30.12.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 473/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/2280 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 16ης Δεκεμβρίου 2021

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (1), και ιδίως το άρθρο 19 παράγραφοι 3, 4 και 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 ρυθμίζει το εμπόριο των ειδών πανίδας και χλωρίδας που παρατίθενται στο παράρτημα του εν λόγω κανονισμού. Τα είδη που παρατίθενται στο εν λόγω παράρτημα περιλαμβάνουν τα είδη που παρατίθενται στα προσαρτήματα της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES) (στο εξής: σύμβαση), καθώς και τα άλλα είδη των οποίων η κατάσταση διατήρησης επιβάλλει τον έλεγχο ή την παρακολούθηση των εξαγωγών τους από την Ένωση, των εισαγωγών τους στην Ένωση και της εμπορίας τους εντός της Ένωσης.

(2)

Τα επίπεδα εμπορίας ορισμένων ειδών απαιτούν παρακολούθηση προκειμένου να συλλεχθούν δεδομένα και να εξεταστεί το κατά πόσον μπορεί να χρειαστεί ενίσχυση της προστασίας στο μέλλον. Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα επιστημονικής εξέτασης, η οποία συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97, εξέτασε κατά τις τακτικές συνεδριάσεις της, το 2019 και το 2020, διάφορα είδη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ακόλουθες ταξινομικές βαθμίδες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο παράρτημα Δ του εν λόγω κανονισμού: Otocryptis wiegmanni, Platysaurus imperator, Tracheloptychus petersi, Zonosaurus maximus, Pseudocerastes spp. (εκτός από τα είδη που απαριθμούνται στο παράρτημα B) και Atelopus spp. (εκτός από τα είδη που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A). Η ομάδα επιστημονικής εξέτασης κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα ακόλουθα είδη θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο παράρτημα Δ με σχόλιο που θα καθορίζει ποιοι τύποι δειγμάτων καλύπτονται από τον κατάλογο: Handroanthus spp., Tabebuia spp., Roseodendron spp., Aucoumea klaineana, Rhodiola spp., Boswellia spp., Millettia stuhlmannii, Pterocarpus macrocarpus, Entandrophragma cylindricum, Khaya spp., Okoubaka aubrevillei και Baillonella toxisperma.

(3)

Θα πρέπει να εισαχθούν νέα σχόλια στις Ερμηνευτικές σημειώσεις των παραρτημάτων Α, Β, Γ και Δ. Είναι αναγκαίο να προστεθεί ένα σχόλιο στην παράγραφο 12 για μια νέα καταχώριση στο παράρτημα Γ, ώστε να αντικατοπτρίζεται η καταχώριση στο προσάρτημα III που αφορά κράτος της περιοχής κατανομής. Είναι επίσης αναγκαίο να προστεθούν δύο σχόλια στην παράγραφο 17 για τα είδη δένδρων που πρέπει να περιληφθούν στο παράρτημα Δ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δείγματα που αποτελούν αντικείμενο διεθνούς εμπορίου καλύπτονται από τον κατάλογο.

(4)

Λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες ταξινομικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δέκατης όγδοης συνόδου της διάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας από τις 17 έως τις 28 Αυγούστου 2019 (στο εξής: CoP 18), είναι σκόπιμο να αντικατασταθεί η τρέχουσα καταχώριση του είδους Homalopsis bucata στο παράρτημα Δ από την καταχώριση ολόκληρου του γένους Homalopsis spp. Είναι αναγκαία η αλλαγή του είδους Prionailurus iriomotensis που περιλαμβάνεται στο παράρτημα A σε Prionailurus bengalensis euptilurus, ενώ και η καταχώριση του Agalychnis spp. που περιλαμβάνεται στο παράρτημα B πρέπει να τροποποιηθεί σε καταχώριση των Agalychnis annae, A. callidryas, A. moreletii, A. saltator και A. spurrelli. Είναι επίσης αναγκαίο να τροποποιηθεί η καταχώριση της οικογένειας Pristidae, ώστε να υπάγεται στην τάξη Rhinopristiformes. Η ορθογραφία του είδους Pelophylax shqipericus στο Παράρτημα Δ πρέπει να διορθωθεί και το είδος Lophura hatinhensis πρέπει να διαγραφεί από το παράρτημα B, καθώς υπάρχει ως L. edwardsi.

(5)

Η υποσημείωση στο παράρτημα του κανονισμού, η οποία αφορά τα είδη Ovis collium, O. darwini, O. jubata, O. karelini, O. polii και O. severtzovi και στην οποία δηλώνεται ότι «Η εν λόγω ταξινομική μονάδα αναφέρεται ως Ovis ammon στο παράρτημα XIII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής» θα πρέπει να διαγραφεί ώστε να εναρμονιστεί με το παράρτημα XIII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής (2) όπως τροποποιείται με το άρθρο 2 σημείο 14 του παρόντος κανονισμού. Οι εν λόγω τροποποιήσεις αποτελούν συνέπεια των αλλαγών στην ταξινόμηση αυτής της ομάδας ειδών.

(6)

Το κείμενο ορισμένων σχολίων στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να καταστεί σαφέστερο (Canis lupus, Caracara lutosa, Ceratophora aspera, C. stoddartii, Lyriocephalus scutatus, Crotalus durissus και Rheobatrachus spp.).

(7)

Το Goniurosaurus spp. θα πρέπει να μεταφερθεί από την οικογένεια Eublepharidae στην οικογένεια Gekkonidae προκειμένου η καταχώριση να εναρμονιστεί με την ισχύουσα τυποποιημένη ονοματολογία.

(8)

Στις 14 Φεβρουαρίου 2021 συμπεριελήφθησαν στο προσάρτημα III της σύμβασης τα ακόλουθα είδη: Goniurosaurus kuroiwae, Goniurosaurus orientalis, Goniurosaurus sengokui, Goniurosaurus splendens, Goniurosaurus toyamai, Goniurosaurus yamashinae και Echinotriton andersoni (όλα με σχόλιο), κατόπιν αιτήματος της Ιαπωνίας, και Calotes ceylonensis, Calotes desilvai, Calotes liocephalus, Calotes liolepis, Calotes manamendrai, Calotes nigrilabris, Calotes pethiyagodai, κατόπιν αιτήματος της Σρι Λάνκα. Στις 22 Ιουνίου 2021 συμπεριελήφθησαν στο προσάρτημα III της σύμβασης τα ακόλουθα είδη: Lodoicea maldivica (με σχόλιο) κατόπιν αιτήματος των Σεϋχελλών, και Alauda arvensis, Galerida cristata, Lullula arborea, Melanocorypha calandra, Emberiza citronella, Emberiza hortulana, Carduelis cannabina, Carduelis carduelis, Carduelis flammea, Carduelis hornemanni, Carduelis spinus, Carpodacus erythrinus, Loxia curvirostra, Pyrrhula pyrrhula, Serinus serinus, Erithacus rubecula, Ficedula parva, Hippolais icterina, Luscinia svecica, Luscinia luscinia, Luscinia megarhynchos, Monticola saxatilis, Sylvia atricapilla, Sylvia borin, Sylvia curruca, Sylvia nisoria, Turdus merula, Turdus philomelos, Oriolus oriolus, Parus ater, Troglodytes troglodytes και Emys orbicularis (ισχύει μόνο για τον πληθυσμό της Ουκρανίας) κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Οι εν λόγω τροποποιήσεις του προσαρτήματος III θα πρέπει να αποτυπωθούν στο παράρτημα Γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97.

(9)

Η ομάδα επιστημονικής εξέτασης, κατά τις τακτικές συνεδριάσεις της το 2020 και μέσω διαφόρων γραπτών διαβουλεύσεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταχώριση των ακόλουθων ειδών στο παράρτημα Δ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 δεν είναι πλέον αναγκαία και τα είδη αυτά θα πρέπει να διαγραφούν από το εν λόγω παράρτημα: Dendrolagus dorianus, Dendrolagus goodfellowi, Dendrolagus matschiei, Dendrolagus pulcherrimus, Dendrolagus stellarum, Columba oenops, Didunculus strigirostris, Ducula pickeringii, Gallicolumba crinigera, Ptilinopus marchei, Turacoena modesta, Crax alector, Pauxi unicornis, Penelope pileata, Eulipoa wallacei, Arborophila gingica, Lophura bulweri, Lophura diardi, Lophura inornata, Bombycilla japonica, Cyanocorax caeruleus, Cyanocorax dickeyi, Procnias nudicollis, Dacnis nigripes, Sporophila falcirostris, Sporophila frontalis, Sporophila hypochroma, Sporophila palustris, Amandava amandava, Cryptospiza reichenovii, Erythrura coloria, Erythrura viridifacies, Estrilda quartinia (συχνά διατίθεται στο εμπόριο ως Estrilda melanotis), Hypargos niveoguttatus, Lonchura griseicapilla, Lonchura punctulata, Lonchura stygia, Carduelis ambigua, Carduelis atrata, Kozlowia roborowskii, Pyrrhula erythaca, Serinus canicollis, Serinus citrinelloides hypostictus (συχνά διατίθεται στο εμπόριο ως Serinus citrinelloides), Sturnella militaris, Cochoa azurea, Cochoa purpurea, Garrulax formosus, Garrulax galbanus, Garrulax milnei, Niltava davidi, Stachyris whiteheadi, Swynnertonia swynnertoni (επίσης γνωστό ως Pogonicichla swynnertoni), Turdus dissimilis, Pitta nipalensis, Pitta steerii, Sitta magna, Sitta yunnanensis, Lamprotornis regius, Mino dumontii, Sturnus erythropygius, Teratoscincus microlepis, Rhabdophis subminiatus, Calloselasma rhodostoma, Baronia brevicornis, Papilio grosesmithi, Papilio maraho, Calibanus hookeri, Biarum davisii ssp. marmarisense, Biarum ditschianum, Othonna cacalioides, Othonna hallii, Othonna lepidocaulis, Ceraria carrissoana, και Ceraria fruticulosa.

(10)

Με βάση την επανεξέταση από την ομάδα επιστημονικής εξέτασης, τρία υποείδη θα πρέπει να προστεθούν στην καταχώριση του Teratoscincus scincus στο παράρτημα Δ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97.

(11)

Είναι αναγκαίο να διορθωθούν ορισμένα λάθη μορφοποίησης στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97.

(12)

Λόγω της έκτασης των τροποποιήσεων είναι σκόπιμο, για λόγους σαφήνειας, να αντικατασταθεί το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 στο σύνολό του.

(13)

Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(14)

Ο σκοπός του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 είναι η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 και η διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης με τις διατάξεις της σύμβασης.

(15)

Η CoP 18 εξέδωσε ή τροποποίησε ψηφίσματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια προσδιορισμού του σκοπού μιας συναλλαγής, τον κατάλογο των τυποποιημένων παραπομπών που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των ονομασιών των ειδών που παρατίθενται στα προσαρτήματα της σύμβασης, καθώς και τη θέσπιση νέου κωδικού που θα χρησιμοποιείται στις άδειες και τα πιστοποιητικά. Ως εκ τούτου, προκειμένου να ενσωματωθούν οι εν λόγω συμφωνίες της CoP 18 στο δίκαιο της Ένωσης, είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν ορισμένες διατάξεις και να προστεθούν περαιτέρω διατάξεις στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής.

(16)

Η CoP 18 τροποποίησε το ψήφισμα 12.3 της διάσκεψης, σχετικά με τις άδειες και τα πιστοποιητικά, όσον αφορά τους διαφορετικούς σκοπούς συναλλαγής και τους κωδικούς που πρέπει να χρησιμοποιούνται στα έγγραφα της σύμβασης για τον καθορισμό των εν λόγω σκοπών. Οι εν λόγω τροποποιήσεις θα πρέπει να επέλθουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 865/2006.

(17)

Η CoP 18 τροποποίησε περαιτέρω το ψήφισμα της διάσκεψης 12.3 με την εισαγωγή νέου κωδικού που θα χρησιμοποιείται για την αναφορά της πηγής ορισμένων δειγμάτων φυτικών ειδών που δεν καλύπτονται από κανέναν από τους κωδικούς που υπήρχαν προηγουμένως. Ο νέος αυτός κωδικός πηγής θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο παράρτημα IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006.

(18)

Το ψήφισμα 12.3 της διάσκεψης τροποποιήθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εγκυρότητα των εγγράφων της σύμβασης για δείγματα ειδών που μεταφέρθηκαν στο προσάρτημα I της σύμβασης. Η εν λόγω τροποποίηση θα πρέπει να αποτυπωθεί στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 865/2006.

(19)

Το παράρτημα IV του ψηφίσματος 12.3 της διάσκεψης, σχετικά με τους τύπους βιολογικών δειγμάτων και τη χρήση τους, τροποποιήθηκε επίσης, και οι εν λόγω τροποποιήσεις θα πρέπει να αποτυπωθούν στο παράρτημα XI του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006.

(20)

Η CoP 18 τροποποίησε επίσης το ψήφισμα 11.3 της διάσκεψης, σχετικά με τη συμμόρφωση και επιβολή, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους όρους υπό τους οποίους θα γίνονται αποδεκτές οι άδειες εξαγωγής και τα πιστοποιητικά επανεξαγωγής που εκδίδονται από τρίτες χώρες. Οι εν λόγω τροποποιήσεις χρειάζεται να αποτυπωθούν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 865/2006.

(21)

Η CoP 18 τροποποίησε το ψήφισμα 12.11 της διάσκεψης, σχετικά με την τυποποιημένη ονοματολογία, και οι νέες τυποποιημένες παραπομπές για την ονοματολογία θα πρέπει να αποτυπωθούν στο παράρτημα VIII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006.

(22)

Ήδη κατά τη δέκατη έβδομη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2016 (CoP 17), η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης τροποποίησε το ψήφισμα 11.17 της διάσκεψης, σχετικά με τις εθνικές εκθέσεις, αντικαθιστώντας τις προηγούμενες διετείς εκθέσεις με εκθέσεις υλοποίησης που υποβάλλονται ανά τριετία. Η εν λόγω τροποποίηση θα πρέπει να αποτυπωθεί στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 865/2006.

(23)

Η CοP 17 τροποποίησε επίσης το ψήφισμα 10.10 της διάσκεψης σχετικά με το εμπόριο δειγμάτων ελέφαντα. Στο ψήφισμα συνιστάται «σε όλα τα συμβαλλόμενα […] μέρη στη δικαιοδοσία των οποίων υπάρχει νόμιμη εγχώρια αγορά ελεφαντόδοντου, η οποία συμβάλλει στη λαθροθηρία ή το παράνομο εμπόριο, να λάβουν όλα τα αναγκαία νομοθετικά και κανονιστικά και μέτρα επιβολής ώστε να κλείσουν κατεπειγόντως τις εγχώριες αγορές τους για το εμπόριο ακατέργαστου και κατεργασμένου ελεφαντόδοντου».

(24)

Οι πληροφορίες που είναι επί του παρόντος διαθέσιμες δείχνουν ότι σημαντικές ποσότητες παλαιών αντικειμένων από ελεφαντοστό βρίσκονται στην Ένωση, οι περισσότερες από τις οποίες εισήχθησαν σε κράτη μέλη της EΕ προτού τα είδη ελέφαντα συμπεριληφθούν στο προσάρτημα Ι της σύμβασης.

(25)

Για να ενισχυθεί η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ελεφαντοστού και λαμβανομένης υπόψη της αρχής της αναλογικότητας, οι κανόνες και οι προσπάθειες επιβολής πρέπει να ενισχυθούν αναλογικά προς τους κινδύνους που διαπιστώνονται όσον αφορά τη λαθροθηρία ελεφάντων και το παράνομο εμπόριο ελεφαντοστού.

(26)

Η γενική εξαίρεση που χορηγείται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97, η οποία επιτρέπει την εμπορία επεξεργασμένων δειγμάτων ελεφαντοστού που αποκτήθηκαν πριν από 50 χρόνια τουλάχιστον, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο κγ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97, χωρίς να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 3 του ίδιου κανονισμού, θα πρέπει να αρθεί για επεξεργασμένα δείγματα που περιέχουν ελεφαντοστό. Κατά συνέπεια, δεν θα είναι πλέον δυνατή η εμπορία επεξεργασμένου ελεφαντοστού χωρίς να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 3 του ίδιου κανονισμού.

(27)

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα πιστοποιητικά που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 και αφορούν δείγματα ελεφαντοστού, εκδίδονται εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια [από την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3626/82] και ότι το ενωσιακό δίκαιο δεν απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές να τα ανανεώνουν σε τακτική βάση. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πλήρης επισκόπηση των εκδοθέντων πιστοποιητικών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω μεταβολών της διοικητικής πρακτικής στο πέρασμα του χρόνου, ενδέχεται να προκύψουν αμφιβολίες ως προς το αν το πιστοποιημένο υλικό αντιστοιχεί στο εκδοθέν πιστοποιητικό. Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεχής καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και να δοθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να εντείνουν τον έλεγχο του εμπορίου ελεφαντοστού εντός της Ένωσης, κρίνεται επομένως αναγκαίο να οριστεί ημερομηνία λήξης για όλα αυτά τα πιστοποιητικά. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προσαρμογής των φορέων εκμετάλλευσης και των αρχών στις αλλαγές αυτές, η ημερομηνία λήξης προτείνεται να οριστεί μετά από μεταβατική περίοδο 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(28)

Για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη ισχύος της άρσης των εν λόγω απαλλαγών, οι τροποποιήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για πιστοποιητικά τα οποία πρόσφατα ορίστηκε ότι απαιτούνται για εμπορικές δραστηριότητες όσον αφορά δείγματα ελεφαντοστού. Ως εκ τούτου, η χρονική περίοδος εντός της οποίας οι διαχειριστικές αρχές των κρατών μελών καλούνται να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις για τα εν λόγω πιστοποιητικά θα πρέπει να παραταθεί κατά το πρώτο έτος μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(29)

Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 865/2006 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(30)

Τα μέτρα που προβλέπει ο παρών κανονισμός είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής για το εμπόριο της άγριας πανίδας και χλωρίδας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97

Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος 1 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 865/2006 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 5, το σημείο 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.

όπου απαιτείται, ο σκοπός μιας συναλλαγής πρέπει να προσδιορίζεται με την εφαρμογή των κριτηρίων που ορίζονται στο άρθρο 5γ και να δηλώνεται στη σχετική άδεια ή πιστοποιητικό με χρήση ενός των κωδικών που περιέχονται στο σημείο 1 του παραρτήματος IX του παρόντος κανονισμού·».

2)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 5γ:

«Άρθρο 5γ

Σκοπός συναλλαγής

1.   Ο σκοπός μιας συναλλαγής δηλώνεται με χρήση ενός των κωδικών που περιέχονται στο σημείο 1 του παραρτήματος IX του παρόντος κανονισμού.

2.   Για την άδεια εξαγωγής, η φύση της συναλλαγής μεταξύ του εξαγωγέα και του εισαγωγέα καθορίζει τον κωδικό του σκοπού της συναλλαγής. Για το πιστοποιητικό επανεξαγωγής, η φύση της συναλλαγής μεταξύ του επανεξαγωγέα και του εισαγωγέα καθορίζει τον κωδικό του σκοπού της συναλλαγής.

Ο κωδικός δηλώνει τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιείται η ανταλλαγή ή η μετακίνηση του/των δείγματος/-ων από τον εξαγωγέα στον εισαγωγέα ή από τον επανεξαγωγέα στον εισαγωγέα.

3.   Για άδεια εισαγωγής ή πιστοποιητικό εισόδου από τη θάλασσα, η προβλεπόμενη χρήση των δειγμάτων από τον εισαγωγέα καθορίζει τον κωδικό του σκοπού της συναλλαγής. Ο κωδικός δηλώνει τον λόγο για τον οποίο ο εισαγωγέας ζήτησε ή λαμβάνει το δείγμα.

4.   Όταν εκδίδεται άδεια εξαγωγής και άδεια εισαγωγής ή πιστοποιητικό επανεξαγωγής και άδεια εισαγωγής, ο κωδικός του σκοπού της συναλλαγής που χρησιμοποιείται στην άδεια εισαγωγής μπορεί να διαφέρει από τον κωδικό της άδειας εξαγωγής ή του πιστοποιητικού επανεξαγωγής αντίστοιχα.»

3)

Στο άρθρο 7, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 7:

«7.   Οι άδειες εξαγωγής και τα πιστοποιητικά επανεξαγωγής που εκδίδονται από τρίτες χώρες γίνονται δεκτά μόνον αν έχουν εκδοθεί από τη διαχειριστική αρχή που έχει οριστεί επισήμως ως αρμόδια από το συμβαλλόμενο μέρος εξαγωγής ή επανεξαγωγής.»

4)

Στο άρθρο 10, παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 2β:

«2β.   Όταν ένα είδος έχει μεταφερθεί στο προσάρτημα I της σύμβασης σε συνεδρίαση της διάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών και η Ένωση δεν έχει διατυπώσει επιφύλαξη για την εν λόγω μεταφορά, η ισχύς οποιασδήποτε άδειας εισαγωγής ή εξαγωγής ή πιστοποιητικού επανεξαγωγής δειγμάτων του εν λόγω είδους δεν παρατείνεται πέραν της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της μεταφοράς στο προσάρτημα I.»

5)

Στο άρθρο 11, παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 4α:

«4α.   Τα πιστοποιητικά, όπως αναφέρονται στο άρθρο 48, τα οποία αφορούν δείγματα ελεφαντοστού και εκδόθηκαν πριν από τις 19 Ιανουαρίου 2022 παύουν να ισχύουν στις 19 Ιανουαρίου 2023.»

6)

Στο άρθρο 48 παράγραφος 1, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ε):

«ε)

είναι κατεργασμένα δείγματα που περιέχουν ελεφαντοστό και αποκτήθηκαν πριν από 50 χρόνια τουλάχιστον, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο κγ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97.»

7)

Στο άρθρο 52, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Οι ετικέτες που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 6 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 792/2012 χρησιμοποιούνται μόνο για τη διακίνηση, μεταξύ δεόντως καταχωρημένων επιστημόνων και επιστημονικών ιδρυμάτων, μη εμπορικών δανείων, δωρεών ή ανταλλαγών δειγμάτων φυτολογίων, δειγμάτων διαγνωστικής και ιατροδικαστικής έρευνας (όπως περιγράφονται στο παράρτημα XI του παρόντος κανονισμού), διατηρημένων, αποξηραμένων ή έγκλειστων μουσειακών δειγμάτων και ζώντος φυτικού υλικού για επιστημονική μελέτη.»

8)

Στο άρθρο 62, το σημείο 3) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3)

κατεργασμένα δείγματα που αποκτήθηκαν πριν από 50 χρόνια τουλάχιστον, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο κγ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97, εκτός από τα δείγματα που περιέχουν ελεφαντοστό.»

9)

Το άρθρο 69 τροποποιείται ως εξής:

α)

αντικατάσταση του τίτλου από το ακόλουθο κείμενο:

«Εκθέσεις σχετικά με τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τις επανεξαγωγές και εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή.»

β)

στην παράγραφο 1, η τελευταία περίοδος απαλείφεται·

γ)

η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«6.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην πρώτη περίοδο της παραγράφου 5 υποβάλλονται ένα έτος πριν από κάθε συνεδρίαση της διάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης, σε ηλεκτρονική μορφή και σύμφωνα με το «μορφότυπο εκθέσεων εφαρμογής» που έχει εκδοθεί από τη γραμματεία της σύμβασης, όπως τροποποιήθηκε από την Επιτροπή, και καλύπτουν την τριετία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5, όταν δεν περιλαμβάνονται στην κοινοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 ή στην κοινοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 7, υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή μαζί με την κοινοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 4 στοιχείο γ).»

10)

Το παράρτημα VII τροποποιείται ως εξής:

α)

Στη σειρά «καλλυντικά προϊόντα», το κείμενο στη στήλη «επεξήγηση» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Κάθε προϊόν ή μείγμα προϊόντων που εφαρμόζεται μόνο σε εξωτερικό μέρος του σώματος (π.χ. δέρμα, μαλλιά, νύχια, γεννητικά όργανα, χείλη ή δόντια ή βλεννογόνους της στοματικής κοιλότητας) με σκοπό τον καθαρισμό, τον αρωματισμό, την αλλαγή εμφάνισης ή την προστασία. Τα καλλυντικά προϊόντα μπορούν να περιλαμβάνουν τα εξής: προϊόντα μακιγιάζ, άρωμα, κρέμα για το δέρμα, βερνίκι νυχιών, βαφές μαλλιών, σαπούνι, σαμπουάν, κρέμα ξυρίσματος, αποσμητικά, αντηλιακά, οδοντόκρεμα. Η ποσότητα θα πρέπει να αντανακλά την ποσότητα των ειδών που αναφέρονται στη CITES και περιέχονται στα προϊόντα.»·

β)

Στη σειρά «fingerlings (ιχθύδια)», το κείμενο στη στήλη «επεξήγηση» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ζώντα νεαρά ψάρια για εμπόριο ενυδρείων, υδατοκαλλιέργεια, μονάδες παραγωγής γόνου, για κατανάλωση ή ελευθέρωση στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ζώντων ευρωπαϊκών χελιών (Anguilla anguilla) μήκους έως και 12 cm».

11)

Το παράρτημα VIII αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος 2 του παρόντος κανονισμού.

12)

Στο παράρτημα IX προστίθεται το ακόλουθο σημείο Y:

«Y

Δείγματα φυτικών ειδών που αποκτήθηκαν από υποβοηθούμενη παραγωγή και τα οποία δεν θεωρούνται “τεχνητώς αναπαραγόμενα δείγματα” σύμφωνα με το άρθρο 56, ούτε “άγρια”, καθόσον αναπαράγονται ή φυτεύονται σε περιβάλλον όπου υπόκεινται, ως έναν βαθμό, σε ανθρώπινη παρέμβαση για τον σκοπό της φυτικής παραγωγής.».

13)

Το παράρτημα XI αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος 3 του παρόντος κανονισμού.

14)

Στο παράρτημα XIII, παρεμβάλλονται τα ακόλουθα είδη μετά το Ovis ammon: O. collium, O. darwini, O. jubata, O. karelini, O. polii, O. severtzovi.

Άρθρο 3

Μεταβατική διάταξη σχετικά με την προθεσμία έκδοσης ορισμένων πιστοποιητικών δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006, η προθεσμία για τη λήψη απόφασης σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικών είναι τρεις μήνες όσον αφορά τις αιτήσεις δυνάμει του άρθρου 8 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 όσον αφορά τα δείγματα ελεφαντοστού που υποβάλλονται μεταξύ της 19ης Ιανουαρίου 2022 και της 19ης Ιανουαρίου 2023.

Άρθρο 4

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 61 της 3.3.1997, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής, της 4ης Μαΐου 2006, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (ΕΕ L 166 της 19.6.2006, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ερμηνευτικές σημειώσεις των παραρτημάτων A, B, Γ και Δ

1.

Τα είδη που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα A, B, Γ και Δ αναφέρονται:

α)

με την ονομασία του είδους· ή

β)

ως το σύνολο των ειδών που ανήκουν σε ανώτερη ταξινομική βαθμίδα ή σε καθοριζόμενο τμήμα αυτής.

2.

Η σύντμηση «spp.» δηλώνει όλα τα είδη μιας ανώτερης ταξινομικής βαθμίδας.

3.

Άλλες αναφορές σε ταξινομικές βαθμίδες ανώτερες του είδους γίνονται μόνο για λόγους πληροφόρησης ή ταξινόμησης.

4.

Τα ονόματα των ειδών με έντονους χαρακτήρες στο παράρτημα Α αναγράφονται σύμφωνα με το καθεστώς προστασίας τους, όπως καθορίζεται στην οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) ή την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου (2).

5.

Για τις φυτικές ταξινομικές βαθμίδες που είναι κατώτερες του επιπέδου του είδους χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες συντμήσεις:

α)

«ssp.»: χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει υποείδος·

β)

«var(s).»: χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ποικιλία (ποικιλίες)· και

γ)

«fa.»: χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μορφή.

6.

Τα σύμβολα «(Ι)», «(ΙΙ)» και «(ΙΙΙ)» μετά την ονομασία ενός είδους ή μιας ανώτερης ταξινομικής βαθμίδας παραπέμπουν στα προσαρτήματα της σύμβασης, στα οποία καταλογογραφούνται τα οικεία είδη, όπως αναφέρεται στις σημειώσεις 7, 8 και 9. Εάν δεν υπάρχει καμία από αυτές τις ενδείξεις, τα εν λόγω είδη δεν περιλαμβάνονται στα προσαρτήματα της Σύμβασης.

7.

Το σύμβολο (Ι) μετά το όνομα ενός είδους ή μιας ανώτερης ταξινομικής βαθμίδας υποδηλώνει ότι το εν λόγω είδος ή η ανώτερη ταξινομική βαθμίδα περιλαμβάνεται στο προσάρτημα Ι της σύμβασης.

8.

Το σύμβολο (ΙΙ) μετά την ονομασία ενός είδους ή μιας ανώτερης ταξινομικής βαθμίδας υποδηλώνει ότι το εν λόγω είδος ή η ανώτερη ταξινομική βαθμίδα περιλαμβάνεται στο προσάρτημα II της σύμβασης.

9.

Το σύμβολο (ΙΙΙ) μετά την ονομασία ενός είδους ή μιας ανώτερης ταξινομικής βαθμίδας υποδηλώνει ότι αυτό περιλαμβάνεται στο προσάρτημα ΙΙΙ της σύμβασης. Σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται επίσης η χώρα για λογαριασμό της οποίας το είδος ή η ανώτερη ταξινομική βαθμίδα περιλαμβάνεται στο προσάρτημα III.

10.

«Καλλιεργητική ποικιλία» είναι, σύμφωνα με τον ορισμό της 8ης έκδοσης του Διεθνούς Κώδικα Ονοματολογίας Καλλιεργούμενων Φυτών, μια συνάθροιση φυτών που α) έχουν επιλεγεί για έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα ή συνδυασμό χαρακτήρων, β) είναι διακριτά, ομοιόμορφα και σταθερά ως προς τους χαρακτήρες αυτούς και γ) όταν πολλαπλασιάζονται με τα κατάλληλα μέσα, διατηρούν τους χαρακτήρες αυτούς. Καμιά νέα ταξινομική βαθμίδα μιας καλλιεργητικής ποικιλίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια μέχρις ότου η ονομασία της κατηγορίας της και η περιγραφή της να δημοσιευτεί επίσημα στην τελευταία έκδοση του Διεθνούς Κώδικα Ονοματολογίας Καλλιεργούμενων Φυτών.

11.

Τα υβρίδια μπορούν ειδικώς να συμπεριληφθούν στα προσαρτήματα, αλλά μόνο εάν αποτελούν διακριτούς και σταθερούς πληθυσμούς στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υβρίδια ζώων των οποίων ένα ή περισσότερα δείγματα ειδών των προηγούμενων τεσσάρων γενεών των ανιόντων τους συμπεριλαμβάνονταν στα παραρτήματα Α ή Β υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό ακριβώς σαν να ήταν πλήρες είδος, ακόμη και αν το σχετικό υβρίδιο δεν περιλαμβάνεται ειδικά στα παραρτήματα.

12.

Όταν ένα είδος περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α, Β ή Γ, περιλαμβάνονται επίσης ολόκληρο το ζώο ή φυτό, ζων ή νεκρό, καθώς και όλα τα μέρη και παράγωγά του. Όσον αφορά τα είδη πανίδας που παρατίθενται στο παράρτημα Γ και τα είδη χλωρίδας που παρατίθενται στο παράρτημα B ή Γ, όλα τα μέρη και παράγωγα κάθε είδους περιλαμβάνονται επίσης στο ίδιο παράρτημα, εκτός εάν το είδος συνοδεύεται από σχόλιο για να επισημανθεί ότι περιλαμβάνονται μόνο συγκεκριμένα μέρη και παράγωγα. Σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχείο κ), το σύμβολο «#», ακολουθούμενο από αριθμό, έναντι της ονομασίας είδους ή ανώτερης ταξινομικής βαθμίδας που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Β ή Γ, δηλώνει μέρη ή παράγωγα που προσδιορίζονται σε σχέση με αυτά για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ως ακολούθως:

#1

Δηλώνει όλα τα μέρη και παράγωγα εκτός από:

α)

σπέρματα, σπόρια και γύρη (συμπεριλαμβανομένου του γυρεομάγματος)·

β)

αρτίφυτα ή καλλιέργειες ιστών in vitro, σε στερεό ή υγρό περιβάλλον, μεταφερόμενες εντός αποστειρωμένων δοχείων·

γ)

δρεπτά άνθη τεχνητώς αναπαραχθέντων φυτών· και

δ)

καρπούς τεχνητώς αναπαραχθέντων φυτών του γένους Vanilla, καθώς και μέρη και παράγωγα των καρπών αυτών.

#2

Δηλώνει όλα τα μέρη και παράγωγα εκτός από:

α)

σπέρματα και γύρη· και

β)

τελικά, συσκευασμένα προϊόντα, έτοιμα για διάθεση στο λιανικό εμπόριο.

#3

Δηλώνει ολόκληρες και κομμένες ρίζες και μέρη ριζών, εξαιρουμένων των μεταποιημένων μερών ή παραγώγων, όπως είναι οι σκόνες, τα δισκία, τα εκχυλίσματα, τα τονωτικά ροφήματα, τα τσάγια και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

#4

Δηλώνει όλα τα μέρη και παράγωγα εκτός από:

α)

σπέρματα (συμπεριλαμβανομένων των χεδρώπων ορχεοειδών/Orchidaceae), σπόρια και γύρη (συμπεριλαμβανομένου του γυρεομάγματος). Η εξαίρεση δεν ισχύει για σπέρματα κακτιδίων (Cactaceae spp.) που εξάγονται από το Μεξικό, και για σπέρματα των ειδών Beccariophoenix madagascariensis και Dypsis decaryi που εξάγονται από τη Μαδαγασκάρη·

β)

αρτίφυτα ή καλλιέργειες ιστών in vitro, σε στερεό ή υγρό περιβάλλον, μεταφερόμενες εντός αποστειρωμένων δοχείων·

γ)

δρεπτά άνθη τεχνητώς αναπαραχθέντων φυτών·

δ)

καρπούς εγκλιματισμένων ή τεχνητώς αναπαραχθέντων φυτών του γένους Vanilla (Orchidaceae) και της οικογένειας Cactaceae, καθώς και μέρη και παράγωγα των καρπών αυτών·

ε)

μεσογονάτια διαστήματα, άνθη και μέρη και παράγωγα αυτών από εγκλιματισμένα ή τεχνητώς αναπαραχθέντα φυτά των γενών Opuntia, υπογένος Opuntia, και Selenicereus (Cactaceae)· και

στ)

τελικά προϊόντα Aloe ferox και Euphorbia antisyphilitica συσκευασμένα και έτοιμα για διάθεση στο λιανικό εμπόριο.

#5

Δηλώνει κορμοτεμάχια ξύλου, πριστή ξυλεία και φύλλα ξυλεπενδύσεων.

#6

Δηλώνει κορμοτεμάχια ξύλου, πριστή ξυλεία, φύλλα ξυλεπενδύσεων και κόντρα πλακέ.

#7

Δηλώνει κορμοτεμάχια ξύλου, πριονίδια, σκόνες και εκχυλίσματα.

#8

Δηλώνει υπόγεια μέρη (ήτοι ρίζες, ριζώματα): ολόκληρα, τεμαχισμένα και κονιοποιημένα.

#9

Δηλώνει όλα τα μέρη και παράγωγα εκτός από εκείνα που φέρουν την ετικέτα «Παράγεται από υλικό Hoodia spp. το οποίο έχει ληφθεί από ελεγχόμενη συγκομιδή και παραγωγή υπό τους όρους συμφωνίας με τη Διαχειριστική Αρχή για τη CITES της [Μποτσουάνας, συμφωνία αριθ. BW/xxxxxx] [Ναμίμπιας, συμφωνία αριθ. NA/xxxxxx] [Νότιας Αφρικής, συμφωνία αριθ. ZA/xxxxxx]».

#10

Δηλώνει κορμοτεμάχια ξύλου, πριστή ξυλεία, φύλλα ξυλεπενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων ημικατεργασμένων προϊόντων ξύλου που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή δοξαριών για έγχορδα μουσικά όργανα.

#11

Δηλώνει κορμοτεμάχια ξύλου, πριστή ξυλεία, φύλλα ξυλεπενδύσεων, κόντρα πλακέ, σκόνες και εκχυλίσματα. Τα τελικά προϊόντα που περιέχουν τέτοια εκχυλίσματα ως συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αρωμάτων, θεωρείται ότι δεν καλύπτονται από το παρόν σχόλιο.

#12

Δηλώνει κορμοτεμάχια ξύλου, πριστή ξυλεία, φύλλα ξυλεπενδύσεων, κόντρα πλακέ και εκχυλίσματα. Τα τελικά προϊόντα που περιέχουν τέτοια εκχυλίσματα ως συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αρωμάτων, θεωρείται ότι δεν καλύπτονται από το παρόν σχόλιο.

#13

Δηλώνει τον πυρήνα (γνωστός και ως «ενδοσπέρμιο», «πολτός» ή «κοπρά») και τα παράγωγά του, εκτός από τα τελικά, συσκευασμένα προϊόντα, και έτοιμα για διάθεση στο λιανικό εμπόριο.

#14

Δηλώνει όλα τα μέρη και παράγωγα εκτός από:

α)

σπέρματα και γύρη·

β)

αρτίφυτα ή καλλιέργειες ιστών in vitro, σε στερεό ή υγρό περιβάλλον, μεταφερόμενες εντός αποστειρωμένων δοχείων·

γ)

καρπούς·

δ)

φύλλα·

ε)

εξασθενημένη σκόνη ξύλου άγαρ (agarwood), συμπεριλαμβανομένης της συμπιεσμένης σκόνης όλων των μορφών· και

στ)

τελικά προϊόντα, συσκευασμένα και έτοιμα για διάθεση στο λιανικό εμπόριο· η εξαίρεση αυτή δεν έχει εφαρμογή σε πριονίδια, χάντρες, κομποσχοίνια και ξυλόγλυπτα.

#15

Δηλώνει όλα τα μέρη και παράγωγα εκτός από:

α)

φύλλα, άνθη, γύρη, καρπούς και σπέρματα·

β)

τελικά προϊόντα με μέγιστο βάρος ξύλου από τα καταχωρισμένα είδη ίσο με 10 kg ανά αποστολή·

γ)

τελικά μουσικά όργανα, τελικά εξαρτήματα μουσικών οργάνων και τελικά αξεσουάρ μουσικών οργάνων·

δ)

μέρη και παράγωγα Dalbergia cochinchinensis, τα οποία καλύπτονται από το σχόλιο #4·

ε)

μέρη και παράγωγα Dalbergia spp. που προέρχονται και εξάγονται από το Μεξικό, τα οποία καλύπτονται από το σχόλιο #6.

#16

Δηλώνει σπέρματα, καρπούς και λάδι.

#17

Δηλώνει κορμοτεμάχια ξύλου, πριστή ξυλεία, φύλλα ξυλεπενδύσεων, κόντρα πλακέ και μεταποιημένη ξυλεία.

#18

Εξαιρουμένων των μερών και παραγώγων, εκτός από τα αυγά.

13.

Οι κατωτέρω όροι και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για τον σχολιασμό στα παραρτήματα αυτά, καθορίζονται ως εξής:

Εκχύλισμα

Κάθε ουσία που λαμβάνεται απευθείας από φυτικό υλικό με φυσικά ή χημικά μέσα, ανεξάρτητα από τη διαδικασία παρασκευής. Ένα εκχύλισμα μπορεί να βρίσκεται σε στερεή μορφή (π.χ. κρύσταλλοι, ρητίνη, λεπτά ή χονδρά σωματίδια), ημιστερεά (π.χ. κόμμεα, κηροί) ή σε υγρή μορφή (π.χ. διαλύματα, βάμματα, λάδι και αιθέρια έλαια).

Τελικά μουσικά όργανα

Μουσικό όργανο (όπως αναφέρεται στο Εναρμονισμένο Σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, κεφάλαιο 92· μουσικά όργανα, εξαρτήματα και αξεσουάρ των εν λόγω ειδών) το οποίο είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ή χρειάζεται μόνο την τοποθέτηση εξαρτημάτων για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει παλαιά μουσικά όργανα [όπως ορίζονται στους κωδικούς 97.05 και 97.06 του Εναρμονισμένου Συστήματος· αντικείμενα τέχνης, αντικείμενα συλλογών και παλαιά αντικείμενα (αντίκες)].

Τελικά αξεσουάρ μουσικών οργάνων

Αξεσουάρ μουσικού οργάνου (όπως αναφέρεται στο Εναρμονισμένο Σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, κεφάλαιο 92· μουσικά όργανα, εξαρτήματα και αξεσουάρ των εν λόγω ειδών) το οποίο είναι χωριστό από το μουσικό όργανο και έχει σχεδιαστεί ή διαμορφωθεί ειδικά για να χρησιμοποιείται ρητά σε συνδυασμό με ένα όργανο, και για τη χρησιμοποίηση του οποίου δεν απαιτείται περαιτέρω τροποποίηση.

Τελικά εξαρτήματα μουσικών οργάνων

Εξάρτημα μουσικού οργάνου (όπως αναφέρεται στο Εναρμονισμένο Σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, κεφάλαιο 92· μουσικά όργανα, εξαρτήματα και αξεσουάρ των οργάνων αυτών) ενός μουσικού οργάνου που είναι έτοιμο να τοποθετηθεί και έχει σχεδιαστεί και διαμορφωθεί ειδικά για το συγκεκριμένο όργανο προκειμένου αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Τελικά προϊόντα, συσκευασμένα, έτοιμα για το λιανικό εμπόριο

Προϊόντα που αποστέλλονται μεμονωμένα ή χονδρικώς, τα οποία δεν απαιτούν καμία περαιτέρω επεξεργασία, συσκευασμένα, επισημανθέντα για τελική χρήση ή το λιανικό εμπόριο, σε κατάσταση κατάλληλη για πώληση ή χρήση από το ευρύ κοινό.

Σκόνη

Ξηρή, στερεά ουσία σε μορφή λεπτών ή χονδρών σωματιδίων

Αποστολή

Φορτίο το οποίο μεταφέρεται σύμφωνα με τους όρους ενιαίας φορτωτικής ή φορτωτική αεροπορικής μεταφοράς, ανεξάρτητα από την ποσότητα ή τον αριθμό των εμπορευματοκιβωτίων ή των συσκευασιών· ή αντικείμενα τα οποία φοριούνται, μεταφέρονται ή περιλαμβάνονται σε προσωπικές αποσκευές.

10 kg ανά αποστολή

Για την ένδειξη «10 kg ανά αποστολή», το όριο των 10 kg θα πρέπει να ερμηνεύεται ως αναφερόμενο στο βάρος των επιμέρους τμημάτων κάθε στοιχείου της αποστολής που είναι κατασκευασμένο από ξύλο των οικείων ειδών. Με άλλα λόγια, το όριο των 10 kg πρέπει να αξιολογείται με βάση το βάρος των μεμονωμένων τμημάτων ξύλου του είδους Dalbergia/Guibourtia που περιέχονται σε κάθε τεμάχιο της αποστολής, και όχι με βάση το συνολικό βάρος της αποστολής.

Μεταποιημένη ξυλεία

Ορίζεται στον κωδικό 44.09 του Εναρμονισμένου Συστήματος. Ξυλεία (στην οποία περιλαμβάνονται οι σανίδες, τα πηχάκια για παρκέτα, μη συναρμολογημένα), με καθορισμένη μορφή (με εξοχές γλωσσίδια, αυλάκια, αρμούς σε σχήμα V, γλυφές ή παρόμοια) σε όλο το μήκος μίας ή περισσότερων από τις πλάγιες πλευρές, επιφάνειες ή άκρα, έστω και πλανισμένη, λειασμένη με ελαφρόπετρα ή κολλημένη με εγκάρσια συνένωση.

Πριονίδια

Ξύλο που έχει μετατραπεί σε μικρά κομμάτια

14.

Καθώς για κανένα από τα είδη ή τις ανώτερες ταξινομικές βαθμίδες ΧΛΩΡΙΔΑΣ που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α δεν αναφέρεται ότι τα υβρίδιά τους υπόκεινται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, αυτό σημαίνει ότι τα τεχνητώς αναπαραχθέντα υβρίδια ενός ή περισσοτέρων από τα εν λόγω είδη ή ταξινομικές βαθμίδες μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο με πιστοποιητικό τεχνητής αναπαραγωγής και ότι τα σπέρματα και η γύρη (συμπεριλαμβανομένου του γυρεομάγματος), τα δρεπτά άνθη, τα αρτίφυτα ή οι καλλιέργειες ιστών in vitro, σε στερεό ή υγρό θρεπτικό μέσο, μεταφερόμενα εντός αποστειρωμένων δοχείων, των εν λόγω υβριδίων δεν υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό.

15.

Τα ούρα, τα περιττώματα και το ζωικό ήλεκτρο (αμπάρο) που αποτελούν απόβλητα και αποκτώνται χωρίς χειρισμούς επί του σχετικού ζώου δεν υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό.

16.

Όσον αφορά τα είδη της πανίδας που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Δ, ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται μόνο σε ζώντα δείγματα και σε ολόκληρα ή σε σχεδόν ολόκληρα νεκρά δείγματα, εξαιρουμένων των ταξινομικών βαθμίδων που επισημειώνονται ως ακολούθως, προκειμένου να καταδειχθεί ότι καλύπτονται επίσης και άλλα μέρη και παράγωγα:

§1

Κάθε ολόκληρο ή σχεδόν ολόκληρο δέρμα, ακατέργαστο ή κατεργασμένο.

17.

Όσον αφορά τα είδη της χλωρίδας που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Δ, ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται μόνο σε ζώντα δείγματα, εξαιρουμένων των ταξινομικών βαθμίδων που επισημειώνονται ως ακολούθως, προκειμένου να καταδειχθεί ότι καλύπτονται επίσης και άλλα μέρη και παράγωγα:

§2

Αποξηραμένα και νωπά φυτά, συμπεριλαμβανομένων, όπου κρίνεται σκόπιμο, των φύλλων, ριζών/ριζωμάτων, βλαστών, σπερμάτων/σπορίων, φλοιών και καρπών.

§4

Δηλώνει όλα τα μέρη και παράγωγα εκτός από:

α)

σπέρματα και γύρη·

β)

τελικά, συσκευασμένα προϊόντα, έτοιμα για διάθεση στο λιανικό εμπόριο.

§5

Δηλώνει κορμοτεμάχια ξύλου, πριστή ξυλεία, φύλλα ξυλεπενδύσεων, κόντρα πλακέ και μεταποιημένη ξυλεία. (*)

(*)

Ορίζεται στον κωδικό 44.09 του Εναρμονισμένου Συστήματος: Ξυλεία (στην οποία περιλαμβάνονται οι σανίδες, τα πηχάκια για παρκέτα, μη συναρμολογημένα), με καθορισμένη μορφή (με εξοχές γλωσσίδια, αυλάκια, αρμούς σε σχήμα V, γλυφές ή παρόμοια) σε όλο το μήκος μίας ή περισσότερων από τις πλάγιες πλευρές, επιφάνειες ή άκρα, έστω και πλανισμένη, λειασμένη με ελαφρόπετρα ή κολλημένη με εγκάρσια συνένωση.

 

Παράρτημα A

Παράρτημα B

Παράρτημα Γ

Κοινή ονομασία

ΠΑΝΙΔΑ

CHORDATA (ΧΟΡΔΩΤΑ)

MAMMALIA

 

 

 

Θηλαστικά

ARΤΙΟDΑCTYLA

 

 

 

 

Antilocapridae

 

 

 

Αμερικανικές αντιλόπες

 

Antilocapra americana (I) (Μόνο ο πληθυσμός του Μεξικού· κανένας άλλος πληθυσμός δεν περιλαμβάνεται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού)

 

 

Αμερικανική αντιλόπη του Μεξικού

Βοvidae

 

 

 

Αντιλόπες, βοοειδή, κεφάλοφοι, γαζέλες, αιγοειδή, προβατοειδή κ.λπ.

 

Addax nasomaculatus (I)

 

 

Άδδαξ

 

 

Ammotragus lervia (II)

 

Αμμότραγος

 

 

 

Antilope cervicapra (III Νεπάλ/Πακιστάν)

Αιγελάφεια αντιλόπη

 

Bos gaurus (I) (Εξαιρείται η οικόσιτη μορφή, γνωστή ως Bos frontalis, η οποία δεν υπόκειται στον παρόντα κανονισμό)

 

 

Γκαούρ

 

Bos mutus (I) (Εξαιρείται η οικόσιτη μορφή, γνωστή ως Bos grunniens, η οποία δεν υπόκειται στον παρόντα κανονισμό)

 

 

Γιακ

 

Bos sauveli (I)

 

 

Κούπρεϊ

 

 

 

Boselaphus tragocamelus (III Πακιστάν)

Βοσέλαφος

 

 

 

Bubalus arnee (III Νεπάλ) (Εξαιρείται η οικόσιτη μορφή, γνωστή ως Bubalus bubalis, η οποία δεν υπόκειται στον παρόντα κανονισμό)

Ασιατικός βούβαλος

 

Bubalus depressicornis (I)

 

 

Βαθύκερος βούβαλος

 

Bubalus mindorensis (I)

 

 

Ταμαρού

 

Bubalus quarlesi (I)

 

 

Ορεσίβιος ανοά

 

 

Budorcas taxicolor (II)

 

Τακίν

 

Capra falconeri (I)

 

 

Μαρχόρ

 

 

Capra caucasica (II)

 

Αίγαγρος του Δυτικού Καυκάσου

 

 

 

Capra hircus aegagrus (III Πακιστάν) (Τα είδη της οικόσιτης μορφής δεν υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό)

Αγριοκάτσικο

 

 

 

Capra sibirica (III Πακιστάν)

Αίγαγρος Σιβηρίας

 

Capricornis milneedwardsii (I)

 

 

Κινεζικό σέροου

 

Capricornis rubidus (I)

 

 

Κόκκινο σέροου

 

Capricornis sumatraensis (I)

 

 

Σέροου της Σουμάτρας

 

Capricornis thar (I)

 

 

Σέροου των Ιμαλαΐων

 

 

Cephalophus brookei (II)

 

Κεφάλοφος του Brooke

 

 

Cephalophus dorsalis (II)

 

Μελανόραχος κεφάλοφος

 

Cephalophus jentinki (I)

 

 

Κεφάλοφος του Jentink

 

 

Cephalophus ogilbyi (II)

 

Κεφάλοφος του Ogilby

 

 

Cephalophus silvicultor (II)

 

Κιτρινόραχος κεφάλοφος

 

 

Cephalophus zebra (II)

 

Ραβδωτός κεφάλοφος

 

 

Damaliscus pygargus pygargus (II)

 

Μπόντεμποκ

 

 

 

Gazella bennettii (III Πακιστάν)

Ινδική γαζέλα

 

Gazella cuvieri (I)

 

 

Γαζέλα του Cuvier

 

 

 

Gazella dorcas (III Αλγερία/Τυνησία)

Δορκάδα γαζέλα

 

Gazella leptoceros (I)

 

 

Λεπτόκερη γαζέλα

 

Hippotragus niger variani (I)

 

 

Γιγαντιαίος μελανόχρωμος ιππότραγος

 

 

Kobus leche (II)

 

Λέτσουε

 

Naemorhedus baileyi (I)

 

 

Κόκκινο γκοράλ

 

Naemorhedus caudatus (I)

 

 

Μακρύουρο γκοράλ

 

Naemorhedus goral (I)

 

 

Γκοράλ των Ιμαλαΐων

 

Naemorhedus griseus (I)

 

 

Κινεζικό γκοράλ

 

Nanger dama (I)

 

 

Γαζέλα δάμα

 

Oryx dammah (I)

 

 

Σπαθόκερος όρυγας

 

Oryx leucoryx (I)

 

 

Αραβικός όρυγας

 

 

Ovis ammon (II)

 

Αργκάλι των Αλτάι

 

 

Ovis arabica (II)

 

Αγριοπρόβατο του Ομάν

 

 

Ovis bochariensis (II)

 

Πρόβατο της Μπουχάρα

 

 

Ovis canadensis (II) (Μόνο ο πληθυσμός του Μεξικού· κανένας άλλος πληθυσμός δεν περιλαμβάνεται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού)

 

Μεγάκερο πρόβατο

 

 

Ovis collium (II)

 

Αργκάλι του Καζακστάν

 

 

Ovis cycloceros (II)

 

Ουριάλ του Αφγανιστάν

 

 

Ovis darwini (II)

 

Αργκάλι του Γκόμπι

 

Ovis gmelini (I) (πληθυσμός της Κύπρου)

 

 

Ασιατικό αγρινό

 

Ovis hodgsoni (I)

 

 

Ορεινό πρόβατο του Θιβέτ

 

 

Ovis jubata (II)

 

Ορεινό πρόβατο του Σανσί

 

 

Ovis karelini (II)

 

Ορεινό πρόβατο του Τιαν Σαν

 

Ovis nigrimontana (I)

 

 

Ορεινό πρόβατο του Καρά Τάου

 

 

Ovis polii (II)

 

Πρόβατο του Μάρκο Πόλο

 

 

Ovis punjabiensis (II)

 

Ουριάλ του Παντζάμπ

 

 

Ovis severtzovi (II)

 

Ορεινό πρόβατο του Severtzov

 

Ovis vignei (I)

 

 

Ουριάλ του Λαντάκ

 

Pantholops hodgsonii (I)

 

 

Αντιλόπη του Θιβέτ

 

 

Philantomba monticola (II)

 

Γαλάζιο ντούικερ

 

 

 

Pseudois nayaur (III Πακιστάν)

Μπαράλ

 

Pseudoryx nghetinhensis (I)

 

 

Σαόλα

 

Rupicapra pyrenaica ornata (II)

 

 

Αγριόγιδο του Αμπρούτσο

 

 

Saiga borealis (II) (Έχει καθοριστεί μηδενική εξαγωγική ποσόστωση για τα άγρια δείγματα που διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

Σάιγκα της Μογγολίας

 

 

Saiga tatarica (II) (Έχει καθοριστεί μηδενική εξαγωγική ποσόστωση για τα άγρια δείγματα που διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

Σάιγκα της στέπας

 

 

 

Tetracerus quadricornis (III Νεπάλ)

Τετράκερη αντιλόπη

Camelidae

 

 

 

Καμήλες, γουανάκοι, βικούνια

 

 

Lama guanicoe (II)

 

Γουανάκος

 

Vicugna vicugna (I) (Εκτός των πληθυσμών: της Αργεντινής [οι πληθυσμοί των επαρχιών Jujuy, Catamarca και Salta και οι ημιαιχμάλωτοι πληθυσμοί των επαρχιών Jujuy, Salta, Catamarca, La Rioja και San Juan]· της Βολιβίας [όλος ο πληθυσμός]· της Χιλής [πληθυσμοί της περιφέρειας Tarapacá και της περιφέρειας Arica y Parinacota]· του Ισημερινού [όλος ο πληθυσμός] και του Περού [όλος ο πληθυσμός]· οι εν λόγω πληθυσμοί υπάγονται στο παράρτημα B)

Vicugna vicugna (II) (Μόνο οι πληθυσμοί της Αργεντινής [οι πληθυσμοί των επαρχιών Jujuy, Catamarca και Salta, και οι ημιαιχμάλωτοι πληθυσμοί των επαρχιών Jujuy, Salta, Catamarca, La Rioja και San Juan]· της Βολιβίας [όλος ο πληθυσμός]· της Χιλής [πληθυσμοί της περιφέρειας Tarapacá και της περιφέρειας Arica y Parinacota]· του Ισημερινού [όλος ο πληθυσμός] και του Περού [όλος ο πληθυσμός]· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα A) (3)

 

Βικούνια

Cervidae

 

 

 

Ελαφοειδή

 

Axis calamianensis (I)

 

 

Ελάφι των Καλαμιανών νήσων

 

Axis kuhlii (I)

 

 

Ελάφι του Kuhl

 

 

 

Axis porcinus (III Πακιστάν (Εκτός από το υποείδος που περιλαμβάνεται στο παράρτημα A))

Ινδική χοιρέλαφος

 

Axis porcinus annamiticus (I)

 

 

Ελάφι της Ινδοκίνας

 

Blastocerus dichotomus (I)

 

 

Ελάφι των βάλτων

 

 

Cervus elaphus bactrianus (II)

 

Ελάφι της Βακτριανής

 

 

 

Cervus elaphus barbarus (III Αλγερία/Τυνησία)

Ελάφι της Μπαρμπαριάς

 

Cervus elaphus hanglu (I)

 

 

Χανγκούλ

 

Dama dama mesopotamica (I)

 

 

Πλατώνι της Μεσοποταμίας

 

Hippocamelus spp. (I)

 

 

Χουεμούλ και Ταρούκα

 

 

 

Mazama temama cerasina (III Γουατεμάλα)

Κόκκινο κεντροαμερικανικό μαζάμα

 

Muntiacus crinifrons (I)

 

 

Μαύρο μουντζάκ

 

Muntiacus vuquangensis (I)

 

 

Γιγαντιαίο μουντζάκ

 

 

 

Odocoileus virginianus mayensis (III Γουατεμάλα)

Λευκόουρο ελάφι της Γουατεμάλας

 

Ozotoceros bezoarticus (I)

 

 

Ελάφι της πάμπας

 

 

Pudu mephistophiles (II)

 

Πούντου του Ισημερινού

 

Pudu puda (I)

 

 

Νότιο Πούντου

 

Rucervus duvaucelii (I)

 

 

Μπαρασίγκα

 

Rucervus eldii (I)

 

 

Ελάφι του Ελντ

Giraffidae

 

Giraffa camelopardalis (II)

 

Καμηλοπαρδάλεις

Καμηλοπάρδαλη

Hippopotamidae

 

 

 

Ιπποπόταμοι

 

 

Hexaprotodon liberiensis (II)

 

Πυγμαίος ιπποπόταμος

 

 

Hippopotamus amphibius (II)

 

Κοινός ιπποπόταμος

Moschidae

 

 

 

Μοσχοφόρες δορκάδες

 

Moschus spp. (I) (Μόνο οι πληθυσμοί του Αφγανιστάν, του Μπουτάν, της Ινδίας, της Μιανμάρ, του Νεπάλ και του Πακιστάν· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

Moschus spp. (II) (Εκτός των πληθυσμών του Αφγανιστάν, του Μπουτάν, της Ινδίας, της Μιανμάρ, του Νεπάλ και του Πακιστάν, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Μοσχοφόρες δορκάδες

Suidae

 

 

 

Χοιροειδή

 

Babyrousa babyrussa (I)

 

 

Μπαμπυρούσα του Buru

 

Babyrousa bolabatuensis (I)

 

 

Μπαμπυρούσα του Bola Batu

 

Babyrousa celebensis (I)

 

 

Μπαμπυρούσα του Βόρειου Σουλαουέζι

 

Babyrousa togeanensis (I)

 

 

Μπαμπυρούσα του Malenge

 

Sus salvanius (I)

 

 

Πυγμαίος αγριόχοιρος

Tayassuidae

 

 

 

Πέκαρι

 

 

Tayassuidae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A και αποκλειομένων των πληθυσμών Pecari tajacu του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν περιλαμβάνονται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού)

 

Πέκαρι

 

Catagonus wagneri (I)

 

 

Πέκαρι του Chaco

CARNIVORA

 

 

 

 

Ailuridae

 

 

 

 

 

Ailurus fulgens (I)

 

 

Κόκκινο πάντα

Canidae

 

 

 

Κυνίδες

 

 

 

Canis aureus (III Ινδία)

Τσακάλι

 

Canis lupus (I/II)

(Όλοι οι πληθυσμοί εκτός αυτών της Ισπανίας βόρεια του Duero και της Ελλάδας βόρεια του 39ου παραλλήλου που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Β. Οι πληθυσμοί του Μπουτάν, της Ινδίας, του Νεπάλ και του Πακιστάν περιλαμβάνονται στο προσάρτημα I· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο προσάρτημα II. Εξαιρείται η οικόσιτη μορφή και το είδος dingo, γνωστά ως Canis lupus familiaris και Canis lupus dingo.)

Canis lupus (II)(Περιλαμβάνονται μόνο πληθυσμοί της Ισπανίας βόρεια του Duero και της Ελλάδας βόρεια του 39ου παραλλήλου. Όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α. Εξαιρείται η οικόσιτη μορφή και το είδος dingo, γνωστά ως Canis lupus familiaris και Canis lupus dingo.)

 

Γκρίζος λύκος

 

Canis simensis

 

 

Λύκος της Αιθιοπίας

 

 

Cerdocyon thous (II)

 

Καβουροφάγα αλεπού

 

 

Chrysocyon brachyurus (II)

 

Χαιτοφόρος λύκος

 

 

Cuon alpinus (II)

 

Ασιατικό αγριόσκυλο

 

 

Lycalopex culpaeus (II)

 

Κουλπέο

 

 

Lycalopex fulvipes (II)

 

Αλεπού του Δαρβίνου

 

 

Lycalopex griseus (II)

 

Νοτιοαμερικανική γκρίζα αλεπού

 

 

Lycalopex gymnocercus (II)

 

Αλεπού της πάμπας

 

Speothos venaticus (I)

 

 

Σκύλος των θαμνώνων

 

 

 

Vulpes bengalensis (III Ινδία)

Αλεπού της Βεγγάλης

 

 

Vulpes cana (II)

 

Αλεπού του Blanford

 

 

Vulpes zerda (II)

 

Φεννέκ

Eupleridae

 

 

 

 

 

 

Cryptoprocta ferox (II)

 

Φόσσα

 

 

Eupleres goudotii (II)

 

Φαλανούκ

 

 

Fossa fossana (II)

 

Σιβέτα της Μαδαγασκάρης

Felidae

 

 

 

Αιλουροειδή

 

 

Felidae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A. Τα δείγματα των οικόσιτων μορφών δεν υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό.) Για το Panthera leo (αφρικανικοί πληθυσμοί): καθορίζεται μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για τα δείγματα οστών, τμημάτων οστών, προϊόντων από οστά, νυχιών, σκελετών, κρανίων και δοντιών που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς.

Ετήσιες εξαγωγικές ποσοστώσεις για το εμπόριο οστών, τμημάτων οστών, προϊόντων από οστά, νυχιών, σκελετών, κρανίων και δοντιών που παράγονται από επιχειρήσεις εκτροφής σε αιχμαλωσία στη Νότια Αφρική καθορίζονται και κοινοποιύνται ετησίως στη Γραμματεία CITES.)

 

Αιλουροειδή

 

Acinonyx jubatus (I) (Οι ετήσιες εξαγωγικές ποσοστώσεις για ζώντα δείγματα και κυνηγετικά τρόπαια χορηγούνται ως εξής: Μποτσουάνα: 5· Ναμίμπια: 150· Ζιμπάμπουε: 50. Η εμπορία των δειγμάτων αυτών υπόκειται στις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 1.)

 

 

Γατόπαρδος, τσίτα

 

Caracal caracal (I) (Μόνο ο πληθυσμός της Ασίας· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

 

 

Καρακάλ

 

Catopuma temminckii (I)

 

 

Ασιατική χρυσόχρωμη αγριόγατα

 

Felis nigripes (I)

 

 

Μαυροπόδαρη αγριόγατα της Κίνας

 

Felis silvestris (II)

 

 

Κοινή αγριόγατα

 

Herpailurus yagouaroundi (I) (Μόνο οι πληθυσμοί της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

 

 

Τζαγκουαρούντι

 

Leopardus geoffroyi (I)

 

 

Αίλουρος του Geoffroy

 

Leopardus guttulus (I)

 

 

Νότια τιγρογαλή

 

Leopardus jacobita (I)

 

 

Αγριόγατα των Άνδεων

 

Leopardus pardalis (I)

 

 

Όσελοτ

 

Leopardus tigrinus (I)

 

 

Τιγρογαλή, οντσίλα

 

Leopardus wiedii (I)

 

 

Μαργκάι

 

Lynx lynx (II)

 

 

Ευρασιατικός λύγκας

 

Lynx pardinus (I)

 

 

Ιβηρικός λύγκας

 

Neofelis diardi (I)

 

 

Νεφελώδης λεοπάρδαλη της Σούνδας

 

Neofelis nebulosa (I)

 

 

Νεφελώδης λεοπάρδαλη

 

Panthera leo (I) (Μόνο οι πληθυσμοί της Ινδίας· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

 

 

Ασιατικό λεοντάρι

 

Panthera onca (I)

 

 

Ιαγουάρος

 

Panthera pardus (I)

 

 

Λεοπάρδαλη

 

Panthera tigris (I)

 

 

Τίγρη

 

Panthera uncia (I)

 

 

Λεοπάρδαλη των χιόνων

 

Pardofelis marmorata (I)

 

 

Στικτή αγριόγατα

 

Prionailurus bengalensis bengalensis (I) (Μόνο οι πληθυσμοί του Μπανγκλαντές, της Ινδίας και της Ταϊλάνδης· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

 

 

Λεοπαρδογαλή της Βεγγάλης

 

Prionailurus bengalensis euptilurus (II)

 

 

Αγριόγατα του Ιριομότ

 

Prionailurus planiceps (I)

 

 

Πλατυκέφαλη αγριόγατα

 

Prionailurus rubiginosus (I) (Μόνο οι πληθυσμοί της Ινδίας· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

 

 

Σκωριόχρωμη αγριόγατα

 

Puma concolor (I) (Μόνο οι πληθυσμοί της Κόστα Ρίκα και του Παναμά· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

 

 

Πούμα της Κεντρικής Αμερικής

Herpestidae

 

 

 

Μαγκούστες

 

 

 

Herpestes edwardsi (III Ινδία/Πακιστάν)

Ινδική γκρίζα μαγκούστα

 

 

 

Herpestes fuscus (III Ινδία)

Ινδική καστανή μαγκούστα

 

 

 

Herpestes javanicus (III Πακιστάν)

Μικρή ασιατική μαγκούστα

 

 

 

Herpestes javanicus auropunctatus (III Ινδία)

Μικρή ινδική μαγκούστα

 

 

 

Herpestes smithii (III Ινδία)

Κοκκινωπή μαγκούστα

 

 

 

Herpestes urva (III Ινδία)

Καβουροφάγα μαγκούστα

 

 

 

Herpestes vitticollis (III Ινδία)

Ριγωτή μαγκούστα

Hyaenidae

 

 

 

Ύαινες

 

 

 

Hyaena hyaena (III Πακιστάν)

Ραβδωτή ύαινα

 

 

 

Proteles cristata (III Μποτσουάνα)

Προτελής

Mephitidae

 

 

 

Μεφίτες

 

 

Conepatus humboldtii (II)

 

Μεφίτης της Παταγονίας

Mustelidae

 

 

 

Ικτίδες

Lutrinae

 

 

 

Βίδρες

 

 

Lutrinae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Βίδρες

 

Aonyx capensis microdon (I) (Μόνο οι πληθυσμοί του Καμερούν και της Νιγηρίας· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

 

 

Αόνυχας του Καμερούν

 

Aonyx cinerea (I)

 

 

Ασιατικός αόνυχας

 

Enhydra lutris nereis (I)

 

 

Θαλάσσια βίδρα της Καλιφόρνιας

 

Lontra felina (I)

 

 

Παράκτια βίδρα

 

Lontra longicaudis (I)

 

 

Νεοτροπική βίδρα

 

Lontra provocax (I)

 

 

Βίδρα της νότιας Ν. Αμερικής

 

Lutra lutra (I)

 

 

Ευρωπαϊκή βίδρα

 

Lutra nippon (I)

 

 

Βίδρα της Ιαπωνίας

 

Lutrogale perspicillata (I)

 

 

Λειότριχη βίδρα

 

Pteronura brasiliensis (I)

 

 

Γιγαντιαία βίδρα

Mustelinae

 

 

 

Κουνάβια, νυφίτσες, ασβοί κ.λπ.

 

 

 

Eira barbara (III Ονδούρα)

Ταΐρα

 

 

 

Martes flavigula (III Ινδία)

Κιτρινόλαιμο κουνάβι

 

 

 

Martes foina intermedia (III Ινδία)

Πετροκούναβο της Ινδίας

 

 

 

Martes gwatkinsii (III Ινδία)

Κουνάβι του Νιλγκίρι

 

 

 

Mellivora capensis (III Μποτσουάνα)

Ρατέλ

 

Mustela nigripes (I)

 

 

Μαυροπόδαρο κουνάβι

Odobenidae

 

 

 

Θαλάσσιοι ίπποι

 

 

Odobenus rosmarus (III Καναδάς)

 

Θαλάσσιοι ίπποι

Otariidae

 

 

 

Ωταρίες

 

 

Arctocephalus spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Γουνοφόρες ωταρίες

 

Arctocephalus philippii (II)

 

 

Γουνοφόρος ωταρία του Χουάν Φερνάντεζ

 

Arctocephalus townsendi (I)

 

 

Γουνοφόρος ωταρία της Γουαδελούπης

Phocidae

 

 

 

Φώκιες

 

 

Mirounga leonina (II)

 

Θαλάσσιος ελέφας του Νότου

 

Monachus spp. (I)

 

 

Φώκιες μοναχοί

Procyonidae

 

 

 

Ρακούν, κοάτι κ.λπ.

 

 

 

Nasua narica (III Ονδούρα)

Λευκόρρινο κοάτι

 

 

 

Nasua nasua solitaria (III Ουρουγουάη)

Κοάτι της νότιας Βραζιλίας

 

 

 

Potos flavus (III Ονδούρα)

Κινκαγιού

Ursidae

 

 

 

Αρκούδες

 

 

Ursidae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Αρκούδες

 

Ailuropoda melanoleuca (I)

 

 

Μεγάλο πάντα

 

Helarctos malayanus (I)

 

 

Αρκούδα της Μαλαισίας

 

Melursus ursinus (I)

 

 

Νωθρή αρκούδα

 

Tremarctos ornatus (I)

 

 

Διοπτροφόρος αρκούδα

 

Ursus arctos (I/II)

(Μόνο οι πληθυσμοί του Μπουτάν, της Κίνας, του Μεξικού και της Μογγολίας και το υποείδος Ursus arctos isabellinus περιλαμβάνονται στο προσάρτημα I· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί και υποείδη περιλαμβάνονται στο προσάρτημα II)

 

 

Καφέ αρκούδα

 

Ursus thibetanus (I)

 

 

Μαύρη θιβετιανή αρκούδα

Viverridae

 

 

 

Γενέτες, μπιντουρόνγκ, σιβέτες, λινσάνγκ κ.λπ.

 

 

 

Arctictis binturong (III Ινδία)

Μπιντουρόνγκ

 

 

 

Civettictis civetta (III Μποτσουάνα)

Αφρικανική σιβέτα

 

 

Cynogale bennettii (II)

 

Σιβέτα του Bennett

 

 

Hemigalus derbyanus (II)

 

Ζωνωτή φοινικοσιβέτα

 

 

 

Paguma larvata (III Ινδία)

Μασκοφόρα φοινικοσιβέτα

 

 

 

Paradoxurus hermaphroditus (III Ινδία)

Ασιατική φοινικοσιβέτα

 

 

 

Paradoxurus jerdoni (III Ινδία)

Φοινικοσιβέτα του Jerdon

 

 

Prionodon linsang (II)

 

Ζωνωτό λινσάνγκ

 

Prionodon pardicolor (I)

 

 

Στικτό λινσάνγκ

 

 

 

Viverra civettina (III Ινδία)

Μεγαλόστικτη σιβέτα του Μάλαμπαρ

 

 

 

Viverra zibetha (III Ινδία)

Μεγάλη ινδική σιβέτα

 

 

 

Viverricula indica (III Ινδία)

Μικρή ινδική σιβέτα

CETACEA

 

 

 

Κητώδη (δελφίνια, φώκαινες, φάλαινες)

 

CETACEA spp. (I/II)  (4)

 

 

Κητώδη

CHIROPTERA

 

 

 

 

Phyllostomidae

 

 

 

Φυλλόστομοι

 

 

 

Platyrrhinus lineatus (III Ουρουγουάη)

Ραβδωτή πλατύρρινη νυχτερίδα

Pteropodidae

 

 

 

Πτερόποδες

 

 

Acerodon spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Ιπτάμενες αλεπούδες

 

Acerodon jubatus (I)

 

 

Χρυσοκέφαλη καρποφάγα νυχτερίδα

 

 

Pteropus spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α και του είδους Pteropus brunneus.)

 

Ιπτάμενες αλεπούδες

 

Pteropus insularis (I)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού του Τσουούκ

 

Pteropus livingstonii (II)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού των Κομόρο

 

Pteropus loochoensis (I)

 

 

Ιαπωνική ιπτάμενη αλεπού

 

Pteropus mariannus (I)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού των νήσων Μαριάνες

 

Pteropus molossinus (I)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού των Καρολίνων

 

Pteropus pelewensis (I)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού των Παλάου

 

Pteropus pilosus (I)

 

 

Μεγάλη ιπτάμενη αλεπού των Παλάου

 

Pteropus rodricensis (II)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού του Ροντρίγκεζ

 

Pteropus samoensis (I)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού της Σαμόα

 

Pteropus tonganus (I)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού του Ειρηνικού

 

Pteropus ualanus (I)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού του Κόσραε

 

Pteropus voeltzkowi (II)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού του Πέμπα

 

Pteropus yapensis (I)

 

 

Ιπτάμενη αλεπού του Γιαπ

CINGULATA

 

 

 

 

Dasypodidae

 

 

 

Αρμαδίλοι

 

 

 

Cabassous tatouay (III Ουρουγουάη)

Μεγάλος γυμνόουρος αρμαδίλος

 

 

Chaetophractus nationi (II) (Έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση. Όλα τα δείγματα θεωρούνται δείγματα ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α και η διάθεσή τους στο εμπόριο διέπεται από τις σχετικές διατάξεις.)

 

Τριχωτός αρμαδίλος των Άνδεων

 

Priodontes maximus (I)

 

 

Γιγαντιαίος αρμαδίλος

DASYUROMORPHIA

 

 

 

 

Dasyuridae

 

 

 

Μαρσιποφόροι ποντικοί, δασυουρίδες κ.λπ.

 

Sminthopsis longicaudata (I)

 

 

Μακρόουρος μαρσιποφόρος ποντικός

 

Sminthopsis psammophila (I)

 

 

Μαρσιποφόρος ποντικός της ερήμου

DIPROTODONTIA

 

 

 

 

Macropodidae

 

 

 

Κανγκουρό, ουαλάμπι

 

 

Dendrolagus inustus (II)

 

Τεφρόχρωμο δενδρόβιο καγκουρό

 

 

Dendrolagus ursinus (II)

 

Δενδρόβιο καγκουρό του Φογκελκόπ

 

Lagorchestes hirsutus (I)

 

 

Κοκκινωπός καγκουρολαγός

 

Lagostrophus fasciatus (I)

 

 

Ζωνωτός καγκουρολαγός

 

Onychogalea fraenata (I)

 

 

Χαλινοφόρο ουάλαμπι

Phalangeridae

 

 

 

Κουσκούς

 

 

Phalanger intercastellanus (II)

 

Ανατολικό κοινό κουσκούς

 

 

Phalanger mimicus (II)

 

Νότιο κοινό κουσκούς

 

 

Phalanger orientalis (II)

 

Βόρειο κοινό κουσκούς

 

 

Spilocuscus kraemeri (II)

 

Κουσκούς των νησιών του Ναυαρχείου

 

 

Spilocuscus maculatus (II)

 

Κοινό στικτό κουσκούς

 

 

Spilocuscus papuensis (II)

 

Κουσκούς του Γουαιγκέου

Potoroidae

 

 

 

Ποντικοκαγκουρό

 

Bettongia spp. (I)

 

 

Μπετόνγκ

Vombatidae

 

 

 

Γουόμπατ

 

Lasiorhinus krefftii (I)

 

 

Βόρειο γουόμπατ με τριχωτή μύτη

LAGOMORPHA

 

 

 

 

Leporidae

 

 

 

Λαγοί, κουνέλια

 

Caprolagus hispidus (I)

 

 

Τριχωτός λαγός

 

Romerolagus diazi (I)

 

 

Λαγός των ηφαιστείων

MONOTREMATA

 

 

 

 

Tachyglossidae

 

 

 

Αγκαθωτές έχιδνες

 

 

Zaglossus spp. (II)

 

Έχιδνες με μακρύ ράμφος

PERAMELEMORPHIA

 

 

 

 

Peramelidae

 

 

 

 

 

Perameles bougainville (I)

 

 

Δυτικό ραβδωτό μπάντικουτ

Thylacomyidae

 

 

 

 

 

Macrotis lagotis (I)

 

 

Μεγάλο μπίλμπι

PERISSΟDΑCTYLA

 

 

 

 

Equidae

 

 

 

Ιπποειδή

 

Equus africanus (I) (Εκτός της οικόσιτης μορφής που είναι γνωστή ως Equus asinus, η οποία δεν υπόκειται στον παρόντα κανονισμό)

 

 

Αφρικανικός γάιδαρος

 

Equus grevyi (I)

 

 

Ζέβρα του Grévy

 

Equus hemionus (I/II) (Το είδος περιλαμβάνεται στο προσάρτημα II, αλλά τα υποείδη Equus hemionus hemionus και Equus hemionus khur περιλαμβάνονται στο προσάρτημα I)

 

 

Ασιατικός άγριος γάιδαρος

 

Equus kiang (II)

 

 

Κιάνγκ

 

Equus przewalskii (I)

 

 

Άλογο του Przewalski

 

 

Equus zebra hartmannae (II)

 

Ορεσίβιος ζέβρα του Hartmann

 

 

Equus zebra zebra (II)

 

Ορεσίβιος ζέβρα του Ακρωτηρίου

Rhinocerotidae

 

 

 

Ρινόκεροι

 

Rhinocerotidae spp. (I) (Εκτός των υποειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

 

 

Ρινόκεροι

 

 

Ceratotherium simum simum (II) (Μόνο οι πληθυσμοί του Εσουατίνι και της Νότιας Αφρικής· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α. Με αποκλειστικό σκοπό να επιτραπεί το διεθνές εμπόριο ζώντων ζώων σε κατάλληλους και αποδεκτούς τόπους προορισμού, καθώς και το εμπόριο κυνηγετικών τροπαίων. Όλα τα άλλα δείγματα θεωρούνται δείγματα ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α και η διάθεση αυτών στο εμπόριο ελέγχεται αναλόγως.)

 

Νότιος λευκός ρινόκερος

Tapiridae

 

 

 

Τάπιροι

 

Tapiridae spp. (I) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

 

 

Τάπιροι

 

 

Tapirus terrestris (II)

 

Τάπιρος της Νότιας Αμερικής

PHOLIDOTA

 

 

 

 

Manidae

 

 

 

Παγκολίνοι

 

 

Manis spp. (II)

(Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Παγκολίνοι

 

Manis crassicaudata (I)

 

 

Ινδικός παγκολίνος

 

Manis culionensis (I)

 

 

Παγκολίνος των Φιλιππινών

 

Manis gigantea (I)

 

 

Γιγάντιος παγκολίνος

 

Manis javanica (I)

 

 

Μαλαϊκός παγκολίνος

 

Manis pentadactyla (I)

 

 

Κινεζικός παγκολίνος

 

Manis temminckii (I)

 

 

Παγκολίνος του Ακρωτηρίου

 

Manis tetradactyla (I)

 

 

Παγκολίνος ο τετραδάκτυλος

 

Manis tricuspis (I)

 

 

Δενδρόβιος παγκολίνος

PILOSA

 

 

 

 

Bradypodidae

 

 

 

Τριδάκτυλοι βραδύποδες

 

 

Bradypus pygmaeus (II)

 

Πυγμαίος τριδάκτυλος βραδύποδας

 

 

Bradypus variegatus (II)

 

Καστανόλαιμος βραδύποδας

Myrmecophagidae

 

 

 

Μυρμηγκοφάγοι

 

 

Myrmecophaga tridactyla (II)

 

Γιγαντιαίος μυρμηγκοφάγος

 

 

 

Tamandua mexicana (III Γουατεμάλα)

Βόρειο ταμαντούα

PRIMATES

 

 

 

Πρωτεύοντα

 

 

PRIMATES spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Πρωτεύοντα

Atelidae

 

 

 

Μυκητές, αραχνοπίθηκοι

 

Alouatta coibensis (I)

 

 

Μυκητής της νήσου Coiba

 

Alouatta palliata (I)

 

 

Μανδυοφόρος μυκητής

 

Alouatta pigra (I)

 

 

Μαύρος μυκητής της Γουατεμάλας

 

Ateles geoffroyi frontatus (I)

 

 

Μελανόφρυδος αραχνοπίθηκος

 

Ateles geoffroyi ornatus (I)

 

 

Κόκκινος αραχνοπίθηκος

 

Brachyteles arachnoides (I)

 

 

Νότιο μουρίκι

 

Brachyteles hypoxanthus (I)

 

 

Βόρειο μουρίκι

 

Oreonax flavicauda (I)

 

 

Δασύτριχος πίθηκος με κίτρινη ουρά

Cebidae

 

 

 

Μαρμοσέτες, ταμαρίνοι, πίθηκοι του Νέου Κόσμου

 

Callimico goeldii (I)

 

 

Μαρμοσέτα του Goeldi

 

Callithrix aurita (I)

 

 

Λευκόωτη μαρμοσέτα

 

Callithrix flaviceps (I)

 

 

Κιτρινοκέφαλη μαρμοσέτα

 

Leontopithecus spp. (I)

 

 

Λεοντοπίθηκοι

 

Saguinus bicolor (I)

 

 

Δίχρωμος ταμαρίνος

 

Saguinus geoffroyi (I)

 

 

Ταμαρίνος του Geoffroy

 

Saguinus leucopus (I)

 

 

Λευκοπόδαρος ταμαρίνος

 

Saguinus martinsi (I)

 

 

Ταμαρίνος του Martins

 

Saguinus oedipus (I)

 

 

Λευκοκέφαλος ταμαρίνος

 

Saimiri oerstedii (I)

 

 

Κεντροαμερικανικός σκιουροπίθηκος

Cercopithecidae

 

 

 

Κερκοπίθηκοι, πίθηκοι του Παλαιού Κόσμου

 

Cercocebus galeritus (I)

 

 

Κερκοπίθηκος του ποταμού Τάνα

 

Cercopithecus diana (I)

 

 

Κερκοπίθηκος διάνα

 

Cercopithecus roloway (I)

 

 

Πίθηκος του Roloway

 

Cercopithecus solatus (II)

 

 

Κερκοπίθηκος με την πορτοκαλιά ουρά

 

Colobus satanas (II)

 

 

Μαύρος κολοβός

 

Macaca silenus (I)

 

 

Γενειοφόρος μακάκος

 

Macaca sylvanus (I)

 

 

Μακάκος ο σιλουανός

 

Mandrillus leucophaeus (I)

 

 

Δρίλος

 

Mandrillus sphinx (I)

 

 

Μανδρίλος

 

Nasalis larvatus (I)

 

 

Ρυγχοπίθηκος

 

Piliocolobus foai (II)

 

 

Κεντροαφρικανικός κόκκινος κολοβός

 

Piliocolobus gordonorum (II)

 

 

Κόκκινος κολοβός του Ουζούνγκβα

 

Piliocolobus kirkii (I)

 

 

Κόκκινος κολοβός της Ζανζιβάρης

 

Piliocolobus pennantii (II)

 

 

Κόκκινος κολοβός του Pennant

 

Piliocolobus preussi (II)

 

 

Κόκκινος κολοβός του Preuss

 

Piliocolobus rufomitratus (I)

 

 

Κόκκινος κολοβός του ποταμού Τάνα

 

Piliocolobus tephrosceles (II)

 

 

Κόκκινος κολοβός της Ουγκάντας

 

Piliocolobus tholloni (II)

 

 

Κόκκινος κολοβός του Thollon

 

Presbytis potenziani (I)

 

 

Λανγκούρ του Μενταγουάι

 

Pygathrix spp. (I)

 

 

Λανγκούρ του Douc

 

Rhinopithecus spp. (I)

 

 

Ρινοπίθηκοι

 

Semnopithecus ajax (I)

 

 

Γκρίζος λανγκούρ του Κασμίρ

 

Semnopithecus dussumieri (I)

 

 

Γκρίζος λανγκούρ των νότιων πεδιάδων

 

Semnopithecus entellus (I)

 

 

Γκρίζος λανγκούρ των βόρειων πεδιάδων

 

Semnopithecus hector (I)

 

 

Γκρίζος λανγκούρ του Ταράι

 

Semnopithecus hypoleucos (I)

 

 

Μαυροπόδαρος γκρίζος λανγκούρ του Νεπάλ

 

Semnopithecus priam (I)

 

 

Νότιος γκρίζος λανγκούρ

 

Semnopithecus schistaceus (I)

 

 

Γκρίζος λανγκούρ του Νεπάλ

 

Simias concolor (I)

 

 

Σιμακόμπου

 

Trachypithecus delacouri (II)

 

 

Λανγκούρ του Delacour

 

Trachypithecus francoisi (II)

 

 

Λανγκούρ του Francois

 

Trachypithecus geei (I)

 

 

Χρυσόχρωμος λανγκούρ

 

Trachypithecus hatinhensis (II)

 

 

Λανγκούρ του Χατίνχ

 

Trachypithecus johnii (II)

 

 

Λανγκούρ του Νιλγκίρι

 

Trachypithecus laotum (II)

 

 

Λανγκούρ του Λάος

 

Trachypithecus pileatus (I)

 

 

Σκουφωτός λανγκούρ

 

Trachypithecus poliocephalus (II)

 

 

Λευκοκέφαλος λανγκούρ

 

Trachypithecus shortridgei (I)

 

 

Λανγκούρ του Shortridge

Cheirogaleidae

 

 

 

Νανολεμούριοι, ποντικολεμούριοι

 

Cheirogaleidae spp. (I)

 

 

Νανολεμούριοι και ποντικολεμούριοι

Daubentoniidae

 

 

 

Άι-άι

 

Daubentonia madagascariensis (I)

 

 

Άι-άι

Hominidae

 

 

 

Χιμπατζήδες, γορίλλες, οραγκουτάγκοι

 

Gorilla beringei (I)

 

 

Ανατολικός γορίλλας

 

Gorilla gorilla (I)

 

 

Δυτικός γορίλλας

 

Pan spp. (I)

 

 

Χιμπατζίδες και μπονόμπο

 

Pongo abelii (I)

 

 

Οραγκουτάγκος της Σουμάτρας

 

Pongo pygmaeus (I)

 

 

Πυγμαίος οραγκουτάγκος

Hylobatidae

 

 

 

Γίββωνες

 

Hylobatidae spp. (I)

 

 

Γίββωνες

Indriidae

 

 

 

Ίντρι, σιφάκα και δασύτριχοι λεμούριοι

 

Indriidae spp. (I)

 

 

Ίντρι, σιφάκα και δασύτριχοι λεμούριοι

Lemuridae

 

 

 

Μεγάλοι λεμούριοι

 

Lemuridae spp. (I)

 

 

Μεγάλοι λεμούριοι

Lepilemuridae

 

 

 

Λεπιλεμούριοι

 

Lepilemuridae spp. (I)

 

 

Λεπιλεμούριοι

Lorisidae

 

 

 

Λόριδες

 

Nycticebus spp. (I)

 

 

Αργοί λόριδες

Pitheciidae

 

 

 

Ουακάρι, τίτι, σάκι

 

Cacajao spp. (I)

 

 

Ουακάρι

 

Callicebus barbarabrownae (II)

 

 

Τίτι της Barbara Brown

 

Callicebus melanochir (II)

 

 

Παράκτιο μελανόχειρο τίτι

 

Callicebus nigrifrons (II)

 

 

Μελανόστηθο τίτι

 

Callicebus personatus (II)

 

 

Τίτι του Ατλαντικού

 

Chiropotes albinasus (I)

 

 

Λευκόρρινο σάκι

Tarsiidae

 

 

 

Τάρσιοι

 

Tarsius spp. (II)

 

 

Τάρσιοι

PROBOSCIDEA

 

 

 

 

Προβοσκιδωτά

 

 

 

Ελέφαντες

 

Elephas maximus (I)

 

 

Ασιατικός ελέφας

 

Loxodonta africana (I) (Εκτός των πληθυσμών της Μποτσουάνας, της Ναμίμπιας, της Νότιας Αφρικής και της Ζιμπάμπουε, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

Loxodonta africana (II)

(Μόνο οι πληθυσμοί της Μποτσουάνας, της Ναμίμπιας, της Νότιας Αφρικής και της Ζιμπάμπουε  (5) · όλοι οι άλλοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Αφρικανικός ελέφας

RΟDΕΝΤΙΑ

 

 

 

 

Chinchillidae

 

 

 

Τσιντσιλά, βισκάτσα

 

Chinchilla spp. (I) (Δείγματα της οικόσιτης μορφής δεν υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού)

 

 

Τσιντσιλά, βισκάτσα

Cuniculidae

 

 

 

Πάκα

 

 

 

Cuniculus paca (III Ονδούρα)

Πάκα των πεδινών

Dasyproctidae

 

 

 

Αγκούτι

 

 

 

Dasyprocta punctata (III Ονδούρα)

Κεντροαμερικανικό αγκούτι

Erethizontidae

 

 

 

Ακανθόχοιροι του Νέου Κόσμου

 

 

 

Sphiggurus mexicanus (III Ονδούρα)

Τριχωτός νάνος ακανθόχοιρος του Μεξικού

 

 

 

Sphiggurus spinosus (III Ουρουγουάη)

Τριχωτός νάνος ακανθόχοιρος της Παραγουάης

Hystricidae

 

 

 

Ακανθόχοιροι του Παλαιού Κόσμου

 

Hystrix cristata

 

 

Ευρασιατικός ακανθόχοιρος

Muridae

 

 

 

Ποντικοί, αρουραίοι

 

 

Leporillus conditor (II)

 

Κτίστης ποντικός

 

 

Pseudomys fieldi (II)

 

Ποντικός του κόλπου των Καρχαριών

 

 

Xeromys myoides (II)

 

Ψεύτικος νεροπόντικας

 

 

Zyzomys pedunculatus (II)

 

Βραχοποντικός της Κεντρικής Αυστραλίας

Sciuridae

 

 

 

Σκίουροι, ταμίες, μαρμότες, κυνόμυες

 

Cynomys mexicanus (I)

 

 

Κυνόμυς του Μεξικού

 

 

 

Marmota caudata (III Ινδία)

Μακρύουρη μαρμότα

 

 

 

Marmota himalayana (III Ινδία)

Μαρμότα των Ιμαλαΐων

 

 

Ratufa spp. (II)

 

Γιγαντιαίοι σκίουροι

SCANDENTIA

 

 

 

 

 

 

SCANDENTIA spp. (II)

 

Δενδρομυγαλές

SIRENIA

 

 

 

 

Dugongidae

 

 

 

Ντουγκόνγκ, θαλάσσιες αγελάδες

 

Dugong dugon (I)

 

 

Ντουγκόνγκ, θαλάσσιες αγελάδες

Trichechidae

 

 

 

Μανάτοι

 

Trichechus inunguis (I)

 

 

 

 

Trichechus manatus (I)

 

 

 

 

Trichechus senegalensis (I)

 

 

 

AVES

 

 

 

Πτηνά

ANSERIFORMES

 

 

 

 

Anatidae

 

 

 

Πάπιες, χήνες, κύκνοι κ.λπ.

 

Anas aucklandica (I)

 

 

Πάπια των νησιών Όκλαντ

 

 

Anas bernieri (II)

 

Πάπια της Μαδαγασκάρης

 

Anas chlorotis (I)

 

 

Καφέ πάπια

 

 

Anas formosa (II)

 

Πάπια της Βαϊκάλης

 

Anas laysanensis (I)

 

 

Πάπια του Λεϋζάν

 

Anas nesiotis (I)

 

 

Πάπια του νησιού Κάμπελ

 

Anas querquedula

 

 

Ευρωπαϊκή σαρσέλα

 

Asarcornis scutulata (I)

 

 

Λευκόπτερη πάπια

 

Aythya innotata

 

 

Γκισάρι της Μαδαγασκάρης

 

Aythya nyroca

 

 

Βαλτόπαπια

 

Branta canadensis leucopareia (I)

 

 

Καναδέζικη χήνα των Αλεούτιων νήσων

 

Branta ruficollis (II)

 

 

Κοκκινόχηνα

 

Branta sandvicensis (I)

 

 

Χήνα της Χαβάης

 

 

Coscoroba coscoroba (II)

 

Κύκνος κοσκορόμπα

 

 

Cygnus melancoryphus (II)

 

Μελανόλαιμος κύκνος

 

 

Dendrocygna arborea (II)

 

Σφυριχτάρι των Δυτικών Ινδιών

 

 

 

Dendrocygna autumnalis (III Ονδούρα)

Μελανόστηθο σφυριχτάρι

 

 

 

Dendrocygna bicolor (III Ονδούρα)

Πυρόξανθο σφυριχτάρι

 

Mergus octosetaceus

 

 

Πρίστης της Βραζιλίας

 

Oxyura leucocephala (II)

 

 

Ευρωπαϊκό κεφαλούδι

 

Rhodonessa caryophyllacea (I)

 

 

Ροδοκέφαλη πάπια

 

 

Sarkidiornis melanotos (II)

 

Λειριοφόρος πάπια

 

Tadorna cristata

 

 

Λοφιοφόρος βαρβάρα

ΑΡΟDΙFORMES

 

 

 

 

Trochilidae

 

 

 

Κολιμπρί

 

 

Trochilidae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Κολιμπρί

 

Glaucis dohrnii (I)

 

 

Τοξόραμφος ερημίτης

CHARADRIIFORMES

 

 

 

 

Burhinidae

 

 

 

Πετροτουρλίδες

 

 

 

Burhinus bistriatus (III Γουατεμάλα)

Δίγραμμη πετροτουρλίδα

Laridae

 

 

 

Γλάροι, γλαρόνια

 

Larus relictus (I)

 

 

Γλάρος της Μογγολίας

Scolopacidae

 

 

 

Σκαλίδρες, μπεκάτσες, λιμόζες, λεπτομύτες, τρύγγες, φαλάροπες

 

Numenius borealis (I)

 

 

Τουρλίδα των Εσκιμώων

 

Numenius tenuirostris (I)

 

 

Λεπτομύτα

 

Tringa guttifer (I)

 

 

Τρύγγας του Nordmann

CICONIIFORMES

 

 

 

 

Ardeidae

 

 

 

Ερωδιοί, τσικνιάδες

 

Ardea alba

 

 

Αργυροτσικνιάς

 

Bubulcus ibis

 

 

Γελαδάρης

 

Egretta garzetta

 

 

Λευκοτσικνιάς

Balaenicipitidae

 

 

 

Φαλαινοκέφαλοι

 

 

Balaeniceps rex (II)

 

Φαλαινοκέφαλος

Ciconiidae

 

 

 

Πελαργοί

 

Ciconia boyciana (I)

 

 

Ανατολικός πελαργός

 

Ciconia nigra (II)

 

 

Μαυροπελαργός

 

Ciconia stormi

 

 

Πελαργός του Storm

 

Jabiru mycteria (I)

 

 

Τζαμπιρού

 

Leptoptilos dubius

 

 

Μεγάλος πελαργός-υπασπιστής

 

Mycteria cinerea (I)

 

 

Γαλακτώδης πελαργός

Phoenicopteridaee

 

 

 

Φοινικόπτερα

 

 

Phoenicopteridae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Φοινικόπτερα

 

Phoenicopterus ruber (II)

 

 

Αμερικανικό φοινικόπτερο

Threskiornithidae

 

 

 

Ίβιδες, χουλιαρομύτες

 

 

Eudocimus ruber (II)

 

Πορφυρή ίβιδα

 

Geronticus calvus (II)

 

 

Φαλακρή ίβιδα

 

Geronticus eremita (I)

 

 

Βόρεια φαλακρή ίβιδα

 

Nipponia nippon (I)

 

 

Ιαπωνική ίβιδα

 

Platalea leucorodia (II)

 

 

Ευρασιατική χουλιαρομύτα

 

Pseudibis gigantea

 

 

Γιγαντιαία ίβιδα

COLUMBIFORMES

 

 

 

 

Columbidae

 

 

 

Περιστέρια, τρυγόνια

 

Caloenas nicobarica (I)

 

 

Περιστέρι των νησιών Νικομπάρ

 

Claravis godefrida

 

 

Περιστέρι του Geoffroy

 

Columba livia

 

 

Αγριοπερίστερο

 

Ducula mindorensis (I)

 

 

Περιστέρι του Μιντόρο

 

 

Gallicolumba luzonica (II)

 

Περιστέρι της Λουζόν

 

 

Goura spp. (II)

 

Λοφιοφόρα περιστέρια

 

Leptotila wellsi

 

 

Περιστέρι της Γρενάδας

 

 

 

Nesoenas mayeri (III Μαυρίκιος)

Ροζ περιστέρι

 

Streptopelia turtur

 

 

Ευρωπαϊκό τρυγόνι

CORACIIFORMES

 

 

 

 

Bucerotidae

 

 

 

Κερατόραμφοι

 

 

Aceros spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Κερατόραμφοι

 

Aceros nipalensis (I)

 

 

Ερυθρόλαιμος κερατόραμφος

 

 

Anorrhinus spp. (II)

 

Κερατόραμφοι

 

 

Anthracoceros spp. (II)

 

Κερατόραμφοι

 

 

Berenicornis spp. (II)

 

Κερατόραμφοι

 

 

Buceros spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Κερατόραμφοι

 

Buceros bicornis (I)

 

 

Μεγάλος κερατόραμφος

 

 

Penelopides spp. (II)

 

Κερατόραμφοι

 

Rhinoplax vigil (I)

 

 

Κρανοφόρος κερατόραμφος

 

 

Rhyticeros spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Κερατόραμφοι

 

Rhyticeros subruficollis (I)

 

 

Καθαρόλαιμος κερατόραμφος

CUCULIFORMES

 

 

 

 

Musophagidae

 

 

 

Τουράκο

 

 

Tauraco spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Τουράκο

 

Tauraco bannermani (II)

 

 

Τουράκο του Bannerman

FALCONIFORMES

 

 

 

Ιερακόμορφα

 

 

FALCONIFORMES spp. (II)

(Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A· εκτός ενός είδους της οικογένειας Cathartidae που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Γ· τα άλλα είδη της εν λόγω οικογένειας δεν περιλαμβάνονται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού· και εκτός του είδους Caracara lutosa, το οποίο δεν υπόκειται στον παρόντα κανονισμό)

 

Ιερακόμορφα

Accipitridae

 

 

 

Αετοί, σαΐνια, γύπες, γερακίνες, κίρκοι

 

Accipiter brevipes (II)

 

 

Κοινό σαΐνι

 

Accipiter gentilis (II)

 

 

Διπλοσάινο

 

Accipiter nisus (II)

 

 

Κοινό ξεφτέρι

 

Aegypius monachus (II)

 

 

Μαυρόγυπας

 

Aquila adalberti (I)

 

 

Ισπανικός βασιλαετός

 

Aquila chrysaetos (II)

 

 

Χρυσαετός

 

Aquila clanga (II)

 

 

Στικταετός

 

Aquila heliaca (I)

 

 

Ανατολικός βασιλαετός

 

Aquila pomarina (II)

 

 

Κραυγαετός

 

Buteo buteo (II)

 

 

Κοινή γερακίνα

 

Buteo lagopus (II)

 

 

Χιονογερακίνα

 

Buteo rufinus (II)

 

 

Αετογερακίνα

 

Chondrohierax uncinatus wilsonii (I)

 

 

Τσίφτης της Κούβας

 

Circaetus gallicus (II)

 

 

Φιδαετός

 

Circus aeruginosus (II)

 

 

Καλαμόκιρκος

 

Circus cyaneus (II)

 

 

Βαλτόκιρκος

 

Circus macrourus (II)

 

 

Στεπόκιρκος

 

Circus pygargus (II)

 

 

Λιβαδόκιρκος

 

Elanus caeruleus (II)

 

 

Έλανος

 

Eutriorchis astur (II)

 

 

Φιδαετός της Μαδαγασκάρης

 

Gypaetus barbatus (II)

 

 

Γυπαετός

 

Gyps fulvus (II)

 

 

Όρνιο

 

Haliaeetus spp. (I/II) (το είδος Haliaeetus albicilla περιλαμβάνεται στο προσάρτημα I· τα άλλα είδη υπάγονται στο προσάρτημα II)

 

 

Θαλασσαετοί

 

Harpia harpyja (I)

 

 

Άρπυια

 

Hieraaetus fasciatus (II)

 

 

Σπιζαετός

 

Hieraaetus pennatus (II)

 

 

Γερακαετός

 

Leucopternis occidentalis (II)

 

 

Φαιόραχο γεράκι

 

Milvus migrans (II) (Εκτός του Milvus migrans lineatus που περιλαμβάνεται στο παράρτημα B)

 

 

Τσίφτης

 

Milvus milvus (II)

 

 

Ψαλιδιάρης

 

Neophron percnopterus (II)

 

 

Ασπροπάρης

 

Pernis apivorus (II)

 

 

Ευρωπαϊκός σφηκιάρης

 

Pithecophaga jefferyi (I)

 

 

Πιθηκοφάγος αετός

Cathartidae

 

 

 

Κόνδορες

 

Gymnogyps californianus (I)

 

 

Κόνδορας της Καλιφόρνιας

 

 

 

Sarcoramphus papa (III Ονδούρα)

Βασιλικός γύπας

 

Vultur gryphus (I)

 

 

Κόνδορας των Άνδεων

Falconidae

 

 

 

Γεράκια

 

Falco araeus (I)

 

 

Κιρκινέζι των Σεϋχελλών

 

Falco biarmicus (II)

 

 

Χρυσογέρακο

 

Falco cherrug (II)

 

 

Στεπογέρακο

 

Falco columbarius (II)

 

 

Νανογέρακο

 

Falco eleonorae (II)

 

 

Μαυροπετρίτης

 

Falco jugger (I)

 

 

Γεράκι λαγγάρ

 

Falco naumanni (II)

 

 

Κιρκινέζι

 

Falco newtoni (I) (Μόνο ο πληθυσμός των Σεϋχελλών)

 

 

Κιρκινέζι του Newton

 

Falco pelegrinoides (I)

 

 

Ερημοπετρίτης

 

Falco peregrinus (I)

 

 

Πετρίτης

 

Falco punctatus (I)

 

 

Κιρκινέζι του Μαυρικίου

 

Falco rusticolus (I)

 

 

Ασπρογέρακο

 

Falco subbuteo (II)

 

 

Δενδρογέρακο

 

Falco tinnunculus (II)

 

 

Βραχοκιρκίνεζο

 

Falco vespertinus (II)

 

 

Ευρωπαϊκό μαυροκιρκίνεζο

Pandionidae

 

 

 

Ψαραετοί

 

Pandion haliaetus (II)

 

 

Ψαραετός

GALLIFORMES

 

 

 

 

Cracidae

 

 

 

 

 

Crax alberti (III Κολομβία)

 

 

Κιουρασό του Αλβέρτου

 

Crax blumenbachii (I)

 

 

Ερυθρόραμφο κιουρασό

 

 

 

Crax daubentoni (III Κολομβία)

Κιουρασό του Daubenton

 

 

Crax fasciolata

 

Γυμνοπρόσωπο κιουρασό

 

 

 

Crax globulosa (III Κολομβία)

Κιουρασό με λειρί

 

 

 

Crax rubra (III Κολομβία/Κόστα Ρίκα/Γουατεμάλα/Ονδούρα)

Μεγάλο κιουρασό

 

Mitu mitu (I)

 

 

Κιουρασό του Αλαγκόας

 

Oreophasis derbianus (I)

 

 

Κερασφόρο γκουάν

 

 

 

Ortalis vetula (III Γουατεμάλα/Ονδούρα)

Πεδινό τσατσαλάκα

 

 

 

Pauxi pauxi (III Κολομβία)

Κρανοφόρο κιουρασό

 

Penelope albipennis (I)

 

 

Λευκόπτερο γκουάν

 

 

 

Penelope purpurascens (III Ονδούρα)

Λοφιοφόρο γκουάν

 

 

 

Penelopina nigra (III Γουατεμάλα)

Ορεινό γκουάν

 

Pipile jacutinga (I)

 

 

Μελανόστηθο γκουάν

 

Pipile pipile (I)

 

 

Γκουάν του Τρινιντάντ

Megapodiidae

 

 

 

Μεγάποδες

 

Macrocephalon maleo (I)

 

 

Μαλέο

Phasianidae

 

 

 

Φασιανοί, πέρδικες, όρνιθες, ορτύκια, φραγκολίνοι, παγώνια κ.λπ.

 

 

Argusianus argus (II)

 

Μεγάλος άργος

 

Catreus wallichii (I)

 

 

Φασιανός του Wallich

 

Colinus virginianus ridgwayi (I)

 

 

Μασκοφόρο ορτύκι της Βιρτζίνια

 

Crossoptilon crossoptilon (I)

 

 

Λευκόωτος φασιανός

 

Crossoptilon mantchuricum (I)

 

 

Γεώχρωμος φασιανός

 

 

Gallus sonneratii (II)

 

Γκρίζα όρνιθα

 

 

Ithaginis cruentus (II)

 

Αιμοφασιανός

 

Lophophorus impejanus (I)

 

 

Μονάλ των Ιμαλαΐων

 

Lophophorus lhuysii (I)

 

 

Κινεζικό μονάλ

 

Lophophorus sclateri (I)

 

 

Μονάλ του Sclater

 

Lophura edwardsi (I)

 

 

Φασιανός του Edwards

 

 

 

Lophura leucomelanos (III Πακιστάν)

Λευκομέλανος φασιανός

 

Lophura swinhoii (I)

 

 

Φασιανός του Swinhoe

 

 

 

Meleagris ocellata (III Γουατεμάλα)

Κηλιδωτή γαλοπούλα

 

Odontophorus strophium

 

 

Ορτύκι του Σανταντέρ

 

Ophrysia superciliosa

 

 

Ορτύκι των Ιμαλαΐων

 

 

 

Pavo cristatus (III Πακιστάν)

Ινδικό παγώνι

 

 

Pavo muticus (II)

 

Πράσινο παγώνι

 

 

Polyplectron bicalcaratum (II)

 

Τεφρόχρωμος ταωφασιανός

 

 

Polyplectron germaini (II)

 

Ταωφασιανός του Germain

 

 

Polyplectron malacense (II)

 

Ταωφασιανός της Μαλαισίας

 

Polyplectron napoleonis (I)

 

 

Ταωφασιανός του Παλαουάν

 

 

Polyplectron schleiermacheri (II)

 

Ταωφασιανός του Βόρνεο

 

 

 

Pucrasia macrolopha (III Πακιστάν)

Μακρόλοφος φασιανός

 

Rheinardia ocellata (I)

 

 

Λοφιοφόρος άργος

 

Syrmaticus ellioti (I)

 

 

Φασιανός του Elliot

 

Syrmaticus humiae (I)

 

 

Φασιανός του Hume

 

Syrmaticus mikado (I)

 

 

Φασιανός Μικάδο

 

 

Syrmaticus reevesii (II)

 

Φασιανός του Reeves

 

Tetraogallus caspius (I)

 

 

Χιονόκοτα της Κασπίας

 

Tetraogallus tibetanus (I)

 

 

Χιονόκοτα του Θιβέτ

 

Tragopan blythii (I)

 

 

Τραγοπάνας του Blyth

 

Tragopan caboti (I)

 

 

Τραγοπάνας του Cabot

 

Tragopan melanocephalus (I)

 

 

Δυτικός τραγοπάνας

 

 

 

Tragopan satyra (III Νεπάλ)

Σάτυρος τραγοπάνας

 

 

Tympanuchus cupido attwateri (II)

 

Μεγάλη λιβαδόκοτα του Attwater

GRUIFORMES

 

 

 

 

Gruidae

 

 

 

Γερανοί

 

 

Gruidae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Γερανοί

 

Balearica pavonina (I)

 

 

Μαύρος εστεμμένος γερανός

 

Grus americana (I)

 

 

Λευκός αμερικανικός γερανός

 

Grus canadensis (I/II) (Το είδος περιλαμβάνεται στο προσάρτημα II αλλά τα υποείδη Grus canadensis nesiotes και Grus canadensis pulla περιλαμβάνονται στο προσάρτημα I)

 

 

Καναδικός γερανός

 

Grus grus (II)

 

 

Ευρωπαϊκός γερανός

 

Grus japonensis (I)

 

 

Γερανός της Μαντζουρίας

 

Grus leucogeranus (I)

 

 

Λευκός ασιατικός γερανός

 

Grus monacha (I)

 

 

Γερανός μοναχός

 

Grus nigricollis (I)

 

 

Μελανοτράχηλος γερανός

 

Grus vipio (I)

 

 

Λευκοτράχηλος γερανός

Otididae

 

 

 

Ωτίδες

 

 

Otididae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Ωτίδες

 

Ardeotis nigriceps (I)

 

 

Ωτίδα της Ινδίας

 

Chlamydotis macqueenii (I)

 

 

Χλαμυδωτίδα του Macqueen

 

Chlamydotis undulata (I)

 

 

Χλαμυδωτίδα

 

Houbaropsis bengalensis (I)

 

 

Ωτίδα της Βεγγάλης

 

Otis tarda (II)

 

 

Μεγάλη ωτίδα

 

Sypheotides indicus (II)

 

 

Μικρός φλορικάνος

 

Tetrax tetrax (II)

 

 

Χαμωτίδα

Rallidae

 

 

 

Πουλάδες, νερόκοτες, φαλαρίδες

 

Gallirallus sylvestris (I)

 

 

Υλαίος ράλλος του λόρδου Howe

Rhynochetidae

 

 

 

Καγκού

 

Rhynochetos jubatus (I)

 

 

Καγκού

PASSERIFORMES

 

 

 

 

Alaudidae

 

 

 

Κορυδαλλοί

 

 

 

Alauda arvensis (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Σιταρήθρα

 

 

 

Galerida cristata (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Κατσουλιέρης

 

 

 

Lullula arborea (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Δεντροσταρήθρα

 

 

 

Melanocorypha calandra (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Γαλιάντρα

Atrichornithidae

 

 

 

Θαμνοπούλια

 

Atrichornis clamosus (I)

 

 

Θορυβώδες θαμνοπούλι

Cotingidae

 

 

 

Κοτίγκα

 

 

 

Cephalopterus ornatus (III Κολομβία)

Πουλί-ομπρέλα του Αμαζονίου

 

 

 

Cephalopterus penduliger (III Κολομβία)

Πουλί-ομπρέλα με λειρί

 

Cotinga maculata (I)

 

 

Ζωνωτό κοτίγκα

 

 

Rupicola spp. (II)

 

Βραχοπούλι της Γουιάνας

 

Xipholena atropurpurea (I)

 

 

Λευκόπτερο κοτίγκα

Emberizidae

 

 

 

Τσιχλόνια του Παλαιού Κόσμου, καρδινάλιοι

 

 

 

Emberiza citrinella (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Χρυσοτσίχλονο

 

 

 

Emberiza hortulana (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Βλαχοτσίχλονο

 

 

Gubernatrix cristata (II)

 

Κίτρινος καρδινάλιος

 

 

Paroaria capitata (II)

 

Κιτρινόραμφος καρδινάλιος

 

 

Paroaria coronata (II)

 

Ερυθρολόφιος καρδινάλιος

 

 

Tangara fastuosa (II)

 

Επτάχρωμος τάναγρος

Estrildidae

 

 

 

Σπίνοι-υφαντές

 

 

Amandava formosa (II)

 

Ελαιόχρωμο αβαντάβατ

 

 

Lonchura fuscata

 

Σπουργίτης του Τιμόρ

 

 

Lonchura oryzivora (II)

 

Σπουργίτης της Ιάβας

 

 

Poephila cincta cincta (II)

 

Νότιος μελανόλαιμος σπίνος

Fringillidae

 

 

 

Σπίνοι, σκαρθάκια, καρδερίνες, σπίζες κ.ά.

 

 

 

Carduelis cannabina (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

(Κοινό) φανέτο

 

 

 

Carduelis carduelis (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

(Κοινή) καρδερίνα

 

Carduelis cucullata (I)

 

 

Κόκκινο λούγαρο

 

 

 

Carduelis flammea (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Σημυδόσπιζα

 

 

 

Carduelis hornemanni (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Αρκτικόσπιζα

 

 

 

Carduelis spinus (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

(Κοινό) λούγαρο

 

 

Carduelis yarrellii (II)

 

Κιτρινοπρόσωπο λούγαρο

 

 

 

Carduelis erythrinus (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

(Κοινή) ροδόσπιζα

 

 

 

Loxia curvirostra (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

(Κοινός) σταυρομύτης

 

 

 

Pyrrhula pyrrhula (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

(Κοινός) πύρρουλας

 

 

 

Serinus serinus (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Σκαρθάκι

Hirundinidae

 

 

 

Χελιδόνια

 

Pseudochelidon sirintarae (I)

 

 

Λευκόφθαλμο ποταμοχελίδονο

Icteridae

 

 

 

Ίκτεροι

 

Xanthopsar flavus (I)

 

 

Ξανθόχρωμος ίκτερος

Meliphagidae

 

 

 

Μελοφάγοι

 

 

Lichenostomus melanops cassidix (II)

 

Κρανοφόρος μελοφάγος

Muscicapidae

 

 

 

Μυγοχάφτες

 

Acrocephalus rodericanus (III Μαυρίκιος)

 

 

Ποταμίδα του Ροντρίγκεζ

 

 

Cyornis ruckii (II)

 

Γαλάζιος μυγοχάφτης του Ruck

 

 

Dasyornis broadbenti litoralis (II)

 

Δυτική ερυθρόχρωμη δασυόρνιθα

 

 

Dasyornis longirostris (II)

 

Μακρόραμφη δασυόρνιθα

 

 

 

Erithacus rubecula (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Κοκκινολαίμης

 

 

 

Ficedula parva (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Νανομυγοχάφτης

 

 

Garrulax canorus (II)

 

Κινέζικο χβαμέι

 

 

Garrulax taewanus (II)

 

Ταϊβανέζικο χβαμέι

 

 

 

Hippolais icterina (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Κιτρινοστριτσίδα

 

 

Leiothrix argentauris (II)

 

Αργυρόωτος λειότριχας

 

 

Leiothrix lutea (II)

 

Ερυθρόραμφος λειότριχας

 

 

Liocichla omeiensis (II)

 

Λειοτσίχλα του Ομέι Σαν

 

 

 

Luscinia svecica (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Γαλαζολαίμης

 

 

 

Luscinia luscinia (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Τσιχλαηδόνι

 

 

 

Luscinia megarhynchos (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

(Κοινό) αηδόνι

 

 

 

Monticola saxatilis (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Πετροκότσυφας

 

Picathartes gymnocephalus (I)

 

 

Λευκοτράχηλος πικαθάρτης

 

Picathartes oreas (I)

 

 

Τεφροτράχηλος πικαθάρτης

 

 

 

Sylvia atricapilla (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Μαυροσκούφης

 

 

 

Sylvia borin (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Κηποτσιροβάκος

 

 

 

Sylvia curruca (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Βουνοτσιροβάκος

 

 

 

Sylvia nisoria (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Ψαλτοτσιροβάκος

 

 

 

Terpsiphone bourbonnensis (III Μαυρίκιος)

Παραδείσιος μυγοχάφτης του Μαυρικίου

 

 

 

Turdus merula (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Κότσυφας

 

 

 

Turdus philomelos (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Τσίχλα

Oriolidae

 

 

 

Ορίολοι του Παλαιού Κόσμου

 

 

 

Oriolus oriolus (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

(Ευρωπαϊκός) συκοφάγος

Paradisaeidae

 

 

 

Παραδείσια πουλιά

 

 

Paradisaeidae spp. (II)

 

Παραδείσια πουλιά

Paridae

 

 

 

Μελισσοφάγοι και παπαδίτσες

 

 

 

Parus ater (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Ελατοπαπαδίτσα

Pittidae

 

 

 

Πίττες

 

 

Pitta guajana (II)

 

Ζωνωτή πίττα

 

Pitta gurneyi (I)

 

 

Πίττα του Gurney

 

Pitta kochi (I)

 

 

Μυστακοφόρος πίττα

 

 

Pitta nympha (II)

 

Ιαπωνική πίττα

Pycnonotidae

 

 

 

Μπουλμπούλ

 

 

Pycnonotus zeylanicus (II)

 

Ωχροκέφαλο μπουλμπούλ

Sturnidae

 

 

 

Ψαρόνια, μάινες

 

 

Gracula religiosa (II)

 

Μάινα των λόφων

 

Leucopsar rothschildi (I)

 

 

Μάινα του Μπαλί

Troglodytidae

 

 

 

Τρυποφράχτης

 

 

 

Troglodytes troglodytes (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

(Ευρωπαϊκός) τρυποφράχτης

Zosteropidae

 

 

 

Ασπρομάτηδες

 

Zosterops albogularis (I)

 

 

Λευκόστηθος ζωστήροπας

PELECANIFORMES

 

 

 

 

Fregatidae

 

 

 

Φρεγάτες

 

Fregata andrewsi (I)

 

 

Φρεγάτα των νησιών των Χριστουγέννων

Pelecanidae

 

 

 

Πελεκάνοι

 

Pelecanus crispus (I)

 

 

Αργυροπελεκάνος

Sulidae

 

 

 

Σούλες

 

Papasula abbotti (I)

 

 

Σούλα του Abbott

PICIFORMES

 

 

 

 

Capitonidae

 

 

 

Αμερικανικοί μουστακαλήδες

 

 

 

Semnornis ramphastinus (III Κολομβία)

Μουστακαλής τουκάνος

Picidae

 

 

 

Δρυοκολάπτες

 

Dryocopus javensis richardsi (I)

 

 

Δρυοκολάπτης του Tristram

Ramphastidae

 

 

 

Ραμφαστοί, τουκάνοι

 

 

 

Baillonius bailloni (III Αργεντινή)

Ξανθόχρωμος τουκανέτος

 

 

Pteroglossus aracari (II)

 

Μελανόλαιμο αρακάρι

 

 

 

Pteroglossus castanotis (III Αργεντινή)

Καστανόωτο αρακάρι

 

 

Pteroglossus viridis (II)

 

Πράσινο αρακάρι

 

 

 

Ramphastos dicolorus (III Αργεντινή)

Ερυθρόστηθος τουκάνος

 

 

Ramphastos sulfuratus (II)

 

Ωχρόλαιμος τουκάνος

 

 

Ramphastos toco (II)

 

Τουκάνος τόκο

 

 

Ramphastos tucanus (II)

 

Ερυθρόραμφος τουκάνος

 

 

Ramphastos vitellinus (II)

 

Τουκάνος στο χρώμα του κρόκου

 

 

 

Selenidera maculirostris (III Αργεντινή)

Τουκανέτο με κηλιδωτό ράμφος

PODICIPEDIFORMES

 

 

 

 

Podicipedidae

 

 

 

Βουτηχτάρια

 

Podilymbus gigas (I)

 

 

Βουτηχτάρι του Ατιτλάν

PROCELLARIIFORMES

 

 

 

 

Diomedeidae

 

 

 

Άλμπατρος

 

Phoebastria albatrus (I)

 

 

Μικρόουρο άλμπατρος

PSITTACIFORMES

 

 

 

Ψιττακόμορφα

 

 

PSITTACIFORMES spp. (II)

(Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α και εξαιρουμένων των ειδών Agapornis roseicollis, Melopsittacus undulatus, Nymphicus hollandicus και Psittacula krameri, που δεν περιλαμβάνονται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού)

 

Παπαγάλοι κ.λπ.

Cacatuidae

 

 

 

Κακατούα

 

Cacatua goffiniana (I)

 

 

Κακατούα του Τανιμπάρ

 

Cacatua haematuropygia (I)

 

 

Κακατούα των Φιλιππίνων

 

Cacatua moluccensis (I)

 

 

Κακατούα των Μολούκων

 

Cacatua sulphurea (I)

 

 

Κακατούα με κίτρινο λοφίο

 

Probosciger aterrimus (I)

 

 

Κακατούα των φοινίκων

Loriidae

 

 

 

Λόριοι

 

Eos histrio (I)

 

 

Κυανέρυθρος λόριος

 

Vini spp. (I/II) (Το είδος Vini ultramarina περιλαμβάνεται στο προσάρτημα I· τα άλλα είδη περιλαμβάνονται στο προσάρτημα II)

 

 

Γαλάζιοι λόριοι

Psittacidae

 

 

 

Παπαγάλοι

 

Amazona arausiaca (I)

 

 

Ερυθρόλαιμος παπαγάλος

 

Amazona auropalliata (I)

 

 

Κιτρινόλαιμος παπαγάλος

 

Amazona barbadensis (I)

 

 

Παπαγάλος με κίτρινους ώμους

 

Amazona brasiliensis (I)

 

 

Ερύθρουρος παπαγάλος

 

Amazona finschi (I)

 

 

Παπαγάλος του Finsch

 

Amazona guildingii (I)

 

 

Παπαγάλος του Αγίου Βικεντίου

 

Amazona imperialis (I)

 

 

Αυτοκρατορικός παπαγάλος

 

Amazona leucocephala (I)

 

 

Παπαγάλος της Κούβας

 

Amazona oratrix (I)

 

 

Κιτρινοκέφαλος παπαγάλος

 

Amazona pretrei (I)

 

 

Ερυθροπρόσωπος παπαγάλος

 

Amazona rhodocorytha (I)

 

 

Ερυθρόφρυδος παπαγάλος

 

Amazona tucumana (I)

 

 

Παπαγάλος του Τουκουμάν

 

Amazona versicolor (I)

 

 

Παπαγάλος της Σάντα Λουτσία

 

Amazona vinacea (I)

 

 

Οινόχρωμος παπαγάλος

 

Amazona viridigenalis (I)

 

 

Παπαγάλος με πράσινα μάγουλα

 

Amazona vittata (I)

 

 

Παπαγάλος του Πουέρτο Ρίκο

 

Anodorhynchus spp. (I)

 

 

Γαλάζιοι μακάο

 

Ara ambiguus (I)

 

 

Μεγάλος πράσινος μακάο

 

Ara glaucogularis (I)

 

 

Γαλαζόλαιμος μακάο

 

Ara macao (I)

 

 

Πορφυρός μακάο

 

Ara militaris (I)

 

 

Στρατιωτικός μακάο

 

Ara rubrogenys (I)

 

 

Ερυθρόστηθος μακάο

 

Cyanopsitta spixii (I)

 

 

Μακάο του Spix

 

Cyanoramphus cookii (I)

 

 

Παπαγαλάκι του νησιού Νόρφολκ

 

Cyanoramphus forbesi (I)

 

 

Κιτρινόστηθο παπαγαλάκι του νησιού Κλάθαμ

 

Cyanoramphus novaezelandiae (I)

 

 

Ερυθρόστηθο παπαγαλάκι

 

Cyanoramphus saisseti (I)

 

 

Παπαγαλάκι με κόκκινο λοφίο

 

Cyclopsitta diophthalma coxeni (I)

 

 

Μασκοφόρος παπαγάλος του Coxen

 

Eunymphicus cornutus (I)

 

 

Κερασφόρο παπαγαλάκι

 

Guarouba guarouba (I)

 

 

Χρυσοπαπαγαλάκι

 

Neophema chrysogaster (I)

 

 

Κοκκινόγαστρος παπαγάλος

 

Ognorhynchus icterotis (I)

 

 

Κιτρινόωτος παπαγάλος

 

Pezoporus occidentalis (I)

 

 

Νυκτόβιος παπαγάλος

 

Pezoporus wallicus (I)

 

 

Εδαφόβιος παπαγάλος

 

Pionopsitta pileata (I)

 

 

Πιλοφόρος παπαγάλος

 

Primolius couloni (I)

 

 

Γαλαζοκέφαλος παπαγάλος

 

Primolius maracana (I)

 

 

Κυανόπτερος παπαγάλος

 

Psephotus chrysopterygius (I)

 

 

Χρυσόπτερος παπαγάλος

 

Psephotus dissimilis (I)

 

 

Κουκουλοφόρος παπαγάλος

 

Psephotus pulcherrimus (I)

 

 

Παραδείσιος παπαγάλος

 

Psittacula echo (I)

 

 

Παπαγαλάκι του Μαυρικίου

 

Psittacus erithacus (I)

 

 

Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος

 

Pyrrhura cruentata (I)

 

 

Γαλαζόλαιμο παπαγαλάκι

 

Rhynchopsitta spp. (I)

 

 

Παχύραμφοι παπαγάλοι

 

Strigops habroptilus (I)

 

 

Κακάπο

RHEIFORMES

 

 

 

 

Rheidae

 

 

 

Ρέες

 

Pterocnemia pennata (I) (Εκτός του είδους Pterocnemia pennata pennata που περιλαμβάνεται στο παράρτημα B)

 

 

Μικρή ρέα

 

 

Pterocnemia pennata pennata (II)

 

Μικρή ρέα

 

 

Rhea americana (II)

 

Μεγάλη ρέα

SPHENISCIFORMES

 

 

 

 

Spheniscidae

 

 

 

Πιγκουίνοι

 

 

Spheniscus demersus (II)

 

Αφρικανικός πιγκουίνος

 

Spheniscus humboldti (I)

 

 

Πιγκουίνος του Humboldt

STRIGIFORMES

 

 

 

Γλαυκόμορφα

 

 

STRIGIFORMES spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α και του είδους Sceloglaux albifacies)

 

Γλαυκόμορφα

Strigidae

 

 

 

Γλαυκόμορφα

 

Aegolius funereus (II)

 

 

Αιγωλιός

 

Asio flammeus (II)

 

 

Βαλτόμπουφος

 

Asio otus (II)

 

 

Νανόμπουφος

 

Athene noctua (II)

 

 

Ευρωπαϊκή κουκουβάγια

 

Bubo bubo (II) (Εκτός του είδους Bubo bubo bengalensis που περιλαμβάνεται στο παράρτημα B)

 

 

Κοινός μπούφος

 

Glaucidium passerinum (II)

 

 

Σπουργιτόγλαυκα

 

Heteroglaux blewitti (I)

 

 

Δασόβια γλαύκα

 

Mimizuku gurneyi (I)

 

 

Μικρός μπούφος

 

Ninox natalis (I)

 

 

Γλαύκα των Μολούκων

 

Nyctea scandiaca (II)

 

 

Χιονόγλαυκα

 

Otus ireneae (II)

 

 

Γκιώνης του Σοκόκε

 

Otus scops (II)

 

 

Ευρωπαϊκός γκιώνης

 

Strix aluco (II)

 

 

Κοινός χουχουριστής

 

Strix nebulosa (II)

 

 

Μεγάλος χουχουριστής

 

Strix uralensis (II) (Εκτός του είδους Strix uralensis davidi που περιλαμβάνεται στο παράρτημα B)

 

 

Χουχουριστής των Ουραλίων

 

Surnia ulula (II)

 

 

Βόρεια γερακόγλαυκα

Tytonidae

 

 

 

Πεπλόγλαυκες

 

Tyto alba (II)

 

 

Τυτώ, πεπλόγλαυκα

 

Tyto soumagnei (I)

 

 

Γλαύκα του Soumagne

STRUTHIONIFORMES

 

 

 

 

Struthionidae

 

 

 

Στρουθοκάμηλοι

 

Struthio camelus (I) (Μόνο οι πληθυσμοί της Αλγερίας, της Μπουρκίνα Φάσο, του Καμερούν, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Τσαντ, του Μάλι, της Μαυριτανίας, του Μαρόκου, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης και του Σουδάν· όλοι οι άλλοι πληθυσμοί δεν περιλαμβάνονται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού)

 

 

Στρουθοκάμηλοι

TINAMIFORMES

 

 

 

 

Tinamidae

 

 

 

Τιναμού

 

Tinamus solitarius (I)

 

 

Μονήρες τιναμού

TROGONIFORMES

 

 

 

 

Trogonidae

 

 

 

Τρώγωνες

 

Pharomachrus mocinno (I)

 

 

Περίλαμπρο κετζάλ

REPTILIA

 

 

 

Ερπετά

CROCΟDΥLIA

 

 

 

Κροκοδείλια

 

 

CROCODYLIA spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Κροκοδείλια

Alligatoridae

 

 

 

Αλιγάτορες, αλιγατορίδες

 

Alligator sinensis (I)

 

 

Κινεζικός αλιγάτορας

 

Caiman crocodilus apaporiensis (I)

 

 

Αλιγάτορας του Ρίο Απαπόρις

 

Caiman latirostris (I) (Εκτός του πληθυσμού της Αργεντινής που περιλαμβάνεται στο παράρτημα B)

 

 

Πλατύρρυγχος αλιγάτορας

 

Melanosuchus niger (I) (Εκτός του πληθυσμού της Βραζιλίας, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα B, και του πληθυσμού του Ισημερινού, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Β και υπόκειται σε μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση έως ότου εγκριθεί η ετήσια εξαγωγική ποσόστωση από τη Γραμματεία CITES και από την ομάδα ειδικών για τους κροκόδειλους IUCN/SSC Crocodile Specialist Group)

 

 

Μαύρος καϊμάνος

Crocodylidae

 

 

 

Κροκόδειλοι

 

Crocodylus acutus (I) (Εκτός του πληθυσμού της περιοχής ολοκληρωμένης διαχείρισης των οικοσυστημάτων μαγκρόβιας βλάστησης του κόλπου της Cispata, της Tinajones, της La Balsa και των γειτονικών περιοχών τους, διαμέρισμα της Córdoba, Κολομβία, και του πληθυσμού της Κούβας, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα B, και του πληθυσμού του Μεξικού, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Β και υπόκειται σε μηδενική εξαγωγική ποσόστωση για τα άγρια δείγματα που διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

 

Αμερικάνικος κροκόδειλος

 

Crocodylus cataphractus (I)

 

 

Αφρικανικός μακρύρρυγχος κροκόδειλος

 

Crocodylus intermedius (I)

 

 

Κροκόδειλος του Ορινόκο

 

Crocodylus mindorensis (I)

 

 

Κροκόδειλος των Φιλιππίνων

 

Crocodylus moreletii (I) (Εκτός του πληθυσμού της Μπελίζε, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Β με μηδενική ποσόστωση για άγρια δείγματα που διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς, του πληθυσμού του Μεξικού, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Β)

 

 

Κροκόδειλος του Morelet

 

Crocodylus niloticus (I) (Εκτός των πληθυσμών της Μποτσουάνας, της Αιγύπτου [που υπόκειται σε μηδενική ποσόστωση για άγρια δείγματα που διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς], της Αιθιοπίας, της Κένυας, της Μαδαγασκάρης, του Μαλάουι, της Μοζαμβίκης, της Ναμίμπιας, της Νότιας Αφρικής, της Ουγκάντας, της Ενωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας [υπόκειται σε ετήσια εξαγωγική ποσόστωση όχι μεγαλύτερη από 1 600 άγρια δείγματα συμπεριλαμβανομένων των κυνηγετικών τροπαίων, επιπλέον των εκτρεφόμενων ειδών], της Ζάμπιας και της Ζιμπάμπουε· οι εν λόγω πληθυσμοί υπάγονται στο παράρτημα B)

 

 

Κροκόδειλος του Νείλου

 

Crocodylus palustris (I)

 

 

Κροκόδειλος των ελών

 

Crocodylus porosus (I) (Εκτός των πληθυσμών της Αυστραλίας, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας [η συλλογή άγριων ειδών επιτρέπεται μόνο στο κρατίδιο του Sarawak, με μηδενική ποσόστωση για άγρια δείγματα για τα λοιπά κρατίδια της Μαλαισίας (Sabah και Χερσόνησος της Μαλαισίας), και με καμία μεταβολή στη μηδενική ποσόστωση εκτός αν εγκριθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη της CITES] και της Παπουασίας-Νέας Γουινέας, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο παράρτημα B)

 

 

Κροκόδειλος των εκβολών

 

Crocodylus rhombifer (I)

 

 

Κροκόδειλος της Κούβας

 

Crocodylus siamensis (I)

 

 

Κροκόδειλος του Σιάμ

 

Osteolaemus tetraspis (I)

 

 

Νάνος κροκόδειλος της Δυτικής Αφρικής

 

Tomistoma schlegelii (I)

 

 

Ψευτογαβιάλης

Gavialidae

 

 

 

Γαβιάλες

 

Gavialis gangeticus (I)

 

 

Γαβιάλης

RHYNCHOCEPHALIA

 

 

 

 

Sphenodontidae

 

 

 

Τουατάρα

 

Sphenodon spp. (I)

 

 

Τουατάρα

SAURIA

 

 

 

 

Agamidae

 

 

 

Αγκάμα, κροκοδειλάκια, ακάνθουρες σαύρες κ.λπ.

 

 

 

Calotes ceylonensis (III Σρι Λάνκα)

 

 

 

 

Calotes desilvai (III Σρι Λάνκα)

 

 

 

 

Calotes liocephalus (III Σρι Λάνκα)

 

 

 

 

Calotes liolepis (III Σρι Λάνκα)

 

 

 

 

Calotes manamendrai (III Σρι Λάνκα)

 

 

 

 

Calotes nigrilabris (III Σρι Λάνκα)

 

 

 

 

Calotes pethiyagodai (III Σρι Λάνκα)

 

 

 

Ceratophora aspera (II) (Μηδενική εξαγωγική ποσόστωση για τα άγρια δείγματα που διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

 

 

Ceratophora erdeleni (I)

 

 

Κερασφόρος σαύρα του Erdelen

 

Ceratophora karu (I)

 

 

Κερασφόρος σαύρα του Karu

 

 

Ceratophora stoddartii (II) (Μηδενική εξαγωγική ποσόστωση για τα άγρια δείγματα που διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

Κερασφόρος σαύρα του Stoddart

 

Ceratophora tennentii (I)

 

 

Κερασφόρος σαύρα του Tennent

 

Cophotis ceylanica (I)

 

 

Πυγμαία σαύρα

 

Cophotis dumbara (I)

 

 

Σαύρα του όρους Knuckles

 

 

Lyriocephalus scutatus (II) (Μηδενική ποσόστωση για τα άγρια δείγματα που διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

 

 

 

Saara spp. (II)

 

 

 

 

Uromastyx spp. (II)

 

Ακάνθουρες σαύρες

Anguidae

 

 

 

Αλιγατορόσαυρες

 

 

Abronia spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A. Έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για τα άγρια δείγματα Abronia aurita, A. gaiophantasma, A. montecristoi, A. salvadorensis και A. vasconcelosii)

 

Αλιγατορόσαυρες

 

Abronia anzuetoi (I)

 

 

 

 

Abronia campbelli (I)

 

 

 

 

Abronia fimbriata (I)

 

 

 

 

Abronia frosti (I)

 

 

 

 

Abronia meledona (I)

 

 

 

Chamaeleonidae

 

 

 

Χαμαιλέοντες

 

 

Archaius spp. (II)

 

 

 

 

Bradypodion spp. (II)

 

Νάνοι χαμαιλέοντες

 

 

Brookesia spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Νάνοι χαμαιλέοντες

 

Brookesia perarmata (I)

 

 

Νάνος ακανθοχαμαιλέοντας

 

 

Calumma spp. (II)

 

Χαμαιλέοντες της Μαδαγασκάρης

 

 

Chamaeleo spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Χαμαιλέοντες

 

Chamaeleo chamaeleon (II)

 

 

Κοινός χαμαιλέοντας

 

 

Furcifer spp. (II)

 

Χαμαιλέοντες της Μαδαγασκάρης

 

 

Kinyongia spp. (II)

 

Νάνοι χαμαιλέοντες

 

 

Nadzikambia spp. (II)

 

Νάνοι χαμαιλέοντες

 

 

Palleon spp. (II)

 

 

 

 

Rhampholeon spp. (II)

 

Πυγμαίοι χαμαιλέοντες

 

 

Rieppeleon spp. (II)

 

Πυγμαίοι χαμαιλέοντες

 

 

Trioceros spp. (II)

 

 

Cordylidae

 

 

 

Ακάνθουρες σαύρες

 

 

Cordylus spp. (II)

 

Κορδύλος

 

 

Hemicordylus spp. (II)

 

 

 

 

Karusaurus spp. (II)

 

 

 

 

Namazonurus spp. (II)

 

 

 

 

Ninurta spp. (II)

 

 

 

 

Ouroborus spp. (II)

 

 

 

 

Pseudocordylus spp. (II)

 

 

 

 

Smaug spp. (II)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gekkonidae

 

 

 

Σαμιαμίδια

 

Cnemaspis psychedelica (I)

 

 

Ψυχεδελικό σαμιαμίδι

 

 

 

Dactylocnemis spp. (III Νέα Ζηλανδία)

 

 

 

Gekko gecko (II)

 

Σαμιαμίδι Gekko gecko

 

Gonatodes daudini (I)

Goniurosaurus spp. (II) (εκτός από τα αυτόχθονα είδη της Ιαπωνίας)

Goniurosaurus kuroiwae #18 (III Ιαπωνία)

Σαμιαμίδι της Νήσου Γιούνιον

Tiger geckos

 

 

 

Goniurosaurus orientalis #18 (III Ιαπωνία)

 

 

 

 

Goniurosaurus sengokui #18 (III Ιαπωνία)

 

 

 

 

Goniurosaurus splendens #18 (III Ιαπωνία)

 

 

 

 

Goniurosaurus toyamai #18 (III Ιαπωνία)

 

 

 

 

Goniurosaurus yamashinae #18 (III Ιαπωνία)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoplodactylus spp. (III Νέα Ζηλανδία)

Σαμιαμίδια με κολλητικά πόδια

 

Lygodactylus williamsi (I)

 

 

Τυρκουάζ σαμιαμίδι

 

 

 

Mokopirirakau spp. (III Νέα Ζηλανδία)

 

 

 

Nactus serpensinsula (II)

 

Σαμιαμίδι του νησιού των Ερπετών

 

 

Naultinus spp. (II)

 

Δασόβια σαμιαμίδια της Νέας Ζηλανδίας

 

 

Paroedura androyensis (II)

 

Εδαφόβιο σαμιαμίδι της Μαδαγασκάρης

 

 

Paroedura masobe (II)

 

Χερσόβιο σαμιαμίδι του Μασόμπε

 

 

Phelsuma spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Ημερόβιο σαμιαμίδι

 

Phelsuma guentheri (II)

 

 

Ημερόβιο σαμιαμίδι του νησιού Ράουντ

 

 

Rhoptropella spp. (II)

 

 

 

 

 

Sphaerodactylus armasi (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus celicara (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus dimorphicus (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus intermedius (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus alayoi (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus granti (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus lissodesmus (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus ocujal (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus strategus (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus notatus atactus (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus oliveri (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus pimienta (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus ruibali (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus siboney (III Κούβα)

 

 

 

 

Sphaerodactylus torrei (III Κούβα)

 

 

 

 

Toropuku spp. (III Νέα Ζηλανδία)

 

 

 

 

Tukutuku spp. (III Νέα Ζηλανδία)

 

 

 

Uroplatus spp. (II)

 

Πλατύουρα σαμιαμίδια

 

 

 

Woodworthia spp. (III Νέα Ζηλανδία)

 

Helodermatidae

 

 

 

Ηλόδερμα ή τέρατα του Χίλα

 

 

Heloderma spp. (II) (Εκτός των υποειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Ηλόδερμα ή τέρατα του Χίλα

 

Heloderma horridum charlesbogerti (I)

 

 

Ηλόδερμο της Γουατεμάλας

Iguanidae

 

 

 

Ιγκουάνα

 

 

Amblyrhynchus cristatus (II)

 

Θαλάσσιο ιγκουάνα των Γκαλάπαγκος

 

Brachylophus spp. (I)

 

 

Ιγκουάνες των Φίτζι

 

 

Conolophus spp. (II)

 

Χερσαία ιγκουάνα των Γκαλάπαγκος

 

 

Ctenosaura spp. (II)

 

Ακάνθουρη ιγκουάνα

 

Cyclura spp. (I)

 

 

Εδαφόβιες ιγκουάνες

 

 

Iguana spp. (II)

 

Ιγκουάνα

 

 

Phrynosoma blainvillii (II)

 

Κερασφόρος σαύρα του Blaineville

 

 

Phrynosoma cerroense (II)

 

Κερασφόρος σαύρα του νησιού Τσέδρος

 

 

Phrynosoma coronatum (II)

 

Παράκτια κερασφόρος σαύρα

 

 

Phrynosoma wigginsi (II)

 

Κερασφόρος σαύρα του κόλπου της Καλιφόρνιας

 

Sauromalus varius (I)

 

 

Ιγκουάνα του νησιού Σαν Εστεμπάν

Lacertidae

 

 

 

Κοινές σαύρες

 

Gallotia simonyi (I)

 

 

Γιγαντιαία σαύρα του Χιέρο

 

Podarcis lilfordi (II)

 

 

Σαύρα του Lilford

 

Podarcis pityusensis (II)

 

 

Σαύρα της Ίμπιζα

Lanthanotidae

 

 

 

Λανθανωτίδες

 

 

Lanthanotidae spp. (II) (Έχει καθοριστεί μηδενική εξαγωγική ποσόστωση για τα άγρια δείγματα που διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

 

Polychrotidae

 

 

 

Anoles

 

 

 

Anolis agueroi (III Κούβα)

 

 

 

 

Anolis baracoae (III Κούβα)

 

 

 

 

Anolis barbatus (III Κούβα)

 

 

 

 

Anolis chamaeleonides (III Κούβα)

 

 

 

 

Anolis equestris (III Κούβα)

 

 

 

 

Anolis guamuhaya (III Κούβα)

 

 

 

 

Anolis luteogularis (III Κούβα)

 

 

 

 

Anolis pigmaequestris (III Κούβα)

 

 

 

 

Anolis porcus (III Κούβα)

 

Scincidae

 

 

 

Σκίγκοι

 

 

Corucia zebrata (II)

 

Σκίγκος με συλληπτήρια ουρά

Teiidae

 

 

 

Κνημιδοφόροι, τέγκου κ.λπ.

 

 

Crocodilurus amazonicus (II)

 

Σαύρα δράκος

 

 

Dracaena spp. (II)

 

Σαύρες καϊμάνοι

 

 

Salvator spp. (II)

 

 

 

 

Tupinambis spp.(II)

 

Τεγκού

Varanidae

 

 

 

Βαράνοι

 

 

Varanus spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Βαράνοι

 

Varanus bengalensis (I)

 

 

Ινδικός βαράνος

 

Varanus flavescens (I)

 

 

Κίτρινος βαράνος

 

Varanus griseus (I)

 

 

Βαράνος της ερήμου

 

Varanus komodoensis (I)

 

 

Βαράνος του νησιού Κόμοντο

 

Varanus nebulosus (I)

 

 

Νεφελώδης βαράνος

 

Varanus olivaceus (II)

 

 

Βαράνος του Gray

Xenosauridae

 

 

 

Κινεζικές κροκοδειλόσαυρες

 

Shinisaurus crocodilurus (I)

 

 

Κινεζικές κροκοδειλόσαυρες

SERPENTES

 

 

 

Φίδια

Βοidae

 

 

 

Βόες

 

 

Boidae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Βόες

 

Acrantophis spp. (I)

 

 

Εδαφόβιοι βόες της Μαδαγασκάρης

 

Boa constrictor occidentalis (I)

 

 

Βόας συσφιγκτήρας της Αργεντινής

 

Epicrates inornatus (I)

 

 

Βόας του Πουέρτο Ρίκο

 

Epicrates monensis (I)

 

 

Βόας των Παρθένων Νήσων

 

Epicrates subflavus (I)

 

 

Βόας της Τζαμάικας

 

Eryx jaculus (II)

 

 

Ερημόφιδο, λουρίτης

 

Sanzinia madagascariensis (I)

 

 

Δενδρόβιος βόας της Μαδαγασκάρης

Bolyeriidae

 

 

 

Βόες του Μαυρικίου

 

 

Bolyeriidae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Βόες του Μαυρικίου

 

Bolyeria multocarinata (I)

 

 

Σκαπτικός βόας του νησιού Ράουντ

 

Casarea dussumieri (I)

 

 

Εδαφόβιος βόας του νησιού Ράουντ

Colubridae

 

 

 

Κοινά φίδια

 

 

 

Atretium schistosum (III Ινδία)

Ελαιοπράσινο νερόφιδο

 

 

 

Cerberus rynchops (III Ινδία)

Κυνοκέφαλο νερόφιδο

 

 

Clelia clelia (II)

 

Μουσουράνα

 

 

Cyclagras gigas (II)

 

Ψευδοκόμπρα

 

 

Elachistodon westermanni (II)

 

Ωοφάγο ινδικό φίδι

 

 

Ptyas mucosus (II)

 

Κοινό ποντικόφιδο

 

 

 

Xenochrophis piscator (III Ινδία)

Ασιατικό νερόφιδο

 

 

 

Xenochrophis schnurrenbergeri (III Ινδία)

 

 

 

 

Xenochrophis tytleri (III Ινδία)

 

Elapidae

 

 

 

Κόμπρες, κοραλόφιδα

 

 

Hoplocephalus bungaroides (II)

 

Πλατυκέφαλο φίδι

 

 

 

Micrurus diastema (III Ονδούρα)

Κοραλόφιδο του Ατλαντικού

 

 

 

Micrurus nigrocinctus (III Ονδούρα)

Κεντροαμερικανικό κοραλόφιδο

 

 

 

Micrurus ruatanus (III Ονδούρα)

 

 

 

Naja atra (II)

 

Κινεζική πτύουσα κόμπρα

 

 

Naja kaouthia (II)

 

Κόμπρα με μονόκλ

 

 

Naja mandalayensis (II)

 

Πτύουσα κόμπρα της Βιρμανίας

 

 

Naja naja (II)

 

Ινδική κόμπρα

 

 

Naja oxiana (II)

 

Κόμπρα της Κεντρικής Ασίας

 

 

Naja philippinensis (II)

 

Πτύουσα κόμπρα των βόρειων Φιλιππίνων

 

 

Naja sagittifera (II)

 

Κόμπρα των Ανταμάνων νήσων

 

 

Naja samarensis (II)

 

Πτύουσα κόμπρα των νοτιοανατολικών Φιλιππίνων

 

 

Naja siamensis (II)

 

Πτύουσα κόμπρα της Ινδοκίνας

 

 

Naja sputatrix (II)

 

Πτύουσα κόμπρα της νότιας Ινδονησίας

 

 

Naja sumatrana (II)

 

Χρυσόχρωμη πτύουσα κόμπρα

 

 

Ophiophagus hannah (II)

 

Βασιλική κόμπρα

Loxocemidae

 

 

 

Μεξικανικοί νάνοι βόες

 

 

Loxocemidae spp. (II)

 

Μεξικανικοί νάνοι βόες

Pythonidae

 

 

 

Πύθωνες

 

 

Pythonidae spp. (II) (Εκτός των υποειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Πύθωνες

 

Python molurus molurus (I)

 

 

Ινδικός πύθωνας

Tropidophiidae

 

 

 

Δασόβιοι βόες

 

 

Tropidophiidae spp. (II)

 

Δασόβιοι βόες

Viperidae

 

 

 

Οχιές, κροταλίες

 

 

Atheris desaixi (II)

 

Οχιά του όρους Κένυα

 

 

Bitis worthingtoni (II)

 

Κερασφόρος οχιά της Κένυας

 

 

 

Crotalus durissus (III Ονδούρα) (Εκτός των υποειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Β)

Νεοτροπικός κροταλίας

 

 

Crotalus durissus unicolor

 

Κροταλίας της Αρούμπα

 

 

 

Daboia russelii (III Ινδία)

Οχιά του Russel

 

 

Pseudocerastes urarachnoides (II)

 

Κερασφόρος οχιά με αραχνοουρά

 

 

Trimeresurus mangshanensis (II)

 

Κροταλίας του Μάνγκσαν

 

Vipera latifii

 

 

Οχιά του Latifi

 

Vipera ursinii (I) (Μόνο ο πληθυσμός της Ευρώπης, εκτός της περιοχής που αποτελούσε παλαιότερα την ΕΣΣΔ· οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί δεν περιλαμβάνονται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού)

 

 

Οχιά των λιβαδιών

 

 

Vipera wagneri (II)

 

Οχιά του Wagner

TESTUDINES

 

 

 

 

Carettochelyidae

 

 

 

Χοιρόρινες χελώνες

 

 

Carettochelys insculpta (II)

 

Χοιρόρινη χελώνα

Chelidae

 

 

 

Μακρύλαιμες χελώνες της Νότιας Αμερικής

 

 

Chelodina mccordi (II) (Έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για τα δείγματα που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον)

 

Μακρύλαιμη χελώνα του Roti

 

Pseudemydura umbrina (I)

 

 

Δυτική βαλτοχελώνα

Cheloniidae

 

 

 

Θαλάσσιες χελώνες

 

Cheloniidae spp. (I)

 

 

Θαλάσσιες χελώνες

Chelydridae

 

 

 

Οφιόλαιμες χελώνες

 

 

 

Chelydra serpentina (III Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)

 

 

 

 

Macrochelys temminckii (III Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)

Μακροχελώνα του Temminck

Dermatemydidae

 

 

 

Κεντροαμερικανικές ποταμίσιες χελώνες

 

 

Dermatemys mawii (II)

 

Κεντροαμερικανικές ποταμίσιες χελώνες

Dermochelyidae

 

 

 

Δερματοχελώνες

 

Dermochelys coriacea (I)

 

 

Δερματοχελώνες

Emydidae

 

 

 

Ερμητικές χελώνες, λιμνοχελώνες

 

 

Chrysemys picta (Μόνο ζώντα δείγματα)

 

Χρωματιστή χελώνα

 

 

Clemmys guttata (II)

 

Στικτή χελώνα

 

 

Emydoidea blandingii (II)

 

Χελώνα του Blanding

 

 

 

Emys orbicularis (III Ουκρανία) (πληθυσμός της Ουκρανίας)

Βαλτοχελώνα

 

 

Glyptemys insculpta (II)

 

Δασόβια χελώνα

 

Glyptemys muhlenbergii (I)

 

 

Χελώνα των τελμάτων

 

 

 

Graptemys spp. (III Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)

Γραμμωτές χελώνες

 

 

Malaclemys terrapin (II)

 

Διαμαντόραχη τερραπίνη

 

 

Terrapene spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Ερμητικές χελώνες

 

Terrapene coahuila (I)

 

 

Υδρόβια ερμητική χελώνα

Geoemydidae

 

 

 

 

 

Batagur affinis (I)

 

 

Νότια ποταμοχελώνα

 

Batagur baska (I)

 

 

Μπαταγκούρ

 

 

Batagur borneoensis (II) (Έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για τα δείγματα που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

 

 

 

Batagur dhongoka (II)

 

 

 

 

Batagur kachuga (II)

 

 

 

 

Batagur trivittata (II) (Έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για τα δείγματα που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

 

 

 

Cuora spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α, έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για τα δείγματα των ειδών Cuora aurocapitata, C. flavomarginata, C. galbinifrons, C. mccordi, C. mouhotii, C. pani, C. trifasciata, C. yunnanensis και C. zhoui που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

Ασιατικές ερμητικές χελώνες

 

Cuora bourreti (I)

 

 

Ερμητική χελώνα του Bourret

 

Cuora picturata (I)

 

 

Ερμητική χελώνα της Ινδονησίας

 

 

Cyclemys spp. (II)

 

Ασιατικές φυλλοχελώνες

 

Geoclemys hamiltonii (I)

 

 

Μαύρη λιμνοχελώνα

 

 

Geoemyda japonica (II)

 

Φυλλοχελώνα των νησιών Ρυουκύου

 

 

Geoemyda spengleri (II)

 

Φυλλοχελώνα του Βιετνάμ

 

 

Hardella thurjii (II)

 

Λοφιοφόρος ποταμοχελώνα

 

 

Heosemys annandalii (II) (Έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για τα δείγματα που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

Κιτρινοκέφαλη χελώνα

 

 

Heosemys depressa (II) (Έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για τα δείγματα που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

Δασοχελώνα του Αρακάν

 

 

Heosemys grandis (II)

 

Γιγαντιαία ασιατική χελώνα

 

 

Heosemys spinosa (II)

 

Αγκαθωτή χελώνα

 

 

Leucocephalon yuwonoi (II)

 

Δασοχελώνα του Σουλαουέζι

 

 

Malayemys macrocephala (II)

 

Σαλιγκαροφάγα χελώνα

 

 

Malayemys subtrijuga (II)

 

Χελώνα των ορυζώνων

 

Mauremys annamensis (I)

 

 

Λιμνοχελώνα του Αννάμ

 

 

 

Mauremys iversoni (III Κίνα)

Λιμνοχελώνα του Φούτζι

 

 

 

 

 

 

 

Mauremys japonica (II)

 

Ιαπωνική λιμνοχελώνα

 

 

 

Mauremys megalocephala (III Κίνα)

Μεγακέφαλη λιμνοχελώνα

 

 

Mauremys mutica (II)

 

Κίτρινη λιμνοχελώνα

 

 

Mauremys nigricans (II)

 

Ερυθρόλαιμη λιμνοχελώνα

 

 

 

Mauremys pritchardi (III Κίνα)

Λιμνοχελώνα του Pritchard

 

 

 

Mauremys reevesii (III Κίνα)

Λιμνοχελώνα του Reeves

 

 

 

Mauremys sinensis (III Κίνα)

Κινεζική λιμνοχελώνα με γραμμωτό λαιμό

 

Melanochelys tricarinata (I)

 

 

Χερσαία χελώνα με τρεις καρίνες

 

 

Melanochelys trijuga (II)

 

Ινδική μαύρη χελώνα

 

Morenia ocellata (I)

 

 

Βαλτοχελώνα της Βιρμανίας

 

 

Morenia petersi (II)

 

Ινδική τετραόφθαλμη χελώνα

 

 

Notochelys platynota (II)

 

Πλατύνωτη χελώνα της Μαλαισίας

 

 

 

Ocadia glyphistoma (III Κίνα)

Γλυφήστομη χελώνα με γραμμωτό λαιμό

 

 

 

Ocadia philippeni (III Κίνα)

Χελώνα με γραμμωτό λαιμό του Philippen

 

 

Orlitia borneensis (II) (Έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για τα δείγματα που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς)

 

Γιγαντιαία χελώνα της Μαλαισίας

 

 

Pangshura spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Θολωτές χελώνες

 

Pangshura tecta (I)

 

 

Ινδική θολωτή χελώνα

 

 

Sacalia bealei (II)

 

Τετραόφθαλμη χελώνα του Beale

 

 

 

Sacalia pseudocellata (III Κίνα)

Κινεζική ψευδόφθαλμη χελώνα

 

 

Sacalia quadriocellata (II)

 

Τετραόφθαλμη χελώνα

 

 

Siebenrockiella crassicollis (II)

 

Μαύρη τελματοχελώνα

 

 

Siebenrockiella leytensis (II)

 

Λιμνοχελώνα των Φιλιππίνων

 

 

Vijayachelys silvatica (II)

 

Δασοχελώνα του Κοτσίν

Platysternidae

 

 

 

Μεγακέφαλες χελώνες

 

Platysternidae spp. (I)

 

 

Μεγακέφαλες χελώνες

Podocnemididae

 

 

 

Μακρύλαιμες χελώνες της Μαδαγασκάρης και της βόρειας Νότιας Αμερικής

 

 

Erymnochelys madagascariensis (II)

 

Μακρύλαιμη χελώνα της Μαδαγασκάρης

 

 

Peltocephalus dumerilianus (II)

 

Μεγακέφαλη μακρύλαιμη χελώνα

 

 

Podocnemis spp. (II)

 

Μακρύλαιμες χελώνες

Testudinidae

 

 

 

Χερσαίες χελώνες

 

 

Testudinidae spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A· έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για το είδος Centrochelys sulcata για δείγματα που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και διατίθενται για εμπορικούς πρωτίστως σκοπούς)

 

Χερσαίες χελώνες

 

Astrochelys radiata (I)

 

 

Ακτινωτή χελώνα

 

Astrochelys yniphora (I)

 

 

Ανγκονόκα

 

Chelonoidis niger (I)

 

 

Γιγαντιαία χελώνα των Γκαλάπαγκος

 

Geochelone elegans (I)

 

 

Αστεροειδής χελώνα

 

Geochelone platynota (I)

 

 

Αστεροειδής χελώνα της Βιρμανίας

 

Gopherus flavomarginatus (I)

 

 

Σκαπτική χελώνα του Bolson

 

Malacochersus tornieri (I)

 

 

Επίπεδη χελώνα

 

Psammobates geometricus (I)

 

 

Γεωμετρική χελώνα

 

Pyxis arachnoides (I)

 

 

Αραχνοχελώνα της Μαδαγασκάρης

 

Pyxis planicauda (I)

 

 

Επίπεδη χελώνα της Μαδαγασκάρης

 

Testudo graeca (II)

 

 

Γραικοχελώνα

 

Testudo hermanni (II)

 

 

Μεσογειακή χελώνα

 

Testudo kleinmanni (I)

 

 

Αιγυπτιακή χελώνα

 

Testudo marginata (II)

 

 

Κρασπεδοχελώνα

Trionychidae

 

 

 

Μαλακοκέλυφες χελώνες

 

 

Amyda cartilaginea (II)

 

Μαλακοχελώνα της νοτιοανατολικής Ασίας

 

 

 

Apalone ferox (III Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)

 

 

 

 

Apalone mutica (III Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)

 

 

 

 

Apalone spinifera (III Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) (Εκτός των υποειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

 

Apalone spinifera atra (I)

 

 

Μαλακοχελώνα του Κουάτρο Σιέναγας

 

 

Chitra spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Λεπτοκέφαλες μαλακοχελώνες

 

Chitra chitra (I)

 

 

Ασιατική λεπτοκέφαλη μαλακοχελώνα

 

Chitra vandijki (I)

 

 

Λεπτοκέφαλη μαλακοχελώνα της Βιρμανίας

 

 

Cyclanorbis elegans (II)

 

Μαλακοχελώνα της Νουβίας

 

 

Cyclanorbis senegalensis (II)

 

Μαλακοχελώνα της Σενεγάλης

 

 

Cycloderma aubryi (II)

 

Μαλακοχελώνα του Aubry

 

 

Cycloderma frenatum (II)

 

Μαλακοχελώνα του Ζαμβέζη

 

 

Dogania subplana (II)

 

Μαλακοχελώνα της Μαλαισίας

 

 

Lissemys ceylonensis (II)

 

Πλατυχελώνα της Σρι Λάνκα

 

 

Lissemys punctata (II)

 

Πλατυχελώνα του Ινδού και του Γάγγη

 

 

Lissemys scutata (II)

 

Πλατυχελώνα της Βιρμανίας

 

 

Nilssonia formosa (II)

 

Ταόμορφη μαλακοχελώνα της Βιρμανίας

 

Nilssonia gangetica (I)

 

 

Ινδική μαλακοχελώνα

 

Nilssonia hurum (I)

 

 

Μαλακοχελώνα με σχέδια παγωνιού

 

 

Nilssonia leithii (II)

 

Μαλακοχελώνα του Leith

 

Nilssonia nigricans (I)

 

 

Μαύρη μαλακοχελώνα

 

 

Palea steindachneri (II)

 

Μαλακοχελώνα με λειρί

 

 

Pelochelys spp. (II)

 

Γιγαντιαίες μαλακοχελώνες

 

 

Pelodiscus axenaria (II)

 

Μαλακοχελώνα του Χουνάν

 

 

Pelodiscus maackii (II)

 

Μαλακοχελώνα του Αμούρ

 

 

Pelodiscus parviformis (II)

 

Κινεζική μαλακοχελώνα

 

 

Rafetus euphraticus (II)

 

Μαλακοχελώνα του Ευφράτη

 

 

Rafetus swinhoei (II)

 

Μαλακοχελώνα του Γιανγκτσέ

 

 

Trionyx triunguis (II)

 

Μαλακοχελώνα του Νείλου

AMPHIBIA

 

 

 

Αμφίβια

ANURA

 

 

 

Βάτραχοι και φρύνοι

Aromobatidae

 

 

 

Κρυπτικοί δασόβιοι βάτραχοι

 

 

Allobates femoralis (II)

 

Δηλητηριώδης βάτραχος με λαμπερά πόδια

 

 

Allobates hodli (II)

 

 

 

 

Allobates myersi (II)

 

Δηλητηριώδης βάτραχος του Myers

 

 

Allobates zaparo (II)

 

Αιμόχρωμος δηλητηριώδης βάτραχος

 

 

Anomaloglossus rufulus (II)

 

Δηλητηριώδης βάτραχος του Chimantá

Bufonidae

 

 

 

Κοινοί φρύνοι

 

Altiphrynoides spp. (I)

 

 

Αιθιοπικός φρύνος του Malcolm

 

Amietophrynus channingi (I)

 

 

 

 

Amietophrynus superciliaris (I)

 

 

Φρύνος του Καμερούν

 

Atelopus zeteki (I)

 

 

Χρυσοβάτραχος

 

Incilius periglenes (I)

 

 

Χρυσοφρύνος

 

Nectophrynoides spp. (I)

 

 

Αφρικανικοί ωοτόκοι φρύνοι

 

Nimbaphrynoides spp. (I)

 

 

Φρύνοι νίμπα

Calyptocephalellidae

 

 

 

 

 

 

 

Calyptocephalella gayi (III Χιλή)

Πλατύστομος φρύνος της Χιλής

Conrauidae

 

 

 

Βάτραχοι

 

 

Conraua goliath

 

Βάτραχος γολιάθ

Dendrobatidae

 

 

 

Δηλητηριώδεις βάτραχοι

 

 

Adelphobates spp. (II)

 

 

 

 

Ameerega spp. (II)

 

 

 

 

Andinobates spp. (II)

 

 

 

 

Dendrobates spp. (II)

 

Δηλητηριώδεις βάτραχοι

 

 

Epipedobates spp. (II)

 

Δηλητηριώδεις βάτραχοι

 

 

Excidobates spp. (II)

 

 

 

 

Hyloxalus azureiventris (II)

 

Γαλάζιος δηλητηριώδης βάτραχος

 

 

Minyobates spp. (II)

 

Δαιμονικοί δηλητηριώδεις βάτραχοι

 

 

Oophaga spp. (II)

 

 

 

 

Phyllobates spp. (II)

 

Δηλητηριώδεις βάτραχοι

 

 

Ranitomeya spp. (II)

 

 

Dicroglossidae

 

 

 

Βάτραχοι

 

 

Euphlyctis hexadactylus (II)

 

Εξαδάκτυλος βάτραχος

 

 

Hoplobatrachus tigerinus (II)

 

Τιγροβάτραχος

Hylidae

 

 

 

Δενδροβάτραχοι

 

 

Agalychnis annae (II)

Agalychnis callidryas (II)

Agalychnis moreletii (II)

Agalychnis saltator (II)

Agalychnis spurrelli (II)

 

 

Mantellidae

 

 

 

Δηλητηριώδεις βάτραχοι της Μαδαγασκάρης

 

 

Mantella spp. (II)

 

Δηλητηριώδεις βάτραχοι της Μαδαγασκάρης

Microhylidae

 

 

 

Μικροδενδροβάτραχοι

 

 

Dyscophus antongilii (II)

 

Ντοματοβάτραχος

 

 

Dyscophus guineti (II)

 

Ψεύτικος ντοματοβάτραχος

 

 

Dyscophus insularis (II)

 

Ντοματοβάτραχος της Μαδαγασκάρης

 

 

Scaphiophryne boribory (II)

 

Σκαφιοφρύνη μπόριμπόρι

 

 

Scaphiophryne gottlebei (II)

 

Κόκκινος βάτραχος της βροχής

 

 

Scaphiophryne marmorata (II)

 

Σκαφιοφρύνη μπόριμπόρι

 

 

Scaphiophryne spinosa (II)

 

Σκαφιοφρύνη μπόριμπόρι

Myobatrachidae

 

 

 

Ρεοβάτραχοι

 

 

Rheobatrachus spp. (II) (Εκτός των ειδών Rheobatrachus silus και Rheobatrachus vitellinus που δεν περιλαμβάνονται στα παραρτήματα)

 

Ρεοβάτραχος

Telmatobiidae

 

 

 

Νεροβάτραχοι

 

Telmatobius culeus (I)

 

 

Νεροβάτραχος της Τιτικάκα

CAUDATA

 

 

 

 

Ambystomatidae

 

 

 

Άξολοτλ

 

 

Ambystoma dumerilii (II)

 

Σαλαμάνδρα της λίμνης Patzcuaro

 

 

Ambystoma mexicanum (II)

 

Άξολοτλ

Cryptobranchidae

 

 

 

Γιγαντιαίες σαλαμάνδρες

 

Andrias spp. (I)

 

 

Γιγαντιαίες σαλαμάνδρες

 

 

 

Cryptobranchus alleganiensis (III Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)

Λασποδιάβολος — αμερικανική γιγαντιαία σαλαμάνδρα

Hynobiidae

 

 

 

Ασιατικές σαλαμάνδρες

 

 

 

Hynobius amjiensis (III Κίνα)

 

Salamandridae

 

 

 

Κοινές σαλαμάνδρες και τρίτωνες

 

 

 

Echinotriton andersoni #18 (III Ιαπωνία)

Σαλαμάνδρα του Anderson

 

 

Echinotriton chinhaiensis (II)

 

Ακανθώδης τρίτωνας του Τσινχάι

 

 

Echinotriton maxiquadratus (II)

 

Ορεινός ακανθώδης τρίτωνας

 

Neurergus kaiseri (I)

 

 

Στικτή σαλαμάνδρα του Αυτοκράτορα

 

 

Paramesotriton spp. (II)

 

Ασιατικοί παραμεσοτρίτωνες

 

 

 

Salamandra algira (III Αλγερία)

 

 

 

Tylototriton spp. (II)

 

Κροκοδειλοτρίτωνες

ELASMOBRANCHII

 

 

 

Ελασματοβράγχιοι

CARCHARHINIFORMES

 

 

 

 

Carcharhinidae

 

 

 

Καρχαρίες ρέκβιεμ

 

 

Carcharhinus falciformis (II)

 

Λείος καρχαρίας

 

 

Carcharhinus longimanus (II)

 

Μακρόπτερος καρχαρίνος

Sphyrnidae

 

 

 

Σφυροκέφαλοι καρχαρίες

 

 

Sphyrna lewini (II)

 

Κτενοζύγαινα

 

 

Sphyrna mokarran (II)

 

Μεγάλος σφυροκέφαλος καρχαρίας

 

 

Sphyrna zygaena (II)

 

Ζύγαινα

LAMNIFORMES

 

 

 

 

Alopiidae

 

 

 

Αλωπίες

 

 

Alopias spp. (II)

 

Αλωπίες

Cetorhinidae

 

 

 

Κητόρρινοι

 

 

Cetorhinus maximus (II)

 

Καρχαρίας προσκυνητής, παπάς, σαπουνάς

Lamnidae

 

 

 

Λάμνες

 

 

Carcharodon carcharias (II)

 

Λευκός καρχαρίας

 

 

Isurus oxyrinchus (II)

 

Ρυγχοκαρχαρίας

 

 

Isurus paucus (II)

 

Μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας

 

 

Lamna nasus (II)

 

Λάμια

MYLIOBATIFORMES

 

 

 

 

Myliobatidae

 

 

 

 

 

 

Manta spp. (II)

 

Γιγάντια σαλάχια (βάτοι)

 

 

Mobula spp. (II)

 

Διαβολόψαρα

Potamotrygonidae

 

 

 

Σελάχια του γλυκού νερού

 

 

 

Paratrygon aiereba (III Κολομβία)

Δισκοειδές σαλάχι του γλυκού νερού

 

 

 

Potamotrygon spp. (III Βραζιλία) (πληθυσμός της Βραζιλίας)

 

 

 

 

Potamotrygon constellata (III Κολομβία)

Βραχύουρο σαλάχι του γλυκού νερού

 

 

 

Potamotrygon magdalenae (III Κολομβία)

Σαλάχι των γλυκών νερών της Μαγκνταλένα

 

 

 

Potamotrygon motoro (III Κολομβία)

Στικτό σαλάχι του γλυκού νερού

 

 

 

Potamotrygon orbignyi (III Κολομβία)

Ερυθρόστικτο σαλάχι του γλυκού νερού

 

 

 

Potamotrygon schroederi (III Κολομβία)

Σαλάχι των γλυκών νερών του Παντανάλ

 

 

 

Potamotrygon scobina (III Κολομβία)

Αρράυα

 

 

 

Potamotrygon yepezi (III Κολομβία)

Τιγροσαλάχι του γλυκού νερού

ORECTOLOBIFORMES

 

 

 

 

Rhincodontidae

 

 

 

Φαλαινοκαρχαρίες

 

 

Rhincodon typus (II)

 

Φαλαινοκαρχαρίας

RHINOPRISTIFORMES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pristidae

 

 

 

Πριονόψαρα

 

Pristidae spp. (I)

 

 

Πριονόψαρα

 

 

 

 

 

Glaucostegidae

 

 

 

Γιγαντιαίοι ρινόβατοι

 

 

Glaucostegus spp. (II)

 

Γιγαντιαίοι ρινόβατοι

Rhinidae

 

 

 

Ρινίδες

 

 

Rhinidae spp. (II)

 

Ρινίδες

ACTINOPTERI

 

 

 

Ακτινοπτερύγιοι

ACIPENSERIFORMES

 

 

 

 

 

 

ACIPENSERIFORMES spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Οξύρρυγχοι και πολυόδοντες

Acipenseridae

 

 

 

Οξύρρυγχοι

 

Acipenser brevirostrum (I)

 

 

Βραχύρρινος οξύρρυγχος

 

Acipenser sturio (I)

 

 

Ευρωπαϊκός οξύρρυγχος

ANGUILLIFORMES

 

 

 

 

Anguillidae

 

 

 

Χέλια του γλυκού νερού

 

 

Anguilla anguilla (II)

 

Ευρωπαϊκό χέλι

CYPRINIFORMES

 

 

 

 

Catostomidae

 

 

 

Κατώστομοι

 

Chasmistes cujus (I)

 

 

Κατώστομοι

Cyprinidae

 

 

 

Κυπρινοειδή

 

 

Caecobarbus geertsii (II)

 

Αφρικανική τυφλή μπριάνα

 

Probarbus jullieni (I)

 

 

Μπριάνα του Jullien

OSTEOGLOSSIFORMES

 

 

 

Οστεόγλωσσοι

Arapaimidae

 

 

 

 

 

 

Arapaima gigas (II)

 

Αραπάιμα

Osteoglossidae

 

 

 

Οστεόγλωσσοι

 

Scleropages formosus (I)

 

 

Ασιατικό αροουάνα

 

Scleropages inscriptus (I)

 

 

 

PERCIFORMES

 

 

 

 

Labridae

 

 

 

Χειλούδες

 

 

Cheilinus undulatus (II)

 

Καμπουρωτή χειλού

Pomacanthidae

 

 

 

 

 

 

Holacanthus clarionensis (II)

 

Αγγελόψαρο του Κλαριόν

Sciaenidae

 

 

 

Τοτοάμπα

 

Totoaba macdonaldi (I)

 

 

Τοτοάμπα

SILURIFORMES

 

 

 

 

Pangasiidae

 

 

 

Καρχαρογατόψαρα

 

Pangasianodon gigas (I)

 

 

Γιγαντιαίο γατόψαρο

Loricariidae

 

 

 

Θωρακισμένα γατόψαρα

 

 

 

Hypancistrus zebra (III Βραζιλία)

 

SYNGNATHIFORMES

 

 

 

 

Syngnathidae

 

 

 

Σακοράφες, ιππόκαμποι

 

 

Hippocampus spp. (II)

 

Ιππόκαμποι

DIPNEUSTI

 

 

 

Σαρκοπτερύγιοι

CERATODONTIFORMES

 

 

 

 

Neoceratodontidae

 

 

 

Δίπνοοι της Αυστραλίας

 

 

Neoceratodus forsteri (II)

 

Δίπνοος της Αυστραλίας

COELACANTHI

 

 

 

Κοιλάκανθοι

COELACANTHIFORMES

 

 

 

 

Latimeriidae

 

 

 

Κοιλάκανθοι

 

Latimeria spp. (I)

 

 

Κοιλάκανθοι

ECHINODERMATA (ΑΣΤΕΡΙΕΣ, ΟΦΙΟΥΡΟΙ, ΑΧΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΘΟΥΡΙΑ)

HOLOTHUROIDEA

 

 

 

Ολοθούρια

ASPIDOCHIROTIDA

 

 

 

 

Stichopodidae

 

 

 

Ολοθούρια

 

 

 

Isostichopus fuscus (III Ισημερινός)

Καστανό ολοθούριο

HOLOTHURIIDA

 

 

 

 

Holothuriidae

 

 

 

Αγγούρια της θάλασσας, ολοθούρια

 

 

Holothuria fuscogilva (II)

 

Αγγούρια της θάλασσας

 

 

Holothuria nobilis (II) (

 

 

 

 

Holothuria whitmaei (II)

 

 

ARTHROPODA (ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ)

ARACHNIDA

 

 

 

Αραχνίδια

ARANEAE

 

 

 

 

Theraphosidae

 

 

 

Ταραντούλες

 

 

Aphonopelma albiceps (II)

 

 

 

 

Aphonopelma pallidum (II)

 

Ρόδινη-γκρίζα ταραντούλα της Τσιχουάουα

 

 

Brachypelma spp. (II)

 

Ταραντούλες Κεντρικής Αμερικής

 

 

Poecilotheria spp. (II)

 

Αράχνες για διακοσμητική χρήση

SCORPIONES

 

 

 

 

Scorpionidae

 

 

 

Σκορπιοί

 

 

Pandinus camerounensis (II)

 

 

 

 

Pandinus dictator (II)

 

 

 

 

Pandinus gambiensis (II)

 

Γιγαντιαίος σκορπιός της Σενεγάλης

 

 

Pandinus imperator (II)

 

Αυτοκρατορικός σκορπιός

 

 

Pandinus roeseli (II)

 

 

INSECTA

 

 

 

Έντομα

COLEOPTERA

 

 

 

Σκαθάρια

Lucanidae

 

 

 

Ελαφοκάνθαροι

 

 

 

Colophon spp. (III Νότια Αφρική)

Ελαφοκάνθαροι του Ακρωτηρίου

Scarabaeidae

 

 

 

Σκαραβαίοι

 

 

Dynastes satanas (II)

 

Σκαθάρι σατανάς

LEPIDOPTERA

 

 

 

Πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες

Nymphalidae

 

 

 

 

 

 

 

Agrias amydon boliviensis (III Βολιβία)

 

 

 

 

Morpho godartii lachaumei (III Βολιβία)

 

 

 

 

Prepona praeneste buckleyana (III Βολιβία)

 

Papilionidae

 

 

 

Χελιδόνουρες πεταλούδες

 

Achillides chikae chikae (I)

 

 

Πεταλούδα του Λουζόν

 

Achillides chikae hermeli (I)

 

 

Χελιδόνουρη πεταλούδα του Μιντόρο

 

 

Atrophaneura jophon (II)

 

Χελιδόνουρη πεταλούδα της Κεϋλάνης

 

 

Atrophaneura palu

 

Χελιδόνουρη πεταλούδα του Παλού

 

 

Atrophaneura pandiyana (II)

 

Χελιδόνουρη πεταλούδα του Μάλαμπαρ

 

 

Bhutanitis spp. (II)

 

Χελιδόνουρες πεταλούδες του Μπουτάν

 

 

Graphium sandawanum

 

Χελιδόνουρη πεταλούδα του Άπο

 

 

Graphium stresemanni

 

Χελιδόνουρη πεταλούδα του Stresemann

 

 

Ornithoptera spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)

 

Ορνιθόπτερα

 

Ornithoptera alexandrae (I)

 

 

Ορνιθόπτερο της βασίλισσας Αλεξάνδρας

 

 

Papilio benguetanus

 

 

 

 

Papilio esperanza

 

 

 

Papilio homerus (I)

 

 

Γιγαντιαία πεταλούδα της Τζαμάικα

 

Papilio hospiton (II)

 

 

Πεταλούδα της Κορσικής

 

 

Papilio morondavana

 

Αυτοκρατορική πεταλούδα της Μαδαγασκάρης

 

 

Papilio neumoegeni

 

 

 

 

Parides ascanius

 

Πεταλούδα του Φλουμίν

 

 

Parides hahneli

 

Πεταλούδα του Hahnel

 

Parides burchellanus (I)

 

 

Πεταλούδα της Βραζιλίας

 

Parnassius apollo (II)

 

 

Παρνάσσιος Απόλλων

 

 

Teinopalpus spp. (II)

 

Πεταλούδες του Βιετνάμ

 

 

Trogonoptera spp. (II)

 

Ορνιθόπτερα

 

 

Troides spp. (II)

 

Ορνιθόπτερα

ANNELIDA (ΔΑΚΤΥΛΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ)

HIRUDINOIDEA

 

 

 

Βδέλλες

ARHYNCHOBDELLIDA

 

 

 

 

Hirudinidae

 

 

 

Βδέλλες

 

 

Hirudo medicinalis (II)

 

Βόρεια ιατρική βδέλλα

 

 

Hirudo verbana (II)

 

Νότια ιατρική βδέλλα

MOLLUSCA (ΜΑΛΑΚΙΑ)

BIVALVIA

 

 

 

Δίθυρα μαλάκια (μεθύστρες, μύδια κ.λπ.)

MYTILOIDA

 

 

 

 

Mytilidae

 

 

 

Μύδια

 

 

Lithophaga lithophaga (II)

 

Πετροσωλήνας

UNIONOIDA

 

 

 

 

Unionidae

 

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Conradilla caelata (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

 

Cyprogenia aberti (II)

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Dromus dromas (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Epioblasma curtisii (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Epioblasma florentina (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Epioblasma sampsonii (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Epioblasma sulcata perobliqua (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Epioblasma torulosa gubernaculum (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

 

Epioblasma torulosa rangiana (II)

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Epioblasma torulosa torulosa (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Epioblasma turgidula (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Epioblasma walkeri (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Fusconaia cuneolus (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Fusconaia edgariana (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Lampsilis higginsii (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Lampsilis orbiculata orbiculata (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Lampsilis satur (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Lampsilis virescens (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Plethobasus cicatricosus (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Plethobasus cooperianus (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

 

Pleurobema clava (II)

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Pleurobema plenum (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Potamilus capax (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Quadrula intermedia (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Quadrula sparsa (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Toxolasma cylindrella (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Unio nickliniana (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Unio tampicoensis tecomatensis (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

 

Villosa trabalis (I)

 

 

Μύδια του γλυκού νερού

VENEROIDA

 

 

 

 

Tridacnidae

 

 

 

Γιγαντιαίες τριδάκνες

 

 

Tridacnidae spp. (II)

 

Γιγαντιαίες τριδάκνες

CEPHALOPODA

 

 

 

 

NAUTILIDA

 

 

 

 

Nautilidae

 

 

 

Ναυτίλοι

 

 

Nautilidae spp. (II)

 

Ναυτίλοι

GASTROPODA

 

 

 

Γαστερόποδα

MESOGASTROPODA

 

 

 

 

Strombidae

 

 

 

Στρόμβοι

 

 

Strombus gigas (II)

 

Γιγαντιαίος στρόμβος

STYLOMMATOPHORA

 

 

 

 

Achatinellidae

 

 

 

Αχατινέλλες

 

Achatinella spp. (I)

 

 

Αχατινέλλες

Camaenidae

 

 

 

Πράσινα δενδρόβια σαλιγκάρια

 

 

Papustyla pulcherrima (II)

 

Πράσινα δενδρόβια σαλιγκάρια

Cepolidae

 

 

 

 

 

Polymita spp. (I)

 

 

Χερσαία σαλιγκάρια της Κούβας

CNIDARIA (ΚΟΡΑΛΛΙΑ, ΚΟΡΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΑΝΕΜΩΝΕΣ)

ANTHOZOA

 

 

 

Κοράλλια, θαλάσσιες ανεμώνες

ANTIPATHARIA

 

 

 

 

 

 

ANTIPATHARIA spp. (II)

 

Μαύρα κοράλλια

GORGONACEAE

 

 

 

 

Coralliidae

 

 

 

Ερυθρά και ροζ κοράλλια

 

 

 

Corallium elatius (III Κίνα)

 

 

 

 

Corallium japonicum (III Κίνα)

 

 

 

 

Corallium konjoi (III Κίνα)

 

 

 

 

Corallium secundum (III Κίνα)

 

HELIOPORACEA

 

 

 

 

Helioporidae

 

 

 

Μπλε κοράλλια

 

 

Helioporidae spp. (II) (Περιλαμβάνει μόνο το είδος Heliopora coerulea)  (6)

 

Μπλε κοράλλια

SCLERACTINIA

 

 

 

 

 

 

SCLERACTINIA spp. (II)  (6)

 

Σκληρά κοράλλια

STOLONIFERA

 

 

 

 

Tubiporidae

 

 

 

Παραφυαδοφόρα κοράλλια

 

 

Tubiporidae spp. (II)  (6)

 

Παραφυαδοφόρα κοράλλια

HYDROZOA

 

 

 

Θαλάσσιες φτέρες, κοράλλια της φωτιάς, μέδουσες

MILLEPORINA

 

 

 

 

Milleporidae

 

 

 

Κοράλλια της φωτιάς

 

 

Milleporidae spp. (II)  (6)

 

Κοράλλια της φωτιάς

STYLASTERINA

 

 

 

 

Stylasteridae

 

 

 

Υδρομέδουσες

 

 

Stylasteridae spp. (II)  (6)

 

Υδρομέδουσες

ΧΛΩΡΙΔΑ

AGAVACEAE

 

 

 

Αγαύες, αθάνατοι, γιούκες

 

Agave parviflora (I)

 

 

Μικρόφυλλη αγάυη

 

 

Agave victoriae-reginae (II) #4

 

Αγάυη της βασίλισσας Βικτώριας

 

 

Nolina interrata (II)

 

Αγάυη των λειμώνων

 

 

Yucca queretaroensis (II)

 

Γιούκα του Λουτζάν

AMARYLLIDACEAE

 

 

 

Αμαρυλλίδες

 

 

Galanthus spp. (II) #4

 

Γάλανθοι – Σκουλαρίκια

 

 

Sternbergia spp. (II) #4

 

Κρινάκια

ANACARDIACEAE

 

 

 

 

 

 

Operculicarya decaryi (II)

 

Jabihy

 

 

Operculicarya hyphaenoides (II)

 

Jabihy

 

 

Operculicarya pachypus (II)

 

Tabily

APOCYNACEAE

 

 

 

 

 

 

Hoodia spp. (II) #9

 

Hoodia

 

 

Pachypodium spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A) #4

 

Παχυπόδια

 

Pachypodium ambongense (I)

 

 

 

 

Pachypodium baronii (I)

 

 

 

 

Pachypodium decaryi (I)

 

 

 

 

 

Rauvolfia serpentina (II) #2

 

Snake-root devil-pepper

ARALIACEAE

 

 

 

Αραλιίδες

 

 

Panax ginseng (II) (Μόνο ο πληθυσμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας· κανένας άλλος πληθυσμός δεν περιλαμβάνεται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού) #3

 

Ασιατικό τζινσένγκ

 

 

Panax quinquefolius (II) #3

 

Αμερικανικό τζινσένγκ

ARAUCARIACEAE

 

 

 

Αραουκάριες

 

Araucaria araucana (I)

 

 

Επαλληλόφυλλη αραουκάρια

ASPARAGACEAE

 

 

 

 

 

 

Beaucarnea spp. (II)

 

Φοίνικες με αλογοουρά

BERBERIDACEAE

 

 

 

Βερβερίδες

 

 

Podophyllum hexandrum (II) #2

 

Ποδόφυλλο

BROMELIACEAE

 

 

 

Βρομελιίδες

 

 

Tillandsia harrisii (II) #4

 

Harris' tillandsia

 

 

Tillandsia kammii (II) #4

 

Kamm's tillandsia

 

 

Tillandsia xerographica (II)  (7) #4

 

Xerographic tillandsia

CACTACEAE

 

 

 

Κάκτοι

 

 

CACTACEAE spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α και των ειδών Pereskia spp., Pereskiopsis spp. και Quiabentia spp.)  (8) #4

 

Κάκτοι

 

Ariocarpus spp. (I)

 

 

 

 

Astrophytum asterias (I)

 

 

 

 

Aztekium ritteri (I)

 

 

 

 

Coryphantha werdermannii (I)

 

 

Jobali pincushion cactus

 

Discocactus spp. (I)

 

 

Discocacti

 

Echinocereus ferrerianus ssp. lindsayorum (I)

 

 

 

 

Echinocereus schmollii (I)

 

 

 

 

Escobaria minima (I)

 

 

 

 

Escobaria sneedii (I)

 

 

 

 

Mammillaria pectinifera (I) (περιλαμβάνει το ssp. solisioides)

 

 

 

 

Melocactus conoideus (I)

 

 

 

 

Melocactus deinacanthus (I)

 

 

 

 

Melocactus glaucescens (I)

 

 

 

 

Melocactus paucispinus (I)

 

 

 

 

Obregonia denegrii (I)

 

 

 

 

Pachycereus militaris (I)

 

 

 

 

Pediocactus bradyi (I)

 

 

 

 

Pediocactus knowltonii (I)

 

 

 

 

Pediocactus paradinei (I)

 

 

 

 

Pediocactus peeblesianus (I)

 

 

 

 

Pediocactus sileri (I)

 

 

 

 

Pelecyphora spp. (I)

 

 

 

 

Sclerocactus blainei (I)

 

 

 

 

Sclerocactus brevihamatus ssp. tobuschii (I)

 

 

 

 

Sclerocactus brevispinus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus cloverae (I)

 

 

 

 

Sclerocactus erectocentrus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus glaucus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus mariposensis (I)

 

 

 

 

Sclerocactus mesae-verdae (I)

 

 

 

 

Sclerocactus nyensis (I)

 

 

 

 

Sclerocactus papyracanthus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus pubispinus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus sileri (I)

 

 

 

 

Sclerocactus wetlandicus (I)

 

 

 

 

Sclerocactus wrightiae (I)

 

 

 

 

Strombocactus spp. (I)

 

 

 

 

Turbinicarpus spp. (I)

 

 

 

 

Uebelmannia spp. (I)

 

 

 

CARYOCARACEAE

 

 

 

Καρυοκαρίδες

 

 

Caryocar costaricense (II) #4

 

 

COMPOSITAE (ASTERACEAE)

 

 

 

Σύνθετα

 

Saussurea costus (I) (γνωστό και ως S. lappa, Aucklandia lappa ή A. costus)

 

 

 

CUCURBITACEAE

 

 

 

 

 

 

Zygosicyos pubescens (II) (γνωστό και ως Xerosicyos pubescens)

 

 

 

 

Zygosicyos tripartitus (II)

 

 

CUPRESSACEAE

 

 

 

Κυπαρίσσια

 

Fitzroya cupressoides (I)

 

 

Κυπαρισσοειδής φιτζρόυα

 

Pilgerodendron uviferum (I)

 

 

 

 

 

Widdringtonia whytei (II)

 

 

CYATHEACEAE

 

 

 

Δενδρώδεις φτέρες

 

 

Cyathea spp. (II) #4

 

Δενδρώδεις φτέρες

CYCADACEAE

 

 

 

Καυκαλίδες

 

 

CYCADACEAE spp. (II) (Εκτός από τα είδη που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A) #4

 

Καυκαλίδες

 

Cycas beddomei (I)

 

 

 

DICKSONIACEAE

 

 

 

Κυαθώδη

 

 

Cibotium barometz (II) #4

 

 

 

 

Dicksonia spp. (II) (Μόνο οι πληθυσμοί της Αμερικής· κανένας άλλος πληθυσμός δεν περιλαμβάνεται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού. Περιλαμβάνονται τα συνώνυμα Dicksonia berteriana, D. externa, D. sellowiana και D. stuebelii) #4

 

Κυαθώδη

DIDIEREACEAE

 

 

 

Ντιντιερίδες

 

 

DIDIEREACEAE spp. (II) #4

 

 

DIOSCOREACEAE

 

 

 

Γιαμ

 

 

Dioscorea deltoidea (II) #4

 

 

DROSERACEAE

 

 

 

Δροσερίδες

 

 

Dionaea muscipula (II) #4

 

 

EBENACEAE

 

 

 

Έβενοι

 

 

Diospyros spp.(II) (Μόνο οι πληθυσμοί της Μαδαγασκάρης· κανένας άλλος πληθυσμός δεν περιλαμβάνεται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού) #5

 

 

EUPHORBIACEAE

 

 

 

Ευφορβίδες

 

 

Euphorbia spp. (II) #4

[Μόνο τα σαρκώδη είδη, εκτός από:

1)

Euphorbia misera·

2)

τα τεχνητώς αναπαραχθέντα δείγματα καλλιεργητικών ποικιλιών του Euphorbia trigona·

3)

τα τεχνητώς αναπαραχθέντα δείγματα του Euphorbia lactea που μπολιάζονται σε τεχνητώς αναπαραχθέντα ριζώματα του Euphorbia neriifolia, εφόσον:

διαθέτουν λοφίο, ή

είναι ριπιδιόσχημα, ή

φέρουν χρωματική μετάλλαξη·

4)

τα τεχνητώς αναπαραχθέντα δείγματα καλλιεργητικών ποικιλιών του Euphorbia«Milii» εφόσον:

αναγνωρίζονται εύκολα ως τεχνητώς αναπαραχθέντα δείγματα, και

εισάγονται ή (επαν-)εξάγονται από την Ένωση σε φορτία των 100 ή περισσοτέρων φυτών,

που δεν υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό)· και

5)

τα είδη που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α)

 

Ευφορβίδες — Γαλατσίδες

 

Euphorbia ambovombensis (I)

 

 

 

 

Euphorbia capsaintemariensis (I)

 

 

 

 

Euphorbia cremersii (I) (Περιλαμβάνει τη μορφή viridifolia και τη var. rakotozafyi)

 

 

 

 

Euphorbia cylindrifolia (I) (Περιλαμβάνει το ssp. tuberifera)

 

 

 

 

Euphorbia decaryi (I) (Περιλαμβάνει τις vars. ampanihyensis, robinsonii και sprirosticha)

 

 

 

 

Euphorbia francoisii (I)

 

 

 

 

Euphorbia handiensis (II)

 

 

 

 

Euphorbia lambii (II)

 

 

 

 

Euphorbia moratii (I) (Περιλαμβάνει τις vars. antsingiensis, bemarahensis και multiflora)

 

 

 

 

Euphorbia parvicyathophora (I)

 

 

 

 

Euphorbia quartziticola (I)

 

 

 

 

Euphorbia stygiana (II)

 

 

 

 

Euphorbia tulearensis (I)

 

 

 

FAGACEAE

 

 

 

Οξιές, βελανιδιές

 

 

 

Quercus mongolica (III Ρωσική Ομοσπονδία) #5

Μογγολική βελανιδιά

FOUQUIERIACEAE

 

 

 

Οκοτίγιο, μπουτζάμ

 

 

Fouquieria columnaris (II) #4

 

Δέντρο Boojum

 

Fouquieria fasciculata (I)

 

 

 

 

Fouquieria purpusii (I)

 

 

 

GNETACEAE

 

 

 

Γνετώδη

 

 

 

Gnetum montanum (III Νεπάλ) #1

 

JUGLANDACEAE

 

 

 

Καρυδιές

 

 

Oreomunnea pterocarpa (II) #4

 

 

LAURACEAE

 

 

 

 

 

 

Aniba rosaeodora (II) (γνωστό και ως A. duckei) #12

 

Ροδόξυλο Βραζιλίας

LEGUMINOSAE (FABACEAE)

 

 

 

Ψυχανθή

 

 

Dalbergia spp. (II) (Εκτός από τα είδη που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A) #15

 

 

 

Dalbergia nigra (I)

 

 

Ροδόξυλο Βραζιλίας

 

 

 

Dipteryx panamensis (III Κόστα Ρίκα / Νικαράγουα)

Ινδική αμυγδαλιά

 

 

Guibourtia demeusei (II) #15

 

Κόκκινη μπουμπίνγκα

 

 

Guibourtia pellegriniana (II) #15

 

Ροζ μπουμπίνγκα, κεβαζίνγκο

 

 

Guibourtia tessmannii (II) #15

 

Ροζ μπουμπίνγκα, κεβαζίνγκο

 

 

Paubrasilia echinata (II) #10

 

Ξύλο Βραζιλίας

 

 

Pericopsis elata (II) #17

 

 

 

 

Platymiscium parviflorum (II) #4

 

 

 

 

Pterocarpus erinaceus (II)

 

Ροδόξυλο Αφρικής, ροδόξυλο Σενεγάλης

 

 

Pterocarpus santalinus (II) #7

 

Κόκκινο σανταλόξυλο

 

 

Pterocarpus tinctorius (II) #6

 

Αφρικανικό παντούκ

 

 

Senna meridionalis (II)

 

Τάραμπι

LILIACEAE

 

 

 

Κρίνα

 

 

Aloe spp. (II) (Εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α και του είδους Aloe vera, γνωστό και ως Aloe barbadensis, που δεν περιλαμβάνεται στα παραρτήματα) #4

 

Αλόες

 

Aloe albida (I)

 

 

 

 

Aloe albiflora (I)

 

 

 

 

Aloe alfredii (I)

 

 

 

 

Aloe bakeri (I)

 

 

 

 

Aloe bellatula (I)

 

 

 

 

Aloe calcairophila (I)

 

 

 

 

Aloe compressa (I) (Περιλαμβάνει τις vars. paucituberculata, rugosquamosa και schistophila)

 

 

 

 

Aloe delphinensis (I)

 

 

 

 

Aloe descoingsii (I)

 

 

 

 

Aloe fragilis (I)

 

 

 

 

Aloe haworthioides (I) (Περιλαμβάνει την var. aurantiaca)

 

 

 

 

Aloe helenae (I)

 

 

 

 

Aloe laeta (I) (Περιλαμβάνει την var. maniaensis)

 

 

 

 

Aloe parallelifolia (I)

 

 

 

 

Aloe parvula (I)

 

 

 

 

Aloe pillansii (I)

 

 

 

 

Aloe polyphylla (I)

 

 

 

 

Aloe rauhii (I)

 

 

 

 

Aloe suzannae (I)

 

 

 

 

Aloe versicolor (I)

 

 

 

 

Aloe vossii (I)

 

 

 

MAGNOLIACEAE

 

 

 

Μανόλιες

 

 

 

Magnolia liliifera var. obovata (III Νεπάλ) #1

 

MALVACEAE

 

 

 

 

 

 

Adansonia grandidieri (II) #16

 

Μπάομπαμπ του Grandidier

MELIACEAE

 

 

 

Μελιίδες, κέδροι

 

 

Cedrela spp. (II) #6 (Πληθυσμός των Νεοτροπικών)

 

Ισπανικός κέδρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swietenia humilis (II) #4

 

Μαόνι της Ονδούρας

 

 

Swietenia macrophylla (II) (Πληθυσμός των Νεοτροπικών - περιλαμβάνει την Κεντρική και τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική) #6

 

Πλατύφυλλο μαόνι

 

 

Swietenia mahagoni (II) #5

 

Μαόνι της Καραϊβικής

NEPENTHACEAE

 

 

 

Νηπενθή (Παλαιού Κόσμου)

 

 

Nepenthes spp. (II) (Εκτός από τα είδη που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A) #4

 

Νηπενθή Παλαιού Κόσμου

 

Nepenthes khasiana (I)

 

 

Νηπενθές Ινδίας

 

Nepenthes rajah (I)

 

 

Γιγαντιαίο νηπενθές Παλαιού Κόσμου

OLEACEAE

 

 

 

Ελιές, φράξοι

 

 

 

Fraxinus mandshurica (III Ρωσική Ομοσπονδία) #5

Φράξος της Μαντζουρίας

ORCHIDACEAE

 

 

 

Ορχιδέες

 

 

ORCHIDACEAE spp. (II) (Εκτός από τα είδη που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A)  (9) #4

 

Ορχιδέες

 

Για όλα τα ακόλουθα είδη ορχιδεών του παραρτήματος Α, τα αρτίφυτα ή οι καλλιέργειες ιστών δεν υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό εφόσον:

καλλιεργούνται in vitro σε στερεό ή υγρό θρεπτικό υλικό, και

ανταποκρίνονται στον ορισμό της έννοιας «τεχνητώς αναπαραχθέν» κατά το άρθρο 56 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής  (10), και

σε περίπτωση εισαγωγής τους στην Ένωση ή (επαν)εξαγωγής τους από αυτήν, μεταφέρονται εντός αποστειρωμένων δοχείων.

 

 

 

 

Aerangis ellisii (I)

 

 

 

 

Cattleya jongheana (I)

 

 

 

 

Cattleya lobata (I)

 

 

 

 

Cephalanthera cucullata (II)

 

 

Κρητικό κεφαλάνθηρο

 

Cypripedium calceolus (II)

 

 

Πεδιλόμορφο κυπριπέδιο

 

Dendrobium cruentum (I)

 

 

 

 

Goodyera macrophylla (II)

 

 

 

 

Liparis loeselii (II)

 

 

Λίπαρη του Loesel

 

Mexipedium xerophyticum (I)

 

 

 

 

Ophrys argolica (II)

 

 

Αργολική οφρύς – Μελισσάκι

 

Ophrys lunulata (II)

 

 

Μελισσάκι

 

Orchis scopulorum (II)

 

 

 

 

Paphiopedilum spp. (I)

 

 

 

 

Peristeria elata (I)

 

 

 

 

Phragmipedium spp. (I)

 

 

 

 

Renanthera imschootiana (I)

 

 

 

 

Spiranthes aestivalis (II)

 

 

 

OROBANCHACEAE

 

 

 

Οροβάγχες

 

 

Cistanche deserticola (II) #4

 

 

PALMAE (ARECACEAE)

 

 

 

Φοίνικες

 

 

Beccariophoenix madagascariensis (II) #4

 

 

 

 

Dypsis decaryi (II) #4

 

Φοίνικας τριγώνων

 

Dypsis decipiens (I)

 

 

 

 

 

Lemurophoenix halleuxii (II)

 

 

 

 

 

Lodoicea maldivica (III Σεϋχέλλες) #13

Φοίνικας της θάλασσας

 

 

Marojejya darianii (II)

 

 

 

 

Ravenea louvelii (II)

 

 

 

 

Ravenea rivularis (II)

 

 

 

 

Satranala decussilvae (II)

 

 

 

 

Voanioala gerardii (II)

 

 

PAPAVERACEAE

 

 

 

Παπαρούνες

 

 

 

Meconopsis regia (III Νεπάλ) #1

 

PASSIFLORACEAE

 

 

 

 

 

 

Adenia firingalavensis (II)

 

 

 

 

Adenia olaboensis (II)

 

 

 

 

Adenia subsessilifolia (II)

 

 

PEDALIACEAE

 

 

 

Πηδαλιίδες

 

 

Uncarina grandidieri (II)

 

 

 

 

Uncarina stellulifera (II)

 

 

PINACEAE

 

 

 

Πεύκα, έλατα κ.λπ.

 

Abies guatemalensis (I)

 

 

 

 

 

 

Pinus koraiensis (III Ρωσική Ομοσπονδία) #5

 

PODOCARPACEAE

 

 

 

Ποδοκαρπίδες

 

 

 

Podocarpus neriifolius (III Νεπάλ) #1

 

 

Podocarpus parlatorei (I)

 

 

 

PORTULACACEAE

 

 

 

Πορτουλακίδες

 

 

Anacampseros spp. (II) #4

 

Πορτουλακίδες

 

 

Avonia spp. (II) #4

 

 

 

 

Lewisia serrata (II) #4

 

 

PRIMULACEAE

 

 

 

Πρίμουλες, κυκλάμινα

 

 

Cyclamen spp. (II)  (11) #4

 

Κυκλάμινα

RANUNCULACEAE

 

 

 

Ρανουνκουλίδες

 

 

Adonis vernalis (II) #2

 

Σκάρφι

 

 

Hydrastis canadensis (II) #8

 

 

ROSACEAE

 

 

 

Τριανταφυλλιές, κερασιές

 

 

Prunus africana (II) #4

 

Αφρικανική κερασιά

RUBIACEAE

 

 

 

 

 

Balmea stormiae (I)

 

 

 

SANTALACEAE

 

 

 

 

 

 

Osyris lanceolata (II) (Μόνο οι πληθυσμοί του Μπουρουντί, της Αιθιοπίας, της Κένυας, της Ρουάντας, της Ουγκάντας και της Ενωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας· κανένας άλλος πληθυσμός δεν περιλαμβάνεται στα παραρτήματα) #2

 

Σανταλόξυλο Ανατολικής Αφρικής

SARRACENIACEAE

 

 

 

Νηπενθή (Νέου Κόσμου)

 

 

Sarracenia spp. (II) (Εκτός από τα είδη που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A) #4

 

 

 

Sarracenia oreophila (I)

 

 

 

 

Sarracenia rubra ssp. alabamensis (I)

 

 

 

 

Sarracenia rubra ssp. jonesii (I)

 

 

 

SCROPHULARIACEAE

 

 

 

Συκόρριζα

 

 

Picrorhiza kurrooa (II) (εκτός του Picrorhiza scrophulariiflora) #2

 

 

STANGERIACEAE

 

 

 

Κυκάδες

 

 

Bowenia spp. (II) #4

 

Κυκάδες

 

Stangeria eriopus (I)

 

 

 

TAXACEAE

 

 

 

Ίταμοι

 

 

Taxus chinensis και ταξινομικές βαθμίδες που είναι κατώτερες αυτού του είδους (II) #2

 

Ίταμος της Κίνας

 

 

Taxus cuspidata και ταξινομικές βαθμίδες που είναι κατώτερες αυτού του είδους (II)  (12) #2

 

Ίταμος της Ιαπωνίας

 

 

Taxus fuana και ταξινομικές βαθμίδες που είναι κατώτερες αυτού του είδους (II) #2

 

Ίταμος του Θιβέτ

 

 

Taxus sumatrana και ταξινομικές βαθμίδες που είναι κατώτερες αυτού του είδους (II) #2

 

Ίταμος της Σουμάτρας

 

 

Taxus wallichiana (II) #2

 

Ίταμος των Ιμαλαΐων

THYMELAEACEAE (AQUILARIACEAE)

 

 

 

Θυμελαΐδες

 

 

Aquilaria spp. (II) #14

 

Ξύλο άγαρ

 

 

Gonystylus spp. (II) #4

 

Ramin

 

 

Gyrinops spp. (II) #14

 

Ξύλο άγαρ

TROCHODENDRACEAE (TETRACENTRACEAE)

 

 

 

Τροχοδενδρώδη

 

 

 

Tetracentron sinense (III Νεπάλ) #1

 

VALERIANACEAE

 

 

 

Βαλεριανίδες

 

 

Nardostachys grandiflora (II) #2

 

 

VITACEAE

 

 

 

 

 

 

Cyphostemma elephantopus (II)

 

 

 

 

Cyphostemma laza (II)

 

Κυφόστεμμα Λάζα

 

 

Cyphostemma montagnacii (II)

 

 

WELWITSCHIACEAE

 

 

 

Βελβίτσιες

 

 

Welwitschia mirabilis (II) #4

 

 

ZAMIACEAE

 

 

 

Κυκάδες

 

 

ZAMIACEAE spp. (II) (Εκτός από τα είδη που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A) #4

 

Κυκάδες

 

Ceratozamia spp. (I)

 

 

 

 

Encephalartos spp. (I)

 

 

Εγκεφαλάρτοι

 

Microcycas calocoma (I)

 

 

 

 

Zamia restrepoi (I)

 

 

 

ZINGIBERACEAE

 

 

 

Ζινγκιμπεροειδή

 

 

Hedychium philippinense (II) #4

 

 

 

 

Siphonochilus aethiopicus (II) (Πληθυσμοί της Μοζαμβίκης, του Εσουατίνι, της Νότιας Αφρικής και της Ζιμπάμπουε)

 

 

ZYGOPHYLLACEAE

 

 

 

Ξύλα της ζωής

 

 

Bulnesia sarmientoi (II) #11

 

Αγιόξυλο

 

 

Guaiacum spp. (II) #2

 

Ξύλα της ζωής


 

Παράρτημα Δ

Κοινή ονομασία

ΠΑΝΙΔΑ

CHORDATA (ΧΟΡΔΩΤΑ)

MAMMALIA

 

Θηλαστικά

CARNIVORA

 

 

Canidae

 

Κυνίδες

 

Vulpes vulpes griffithi (III Ινδία) §1

Αλεπού

 

Vulpes vulpes montana (III Ινδία) §1

Αλεπού

 

Vulpes vulpes pusilla (III Ινδία) §1

Αλεπού

Mustelidae

 

Ικτίδες

 

Mustela altaica (III Ινδία) §1

Ορεινή νυφίτσα

 

Mustela erminea ferghanae (III Ινδία) §1

Ερμίνα

 

Mustela kathiah (III Ινδία) §1

Κιτρινόγαστρη νυφίτσα

 

Mustela sibirica (III Ινδία) §1

Νυφίτσα της Σιβηρίας

AVES

 

Πτηνά

ANSERIFORMES

 

 

Anatidae

 

Πάπιες, χήνες, κύκνοι

 

Anas melleri

Πάπια του Meller

REPTILIA

 

Ερπετά

SAURIA

 

 

Agamidae

 

 

 

Otocryptis wiegmanni

 

 

Physignathus cocincinus

Κινεζικός νεροδράκοντας

Cordylidae

 

Ακάνθουρες σαύρες

 

Platysaurus imperator

 

Gekkonidae

 

Σαμιαμίδια

 

Rhacodactylus auriculatus

Σαμιαμίδι της Νέας Καληδονίας

 

Rhacodactylus ciliatus

Γιγαντιαίο σαμιαμίδι του Guichenot

 

Rhacodactylus leachianus

Γιγαντιαίο σαμιαμίδι της Νέας Καληδονίας

 

 

 

 

Teratoscincus scincus (Περιλαμβάνει τα Teratoscincus scincus rustamowi, T. s. keyserlingii και T. s. scincus)

Κοινό θαυμαστό σαμιαμίδι

Gerrhosauridae

 

Πλακοφόρες σαύρες

 

Tracheloptychus petersi

 

 

Zonosaurus karsteni

Περίζωτη σαύρα του Karsten

 

Zonosaurus maximus

 

 

Zonosaurus quadrilineatus

Τετράγραμμη περίζωτη σαύρα

Scincidae

 

Σκίγκοι

 

Tribolonotus gracilis

Κροκοδειλόσκιγκος

 

Tribolonotus novaeguineae

Κρανοφόρος σκίγκος της Νέας Γουινέας

SERPENTES

 

 

Colubridae

 

Κοινά φίδια

 

Elaphe carinata §1

Βρωμερό φίδι της Ταϊβάν

 

Elaphe radiata §1

Ακτινωτό ποντικόφιδο

 

Elaphe taeniura §1

Εύμορφο φίδι της Ταϊβάν

 

Enhydris bocourti §1

Νερόφιδο του Bocourt

 

Homalopsis spp. §1

Μασκοφόρο νερόφιδο

 

Langaha nasuta

Βόρειο φυλλόρινο φίδι

 

Leioheterodon madagascariensis

Μεναράνα της Μαδαγασκάρης

 

Ptyas korros §1

Ποντικόφιδο της Ινδοκίνας

 

 

 

Hydrophiidae

 

Θαλάσσια φίδια

 

Lapemis curtus (Περιλαμβάνεται το Lapemis hardwickii) §1

Θαλάσσιο φίδι του Shaw

Viperidae

 

Οχιές, κροταλίες

 

 

 

 

Pseudocerastes spp., εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα B

 

AMPHIBIA

 

 

ANURA

 

Βάτραχοι και φρύνοι

Bufonidae

 

 

 

Atelopus spp., εκτός των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A

 

Dicroglossidae

 

Βάτραχοι

 

Limnonectes macrodon

Γιγαντιαίος βάτραχος της Ιάβας

Hylidae

 

Δενδροβάτραχοι

 

Phyllomedusa sauvagii

Πιθηκο-δενδροβάτραχος

Leptodactylidae

 

Νεοτροπικοί βάτραχοι

 

Leptodactylus laticeps

Κόκκινος στικτός σκαπτικός βάτραχος

Ranidae

 

Βάτραχοι

 

Pelophylax shqipericus

Αλβανικός λιμνοβάτραχος

CAUDATA

 

 

Hynobiidae

 

Ασιατικές σαλαμάνδρες

 

Ranodon sibiricus

Σαλαμάνδρα της Κεντρικής Ασίας

Plethodontidae

 

Πληθόδοντες

 

Bolitoglossa dofleini

Γιγαντιαία φοινικοσαλαμάνδρα

Salamandridae

 

Σαλαμάνδρες, τρίτωνες

 

Cynops ensicauda

Ξιφόσουρος τρίτωνας

 

Echinotriton andersoni

Σαλαμάνδρα του Anderson

 

Laotriton laoensis

Πλατύουρος τρίτωνας

 

 

 

ACTINOPTERYGII

 

Ακτινοπτερύγιοι

PERCIFORMES

 

 

Apogonidae

 

 

 

Pterapogon kauderni

Ψάρι καρδινάλιος του Μπανγκάι

 

 

 

MOLLUSCA (ΜΑΛΑΚΙΑ)

GASTROPODA

 

 

Haliotidae

 

 

 

Haliotis midae

Νοτιοαφρικανικό αυτί της θάλασσας

ΧΛΩΡΙΔΑ

AGAVACEAE

 

Αγαύες, αθάνατοι, γιούκες

 

 

 

 

Dasylirion longissimum

 

ARACEAE

 

Αροΐδες

 

Arisaema dracontium

 

 

Arisaema erubescens

 

 

Arisaema galeatum

 

 

Arisaema nepenthoides

 

 

Arisaema sikokianum

 

 

Arisaema thunbergii var. urashima

 

 

Arisaema tortuosum

 

 

 

 

BIGNONIACEAE

 

 

 

Handroanthus spp. §5

Tabebuia spp. §5

Roseodendron spp. §5

Ταβεβουίες

BURSERACEAE

 

 

 

Aucoumea klaineana §5

Boswellia spp. §4

 

COMPOSITAE (ASTERACEAE)

 

Σύνθετα

 

Arnica montana §2

Άρνικα

 

 

 

 

Othonna clavifolia

 

 

 

 

 

Othonna herrei

 

 

 

 

 

Othonna retrorsa

 

CRASSULACEAE

Rhodiola spp. §4

 

ERICACEAE

 

Καλούνα, ροδόδεντρα

 

Arctostaphylos uva-ursi §2

Αρκουδοστάφυλο

GENTIANACEAE

 

Γεντιανές

 

Gentiana lutea §2

Κίτρινη γεντιανή - Αγριοπιπεριά

LEGUMINOSAE

 

Ψυχανθή

 

Millettia stuhlmannii §5

 

 

Pterocarpus macrocarpus §4

 

LILIACEAE

 

Λειριοειδή

 

Trillium pusillum

 

 

Trillium rugelii

 

 

Trillium sessile

 

LYCOPODIACEAE

 

Λυκοπόδια

 

Lycopodium clavatum §2

Ροπαλόμορφο λυκοπόδιο

MELIACEAE

 

Μελιίδες, κέδροι

 

Entandrophragma cylindricum §5

 

 

Khaya spp. §5

 

MENYANTHACEAE

 

Μηνυανθή

 

Menyanthes trifoliata §2

Τρίφυλλο μηνυανθές

PARMELIACEAE

 

Κετραρίες

 

Cetraria islandica §2

 

PASSIFLORACEAE

 

Ρόδα της ερήμου

 

Adenia glauca

Ρόδο της ερήμου

 

Adenia pechuelli

Ρόδο της ερήμου

PEDALIACEAE

 

Σήσαμο, αρπαγόφυτα

 

Harpagophytum spp. §2

Αρπαγόφυτα

SANTALACEAE

 

Σανταλόξυλο

 

Okoubaka aubrevillei §2

 

SAPOTACEAE

 

Sapodilla

 

Baillonella toxisperma §5

Moabi

SELAGINELLACEAE

 

Λυκοπόδια

 

Selaginella lepidophylla

Ρόδο της Ιεριχούς

»

(1)  Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (ΕΕ L 20 της 26.1.2010, σ. 7).

(2)  Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7).

(3)  Με αποκλειστικό σκοπό να επιτραπεί το διεθνές εμπόριο ερίου ζώων του είδους βικούνια (Vicugna vicugna) και παραγώγων αυτών προϊόντων, μόνο εφόσον το έριο προέρχεται από κουρά ζώντων ζώων. Εμπόριο προϊόντων που έχουν κατασκευαστεί από έριο μπορεί να πραγματοποιείται μόνο σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

α)

Κάθε πρόσωπο ή οντότητα που επεξεργάζεται έριο ζώων του είδους βικούνια για την κατασκευή υφασμάτων και ενδυμάτων υποχρεούται να αιτείται άδεια από τις αρμόδιες αρχές της χώρας καταγωγής [Χώρες καταγωγής: οι χώρες στις οποίες απαντάται το είδος, δηλαδή η Αργεντινή, η Βολιβία, ο Ισημερινός, το Περού και η Χιλή), να χρησιμοποιεί την ένδειξη, το σήμα ή τον λογότυπο «vicuña – χώρα καταγωγής» που εγκρίθηκε από τις χώρες στη ζώνη επικράτειας των οποίων διαβιώνει το συγκεκριμένο είδος, οι οποίες αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης για τη διατήρηση και διαχείριση του είδους βικούνια (Convenio para la Conservación y Manejo de la Vicuña)].

β)

Τα διατιθέμενα εμπορικά υφάσματα ή ενδύματα πρέπει να επισημαίνονται ή να διακρίνονται σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

i)

Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο υφασμάτων παραχθέντων από έριο κουράς ζώντων ζώων του είδους βικούνια, ανεξαρτήτως του αν το ύφασμα έχει κατασκευαστεί εντός ή εκτός της ζώνης επικράτειας των χωρών στις οποίες διαβιώνει το συγκεκριμένο είδος, πρέπει να χρησιμοποιείται η ένδειξη, το σήμα ή ο λογότυπος ούτως ώστε να προσδιορίζεται η χώρα καταγωγής. Η ένδειξη, το σήμα ή ο λογότυπος «VICUÑA [ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ]» πρέπει να έχει τη μορφή που παρατίθεται κατωτέρω:

Image 1

Η εν λόγω ένδειξη, σήμα ή λογότυπος πρέπει να εμφανίζεται στην ανάποδη του υφάσματος. Επιπροσθέτως, η ούγια του υφάσματος πρέπει να φέρει την ένδειξη «VICUÑA [ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ]».

ii)

Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο ενδυμάτων παραχθέντων από έριο κουράς ζώντων ζώων του είδους βικούνια, ανεξαρτήτως του αν το ένδυμα έχει κατασκευαστεί εντός ή εκτός της ζώνης επικράτειας των χωρών στις οποίες διαβιώνει το συγκεκριμένο είδος, πρέπει να χρησιμοποιείται η ένδειξη, το σήμα ή ο λογότυπος που αναφέρεται στην παράγραφο β) σημείο i). Η εν λόγω ένδειξη, σήμα ή λογότυπος πρέπει να εμφανίζεται σε ετικέτα επί του ίδιου του ενδύματος. Σε περίπτωση που τα ενδύματα κατασκευάζονται εκτός της χώρας καταγωγής, το όνομα της χώρας κατασκευής του ενδύματος θα πρέπει επίσης να αναφέρεται, επιπρόσθετα στην ένδειξη, το σήμα ή τον λογότυπο που αναφέρεται στην παράγραφο β) σημείο i).

γ)

Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο χειροποίητων προϊόντων παραχθέντων από έριο κουράς ζώντων ζώων του είδους βικούνια τα οποία έχουν κατασκευαστεί εντός της ζώνης επικράτειας των χωρών στις οποίες διαβιώνει το συγκεκριμένο είδος, πρέπει να χρησιμοποιείται η ένδειξη, το σήμα ή ο λογότυπος «VICUÑA [ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ] – ARTESANÍA» όπως παρατίθεται κατωτέρω:

Image 2

δ)

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται έριο κουράς ζώντων ζώων του είδους βικούνια από διάφορες χώρες καταγωγής για την κατασκευή υφασμάτων και ενδυμάτων, πρέπει να αναφέρεται η ένδειξη, το σήμα ή ο λογότυπος καθεμίας από τις χώρες καταγωγής του ερίου, όπως περιγράφεται στην παράγραφο β) σημεία i) και ii).

ε)

Όλα τα άλλα δείγματα θεωρούνται δείγματα ειδών που περιλαμβάνονται στο προσάρτημα I και η διάθεση αυτών στο εμπόριο ελέγχεται αναλόγως.

(4)  Όλα τα είδη περιλαμβάνονται στο προσάρτημα II της σύμβασης, εκτός των Balaena mysticetus, Eubalaena spp., Balaenoptera acutorostrata (εκτός του πληθυσμού της Δυτικής Γροιλανδίας), Balaenoptera bonaerensis, Balaenoptera borealis, Balaenoptera edeni, Balaenoptera musculus, Balaenoptera omurai, Balaenoptera physalus, Megaptera novaeangliae, Orcaella brevirostris, Orcaella heinsohni, Sotalia spp., Sousa spp., Eschrichtius robustus, Lipotes vexillifer, Caperea marginata, Neophocaena asiaeorientalis, Neophocaena phocaenoides, Phocoena sinus, Physeter macrocephalus, Platanista spp., Berardius spp., Hyperoodon spp., που περιλαμβάνονται στο προσάρτημα I. Τα δείγματα των ειδών του προσαρτήματος II της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων και των παραγώγων, εκτός από τα προϊόντα κρέατος, που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, τα οποία συλλαμβάνονται από τους κατοίκους της Γροιλανδίας βάσει αδείας που χορηγείται από την αρμόδια σχετική αρχή, θεωρείται ότι ανήκουν στο παράρτημα B. Έχει καθοριστεί μηδενική ετήσια εξαγωγική ποσόστωση για τα ζώντα δείγματα του πληθυσμού Tursiops truncatus του Εύξεινου Πόντου που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον και διατίθενται κυρίως για εμπορικούς σκοπούς.

(5)  Πληθυσμοί της Μποτσουάνας, της Ναμίμπιας, της Νότιας Αφρικής και της Ζιμπάμπουε (που περιλαμβάνονται στο παράρτημα B):

Με αποκλειστικό σκοπό να καταστούν δυνατά: α) το εμπόριο κυνηγετικών τροπαίων για μη εμπορικούς σκοπούς· β) το εμπόριο ζώντων ζώων σε κατάλληλους και αποδεκτούς προορισμούς όπως ορίζεται στο ψήφισμα Conf. 11.20 (Rev. CoP18) για τη Μποτσουάνα και τη Ζιμπάμπουε και για προγράμματα in situ διατήρησης για τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική· γ) το εμπόριο δερμάτων· δ) το εμπόριο μαλλιών· ε) το εμπόριο δερματίνων ειδών για εμπορικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς για την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική και για μη εμπορικούς σκοπούς για τη Ζιμπάμπουε· στ) το εμπόριο ekipas που έχουν πιστοποιηθεί και έχουν επισημανθεί χωριστά και τα οποία έχουν ενσωματωθεί σε κοσμήματα, για μη εμπορικούς σκοπούς για τη Ναμίμπια, και σε λαξευμένο ελεφαντοστό για μη εμπορικούς σκοπούς για τη Ζιμπάμπουε· ζ) το εμπόριο καταγεγραμμένου ακατέργαστου ελεφαντοστού (για την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε ολόκληροι χαυλιόδοντες και τμήματα αυτών) υπό την επιφύλαξη των κατωτέρω: i) μόνο καταγεγραμμένα κυβερνητικά αποθέματα, που προέρχονται από το κράτος (εξαιρούνται το κατεσχεμένο ελεφαντοστό και το ελεφαντοστό αγνώστου προελεύσεως)· ii) μόνο σε εμπορικούς εταίρους για τους οποίους έχει εξακριβωθεί από τη Γραμματεία, κατόπιν διαβουλεύσεων με τη Μόνιμη Επιτροπή, ότι διαθέτουν επαρκή εθνική νομοθεσία και εσωτερικούς εμπορικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει επανεξαγωγή του εισαγόμενου ελεφαντοστού και ότι η διαχείρισή του θα διεξαχθεί σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις του ψηφίσματος Conf. 10.10 (Rev. CoP18) σχετικά με την εσωτερική μεταποίηση και το εμπόριο· iii) όχι πριν η Γραμματεία εξακριβώσει τις μελλοντικές χώρες εισαγωγής και τα καταγεγραμμένα κυβερνητικά αποθέματα· iv) ακατέργαστο ελεφαντόδοντο βάσει της δυνητικής πώλησης των καταγεγραμμένων κυβερνητικών αποθεμάτων ελεφαντοστού που συμφωνήθηκαν στην COP12 και τα οποία αντιστοιχούν σε 20 000 kg (Μποτσουάνα), 10 000 kg (Ναμίμπια) και 30 000 kg (Νότια Αφρική)· v) πέραν των ποσοτήτων που συμφωνήθηκαν στην CoP12, κυβερνητικό ελεφαντόδοντο από την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, με ημερομηνία εγγραφής έως την 31η Ιανουαρίου 2007, και εφόσον έχει επαληθευτεί από τη Γραμματεία, μπορεί να τύχει εμπορικής εκμετάλλευσης και μεταφοράς, μαζί με το ελεφαντόδοντο της παραγράφου ζ) σημείο iv) ανωτέρω σε περίπτωση άπαξ πώλησης ανά προορισμό και υπό την αυστηρή επιτήρηση της Γραμματείας· vi) τα καθαρά προϊόντα του εμπορίου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τα προγράμματα διατήρησης του ελέφαντα και διατήρησης και ανάπτυξης των κοινοτήτων εντός ή κοντά σε ζώνες διαβίωσης του ελέφαντα· και vii) οι πρόσθετες ποσότητες που καθορίζονται στο στοιχείο ζ) σημείο v) ανωτέρω δύνανται να υποστούν εμπορική εκμετάλλευση μόνο εφόσον η Μόνιμη Επιτροπή συμφωνήσει ότι έχουν τηρηθεί οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις· η) δεν επιτρέπεται η υποβολή περαιτέρω προτάσεων, με σκοπό την απόκτηση άδειας εμπορίας ελεφαντοστού από πληθυσμούς που περιλαμβάνονται ήδη στο παράρτημα B, στη διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών για την περίοδο από την CoP14 έως εννέα χρόνια από την ημερομηνία της άπαξ πώλησης ελεφαντοστού από τη Γραμματεία που θα πραγματοποιηθεί βάσει των διατάξεων του στοιχείου ζ) σημεία i), ii), iii), vi) και vii). Επιπλέον, τέτοιες περαιτέρω προτάσεις αντιμετωπίζονται βάσει των αποφάσεων 14.77 και 14.78 (Rev. CoP15). Κατόπιν προτάσεως της Γραμματείας, η Μόνιμη Επιτροπή δύναται να αποφασίσει να ζητήσει την παύση του εν λόγω εμπορίου εν μέρει ή πλήρως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τις χώρες εξαγωγής ή εισαγωγής ή σε περίπτωση αποδεδειγμένων δυσμενών επιπτώσεων του εμπορίου σε άλλους πληθυσμούς ελεφάντων. Όλα τα άλλα δείγματα θεωρούνται δείγματα ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Α και η διάθεση αυτών στο εμπόριο ελέγχεται αναλόγως.

(6)  Τα ακόλουθα δεν υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού:

 

Απολιθώματα·

 

η άμμος κοραλλιών, δηλαδή, το υλικό που αποτελείται εξολοκλήρου ή εν μέρει από λεπτόκοκκα θραύσματα νεκρών κοραλλιών μέγιστης διαμέτρου 2 mm, μη αναγνωρίσιμο σε επίπεδο γένους, και μπορεί επίσης να περιέχει, μεταξύ άλλων, υπολείμματα τρηματοφόρων, οστράκων, μαλακίων και καρκινοειδών ή κοραλλιοειδών φυκών·

 

τα θραύσματα των κοραλλιών (συμπεριλαμβανομένων χαλικιών και άμμου), δηλαδή, μη συμπαγή θραύσματα δακτυλόμορφων νεκρών κοραλλιών και άλλων υλικών, μεγέθους μεταξύ 2 και 30 mm μετρούμενα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, μη αναγνωρίσιμα σε επίπεδο γένους.

(7)  Το εμπόριο δειγμάτων με κωδικό πηγής Α επιτρέπεται μόνο για δείγματα που διαθέτουν κατάφυλλα (cataphylls).

(8)  Τα τεχνητώς αναπαραχθέντα δείγματα των ακόλουθων υβριδίων και/ή καλλιεργητικών ποικιλιών δεν υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού:

 

Hatiora x graeseri

 

Schlumbergera x buckleyi

 

Schlumbergera russelliana x Schlumbergera truncata

 

Schlumbergera orssichiana x Schlumbergera truncata

 

Schlumbergera opuntioides x Schlumbergera truncata

 

Schlumbergera truncata (καλλιεργητικές ποικιλίες)

 

Cactaceae spp. με χρωματική μετάλλαξη, που μπολιάζονται στα ακόλουθα υποκείμενα: Harrisia«Jusbertii», Hylocereus trigonus ή Hylocereus undatus

 

Opuntia microdasys (καλλιεργητικές ποικιλίες)

(9)  Τα τεχνητώς αναπαραχθέντα υβρίδια των Cymbidium, Dendrobium, Phalaenopsis και Vanda δεν υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, εφόσον ταδείγματα αναγνωρίζονται εύκολα ως τεχνητώς αναπαραχθέντα και δεν παρουσιάζουν ίχνη συλλογής από το φυσικό περιβάλλον, όπως μηχανική ζημιά ή έντονη αφυδάτωση λόγω της συλλογής, ακανόνιστη ανάπτυξη και ανομοιογενές μέγεθος και σχήμα εντός μιας ταξινομικής βαθμίδας και αποστολής, άλγη ή άλλους επίφυλλους οργανισμούς προσκολλημένους στα φύλλα, ή ζημιά από έντομα ή άλλα παράσιτα· και

α)

όταν αποστέλλονται σε στάδιο εκτός ανθοφορίας, τα δείγματα πρέπει να διατίθενται στο εμπόριο σε αποστολές αποτελούμενες από χωριστά κιβώτια (όπως χαρτοκιβώτια, κουτιά, καφάσια ή ξεχωριστά ράφια εμπορευματοκιβωτίων CC), το καθένα εκ των οποίων περιέχει 20 ή περισσότερα φυτά του ιδίου υβριδίου· τα φυτά εντός κάθε εμπορευματοκιβωτίου πρέπει να παρουσιάζουν υψηλό βαθμό ομοιομορφίας και να μην παρουσιάζουν ασθένειες· και η αποστολή πρέπει να συνοδεύεται από τεκμηρίωση, όπως τιμολόγιο, στο οποίο δηλώνεται με σαφήνεια ο αριθμός των φυτών κάθε υβριδίου· ή

β)

όταν αποστέλλονται στο στάδιο της ανθοφορίας, δηλαδή με ένα τουλάχιστον πλήρως ανοιγμένο άνθος ανά δείγμα, δεν απαιτείται ελάχιστος αριθμός δειγμάτων ανά αποστολή, αλλά τα δείγματα πρέπει να είναι επαγγελματικά επεξεργασμένα για εμπορική λιανική πώληση, π.χ. με έντυπες ετικέτες ή συσκευασμένα σε έντυπες συσκευασίες όπου αναγράφονται το όνομα του υβριδίου και η χώρα της τελικής επεξεργασίας. Αυτά θα πρέπει να είναι σαφώς ορατά και εύκολα επαληθεύσιμα.

Τα φυτά τα οποία δεν δικαιούνται εξαίρεσης πρέπει να συνοδεύονται από τα κατάλληλα έγγραφα CITES.

(10)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής, της 4ης Μαΐου 2006, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (ΕΕ L 166 της 19.6.2006, σ. 1).

(11)  Τα τεχνητώς αναπαραχθέντα φυτά των ποικιλιών του Cyclamen persicum δεν υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού. Ωστόσο, η εξαίρεση δεν ισχύει για τα δείγματα που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας ως κόνδυλοι σε λανθάνουσα κατάσταση.

(12)  Τα τεχνητώς αναπαραχθέντα υβρίδια και ποικιλίες του Taxus cuspidata, ζώντα, σε γλάστρες ή άλλα μικρά δοχεία, κάθε αποστολή των οποίων συνοδεύεται από ετικέτα ή έγγραφο όπου αναγράφονται το όνομα της ταξινομικής βαθμίδας ή των ταξινομικών βαθμίδων, καθώς και η φράση «τεχνητώς αναπαραχθέν», δεν υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

Πρότυπες αναφορές ονοματολογίας που πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4 για την αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας των ειδών σε άδειες και πιστοποιητικά

ΠΑΝΙΔΑ

 

 

Σχετική ταξινομική βαθμίδα

Ταξινομική αναφορά

ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

 

 

όλες οι ταξινομικές βαθμίδες ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ

με εξαίρεση την αναγνώριση των ακόλουθων ονομασιών για τα άγρια ζώα των ειδών (αντί των ονομασιών των κατοικίδιων): Bos gaurus, Bos mutus, Bubalus arnee, Equus africanus, Equus przewalskii, και

με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που σημειώνονται κάτω από τις διάφορες τάξεις θηλαστικών κατωτέρω

Wilson, D. E. & Reeder, D. M. (ed.) (2005). Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference. Third edition, Vol. 1-2, xxxv + 2 142 pp. John Hopkins University Press, Baltimore.

ARΤΙΟDΑCTYLA

Βοvidae

Ovis spp.

Valdez, R. & Weinberg, P.J. (2011). Species accounts 188-207 for Ovis spp., pp. 727-739 in Wilson, D.E., & Mittermeier, R.A. (eds.), Handbook of the Mammals of the World. Vol.2 Hoofed Mammals. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 978-84-96553-77-4

 

Camelidae

Lama guanicoe

Wilson, D. E. & Reeder, D. M. (1993): Mammal Species of the World: a Taxonomic and Geographic Reference. Second edition. xviii + 1 207 pp., Washington (Smithsonian Institution Press).

CARNIVORA

Felidae

Felidae spp.

Kitchener A. C., Breitenmoser-Würsten CH., Eizirik E., Gentry A., Werdelin L., Wilting A., Yamaguchi N., Abramov A. V., Christiansen P., Driscoll C., Duckworth J. W., Johnson W., Luo S.-J., Meijaard E., O’Donoghue P., Sanderson J., Seymour K., Bruford M., Groves C., Hoffmann M., Nowell K., Timmons Z. & Tobe S. (2017). A revised taxonomy of the Felidae. The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN/SSC Cat Specialist Group. Cat News Special Issue 11, 80 pp.

CETACEA

Balaenopteridae

Balaenoptera omurai

Wada, S., Oishi, M. & Yamada, T. K. (2003). A newly discovered species of living baleen whales. – Nature, 426: 278-281.

 

Delphinidae

Orcaella heinsohni

Beasly, I., Robertson, K. M. & Arnold, P. W. (2005). Description of a new dolphin, the Australian Snubfin Dolphin, Orcaella heinsohni sp. n. (Cetacea, Delphinidae). -- Marine Mammal Science, 21 (3): 365-400.

 

Delphinidae

Sotalia fluviatilis

Sotalia guianensis

Caballero, S., Trujillo, F., Vianna, J. A., Barrios-Garrido, H., Montiel, M. G., Beltrán-Pedreros, S., Marmontel, M., Santos, M. C., Rossi-Santos, M. R. & Baker, C. S. (2007). Taxonomic status of the genus Sotalia: species level ranking for «tucuxi» (Sotalia fluviatilis) and «costero» (Sotalia guianensis) dolphins. - Marine Mammal Science, 23: 358-386.

 

Delphinidae

Sousa plumbea

Sousa sahulensis

Jefferson, T. A.& Rosenbaum, H. C. (2014). Taxonomic revision of the humpback dolphins (Sousa spp.), and description of a new species from Australia. Marine Mammal Science, 30 (4): 1494-1541.

 

Delphinidae

Tursiops australis

Charlton-Robb, K., Gershwin, L.-A., Thompson, R., Austin, J., Owen, K. & McKechnie, S. (2011). A new dolphin species, the Burrunan Dolphin Tursiops australis sp. nov., endemic to southern Australian coastal waters. PLoS ONE, 6 (9): e24047.

 

Iniidae

Inia araguaiaensis

Hrbek, T., da Silva, V. M. F., Dutra, N., Gravena, W., Martin, A. R. & Farias, I. P. (2014): A new species of river dolphin from Brazil or: How little do we know our biodiversity. PLoS ONE 83623: 1-12.

 

Phocoenidae

Neophocaena asiaeorientalis

Jefferson, T. A. & Wang, J. Y. (2011). Revision of the taxonomy of finless porpoises (genus Neophocaena): The existence of two species. Journal of Marine Animals and their Ecology, 4 (1): 3-16.

 

Physeteridae

Physeter macrocephalus

Rice, D. W. (1998). Marine Mammals of the World: Systematics and Distribution - Society of Marine Mammalogy Special Publication Number 4, The Society for Marine Mammalogy, Lawrence, Kansas.

 

Platanistidae

Platanista gangetica

Rice, D. W. (1998). Marine Mammals of the World: Systematics and Distribution - Society of Marine Mammalogy Special Publication Number 4, The Society for Marine Mammalogy, Lawrence, Kansas.

 

Ziphiidae

Mesoplodon hotaula

Dalebout, M. L., Scott Baker, C., Steel, D., Thompson, K., Robertson, K. M., Chivers, S. J., Perrin, W. F., Goonatilake, M., Anderson, C. R., Mead, J. G., Potter, C. W., Thompson, L., Jupiter, D. & Yamada, T. K. (2014). Resurrection of Mesoplodon hotaula Deraniyagala 1963: A new species of beaked whale in the tropical Indo-Pacific. Marine Mammal Science, 30 (3): 1081-1108.

PRIMATES

Atelidae

Ateles geoffroyi

Rylands, A. B., Groves, C. P., Mittermeier, R. A., Cortes-Ortiz, L. & Hines, J. J. (2006). Taxonomy and distributions of Mesoamerican primates. In: A. Estrada, P. Garber, M. Pavelka and L. Luecke (eds), New Perspectives in the Study of Mesoamerican Primates: Distribution, Ecology, Behavior and Conservation, pp. 29–79. Springer, New York, USA.

 

Aotidae

Aotus jorgehernandezi

Defler, T. R. & Bueno, M. L. (2007). Aotus diversity and the species problem. – Primate Conservation, 22: 55-70.

 

Cebidae

Callithrix manicorensis

Garbino, T. & Siniciato, G. (2014). The taxonomic status of Mico marcai (Alperin 1993) and Mico manicorensis (van Roosmalen et al. 2000) (Cebidae, Callitrichinae) from Southwestern Brazilian Amazonia. International Journal of Primatology, 35 (2): 529-546. (για το Mico marcai μαζί με το Mico manicorensis που αντιμετωπίζονται ως Callithrix manicorensis σύμφωνα με τη CITES]

 

Cebidae

Cebus flavius

Oliveira, M. M. de & Langguth, A. (2006). Rediscovery of Marcgrave’s Capuchin Monkey and designation of a neotype for Simia flava Schreber, 1774 (Primates, Cebidae). – Boletim do Museu Nacional do Rio de Janeiro, N.S., Zoologia, 523: 1-16.

 

Cebidae

Mico rondoni

Ferrari, S. F., Sena, L., Schneider, M. P. C. & Júnior, J. S. S. (2010). Rondon’s Marmoset, Mico rondoni sp. n., from southwestern Brazilian Amazonia. International Journal of Primatology, 31: 693-714.

 

Cebidae

Saguinus ursulus

Gregorin, R. & de Vivo, M. (2013). Revalidation of Saguinus ursula Hoffmannsegg (Primates: Cebidae: Callitrichinae). Zootaxa, 3721 (2): 172-182.

 

Cebidae

Saimiri collinsi

Merces, M. P., Alfaro, J. W. L., Ferreira, W. A. S., Harada, M. L. & Júnior, J. S. S. (2015). Morphology and mitochondrial phylogenetics reveal that the Amazon River separates two eastern squirrel monkey species: Saimiri sciureus and S. collinsi. Molecular Phylogenetics and Evolution, 82: 426-435.

 

Cercopithecidae

Cercopithecus lomamiensis

Hart, J.A., Detwiler, K.M., Gilbert, C.C., Burrell, A.S., Fuller, J.L., Emetshu, M., Hart, T.B., Vosper, A., Sargis, E.J. & Tosi, A.J. (2012). Lesula: A new species of Cercopithecus monkey endemic to the Democratic Republic of Congo and implications for conservation of Congo’s Central Basin. PLoS ONE, 7 (9): e44271.

 

Cercopithecidae

Macaca munzala

Sinha, A., Datta, A., Madhusudan, M. D. & Mishra, C. (2005). Macaca munzala: A new species from western Arunachal Pradesh, northeastern India. International Journal of Primatology, 26 (4): 977-989: doi:10.1007/s10764-005-5333-3.

 

Cercopithecidae

Rhinopithecus strykeri

Geismann, T., Lwin, N., Aung, S. S., Aung, T. N., Aung, Z. M., Hla, T. H., Grindley, M. & Momberg, F. (2011). A new species of snub-nosed monkey, genus Rhinopithecus Milne-Edwards, 1872 (Primates, Colobinae), from Northern Kachin State, Northeastern Myanmar. – American Journal of Primatology, 73: 96-107.

 

Cercopithecidae

Rungwecebus kipunji

Davenport, T. R. B., Stanley, W. T., Sargis, E. J., de Luca, D. W., Mpunga, N. E., Machaga, S. J. & Olson, L. E. (2006). A new genus of African monkey, Rungwecebus: Morphology, ecology, and molecular phylogenetics. Science, 312: 1378-1381.

 

Cercopithecidae

Trachypithecus villosus

Brandon- Jones, D., Eudey, A. A., Geissmann, T., Groves, C. P., Melnick, D. J., Morales J. C., Shekelle, M. & Steward, C.-B. (2004). Asian primate classification. International Journal of Primatology, 25: 97-163.

 

Cercopithecidae

Cheirogaleus lavasoensis

Thiele, D., Razafimahatratra, E. & Hapke, A. (2013). Discrepant partitioning of genetic diversity in mouse lemurs and dwarf lemurs – biological reality or taxonomic bias? Molecular Phylogenetics and Evolution, 69: 593-609.

 

Cercopithecidae

Microcebus gerpi

Radespiel, U., Ratsimbazafy, J. H., Rasoloharijaona, S., Raveloson, H., Andriaholinirina, N., Rakotondravony, R., Randrianarison, R. M. & Randrianambinina, B. (2012). First indications of a highland specialist among mouse lemurs (Microcebus spp.) and evidence for a new mouse lemur species from eastern Madagascar. Primates, 53: 157-170.

 

Cercopithecidae

Microcebus marohita

Microcebus tanosi

Rasoloarison, R. M., Weisrock, D. W., Yoder, A. D., Rakotondravony, D. & Kappeler, P. M. [2013]. Two new species of mouse lemurs (Cheirogaleidae: Microcebus) from Eastern Madagascar. - International Journal of Primatology, 34: 455-469.

 

Hylobatidae

Nomascus annamensis

Van Ngoc Thinh, Mootnick, A. R., Vu Ngoc Thanh, Nadler, T. & Roos, C. (2010). A new species of crested gibbon from the central Annamite mountain range. Vietnamese Journal of Primatology, 4: 1-12.

 

Lorisidae

Nycticebus kayan

Munds, R.A., Nekaris, K.A.I. & Ford, S.M. (2013). Taxonomy of the bornean slow loris, with new species Nycticebus kayan (Primates, Lorisidae). American Journal of Primatology, 75: 46-56.

 

Pitheciidae

Cacajao melanocephalus

Cacajao oukary

Ferrari, S. F., Guedes, P. G., Figueiredo-Ready, W. M. B. & Barnett, A. A. (2014). Reconsidering the taxonomy of the Black-faced Uacaris, Cacajao melanocephalus group (Mammalia: Pitheciidae), from the northern Amazon Basin. Zootaxa, 3866 (3): 353-370.

 

Pitheciidae

Callicebus aureipalatii

Wallace, R. B., Gómez, H., Felton, A. & Felton, A. (2006). On a new species of titi monkey, genus Callicebus Thomas (Primates, Pitheciidae), from western Bolivia with preliminary notes on distribution and abundance. Primate Conservation, 20: 29-39.

 

Pitheciidae

Callicebus caquetensis

Defler, T. R., Bueno, M. L. & García, J. (2010). Callicebus caquetensis: a new and Critically Endangered titi monkey from southern Caquetá, Colombia. Primate Conservation, 25: 1-9.

 

Pitheciidae

Callicebus vieira

Gualda-Barros, J., Nascimento, F. O. & Amaral, M. K. (2012). A new species of Callicebus Thomas, 1903 (Primates, Pitheciidae) from the states of Mato Grosso and Pará, Brazil. Papéis Avulsos de Zoologia (São Paulo), 52: 261-279.

 

Pitheciidae

Callicebus miltoni

Dalponte, J. C., Silva, F. E. & Silva Júnior, J. S. (2014). New species of titi monkey, genus Callicebus Thomas, 1903 (Primates, Pitheciidae), from Southern Amazonia, Brazil. Papéis Avulsos de Zoologia, São Paulo, 54: 457-472.

 

Pitheciidae

Pithecia cazuzai

Pithecia chrysocephala

Pithecia hirsuta

Pithecia inusta

Pithecia isabela

Pithecia milleri

Pithecia mittermeieri

Pithecia napensis

Pithecia pissinattii

Pithecia rylandsi

Pithecia vanzolinii

Marsh, L.K. (2014). A taxonomic revision of the saki monkeys, Pithecia Desmarest, 1804. Neotropical Primates, 21: 1-163.

 

Tarsiidae

Tarsius lariang

Merker, S. & Groves, C.P. (2006). Tarsius lariang: A new primate species from Western Central Sulawesi. International Journal of Primatology, 27 (2): 465-485.

 

Tarsiidae

Tarsius tumpara

Shekelle, M., Groves, C., Merker, S. & Supriatna, J. (2010). Tarsius tumpara: A new tarsier species from Siau Island, North Sulawesi. Primate Conservation, 23: 55-64.

PROBOSCIDEA

Elephantidae

Loxodonta africana

Wilson, D. E. & Reeder, D. M. (1993). Mammal Species of the World: a Taxonomic and Geographic Reference. Δεύτερη έκδοση. xviii + 1 207 pp., Washington (Smithsonian Institution Press).

SCANDENTIA

Tupaiidae

Tupaia everetti

Roberts, T. E., Lanier, H. C., Sargis, E. J. & Olson, L. E. (2011). Molecular phylogeny of treeshrews (Mammalia: Scandentia) and the timescale of diversification in Southeast Asia. Molecular Phylogenetics and Evolution, 60 (3): 358-372.

 

Tupaiidae

Tupaia palawanensis

Sargis, E. J., Campbell, K. K. & Olson, L. E. (2014). Taxonomic boundaries and craniometric variation in the treeshrews (Scandentia, Tupaiidae) from the Palawan faunal region. Journal of Mammalian Evolution, 21 (1): 111-123.

ΠΤΗΝΑ

 

 

ονομασίες πτηνών σε επίπεδο τάξης και οικογένειας

Morony, J. J., Bock, W. J. & Farrand, J., Jr. (1975). Reference List of the Birds of the World. American Museum of Natural History. 207 pp.

 

 

όλα τα είδη πτηνών — εξαιρουμένων των ταξινομικών βαθμίδων που αναφέρονται κατωτέρω και για τα είδη Lophura imperialis και Lophura hatinhensis, τα δείγματα των οποίων θα πρέπει να θεωρούνται δείγματα του L. edwardsi

Dickinson, E.C. (ed.) (2003). The Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World. Revised and enlarged 3rd Edition. 1 039 pp. London (Christopher Helm).

σε συνδυασμό με

Dickinson, E.C. (2005). Corrigenda 4 (02.06.2005) to Howard & Moore Edition 3 (2003).

ΑΡΟDΙFORMES

Trochilidae

Chlorostilbon lucidus

Pacheco, J. F. & Whitney, B. M. (2006). Mandatory changes to the scientific names of three Neotropical birds Bull. Brit. Orn. Club, 126: 242-244.

 

Trochilidae

Eriocnemis isabellae

Cortés-Diago, A., Ortega, L. A., Mazariegos-Hurtado, L. & Weller, A.-A. (2007) A new species of Eriocnemis (Trochilidae) from southwest Colombia. Ornitologia Neotropical, 18:161-170.

 

Trochilidae

Phaethornis aethopyga

Piacentini, V. Q., Aleixo, A. & Silveira, L. F. (2009). Hybrid, subspecies or species? The validity and taxonomic status of Phaethornis longuemareus aethopyga Zimmer, 1950 (Trochilidae). Auk,126: 604-612.

FALCONIFORMES

Accipitridae

Aquila hastata

Parry, S. J., Clark, W. S. & Prakash, V. (2002). On the taxonomic status of the Indian Spotted Eagle Aquila hastata. Ibis, 144: 665-675.

 

Accipitridae

Buteo socotraensis

Porter, R. F. & Kirwan, G. M. (2010). Studies of Socotran birds VI. The taxonomic status of the Socotra Buzzard. Bulletin of the British Ornithologists‘ Club, 130 (2): 116-131.

 

Falconidae

Micrastur mintoni

Whittaker, A. (2002). A new species of forest-falcon (Falconidae: Micrastur) from southeastern Amazonia and the Atlantic rainforests of Brazil. Wilson Bulletin, 114: 421-445.

PASSERIFORMES

Muscicapidae

Garrulax taewanus

Collar, N. J. (2006). A partial revision of the Asian babblers (Timaliidae). Forktail, 22: 85-112.

PSITTACIFORMES

Cacatuidae

Cacatua goffiniana

Roselaar, C. S. & Michels, J. P. (2004). Nomenclatural chaos untangled, resulting in the naming of the formally undescribed Cacatua species from the Tanimbar Islands, Indonesia (Psittaciformes: Cacatuidae). Zoologische Verhandelingen, 350: 183-196.

 

Loriidae

Trichoglossus haematodus

Collar, N. J. (1997). Family Psittacidae (Parrots). In del Hoyo, J., Elliot, A. and Sargatal, J. (eds.), Handbook of the Birds of the World, 4 (Sandgrouse to Cuckoos): 280-477. Barcelona (Lynx Edicions).

 

Psittacidae

Aratinga maculata

Nemesio, A. & Rasmussen, C. (2009). The rediscovery of Buffon’s «Guarouba» or «Perriche jaune»: two senior synonyms of Aratinga pintoi Silveira, Lima & Höfling, 2005 (Aves: Psittaciformes). Zootaxa, 2013: 1-16.

 

Psittacidae

Forpus modestus

Pacheco, J. F. & Whitney, B. M. (2006). Mandatory changes to the scientific names of three Neotropical birds. Bulletin of the British Ornithologists’ Club, 126: 242-244.

 

Psittacidae

Pionopsitta aurantiocephala

Gaban-Lima, R., Raposo, M. A. & Hofling, E. (2002). Description of a new species of Pionopsitta (Aves: Psittacidae) endemic to Brazil. Auk, 119: 815-819.

 

Psittacidae

Poicephalus robustus

Poicephalus fuscicollis

Coetzer, W.G., Downs, C.T., Perrin, M.R. & Willows-Munro, S. (2015). Molecular Systematics of the Cape Parrot (Poicephalus robustus). Implications for Taxonomy and Conservation. PLoS ONE, 10(8): e0133376. doi: 10.1371/journal.pone.0133376.

 

Psittacidae

Psittacula intermedia

Collar, N. J. (1997) Family Psittacidae (Parrots). In del Hoyo, J., Elliot, A. and Sargatal, J. (eds.), Handbook of the Birds of the World, 4 (Sandgrouse to Cuckoos): 280-477. Barcelona (Lynx Edicions).

 

Psittacidae

Pyrrhura griseipectus

Olmos, F., Silva, W. A. G. & Albano, C. (2005). Grey-breasted Conure Pyrrhura griseipectus, an overlooked endangered species. Cotinga, 24: 77-83.

 

Psittacidae

Pyrrhura parvifrons

Arndt, T. (2008). Anmerkungen zu einigen Pyrrhura-Formen mit der Beschreibung einer neuen Art und zweier neuer Unterarten. Papageien, 8: 278-286.

STRIGIFORMES

Strigidae

Glaucidium mooreorum

da Silva, J. M. C., Coelho, G. & Gonzaga, P. (2002). Discovered on the brink of extinction: a new species of pygmy owl (Strigidae: Glaucidium) from Atlantic forest of northeastern Brazil. Ararajuba, 10(2): 123-130.

 

Strigidae

Ninox burhani

Indrawan, M. & Somadikarta, S. (2004). A new hawk-owl from the Togian Islands, Gulf of Tomini, central Sulawesi, Indonesia. Bulletin of the British Ornithologists' Club, 124: 160-171.

 

Strigidae

Otus thilohoffmanni

Warakagoda, D. H. & Rasmussen, P. C. (2004). A new species of scops-owl from Sri Lanka. Bulletin of the British Ornithologists' Club, 124 (2): 85-105.

ΕΡΠΕΤΑ

CROCΟDΥLIA & RHYNCHOCEPHALIA

 

Crocodylia & Rhynchocephalia με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που αναφέρονται κατωτέρω

Wermuth, H. & Mertens, R. (1996) (reprint). Schildkröte, Krokodile, Brückenechsen. xvii + 506 pp. Jena (Gustav Fischer Verlag).

 

Crocodylidae

Crocodylus johnstoni

Tucker, A. D. (2010). The correct name to be applied to the Australian freshwater crocodile, Crocodylus johnstoni [Krefft, 1873]. Australian Zoologist, 35 (2): 432-434.

 

Sphenodontidae

Sphenodon spp.

Hay, J. M., Sarre, S. D., Lambert, D. M., Allendorf, F. W. & Daugherty, C. H. (2010). Genetic diversity and taxonomy: a reassessment of species designation in tuatara (Sphenodon: Reptilia). Conservation Genetics, 11 (93): 1063-1081.

SAURIA

 

For delimitation of families within the Sauria

Pough, F. H., Andrews, R. M., Cadle, J. E., Crump, M. L., Savitzky, A. H. & Wells, K. D. (1998). Herpetology. Upper Saddle River/New Jersey (Prentice Hall).

 

Agamidae

Saara spp.

Uromastyx spp.

Wilms, T. M., Böhme, W., Wagner, P., Lutzmann, N. & Schmitz, A. (2009). On the phylogeny and taxonomy of the genus Uromastyx Merrem, 1820 (Reptilia: Squamata: Agamidae: Uromastycinae) – resurrection of the genus Saara Gray, 1845. Bonner zool. Beiträge, 56 (1-2): 55-99.

 

Anguidae

Abronia spp.

UETZ, P., FREED, P. & HŎSEK, J. (eds.) (2016). Taxonomic checklist of the species of the genus Abronia. Πληροφορίες σχετικά με τα είδη προερχόμενες από «The Reptile Database», έκδοση της 15ης Αυγούστου 2016, ημερομηνία πρόσβασης: 11 Μαΐου 2017. Βλέπε παράρτημα 2 του AC29 Doc.35. στη διεύθυνση https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A2.pdf

 

Chamaeleonidae

Chamaleonidae spp.

Glaw, F. (2015). Taxonomic checklist of chamaeleons (Squamata: Chamaeleonidae). Vertebrate Zoology, 65 (2): 167-246.

 

Cordylidae

Cordylidae spp., με εξαίρεση την ταξινομική βαθμίδα που αναφέρεται κατωτέρω

Stanley, E. L., Bauer, A. M., Jackman, T. R., Branch, W. R. & P. le F. N. (2011). Between a rock and a hard polytomy: rapid radiation in the rupicolous girdled lizards (Squamata: Cordylidae). Molecular Phylogenetics and Evolution, 58 (1): 53-70.

 

Cordylidae

Cordylus marunguensis

Greenbaum, E., Stanley, E. L., Kusamba, C., Moninga, W. M., Goldberg, S. R. & Cha (2012). A new species of Cordylus (Squamata: Cordylidae) from the Marungu Plateau of south-eastern Democratic Republic of the Congo. African Journal of Herpetology, 61 (1): 14-39.

 

Gekkonidae

Cnemaspis psychedelica

Grismer, L. L., Ngo, V. T. & Grismer, J. L. (2010). A colorful new species of insular rock gecko (Cnemaspis Strauch 1887) from southern Vietnam. Zootaxa, 58: 46-58.

 

Gekkonidae

Dactylonemis spp.

Hoplodactylus spp.

Mokopirirakau spp.

Nielsen, S. V., Bauer, A. M., Jackman, T. R., Hitchmough, R. A. & Daugherty, C. H. (2011). New Zealand geckos (Diplodactylidae): Cryptic diversity in a post-Gondwanan lineage with trans-Tasman affinities. Molecular Phylogenetics and Evolution, 59 (1): 1-22.

 

Gekkonidae

Lygodactylus williamsi

Πληροφορίες σχετικά με το είδος προερχόμενες από UETZ, P., FREED, P. & HŎSEK, J. (eds.) (2016). The Reptile Database, έκδοση της 15ης Αυγούστου 2016, ημερομηνία πρόσβασης: 11 Μαΐου 2017. Βλέπε παράρτημα 2 του AC29 Doc.35 στη διεύθυνση https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A2.pdf

 

Gekkonidae

Nactus serpensinsula

Kluge, A.G. (1983). Cladistic relationships among gekkonid lizards. Copeia, 2: 465-475.

 

Gekkonidae

Naultinus spp.

Nielsen, S. V., Bauer, A. M., Jackman, T. R., Hitchmough, R. A. & Daugherty, C. H. (2011). New Zealand geckos (Diplodactylidae): Cryptic diversity in a post-Gondwanan lineage with trans-Tasman affinities. Molecular Phylogenetics and Evolution, 59 (1): 1-22.

 

Gekkonidae

Paroedura masobe

Nussbaum, R.A. & Raxworthy, C.J. (1994). A new rainforest gecko of the genus Paroedura Günther from Madagascar. Herpetological Natural History, 2 (1): 43-49.

 

Gekkonidae

Phelsuma spp.

Rhoptropella spp.

Glaw, F. & Rösler, H. (2015). Taxonomic checklist of the day geckos of the genera Phelsuma Gray, 1825 and Rhoptropella Hewitt, 1937 (Squamata: Gekkonidae). Vertebrate Zoology, 65 (2): 167-246.

 

Gekkonidae

Toropuku spp.

Tukutuku spp.

Woodworthia spp.

Nielsen, S. V., Bauer, A. M., Jackman, T. R., Hitchmough, R. A. & Daugherty, C. H. (2011). New Zealand geckos (Diplodactylidae): Cryptic diversity in a post-Gondwanan lineage with trans-Tasman affinities. Molecular Phylogenetics and Evolution, 59 (1): 1-22.

 

Gekkonidae

Uroplatus spp., με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που αναφέρονται κατωτέρω

Raxworthy, C.J. (2003). Introduction to the reptiles. In: Goodman, S.M. & Bernstead, J.P. (eds.), The natural history of Madagascar: 934-949. Chicago.

 

Gekkonidae

Uroplatus finiavana

Ratsoavina, F. M., Louis jr., E. E., Crottini, A., Randrianiaina, R. -D., Glaw, F. & Vences, M. (2011). A new leaf tailed gecko species from northern Madagascar with a preliminary assessment of molecular and morphological variability in the Uroplatus ebenaui group. Zootaxa, 3022: 39-57.

 

Gekkonidae

Uroplatus giganteus

Glaw, F., Kosuch, J., Henkel, W. F., Sound, P. & Böhme, W. (2006). Genetic and morphological variation of the leaf-tailed gecko Uroplatus fimbriatus from Madagascar, with description of a new giant species. Salamandra, 42: 129-144.

 

Gekkonidae

Uroplatus pietschmanni

Böhle, A. & Schönecker, P. (2003). Eine neue Art der Gattung Uroplatus Duméril, 1805 aus Ost-Madagaskar (Reptilia: Squamata: Gekkonidae). Salamandra, 39 (3/4): 129-138.

 

Gekkonidae

Uroplatus sameiti

Raxworthy, C. J., Pearson, R. G., Zimkus, B. M., Reddy, S., Deo, A. J., Nussbaum, R. A. & Ingram, C. M. (2008). Continental speciation in the tropics: contrasting biogeographic patterns of divergence in the Uroplatus leaf-tailed gecko radiation of Madagascar. Journal of Zoology, 275: 423-440.

 

Iguanidae

Iguanidae spp., με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που αναφέρονται κατωτέρω

Hollingsworth, B. D. (2004). The Evolution of Iguanas: An Overview of Relationships and a Checklist of Species. In: Iguanas: Biology and Conservation (Alberts, A. C., Carter, R. L., Hayes, W. K. & Martins, E. P., Eds): 19-44. Biology and Conservation. Berkeley (University of California Press).

 

Iguanidae

Brachylophus bulabula

Keogh, J. S., Edwards, D. L., Fisher, R. N. & Harlow, P. S. (2008). Molecular and morphological analysis of the critically endangered Fijian iguanas reveals cryptic diversity and a complex biogeographic history. Philosophical Transactions of the Royal Society B, 363 (1508): 3413-3426.

 

Iguanidae

Conolophus marthae

Gentile, G. & Snell, H. (2009). Conolophus marthae sp. nov. (Squamata, Iguanidae), a new species of land iguana from the Galápagos archipelago. Zootaxa, 2201: 1-10.

 

Iguanidae

Ctenosaura spp.

Iguana Taxonomy Working Group (2016). A checklist of the iguanas of the world (Iguanidae; Iguaninae). In: Iguanas: Biology, Systematics, and Conservation (J. B. Iverson, T.D. Grant, C. R. Knapp, and S. A. Pasachnik, Eds.): 4-46. Herpetological Conservation and Biology 11(Monograph 6).

 

Iguanidae

Cyclura lewisi

Burton, F. J. (2004). Revision to Species Cyclura nubila lewisi, the Grand Cayman Blue Iguana. Caribbean Journal of Science, 40 (2): 198-203.

 

Iguanidae

Phrynosoma blainvillii

Phrynosoma cerroense

Phrynosoma wigginsi

Montanucci, R.R. (2004). Geographic variation in Phrynosoma coronatum (Lacertilia, Phrynosomatidae): further evidence for a peninsular archipelago. Herpetologica, 60: 117.

 

Lanthanotidae

Lanthanotidae spp.

UETZ, P., FREED, P. & HŎSEK, J. (eds.) (2016). Πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια, το γένος και το είδος προερχόμενες από the Integrated Taxonomic Information Service (ITIS), διαδικτυακή αναφορά· και πληροφορίες σχετικά με τα είδη προερχόμενες από The Reptile Database, έκδοση της 15ης Αυγούστου 2016, ημερομηνία πρόσβασης: 11 Μαΐου 2017. Βλέπε παράρτημα 2 του AC29 Doc.35 στη διεύθυνση https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A2.pdf

 

Teiidae

Teiidae spp.

Harvey, M. B., Ugueto, G. N. & Gutberlet, R. L. Jr. (2012). Review of teiid morphology with a revised taxonomy and phylogeny of the Teiidae (Lepidosauria: Squamata). Zootaxa, 3459: 1-156.

 

Varanidae

Varanidae spp., με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που αναφέρονται κατωτέρω

Böhme, W. (2003). Checklist of the living monitor lizards of the world (family Varanidae) Zoologische Verhandelingen, Leiden, 341: 1-43.

σε συνδυασμό με

Koch, A., Auliya, M. & Ziegler, T. (2010.: Updated Checklist of the living monitor lizards of the world (Squamata: Varanidae). - Bonn zoological Bulletin, 57 (2): 127-136.

 

Varanidae

Varanus bangonorum

Varanus dalubhasa

Welton, L. J., Travers, S. L., Siler, C. D. & Brown, R. M. (2014). Integrative taxonomy and phylogeny-based species delimitation of Philippine water monitor lizards (Varanus salvator complex) with descriptions of two new cryptic species. Zootaxa, 3881 (3): 201-227.

 

Varanidae

Varanus hamersleyensis

Maryan, B., Oliver, P. M., Fitch, A. J. & O’Connell, M. (2014). Molecular and morphological assessment of Varanus pilbarensis (Squamata: Varanidae), with a description of a new species from the southern Pilbara, Western Australia. Zootaxa, 3768 (2): 139-158.

 

Varanidae

Varanus nesterovi

Böhme, W., Ehrlich, K., Milto, K. D., Orlov, N. & Scholz, S. (2015). A new species of desert monitor lizard (Varanidae: Varanus: Psammosaurus) from the western Zagros region (Iraq, Iran). Russian Journal of Herpetology, 22 (1): 41-52.

 

Varanidae

Varanus samarensis

Koch, A., Gaulke, M. & Böhme, W. (2010). Unravelling the underestimated diversity of Philippine water monitor lizards (Squamata: Varanus salvator complex), with the description of two new species and a new subspecies. Zootaxa, 2446: 1-54.

 

Varanidae

Varanus sparnus

Doughty, P., Kealley, L., Fitch, A. & Donnellan, S. C. (2014). A new diminutive species of Varanus from the Dampier Peninsula, western Kimberley region, Western Australia. Records of the Western Australian Museum, 29: 128-140.

SERPENTES

 

Loxocemidae spp. Pythonidae spp.

Boidae spp.

Bolyeriidae spp.

Tropidophiidae spp.

Viperidae spp.,

με εξαίρεση τη διατήρηση των γενών Acrantophis, Sanzinia, Calabaria, Lichanura,

την αναγνώριση του Epicrates maurus ως έγκυρου είδους

και με εξαίρεση τα είδη που αναφέρονται κατωτέρω

McDiarmid, R. W., Campbell, J. A. & Touré, T. A. (1999). Snake Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference. Volume 1, Washington, D.C. (The Herpetologists’ League).

 

Boidae

Candoia paulsoni

Candoia superciliosa

Smith, H. M., Chiszar, D., Tepedelen, K. & van Breukelen, F. (2001). A revision of the bevelnosed boas (Candoia carinata complex) (Reptilia: Serpentes). Hamadryad, 26 (2): 283-315.

 

Boidae

Corallus batesii

Henderson, R. W., Passos, P. & Feitosa, D. (2009). Geographic variation in the Emerald Treeboa, Corallus caninus (Squamata: Boidae). Copeia, 2009 (3): 572-582.

 

Boidae

Epicrates crassus

Epicrates assisi

Epicrates alvarezi

Passos, P. & Fernandes, R. (2008). Revision of the Epicrates cenchria complex (Serpentes: Boidae). Herpetological Monographs, 22: 1-30.

 

Boidae

Eryx borrii

Lanza, B. & Nistri, A. (2005). Somali Boidae (genus Eryx Daudin 1803) and Pythonidae (genus Python Daudin 1803) (Reptilia Serpentes). Tropical Zoology, 18 (1): 67-136.

 

Boidae

Eunectes beniensis

Dirksen, L. (2002). Anakondas. NTV Wissenschaft.

 

Colubridae

Xenochrophis piscator Xenochrophis schnurrenbergeri Xenochrophis tytleri

Vogel, G. & David, P. (2012). A revision of the species group of Xenochrophis piscator (Schneider, 1799) (Squamata: Natricidae). Zootaxa, 3473: 1-60.

 

Elapidae

Micrurus ruatanus

McCranie, J. R. (2015). A checklist of the amphibians and reptiles of Honduras, with additions, comments on taxonomy, some recent taxonomic decisions, and areas of further studies needed. Zootaxa, 3931 (3): 352-386.

 

Elapidae

Naja atra

Naja kaouthia

Wüster, W. (1996). Taxonomic change and toxinology: systematic revisions of the Asiatic cobras (Naja naja species complex). Toxicon, 34: 339-406.

 

Elapidae

Naja mandalayensis

Slowinski, J. B. & Wüster, W. (2000). A new cobra (Elapidae: Naja) from Myanmar (Burma). Herpetologica, 56: 257-270.

 

Elapidae

Naja oxiana

Naja philippinensis

Naja sagittifera

Naja samarensis

Naja siamensis

Naja sputatrix

Naja sumatrana

Wüster, W. (1996). Taxonomic change and toxinology: systematic revisions of the Asiatic cobras (Naja naja species complex). Toxicon, 34: 339-406.

 

Pythonidae

Leiopython bennettorum

Leiopython biakensis

Leiopython fredparkeri

Leiopython huonensis

Leiopython hoserae

Schleip, W. D. (2008). Revision of the genus Leiopython Hubrecht 1879 (Serpentes: Pythonidae) with the redescription of taxa recently described by Hoser (2000) and the description of new species. Journal of Herpetology, 42 (4): 645-667.

 

Pythonidae

Morelia clastolepis

Morelia kinghorni

Morelia nauta

Morelia tracyae

Harvey, M. B., Barker, D. B., Ammerman, L. K. & Chippindale, P. T. (2000). Systematics of pythons of the Morelia amethistina complex (Serpentes: Boidae) with the description of three new species. Herpetological Monographs, 14: 139-185.

 

Pythonidae

Python bivittatus

Jacobs, H. J., Auliya, M. & Böhme, W. (2009). Zur Taxonomie des Dunklen Tigerpythons, Python molurus bivittatus KUHL, 1820, speziell der Population von Sulawesi. Sauria, 31: 5-16.

 

Pythonidae

Python breitensteini

Python brongersmai

Keogh, J. S., Barker, D. G. & Shine, R. (2001). Heavily exploited but poorly known: systematics and biogeography of commercially harvested pythons (Python curtus group) in Southeast Asia. Biological Journal of the Linnean Society, 73: 113-129.

 

Pythonidae

Python kyaiktiyo

Zug, G.R., Grotte, S. W. & Jacobs, J. F. (2011). Pythons in Burma: Short-tailed python (Reptilia: Squamata). Proceedings of the biological Society of Washington, 124 (2): 112-136.

 

Pythonidae

Python natalensis

Broadley, D. G. (1999). The southern African python, Python natalensis A. Smith 1840, is a valid species. African Herp News, 29: 31-32.

 

Tropidophiidae

Tropidophis spp. με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που αναφέρονται κατωτέρω

Hedges, S.B. (2002). Morphological variation and the definition of species in the snake genus Tropidophis (Serpentes, Tropidophiidae). Bulletin of the Natural History Museum, London (Zoology), 68 (2): 83-90.

 

Tropidophiidae

Tropidophis celiae

Hedges, B. S., Estrada, A. R. & Diaz, L. M. (1999): New snake (Tropidophis) from western Cuba. Copeia, 1999 (2): 376-381.

 

Tropidophiidae

Tropidophis grapiuna

Curcio, F. F., Sales Nunes, P. M., Suzart Argolo, A. J., Skuk, G. & Rodrigues, M. T. (2012). Taxonomy of the South American dwarf boas of the genus Tropidophis Bibron, 1840, with the description of two new species from the Atlantic forest (Serpentes: Tropidophiidae). Herpetological Monographs, 26 (1): 80-121.

 

Tropidophiidae

Tropidophis hendersoni

Hedges, B. S. & Garrido, O. (2002). A new snake of the genus Tropidophis (Tropidophiidae) from Eastern Cuba Journal of Herpetology, 36:157-161.

 

Tropidophiidae

Tropidophis morenoi

Hedges, B. S., Garrido, O. & Diaz, L. M. (2001). A new banded snake of the genus Tropidophis (Tropidophiidae) from north-central Cuba. Journal of Herpetology, 35: 615-617.

 

Tropidophiidae

Tropidophis preciosus

Curcio, F. F., Sales Nunes, P. M., Suzart Argolo, A. J., Skuk, G. & Rodrigues, M. T. (2012). Taxonomy of the South American dwarf boas of the genus Tropidophis Bibron, 1840, with the description of two new species from the Atlantic forest (Serpentes: Tropidophiidae). Herpetological Monographs, 26 (1): 80-121.

 

Tropidophiidae

Tropidophis spiritus

Hedges, B. S. & Garrido, O. (1999). A new snake of the genus Tropidophis (Tropidophiidae) from central Cuba. Journal of Herpetology, 33: 436-441.

 

Tropidophiidae

Tropidophis xanthogaster

Domínguez, M., Moreno, L. V. & Hedges, S. B. (2006). A new snake of the genus Tropidophis (Tropidophiidae) from the Guanahacabibes Peninsula of Western Cuba. Amphibia-Reptilia, 27 (3): 427-432.

 

Viperidae

Atheris desaixi

Bitis worthingtoni

UETZ, P., FREED, P. & HŎSEK, J. (eds.) (2016). Πληροφορίες σχετικά με τα είδη προερχόμενες από The Reptile Database, έκδοση της 15ης Αυγούστου 2016, ημερομηνία πρόσβασης: 11 Μαΐου 2017. Βλέπε παράρτημα 2 του AC29 Doc.35 στη διεύθυνση https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A2.pdf

TESTUDΙΝΕS

 

Ονομασίες της τάξης των Testudines (χελώνες)

Wermuth, H. & Mertens, R. (1996) (reprint). Schildkröte, Krokodile, Brückenechsen. xvii + 506 pp. Jena (Gustav Fischer Verlag).

 

 

ονομασίες των ειδών και των οικογενειών – με εξαίρεση τη διατήρηση των ακόλουθων ονομασιών Mauremys iversoni, Mauremys pritchardi, Ocadia glyphistoma, Ocadia philippeni, Sacalia pseudocellata και με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που αναφέρονται κατωτέρω

Fritz, U. & Havaš, P. (2007): Checklist of Chelonians of the World. Vertebrate Zoology, 57 (2): 149-368. Dresden. ISSN 1864-5755 [χωρίς το προσάρτημά του]

 

Emydidae

Graptemys pearlensis

Ennen, J. R., Lovich, J. E., Kreiser, B. R., Selman, W. & Qualls, C. P. (2010). Genetic and morphological variation between populations of the Pascagoula Map Turtle (Graptemys gibbonsi) in the Pearl and Pascagoula Rivers with description of a new species. Chelonian Conservation and Biology, 9 (1): 98-113.

 

Geoemydidae

Batagur affinis

Praschag, P., Sommer, R. S., Mccarthy, C., Gemel, R. & Fritz, U. (2008). Naming one of the world's rarest chelonians, the southern Batagur. Zootaxa, 1758: 61-68.

 

Geoemydidae

Batagur borneoensis

Batagur dhongoka

Batagur kachuga

Batagur trivittata

Praschag, P., Hundsdörfer, A. K. & Fritz, U. (2007). Phylogeny and taxonomy of endangered South and South-east Asian freshwater turtles elucidated by mtDNA sequence variation (Testudines: Geoemydidae: Batagur, Callagur, Hardella, Kachuga, Pangshura). Zoologica Scripta, 36: 429-442.

 

Geoemydidae

Cuora bourreti

Cuora picturata

Spinks, P. Q., Thomson, R. C., Zhang, Y.P., Che, J., Wu, Y. & Shaffer, H. B. (2012). Species boundaries and phylogenetic relationships in the critically endangered Asian box turtle genus Cuora. Molecular Phylogenetics and Evolution, 63: 656–667. doi:10.1016/j.ympev.2012.02.014.

 

Geoemydidae

Cyclemys enigmatica

Cyclemys fusca

Cyclemys gemeli

Cyclemys oldhamii

Fritz, U., Guicking, D., Auer, M., Sommer, R. S., Wink, M. & Hundsdörfer, A. K. (2008). Diversity of the Southeast Asian leaf turtle genus Cyclemys: how many leaves on its tree of life? Zoologica Scripta, 37: 367-390.

 

Geoemydidae

Mauremys reevesii

Barth, D., Bernhard, D., Fritzsch, G. & U. Fritz (2004). The freshwater turtle genus Mauremys (Testudines, Geoemydidae) – a textbook example of an east-west disjunction or a taxonomic misconcept? Zoologica Scripta, 33: 213-221.

 

Testudinidae

Centrochelys sulcata

Turtle Taxonomy Working Group [van Dijk, P. P., Iverson, J. B., Rhodin, A. G. J., Shaffer, H. B. & Bour, R. ]. (2014): Turtles of the world, 7TH edition: Annotated checklist of taxonomy, synonymy, distribution with maps, and conservation status. 000.v7. Chelonian Research Monographs, 5 doi: 10.3854/crm.5.000.checklist.v7.2014.

 

Testudinidae

Chelonoidis carbonarius

Chelonoidis denticulatus

Chelonoidis niger

Olson, S. L. & David, N. (2014). The gender of the tortoise genus Chelonoidis Fitzinger, 1835 (Testudines: Testudinidae). - Proceedings of the Biological Society of Washington, 126(4): 393-394.

 

Testudinidae

Gopherus morafkai

Murphy, R. W., Berry, K. H., Edwards, T., Leviton, A. E., Lathrop, A. & Riedle, J. D. (2011). The dazed and confused identity of Agassiz’s land tortoise, Gopherus agassizii (Testudines, Testudinidae) with the description of a new species, and its consequences for conservation. Zookeys, 113: 39-71.

 

Testudinidae

Homopus solus

Branch, W. R. (2007). A new species of tortoise of the genus Homopus (Chelonia: Testudinidae) from southern Namibia. African Journal of Herpetology, 56 (1): 1-21.

 

Testudinidae

Kinixys nogueyi

Kinixys zombensis

Kindler, C., Branch, W. R., Hofmeyr, M. D., Maran, J., Široký, P., Vences, M., Harvey, J., Hauswaldt, J. S., Schleicher, A., Stuckas, H. & Fritz, U. (2012). Molecular phylogeny of African hinge-back tortoises (Kinixys): implications for phylogeography and taxonomy (Testudines: Testudinidae). Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research, 50: 192-201.

 

Trionychidae

Lissemys ceylonensis

Praschag, P., Stuckas, H., Päckert, M., Maran, J. & Fritz, U. (2011). Mitochondrial DNA sequences suggest a revised taxonomy of Asian flapshell turtles (Lissemys Smith, 1931) and the validity of previously unrecognized taxa (Testudines: Trionychidae). Vertebrate Zoology, 61 (1): 147-160.

 

Trionychidae

Nilssonia gangeticus

Nilssonia hurum

Nilssonia leithii

Nilssonia nigricans

Praschag, P., Hundsdörfer, A.K., Reza, A.H.M.A. & Fritz, U. (2007). Genetic evidence for wild-living Aspideretes nigricans and a molecular phylogeny of South Asian softshell turtles (Reptilia: Trionychidae: Aspideretes, Nilssonia). Zoologica Scripta, 36:301-310.

ΑΜΦΙΒΙΑ

 

 

Amphibia spp., με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που αναφέρονται κατωτέρω

Frost, D. R. (ed.) (2015). Taxonomic Checklist of Amphibian Species listed in the CITES Appendices and the Annexes of EC Regulation 338/97. Πληροφορίες σχετικά με τα είδη προερχόμενες από Amphibian Species of the World: a taxonomic and geographic reference, διαδικτυακή αναφορά, έκδοση 6.0 του Μαΐου 2015 με πρόσθετες παρατηρήσεις από τον ειδικό ονοματολογίας της επιτροπής της CITES για τα ζώα. Βλέπε παράρτημα 5 του CoP17 Doc. 81.1 στη διεύθυνση

https://cites.org/sites/default/files/eng/cop/17/WorkingDocs/E-CoP17-81-01-A5.pdf

 

 

Anura: Microhylidae:

Dyscophus spp και Scaphiophryne spp.·

Telmatobiidae:

Telmatobius culeus· και Caudata: Salamandridae:

Paramesotriton hongkongensis

FROST, D. R. (ed.) (2017). Πληροφορίες σχετικά με τα είδη προερχόμενες από Amphibian Species of the World: a taxonomic and geographic reference, διαδικτυακή αναφορά, έκδοση 6.0, ημερομηνία πρόσβασης: 12 Μαΐου 2017. Βλέπε παράρτημα 3 του AC29 Doc.35 στη διεύθυνση https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A3.pdf

 

ΕΛΑΣΜΟΒΡΑΓΧΙΟΙ, ΑΚΤΙΝΟΠΤΕΡΥΓΙΟΙ, ΚΟΙΛΑΚΑΝΘΟΙ και ΔΙΠΝΟΟΙ

 

 

Όλα τα είδη ιχθύων, με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που αναφέρονται κατωτέρω

Eschmeyer, W.N. & Fricke, R. (eds.) (2015). Taxonomic Checklist of Fish species listed in the CITES Appendices and the Annexes of EC Regulation 338/97 (Elasmobranchii, Actinopteri, Coelacanthi, and Dipneusti, except the genus Hippocampus). Πληροφορίες προερχόμενες από Catalog of Fishes, διαδικτυακή αναφορά, ενημερωμένη έκδοση της 3ης Φεβρουαρίου 2015. Βλέπε παράρτημα 6 του CoP17 Doc. 81.1 στη διεύθυνση https://cites.org/sites/default/files/eng/cop/17/WorkingDocs/E-CoP17-81-01-A6.pdf

 

 

Elasmobranchii: Carcharhiniformes: Carcharhinidae: Carcharhinus falciformis· Lamniformes: Alopiidae: Alopias spp.·

Myliobatiformes: Myliobatidae: Mobula spp.·

Potamotrygonidae:

Potamotrygon spp.·

Actinopteri: Perciformes: Pomacanthidae: Holacanthus clarionensis

ESCHMEYER, W. N., FRICKE, R., & VAN DER LAAN, R. (eds.) (2017). Πληροφορίες προερχόμενες από Catalog of Fishes: Genera, Species, References, διαδικτυακή αναφορά, έκδοση της 28ης Απριλίου 2017, ημερομηνία πρόσβασης: 12 Μαΐου 2017. Βλέπε παράρτημα 4 του AC29 Doc.35. στη διεύθυνση https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A4.pdf

SYNGNATHIFORMES

Syngnathidae

Hippocampus spp.

Lourie, S. A., Pollom, R. A. and Foster, S. J. (2016). A global revision of the Seahorses Hippocampus Rafinesque 1810 (Actinopterygii: Sygnathiformes): Taxonomy and biogeography with recommendations for further research. Zootaxa, 4146 (1): 1-066.

 

ΑΡΑΧΝΙΔΕΣ

ARANEAE

Theraphosidae

Aphonopelma albiceps

Aphonopelma pallidum

Brachypelma spp., με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που αναφέρονται κατωτέρω

Platnick, N. (2006). Taxonomic Checklist of CITES listed Spider Species. Πληροφορίες προερχόμενες από The World Spider Catalog, διαδικτυακή αναφορά, έκδοση 6.5 της 7ης Απριλίου 2006. [διατίθεται στη διεύθυνση http://www.cites.org/common/docs/Res/12_11/spider_checklist.pdf]

 

Theraphosidae

Το Brachypelma ruhnaui μαζί με το Brachypelma albiceps αντιμετωπίζονται ως Aphonopelma albiceps σύμφωνα με τη CITES

Platnick, N. I. (2014). The World Spider Catalogue, V15. http://platnick.sklipkani.cz/html/

 

Theraphosidae

Brachypelma kahlenbergi

Rudloff, J.-P. (2008). Eine neue Brachypelma-Art aus Mexiko (Araneae: Mygalomorphae: Theraphosidae: Theraphosinae). Arthropoda, 16 (2): 26-30.

SCORPIONES

Scorpionidae

Pandinus spp., με εξαίρεση τις ταξινομικές βαθμίδες που αναφέρονται κατωτέρω

Lourenço, W. R. & Cloudsley-Thompson, J. C. (1996). Recognition and distribution of the scorpions of the genus Pandinus Thorell, 1876 accorded protection by the Washington Convention. Biogeographica, 72 (3): 133-143.

 

Scorpionidae

Pandinus camerounensis

Pandinus roeseli

Lourenço, W. R. (2014). Further considerations on the identity and distribution of Pandinus imperator (C. L. Koch, 1841) and description of a new species from Cameroon (Scorpiones: Scorpionidae). Entomologische Mitteilungen aus dem Zoologischen Museum Hamburg, 17 (192): 139-151.

 

ΕΝΤΟΜΑ

COLEOPTERA

Lucanidae

Colophon spp.

Bartolozzi, L. (2005). Description of two new stag beetle species from South Africa (Coleoptera: Lucanidae). African Entomology, 13 (2): 347-352.

LEPIDOPTERA

Papilionidae

Achillides spp. [μόνο τα είδη από τις Φιλιππίνες]

Page, M. G. P. & Treadaway, C. G. (2004). Papilionidae of the Philippine Island. In: E. Bauer, and T. Frankenbach, Eds.). Butterflies of the world, Supplement 8. Goecke & Evers, Keltern. 58 pp.

 

Papilionidae

Ornithoptera spp.

Trogonoptera spp.

Troides spp.

Matsuka, H. (2001). Natural History of Birdwing Butterflies. 367 pp. Tokyo (Matsuka Shuppan).(ISBN 4-9900697-0-6).

 

ΒΔΕΛΛΕΣ

ARHYNCHOBDELLIDA

Hirudinidae

Hirudo medicinalis

Hirudo verbana

Nesemann, H. & Neubert, E. (1999). Annelida: Clitellata: Branchiobdellida, Acanthobdellea, Hirudine. Süßwasserfauna von Mitteleuropa, 6 (2), 178 pp., Berlin (Spektrum Akad. Verlag). ISBN 3-8274-0927-6.

 

ΔΙΘΥΡΑ

VENEROIDA

Tridacnidae

Tridacna ningaloo

Penny, S. & Willan, R. C. (2014). Description of a new species of giant clam (Bivalvia: Tridacnidae) from Ningaloo Reef, Western Australia. Molluscan Research, 34 (3): 201-211.

 

Tridacnidae

Tridacna noae

Su, Y., Hung, J.-H., Kubo, H. & Liu, L.-L. (2014). Tridacna noae (Röding, 1798) – a valid giant clam species separated from T. maxima (Röding, 1798) by morphological and genetic data. Raffles Bulletin of Zoology, 62: 124-135.

ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ

 

Nautilidae

Nautilidae spp.

Πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια, το γένος και το είδος προερχόμενες από the Integrated Taxonomic Information Service (ITIS), διαδικτυακή αναφορά. Βλέπε παράρτημα 5 του AC29 Doc.35 στη διεύθυνση https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/29/E-AC29-35-A5.pdf

 

ΑΝΘΟΖΩΑ & ΥΔΡΟΖΩΑ

 

όλα τα είδη που αναφέρονται στη CITES

Taxonomic Checklist of all CITES listed Coral Species, based on information compiled by UNEP-WCMC 2012.

ΧΛΩΡΙΔΑ

 

 

Σχετική ταξινομική βαθμίδα

Ταξινομική αναφορά

AMARYLLIDACEAE, PRIMULACEAE

 

Cyclamen, Galanthus και Sternbergia

Davis, A.P. et al. (1999). CITES Bulb Checklist, compiled by the Royal Botanic Gardens, Kew, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών των Cyclamen και Galanthus και Sternbergia.

APOCYNACEAE

 

Pachypodium spp.

CITES Aloe and Pachypodium Checklist (U. Eggli et al., 2001, compiled by Städtische Sukkulenten-Sammlung, Zurich, Switzerland, in collaboration with the Royal Botanic Gardens, Kew, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) και η επικαιροποιημένη έκδοσή του: An Update and Supplement to the CITES Aloe & Pachypodium Checklist [J. M. Lüthy (2007), CITES Management Authority of Switzerland, Bern, Switzerland] ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών των Aloe και Pachypodium.

 

 

Hoodia spp.

Plants of Southern Africa: an annotated checklist. Germishuizen, G. & Meyer N. L. (eds.) (2003). Strelitzia 14: 150-151. National Botanical Institute, Pretoria, South Africa ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών του Hoodia.

CACTACEAE

 

Όλα τα είδη της οικογένειας Cactaceae.

CITES Cactaceae Checklist third edition (2016, compiled by D. Hunt) ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών της οικογένειας Cactaceae, και οι τροποποιήσεις και επικαιροποιήσεις που περιγράφονται στο A Supplement to the CITES Cactaceae Checklist Third Edition 2016 (Hunt, D. 2018). Ο κατάλογος και το συμπλήρωμά του διατίθενται στον ιστότοπο του Royal Botanic Gardens, Kew, UK στη διεύθυνση «goo.gl/M26yL8».

CYCADACEAE, STANGERIACEAE και ZAMIACEAE

 

Όλα τα είδη των Cycadaceae, Stangeriaceae και Zamiaceae.

The World List of Cycads: CITES and Cycads: Checklist 2013 (Roy Osborne, Michael A. Calonje, Ken D. Hill, Leonie Stanberg and Dennis Wm. Stevenson) in CITES and Cycads a user’s guide (Rutherford, C. et al., Royal Botanic Gardens, Kew. UK 2013), ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών των Cycadaceae, Stangeriaceae και Zamiaceae.

DICKSONIACEAE

 

Dicksonia, είδος της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Dicksonia species of the Americas (2003, compiled by Bonn Botanic Garden and the Federal Agency for Nature Conservation, Bonn, Germany) ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες των ειδών του Dicksonia.

DROSERACEAE, NEPENTHACEAE, SARRACENIACEAE

 

Dionaea, Nepenthes και Sarracenia.

CITES Carnivorous Plant Checklist (B. von Arx et al., 2001, Royal Botanic Gardens, Kew, UK) ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών των Dionaea, Nepenthes και Sarracenia.

EBENACEAE

 

Diospyros spp. – πληθυσμοί Μαδαγασκάρης.

The genus Diospyros in Madagascar: μια προκαταρκτική λίστα ελέγχου για τα συμβαλλόμενα μέρη της CITES (CVPM 2016) με βάση τον κατάλογο με τίτλο «Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar» διατίθεται στον ιστότοπο του καταλόγου. Αυτή η αναφορά πρέπει να χρησιμοποιείται ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών του Diospyros από τη Μαδαγασκάρη. Βλέπε http://www.tropicos.org/ProjectWebPortal.aspx?pagename=Diospyros&projectid=17 .Σύνδεσμος που οδηγεί στη σελίδα: http://www.tropicos.org/Name/40031908?projectid=17 και η λήψη του αρχείου pdf είναι δυνατή από εδώ: http://www.tropicos.org/docs/MadCat/Diospyros%20checklist%2028.03.2016.pdf

Μόνο για λόγους ενημέρωσης: Επικαιροποιήσεις σχετικά με τις νέες ονομασίες θα διατίθενται τακτικά στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων «Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar» (http://www.tropicos.org/Project/Madagascar).

EUPHORBIACEAE

 

Παχύφυτα είδη του Euphorbia.

The CITES Checklist of Succulent Euphorbia Taxa (Euphorbiaceae), Second edition (S. Carter and U. Eggli, 2003, εκδόθηκε από τον οργανισμό Federal Agency for Nature Conservation, Bonn, Germany) ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών των παχύφυτων ευφορβιών.

LEGUMINOSAE

 

Dalbergia spp. – πληθυσμοί Μαδαγασκάρης

Μια προκαταρκτική λίστα ελέγχου του γένους Dalbergia από τη Μαδαγασκάρη για τη CITES (CVPM 2014), με βάση τον κατάλογο με τίτλο «Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar», διατίθεται σε μορφή pdf στον ιστότοπο της CITES με την ονομασία SC65 Inf. 21. Αυτή η αναφορά πρέπει να χρησιμοποιείται ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών του Dalbergia από τη Μαδαγασκάρη. Βλέπε: https://cites.org/sites/default/files/eng/com/sc/65/Inf/E-SC65-Inf-21.pdf

Μόνο για λόγους ενημέρωσης: Επικαιροποιήσεις σχετικά με τις νέες ονομασίες θα διατίθενται τακτικά στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων «Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar». (http://www.tropicos.org/Project/Madagascar).

LEGUMINOSAE

 

Paubrasilia echinata

Gagnon, E., Bruneau, A., Hughes, C.E., de Queiroz, L. P. & Lewis, G.P. (2016). A new generic system for the pantropical Caesalpinia group (Leguminosae) ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές στην ονομασία της ταξινομικής αυτής βαθμίδας. Η αναφορά αυτή είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση “https://phytokeys.pensoft.net/articles.php?id=9203”, στην οποία η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την ταξινομική βαθμίδα είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση «http://floradobrasil.jbrj.gov.br/reflora/listaBrasil»

LEGUMINOSAE

 

Platymiscium pleiostachyum

Bente B. Klitgraard (2005). Platymiscium (LeguminosaeDalbergieae)· biogeography, systematics, morphology, taxonomy and uses. Kew Bulletin. Vol. 60, No. 3 (2005), pp. 321 – 400 ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές στην ονομασία της ταξινομικής αυτής βαθμίδας. Η αναφορά αυτή είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο στη διεύθυνση https://www.jstor.org/stable/4111062?seq=1#page_scan_tab_contents». Είναι δυνατή η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή την αναφορά.

LILIACEAE

 

Aloe spp.

CITES Aloe and Pachypodium Checklist (U. Eggli et al., 2001, compiled by Städtische Sukkulenten-Sammlung, Zurich, Switzerland, in collaboration with the Royal Botanic Gardens, Kew, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) και η επικαιροποιημένη έκδοσή του: An Update and Supplement to the CITES Aloe & Pachypodium Checklist [J. M. Lüthy (2007), CITES Management Authority of Switzerland, Bern, Switzerland] ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών των Aloe και Pachypodium.

ORCHIDACEAE

 

Laelia, Phalaenopsis, Pleione και Sophronitis (Τόμος 1, 1995) και Cymbidium, Dendrobium, Disa, Dracula και Encyclia (Τόμος 2, 1997), και Aerangis, Angraecum, Ascocentrum, Bletilla, Brassavola, Calanthe, Catasetum, Miltonia, Miltonioides και Miltoniopsis, Renanthera, Renantherella, Rhynchostylis, Rossioglossum, Vanda και Vandopsis (Τόμος 3, 2001)· και Aerides, Coelogyne, Comparettia και Masdevallia (Τόμος 4, 2006)

Ο κατάλογος «CITES Orchid Checklist», (ο οποίος καταρτίστηκε από Royal Botanic Gardens, Kew, Ηνωμένο Βασίλειο) ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών των Cattleya (πλην του C. jongheana), Cypripedium, Laelia (πλην του Laelia jongheana/Cattleya jongheana), Phalaenopsis, Pleione και Sophronitis (Τόμος 1, 1995) και Cymbidium, Dendrobium (πλην του D. cruentum), Disa, Dracula και Encyclia (Τόμος 2, 1997), και Aerangis (πλην του A. ellisii), Angraecum, Ascocentrum, Bletilla, Brassavola, Calanthe, Catasetum, Miltonia, Miltonioides και Miltoniopsis, Renanthera, Renantherella, Rhynchostylis, Rossioglossum, Vanda και Vandopsis (Τόμος 3, 2001)· και Aerides, Coelogyne, Comparettia και Masdevallia (Τόμος 4, 2006).

ORCHIDACEAE

 

Paphiopedilum spp., Phragmipedium spp., Aerangis ellisii, Cattleya jongheana, Cattleya lobata, Dendrobium cruentum, Mexipedium xerophyticum, Peristeria elata και Renanthera imschootiana

Govaerts, R., Caromel, A., Dhanda, S., Davis, F., Pavitt, A., Sinovas, P., & Vaglica, V. (2019). CITES Appendix I Orchid Checklist. Δεύτερη έκδοση, Royal Botanic Gardens, Kew, Surrey, και UNEP-WCMC, Cambridge. Αυτή η αναφορά θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες τωνPaphiopedilum spp., Phragmipedium spp., Aerangis ellisii, Cattleya jongheana, Cattleya lobata, Dendrobium cruentum, Mexipedium xerophyticum, Peristeria elata και Renanthera imschootiana.

Η αναφορά αυτή είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Royal Botanic Gardens, Kew, UK στη διεύθυνση «goo.gl/M26yL8».

ORCHIDACEAE

 

Bulbophyllum spp.

CITES checklist for Bulbophyllum and allied taxa (Orchidaceae). Sieder, A., Rainer, H., Kiehn, M. (2007): Διεύθυνση των συντακτών: Department of Biogeography and Botanical Garden of the University of Vienna· Rennweg 14, A-1030 Vienna (Austria) ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών του Bulbophyllum.

PALMAE

 

Dypsis decipiens και Dypsis decaryi.

Η προτεινόμενη τυποποιημένη αναφορά για δύο φοίνικες ενδημικούς στη Μαδαγασκάρη που περιέχονται στον κατάλογο της CITES (CVPM 2016) με βάση τον κατάλογο «Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar» διατίθεται σε μορφή pdf στον ιστότοπο της υπηρεσίας «US Fish & Wildlife Service». Αυτή η αναφορά πρέπει να χρησιμοποιείται ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών του Dypsis decipiens και του Dypsis decaryi. Βλέπε: http://www.fws.gov/international/

TAXACEAE

 

Taxus spp.

World Checklist and Bibliography of Conifers (A. Farjon, 2001) ως κατευθυντήρια γραμμή για παραπομπές σε ονομασίες ειδών του Taxus.

ZYGOPHYLLACEAE

 

Guaiacum spp.

Lista de especies, nomenclatura y distribución en el genero Guaiacum. Davila Aranda. P. & Schippmann, U. (2006): Medicinal Plant Conservation 12:50 ως κατευθυντήρια γραμμή για ονομασίες των ειδών του Guaiacum.

»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XI

Τύποι βιολογικών δειγμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 18 και χρήση τους

Τύπος δείγματος

Τυπικό μέγεθος δείγματος

Χρήση δείγματος

αίμα και τα παράγωγά του συστατικά

5 ml κατ’ ανώτατο όριο για υγρά δείγματα ή ξηρό δείγμα αίματος σε αντικειμενοφόρο πλάκα μικροσκοπίου, διηθητικό χαρτί ή μάκτρο

βιοϊατρική έρευνα· ταυτοποίηση των ειδών· προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης· καθορισμός φύλου· ατομική αναγνώριση· έλεγχος πατρότητας· τοξικολογική ανάλυση· δοκιμές/διάγνωση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ορολογικής εξέτασης·

εσωτερικοί ιστοί (βοτανικοί ή ζωολογικοί), στερεωμένοι

ιστοί (5 mm3-25 mm3) σε στερεωτικό ή σε ιστολογική αντικειμενοφόρο πλάκα που περιέχει τμήμα +/-5 um στερεωμένου ιστού

Ιστολογικές εξετάσεις και ανάλυση με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για την ανίχνευση οργανισμών και δηλητηρίων· ταξινομική έρευνα· βιοϊατρική έρευνα· ταυτοποίηση των ειδών· προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης· καθορισμός φύλου· ατομική αναγνώριση· έλεγχος πατρότητας· τοξικολογική ανάλυση· δοκιμές/διάγνωση ασθενειών

εσωτερικοί ιστοί (βοτανικοί ή ζωολογικοί), σε κατάσταση κατάψυξης

τμήμα ιστών (5 mm3-25 mm3)

βιοϊατρική έρευνα· ταυτοποίηση των ειδών· προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης· καθορισμός φύλου· ατομική αναγνώριση· έλεγχος πατρότητας· τοξικολογική ανάλυση· δοκιμές/διάγνωση ασθενειών

εσωτερικοί ιστοί (βοτανικοί ή ζωολογικοί), νωποί (εξαιρουμένων των ωαρίων, του σπέρματος και των εμβρύων)

τμήμα ιστών (5 mm3 - 25 mm3)

βιοϊατρική έρευνα· ταυτοποίηση των ειδών· προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης· καθορισμός φύλου· ατομική αναγνώριση· έλεγχος πατρότητας· τοξικολογική ανάλυση· δοκιμές/διάγνωση ασθενειών

εξωτερικοί ιστοί, συμπεριλαμβανομένων των τριχών, δέρματος, φτερών, λεπιών, φολίδων, οστών, κελυφών αυγών, δοντιών, κεράτων, φύλλων, φλοιού, σπόρων, καρπών ή ανθέων

Μεμονωμένα δείγματα με ή χωρίς στερεωτικό μέσο για ελεφαντοστό: τεμάχια ελεφαντοστού περίπου 3 cm x 3 cm και πάχους 1 cm ή λιγότερο, ανάλογα με τη μέθοδο ανάλυσης, σύμφωνα με ICCWC Guidelines on methods and procedures for ivory and laboratory analysis  (1)

για κέρατο ρινόκερου: μικρές ποσότητες κόνεως/βοστρυχωτών αποκομμάτων σφραγισμένα σε απαραβίαστη φιάλη δειγματοληψίας, σύμφωνα με Procedure for Rhino horn DNA Sampling  (2)

ταυτοποίηση των ειδών· προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης· καθορισμός φύλου· ατομική αναγνώριση· έλεγχος πατρότητας· τοξικολογική ανάλυση· δοκιμές/διάγνωση ασθενειών· ηλικιακή ανάλυση· βιοϊατρική έρευνα·

επιχρίσματα παρειάς/κλοάκης/βλέννας/ρινικά / ουροποιητικού συστήματος / ορθού

μικρές ποσότητες ιστού ή κυττάρων σε μάκτρο σε σωλήνα

ταυτοποίηση των ειδών· προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης· καθορισμός φύλου· ατομική αναγνώριση· έλεγχος πατρότητας· τοξικολογική ανάλυση· δοκιμές/διάγνωση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ορολογικής εξέτασης· βιοϊατρική έρευνα·

καλλιέργεια κυτταρικών σειρών και ιστολογικές καλλιέργειες

ουδείς περιορισμός όσον αφορά το μέγεθος του δείγματος

βιοϊατρική έρευνα· ταυτοποίηση των ειδών· προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης· καθορισμός φύλου· ατομική αναγνώριση· έλεγχος πατρότητας· τοξικολογική ανάλυση· δοκιμές/διάγνωση ασθενειών· ηλικιακή ανάλυση

DNA ή RNA (κεκαθαρμένο)

όγκος έως 0,5 ml ανά επιμέρους δείγμα κεκαθαρμένου DNA ή RNA

βιοϊατρική έρευνα· ταυτοποίηση των ειδών· προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης· καθορισμός φύλου· ατομική αναγνώριση· έλεγχος πατρότητας· τοξικολογική ανάλυση· δοκιμές/διάγνωση ασθενειών· ηλικιακή ανάλυση

εκκρίματα (σίελος, ιός, γάλα, φυτικές εκκρίσεις)

σε φιαλίδια όγκου 1-5 ml

παραγωγή αντιιικών ορών· βιοϊατρική έρευνα· ταυτοποίηση των ειδών· προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης· καθορισμός φύλου· ατομική αναγνώριση· έλεγχος πατρότητας· τοξικολογική ανάλυση· δοκιμές/διάγνωση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ορολογικής εξέτασης· ηλικιακή ανάλυση

»

(1)  https://www.unodc.org/documents/Wildlife/Guidelines_Ivory.pdf

(2)  Republic of South Africa, Department of Environmental Affairs, Procedures for Rhino horn DNA Sampling