16.2.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 44/53


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με την οποία τροποποιείται η οδηγία 98/70/ΕΚ όσον αφορά τις προδιαγραφές για τη βενζίνη, το ντίζελ και το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και την καθιέρωση μηχανισμού για την παρακολούθηση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση καυσίμων στις οδικές μεταφορές, τροποποιείται η οδηγία 1999/32/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την προδιαγραφή των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στα πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας και καταργείται η οδηγία 93/12/ΕΟΚ»

COM(2007) 18 τελικό — 2007/0019 (COD)

(2008/C 44/15)

Στις 14 Μαρτίου 2007, και σύμφωνα με τα άρθρα 95 και 175 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την ανωτέρω πρόταση.

Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της ΕΟΚΕ, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 4 Ιουλίου 2007 με βάση εισηγητική έκθεση του κ. Osborn.

Κατά την 439η σύνοδο ολομέλειας της της 24ης και 25ης Οκτωβρίου 2007 (συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2007), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 74 ψήφους υπέρ (3 αποχές) την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) υποστηρίζει σαφώς τα σχέδια της Ένωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αλλαγής του κλίματος μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΕΑΘ). Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η δράση στον τομέα των μεταφορών πρέπει να ξεκινήσει στο βασικό επίπεδο, δηλαδή να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που οδήγησαν σε συνεχή αύξηση όλων των ειδών μεταφοράς επί σειρά ετών.

1.2

Η ΕΟΚΕ θεωρεί επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις επιδόσεις όλων των ειδών μεταφορών. Η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της για την εμφανή αποδυνάμωση των αρχικών προθέσεων της Επιτροπής όσον αφορά την απόδοση των κινητήρων των αυτοκινήτων, προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία για την επίτευξη υψηλότερων προδιαγραφών.

1.3

Η ΕΟΚΕ επικροτεί κατ' αρχήν τη ραγδαία επέκταση της χρήσης των βιοκαυσίμων στην Ένωση. Κρίνει ωστόσο ότι ο συνολικός αντίκτυπος των βιοκαυσίμων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ προσεκτικά και ότι ο ρυθμός και η ισορροπία της επέκτασης πρέπει να επανεξετάζονται διαρκώς.

1.4

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσδιορίσει πώς υπολογίζει να επιτύχει το στόχο του 10 % για τη χρήση των βιοκαυσίμων έως το 2020 λαμβάνοντας υπόψη τους όρους που έχει θέσει το Συμβούλιο για την επίτευξη αυτού του στόχου και θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να τροποποιήσει την προσέγγισή της, εάν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματική απ' ό,τι αναμενόταν όσον αφορά τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα ή έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στη διάρθρωση της παγκόσμιας γεωργίας ή στη βιοποικιλότητα.

1.5

Η ΕΟΚΕ κρίνει, σε κάθε περίπτωση, σκόπιμη την τροποποίηση των προδιαγραφών για τα καύσιμα, όπως προτείνεται στην παρούσα οδηγία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραγωγή και διάθεση στην αγορά νέας βενζίνης με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεκτιμώνται οι προβληματισμοί σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την περιβαλλοντική ρύπανση.

1.6

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει σαφώς την πρόταση να απαιτηθεί από τη βιομηχανία καυσίμων να παρακολουθεί και να υποβάλλει δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής των καυσίμων που διαθέτει στην αγορά και να απαιτηθεί από τις σχετικές βιομηχανίες να μειώνουν τις εκπομπές των καυσίμων κατά 1 % ετησίως από το 2010 έως το 2020. Η ΕΟΚΕ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εφαρμογής αυτού του μέτρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο μάλλον παρά σε εθνικό.

1.7

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τις ήσσονος σημασίας αλλαγές που προτείνονται σχετικά με την περιεκτικότητα των καυσίμων σε θείο. Συνιστά να επανεξεταστεί η μείωση των εκπομπών θείου σε δύο στάδια που προτείνεται για την εσωτερική ναυσιπλοΐα και να εφαρμοστεί η μείωση της τελικής περιεκτικότητας σε θείο σε μία φάση (10 ppm περιεκτικότητα σε θείο), ούτως ώστε οι πλοιοκτήτες να μην είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν στις απαραίτητες μετατροπές των πλοίων τους δύο φορές.

2.   Εισαγωγή

2.1

Στην οδηγία 98/70/EC σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων (και στις μεταγενέστερες τροποποιητικές οδηγίες) περιλαμβάνονται οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές ποιότητας για τα καύσιμα βενζίνης και ντίζελ στην Κοινότητα και εστιάζεται κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον στη μείωση της περιεκτικότητας σε θείο και, για τη βενζίνη, στη μείωση της περιεκτικότητας σε μόλυβδο και αρωματικές ενώσεις. Καθορίζεται επίσης συγκεκριμένο όριο για την περιεκτικότητα σε θείο του πετρελαίου εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα.

2.2

Στην οδηγία 1999/32/ΕΚ του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας του Συμβουλίου 93/12/ΕΚ, καθορίζονται όρια περιεκτικότητας ορισμένων υγρών καυσίμων σε θείο και, μεταξύ άλλων, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας.

2.3

Με την παρούσα πρόταση τροποποιούνται οι επιτρεπόμενες προδιαγραφές προκειμένου να καταστεί δυνατή η εισαγωγή μιας νέας διαβάθμισης της βενζίνης με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα που θα περιέχει έως και κατά 10 % αιθανόλη. Επιπλέον, επιβάλλεται επίσης μια μικρή περαιτέρω μείωση των υφιστάμενων επιτρεπομένων ορίων περιεκτικότητας των καυσίμων σε θείο.

3.   Σημαντικές δράσεις της ΕΕ

3.1

Πρόσφατα, η Κοινότητα δεσμεύτηκε να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 % σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

3.2

Οι χερσαίες μεταφορές, στις οποίες αναλογούν επί του παρόντος σχεδόν 20 % των εκπομπών αυτών, είναι απαραίτητο να συμβάλουν στην επίτευξη αυτών των μειώσεων. Μία πτυχή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές έχει αντιμετωπιστεί από την Επιτροπή με την υιοθέτηση μιας συνολικής νέας στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των νέων επιβατικών αυτοκινήτων και των μικρών κλειστών φορτηγών που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ μπορεί να επιτύχει τον μακροχρόνιο στόχο της όσον αφορά τη μείωση των μέσων εκπομπών CO2 από τα νέα αυτοκίνητα σε 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο έως το 2012.

3.3

Όσον αφορά τα καύσιμα, η οδηγία της ΕΕ σχετικά με τα βιοκαύσιμα (2003/30/ΕΚ) αποσκοπεί στο να συμβάλει περαιτέρω στη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της προώθησης της χρήσης των καυσίμων από βιομάζα καθώς και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στις μεταφορές. Η κοινοτική στρατηγική για τα βιοκαύσιμα καθορίζεται περαιτέρω το 2006 στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Στρατηγική της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα», σχετικά με την οποία η ΕΟΚΕ υιοθέτησε γνωμοδότηση στις 24 Οκτωβρίου 2007.

3.4

Το Μάρτιο του 2007, το Συμβούλιο έθεσε για όλα τα κράτη μέλη έναν ελάχιστο δεσμευτικό στόχο 10 % όσον αφορά το μερίδιο των βιοκαυσίμων στη συνολική κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ στις μεταφορές της ΕΕ, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί έως το 2020 κατά οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

3.5

Η παρούσα οδηγία αποσκοπεί στο να στηρίξει αυτή την στρατηγική. Η κυριότερη αλλαγή συνίσταται στην υιοθέτηση υψηλότερων επιπέδων προσθήκης αιθανόλης σε μια νέα διαβάθμιση βενζίνης για τους μοτοσικλετιστές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ραγδαία επέκταση των βιοκαυσίμων που ζητείται από το Συμβούλιο.

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορθώς ανέλαβε ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στο θέμα της αλλαγής του κλίματος και έθεσε αυστηρούς στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2012 και το 2020.

4.2

Η ΕΟΚΕ στηρίζει πλήρως τους στόχους και τη γενική προσέγγιση της Επιτροπής σχετικά με την υιοθέτηση ενός εκτεταμένου προγράμματος δράσης. Θεωρεί, ωστόσο, ότι στον τομέα των μεταφορών υπάρχει ο κίνδυνος να καθοριστεί εσφαλμένη σειρά προτεραιοτήτων.

4.3

Στον τομέα των μεταφορών, η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η δράση πρέπει να ξεκινήσει στο βασικό επίπεδο, δηλαδή, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που οδήγησαν σε συνεχή αύξηση όλων των ειδών μεταφοράς κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο το 2006, η Ένωση δεσμεύτηκε ως προς το στόχο της αποσύνδεσης της ανάπτυξης της οικονομίας από την αύξηση των μεταφορών. Αυτό πρέπει να αποτελέσει την ύψιστη προτεραιότητα. Η ΕΟΚΕ καλεί εκ νέου την Επιτροπή να διενεργήσει μια θεμελιώδη ολοκληρωμένη μελέτη σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

4.4

Περαιτέρω προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η σημαντική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων. Η πρόταση να καθοριστεί ένα όριο 120 γραμμαρίων εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο συνιστά ένα χρήσιμο βήμα. Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι πρέπει να είναι δυνατόν να σημειωθεί ταχύτερη και περισσότερη πρόοδος σε αυτόν τον τομέα και ότι θα ήταν καλύτερο να είχε διατηρηθεί η αρχική πρόταση βάσει της οποίας απαιτείται από τους κατασκευαστές κινητήρων να εκπληρώσουν το συγκεκριμένο στόχο. Η ΕΟΚΕ αναμένει από την Επιτροπή να καταβάλει εντατικότερες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

4.5

Όσον αφορά τα βιοκαύσιμα, η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Εκτιμά, ωστόσο, ότι πρέπει να συνυπολογίζονται περισσότερο, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και γεωργικές πτυχές, καθώς και ο αντίκτυπος στην απασχόληση. Η ΕΟΚΕ καταρτίζει επί του παρόντος ξεχωριστή γνωμοδότηση σχετικά με αυτό το θέμα.

4.6

Η αύξηση της καλλιέργειας φυτών για την παραγωγή βιοκαυσίμων αποτελεί μια χρήσιμη μέθοδο χρήσης της γης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υποκαθιστά άλλες εξίσου αποδοτικές — ή και περισσότερο αποδοτικές — χρήσεις της γης όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι γεωργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη διασφαλίζουν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα χάρη στην αρχή της πολλαπλής συμμόρφωσης και, κατ` αρχήν, το καθεστώς πολλαπλής συμμόρφωσης μπορεί να εξελιχθεί σε χρήσιμο μέσο που θα διασφαλίζει ότι τα φυτά που προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίμων θα καλλιεργούνται με το βέλτιστο τρόπο από την άποψη της απόδοσης του άνθρακα. Ωστόσο, θα πρέπει να συγκριθούν και να αντιπαραβληθούν οι διαδικασίες μεταφοράς και διύλισης που απαιτούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων και για την παραγωγή παραδοσιακών καυσίμων. Ο συνολικός αντίκτυπος των βιοκαυσίμων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει, επομένως, να αξιολογηθεί πολύ προσεκτικά και ενδέχεται να μην είναι θετικός σε όλες τις περιπτώσεις.

4.7

Γενικότερα, η μαζική εξάπλωση της καλλιέργειας φυτών για την παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου θα μπορούσε να έχει και άλλες σημαντικές επιδράσεις στην παραγωγή τροφίμων, στην προστασία των δασών, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και σε άλλους τομείς, οι οποίες πρέπει επίσης να αξιολογηθούν προσεκτικά. Και αυτό το ζήτημα εξετάζεται αναλυτικά σε ξεχωριστή γνωμοδότηση.

4.8

Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, πρέπει να προσαρμόζεται διαρκώς η ιδανική μέθοδος για την ανάπτυξη της αγοράς βιομάζας και βιοκαυσίμων και είναι σημαντικό τα μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς που περιέχονται στην παρούσα οδηγία ή σε άλλες προτάσεις να εξασφαλίζουν στην αγορά τη δυνατότητα να ακολουθεί την ιδανική πορεία προς τις πλέον αποδοτικές ενεργειακά λύσεις που μειώνουν αποτελεσματικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

4.9

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις επιφυλάξεις όσον αφορά την κλίμακα και το ρυθμό ανάπτυξης των βιοκαυσίμων, η ΕΟΚΕ κρίνει ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεχίσουν να επανεξετάζουν το στόχο του 10 % αναφορικά με το μερίδιο των βιοκαυσίμων έως το 2020 και να είναι διατεθειμένες να τον τροποποιήσουν, εάν κριθεί αναγκαίο.

4.10

Η ΕΟΚΕ αξιολογεί την παρούσα οδηγία με βάση αυτή τη γενική προοπτική. Κατ` αρχήν, η ΕΟΚΕ δεν αντιτίθεται στην τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάμειξη των κατάλληλων βιοκαυσίμων. Θεωρεί ωστόσο ότι πρέπει ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι η ανάμειξη βιοκαυσίμων στην βενζίνη δεν θα συνεπάγεται άλλες δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC). Είναι εξίσου σημαντικό οι αξιολογήσεις της αναμενόμενης επίδρασης στις καθαρές εκπομπές CO2 να διενεργηθούν πολύ προσεκτικά και να συνεκτιμηθεί πλήρως η ανάλυση ενός ολόκληρου κύκλου ζωής, κατά περίπτωση, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο τα δυνητικά οφέλη όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1   Επέκταση της χρήσης βιοκαυσίμων

5.1.1

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι ενδέχεται να χρειαστεί έως ένα βαθμό η επέκταση της χρήσης βιοκαυσίμων. Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμη η τροποποίηση των προδιαγραφών για τα καύσιμα, όπως προτείνεται στην παρούσα οδηγία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραγωγή και διάθεση στην αγορά νέας βενζίνης με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεκτιμώνται οι προβληματισμοί σχετικά με τις δυνητικές παράπλευρες επιπτώσεις όσον αφορά την περιβαλλοντική ρύπανση.

5.1.2

Η ΕΟΚΕ ζητεί τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων σχετικά με την πρόταση χαλάρωσης των ορίων της τάσης ατμών προκειμένου να επιτραπεί υψηλότερη τάση ατμών στη νέα υψηλής περιεκτικότητας σε βιοκαύσιμα βενζίνη. Η υψηλότερη τάση ατμών θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πτητικότητα της βενζίνης και οι εκπομπές ανεπιθύμητων πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) τόσο από τις αντλίες βενζίνης όσο και με την εξάτμιση και διαρροή από τις δεξαμενές και άλλα μέρη των οχημάτων. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να μετριαστεί σε σημαντικό βαθμό μέσω των κατάλληλων τεχνικών μέτρων.

5.1.3

Η ΕΟΚΕ συνιστά να εξετάσει περισσότερο η Επιτροπή αυτή την πτυχή προτού προχωρήσει στην εφαρμογή της οδηγίας. Έχει διατυπωθεί από ορισμένους σχολιαστές η άποψη ότι είναι ενδεχομένως δυνατή η αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων χωρίς να καθοριστούν υψηλότερα όρια τάσης ατμών. Διαφορετικά, τα υψηλότερα επιτρεπόμενα όρια τάσης ατμών πρέπει να συνδεθούν με περαιτέρω μέτρα όσον αφορά τις αντλίες βενζίνης (στόχο που επιδιώκει ήδη η Επιτροπή) και τον περιορισμό της χρήσης διαπερατών υλικών στο σχεδιασμό των κινητήρων, προκειμένου να προληφθεί η αύξηση των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) κατά την επέκταση της χρήσης βιοκαυσίμων.

5.2   Παρακολούθηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής του καυσίμου

5.2.1

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρόταση να απαιτηθεί από την βιομηχανία καυσίμων να παρακολουθεί και να υποβάλλει δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής των καυσίμων που διαθέτει στην αγορά και να απαιτηθεί από τις εν λόγω βιομηχανίες να μειώνουν τις εκπομπές των καυσίμων κατά 1 % ετησίως από το 2010 έως το 2020. Μολονότι η βιομηχανία καυσίμων έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση κατά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμη περιθώρια σημαντικής βελτίωσης. Εξακολουθεί να σημειώνεται καύση πολύ μεγάλων ποσοτήτων αερίου στις κεφαλές των γεωτρήσεων. Αυτό συνεπάγεται απώλεια ενός πολύτιμου πόρου και εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων. Οι διεργασίες διύλισης και η διανομή και μεταφορά μέσω αγωγών στον τομέα των καυσίμων διαφέρουν επίσης σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την ενεργειακή τους απόδοση και τα επίπεδα διαρροής και αποβλήτων· θα μπορούσαν να γίνουν πολλά για τη βελτίωση των προτύπων σε ολόκληρη τη βιομηχανία ώστε να πλησιάσουν τις επιδόσεις των καλύτερων επιχειρήσεων.

5.2.2

Η προτεινόμενη απαίτηση παρακολούθησης εκ μέρους της βιομηχανίας καυσίμων είναι διατυπωμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε η προοδευτική εισαγωγή των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό μίγμα να μπορεί να θεωρηθεί ως συμβολή στο συνολικό στόχο της μείωσης των εκπομπών από τη βιομηχανία. Η ΕΟΚΕ επικροτεί το σχεδιασμό μιας στρατηγικής η οποία να αξιοποιεί τα δυνητικά οφέλη των βιοκαυσίμων όσον αφορά τις πτυχές του περιβάλλοντος, της αγοράς και της πολιτικής απασχόλησης και, κατ' αυτόν τον τρόπο, να διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή συνολική μείωση των εκπομπών CO2, αλλά εκφράζει την ανησυχία ότι η παρούσα πρόταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην αξιοποιήσουν οι εταιρίες καυσίμων διάφορες προσφερόμενες ευκαιρίες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις τους προς όφελος της υπερβολικά ταχείας επέκτασης της χρήσης βιοκαυσίμων.

5.2.3

Σε περίπτωση που η παρούσα πρόταση υιοθετηθεί, πρέπει να υπογραμμιστεί μια σειρά πτυχών. Έχει καίρια σημασία να διασφαλιστεί η ενδελεχής ανάλυση του κύκλου ζωής των βιοκαυσίμων και των προϊόντων πετρελαίου, η οποία δεν πρέπει να αποτελεί μια τυπική διαδικασία. Τα διάφορα είδη και πηγές βιοκαυσίμων θα έχουν διαφορετικές επιδράσεις στη συνολική ισορροπία CO2. Κατά βάση, τα βιοκαύσιμα παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις απ' ό,τι τα ορυκτά καύσιμα όσον αφορά τον κύκλο ζωής των εκπομπών CO2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προωθήσει τις βέλτιστες λύσεις.

5.2.4

Προκειμένου να επιτευχθούν δεόντως τα οφέλη όσον αφορά το διοξείδιο του άνθρακα, κάθε πηγή πρέπει να αναλυθεί και να αξιολογηθεί ξεχωριστά, δεδομένου ότι οι διαφορετικές εφαρμογές βιοκαυσίμων έχουν διαφορετικό αντίκτυπο όσον αφορά το διοξείδιο του άνθρακα.

5.2.5

Ορθώς αξιολογείται θετικά στην παρούσα πρόταση η χρήση βιομάζας για την παραγωγή βιοκαυσίμων ή ηλεκτρικής ενέργειας Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε διαρκή θετική ανάπτυξη της αγοράς βιομάζας.

5.2.6

Στην προτεινόμενη οδηγία δεν γίνεται καμία αναφορά σε πρότυπα παρακολούθησης και στον τρόπο παρακολούθησης και επιβολής των απαιτήσεων. Δεδομένου ότι οι περισσότερες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια βάση και θα πρέπει να υιοθετήσουν μια συνεκτική προσέγγιση όσον αφορά τις απαιτήσεις που τους επιβάλλονται, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει σαφώς τον καθορισμό των εν λόγω προτύπων, καθώς και την παρακολούθηση και την επιβολή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο μάλλον παρά την αντιφατική ερμηνεία και επιβολή τους σε επίπεδο κρατών μελών.

5.3   Περιεκτικότητα των καυσίμων σε θείο

5.3.1

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την προτεινόμενη επιβεβαίωση του έτους 2009 ως δεσμευτικής ημερομηνίας αναφοράς για την εφαρμογή των 10ppm ως μέγιστης περιεκτικότητας του ντίζελ σε θείο. Επικροτεί επίσης τις προτεινόμενες μειώσεις της μέγιστης περιεκτικότητας σε θείο του πετρελαίου εσωτερικής καύσης που προορίζεται για χρήση σε μη οδικά κινητά μηχανήματα και γεωργικούς και δασικούς ελκυστήρες. Οι προτάσεις αυτές εναρμονίζουν τις απαιτήσεις όσον αφορά την περιεκτικότητα σε θείο με τις αντίστοιχες απαιτήσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί για τα οδικά οχήματα και θα συμβάλουν στο να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση των εκπομπών θείου και των σωματιδιακών ρύπων.

5.3.2

Όσον αφορά την εσωτερική ναυσιπλοΐα, η Επιτροπή προτείνει τη μείωση των εκπομπών θείου σε δύο στάδια. Η ΕΟΚΕ κρίνει πιο σκόπιμη την εφαρμογή της μείωσης της τελικής περιεκτικότητας σε θείο σε μία φάση, ούτως ώστε οι πλοιοκτήτες να μην είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν στις απαραίτητες μετατροπές των πλοίων τους δύο φορές. Κρίνεται επίσης σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής ορισμένων διευκολύνσεων για ιστορικά ή συλλεκτικά πλοία, τα οποία δεν διαθέτουν την ετοιμότητα να προβούν στην αναγκαίες τροποποιήσεις.

Βρυξέλλες, 24 Οκτωβρίου 2007

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Δημήτρης ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΗΣ