17.5.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 132/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/969 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 10ης Μαΐου 2023

για τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας των κοινών ομάδων έρευνας και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 82 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο στοιχείο δ),

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Ένωση έχει θέσει ως στόχο να παρέχει στους πολίτες της έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα, εντός του οποίου εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Ταυτόχρονα, η Ένωση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι ο εν λόγω χώρος παραμένει ασφαλής. Ο εν λόγω στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας περισσότερο αποτελεσματικής, συντονισμένης συνεργασίας των εθνικών και διεθνών αρχών επιβολής του νόμου και δικαστικών αρχών και μέσω κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

(2)

Η επίτευξη του εν λόγω στόχου είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν το έγκλημα αποκτά διασυνοριακή διάσταση και εκτείνεται στο έδαφος δύο ή περισσότερων κρατών μελών και/ή τρίτων χωρών. Σε τέτοιες καταστάσεις, τα κράτη μέλη πρέπει να είναι σε θέση να ενώνουν τις δυνάμεις και τις επιχειρήσεις τους ώστε να καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή αποτελεσματικών και αποδοτικών διασυνοριακών ερευνών και διώξεων, για την οποία η ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων έχει ζωτική σημασία. Ένα από τα πλέον επιτυχημένα εργαλεία για την εν λόγω διασυνοριακή συνεργασία είναι οι κοινές ομάδες έρευνας («ΚΟΕ»), χάρη στις οποίες καθίσταται δυνατή η άμεση συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των δικαστικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου δύο ή περισσότερων κρατών μελών και, ενδεχομένως, τρίτων χωρών, ώστε να μπορούν να οργανώνουν τις δράσεις και τις έρευνές τους με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Οι ΚΟΕ συστήνονται για συγκεκριμένο σκοπό και για περιορισμένο χρονικό διάστημα από τις αρμόδιες αρχές δύο ή περισσότερων κρατών μελών και, ενδεχομένως, τρίτων χωρών, με σκοπό τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών με διασυνοριακό αντίκτυπο από κοινού.

(3)

Έχει αποδειχθεί ότι η σημασία των ΚΟΕ είναι καθοριστική για τη βελτίωση της δικαστικής συνεργασίας σχετικά με τη διερεύνηση και τη δίωξη διασυνοριακών εγκλημάτων, όπως το κυβερνοέγκλημα, η τρομοκρατία και το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα, διότι περιορίζει τις χρονοβόρες διαδικασίες και διατυπώσεις μεταξύ των μελών τους. Η αυξημένη χρήση ΚΟΕ έχει επίσης ενισχύσει τη νοοτροπία της διασυνοριακής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις μεταξύ των δικαστικών αρχών στην Ένωση.

(4)

Το ενωσιακό κεκτημένο περιλαμβάνει δύο νομικά πλαίσια για τη σύσταση ΚΟΕ με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο κρατών μελών: το άρθρο 13 της σύμβασης που καταρτίστηκε από το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2) και την απόφαση-πλαίσιο 2002/465/ΔΕΥ του Συμβουλίου (3). Τρίτες χώρες μπορούν να συμμετέχουν σε ΚΟΕ ως μέρη όταν υπάρχει νομική βάση για την εν λόγω συμμετοχή, όπως το άρθρο 20 του δεύτερου πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής σύμβασης αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής επί ποινικών υποθέσεων, που υπογράφηκε στο Στρασβούργο στις 8 Νοεμβρίου 2001 (4) και το άρθρο 5 της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή (5).

(5)

Οι διεθνείς δικαστικές αρχές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διερεύνηση και τη δίωξη διεθνών εγκλημάτων. Οι εκπρόσωποί τους μπορούν να συμμετέχουν σε συγκεκριμένη ΚΟΕ κατόπιν πρόσκλησης των μελών της με βάση τη σχετική συμφωνία για τη σύσταση ΚΟΕ («συμφωνία ΚΟΕ»). Ως εκ τούτου, θα πρέπει επίσης να διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των εθνικών αρμόδιων αρχών και κάθε άλλου δικαστηρίου, δικαιοδοτικού οργάνου ή μηχανισμού που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, ιδίως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Κατά συνέπεια, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να παρέχει σε εκπροσώπους των εν λόγω διεθνών δικαστικών αρχών πρόσβαση στην πλατφόρμα τεχνολογίας των πληροφοριών (ΤΠ) («πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ»), προκειμένου να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία σχετικά με τη διερεύνηση και τη δίωξη διεθνών εγκλημάτων.

(6)

Συντρέχει επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πλατφόρμα συνεργασίας ούτως ώστε οι ΚΟΕ να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία με ασφαλή τρόπο, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι υπεύθυνοι για τα σοβαρότερα εγκλήματα θα καλούνται να λογοδοτήσουν άμεσα. Η ανάγκη αυτή υπογραμμίζεται στην εντολή του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust), που ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), που τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/838 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), ο οποίος επιτρέπει στη Eurojust να διατηρεί, να αναλύει και να αποθηκεύει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και συναφείς αξιόποινες πράξεις, ενώ επίσης επιτρέπει την ανταλλαγή σχετικών αποδεικτικών στοιχείων με αρμόδιες εθνικές αρχές και διεθνείς δικαστικές αρχές, ιδίως με το ΔΠΔ.

(7)

Τα ισχύοντα νομικά πλαίσια σε επίπεδο Ένωσης δεν καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι οντότητες που συμμετέχουν σε ΚΟΕ πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να επικοινωνούν. Οι εν λόγω οντότητες καταλήγουν σε συμφωνία για την εν λόγω ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία με βάση τις ανάγκες και τα διαθέσιμα μέσα. Για την καταπολέμηση του ολοένα και πιο περίπλοκου και ταχέως εξελισσόμενου διασυνοριακού εγκλήματος, η ταχύτητα, η συνεργασία και η αποτελεσματικότητα είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υφίσταται σύστημα που να υποστηρίζει τη διαχείριση των ΚΟΕ, να καθιστά δυνατή την αποτελεσματικότερη αναζήτηση και καταγραφή αποδεικτικών στοιχείων και να εξασφαλίζει την ασφάλεια των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ όσων εμπλέκονται σε ΚΟΕ. Είναι προφανές ότι δεν υφίστανται ειδικοί ασφαλείς και αποτελεσματικοί δίαυλοι τους οποίους να μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι όσοι εμπλέκονται σε ΚΟΕ και μέσω των οποίων να είναι δυνατή η ταχεία ανταλλαγή μεγάλου όγκου πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων ή η ασφαλής και αποτελεσματική επικοινωνία. Επιπλέον, δεν υφίσταται σύστημα που να υποστηρίζει είτε τη διαχείριση των ΚΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της ιχνηλασιμότητας των αποδεικτικών στοιχείων που ανταλλάσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων σε ΚΟΕ κατά τρόπο που να συμμορφώνεται με τις νομικές απαιτήσεις ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, είτε τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των επιχειρήσεων των ΚΟΕ.

(8)

Δεδομένων των αυξανόμενων δυνατοτήτων διείσδυσης του εγκλήματος στα συστήματα ΤΠ, η τρέχουσα κατάσταση ενδέχεται να παρεμποδίσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των διασυνοριακών ερευνών, καθώς και να θέσει σε κίνδυνο και να επιβραδύνει τις εν λόγω έρευνες και διώξεις λόγω της επισφαλούς και μη ψηφιακής ανταλλαγής πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, καθιστώντας τις κατά τον τρόπο αυτόν πιο δαπανηρές. Οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου ιδίως πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα συστήματά τους είναι όσο το δυνατόν πιο σύγχρονα και ασφαλή και ότι όλα τα μέλη των ΚΟΕ μπορούν να συνδέονται και να αλληλεπιδρούν εύκολα, ανεξάρτητα από τα εθνικά τους συστήματα.

(9)

Είναι σημαντική η βελτίωση της συνεργασίας των ΚΟΕ και η υποστήριξή της από σύγχρονα εργαλεία ΤΠ. Η ταχύτητα και η αποδοτικότητα των ανταλλαγών μεταξύ των συμμετεχόντων σε ΚΟΕ θα μπορούσαν να ενισχυθούν σημαντικά με τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας ΤΠ για την υποστήριξη της λειτουργίας των ΚΟΕ. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κανόνες για τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ σε επίπεδο Ένωσης για να συνδράμει τους συμμετέχοντες σε ΚΟΕ όσον αφορά τη συνεργασία, την ασφαλή επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων.

(10)

Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον όταν υφίσταται, μεταξύ άλλων, ενωσιακή νομική βάση για τη σύσταση ΚΟΕ. Για όλες τις ΚΟΕ που συστήνονται αποκλειστικά επί διεθνών νομικών βάσεων, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, καθώς αυτή χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και αναπτύσσεται βάσει της νομοθεσίας της Ένωσης. Ωστόσο, όταν οι αρμόδιες αρχές τρίτης χώρας αποτελούν μέρος συμφωνίας ΚΟΕ η οποία έχει ενωσιακή, καθώς και διεθνή νομική βάση, οι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών της εν λόγω τρίτης χώρας θα πρέπει να θεωρούνται μέλη της ΚΟΕ.

(11)

Η χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, δεδομένης της προστιθέμενης αξίας της για τις διασυνοριακές έρευνες, η χρήση της ενθαρρύνεται θερμά. Η χρήση ή η μη χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ δεν θα πρέπει να θίγει ή να επηρεάζει τη νομιμότητα άλλων μορφών επικοινωνίας ή ανταλλαγής πληροφοριών ούτε θα πρέπει να μεταβάλλει τον τρόπο σύστασης, οργάνωσης ή λειτουργίας των ΚΟΕ. Η δημιουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ δεν θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στις υποκείμενες νομικές βάσεις για τη σύσταση ΚΟΕ ούτε να θίγει την εφαρμοστέα εθνική δικονομική νομοθεσία σχετικά με τη συλλογή και τη χρήση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέγονται. Υπάλληλοι άλλων εθνικών αρμόδιων αρχών, όπως τα τελωνεία, οι οποίοι μπορεί να είναι μέλη ΚΟΕ που συστήνονται δυνάμει της απόφασης-πλαισίου 2002/465/ΔΕΥ, θα πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ. Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει μόνο να παρέχει ένα ασφαλές εργαλείο ΤΠ για τη βελτίωση της συνεργασίας, την επιτάχυνση της ροής πληροφοριών μεταξύ των χρηστών της και την αύξηση της ασφάλειας των ανταλλασσόμενων δεδομένων και της αποτελεσματικότητας των ΚΟΕ.

(12)

Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να καλύπτει τις φάσεις των ΚΟΕ κατά την επιχείρηση και μετά από αυτήν, από τη στιγμή της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας ΚΟΕ έως και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ΚΟΕ. Επειδή οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία σύστασης ΚΟΕ είναι διαφορετικοί από τους φορείς που θα είναι μέλη ΚΟΕ μετά τη σύστασή της, η διαδικασία σύστασης ΚΟΕ, ιδίως η διαπραγμάτευση του περιεχομένου και η υπογραφή της συμφωνίας ΚΟΕ, δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Ωστόσο, δεδομένης της ανάγκης ύπαρξης ηλεκτρονικού εργαλείου για την υποστήριξη της διαδικασίας υπογραφής συμφωνίας ΚΟΕ, είναι σημαντικό η Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να καλύπτεται από το σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων (eEDES), το οποίο αποτελεί μια ασφαλή διαδικτυακή πύλη για ηλεκτρονικές αιτήσεις και απαντήσεις που αναπτύχθηκε από την Επιτροπή.

(13)

Για κάθε ΚΟΕ που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, τα μέλη της ΚΟΕ θα πρέπει να ενθαρρύνονται να διενεργούν αξιολόγηση της ΚΟΕ, είτε κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής φάσης της ΚΟΕ είτε μετά το κλείσιμό της, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που παρέχονται από την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

(14)

Μια συμφωνία ΚΟΕ, συμπεριλαμβανομένων τυχόν προσαρτημάτων, θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Το περιεχόμενο όλων των μελλοντικών συμφωνιών ΚΟΕ θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

(15)

Το δίκτυο εθνικών εμπειρογνωμόνων των ΚΟΕ, που συγκροτήθηκε το 2005 («δίκτυο των ΚΟΕ»), ανέπτυξε υπόδειγμα συμφωνίας που περιλαμβάνει προσαρτήματα, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύσταση ΚΟΕ. Το περιεχόμενο του υποδείγματος συμφωνίας και των προσαρτημάτων του θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ληφθούν υπόψη τόσο η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, όσο και οι κανόνες πρόσβασης στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

(16)

Από επιχειρησιακή άποψη, η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να αποτελείται από απομονωμένους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ οι οποίοι θα δημιουργούνται για κάθε επιμέρους ΚΟΕ που φιλοξενείται από την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

(17)

Από τεχνική άποψη, η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να είναι προσβάσιμη μέσω ασφαλούς σύνδεσης μέσω του διαδικτύου και θα πρέπει να αποτελείται από κεντρικό σύστημα πληροφοριών, προσβάσιμο μέσω ασφαλούς διαδικτυακής πύλης, λογισμικό επικοινωνίας για φορητές και επιτραπέζιες συσκευές, συμπεριλαμβανομένου προηγμένου μηχανισμού καταχώρισης δραστηριοτήτων και παρακολούθησης, καθώς και από σύνδεση μεταξύ του κεντρικού συστήματος πληροφοριών και των σχετικών εργαλείων ΤΠ, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία των ΚΟΕ και τελούν υπό τη διαχείριση της γραμματείας του δικτύου των ΚΟΕ.

(18)

Σκοπός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση του συντονισμού και της διαχείρισης μιας ΚΟΕ. Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να διασφαλίζει την ανταλλαγή και την προσωρινή αποθήκευση επιχειρησιακών πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, την παροχή ασφαλούς επικοινωνίας, την εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των αποδεικτικών στοιχείων και την υποστήριξη της διαδικασίας αξιολόγησης των ΚΟΕ. Όλοι οι συμμετέχοντες σε ΚΟΕ θα πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν όλες τις λειτουργίες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και να αντικαταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους διαύλους επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιούν επί του παρόντος με αυτών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

(19)

Ο συντονισμός και η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ενωσιακών οργανισμών και οργάνων στον τομέα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης που συμμετέχουν στη δικαστική συνεργασία και των μελών των ΚΟΕ είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση συντονισμένης αντίδρασης της Ένωσης σε εγκληματικές δραστηριότητες και για την παροχή ζωτικής σημασίας στήριξης στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να συμπληρώνει τα υφιστάμενα εργαλεία που καθιστούν δυνατή την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ δικαστικών αρχών και αρχών επιβολής του νόμου, όπως η εφαρμογή δικτύου ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών (SIENA) την οποία διαχειρίζεται ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) που ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8).

(20)

Οι λειτουργίες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ που αφορούν την επικοινωνία θα πρέπει να παρέχονται από λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας το οποίο θα καθιστά δυνατή τη μη ανιχνεύσιμη επικοινωνία που θα αποθηκεύεται τοπικά στις συσκευές των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

(21)

Θα πρέπει να εξασφαλιστεί κατάλληλη λειτουργία η οποία θα καθιστά δυνατή την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αρχείων, μέσω ενός μηχανισμού αναφόρτωσης/καταφόρτωσης ο οποίος θα είναι σχεδιασμένος να αποθηκεύει τα δεδομένα κεντρικά μόνο για το περιορισμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την τεχνική διαβίβαση των δεδομένων. Μόλις τα δεδομένα καταφορτωθούν από όλους τους αποδέκτες, θα πρέπει να διαγράφονται αυτόματα και μόνιμα από την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

(22)

Δεδομένης της πείρας του στη διαχείριση συστημάτων μεγάλης κλίμακας στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, το καθήκον του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, με χρήση των υφιστάμενων λειτουργιών της SIENA και άλλων λειτουργιών της Ευρωπόλ για τη διασφάλιση της συμπληρωματικότητας και, κατά περίπτωση, της συνδεσιμότητας, θα πρέπει να ανατεθεί στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (eu-LISA), ο οποίος ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1726 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9). Ως εκ τούτου, η εντολή του eu-LISA θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τα εν λόγω νέα καθήκοντα και θα πρέπει να χορηγηθούν στον eu-LISA η κατάλληλη χρηματοδότηση και το κατάλληλο προσωπικό για την εκπλήρωση των καθηκόντων του βάσει του παρόντος κανονισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τις αρμοδιότητες του eu-LISA ως του οργανισμού στον οποίο ανατίθεται η ανάπτυξη, η τεχνική λειτουργία και η συντήρηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

(23)

Ο eu-LISA θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που βρίσκονται στην κατοχή των αρχών επιβολής του νόμου θα μπορούν, όταν είναι αναγκαίο, να διαβιβάζονται εύκολα από τη SIENA στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ. Για τον εν λόγω σκοπό, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο στην οποία θα αξιολογείται η αναγκαιότητα, η σκοπιμότητα και η καταλληλότητα της σύνδεσης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ με τη SIENA. Η εν λόγω έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει τους όρους, τις τεχνικές προδιαγραφές και τις διαδικασίες για τη διασφάλιση ασφαλούς και αποτελεσματικής σύνδεσης και ανταλλαγής δεδομένων. Η αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το υψηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων που απαιτείται για μια τέτοια σύνδεση, με βάση το υφιστάμενο ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων, όπως η οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10), ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11) και οι κανόνες που ισχύουν για τα αρμόδια όργανα ή οργανισμούς της Ένωσης στις ιδρυτικές αυτών νομικές πράξεις. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο προστασίας των δεδομένων που θα ανταλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, δηλαδή ευαίσθητα και μη διαβαθμισμένα δεδομένα. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να ζητεί τη γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων πριν από την υποβολή της εν λόγω έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο όσον αφορά τον αντίκτυπο στην προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των φυσικών προσώπων που απορρέουν από την προβλεπόμενη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

(24)

Από τη συγκρότηση του δικτύου των ΚΟΕ, το 2005, η γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ υποστηρίζει το έργο του δικτύου ΚΟΕ διοργανώνοντας ετήσιες συνεδριάσεις και δραστηριότητες κατάρτισης, συλλέγοντας και αναλύοντας εκθέσεις αξιολόγησης των επιμέρους ΚΟΕ και αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του προγράμματος χρηματοδότησης της Eurojust για τις ΚΟΕ. Από το 2011, η γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ φιλοξενείται από τη Eurojust ως χωριστή μονάδα. Θα πρέπει να παρασχεθεί στη Eurojust το κατάλληλο προσωπικό το οποίο θα στελεχώσει τη γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ προκειμένου να είναι σε θέση η γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ να παρέχει υποστήριξη στους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, να παρέχει καθημερινή καθοδήγηση και βοήθεια, να σχεδιάζει και να παρέχει προγράμματα κατάρτισης και να αυξάνει την ευαισθητοποίηση και να προωθεί τη χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

(25)

Δεδομένων των υφιστάμενων επί του παρόντος εργαλείων ΤΠ που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των ΚΟΕ, τα οποία φιλοξενούνται στη Eurojust και τελούν υπό τη διαχείριση της γραμματείας του δικτύου των ΚΟΕ, είναι αναγκαίο να συνδεθεί η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ με τα εν λόγω εργαλεία ΤΠ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των ΚΟΕ. Για τον σκοπό αυτό, η Eurojust θα πρέπει να εξασφαλίσει την αναγκαία τεχνική προσαρμογή των συστημάτων της προκειμένου να δημιουργηθεί η εν λόγω σύνδεση. Στη Eurojust θα πρέπει να χορηγηθούν επίσης η κατάλληλη χρηματοδότηση και το κατάλληλο προσωπικό για την εκτέλεση των σχετικών καθηκόντων της.

(26)

Κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής φάσης μιας ΚΟΕ, η Eurojust και η Ευρωπόλ παρέχουν πολύτιμη επιχειρησιακή στήριξη στα μέλη της ΚΟΕ με την προσφορά ευρέος φάσματος υποστηρικτικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων κινητών γραφείων, αναλύσεων διασταύρωσης και ανάλυσης, συντονιστικών και επιχειρησιακών κέντρων, του συντονισμού της δίωξης, εμπειρογνωμοσύνης και χρηματοδότησης.

(27)

Προκειμένου να διασφαλιστεί σαφής κατανομή δικαιωμάτων και καθηκόντων, θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τις αρμοδιότητες των κρατών μελών, της Eurojust, της Ευρωπόλ, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου (12), της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που ιδρύθηκε με την απόφαση 1999/352/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ της Επιτροπής (13) και των λοιπών αρμόδιων οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των όρων υπό τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ για επιχειρησιακούς σκοπούς.

(28)

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις λεπτομέρειες σχετικά με την εντολή, τη σύνθεση και τις οργανωτικές πτυχές ενός συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να συγκροτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA. Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος θα πρέπει να διασφαλίζει την ορθή διαχείριση της φάσης σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Είναι επίσης αναγκαίο να καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την εντολή, τη σύνθεση και τις οργανωτικές πτυχές μιας συμβουλευτικής ομάδας που θα συσταθεί από τον eu-LISA με σκοπό τη συγκέντρωση εμπειρογνωσίας σχετικά με την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, ιδίως στο πλαίσιο της κατάρτισης του ετήσιου προγράμματος εργασίας και της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων του eu-LISA.

(29)

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες σχετικά με την πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ και τις αναγκαίες διασφαλίσεις. Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ θα πρέπει να είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των δικαιωμάτων πρόσβασης στους επιμέρους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ. Τα εν λόγω πρόσωπα θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση της πρόσβασης για τους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, στις φάσεις της ΚΟΕ κατά την επιχείρηση και μετά από αυτήν, με βάση τη σχετική συμφωνία ΚΟΕ. Οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να αναθέτουν τα τεχνικά και διοικητικά τους καθήκοντα στη γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ, εξαιρουμένης της επαλήθευσης των δεδομένων που αναφορτώνονται από τρίτες χώρες ή εκπροσώπους διεθνών δικαστικών αρχών.

(30)

Λαμβανομένης υπόψη της ευαισθησίας των επιχειρησιακών δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Ο eu-LISA θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλίζει την ασφάλεια της ανταλλαγής δεδομένων με τη χρήση ισχυρών αλγορίθμων διατερματικής κρυπτογράφησης για την κρυπτογράφηση των δεδομένων υπό διαμετακόμιση και των αδρανών δεδομένων.

(31)

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες σχετικά με την ευθύνη των κρατών μελών, του eu-LISA, της Eurojust, της Ευρωπόλ, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της OLAF και των λοιπών αρμόδιων οργάνων και οργανισμών της Ένωσης για υλική ή μη υλική ζημία που προκύπτει ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε πράξης που δεν συμβιβάζεται με τον παρόντα κανονισμό. Όσον αφορά τις τρίτες χώρες και τις διεθνείς δικαστικές αρχές, οι ρήτρες ευθύνης για υλική ή μη υλική ζημία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις σχετικές συμφωνίες ΚΟΕ.

(32)

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει ειδικές διατάξεις για την προστασία των δεδομένων οι οποίες αφορούν τόσο τα επιχειρησιακά όσο και τα μη επιχειρησιακά δεδομένα. Οι εν λόγω διατάξεις για την προστασία των δεδομένων απαιτούνται για τη συμπλήρωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων προστασίας των δεδομένων και για την εξασφάλιση επαρκούς συνολικού επιπέδου προστασίας των δεδομένων, ασφάλειας των δεδομένων και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των οικείων προσώπων.

(33)

Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να συμμορφώνεται με το νομικό πλαίσιο της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες εθνικές αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους, εφαρμόζεται η οδηγία (ΕΕ) 2016/680. Όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να εξασφαλιστούν κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων.

(34)

Κάθε αρμόδια εθνική αρχή κράτους μέλους και, κατά περίπτωση, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο όργανο ή οργανισμός της Ένωσης, θα πρέπει να φέρει ατομικά την ευθύνη για την επεξεργασία επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά τη χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Οι χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να θεωρούνται από κοινού υπεύθυνοι, κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, για την επεξεργασία μη επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

(35)

Βάσει της σχετικής συμφωνίας KOE, οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν σε εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών τρίτων χωρών που είναι μέρη συμφωνίας ΚΟΕ ή σε εκπροσώπους διεθνών δικαστικών αρχών που συμμετέχουν σε ΚΟΕ πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ΚΟΕ, κάθε διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες ή διεθνείς δικαστικές αρχές, οι οποίες αρχές θεωρούνται διεθνείς οργανισμοί για τον σκοπό αυτόν, πρέπει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του κεφαλαίου V της οδηγίας (ΕΕ) 2016/680. Οι ανταλλαγές επιχειρησιακών δεδομένων με τρίτες χώρες ή διεθνείς δικαστικές αρχές θα πρέπει να περιορίζονται σε όσες είναι απολύτως αναγκαίες για την εκπλήρωση των σκοπών της σχετικής συμφωνίας ΚΟΕ.

(36)

Σε περίπτωση που ΚΟΕ έχει περισσότερους διαχειριστές χώρου ΚΟΕ, ένας από αυτούς θα πρέπει να ορίζεται στη σχετική συμφωνία ΚΟΕ ως υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων που αναφορτώνονται από τρίτες χώρες ή εκπροσώπους διεθνών δικαστικών αρχών, προτού δημιουργηθεί ο χώρος συνεργασίας ΚΟΕ στον οποίο συμμετέχουν τρίτες χώρες ή εκπρόσωποι διεθνών δικαστικών αρχών.

(37)

Ο eu-LISA θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η πρόσβαση στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών και όλες οι πράξεις επεξεργασίας δεδομένων στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών καταχωρίζονται για τους σκοπούς της παρακολούθησης της ακεραιότητας και της ασφάλειας των δεδομένων, της νομιμότητας της επεξεργασίας των δεδομένων, καθώς και για τους σκοπούς του αυτοελέγχου. Ο eu-LISA δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα επιχειρησιακά και μη επιχειρησιακά δεδομένα που αποθηκεύονται στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ.

(38)

Ο παρών κανονισμός επιβάλλει υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων στον eu-LISA σχετικά με την ανάπτυξη και τη λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ υπό το πρίσμα των στόχων που αφορούν τον σχεδιασμό, τις τεχνικές εκροές, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, την ασφάλεια και την ποιότητα που αφορά τις υπηρεσίες. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει συνολική αξιολόγηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους του παρόντος κανονισμού, καθώς και τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των αξιολογήσεων των επιμέρους ΚΟΕ, το αργότερο δύο έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και στη συνέχεια ανά τετραετία.

(39)

Μολονότι οι δαπάνες της δημιουργίας και της συντήρησης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και του υποστηρικτικού ρόλου της Eurojust μετά την έναρξη των επιχειρήσεων της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ θα πρέπει να βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης, κάθε κράτος μέλος καθώς και η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο και οργανισμός της Ένωσης, θα πρέπει να βαρύνονται με τις οικείες δαπάνες που προκύπτουν από την εκ μέρους τους χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

(40)

Για να καθοριστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την τεχνική ανάπτυξη και εφαρμογή της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14).

(41)

Η Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει τις σχετικές εκτελεστικές πράξεις που είναι αναγκαίες για την τεχνική ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(42)

Η Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ αφού εκδοθούν οι σχετικές εκτελεστικές πράξεις που είναι αναγκαίες για την τεχνική ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και ο eu-LISA διενεργήσει ολοκληρωμένη δοκιμή της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, με συμμετοχή των κρατών μελών.

(43)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η διευκόλυνση της αποτελεσματικής και αποδοτικής συνεργασίας, επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των μελών των ΚΟΕ, των εκπροσώπων διεθνών δικαστικών αρχών, της Eurojust, της Ευρωπόλ, της OLAF και των άλλων αρμόδιων οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως, με τη θέσπιση κοινών κανόνων, να επιτευχθεί καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, η οποία διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

(44)

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η Δανία δεν συμμετέχει στην έκδοση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.

(45)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, που προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ, η Ιρλανδία γνωστοποίησε, με επιστολή της 7ης Απριλίου 2022, την επιθυμία της να συμμετάσχει στην έκδοση και εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

(46)

Ζητήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος υπέβαλε επίσημες παρατηρήσεις στις 25 Ιανουαρίου 2022,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός:

α)

θεσπίζει πλατφόρμα ΤΠ («πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ»), η οποία θα χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση, για τη διευκόλυνση της συνεργασίας των αρμόδιων αρχών που συμμετέχουν σε κοινές ομάδες έρευνας («ΚΟΕ») οι οποίες έχουν συσταθεί βάσει του άρθρου 13 της σύμβασης που καταρτίστηκε από το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 34 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή βάσει της απόφασης-πλαισίου 2002/465/ΔΕΥ·

β)

θεσπίζει κανόνες για την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και του οργανισμού που είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·

γ)

καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους οι χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ·

δ)

θεσπίζει ειδικές διατάξεις για την προστασία των δεδομένων, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συμπλήρωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την προστασία των δεδομένων και για την εξασφάλιση επαρκούς συνολικού επιπέδου προστασίας των δεδομένων, ασφάλειας των δεδομένων και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των οικείων προσώπων.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στην επεξεργασία πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο μιας ΚΟΕ. Η επεξεργασία περιλαμβάνει την ανταλλαγή και αποθήκευση επιχειρησιακών δεδομένων, καθώς και μη επιχειρησιακών δεδομένων.

2.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στη φάση μιας ΚΟΕ κατά την επιχείρηση και μετά από αυτήν, από τη στιγμή της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας ΚΟΕ έως ότου όλα τα επιχειρησιακά και μη επιχειρησιακά δεδομένα της εν λόγω ΚΟΕ διαγραφούν από το κεντρικό σύστημα πληροφοριών.

3.   Ο παρών κανονισμός δεν τροποποιεί ούτε θίγει με άλλον τρόπο τις ισχύουσες νομικές διατάξεις σχετικά με τη σύσταση, τη διεξαγωγή ή την αξιολόγηση των ΚΟΕ.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«κεντρικό σύστημα πληροφοριών»: κεντρικό σύστημα ΤΠ στο οποίο αποθηκεύονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία δεδομένα σχετιζόμενα με τις ΚΟΕ·

2)

«λογισμικό επικοινωνίας»: λογισμικό που διευκολύνει την ανταλλαγή αρχείων και μηνυμάτων σε μορφή κειμένου, ήχου, εικόνας ή βίντεο μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·

3)

«αρμόδιες αρχές»: οι αρχές των κρατών μελών που είναι αρμόδιες να συμμετέχουν σε ΚΟΕ που έχει συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 της σύμβασης που καταρτίστηκε από το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 1 της απόφασης-πλαισίου 2002/465/ΔΕΥ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όταν ενεργεί δυνάμει των αρμοδιοτήτων της κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 22, 23 και 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939, καθώς και οι αρμόδιες αρχές τρίτης χώρας όταν οι αρχές αυτές είναι μέρη συμφωνίας ΚΟΕ στο πλαίσιο πρόσθετης νομικής βάσης·

4)

«μέλη της ΚΟΕ»: εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών·

5)

«χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ»: τα μέλη της ΚΟΕ, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η OLAF και τα άλλα αρμόδια όργανα και οργανισμοί της Ένωσης ή οι εκπρόσωποι μιας διεθνούς δικαστικής αρχής που συμμετέχει σε ΚΟΕ·

6)

«διεθνής δικαστική αρχή»: διεθνής φορέας, δικαστήριο, δικαιοδοτικό όργανο ή μηχανισμός που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση και τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, δηλαδή εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εγκλημάτων πολέμου και συναφών ποινικών αδικημάτων που επηρεάζουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια·

7)

«χώρος συνεργασίας ΚΟΕ»: επιμέρους απομονωμένος χώρος για κάθε ΚΟΕ που φιλοξενείται στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ·

8)

«διαχειριστής χώρου ΚΟΕ»: μέλος ΚΟΕ κράτους μέλους ή μέλος ΚΟΕ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο ορίζεται σε συμφωνία ΚΟΕ και είναι υπεύθυνο για χώρο συνεργασίας ΚΟΕ·

9)

«επιχειρησιακά δεδομένα»: πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία που υποβάλλονται σε επεξεργασία από την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής φάσης μιας ΚΟΕ προς υποστήριξη διασυνοριακών ερευνών και προς υποστήριξη διώξεων·

10)

«μη επιχειρησιακά δεδομένα»: διοικητικά δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία από την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, κυρίως για τη διευκόλυνση της διαχείρισης μιας ΚΟΕ και της συνεργασίας μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

Άρθρο 4

Τεχνική αρχιτεκτονική της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

Η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ αποτελείται από τα ακόλουθα:

α)

κεντρικό σύστημα πληροφοριών που καθιστά δυνατή την προσωρινή κεντρική αποθήκευση δεδομένων·

β)

λογισμικό επικοινωνίας που καθιστά δυνατή την ασφαλή τοπική αποθήκευση δεδομένων επικοινωνίας στις συσκευές των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·

γ)

σύνδεση μεταξύ του κεντρικού συστήματος πληροφοριών και των σχετικών εργαλείων ΤΠ, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία των ΚΟΕ και τελούν υπό τη διαχείριση της γραμματείας του δικτύου των ΚΟΕ.

Το κεντρικό σύστημα πληροφοριών φιλοξενείται από τον eu-LISA στις τεχνικές εγκαταστάσεις του.

Άρθρο 5

Σκοπός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ

Ο σκοπός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ είναι να διευκολύνει:

α)

τον συντονισμό και τη διαχείριση μιας ΚΟΕ, μέσω ενός συνόλου λειτουργιών που υποστηρίζουν τις διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες στο πλαίσιο της ΚΟΕ·

β)

την ταχεία και ασφαλή ανταλλαγή και την προσωρινή αποθήκευση επιχειρησιακών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αρχείων, μέσω μιας λειτουργίας αναφόρτωσης και καταφόρτωσης·

γ)

την ασφαλή επικοινωνία, μέσω μιας λειτουργίας που καλύπτει την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, τις διαδικτυακές συνομιλίες, τις ηχοδιασκέψεις και τις βιντεοδιασκέψεις·

δ)

την ιχνηλασιμότητα των ανταλλαγών αποδεικτικών στοιχείων, μέσω ενός προηγμένου μηχανισμού καταχώρισης και παρακολούθησης δραστηριοτήτων που καθιστά δυνατή την παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ όλων των αποδεικτικών στοιχείων που ανταλλάσσονται, συμπεριλαμβανομένων της προσπέλασης και της επεξεργασίας τους·

ε)

την αξιολόγηση μιας ΚΟΕ, μέσω ειδικής συνεργατικής διαδικασίας αξιολόγησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Άρθρο 6

Έκδοση εκτελεστικών πράξεων από την Επιτροπή

Η Επιτροπή εκδίδει το ταχύτερο δυνατό τις εκτελεστικές πράξεις που είναι αναγκαίες για την τεχνική ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ μετά τις 7 Ιουνίου 2023 και ειδικότερα εκτελεστικές πράξεις που διέπουν:

α)

τον κατάλογο των λειτουργιών που απαιτούνται για τον συντονισμό και τη διαχείριση μιας ΚΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής μετάφρασης μη επιχειρησιακών δεδομένων·

β)

τον κατάλογο των λειτουργιών που απαιτούνται για τις ασφαλείς επικοινωνίες·

γ)

τις προδιαγραφές λειτουργίας της σύνδεσης που αναφέρεται στο άρθρο 4 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ)·

δ)

την ασφάλεια όπως αναφέρεται στο άρθρο 19·

ε)

τα τεχνικά αρχεία καταχωρίσεων όπως αναφέρονται στο άρθρο 25·

στ)

τα στατιστικά στοιχεία και τις πληροφορίες όπως αναφέρονται στο άρθρο 26·

ζ)

τις απαιτήσεις όσον αφορά τις επιδόσεις και τη διαθεσιμότητα της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

Οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 29 παράγραφος 2.

Άρθρο 7

Αρμοδιότητες του eu-LISA

1.   Ο eu-LISA καθορίζει τον σχεδιασμό της φυσικής αρχιτεκτονικής της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών προδιαγραφών και της εξέλιξής της, με βάση τις εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 6. Ο εν λόγω σχεδιασμός εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA, με την επιφύλαξη ευνοϊκής γνώμης της Επιτροπής.

2.   Ο eu-LISA είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με την αρχή της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού. Η εν λόγω ανάπτυξη συνίσταται στην εκπόνηση και εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών, τη διεξαγωγή δοκιμών και τον συνολικό συντονισμό του έργου.

3.   Ο eu-LISA παρέχει το λογισμικό επικοινωνίας στους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

4.   Ο eu-LISA αναπτύσσει και υλοποιεί την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ το συντομότερο δυνατόν μετά τις 7 Ιουνίου 2023 και κατόπιν της έκδοσης των εκτελεστικών πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 6.

5.   Ο eu-LISA διασφαλίζει ότι η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ λειτουργεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και με την εκτελεστική πράξη που αναφέρεται στο άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού, καθώς και σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725.

6.   Ο eu-LISA είναι αρμόδιος για τη λειτουργική διαχείριση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Η λειτουργική διαχείριση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ συνίσταται σε όλα τα καθήκοντα που είναι αναγκαία για τη συνεχή λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, και ιδίως στις εργασίες συντήρησης και στις τεχνικές εξελίξεις που απαιτούνται για να διασφαλίζεται ότι η πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές.

7.   Ο eu-LISA διασφαλίζει την παροχή κατάρτισης στη γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ σχετικά με την τεχνική χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, υλικό κατάρτισης.

8.   Ο eu-LISA συγκροτεί υπηρεσία υποστήριξης για τον έγκαιρο μετριασμό των τεχνικών συμβάντων που κοινοποιούνται σε αυτήν.

9.   Ο eu-LISA πραγματοποιεί συνεχώς βελτιώσεις και προσθέτει νέες λειτουργίες στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει από τη συμβουλευτική ομάδα που αναφέρεται στο άρθρο 12 και στην ετήσια έκθεση της γραμματείας του δικτύου των ΚΟΕ που αναφέρεται στο άρθρο 10 στοιχείο ε).

10.   Ο eu-LISA δεν έχει πρόσβαση στα επιχειρησιακά και μη επιχειρησιακά δεδομένα που αποθηκεύονται στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ.

11.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 17 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού της Ένωσης, που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου (15), ο eu-LISA εφαρμόζει τους δέοντες κανόνες περί επαγγελματικού απορρήτου ή άλλη ισοδύναμη υποχρέωση εχεμύθειας σε όλα τα μέλη του προσωπικού του που καλούνται να ασχοληθούν με δεδομένα καταχωρισμένα στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών. Η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και αφού το εν λόγω προσωπικό παύσει να ασκεί τα καθήκοντά του ή να απασχολείται στη συγκεκριμένη θέση εργασίας ή μετά τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του.

Άρθρο 8

Αρμοδιότητες των κρατών μελών

1.   Κάθε κράτος μέλος προβαίνει στις τεχνικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να έχουν οι αρμόδιες αρχές του πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ έχουν πρόσβαση στα προγράμματα κατάρτισης που παρέχονται από τη γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ δυνάμει του άρθρου 10 στοιχείο γ) ή σε ισοδύναμα προγράμματα κατάρτισης που παρέχονται σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν επίσης ότι οι χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ έχουν πλήρη επίγνωση των απαιτήσεων περί προστασίας των δεδομένων δυνάμει του δικαίου της Ένωσης.

Άρθρο 9

Αρμοδιότητες των αρμόδιων οργάνων και οργανισμών της Ένωσης

1.   Η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF και τα λοιπά αρμόδια όργανα και οργανισμοί της Ένωσης προβαίνουν στις τεχνικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

2.   Η Eurojust είναι υπεύθυνη για την αναγκαία τεχνική προσαρμογή των συστημάτων της η οποία απαιτείται για τη δημιουργία της σύνδεσης που αναφέρεται στο άρθρο 4 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ).

Άρθρο 10

Αρμοδιότητες της γραμματείας του δικτύου των ΚΟΕ

Η γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ υποστηρίζει τη λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ με τους εξής τρόπους:

α)

παρέχει, κατόπιν αιτήματος του διαχειριστή ή των διαχειριστών χώρου ΚΟΕ, διοικητική, νομική και τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο της δημιουργίας και της διαχείρισης δικαιωμάτων πρόσβασης μεμονωμένων χώρων συνεργασίας ΚΟΕ, δυνάμει του άρθρου 14 παράγραφος 3·

β)

παρέχει καθημερινή καθοδήγηση, λειτουργική υποστήριξη και βοήθεια στους επαγγελματίες σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και τις λειτουργίες της·

γ)

σχεδιάζει και παρέχει προγράμματα κατάρτισης για τους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ με στόχο τη διευκόλυνση της χρήσης της εν λόγω πλατφόρμας·

δ)

ενισχύει το κλίμα συνεργασίας στο εσωτερικό της Ένωσης όσον αφορά τη διασυνοριακή συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις μέσω της ευαισθητοποίησης και της προώθησης της χρήσης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ μεταξύ επαγγελματιών·

ε)

μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, τηρεί ενήμερο τον eu-LISA σχετικά με πρόσθετες λειτουργικές απαιτήσεις υποβάλλοντας ετήσια έκθεση με θέμα πιθανές βελτιώσεις και νέες λειτουργίες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, η οποία έχει ως βάση τις παρατηρήσεις σχετικά με την πρακτική χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ τις οποίες συλλέγει από τους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

Άρθρο 11

Συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος

1.   Πριν από τη φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA συγκροτεί συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος για τη διάρκεια του σταδίου σχεδιασμού και ανάπτυξης.

2.   Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος απαρτίζεται από δέκα μέλη ως εξής:

α)

οκτώ μέλη που διορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISΑ·

β)

τον πρόεδρο της συμβουλευτικής ομάδας που αναφέρεται στο άρθρο 12·

γ)

ένα μέλος που διορίζεται από την Επιτροπή.

3.   Το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA διασφαλίζει ότι τα μέλη που διορίζει στο συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος διαθέτουν την απαιτούμενη πείρα και εμπειρογνωσία στους τομείς της ανάπτυξης και της διαχείρισης συστημάτων ΤΠ τα οποία χρησιμοποιούνται από δικαστικές αρχές.

4.   Ο eu-LISA συμμετέχει στις εργασίες του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος. Για τον σκοπό αυτόν, εκπρόσωποι του eu-LISA παρίστανται στις συνεδριάσεις του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος, προκειμένου να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις εργασίες όσον αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, καθώς και άλλες συναφείς εργασίες και δραστηριότητες.

5.   Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο και συχνότερα όταν απαιτείται. Διασφαλίζει την ορθή διαχείριση της φάσης σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος υποβάλλει στο διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA τακτικά, ει δυνατόν σε μηνιαία βάση, γραπτές εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ. Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος δεν έχει εξουσία λήψης αποφάσεων ούτε εντολή να εκπροσωπεί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του eu-LISA.

6.   Το συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος, σε συνεννόηση με το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA, θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό του, ο οποίος περιλαμβάνει ιδίως κανόνες σχετικά με την προεδρία, τους τόπους συνεδριάσεων, την προετοιμασία των συνεδριάσεων, την αποδοχή εμπειρογνωμόνων στις συνεδριάσεις και σχέδια επικοινωνίας που διασφαλίζουν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του eu-LISA που δεν είναι μέλη του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος τηρούνται πλήρως ενήμερα.

7.   Την προεδρία του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος ασκεί κράτος μέλος.

8.   Τη γραμματειακή υποστήριξη στο συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος παρέχει ο eu-LISA.

Άρθρο 12

Συμβουλευτική ομάδα

1.   Ο eu-LISA συγκροτεί συμβουλευτική ομάδα προκειμένου να συγκεντρώσει εμπειρογνωσία σχετικά με την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, ιδίως στο πλαίσιο της κατάρτισης του ετήσιου προγράμματος εργασίας και της ετήσιας έκθεσης των δραστηριοτήτων του eu-LISA, και να εντοπίσει δυνητικές βελτιώσεις και νέες λειτουργίες που πρέπει να υλοποιηθούν στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

2.   Η συμβουλευτική ομάδα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών, της Επιτροπής και της γραμματείας του δικτύου των ΚΟΕ. Προεδρεύεται από τον eu-LISA. Η συμβουλευτική ομάδα:

α)

συνεδριάζει, ει δυνατόν τουλάχιστον μία φορά ανά μήνα, έως την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, συνεδριάζει δε τακτικά στη συνέχεια·

β)

κατά τη διάρκεια της φάσης σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, υποβάλλει έκθεση στο συμβούλιο διαχείρισης προγράμματος ύστερα από κάθε συνεδρίαση·

γ)

κατά τη διάρκεια της φάσης σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, παρέχει τεχνική εμπειρογνωσία για την υποστήριξη των καθηκόντων του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ

Άρθρο 13

Δημιουργία των χώρων συνεργασίας ΚΟΕ

1.   Όταν μια συμφωνία ΚΟΕ προβλέπει τη χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, δημιουργείται για κάθε ΚΟΕ χώρος συνεργασίας ΚΟΕ εντός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

2.   Η σχετική συμφωνία ΚΟΕ προβλέπει τη χορήγηση στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πρόσβασης στον εκάστοτε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ και μπορεί να προβλέπει τη χορήγηση στα αρμόδια όργανα και οργανισμούς της Ένωσης, σε αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία και σε εκπροσώπους διεθνών δικαστικών αρχών πρόσβασης στον εκάστοτε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ. Η σχετική συμφωνία ΚΟΕ καθορίζει τους κανόνες για την εν λόγω πρόσβαση.

3.   Ο εκάστοτε χώρος συνεργασίας ΚΟΕ δημιουργείται από τον διαχειριστή ή τους διαχειριστές χώρου ΚΟΕ, με την τεχνική υποστήριξη του eu-LISA.

4.   Εάν τα μέλη της ΚΟΕ αποφασίσουν να μη χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ κατά την υπογραφή της συμφωνίας ΚΟΕ, αλλά συμφωνήσουν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την εν λόγω πλατφόρμα κατά τη διάρκεια λειτουργίας της εκάστοτε ΚΟΕ, η εν λόγω συμφωνία ΚΟΕ τροποποιείται, εφόσον δεν προβλέπει τη δυνατότητα αυτή, και εφαρμόζονται οι παράγραφοι 1, 2 και 3. Σε περίπτωση που τα μέλη της ΚΟΕ συμφωνήσουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ κατά τη διάρκεια λειτουργίας της ΚΟΕ, η σχετική συμφωνία ΚΟΕ τροποποιείται εφόσον η δυνατότητα αυτή δεν προβλεπόταν ήδη στην εν λόγω συμφωνία ΚΟΕ.

Άρθρο 14

Ορισμός και ρόλος του διαχειριστή χώρου ΚΟΕ

1.   Εάν στη συμφωνία ΚΟΕ προβλέπεται η χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, στην εν λόγω συμφωνία ΚΟΕ ορίζονται ένας ή περισσότεροι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ μεταξύ των μελών ΚΟΕ των κρατών μελών ή ενός μέλους ΚΟΕ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

2.   Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ διαχειρίζονται τα δικαιώματα πρόσβασης των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ στον εκάστοτε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία ΚΟΕ.

3.   Μια συμφωνία ΚΟΕ μπορεί να προβλέπει ότι η γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ έχει πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ για τον σκοπό της τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης, καθώς και για τον σκοπό της τεχνικής, νομικής και διοικητικής υποστήριξης για τη διαχείριση των δικαιωμάτων πρόσβασης. Σε τέτοιες καταστάσεις, όπως συμφωνείται από τα μέλη της ΚΟΕ, ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ παρέχουν στη γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ πρόσβαση στον εν λόγω χώρο συνεργασίας ΚΟΕ.

Άρθρο 15

Πρόσβαση των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ

Σύμφωνα με την εκάστοτε συμφωνία ΚΟΕ, ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ χορηγούν πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών οι οποίες ορίζονται στην εν λόγω συμφωνία ΚΟΕ και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εφόσον αυτή ορίζεται στην εν λόγω συμφωνία ΚΟΕ.

Άρθρο 16

Πρόσβαση των αρμόδιων οργάνων και οργανισμών της Ένωσης στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ

Σύμφωνα με την εκάστοτε συμφωνία ΚΟΕ, ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ χορηγούν πρόσβαση, στον βαθμό που είναι αναγκαίο, σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ:

α)

στη Eurojust για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων της που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1727·

β)

στην Ευρωπόλ για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων της που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/794·

γ)

στην OLAF για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων της που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (16)· και

δ)

σε άλλα αρμόδια όργανα και οργανισμούς της Ένωσης για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων που ορίζονται στις σχετικές νομικές πράξεις για την ίδρυσή τους.

Άρθρο 17

Πρόσβαση των αρμόδιων αρχών τρίτων χωρών στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ

1.   Σύμφωνα με την εκάστοτε συμφωνία ΚΟΕ, και για τους σκοπούς που παρατίθενται στο άρθρο 5, ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ χορηγούν πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ στις αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών που έχουν υπογράψει την εν λόγω συμφωνία ΚΟΕ.

2.   Όταν τα μέλη ΚΟΕ των κρατών μελών και το μέλος ΚΟΕ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, όταν συμμετέχει στη σχετική ΚΟΕ, αναφορτώνουν επιχειρησιακά δεδομένα σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ για καταφόρτωση από τρίτη χώρα, το οικείο μέλος ΚΟΕ των κρατών μελών ή το μέλος ΚΟΕ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας επαληθεύει ότι τα δεδομένα που έχουν αναφορτώσει αντίστοιχα περιορίζονται στα αναγκαία για τους σκοπούς της σχετικής συμφωνίας ΚΟΕ και ότι τα εν λόγω δεδομένα συμμορφώνονται με τους όρους που ορίζονται σε αυτήν.

3.   Όταν τρίτη χώρα αναφορτώνει επιχειρησιακά δεδομένα σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ, ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ επαληθεύουν ότι τα εν λόγω δεδομένα περιορίζονται στα αναγκαία για τους σκοπούς της σχετικής συμφωνίας ΚΟΕ και ότι τα εν λόγω δεδομένα συμμορφώνονται με τους όρους που ορίζονται σε αυτήν, προτού να είναι δυνατή η καταφόρτωσή τους από άλλους χρήστες του χώρου συνεργασίας ΚΟΕ.

4.   Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών διασφαλίζουν ότι οι εκ μέρους τους διαβιβάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ πραγματοποιούνται μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο κεφάλαιο V της οδηγίας (ΕΕ) 2016/680.

5.   Τα όργανα και οι οργανισμοί της Ένωσης διασφαλίζουν ότι οι εκ μέρους τους διαβιβάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ πραγματοποιούνται μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο κεφάλαιο IX του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, χωρίς να θίγονται οι κανόνες για την προστασία των δεδομένων που ισχύουν για τα εν λόγω όργανα και οργανισμούς της Ένωσης στις σχετικές ιδρυτικές αυτών νομικές πράξεις, στις περιπτώσεις στις οποίες οι εν λόγω κανόνες επιβάλλουν ειδικές προϋποθέσεις για τις διαβιβάσεις δεδομένων.

6.   Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όταν ενεργεί σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, όπως καθορίζονται στα άρθρα 22, 23 και 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939, διασφαλίζει ότι οι εκ μέρους της διαβιβάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ πραγματοποιούνται μόνον όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στα άρθρα 80 έως 84 του εν λόγω κανονισμού.

Άρθρο 18

Πρόσβαση στους χώρους συνεργασίας ΚΟΕ εκπροσώπων διεθνών δικαστικών αρχών που συμμετέχουν σε ΚΟΕ

1.   Για τους σκοπούς που παρατίθενται στο άρθρο 5, ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ χορηγούν, εφόσον προβλέπεται στη συμφωνία ΚΟΕ, πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ σε εκπροσώπους διεθνών δικαστικών αρχών που συμμετέχουν στη σχετική ΚΟΕ.

2.   Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές χώρου ΚΟΕ επαληθεύουν και διασφαλίζουν ότι οι ανταλλαγές επιχειρησιακών δεδομένων με εκπροσώπους διεθνών δικαστικών αρχών στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ περιορίζονται στις αναγκαίες για τους σκοπούς της σχετικής συμφωνίας ΚΟΕ και ότι τα εν λόγω δεδομένα πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε αυτήν.

3.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι εκ μέρους τους διαβιβάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε εκπροσώπους διεθνών δικαστικών αρχών στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ πραγματοποιούνται μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο κεφάλαιο V της οδηγίας (ΕΕ) 2016/680.

4.   Τα όργανα και οι οργανισμοί της Ένωσης διασφαλίζουν ότι οι οικείες διαβιβάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε εκπροσώπους διεθνών δικαστικών αρχών στις οποίες έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ πραγματοποιούνται μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο κεφάλαιο IX του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, με την επιφύλαξη των κανόνων για την προστασία των δεδομένων που ισχύουν για τα εν λόγω όργανα και οργανισμούς της Ένωσης στις σχετικές ιδρυτικές αυτών νομικές πράξεις, στις περιπτώσεις στις οποίες οι εν λόγω κανόνες επιβάλλουν ειδικούς όρους για τις διαβιβάσεις δεδομένων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

Άρθρο 19

Ασφάλεια

1.   Ο eu-LISA λαμβάνει τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, καθώς και την ασφάλεια πληροφοριών των δεδομένων εντός της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, ιδίως προκειμένου να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα των επιχειρησιακών και μη επιχειρησιακών δεδομένων που αποθηκεύονται στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών.

2.   Ο eu-LISA αποτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ και διασφαλίζει ότι τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ έχουν πρόσβαση μόνο στα δεδομένα που καλύπτει η εξουσιοδότησή τους.

3.   Για τους σκοπούς των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, ο eu-LISA εκδίδει σχέδιο ασφάλειας και σχέδιο συνέχισης των δραστηριοτήτων και αποκατάστασης της λειτουργίας έπειτα από καταστροφή, για να διασφαλίσει ότι, σε περίπτωση διακοπής, είναι δυνατή η αποκατάσταση της λειτουργίας του κεντρικού συστήματος πληροφοριών. Ο eu-LISA μεριμνά για ρύθμιση συνεργασίας με την ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική για τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης που θεσπίστηκε με τον διακανονισμό μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική για τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης (CERT-ΕΕ) (17). Κατά την έκδοση του σχεδίου ασφάλειας, ο eu-LISA λαμβάνει υπόψη τις πιθανές συστάσεις των εμπειρογνωμόνων ασφαλείας που είναι παρόντες στη συμβουλευτική ομάδα που αναφέρεται στο άρθρο 12 του παρόντος κανονισμού.

4.   Ο eu-LISA παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα όλων των μέτρων που περιγράφονται στο παρόν άρθρο και λαμβάνει τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα αυτοελέγχου και εποπτείας ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 20

Ευθύνη

1.   Αν κράτος μέλος, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο όργανο ή οργανισμός της Ένωσης, λόγω μη συμμόρφωσής του με τις υποχρεώσεις του δυνάμει του παρόντος κανονισμού, προκαλέσει ζημία στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, το εν λόγω κράτος μέλος, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF ή το άλλο αρμόδιο όργανο ή οργανισμός της Ένωσης, αντίστοιχα, φέρει ευθύνη για την εν λόγω ζημία, εκτός εάν και στον βαθμό που ο eu-LISA δεν λάβει εύλογα μέτρα για την πρόληψη της ζημίας ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της.

2.   Οι αξιώσεις αποζημίωσης κατά κράτους μέλους για τη ζημία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 διέπονται από το δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους. Οι αξιώσεις αποζημίωσης κατά της Eurojust, της Ευρωπόλ, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της OLAF ή οποιουδήποτε άλλου αρμόδιου οργάνου ή οργανισμού της Ένωσης για την εν λόγω ζημία διέπονται από τις σχετικές ιδρυτικές αυτών νομικές πράξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Άρθρο 21

Περίοδος διατήρησης για την αποθήκευση επιχειρησιακών δεδομένων

1.   Τα επιχειρησιακά δεδομένα που αφορούν κάθε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ αποθηκεύονται στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών για όσο απαιτείται ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταφόρτωσής τους. Η περίοδος διατήρησης δεν υπερβαίνει τις τέσσερις εβδομάδες από την ημερομηνία αναφόρτωσης των εν λόγω δεδομένων στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

2.   Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία καταφόρτωσης από όλους τους προβλεπόμενους χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ ή, το αργότερο, με τη λήξη της περιόδου διατήρησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, τα δεδομένα διαγράφονται αυτόματα και οριστικά από το κεντρικό σύστημα πληροφοριών.

Άρθρο 22

Περίοδος διατήρησης για την αποθήκευση μη επιχειρησιακών δεδομένων

1.   Όταν προβλέπεται αξιολόγηση μιας ΚΟΕ, τα μη επιχειρησιακά δεδομένα που αφορούν κάθε χώρο συνεργασίας ΚΟΕ αποθηκεύονται στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική αξιολόγηση της ΚΟΕ. Η περίοδος διατήρησης δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη από την ημερομηνία καταχώρισης των εν λόγω δεδομένων στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

2.   Εάν αποφασιστεί να μην διενεργηθεί αξιολόγηση κατά το κλείσιμο μιας ΚΟΕ ή, το αργότερο, κατά τη λήξη της περιόδου διατήρησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, τα δεδομένα διαγράφονται αυτόματα από το κεντρικό σύστημα πληροφοριών.

Άρθρο 23

Υπεύθυνος της επεξεργασίας δεδομένων και εκτελών την επεξεργασία δεδομένων

1.   Κάθε αρμόδια εθνική αρχή κράτους μέλους και, κατά περίπτωση, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο όργανο ή οργανισμός της Ένωσης θεωρείται υπεύθυνος της επεξεργασίας δεδομένων σύμφωνα με τους εφαρμοστέους ενωσιακούς κανόνες για την προστασία των δεδομένων, όσον αφορά την επεξεργασία επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα βάσει του παρόντος κανονισμού.

2.   Όσον αφορά τα δεδομένα που αναφορτώνονται στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ από τις αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών ή εκπροσώπους διεθνών δικαστικών αρχών, ένας από τους διαχειριστές χώρου ΚΟΕ ορίζεται στη σχετική συμφωνία ΚΟΕ ως υπεύθυνος της επεξεργασίας δεδομένων όσον αφορά τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που ανταλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και αποθηκεύονται σε αυτήν.

Δεν αναφορτώνονται δεδομένα από τρίτες χώρες ή διεθνείς δικαστικές αρχές προτού οριστεί ο υπεύθυνος της επεξεργασίας δεδομένων.

3.   Ο eu-LISA θεωρείται εκτελών την επεξεργασία δεδομένων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 όσον αφορά τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που ανταλλάσσονται μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και αποθηκεύονται σε αυτήν.

4.   Οι χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ αποτελούν, κατά την έννοια του άρθρου 28 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 από κοινού υπεύθυνους επεξεργασίας των μη επιχειρησιακών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ.

Άρθρο 24

Σκοπός της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1.   Τα δεδομένα που εισάγονται στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο για τους ακόλουθους σκοπούς:

α)

την ανταλλαγή επιχειρησιακών δεδομένων μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ για τον σκοπό για τον οποίο έχει συσταθεί η σχετική ΚΟΕ·

β)

την ανταλλαγή μη επιχειρησιακών δεδομένων μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, για τους σκοπούς της διαχείρισης της σχετικής ΚΟΕ.

2.   Η πρόσβαση στην πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ περιορίζεται στο δεόντως εξουσιοδοτημένο προσωπικό των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και τρίτων χωρών, της Eurojust, της Ευρωπόλ, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της OLAF και των άλλων αρμόδιων οργάνων και οργανισμών της Ένωσης ή σε εκπροσώπους διεθνών δικαστικών αρχών, στον βαθμό που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τους σκοπούς που αναφέρονται στην παράγραφο 1, και σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο και αναλογικό προς τους επιδιωκόμενους στόχους.

Άρθρο 25

Τεχνικά αρχεία καταχωρίσεων

1.   Ο eu-LISA διασφαλίζει ότι τηρείται τεχνικό αρχείο καταχωρίσεων όλων των περιπτώσεων πρόσβασης στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών και όλων των πράξεων επεξεργασίας δεδομένων στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών, σύμφωνα με την παράγραφο 2.

2.   Τα τεχνικά αρχεία καταχωρίσεων αναφέρουν:

α)

την ημερομηνία, την ωριαία άτρακτο και την ακριβή ώρα πρόσβασης στο κεντρικό σύστημα πληροφοριών·

β)

το αναγνωριστικό σήμα του κάθε επιμέρους χρήστη πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ που προσπέλασε το κεντρικό σύστημα πληροφοριών·

γ)

την ημερομηνία, την ωριαία άτρακτο και την ώρα πρόσβασης της κάθε πράξης που εκτελέστηκε από τον κάθε επιμέρους χρήστη πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·

δ)

την πράξη που εκτελέστηκε από τον κάθε επιμέρους χρήστη πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

Τα τεχνικά αρχεία καταχωρίσεων προστατεύονται με κατάλληλα τεχνικά μέτρα έναντι τροποποίησης και μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Τα τεχνικά αρχεία καταχωρίσεων τηρούνται για τρία έτη ή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τον τερματισμό των εν εξελίξει διαδικασιών παρακολούθησης.

3.   Κατόπιν αιτήματος, ο eu-LISA θέτει τα τεχνικά αρχεία καταχωρίσεων στη διάθεση των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών που συμμετείχαν σε συγκεκριμένη ΚΟΕ χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

4.   Εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους και για τον σκοπό της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, οι εθνικές εποπτικές αρχές που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της νομιμότητας της επεξεργασίας δεδομένων έχουν πρόσβαση στα τεχνικά αρχεία καταχωρίσεων κατόπιν αιτήματος.

5.   Εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων του και για τον σκοπό της εκτέλεσης των εποπτικών καθηκόντων του σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων έχει πρόσβαση στα τεχνικά αρχεία καταχωρίσεων κατόπιν αιτήματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 26

Παρακολούθηση και αξιολόγηση

1.   Ο eu-LISA θεσπίζει διαδικασίες για την παρακολούθηση της ανάπτυξης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ όσον αφορά τους στόχους που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και το κόστος, καθώς και για την παρακολούθηση της λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ όσον αφορά τους στόχους που σχετίζονται με τις τεχνικές εκροές, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, τη χρηστικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών.

2.   Οι διαδικασίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής τακτικών τεχνικών στατιστικών για σκοπούς παρακολούθησης και συμβάλλουν στη συνολική αξιολόγηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ.

3.   Εάν υπάρχει κίνδυνος σοβαρών καθυστερήσεων στη διαδικασία ανάπτυξης, ο eu-LISA ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν σχετικά με τους λόγους των καθυστερήσεων, τις συνέπειές τους για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για να διορθωθεί η κατάσταση.

4.   Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, ο eu-LISA υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο στην οποία επεξηγείται ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκαν οι στόχοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σχεδιασμό και το κόστος, και αιτιολογούνται τυχόν ανακολουθίες.

5.   Σε περίπτωση τεχνικής αναβάθμισης της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές δαπάνες, ο eu-LISA ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν προβεί στην αναβάθμιση.

6.   Το αργότερο δύο έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ:

α)

ο eu-LISA υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την τεχνική λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά μη ευαίσθητες πτυχές της ασφάλειάς της, και καθιστά την εν λόγω έκθεση διαθέσιμη στο κοινό·

β)

βάσει της έκθεσης που αναφέρεται στο στοιχείο α), η Επιτροπή διενεργεί συνολική αξιολόγηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και διαβιβάζει έκθεση συνολικής αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Κάθε έτος μετά την υποβολή της έκθεσης που αναφέρεται στο στοιχείο α) του πρώτου εδαφίου, ο eu-LISA υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την τεχνική λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά μη ευαίσθητες πτυχές της ασφάλειάς της, και καθιστά την εν λόγω έκθεση διαθέσιμη στο κοινό.

Κάθε τέσσερα έτη μετά τη διαβίβαση της έκθεσης συνολικής αξιολόγησης που αναφέρεται στο στοιχείο β) του πρώτου εδαφίου και βάσει των εκθέσεων που υποβάλλονται από τον eu-LISA σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο, η Επιτροπή διενεργεί συνολική αξιολόγηση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και διαβιβάζει έκθεση συνολικής αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

7.   Εντός 18 μηνών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, η Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπόλ και τη συμβουλευτική ομάδα που αναφέρεται στο άρθρο 12, υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στην οποία αξιολογείται η αναγκαιότητα, η σκοπιμότητα, η καταλληλότητα και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μιας δυνητικής σύνδεσης μεταξύ της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και της SIENA. Στην εν λόγω έκθεση περιλαμβάνονται επίσης όροι, τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες για τη διασφάλιση ασφαλούς και αποτελεσματικής σύνδεσης. Κατά περίπτωση, η εν λόγω έκθεση συνοδεύεται από τις αναγκαίες νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εξουσιοδότηση προς την Επιτροπή για την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών της εν λόγω σύνδεσης.

8.   Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, η Eurojust, η Ευρωπόλ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η OLAF και άλλα όργανα και οργανισμοί της Ένωσης παρέχουν στον eu-LISA και στην Επιτροπή τις αναγκαίες πληροφορίες για την εκπόνηση της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου και της έκθεσης συνολικής αξιολόγησης της Επιτροπής που αναφέρεται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου. Παρέχουν επίσης στη γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ τις πληροφορίες που απαιτούνται για την κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 10 στοιχείο ε). Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην πρώτη και τη δεύτερη περίοδο της παρούσας παραγράφου δεν θέτουν σε κίνδυνο μεθόδους εργασίας ούτε περιλαμβάνουν πληροφορίες που αποκαλύπτουν πηγές, ονόματα μελών του προσωπικού ή έρευνες.

9.   Ο eu-LISA παρέχει στην Επιτροπή τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διεξαγωγή της συνολικής αξιολόγησης που αναφέρεται στην παράγραφο 6.

Άρθρο 27

Δαπάνες

Οι δαπάνες που συνδέονται με τη δημιουργία και τη λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ βαρύνουν τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

Άρθρο 28

Έναρξη λειτουργίας

1.   Η Επιτροπή καθορίζει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, αφότου βεβαιωθεί ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

έχουν εκδοθεί οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 στοιχεία α) έως ζ)·

β)

ο eu-LISA έχει διενεργήσει με επιτυχία ολοκληρωμένη δοκιμή της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, με τη συμμετοχή των κρατών μελών, χρησιμοποιώντας ανώνυμα δεδομένα δοκιμής.

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω ημερομηνία δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη της 7ης Δεκεμβρίου 2025.

2.   Όταν η Επιτροπή καθορίσει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ σύμφωνα με την παράγραφο 1, κοινοποιεί την ημερομηνία αυτή στα κράτη μέλη, στη Eurojust, στην Ευρωπόλ, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην OLAF. Ενημερώνει επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

3.   Η απόφαση της Επιτροπής για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.   Οι χρήστες της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ αρχίζουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας που καθορίζει η Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 1.

Άρθρο 29

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.   Όποτε γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

3.   Εάν η επιτροπή δεν διατυπώσει γνώμη, η Επιτροπή δεν εκδίδει το σχέδιο εκτελεστικής πράξης, και εφαρμόζεται το άρθρο 5 παράγραφος 4 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 30

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1726 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 1, παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

«4β.   Ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και τη λειτουργική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εξελίξεων, της πλατφόρμας συνεργασίας των κοινών ομάδων έρευνας (“πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ”).»

.

2)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

«Άρθρο 8γ

Καθήκοντα σε σχέση με την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ

Σε σχέση με την πλατφόρμα συνεργασίας των ΚΟΕ, ο Οργανισμός εκτελεί:

α)

τα καθήκοντα που του ανατίθενται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2023/969 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1)·

β)

καθήκοντα σχετικά με την κατάρτιση στην τεχνική χρήση της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ που παρέχεται στη γραμματεία του δικτύου των ΚΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης εκπαιδευτικού υλικού.

(*1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/969 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαΐου 2023, για τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας των κοινών ομάδων έρευνας και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726 (ΕΕ L 132 της 17.5.2023, σ. 1).»."

3)

Στο άρθρο 14, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Ο Οργανισμός παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται στην έρευνα σχετικά με τη λειτουργική διαχείριση του SIS II, του VIS, του Eurodac, του ΣΕΕ, του ETIAS, του DubliNet, του ECRIS-TCN, του συστήματος e-CODEX, της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ και άλλων πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 5.»

.

4)

Στο άρθρο 19 παράγραφος 1 στοιχείο λβ), προστίθεται το ακόλουθο σημείο:

«viii)

της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ δυνάμει του άρθρου 26 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/969.».

5)

Στο άρθρο 27 παράγραφος 1, παρεμβάλλεται το ακόλουθο στοιχείο:

«δδ)

συμβουλευτική ομάδα της πλατφόρμας συνεργασίας των ΚΟΕ·».

Άρθρο 31

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Στρασβούργο, 10 Μαΐου 2023.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

H Πρόεδρος

R. METSOLA

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

J. ROSWALL


(1)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 30ής Μαρτίου 2023 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 24ης Απριλίου 2023.

(2)  ΕΕ C 197 της 12.7.2000, σ. 3.

(3)  Απόφαση-πλαίσιο 2002/465/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τις κοινές ομάδες έρευνας (ΕΕ L 162 της 20.6.2002, σ. 1).

(4)  ETS αριθ. 182.

(5)  ΕΕ L 181 της 19.7.2003, σ. 34.

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) και την αντικατάσταση και την κατάργηση της απόφασης 2002/187/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 138).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/838 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2022, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 όσον αφορά τη διατήρηση, την ανάλυση και την αποθήκευση, στη Eurojust, αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και συναφείς αξιόποινες πράξεις (ΕΕ L 148 της 31.5.2022, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) και την αντικατάσταση και κατάργηση των αποφάσεων του Συμβουλίου 2009/371/ΔΕΥ, 2009/934/ΔΕΥ, 2009/935/ΔΕΥ, 2009/936/ΔΕΥ και 2009/968/ΔΕΥ (ΕΕ L 135 της 24.5.2016, σ. 53).

(9)  Κανονισμός (EE) 2018/1726 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (eu-LISA), και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 και της απόφασης 2007/533/ΔΕΥ του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 99).

(10)  Οδηγία (EE) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 89).

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(12)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).

(13)  Απόφαση 1999/352/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ της Επιτροπής, της 28ης Απριλίου 1999, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 20).

(14)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

(15)  ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1.

(16)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

(17)  ΕΕ C 12 της 13.1.2018, σ. 1.