τις ελλείπουσες βασικές πληροφορίες.

1.5.   Αν ένα κράτος μέλος δεν υποβάλει πλήρεις βασικές πληροφορίες, θα διευκρινίζει γιατί οι πληροφορίες είναι ελλιπείς, πότε θα υποβάλλει πλήρεις πληροφορίες ή κατά περίπτωση γιατί πλήρεις πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν.

2.   ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2.1.   Είδη βασικών πληροφοριών

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, οι βασικές πληροφορίες, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 4, καθώς και η ελάχιστη συχνότητα διαβίβασης των νέων δεδομένων καθορίζονται ως εξής:

Βασικές πληροφορίες

Ελάχιστη συχνότητα

Σταθμίσεις των δαπανών του ΑΕΠ (1)

Ετησίως

Πραγματικά και τεκμαρτά μισθώματα (2)

Ετησίως

Εισόδημα εξαρτημένης εργασίας

Ετησίως

Συντελεστές χρονικής διόρθωσης

Ετησίως

Τιμές καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών και συναφείς δείκτες αντιπροσωπευτικότητας

Ανά τριετία (3)

Τιμές ειδών εξοπλισμού

Ανά τριετία

Τιμές κατασκευαστικών έργων

Ανά τριετία

Συντελεστές χωρικής διόρθωσης

Ανά εξαετία

2.2.   Διαδικασία για τη λήψη βασικών πληροφοριών

Η Επιτροπή (Eurostat), αφού λάβει υπόψη τη γνώμη των κρατών μελών, θα καθορίσει τους παρόχους δεδομένων και τις πηγές που πρέπει να χρησιμοποιούνται για καθένα από τα παραπάνω είδη βασικών πληροφοριών. Αν η Επιτροπή (Eurostat) λαμβάνει βασικές πληροφορίες από έναν πάροχο δεδομένων ο οποίος δεν είναι κράτος μέλος, ο εν λόγω πάροχος απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στα σημεία 5.1.4 έως 5.1.13.

3.   ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΣΕΣ ΤΙΜΕΣ

3.1.   Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 2, παράγραφος 2, η συλλογή δεδομένων μπορεί να περιορίζεται σε έναν ή περισσότερους τόπους της οικονομικής επικράτειας. Τα εν λόγω δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιούνται για υπολογισμούς ΙΑΔ υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται από κατάλληλους συντελεστές χωρικής διόρθωσης. Οι συντελεστές αυτοί θα χρησιμοποιούνται για να προσαρμόζονται τα δεδομένα της έρευνας στους σχετικούς τόπους σε αντιπροσωπευτικά δεδομένα του εθνικού μέσου όρου.

3.2.   Οι συντελεστές χωρικής διόρθωσης παρέχονται σε επίπεδο βασικής θέσης. Η παλαιότητά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα έξι έτη κατά την περίοδο αναφοράς της έρευνας.

4.   ΜΕΣΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΤΙΜΕΣ

Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 2, παράγραφος 2, η συλλογή δεδομένων μπορεί να περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα εν λόγω δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιούνται για υπολογισμούς ΙΑΔ υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται από κατάλληλους συντελεστές χρονικής διόρθωσης. Οι συντελεστές αυτοί θα χρησιμοποιούνται για να προσαρμόζονται τα δεδομένα της έρευνας της συγκεκριμένης περιόδου σε αντιπροσωπευτικά δεδομένα του ετήσιου μέσου όρου.

5.   ΠΟΙΟΤΗΤΑ

5.1.   Ελάχιστα πρότυπα για τις βασικές πληροφορίες

5.1.1.   Ο κατάλογος των ειδών για τα οποία πρέπει να συλλέγονται τιμές σχεδιάζεται με τρόπο ώστε να περιλαμβάνει είδη των οποίων οι προσδιορισμοί εξασφαλίζουν τη συγκρισιμότητα μεταξύ χωρών.

5.1.2.   Ο κατάλογος των ειδών για τα οποία πρέπει να συλλέγονται τιμές σχεδιάζεται με τρόπο ώστε κάθε κράτος μέλος να μπορεί να υποδείξει τουλάχιστον ένα αντιπροσωπευτικό είδος, για το οποίο μπορούν να συλλεγούν τιμές σε τουλάχιστον μια άλλη χώρα ένα άλλο κράτος μέλος για κάθε βασική θέση.

5.1.3.   Ο κατάλογος ειδών σχεδιάζεται με τρόπο που να επιτυγχάνεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ισοαντιπροσωπευτικότητας έτσι ώστε κατ’ ελάχιστον: κάθε χώρα να πρέπει να συλλέξει τιμές για ένα αντιπροσωπευτικό είδος για κάθε βασική θέση και για το ίδιο αντιπροσωπευτικό αυτό είδος να πρέπει να συλλεγούν τιμές από μια τουλάχιστον άλλη χώρα.

5.1.4.   Κάθε κράτος μέλος συλλέγει τις τιμές των ειδών σύμφωνα με τους προσδιορισμούς του καταλόγου ειδών.

5.1.5.   Κάθε κράτος μέλος συλλέγει τιμές για ένα επαρκή αριθμό ειδών κάθε βασικής θέσης, τα οποία είναι διαθέσιμα στην αγορά του, ακόμη και αν δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της εν λόγω βασικής θέσης.

5.1.6.   Κάθε κράτος μέλος παρέχει τιμές για τουλάχιστον ένα αντιπροσωπευτικό είδος κάθε βασικής θέσης. Τα αντιπροσωπευτικά είδη πρέπει να επισημαίνονται με ένα δείκτη αντιπροσωπευτικότητας.

5.1.7.   Κάθε κράτος μέλος συλλέγει επαρκή αριθμό τιμών για κάθε τιμοληπτούμενο είδος, ώστε να εξασφαλίζεται μια αξιόπιστη μέση τιμή ανά είδος, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρθρωση της αγοράς του.

5.1.8.   Η επιλογή των τύπων των σημείων πώλησης σχεδιάζεται με τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει επαρκώς το εγχώριο καταναλωτικό πρότυπο στο κράτος μέλος, ανάλογα με το είδος.

5.1.9.   Η επιλογή των σημείων πώλησης σε ένα τόπο σχεδιάζεται με τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει επαρκώς το καταναλωτικό πρότυπο των κατοίκων του τόπου και τη διαθεσιμότητα των ειδών.

5.1.10.   Κάθε κράτος μέλος παρέχει στην Επιτροπή (Eurostat) δεδομένα σχετικά με το εισόδημα εξαρτημένης εργασίας για επιλεγμένα επαγγέλματα όσον αφορά τον τομέα Γενικής Κυβέρνησης (S 13), όπως ορίζεται στο ΕΣΛ 95.

5.1.11.   Κάθε κράτος μέλος παρέχει στην Επιτροπή (Eurostat) συντελεστές χρονικής διόρθωσης που επιτρέπουν τον υπολογισμό των ΙΑΔ από τιμές που έχουν συλλεγεί σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αντικατοπτρίζουν επαρκώς το μέσο ετήσιο επίπεδο τιμών.

5.1.12.   Κάθε κράτος μέλος παρέχει στην Επιτροπή (Eurostat) συντελεστές χωρικής διόρθωσης που επιτρέπουν τον υπολογισμό των ΙΑΔ από τιμές που έχουν συλλεγεί σε συγκεκριμένους τόπους και αντικατοπτρίζουν επαρκώς το μέσο εθνικό επίπεδο τιμών.

5.1.13.   Κάθε κράτος μέλος παρέχει στην Επιτροπή (Eurostat) σταθμίσεις σχετικά με κάθε βασική θέση, όπως ορίζεται στο Παράρτημα ΙΙ, που αντικατοπτρίζουν τη διάρθρωση των δαπανών στο κράτος μέλος κατά το έτος αναφοράς.

5.2.   Ελάχιστα πρότυπα για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των ερευνών τιμών

5.2.1.   Κάθε κράτος μέλος, πριν από τη διαβίβαση των δεδομένων στην Επιτροπή (Eurostat), εξετάζει την εγκυρότητα των δεδομένων με βάση:

τις μέγιστες και ελάχιστες τιμές,

τη μέση τιμή και το συντελεστή μεταβλητικότητας,

τον αριθμό των τιμοληπτούμενων ειδών ανά βασική θέση,

τον αριθμό των τιμοληπτούμενων αντιπροσωπευτικών ειδών ανά βασική θέση,

τον αριθμό των παρατηρούμενων τιμών ανά είδος.

5.2.2.   Η Επιτροπή (Eurostat) παρέχει στα κράτη μέλη ένα ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο περιέχει τους αλγόριθμους που απαιτούνται για τους σκοπούς της παραγράφου 5.2.1.

5.2.3.   Η Επιτροπή (Eurostat), πριν από την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών, πραγματοποιεί ελέγχους εγκυρότητας, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, βάσει δεικτών που περιλαμβάνουν:

Για κάθε βασική θέση:

τον αριθμό των ειδών για τα οποία συλλέχθηκαν τιμές από κάθε χώρα·

τον αριθμό των ειδών στα οποία αποδόθηκε ένας δείκτης αντιπροσωπευτικότητας από κάθε χώρα·

το δείκτη του επιπέδου τιμών,

τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας η οποία κάλυπτε την ίδια βασική θέση, και·

δείκτες του επιπέδου τιμών, εκφρασμένους σε ΙΑΔ, για κάθε χώρα.

Για κάθε είδος,

τον αριθμό των παρατηρούμενων τιμών από κάθε χώρα·

τους συντελεστές μεταβλητικότητας:

(i)

των μέσων τιμών σε εθνικά νομίσματα

(ii)

των εκφρασμένων σε ΙΑΔ δεικτών του επιπέδου τιμών, και

(iii)

των εκφρασμένων σε ΙΑΔ δεικτών του επιπέδου τιμών για κάθε χώρα.

5.2.4.   Η Επιτροπή (Eurostat), πριν από την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των ΙΑΔ σε συγκεντρωτικό επίπεδο, πραγματοποιεί ελέγχους εγκυρότητας βάσει δεικτών που περιλαμβάνουν:

Στο επίπεδο του συνολικού ΑΕΠ και των κύριων συγκεντρωτικών μεγεθών του

συμφωνία των σταθμίσεων των δαπανών του ΑΕΠ και των εκτιμήσεων πληθυσμού με τα δημοσιευμένα δεδομένα, και

σύγκριση των κατά κεφαλήν δεικτών όγκου για τρέχοντες και προηγούμενους υπολογισμούς·

σύγκριση των δεικτών του επιπέδου τιμών για τρέχοντες και προηγούμενους υπολογισμούς.

Στο επίπεδο κάθε βασικής θέσης:

σύγκριση της διάρθρωσης των σταθμίσεων του ΑΕΠ για τρέχοντες και προηγούμενους υπολογισμούς, και

εκτιμήσεις ελλειπόντων δεδομένων, όπου χρειάζεται.

5.3.   Εκθέσεις και αξιολόγηση

5.3.1.   Κάθε κράτος μέλος διατηρεί φάκελο τεκμηρίωσης στον οποίο περιγράφεται πλήρως ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός. Ο εν λόγω φάκελος βρίσκεται στη διάθεση της Επιτροπής (Eurostat) και των άλλων κρατών μελών.

5.3.2.   Σε κάθε κράτος μέλος, η διαδικασία υπολογισμού των ΙΑΔ αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης από την Επιτροπή (Eurostat) τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι χρόνια. Οι αξιολογήσεις, οι οποίες προγραμματίζονται ετησίως και περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, εξετάζουν τη συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό. Η Επιτροπή (Eurostat) συντάσσει έκθεση βάσει της αξιολόγησης αυτής και τη δημοσιοποιεί, στην ιστοθέση της.

5.3.3.   Σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 3, λίγο μετά την ολοκλήρωση κάθε έρευνας τιμών καταναλωτή, το αρμόδιο κράτος μέλος διαβιβάζει στην Επιτροπή (Eurostat), έκθεση η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διενέργειας της έρευνας. Η Επιτροπή (Eurostat) παρέχει σε κάθε κράτος μέλος μια σύνοψη των εκθέσεων αυτών.

6.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

6.1.   Τα κράτη μέλη διενεργούν τις έρευνες τιμών σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εργασίας.

6.2.   Για κάθε έρευνα, η Επιτροπή (Eurostat) καταρτίζει τον κατάλογο των ειδών της έρευνας, βάσει προτάσεων που υποβάλλουν τα κράτη μέλη για κάθε βασική θέση.

6.3.   Η Επιτροπή (Eurostat) επισυνάπτει στον κατάλογο των ειδών μετάφραση, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλων των προσδιορισμών του καταλόγου ειδών κάθε έρευνας.

7.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

7.1.   Υπολογισμός διμερών ισοτιμιών σε επίπεδο βασικής θέσης

α)

Ο υπολογισμός πολυμερών ισοτιμιών Èltetò-Köves-Szulc EKS («EKS») σε επίπεδο βασικής θέσης βασίζεται σε έναν πίνακα διμερών ισοτιμιών για κάθε ζεύγος συμμετεχουσών χωρών.

β)

Ο υπολογισμός των διμερών ισοτιμιών πραγματοποιείται με αναφορά στις παρατηρούμενες τιμές και τους αποδιδόμενους δείκτες αντιπροσωπευτικότητας για τα σχετικά είδη.

γ)

Η μέση τιμή έρευνας για κάθε είδος υπολογίζεται ως ο απλός αριθμητικός μέσος των παρατηρούμενων τιμών για το εν λόγω είδος.

δ)

Η μέση ετήσια εθνική τιμή εκτιμάται, αν είναι απαραίτητο, βάσει της μέσης τιμής έρευνας χρησιμοποιώντας κατάλληλους συντελεστές χωρικής και χρονικής διόρθωσης.

ε)

Οι λόγοι των αναπροσαρμοσμένων μέσων τιμών υπολογίζονται στη συνέχεια, ει δυνατόν, για τα είδη και τα ζεύγη συμμετεχουσών χωρών, μαζί με τους αντίστροφούς τους.

στ)

Στη συνέχεια υπολογίζεται η ΙΑΔ, ει δυνατόν, για κάθε ζεύγος συμμετεχουσών χωρών για τη βασική θέση. Για κάθε ζεύγος συμμετεχουσών χωρών, η ΙΑΔ υπολογίζεται ως ο σταθμικός γεωμετρικός μέσος

του γεωμετρικού μέσου των λόγων των τιμών των ειδών που αναφέρονται ως αντιπροσωπευτικά για αμφότερες τις χώρες·

του γεωμετρικού μέσου των λόγων των τιμών των ειδών που αναφέρονται ως αντιπροσωπευτικά της πρώτης χώρας αλλά όχι της δεύτερης χώρας·

του γεωμετρικού μέσου των λόγων των τιμών των ειδών που αναφέρονται ως αντιπροσωπευτικά της δεύτερης χώρας αλλά όχι της πρώτης χώρας·

χρησιμοποιώντας συντελεστές στάθμισης που αντικατοπτρίζουν τη σχετική αντιπροσωπευτικότητα όλων των ειδών για τα οποία συλλέγονται τιμές και από τις δύο χώρες.

7.2.   Eκτίμηση ελλειπουσών διμερών ισοτιμιών

Εάν για οποιαδήποτε βασική θέση δεν μπορούν να υπολογιστούν διμερείς ΙΑΔ, οι ελλείπουσες διμερείς ΙΑΔ θα πρέπει να εκτιμηθούν, ει δυνατόν, εφαρμόζοντας τη συνήθη διαδικασία υπολογισμού του γεωμετρικού μέσου όρου των έμμεσων ισοτιμιών που προκύπτουν μέσω τρίτων χωρών. Σε περίπτωση που ο πίνακας διμερών ΙΑΔ για μια βασική θέση εξακολουθεί να περιέχει ελλείπουσες τιμές μετά από αυτή τη διαδικασία εκτίμησης, ο υπολογισμός πολυμερών ισοτιμιών EKS θα είναι αδύνατος για τις χώρες για τις οποίες λείπουν οι διμερείς ΙΑΔ. Οι εν λόγω ελλείπουσες ισοτιμίες EKS θα εκτιμώνται τότε από την Επιτροπή (Eurostat), χρησιμοποιώντας ΙΑΔ αναφοράς από παρόμοιες βασικές θέσεις ή οποιαδήποτε άλλη κατάλληλη μέθοδο εκτίμησης.

7.3.   Υπολογισμός διμερών ισοτιμιών σε συγκεντρωτικό επίπεδο

α)

Ο υπολογισμός διμερών ισοτιμιών σε ένα συγκεκριμένο συγκεντρωτικό επίπεδο εθνικών λογαριασμών πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τις ισοτιμίες EKS (βλέπε παράγραφο 7.4), και τις σταθμίσεις των δαπανών του ΑΕΠ για τις σχετικές βασικές θέσεις.

β)

Μια ισοτιμία του τύπου Laspeyres μπορεί να υπολογιστεί στη συνέχεια για το επιλεγμένο επίπεδο συγκέντρωσης ως ο αριθμητικός μέσος των ισοτιμιών για τις σχετικές βασικές θέσεις, σταθμισμένος με τα σχετικά ποσοστά (ή ονομαστικές αξίες) για τη δεύτερη χώρα κάθε ζεύγους συμμετεχουσών χωρών.

γ)

Μια ισοτιμία του τύπου Paasche υπολογίζεται στη συνέχεια για το επιλεγμένο επίπεδο συγκέντρωσης ως ο αρμονικός μέσος των ισοτιμιών για τις σχετικές βασικές θέσεις, σταθμισμένος με τα σχετικά ποσοστά (ή ονομαστικές αξίες) για την πρώτη χώρα κάθε ζεύγους συμμετεχουσών χωρών.

δ)

Μια ισοτιμία του τύπου Fisher υπολογίζεται στη συνέχεια για το επιλεγμένο επίπεδο συγκέντρωσης ως ο γεωμετρικός μέσος των ισοτιμιών των τύπων Laspeyres και Paasche που έχουν καθοριστεί για κάθε ζεύγος συμμετεχουσών χωρών.

7.4.   Υπολογισμός μεταβατικών πολυμερών ΙΑΔ

Ο υπολογισμός μεταβατικών πολυμερών ισοτιμιών πραγματοποιείται είτε σε επίπεδο βασικής θέσης είτε σε κάποιο συγκεντρωτικό επίπεδο χρησιμοποιώντας τη διαδικασία EKS η οποία βασίζεται σε έναν πλήρη πίνακα ισοτιμιών του τύπου Fisher μεταξύ κάθε ζεύγους συμμετεχουσών χωρών, ως εξής:

Image

όπου tEKSs η ισοτιμία EKS μεταξύ της χώρας s και της χώρας t ·

tFs η ισοτιμία του τύπου Fisher μεταξύ της χώρας s και της χώρας t ·

z ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών.

8.   ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ

8.1.   Η Επιτροπή (Eurostat) παρέχει στα κράτη μέλη τις φόρμες για την ηλεκτρονική διαβίβαση των βασικών πληροφοριών που είναι απαραίτητες για τον υπολογισμό των ΙΑΔ.

8.2.   Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν τις βασικές πληροφορίες στην Επιτροπή (Eurostat) σύμφωνα με τις φόρμες.

9.   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Εκτός από τις διατάξεις του άρθρου 9 παράγραφος 2, η Επιτροπή (Eurostat) μπορεί να δημοσιεύει αποτελέσματα σε αναλυτικότερο επίπεδο κατόπιν διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη.

10.   ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

10.1.   Όταν ένα κράτος μέλος ανακαλύπτει ένα σφάλμα, πρέπει αμέσως και με δική του πρωτοβουλία να κοινοποιεί στην Επιτροπή (Eurostat) τις σωστές βασικές πληροφορίες. Επιπλέον, ενημερώνει την Επιτροπή (Eurostat) για κάθε υποψία ακατάλληλης εφαρμογής της διαδικασίας υπολογισμού.

10.2.   Αφού λάβει γνώση ενός σφάλματος, για το οποίο ευθύνεται ένα κράτος μέλος ή η ίδια, η Επιτροπή (Eurostat) ενημερώνει τα κράτη μέλη και υπολογίζει εκ νέου τις ΙΑΔ εντός ενός μηνός.

10.3.   Αν τα σφάλματα που διαπιστώνονται έχουν ως αποτέλεσμα μια μεταβολή του επιπέδου του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ΜΑΔ ενός κράτους μέλους, κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες τουλάχιστον, η Επιτροπή (Eurostat) δημοσιεύει διορθωμένα στοιχεία το συντομότερο δυνατόν, εκτός αν τα σφάλματα διαπιστωθούν ύστερα από τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

10.4.   Όταν προκύπτει σφάλμα, ο αρμόδιος φορέας λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

10.5.   Όταν πραγματοποιούνται αναθεωρήσεις στις σταθμίσεις των δαπανών του ΑΕΠ ή στις εκτιμήσεις του πληθυσμού ύστερα από 33 μήνες μετά τη λήξη του έτους αναφοράς, δεν απαιτείται διόρθωση των αποτελεσμάτων των ΙΑΔ.


(1)  Οι σταθμίσεις αυτές είναι συμβατές με το κατώτατο επίπεδο διαθέσιμων μεγεθών από τους εθνικούς λογαριασμούς. Εάν δεν είναι διαθέσιμη η απαιτούμενη λεπτομέρεια, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν βέλτιστες εκτιμήσεις για τις ελλείπουσες θέσεις.

(2)  Η ποσοτική προσέγγιση του στοκ των κατοικιών, όπως περιγράφεται στο μεθοδολογικό εγχειρίδιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της προσέγγισης των τιμών στις περιπτώσεις όπου τα πραγματικά μισθώματα λείπουν ή είναι στατιστικά αναξιόπιστα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1722/2005.

(3)  Η ελάχιστη συχνότητα αφορά την παροχή δεδομένων για μια συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων, ανάλογα με την περιοδικότητα των ερευνών.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Βασικές θέσεις όπως ορίζονται στο άρθρο 3, στοιχείο (ε)

Αριθ. Β.Θ.

Περιγραφή

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

 

Διατροφή

 

Ψωμί και δημητριακά [COICOP 01.1.1]

1

Ρύζι

2

Άλλα δημητριακά, αλεύρι και άλλα προϊόντα δημητριακών

3

Ψωμί

4

Άλλα προϊόντα αρτοποιίας

5

Προϊόντα ζυμαρικών

 

Κρέας [COICOP 01.1.2]

6

Κρέας βοοειδών

7

Κρέας χοιροειδών

8

Κρέας προβατοειδών και αιγοειδών

9

Κρέας πουλερικών

10

Άλλα είδη κρέατος και βρώσιμα εντόσθια

11

Προϊόντα αλλαντοποιίας και άλλα παρασκευάσματα κρέατος

 

Ψάρια και θαλασσινά [COICOP 01.1.3]

12

Νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά

13

Διατηρημένα ή επεξεργασμένα ψάρια και θαλασσινά

 

Γάλα, τυριά και αυγά [COICOP 01.1.4]

14

Νωπό γάλα

15

Διατηρημένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

16

Τυρί

17

Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά

 

Έλαια και λίπη [COICOP 01.1.5]

18

Βούτυρο

19

Μαργαρίνη

20

Άλλα βρώσιμα έλαια και λίπη

 

Φρούτα [COICOP 01.1.6]

21

Νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη φρούτα

22

Κατεψυγμένα, διατηρημένα ή επεξεργασμένα φρούτα και προϊόντα με βάση τα φρούτα

 

Λαχανικά [COICOP 01.1.7]

23

Νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη λαχανικά εκτός από τις πατάτες

24

Νωπές ή διατηρημένες με απλή ψύξη πατάτες

25

Κατεψυγμένα, διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά και προϊόντα με βάση τα λαχανικά

 

Ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σοκολάτα και ζαχαρωτά [COICOP 01.1.8]

26

Ζάχαρη

27

Μαρμελάδες κάθε είδους και μέλι

28

Ζαχαρωτά, σοκολάτα και άλλα παρασκευάσματα με βάση το κακάο

29

Βρώσιμος πάγος, παγωτό και γρανίτα

 

Προϊόντα διατροφής π.δ.κ.α. [COICOP 01.1.9]

30

Προϊόντα διατροφής π.δ.κ.α.

 

Μη αλκοολούχα ποτά

 

Καφές, τσάι και κακάο [COICOP 01.2.1]

31

Καφές, τσάι και κακάο

 

Μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών [COICOP 01.2.2]

32

Μεταλλικά νερά

33

Αναψυκτικά και συμπυκνωμένοι χυμοί

34

Χυμοί φρούτων και λαχανικών

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ, ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

 

Αλκοολούχα ποτά

 

Οινοπνευματώδη ποτά [COICOP 02.1.1]

35

Οινοπνευματώδη ποτά Αποστάγματα

 

Κρασί [COICOP 02.1.2]

36

Κρασί

 

Μπύρα [COICOP 02.1.3]

37

Μπύρα

 

Καπνός

 

Καπνός [COICOP 02.2.0]

38

Καπνός

 

Ναρκωτικές ουσίες

 

Ναρκωτικές ουσίες [COICOP 02.3.0]

39

Ναρκωτικές ουσίες

ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ

 

Είδη ένδυσης

 

Υλικά ένδυσης [COICOP 03.1.1]

40

Υλικά ένδυσης

 

Ενδύματα [COICOP 03.1.2]

41

Ανδρικά ενδύματα

42

Γυναικεία ενδύματα

43

Παιδικά και βρεφικά ενδύματα

 

Λοιπά είδη και εξαρτήματά ένδυσης [COICOP 03.1.3]

44

Λοιπά είδη ένδυσης και εξαρτήματά ένδυσης

 

Στεγνό καθάρισμα, επιδιόρθωση και ενοικίαση ενδυμάτων [COICOP 03.1.4]

45

Στεγνό καθάρισμα, επιδιόρθωση και ενοικίαση ενδυμάτων

 

Είδη υπόδησης

 

Παπούτσια και άλλα είδη υπόδησης [COICOP 03.2.1]

46

Ανδρικά είδη υπόδησης

47

Γυναικεία είδη υπόδησης

48

Παιδικά και βρεφικά είδη υπόδησης

 

Επιδιόρθωση και ενοικίαση ειδών υπόδησης [COICOP 03.2.2]

49

Επιδιόρθωση και ενοικίαση ειδών υπόδησης

ΣΤΕΓΑΣΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

 

Πραγματικά μισθώματα για στέγαση

 

Πραγματικά μισθώματα για στέγαση [COICOP 04.1.1 και 04.1.2]

50

Πραγματικά μισθώματα για στέγαση

 

Τεκμαρτά μισθώματα για στέγαση

 

Τεκμαρτά μισθώματα για στέγαση [COICOP 04.2.1 και 04.2.2]

51

Τεκμαρτά μισθώματα για στέγαση

 

Συντήρηση και επισκευή της κατοικίας

 

Υλικά για τη συντήρηση και επισκευή της κατοικίας [COICOP 04.3.1]

52

Υλικά για τη συντήρηση και επισκευή της κατοικίας

 

Υπηρεσίες για τη συντήρηση και επισκευή της κατοικίας [COICOP 04.3.2]

53

Υπηρεσίες για τη συντήρηση και επισκευή της κατοικίας

 

Ύδρευση και διάφορες υπηρεσίες σχετικές σχετικά με την κατοικία

 

Ύδρευση [COICOP 04.4.1]

54

Ύδρευση

 

Διάφορες υπηρεσίες σχετικές με την κατοικία [COICOP 04.4.2, 04.4.3 και 04.4.4]

55

Διάφορες υπηρεσίες σχετικές με την κατοικία

 

Ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα

 

Ηλεκτρικό ρεύμα [COICOP 04.5.1]

56

Ηλεκτρικό ρεύμα

 

Φυσικό αέριο [COICOP 04.5.2]

57

Φυσικό αέριο

 

Υγρά καύσιμα [COICOP 04.5.3]

58

Υγρά καύσιμα

 

Στερεά καύσιμα [COICOP 04.5.4]

59

Στερεά καύσιμα

 

Θερμική ενέργεια [COICOP 04.5.5]

60

Θερμική ενέργεια

ΕΠΙΠΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ, ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

 

Έπιπλα και διακοσμητικά είδη, τάπητες και άλλα καλύμματα δαπέδου

 

Έπιπλα και διακοσμητικά είδη [COICOP 05.1.1]

61

Έπιπλα κουζίνας

62

Έπιπλα κρεβατοκάμαρας

63

Έπιπλα σαλονιού και τραπεζαρίας

64

Άλλα έπιπλα και διακοσμητικά είδη

 

Τάπητες και άλλα καλύμματα δαπέδου [COICOP 05.1.2]

65

Τάπητες και άλλα καλύμματα δαπέδου

 

Επισκευή επίπλων, διακοσμητικών ειδών και καλυμμάτων δαπέδου [COICOP 05.1.3]

66

Επισκευή επίπλων, διακοσμητικών ειδών και καλυμμάτων δαπέδου

 

Υφαντουργικά είδη οικιακής χρήσης

 

Υφαντουργικά είδη οικιακής χρήσης [COICOP 05.2.0]

67

Υφαντουργικά είδη οικιακής χρήσης

 

Οικιακές συσκευές

 

Μεγάλες οικιακές συσκευές, ηλεκτρικές ή μη [COICOP 05.3.1]

68

Μεγάλες οικιακές συσκευές, ηλεκτρικές ή μη

 

Μικρές ηλεκτρικές οικιακές συσκευές [COICOP 05.3.2]

69

Μικρές ηλεκτρικές οικιακές συσκευές

 

Επισκευή οικιακών συσκευών [COICOP 05.3.3]

70

Επισκευή οικιακών συσκευών

 

Υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης

 

Υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης [COICOP 05.4.0]

71

Υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης

 

Εργαλεία και εξοπλισμός για το σπίτι και τον κήπο

 

Μεγάλα εργαλεία και εξοπλισμός [COICOP 05.5.1]

72

Μεγάλα εργαλεία και εξοπλισμός

 

Μικρά εργαλεία και διάφορα εξαρτήματα [COICOP 05.5.2]

73

Μικρά εργαλεία και διάφορα εξαρτήματα

 

Αγαθά και υπηρεσίες για συνήθη οικιακή συντήρηση

 

Μη διαρκή οικιακά αγαθά [COICOP 05.6.1]

74

Μη διαρκή οικιακά αγαθά

 

Οικιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες οικιακής μέριμνας [COICOP 05.6.2]

75

Οικιακές υπηρεσίες

76

Υπηρεσίες οικιακής μέριμνας

ΥΓΕΙΑ

 

Ιατρικά προϊόντα, συσκευές και εξοπλισμός

 

Φαρμακευτικά προϊόντα [COICOIP 06.1.1]

77

Φαρμακευτικά προϊόντα

 

Άλλα ιατρικά προϊόντα [COICOP 06.1.2]

78

Άλλα ιατρικά προϊόντα

 

Θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός [COICOP 06.1.3]

79

Θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός

 

Υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων

 

Ιατρικές υπηρεσίες [COICOP 06.2.1]

80

Ιατρικές υπηρεσίες

 

Οδοντιατρικές υπηρεσίες [COICOP 06.2.2]

81

Οδοντιατρικές υπηρεσίες

 

Παραϊατρικές υπηρεσίες [COICOP 06.2.3]

82

Παραϊατρικές υπηρεσίες

 

Νοσοκομειακές υπηρεσίες

 

Νοσοκομειακές υπηρεσίες [COICOP 06.3.0]

83

Νοσοκομειακές υπηρεσίες

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 

Αγορά οχημάτων

 

Αυτοκίνητα [COICOP 07.1.1]

84

Αυτοκίνητα με ντιζελοκινητήρα

85

Αυτοκίνητα με βενζινοκινητήρα κυβισμού έως 1 200cc

86

Αυτοκίνητα με βενζινοκινητήρα κυβισμού από 1 200cc έως 1 699cc

87

Αυτοκίνητα με βενζινοκινητήρα κυβισμού από 1 700cc έως 2 999cc

88

Αυτοκίνητα με βενζινοκινητήρα κυβισμού 3 000cc και άνω

 

Μοτοσικλέτες [COICOP 07.1.2]

89

Μοτοσικλέτες

 

Ποδήλατα [COICOP 07.1.3]

90

Ποδήλατα

 

Ζωήλατα οχήματα [COICOP 07.1.4]

91

Ζωήλατα οχήματα

 

Χειρισμός εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς

 

Ανταλλακτικά και εξαρτήματα εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς [COICOP 07.2.1]

92

Ανταλλακτικά και εξαρτήματα εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς

 

Καύσιμα και λιπαντικά εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς [COICOP 07.2.2]

93

Καύσιμα και λιπαντικά εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς

 

Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς [COICOP 07.2.3]

94

Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς

 

Άλλες υπηρεσίες σχετικές με εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς [COICOP 07.2.4]

95

Άλλες υπηρεσίες σχετικές με εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς

 

Υπηρεσίες μεταφορών

 

Σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών [COICOP 07.3.1]

96

Σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών

 

Οδικές μεταφορές επιβατών [COICOP 07.3.2]

97

Οδικές μεταφορές επιβατών

 

Αεροπορικές μεταφορές επιβατών [COICOP 07.3.3]

98

Αεροπορικές μεταφορές επιβατών

 

Μεταφορές επιβατών, θαλάσσιες και σε εσωτερικές πλωτές οδούς [COICOP 07.3.4]

99

Μεταφορές επιβατών, θαλάσσιες και σε εσωτερικές πλωτές οδούς

 

Συνδυασμένες μεταφορές επιβατών [COICOP 07.3.5]

100

Συνδυασμένες μεταφορές επιβατών

 

Άλλες υπηρεσίες μεταφορών που αγοράζει ο καταναλωτής [COICOP 07.3.6]

101

Άλλες υπηρεσίες μεταφορών που αγοράζει ο καταναλωτής

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

 

Ταχυδρομικές υπηρεσίες

 

Ταχυδρομικές υπηρεσίες [COICOP 08.1.0]

102

Ταχυδρομικές υπηρεσίες

 

Εξοπλισμός τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας

 

Εξοπλισμός τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας [COICOP 08.2.0]

103

Εξοπλισμός τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας

 

Υπηρεσίες τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας

 

Υπηρεσίες τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας [COICOP 08.3.0]

104

Υπηρεσίες τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας

ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Οπτικοακουστικός και φωτογραφικός εξοπλισμός και εξοπλισμός επεξεργασίας πληροφοριών

 

Εξοπλισμός για τη λήψη, την εγγραφή και την αναπαραγωγή ήχου και εικόνων [COICOP 09.1.1]

105

Εξοπλισμός για τη λήψη, την εγγραφή και την αναπαραγωγή ήχου και εικόνων

 

Φωτογραφικός και κινηματογραφικός εξοπλισμός και οπτικά όργανα [COICOP 09.1.2]

106

Φωτογραφικός και κινηματογραφικός εξοπλισμός και οπτικά όργανα

 

Εξοπλισμός επεξεργασίας πληροφοριών [COICOP 09.1.3]

107

Εξοπλισμός επεξεργασίας πληροφοριών

 

Μέσα εγγραφής [COICOP 09.1.4]

108

Προεγγεγραμμένα μέσα εγγραφής

109

Μη εγγεγραμμένα μέσα εγγραφής

 

Επισκευή οπτικοακουστικού και φωτογραφικού εξοπλισμού και εξοπλισμού επεξεργασίας πληροφοριών [COICOP 09.1.5]

110

Επισκευή οπτικοακουστικού και φωτογραφικού εξοπλισμού και εξοπλισμού επεξεργασίας πληροφοριών

 

Άλλα σημαντικά διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού

 

Μεγάλα διαρκή αγαθά αναψυχής ανοικτών χώρων [COICOP 09.2.1]

111

Μεγάλα διαρκή αγαθά αναψυχής ανοικτών χώρων

 

Μουσικά όργανα και μεγάλα διαρκή αγαθά αναψυχής κλειστών χώρων [COICOP 09.2.2]

112

Μουσικά όργανα και μεγάλα διαρκή αγαθά αναψυχής κλειστών χώρων

 

Συντήρηση και επισκευή άλλων μεγάλων διαρκών αγαθών αναψυχής και πολιτισμού [COICOP 09.2.3]

113

Συντήρηση και επισκευή άλλων διαρκών αγαθών αναψυχής και πολιτισμού

 

Άλλα είδη και εξοπλισμός αναψυχής, κήποι και ζώα συντροφιάς

 

Παιχνίδια και χόμπι [COICOP 09.3.1]

114

Παιχνίδια και χόμπι

 

Εξοπλισμός για αθλητισμό, κατασκήνωση και αναψυχή στην ύπαιθρο [COICOP 09.3.2]

115

Εξοπλισμός για αθλητισμό, κατασκήνωση και αναψυχή στην ύπαιθρο

 

Κήποι, φυτά και λουλούδια [COICOP 09.3.3]

116

Κήποι, φυτά και λουλούδια

 

Ζώα συντροφιάς και συναφή προϊόντα [COICOP 09.3.4]

117

Ζώα συντροφιάς και συναφή προϊόντα

 

Κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες για ζώα συντροφιάς [COICOP 09.3.5]

118

Κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες για ζώα συντροφιάς

 

Ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες

 

Ψυχαγωγικές και αθλητικές υπηρεσίες [COICOP 09.4.1]

119

Ψυχαγωγικές και αθλητικές υπηρεσίες

 

Πολιτιστικές υπηρεσίες [COICOP 09.4.2]

120

Φωτογραφικές υπηρεσίες

121

Άλλες πολιτιστικές υπηρεσίες

 

Τυχερά παιχνίδια [COICOP 09.4.3]

122

Τυχερά παιχνίδια

 

Εφημερίδες, βιβλία και χαρτικά είδη

 

Βιβλία [COICOP 09.5.1]

123

Βιβλία

 

Εφημερίδες και περιοδικά [COICOP 09.5.2]

124

Εφημερίδες και περιοδικά

 

Διάφορα έντυπα, χαρτικά είδη και είδη σχεδίου [COICOP 09.5.3 και 09.5.4]

125

Διάφορα έντυπα, χαρτικά είδη και είδη σχεδίου

 

Οργανωμένες διακοπές

 

Οργανωμένες διακοπές [COICOP 09.6.0]

126

Οργανωμένες διακοπές

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση

 

Προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση [COICOP 10.1.0]

127

Προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση

 

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

 

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση [COICOP 10.2.0]

128

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

 

Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση [COICOP 10.3.0]

129

Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

Τριτοβάθμια εκπαίδευση [COICOP 10.4.0]

130

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

Εκπαίδευση που δεν ορίζεται ανά επίπεδο

 

Εκπαίδευση που δεν ορίζεται ανά επίπεδο [COICOP 10.5.0]

131

Εκπαίδευση που δεν ορίζεται ανά επίπεδο

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

 

Υπηρεσίες τροφοδοσίας

 

Εστιατόρια, καφενεία και παρόμοια καταστήματα [COICOP 11.1.1]

132

Υπηρεσίες εστιατορίων ανεξαρτήτως του τύπου του καταστήματος

133

Αναψυκτήρια, μπαρ, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και παρόμοια καταστήματα

 

Καντίνες [COICOP 11.1.2]

134

Καντίνες

 

Υπηρεσίες καταλυμάτων

 

Υπηρεσίες καταλυμάτων [COICOP 11.2.0]

135

Υπηρεσίες καταλυμάτων

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Προσωπική φροντίδα

 

Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής περιποίησης [COICOP 12.1.1]

136

Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής περιποίησης

 

Ηλεκτρικές συσκευές προσωπικής φροντίδας [COICOP 12.1.2]

137

Ηλεκτρικές συσκευές προσωπικής φροντίδας

 

Άλλες συσκευές, είδη και προϊόντα προσωπικής φροντίδας [COICOP 12.1.3]

138

Άλλες συσκευές, είδη και προϊόντα προσωπικής φροντίδας

 

Πορνεία

 

Πορνεία[COICOP 12.2.0]

139

Πορνεία

 

Προσωπικά είδη π.δ.κ.α.

 

Κοσμήματα και ρολόγια κάθε είδους [COICOP 12.3.1]

140

Κοσμήματα και ρολόγια κάθε είδους

 

Άλλα προσωπικά είδη [COICOP 12.3.2]

141

Άλλα προσωπικά είδη

 

Κοινωνική προστασία

 

Κοινωνική προστασία [COICOP 12.4.0]

142

Κοινωνική προστασία

 

Ασφάλειες

 

Ασφάλειες [COICOP 12.5.1, 12.5.2, 12.5.3, 12.5.4 και 12.5.5]

143

Ασφάλειες

 

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες π.δ.κ.α.

 

Υπηρεσίες χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης που μετρώνται έμμεσα (ΥΧΔΜΕ) [COICOP 12.6.1]

144

ΥΧΔΜΕ

 

Άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες π.δ.κ.α. [COICOP 12.6.2]

145

Άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες π.δ.κ.α.

 

Άλλες υπηρεσίες π.δ.κ.α.

 

Άλλες υπηρεσίες π.δ.κ.α. [COICOP 12.7.0]

146

Άλλες υπηρεσίες π.δ.κ.α.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΜΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

 

Τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μονίμων κατοίκων στην αλλοδαπή

 

Τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μονίμων κατοίκων στην αλλοδαπή

147

Τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μονίμων κατοίκων στην αλλοδαπή

 

Τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μη μονίμων κατοίκων στην οικονομική επικράτεια

 

Τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μη μονίμων κατοίκων στην οικονομική επικράτεια

148

Τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μη μονίμων κατοίκων στην οικονομική επικράτεια

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΩΝ ΜΚΙΕΝ

ΣΤΕΓΑΣΗ

 

Στέγαση

 

Στέγαση [COPNI 01.0.0]

149

Στέγαση

ΥΓΕΙΑ

 

Υγεία

 

Υγεία [COPNI 02.1.1 έως 02.6.0]

150

Υγεία

ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Αναψυχή και πολιτισμός

 

Αναψυχή και πολιτισμός [COPNI 03.1.0 και 03.2.0]

151

Αναψυχή και πολιτισμός

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Εκπαίδευση

 

Εκπαίδευση [COPNI 04.1.0 έως 04.7.0]

152

Εκπαίδευση

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

Κοινωνική προστασία

 

Κοινωνική προστασία [COPNI 05.1.0 και 05.2.0]

153

Κοινωνική προστασία

ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Άλλες υπηρεσίες

 

Άλλες υπηρεσίες [COPNI 06.0.0 έως 09.2.0]

154

Άλλες υπηρεσίες

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΣΤΕΓΑΣΗ

 

Στέγαση

 

Στέγαση

155

Στέγαση

ΥΓΕΙΑ

 

Παροχές και επιστροφή δαπανών υγείας

 

Ιατρικά προϊόντα, συσκευές και εξοπλισμός

156

Φαρμακευτικά προϊόντα

157

Άλλα ιατρικά προϊόντα

158

Θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός

 

Υπηρεσίες υγείας

159

Ιατρικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων

160

Οδοντιατρικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων

161

Παραϊατρικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων

162

Νοσοκομειακές υπηρεσίες

 

Παραγωγή υπηρεσιών υγείας

 

Εισόδημα εξαρτημένης εργασίας

163

Ιατροί

164

Νοσηλευτικό και άλλο ιατρικό προσωπικό

165

Μη ιατρικό προσωπικό

 

Ενδιάμεση ανάλωση

166

Φαρμακευτικά προϊόντα

167

Άλλα ιατρικά προϊόντα

168

Θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός

169

Ενδιάμεση ανάλωση π.δ.κ.α.

 

Ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα

170

Ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα

 

Καθαροί φόροι επί της παραγωγής

171

Καθαροί φόροι επί της παραγωγής

 

Έσοδα πωλήσεων

172

Έσοδα πωλήσεων

ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Αναψυχή και πολιτισμός

 

Αναψυχή και πολιτισμός

173

Αναψυχή και πολιτισμός

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Παροχές και επιστροφή δαπανών εκπαίδευσης

 

Παροχές και επιστροφή δαπανών εκπαίδευσης

174

Παροχές και επιστροφή δαπανών εκπαίδευσης

 

Παραγωγή υπηρεσιών εκπαίδευσης

 

Εισόδημα εξαρτημένης εργασίας

175

Προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση

176

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

177

Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση

178

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

Ενδιάμεση ανάλωση

179

Ενδιάμεση ανάλωση

 

Ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα

180

Ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα

 

Καθαροί φόροι επί της παραγωγής

181

Καθαροί φόροι επί της παραγωγής

 

Έσοδα πωλήσεων

182

Έσοδα πωλήσεων

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

Κοινωνική προστασία

 

Κοινωνική προστασία

183

Κοινωνική προστασία

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Συλλογικές υπηρεσίες

 

Εισόδημα εξαρτημένης εργασίας

184

Εισόδημα εξαρτημένης εργασίας (συλλογικές υπηρεσίες που συνδέονται με την άμυνα)

185

Εισόδημα εξαρτημένης εργασίας (συλλογικές υπηρεσίες εκτός από την άμυνα)

 

Ενδιάμεση ανάλωση

186

Ενδιάμεση ανάλωση (συλλογικές υπηρεσίες που συνδέονται με την άμυνα)

187

Ενδιάμεση ανάλωση (συλλογικές υπηρεσίες εκτός από την άμυνα)

 

Ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα

188

Ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα

 

Καθαροί φόροι επί της παραγωγής

189

Καθαροί φόροι επί της παραγωγής

 

Έσοδα πωλήσεων

190

Έσοδα πωλήσεων

ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 

Μεταλλικά προϊόντα και εξοπλισμός

 

Μεταλλικά προϊόντα, εκτός μηχανημάτων και εξοπλισμού [CPA 28.11 έως 28.75]

191

Μεταλλικά προϊόντα, εκτός μηχανημάτων και εξοπλισμού

 

Μηχανήματα γενικής χρήσης [CPA 29.11 έως 29.24]

192

Κινητήρες και στρόβιλοι, αντλίες και συμπιεστές

193

Άλλα μηχανήματα γενικής χρήσης

 

Μηχανήματα ειδικής χρήσης [CPA 29.31 έως 29.72]

194

Γεωργικά και δασοκομικά μηχανήματα

195

Εργαλειομηχανές

196

Μηχανήματα για τη μεταλλουργία, τα ορυχεία, τα λατομεία και τις δομικές κατασκευές

197

Μηχανήματα επεξεργασίας τροφίμων, ποτών και καπνού

198

Μηχανήματα για τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και δερμάτινων ειδών

199

Άλλα μηχανήματα ειδικής χρήσης

 

Ηλεκτρικός και οπτικός εξοπλισμός [CPA 30.01 έως 33.50]

200

Μηχανές γραφείου

201

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και λοιπός εξοπλισμός επεξεργασίας πληροφοριών

202

Ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές

203

Εξοπλισμός και συσκευές ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών

204

Ιατρικά όργανα, όργανα ακριβείας και οπτικά όργανα, ρολόγια κάθε είδους

 

Άλλα βιομηχανικά είδη π.δ.κ.α. [CPA 36.11 έως 36.63]

205

Άλλα βιομηχανικά είδη π.δ.κ.α.

 

Εξοπλισμός μεταφορών

 

Εξοπλισμός οδικών μεταφορών [CPA 34.10 έως 34.30 και 35.41 έως 35.50]

206

Αυτοκίνητα οχήματα, ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα

207

Άλλες οδικές μεταφορές

 

Άλλος εξοπλισμός μεταφορών [CPA 35.11 έως 35.30]

208

Πλοία, σκάφη, ατμόπλοια, ρυμουλκά, πλωτές εξέδρες, εξέδρες γεώτρησης

209

Μηχανές και τροχαίος εξοπλισμός σιδηροδρόμων και τροχιοδρόμων

210

Αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλος εξοπλισμός αεροσκαφών

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 

Οικιστικά κτίρια

 

Μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες [CPA διαίρεση 45]

211

Μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες

 

Πολυκατοικίες [CPA διαίρεση 45]

212

Πολυκατοικίες

 

Μη οικιστικά κτίρια

 

Γεωργικά κτίρια [CPA διαίρεση 45]

213

Γεωργικά κτίρια

 

Βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες [CPA διαίρεση 45]

214

Βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες

 

Εμπορικά κτίρια [CPA διαίρεση 45]

215

Εμπορικά κτίρια

 

Άλλα μη οικιστικά κτίρια [CPA διαίρεση 45]

216

Άλλα μη οικιστικά κτίρια

 

Έργα πολιτικού μηχανικού

 

Υποδομές μεταφορών [CPA διαίρεση 45]

217

Υποδομές μεταφορών

 

Σωληναγωγοί, γραμμές επικοινωνιών και μεταφοράς ενέργειας [CPA διαίρεση 45]

218

Σωληναγωγοί, γραμμές επικοινωνιών και μεταφοράς ενέργειας

 

Άλλα έργα πολιτικού μηχανικού [CPA διαίρεση 45]

219

Άλλα έργα πολιτικού μηχανικού

ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Λοιπά προϊόντα

 

Προϊόντα γεωργίας, δασοκομίας, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας [CPA διαιρέσεις 01, 02 και 05]

220

Προϊόντα γεωργίας, δασοκομίας, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

 

Λογισμικό [CPA 72.20]

221

Λογισμικό

 

Άλλα προϊόντα π.δ.κ.α. [CPA π.δ.κ.α.]

222

Άλλα προϊόντα π.δ.κ.α.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΙΟΝ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΙΜΑΛΦΩΝ

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

 

Μεταβολές αποθεμάτων

 

Μεταβολές αποθεμάτων

223

Μεταβολές αποθεμάτων

ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΙΟΝ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΙΜΑΛΦΩΝ

 

Αγορές μείον πωλήσεις τιμαλφών

 

Αγορές μείον πωλήσεις τιμαλφών

224

Αγορές μείον πωλήσεις τιμαλφών

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών

 

Εξαγωγές αγαθών στην ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

225

Εξαγωγές αγαθών σε χώρες της ΕΕ

226

Εξαγωγές αγαθών σε θεσμικά όργανα της ΕΕ

 

Εξαγωγές αγαθών σε τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς

227

Εξαγωγές αγαθών σε τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς

 

Εξαγωγές υπηρεσιών

 

Εξαγωγές υπηρεσιών στην ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

228

Εξαγωγές υπηρεσιών σε χώρες της ΕΕ

229

Εξαγωγές υπηρεσιών σε θεσμικά όργανα της ΕΕ

 

Εξαγωγές υπηρεσιών σε τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς

230

Εξαγωγές υπηρεσιών σε τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

Εισαγωγές αγαθών

 

Εισαγωγές αγαθών από την ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

231

Εισαγωγές αγαθών από χώρες της ΕΕ

232

Εισαγωγές αγαθών από θεσμικά όργανα της ΕΕ

 

Εισαγωγές αγαθών από τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς

233

Εισαγωγές αγαθών από τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς

 

Εισαγωγές υπηρεσιών

 

Εισαγωγές υπηρεσιών από την ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

234

Εισαγωγές υπηρεσιών από χώρες της ΕΕ

235

Εισαγωγές υπηρεσιών από θεσμικά όργανα της ΕΕ

 

Εισαγωγές υπηρεσιών από τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς

236

Εισαγωγές υπηρεσιών από τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς