26.2.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 53/4


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 183/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 22ας Φεβρουαρίου 2011

σχετικά με την τροποποίηση των παραρτημάτων IV και VI της οδηγίας 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση πλαισίου για την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά (οδηγία-πλαίσιο)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Σεπτεμβρίου 2007, για τη θέσπιση πλαισίου για την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά (οδηγία-πλαίσιο) (1), και ιδίως το άρθρο 39 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 2007/46/ΕΚ θεσπίζει ένα εναρμονισμένο πλαίσιο το οποίο περιέχει τις διοικητικές διατάξεις και τις γενικές τεχνικές απαιτήσεις για όλα τα νέα οχήματα, τα συστήματα, τα κατασκευαστικά στοιχεία και χωριστές τεχνικές μονάδες. Ειδικότερα, περιλαμβάνει έναν κατάλογο όλων των κανονιστικών πράξεων οι οποίες ορίζουν τις τεχνικές απαιτήσεις με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται τα οχήματα προκειμένου να τους χορηγείται έγκριση ΕΚ τύπου. Περιλαμβάνει επίσης τα διάφορα υποδείγματα πιστοποιητικών έγκρισης τύπου.

(2)

Λόγω των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ζήτηση για οχήματα τα οποία κατασκευάζονται εκτός της Ένωσης αυξάνεται σημαντικά. Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή διοικητικές διαδικασίες και τεχνικές απαιτήσεις βάσει του εθνικού δικαίου για την έγκριση οχημάτων τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες. Καθώς οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις διαφέρουν από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, η κατάσταση αυτή προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Επομένως, είναι αναγκαίος ο καθορισμός κατάλληλων εναρμονισμένων μέτρων.

(3)

Εναρμονισμένες διοικητικές και τεχνικές διατάξεις σχετικά με επιμέρους εγκρίσεις θα πρέπει να καθορίζονται σε πρώτη φάση όσον αφορά οχήματα τα οποία παράγονται σε μεγάλες σειρές σε τρίτες χώρες ή για τρίτες χώρες.

(4)

Το άρθρο 24 της οδηγίας 2007/46/ΕΚ επιτρέπει στα κράτη μέλη να καταργήσουν ορισμένες διατάξεις της οδηγίας αυτής ή των κανονιστικών πράξεων που παρατίθενται στο παράρτημα IV της εν λόγω οδηγίας για τους σκοπούς της έγκρισης μεμονωμένων οχημάτων. Η καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς απαιτεί, ωστόσο, να εφαρμόζονται παρόμοιες τεχνικές και διοικητικές απαιτήσεις σε ολόκληρη την Ένωση. Είναι επομένως αναγκαίο να καθοριστεί, ποιες διατάξεις της νομοθεσίας της Ένωσης μπορούν να εξαιρεθούν.

(5)

Το άρθρο 24 επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να επιβάλλουν εναλλακτικές απαιτήσεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που αποσκοπούν στην εξασφάλιση ενός επιπέδου οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας ισοδύναμο στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με το επίπεδο που προβλέπουν τα παραρτήματα IV και VI της οδηγίας 2007/46/ΕΚ. Αν υποτεθεί ότι οχήματα τα οποία παράγονται σε σειρές για τρίτες χώρες προκειμένου να τεθούν σε κυκλοφορία στις εγχώριες αγορές κατασκευάζονται σύμφωνα με την ισχύουσα τεχνική νομοθεσία στις αντίστοιχες χώρες προέλευσης ή προορισμού, είναι σκόπιμο να λαμβάνονται υπόψη οι εν λόγω απαιτήσεις, καθώς και οι εργασίες εν εξελίξει στο «Παγκόσμιο φόρουμ για την εναρμόνιση των κανονισμών οχημάτων (WP.29)» υπό την αιγίδα της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη στη Γενεύη. Οι κατάλληλες πληροφορίες και η αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη είναι διαθέσιμες προκειμένου να αποδειχθεί ότι οι εν λόγω απαιτήσεις θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ένα επίπεδο οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας τουλάχιστον ισοδύναμο με το επίπεδο οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας που απαιτείται στην Ένωση. Είναι, ως εκ τούτου, σκόπιμο να θεωρηθούν ισοδύναμες μια σειρά απαιτήσεων οι οποίες ισχύουν σε τρίτες χώρες για τον σκοπό της επιμέρους έγκρισης.

(6)

Τα υποδείγματα των πιστοποιητικών που εκδίδονται από τις αρχές έγκρισης περιγράφονται στο παράρτημα VI της οδηγίας 2007/46/ΕΚ. Ωστόσο, αφορούν εγκρίσεις που χορηγούνται για έναν τύπο οχήματος και όχι εγκρίσεις που χορηγούνται για μεμονωμένα οχήματα. Για να διευκολύνεται η αμοιβαία αναγνώριση των εν λόγω επιμέρους εγκρίσεων που χορηγούνται βάσει του άρθρου 24 της οδηγίας αυτής, είναι σκόπιμο να παρέχεται το υπόδειγμα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το πιστοποιητικό επιμέρους έγκρισης.

(7)

Στα κράτη μέλη ισχύουν τη στιγμή της έκδοσης του παρόντος κανονισμού εθνικά συστήματα έγκρισης για οχήματα τα οποία παράγονται σε μεγάλες σειρές και προορίζονταν αρχικά για ταξινόμηση σε τρίτες χώρες. Αυτά τα συστήματα έγκρισης μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζονται. Σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 6 της οδηγίας 2007/46/ΕΚ, η ισχύς τους περιορίζεται στην επικράτεια του κράτους μέλους που έχει χορηγήσει την έγκριση και τα άλλα κράτη μέλη μπορούν να απορρίψουν αυτές τις εγκρίσεις.

(8)

Είναι σκόπιμο, με στόχο τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του συστήματος έγκρισης, να επικαιροποιηθούν τα παραρτήματα της οδηγίας 2007/46/ΕΚ, προκειμένου να καθορισθούν τεχνικές απαιτήσεις για οχήματα τα οποία πρόκειται να εγκριθούν βάσει της διαδικασίας επιμέρους έγκρισης.

(9)

Τα παραρτήματα IV και VI της οδηγίας 2007/46/ΕΚ θα πρέπει επομένως να τροποποιηθούν αναλόγως.

(10)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της τεχνικής επιτροπής για τα μηχανοκίνητα οχήματα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τα παραρτήματα IV και VI της οδηγίας 2007/46/ΕΚ τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Οι απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού ισχύουν με την επιφύλαξη των απαιτήσεων του άρθρου 24 της οδηγίας 2007/46/ΕΚ για επιμέρους εγκρίσεις, και ιδίως τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να χορηγούν επιμέρους εγκρίσεις υπό την προϋπόθεση ότι επιβάλλουν εναλλακτικές απαιτήσεις.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει στις 26 Φεβρουαρίου 2012.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2011.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 263 της 9.10.2007, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.

Το παράρτημα IV, μέρος I τροποποιείται ως εξής:

α)

ο τίτλος «Προσάρτημα» αντικαθίσταται από τον τίτλο «Προσάρτημα 1»·

β)

προστίθεται το ακόλουθο προσάρτημα 2:

«Προσάρτημα 2

Απαιτήσεις για την έγκριση σύμφωνα με το άρθρο 24 πλήρων οχημάτων κατηγορίας M1 και N1, που παράγονται σε μεγάλες σειρές σε τρίτες χώρες ή για τρίτες χώρες

0.   ΣΤΟΧΟΣ

Ένα όχημα θεωρείται καινούργιο όταν:

α)

δεν έχει ταξινομηθεί ποτέ προηγουμένως, ή

β)

έχει ταξινομηθεί το ανώτερο έξι μήνες πριν από την αίτηση επιμέρους έγκρισης.

Ένα όχημα θεωρείται ταξινομημένο όταν έχει λάβει μόνιμη, προσωρινή ή βραχυπρόθεσμη διοικητική άδεια οδικής κυκλοφορίας, που περιλαμβάνει τα στοιχεία αναγνώρισής του και τη χορήγηση αύξοντος αριθμού (1).

1.   ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1.1.   Κατηγοριοποίηση του οχήματος

Τα οχήματα κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο παράρτημα II.

Για τους σκοπούς αυτούς:

α)

ο πραγματικός αριθμός καθισμάτων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και

β)

η τεχνικώς μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτίου πρέπει να είναι η μέγιστη μάζα που δηλώνεται από τον κατασκευαστή στη χώρα προέλευσης και αναφέρεται στα επίσημα έγγραφά του.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατός ο εύκολος καθορισμός της κατηγορίας οχήματος λόγω του σχεδιασμού του αμαξώματος, ισχύουν οι όροι που αναφέρονται στο παράρτημα II.

1.2.   Αίτηση για επιμέρους έγκριση

α)

Ο αιτών υποβάλλει αίτηση προς την αρχή έγκρισης η οποία συνοδεύεται από όλα τα σχετικά έγγραφα που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της διαδικασίας έγκρισης.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα υποβληθέντα έγγραφα είναι ελλιπή, παραποιημένα ή πλαστογραφημένα, η αίτηση έγκρισης απορρίπτεται.

β)

Μόνο μία αίτηση για ένα συγκεκριμένο όχημα μπορεί να υποβληθεί σε ένα μόνο κράτος μέλος.

Ως συγκεκριμένο όχημα νοείται το ίδιο το όχημα, του οποίου ο αναγνωριστικός αριθμός του οχήματος πρέπει να επισημαίνεται με σαφήνεια.

Για την εφαρμογή του σημείου αυτού, η αρχή έγκρισης ενδέχεται να ζητήσει από τον αιτούντα να δεσμευτεί εγγράφως ότι θα υποβάλει μόνο μία αίτηση σε ένα κράτος μέλος.

Ωστόσο, κάθε αιτών μπορεί να υποβάλει αίτηση για επιμέρους έγκριση σε άλλα κράτη μέλη όσον αφορά όχημα το οποίο έχει ταυτόσημα ή παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά με εκείνο για το οποίο έχει χορηγηθεί επιμέρους έγκριση.

γ)

Το υπόδειγμα του εντύπου της αίτησης και η διάταξη του εγγράφου καθορίζεται από την αρχή έγκρισης.

Τα αναγραφόμενα στοιχεία μπορεί να συνίστανται μόνο σε μια κατάλληλη επιλογή των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I.

δ)

Οι τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται είναι αυτές που ορίζονται στο τμήμα 4 του παρόντος προσαρτήματος.

Πρέπει να είναι οι εφαρμοστέες απαιτήσεις για νέα οχήματα που ανήκουν σε τύπο οχημάτων που παράγονται σήμερα, σε συνάρτηση με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

ε)

Όσον αφορά ορισμένες δοκιμές οι οποίες απαιτούνται σε ορισμένες κανονιστικές πράξεις που παρατίθενται στο παρόν παράρτημα, ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με τα αναγνωρισμένα διεθνή πρότυπα ή κανονισμούς. Η εν λόγω δήλωση εκδίδεται μόνον από τον κατασκευαστή του οχήματος.

Ως “δήλωση συμμόρφωσης” νοείται μια δήλωση που εκδίδεται από το γραφείο ή το τμήμα του οργανισμού του κατασκευαστή το οποίο είναι δεόντως εξουσιοδοτημένο από τη διοίκηση να φέρει πλήρως τη νομική ευθύνη του κατασκευαστή όσον αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός οχήματος.

Οι κανονιστικές πράξεις για τις οποίες πρέπει να παρασχεθεί δήλωση είναι εκείνες οι οποίες αναφέρονται στο τμήμα 4 του παρόντος προσαρτήματος.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες μια δήλωση εγείρει αμφιβολίες, ενδεχομένως να ζητηθεί από τον αιτούντα να λάβει από τον κατασκευαστή συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός πρακτικού δοκιμών, προκειμένου να τεκμηριώνεται η δήλωση του κατασκευαστή.

1.3.   Τεχνικές υπηρεσίες επιφορτισμένες με την έκδοση επιμέρους εγκρίσεων

α)

Οι τεχνικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την έκδοση επιμέρους εγκρίσεων πρέπει να είναι κατηγορίας Α, όπως αναφέρεται στο άρθρο 41 παράγραφος 3.

β)

Κατά παρέκκλιση από το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 41 παράγραφος 4, οι τεχνικές υπηρεσίες πρέπει να συμμορφώνονται με τα ακόλουθα πρότυπα:

i)

EN ISO/IEC 17025: 2005 όταν οι δοκιμές διενεργούνται από τις ίδιες τις υπηρεσίες·

ii)

EN ISO/IEC 17020: 2004 όταν ελέγχουν τη συμμόρφωση του οχήματος με τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο παρόν προσάρτημα.

γ)

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να διενεργηθούν κατόπιν αιτήσεως του αιτούντος ειδικές δοκιμές που απαιτούν ειδικές δεξιότητες, διενεργούνται από μία από τις τεχνικές υπηρεσίες που κοινοποιούνται στην Επιτροπή κατ’ επιλογή του αιτούντος.

Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να διενεργηθεί δοκιμή μετωπικής σύγκρουσης σε συμφωνία με τον αιτούντα σε ένα κράτος μέλος “Α”, η δοκιμή μπορεί να διενεργηθεί από μια γνωστοποιηθείσα τεχνική υπηρεσία σε ένα κράτος μέλος “Β”.

1.4.   Πρακτικά δοκιμών

α)

Πρακτικά δοκιμών συντάσσονται σύμφωνα με το τμήμα 5.10.2 του προτύπου EN ISO/IEC 17025: 2005.

β)

Πρέπει να συντάσσονται σε μία από τις γλώσσες της Ένωσης που ορίζεται από την αρχή έγκρισης.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κατ’ εφαρμογή του σημείου 1.3 στοιχείο γ) έχει καταρτισθεί πρακτικό δοκιμής σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο το οποίο είναι επιφορτισμένο με την έκδοση της επιμέρους έγκρισης, η αρχή έγκρισης μπορεί να ζητήσει από τον αιτούνται να υποβάλει ακριβή μετάφραση του πρακτικού δοκιμής.

γ)

Πρέπει να περιλαμβάνουν περιγραφή του οχήματος που υποβλήθηκε σε δοκιμή, συμπεριλαμβάνοντας σαφή ταυτοποίηση. Τα εξαρτήματα τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τα αποτελέσματα των δοκιμών πρέπει να περιγράφονται και να αναφέρεται ο αριθμός αναγνώρισής τους.

Στα παραδείγματα εξαρτημάτων περιλαμβάνονται οι σιγαστήρες για τη μέτρηση της στάθμης του θορύβου και η μονάδα ηλεκτρονικού ελέγχου (ECU) για τη μέτρηση των εκπομπών των σωλήνων εξαγωγής.

δ)

Κατόπιν αιτήσεως του αιτούντος, ένα πρακτικό δοκιμών που έχει προσκομισθεί για ένα σύστημα το οποίο αφορά ένα συγκεκριμένο όχημα μπορεί να υποβληθεί πολλές φορές από τον ίδιο ή άλλο αιτούντα για τους σκοπούς της επιμέρους έγκρισης άλλου οχήματος.

Σε αυτή την περίπτωση η αρχή έγκρισης πρέπει να διασφαλίσει ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος ελέγχονται επαρκώς βάσει του πρακτικού δοκιμής.

Με τον έλεγχο του οχήματος και των εγγράφων που συνοδεύουν το πρακτικό δοκιμής μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το όχημα για το οποίο ζητείται επιμέρους έγκριση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το όχημα που περιγράφεται στο πρακτικό.

ε)

Μπορούν να υποβληθούν μόνο επικυρωμένα αντίγραφα των πρακτικών δοκιμών.

στ)

Τα πρακτικά δοκιμών που αναφέρονται στο σημείο 1.4 στοιχείο δ) δεν περιλαμβάνουν τα πρακτικά τα οποία συντάσσονται για τη χορήγηση της επιμέρους έγκρισης του οχήματος.

1.5.   Εγγενές στοιχείο της διαδικασίας επιμέρους έγκρισης είναι η υποβολή κάθε συγκεκριμένου οχήματος σε φυσικό έλεγχο από την τεχνική υπηρεσία.

Από την αρχή αυτή δεν επιτρέπεται καμία εξαίρεση.

1.6.   Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η αρχή έγκρισης είναι πεπεισμένη ότι το όχημα πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις που ορίζονται στο παρόν προσάρτημα και συμμορφώνεται με την περιγραφή που περιλαμβάνεται στην αίτηση χορηγεί έγκριση σύμφωνα με το άρθρο 24.

1.7.   Το πιστοποιητικό έγκρισης πρέπει να συντάσσεται σύμφωνα με το υπόδειγμα Δ, όπως προβλέπεται στο παράρτημα VI.

1.8.   Η αρχή έγκρισης πρέπει να τηρεί αρχείο όλων των εγκρίσεων που χορηγούνται βάσει του άρθρου 24.

2.   ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

2.1.   Λόγω της ιδιαίτερης φύσης της μεμονωμένης διαδικασίας, τα ακόλουθα άρθρα αυτής της οδηγίας, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων διατάξεων των σχετικών παραρτημάτων τους, μπορούν να εξαιρεθούν:

α)

το άρθρο 12 σχετικά με τη συμμόρφωση των διατάξεων του προϊόντος·

β)

τα άρθρα 8, 9, 13, 14 και 18 σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης τύπου οχήματος.

2.2.   Ταυτοποίηση τύπου οχήματος

α)

Στο μέτρο του δυνατού, ο τύπος, η παραλλαγή και η έκδοση που δηλώνονται στη χώρα προέλευσής του πρέπει να αναφέρονται στο πιστοποιητικό έγκρισης.

β)

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατό να ταυτοποιηθεί ο τύπος, η παραλλαγή και η έκδοση ελλείψει κατάλληλων στοιχείων, μπορεί να γίνεται αναφορά στη συνήθη εμπορική ονομασία του οχήματος.

3.   ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

Ο κατάλογος των τεχνικών απαιτήσεων που περιλαμβάνεται στο τμήμα 4 θα αναθεωρείται σε τακτικά διαστήματα προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των εργασιών εναρμόνισης εν εξελίξει στο Παγκόσμιο φόρουμ για την εναρμόνιση των κανονισμών οχημάτων (WP.29) στη Γενεύη και οι νομοθετικές εξελίξεις σε τρίτες χώρες.

4.   ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Επεξηγηματικές σημειώσεις σχετικά με το προσάρτημα 2:

1.

Συντμήσεις που χρησιμοποιούνται στο παρόν προσάρτημα

“ΚΑΕ”: κατασκευαστής αρχικού εξοπλισμού

“FMVSS”: Ομοσπονδιακά πρότυπα ασφάλειας μηχανοκίνητων οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (Federal Motor Vehicle Safety Standard of the U.S Department of Transportation)

“JSRRV”: Ιαπωνικοί κανονισμοί ασφάλειας για οδικά οχήματα (Japan Safety regulations for Road Vehicles)

“SAE”: Ένωση Μηχανικών Αυτοκινήτων (Society of Automotive Engineers)

“CISPR”: Ειδική Διεθνής Επιτροπή για τις Ηλεκτρομαγνητικές Διαταραχές (Comité international spécial des perturbations radioélectriques).

2.

Παρατηρήσεις:

(α)

Η πλήρης εγκατάσταση υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου πρέπει να ελέγχεται βάσει των διατάξεων των κανονισμών αριθ. 67 ή 110 ή 115 της ΟΕΕ/ΟΗΕ, κατά περίπτωση.

(β)

Ο τύπος που πρέπει να χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εκπομπών CO2 είναι ο εξής:

 

Βενζινοκινητήρας και χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων:

CO2 = 0,047 m + 0,561 p + 56621

 

Βενζινοκινητήρας και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων:

CO2 = 0,102 m + 0,328 p + 9481

 

Βενζινοκινητήρας και υβριδικό ηλεκτρικό:

CO2 = 0,116 m – 57147

 

Πετρελαιοκινητήρας (ντίζελ) και χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων:

CO2 = 0,108 m – 11371

 

Πετρελαιοκινητήρας (ντίζελ) και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων:

CO2 = 0,116 m – 6432

Όπου: CO2 είναι η συνδυασμένη μάζα εκπομπών CO2 σε g/km, “m” είναι η μάζα του οχήματος σε θέση λειτουργίας σε kg και “p” η μέγιστη αποδιδόμενη ισχύς σε kW.

Η συνδυασμένη μάζα CO2 υπολογίζεται με ένα δεκαδικό ψηφίο και στη συνέχεια στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό ως εξής:

α)

εάν ο αριθμός μετά την υποδιαστολή είναι μικρότερος του 5, το σύνολο στρογγυλοποιείται προς τα κάτω·

β)

εάν ο αριθμός μετά την υποδιαστολή ισούται με 5 ή μεγαλύτερο του 5, το σύνολο στρογγυλοποιείται προς τα επάνω.

(γ)

Οι τύποι που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της κατανάλωσης καυσίμων είναι οι εξής:

CFC = CO2 x k-1

Όπου: “CFC” είναι η συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου σε l/100 km, CO2 είναι η συνδυασμένη μάζα εκπομπών CO2 σε g/km κατόπιν στρογγυλοποίησης σύμφωνα με τον κανόνα που αναφέρθηκε στην παρατήρηση (2 β), “k” συντελεστής ίσος με:

 

23,81 στην περίπτωση βενζινοκινητήρα·

 

26,49 στην περίπτωση ντιζελοκινητήρα.

Η συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου υπολογίζεται με δύο δεκαδικά ψηφία. Στη συνέχεια στρογγυλοποιείται ως εξής:

α)

εάν ο αριθμός μετά το πρώτο δεκαδικό ψηφίο είναι μικρότερος του 5, το σύνολο στρογγυλοποιείται προς τα κάτω·

β)

εάν ο αριθμός μετά το πρώτο δεκαδικό ψηφίο είναι ισούται με 5 ή μεγαλύτερο του 5, το σύνολο στρογγυλοποιείται προς τα επάνω·

(δ)

Η οδηγία 74/297/ΕΟΚ εφαρμόζεται σε οχήματα τα οποία δεν καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 96/79/ΕΚ.

(ε)

Η συμμόρφωση με την οδηγία 96/79/ΕΚ εξαιρεί τα οχήματα από τη συμμόρφωση με την οδηγία 74/297/ΕΟΚ.

(στ)

Η οδηγία 74/297/ΕΟΚ εφαρμόζεται σε οχήματα N1 με τεχνικώς αποδεκτή μέγιστη μάζα έμφορτου οχήματος το ανώτερο 1,5 τόνους..

Μέρος I:   Οχήματα που ανήκουν στην κατηγορία M1

Σημείο

Αριθμός αναφοράς κανονιστικής πράξης

Εναλλακτικές απαιτήσεις

1

Οδηγία 70/157/ΕΟΚ

(Επιτρεπόμενη ηχοστάθμη)

Δοκιμή εν κινήσει

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με τη “Μέθοδο Α” που αναφέρεται στο παράρτημα 3 του κανονισμού αριθ. 51 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

Τα όρια είναι εκείνα τα οποία ορίζονται στο τμήμα 2.1 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/157/ΕΟΚ. Επιτρέπεται επιπλέον ένα ντεσιμπέλ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

β)

Ο στίβος δοκιμών πρέπει να συμμορφώνεται με το παράρτημα 8 του κανονισμού αριθ. 51 της ΟΕΕ/ΟΗΕ. Μπορεί να χρησιμοποιείται στίβος δοκιμών με διαφορετικές προδιαγραφές υπό τον όρο ότι έχουν διενεργηθεί δοκιμές συσχετισμού από την τεχνική υπηρεσία. Εάν είναι αναγκαίο, εφαρμόζεται διορθωτικός συντελεστής.

γ)

Συστήματα εξάτμισης τα οποία περιέχουν ινώδη υλικά δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε προετοιμασία όπως προβλέπεται στο παράρτημα 5 του κανονισμού αριθ. 51 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

Δοκιμή εν στάσει

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το τμήμα 3.2 του παραρτήματος 3 του κανονισμού αριθ. 51 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

2

Οδηγία 70/220/ΕΟΚ

(Εκπομπές)

Εκπομπές σωλήνων εξαγωγής

α)

Διενεργείται δοκιμή τύπου Ι σύμφωνα με το παράρτημα III της οδηγίας 70/220/ΕΟΚ, χρησιμοποιώντας τους συντελεστές φθοράς που αναφέρονται στο σημείο 5.3.6.2. Τα όρια που θα εφαρμοστούν πρέπει να είναι εκείνα τα οποία ορίζονται στο σημείο 5.3.1.4 του παραρτήματος I αυτής της οδηγίας.

β)

Το όχημα δεν χρειάζεται να διατρέξει 3 000 km, όπως απαιτείται στο τμήμα 3.1.1 του παραρτήματος III της οδηγίας αυτής.

γ)

Το καύσιμο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή είναι το καύσιμο αναφοράς που περιγράφεται στο παράρτημα IX της οδηγίας 70/220/ΕΟΚ.

δ)

Το δυναμόμετρο ρυθμίζεται σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις του τμήματος 3.2 του προσαρτήματος 2 του παραρτήματος III αυτής της οδηγίας.

ε)

Η δοκιμή που αναφέρεται στο στοιχείο α) δεν διενεργείται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να αποδειχθεί ότι το όχημα πληροί έναν από τους κανονισμούς της Καλιφόρνια που αναφέρονται στο προεισαγωγικό σημείωμα του τμήματος 5 του παραρτήματος I αυτής της οδηγίας.

Εξατμιστικές εκπομπές

Οχήματα με βενζινοκινητήρα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με σύστημα ελέγχου των εξατμιστικών εκπομπών (π.χ. κάνιστρο άνθρακα).

Εκπομπές στροφαλοθαλάμου

Απαιτείται ύπαρξη διάταξης για την ανακύκλωση των αερίων στροφαλοθαλάμου.

OBD (ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης)

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με σύστημα OBD.

Η διεπαφή OBD πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί με κοινά διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2007

Εκπομπές (ευρώ 5 και 6) από ελαφρά εμπορικά οχήματα/πρόσβαση στην πληροφόρηση

Εκπομπές σωλήνων εξαγωγής

α)

Διενεργείται δοκιμή τύπου Ι σύμφωνα με το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008, χρησιμοποιώντας τους συντελεστές φθοράς που ορίζονται στο σημείο 1.4 του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008. Τα όρια που εφαρμόζονται είναι εκείνα τα οποία ορίζονται στον πίνακα Ι και στον πίνακα ΙΙ του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007.

β)

Το όχημα δεν χρειάζεται να διατρέξει 3 000 km, όπως αναφέρεται στο τμήμα 3.1.1 του παραρτήματος 4 του κανονισμού αριθ. 83 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

γ)

Το καύσιμο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή είναι το καύσιμο αναφοράς που περιγράφεται στο παράρτημα IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008.

δ)

Το δυναμόμετρο ρυθμίζεται σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις του τμήματος 3.2 του παραρτήματος 4 του κανονισμού αριθ. 83 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

ε)

Η δοκιμή η οποία αναφέρεται στο στοιχείο α) δεν διενεργείται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να αποδειχθεί ότι το όχημα πληροί τους κανονισμούς της Καλιφόρνια που αναφέρονται στο τμήμα 2 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008.

Εξατμιστικές εκπομπές

Για βενζινοκίνητα οχήματα, απαιτείται η ύπαρξη συστήματος ελέγχου των εξατμιστικών εκπομπών (π.χ. κάνιστρο άνθρακα).

Εκπομπές στροφαλοθαλάμου

Απαιτείται ύπαρξη διάταξης για την ανακύκλωση των αερίων στροφαλοθαλάμου.

OBD (ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης)

α)

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με σύστημα OBD.

β)

Η διεπαφή OBD πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί με κοινά διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους.

Θολερότητα καπνού

α)

Πετρελαιοκίνητα οχήματα υποβάλλονται σε δοκιμές σύμφωνα με τις μεθόδους δοκιμής που αναφέρονται στο προσάρτημα 2 του παραρτήματος IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008.

β)

Η διορθωμένη τιμή του συντελεστή απορρόφησης αναγράφεται εμφανώς σε έναν εύκολα προσπελάσιμο χώρο.

Εκπομπές CO2 και κατανάλωση καυσίμων

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το παράρτημα XII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008.

β)

Το όχημα δεν χρειάζεται να διατρέξει 3 000 km, όπως απαιτείται στο τμήμα 3.1.1 του παραρτήματος 4 του κανονισμού αριθ. 83 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

γ)

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το όχημα πληροί τους κανονισμούς της Καλιφόρνια που αναφέρονται στο τμήμα 2 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008 και, επομένως, δεν απαιτείται η διεξαγωγή δοκιμής των εκπομπών του σωλήνα εξαγωγής, τα κράτη μέλη υπολογίζουν τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση καυσίμου με τους τύπους που ορίζονται στις επεξηγηματικές σημειώσεις (β) και (γ).

Πρόσβαση στην πληροφόρηση

Δεν ισχύουν οι διατάξεις σχετικά με την πρόσβαση στην πληροφόρηση.

3

Οδηγία 70/221/ΕΟΚ

(Δεξαμενές καυσίμων — Διατάξεις οπίσθιας προφύλαξης)

Δεξαμενές καυσίμων

α)

Οι δεξαμενές καυσίμων πρέπει να συμμορφώνονται με το τμήμα 5 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/221/ΕΟΚ με εξαίρεση τα σημεία 5.1, 5.2 και 5.12. Ειδικότερα, πρέπει να συμμορφώνονται με τα σημεία 5.9 και 5.9.1, χωρίς να διενεργείται δοκιμή διαρροής.

β)

Δεξαμενές υγραερίου και πεπιεσμένου φυσικού αερίου υποβάλλονται σε έγκριση τύπου σύμφωνα με τους κανονισμούς αριθ. 67, σειρά τροποποιήσεων 01 ή αριθ. 110(α) της ΟΕΕ/ΟΗΕ, αντιστοίχως.

Ειδικές διατάξεις για δεξαμενές καυσίμων από πλαστικό

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι η δεξαμενή καυσίμου στο συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], συμμορφώνεται τουλάχιστον με ένα από τα εξής:

το τμήμα 6.3 της οδηγίας 70/221/ΕΟΚ,

το πρότυπο FMVSS αριθ. 301 (“ακεραιότητα του συστήματος καυσίμων”),

το παράρτημα 5 του κανονισμού αριθ. 34 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

Διάταξη οπίσθιας προφύλαξης

α)

Το οπίσθιο τμήμα του οχήματος κατασκευάζεται σύμφωνα με το τμήμα 5 του παραρτήματος II της οδηγίας 70/221/ΕΟΚ.

β)

Για τους σκοπούς αυτούς, αρκεί να πληρούνται οι απαιτήσεις του δεύτερου εδαφίου του σημείου 5.2.

4

Οδηγία 70/222/ΕΟΚ

(Θέση των οπισθίων πινακίδων κυκλοφορίας)

Ο χώρος, η κλίση, οι γωνίες ορατότητας και η θέση των πινακίδων κυκλοφορίας πρέπει να συμμορφώνονται με την οδηγία 70/222/ΕΟΚ.

5

Οδηγία 70/311/ΕΟΚ

(Καταβαλλόμενη προσπάθεια επί του πηδαλίου)

Μηχανικά συστήματα

α)

Ο μηχανισμός διεύθυνσης πρέπει να κατασκευάζεται κατά τρόπο ώστε να είναι δυνατή η αυτόματη επαναφορά του. Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τη διάταξη αυτή, πρέπει να διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με τα σημεία 5.1.2 και 5.2.1 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/311/ΕΟΚ.

β)

Η αστοχία του εξοπλισμού διεύθυνσης με σερβομηχανισμό δεν πρέπει να οδηγεί σε πλήρη απώλεια του ελέγχου του οχήματος.

Περίπλοκα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου οχημάτων (διατάξεις τύπου “Drive-by wire”)

Η χρήση περίπλοκων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου επιτρέπεται μόνον εάν συμμορφώνονται με το παράρτημα 6 του κανονισμού αριθ. 79 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

6

Οδηγία 70/387/ΕΟΚ

(Μάνδαλα και γιγγλυμοί θυρών)

α)

Τα μάνδαλα και οι γιγγλυμοί θυρών πρέπει να συμμορφώνονται με τα σημεία 3.2.1, 3.3.2 και 3.4.1 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/387/ΕΟΚ.

β)

Οι απαιτήσεις οι οποίες ορίζονται στο σημείο 3.4.1 δεν ισχύουν στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεικνύεται η συμμόρφωση με το σημείο 6.1.5.4 του κανονισμού αριθ. 11 της ΟΕΕ/ΟΗΕ, αναθ. 1, τροποποίηση 2.

7

Οδηγία 70/388/ΕΟΚ

(Ακουστική προειδοποίηση)

Κατασκευαστικά στοιχεία

Δεν είναι απαραίτητη η έγκριση τύπου ακουστικών προειδοποιητικών διατάξεων σύμφωνα με την οδηγία 70/388/ΕΟΚ. Ωστόσο, πρέπει να εκπέμπουν συνεχή ήχο όπως απαιτείται στο σημείο 1.1 του παραρτήματος I της ίδιας οδηγίας.

Τοποθέτηση επί του οχήματος

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το τμήμα 2 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/388/ΕΟΚ.

β)

Το μέγιστο επίπεδο ακουστικής πιέσεως καθορίζεται σύμφωνα με το σημείο 2.1.4 του ίδιου παραρτήματος.

8

Οδηγία 2003/97/ΕΚ

(Συσκευές έμμεσης όρασης)

Κατασκευαστικά στοιχεία

α)

Στο όχημα τοποθετούνται τα κάτοπτρα οδήγησης που ορίζονται στο τμήμα 2 του παραρτήματος III της οδηγίας 2003/97/ΕΚ.

β)

Δεν είναι απαραίτητη η έγκριση τύπου σύμφωνα με την οδηγία αυτή.

γ)

Οι ακτίνες καμπυλότητας των κάτοπτρων δεν πρέπει να προκαλούν σημαντική παραμόρφωση του ειδώλου. Κατά τη διακριτική ευχέρεια της τεχνικής υπηρεσίας, οι ακτίνες καμπυλότητας πρέπει να ελέγχονται σύμφωνα με τη μέθοδο που περιγράφεται στο προσάρτημα 1 του παραρτήματος II της εν λόγω οδηγίας. Οι ακτίνες καμπυλότητας δεν πρέπει να είναι μικρότερες από εκείνες οι οποίες απαιτούνται από το τμήμα 3.4 του παραρτήματος II της οδηγίας αυτής.

Τοποθέτηση επί του οχήματος

Πραγματοποιείται μέτρηση προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα οπτικά πεδία συμμορφώνονται είτε με το τμήμα 5 του παραρτήματος III της οδηγίας 2003/97/ΕΚ ή με το τμήμα 5 του παραρτήματος III της οδηγίας 71/127/ΕΟΚ.

9

Οδηγία 71/320/ΕΟΚ

(Πέδηση)

Γενικές διατάξεις

α)

Το σύστημα πέδησης κατασκευάζεται σύμφωνα με το τμήμα 2 του παραρτήματος I της οδηγίας 71/320/ΕΟΚ.

β)

Στα οχήματα τοποθετείται ηλεκτρονικό σύστημα εμπλοκής κατά την πέδηση που επιδρά σε όλους τους τροχούς.

γ)

Οι επιδόσεις του συστήματος πέδησης πρέπει να συμμορφώνονται με το τμήμα 2 του παραρτήματος II της οδηγίας αυτής.

δ)

Για τους σκοπούς αυτούς, διενεργούνται δοκιμές οδήγησης σε στίβο, το οδόστρωμα του οποίου διαθέτει υψηλή πρόσφυση. Η δοκιμή της πέδης στάθμευσης διενεργείται επί εδάφους κλίσης 18 % (ανωφέρεια και κατωφέρεια).

Πρέπει να διενεργούνται μόνον οι δοκιμές που αναφέρονται κατωτέρω. Σε κάθε περίπτωση, το όχημα πρέπει να είναι πλήρως έμφορτο.

ε)

Η δοκιμή οδήγησης που αναφέρεται στο στοιχείο γ) ανωτέρω δεν διενεργείται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αιτών μπορεί να υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή που αποδεικνύει ότι το όχημα συμμορφώνεται είτε με τον κανονισμό αριθ. 13-Η της ΟΕΕ/ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρώματος 5, ή με το πρότυπο FMVSS αριθ. 135.

Πέδη πορείας

α)

Πρέπει να διενεργείται δοκιμή “τύπου 0” όπως ορίζεται στα σημεία 1.2.2 και 1.2.3 του παραρτήματος II της οδηγίας 71/320/ΕΟΚ.

β)

Επιπλέον, πρέπει να διενεργείται δοκιμή “τύπου Ι” όπως ορίζεται στο σημείο 1.3 του παραρτήματος II της οδηγίας αυτής.

Πέδη στάθμευσης

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το σημείο 2.1.3 του παραρτήματος II της εν λόγω οδηγίας.

10

Οδηγία 72/245/ΕΟΚ

[Ραδιοηλεκτρικά παράσιτα (ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα)]

Κατασκευαστικά στοιχεία

α)

Δεν είναι απαραίτητη η έγκριση τύπου ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συστημάτων των κατασκευαστικών στοιχείων σύμφωνα με την οδηγία 72/245/ΕΟΚ.

β)

Ωστόσο, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές διατάξεις που τοποθετούνται εκ των υστέρων πρέπει να συμμορφώνονται με την οδηγία αυτή.

Εκπεμπόμενες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Ο αιτών πρέπει να υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το όχημα συμμορφώνεται με την οδηγία 72/245/ΕΟΚ ή με τα ακόλουθα εναλλακτικά πρότυπα:

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ευρείας ζώνης: CISPR 12 ή SAE J551-2,

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στενής ζώνης: CISPR 12 (εκτός του οχήματος) ή 25 (εντός του οχήματος) ή SAE J551-4 και SAE J1113-41.

Δοκιμές θωράκισης

Η δοκιμή θωράκισης καταργείται.

11

Οδηγία 72/306/ΕΟΚ

(Καπνός πετρελαιοκινητήρων)

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με τις μεθόδους που περιγράφονται στο παράρτημα III και IV της οδηγίας 72/306/ΕΟΚ.

Οι ισχύουσες οριακές τιμές είναι εκείνες οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα V της οδηγίας αυτής.

β)

Η διορθωμένη τιμή του συντελεστή απορρόφησης που αναφέρεται στο τμήμα 4 του παραρτήματος I της οδηγίας 72/306/ΕΟΚ αναγράφεται εμφανώς σε εύκολα προσπελάσιμο χώρο.

12

Οδηγία 74/60/ΕΟΚ

(Στοιχεία εσωτερικής διαρρύθμισης)

Εσωτερική διαρρύθμιση

α)

Όσον αφορά τις απαιτήσεις για την απορρόφηση ενέργειας, το όχημα κρίνεται ότι συμμορφώνεται με την οδηγία 74/60/ΕΟΚ εάν το όχημα είναι εφοδιασμένο με τουλάχιστον δύο εμπρόσθιους αερόσακους, τον έναν εντός του τιμονιού και τον άλλο στο ταμπλό του οχήματος.

β)

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το όχημα είναι εφοδιασμένο μόνο με έναν εμπρόσθιο αερόσακο που έχει εισαχθεί στο τιμόνι, το ταμπλό του οχήματος πρέπει να είναι κατασκευασμένο από υλικά απορρόφησης ενέργειας.

γ)

Η τεχνική υπηρεσία πρέπει να ελέγχει εάν υπάρχουν αιχμηρά άκρα στις ζώνες που καθορίζονται στα τμήματα 5.1 έως 5.7 του παραρτήματος I της οδηγίας 74/60/ΕΟΚ.

Ηλεκτρικοί έλεγχοι

α)

Ηλεκτροκίνητα παράθυρα, συστήματα φύλλου οροφής και διαχωριστικά συστήματα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμές σύμφωνα με το τμήμα 5.8 του παραρτήματος I της οδηγίας αυτής.

Η ευαισθησία συστημάτων αυτόματης επαναφοράς που αναφέρονται στο σημείο 5.8.3 του παραρτήματος αυτού μπορεί να αποκλίνουν από τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 5.8.3.1.1.

β)

Ηλεκτρικά παράθυρα των οποίων το κλείσιμο δεν είναι δυνατό όταν ο διακόπτης ανάφλεξης είναι απενεργοποιημένος, εξαιρούνται από τις απαιτήσεις σχετικά με τα συστήματα αυτόματης επαναφοράς.

13

Οδηγία 74/61/ΕΟΚ

(Αντικλεπτικά και διατάξεις ακινητοποίησης)

α)

Για την πρόληψη μη εξουσιοδοτημένης χρήσης, το όχημα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με:

διάταξη κλειδώματος όπως ορίζεται στο τμήμα 2.2 του παραρτήματος IV της οδηγίας 74/61/ΕΟΚ και

διάταξη ακινητοποίησης η οποία πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις του τμήματος 3 του παραρτήματος V της ίδιας οδηγίας και τις βασικές απαιτήσεις του τμήματος 4, ειδικότερα δε του σημείου 4.1.1.

β)

Εάν, κατ’ εφαρμογή του στοιχείου α) ανωτέρω, πρέπει να τοποθετείται εκ των υστέρων μια διάταξη ακινητοποίησης, ο τύπος της οποίας πρέπει να έχει εγκριθεί σύμφωνα με την οδηγία 74/61/ΕΟΚ ή τον κανονισμό αριθ. 97 ή αριθ. 116 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

14

Οδηγία 74/297/ΕΟΚ(δ)

(Προστατευτική διάταξη συστήματος διεύθυνσης)

α)

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], συμμορφώνεται τουλάχιστον με ένα από τα εξής:

την οδηγία 74/297/ΕΟΚ,

το πρότυπο FMVSS αριθ. 203 (“Προστασία από πρόσκρουση για τον οδηγό από το σύστημα ελέγχου διεύθυνσης”) συμπεριλαμβανομένου του προτύπου FMVSS αριθ. 204 (“Προς τα πίσω μετατόπιση του χειριστηρίου διεύθυνσης”),

το άρθρο 11 των JSRRV.

β)

Μπορεί να διενεργηθεί δοκιμή σύμφωνα με το παράρτημα II της οδηγίας 74/297/ΕΟΚ σε ένα όχημα παραγωγής κατόπιν αιτήσεως του αιτούντος.

Η δοκιμή πρέπει να διενεργείται από μια κοινοποιηθείσα ευρωπαϊκή τεχνική υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για τον σκοπό αυτό. Χορηγείται λεπτομερές πρακτικό στον αιτούντα.

15

Οδηγία 74/408/ΕΟΚ

(Αντοχή καθισμάτων – υποστηρίγματα κεφαλής)

Καθίσματα, αγκυρώσεις των καθισμάτων και συστήματα των συστημάτων ασφάλισης

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], συμμορφώνεται τουλάχιστον με ένα από τα εξής:

την οδηγία 74/408/ΕΟΚ,

το πρότυπο FMVSS αριθ. 207 (“Συστήματα καθισμάτων”).

Υποστηρίγματα κεφαλής

α)

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η δήλωση που αναφέρεται ανωτέρω βασίζεται στο πρότυπο FMVSS αριθ. 207, τα υποστηρίγματα κεφαλής πρέπει να πληρούν επιπλέον τις βασικές απαιτήσεις του τμήματος 3 του παραρτήματος II της οδηγίας 74/408/ΕΟΚ και εκείνες του τμήματος 5 του προσαρτήματος Ι του ίδιου παραρτήματος.

β)

Διενεργούνται μόνο οι δοκιμές που περιγράφονται στο σημείο 3.10 και στα τμήματα 5, 6 και 7 του παραρτήματος II της εν λόγω οδηγίας.

γ)

Σε άλλη περίπτωση, ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], συμμορφώνεται τουλάχιστον με το πρότυπο FMVSS αριθ. 202α (“Υποστηρίγματα κεφαλής”).

16

Οδηγία 74/483/ΕΟΚ

(Εξωτερικές προεξοχές)

α)

Η εξωτερική επιφάνεια του αμαξώματος πρέπει να πληροί τις γενικές απαιτήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο τμήμα 5 του παραρτήματος I της οδηγίας 74/483/ΕΟΚ.

β)

Πρέπει να ελέγχονται οι διατάξεις που αναφέρονται στα σημεία 6.1, 6.5, 6.6, 6.7, 6.8 και 6.11 του παραρτήματος I της οδηγίας αυτής κατά τη διακριτική ευχέρεια της τεχνικής υπηρεσίας.

17

Οδηγία 75/443/ΕΟΚ

(Ταχύμετρο και οπισθοπορεία)

Εξοπλισμός ταχυμέτρου

α)

Ο πίνακας ενδείξεων πρέπει να συμμορφώνεται με τα σημεία 4.1 έως 4.2.3 του παραρτήματος II της οδηγίας 75/443/ΕΟΚ.

β)

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η τεχνική υπηρεσία πιστεύει δικαιολογημένα ότι το ταχύμετρο δεν είναι βαθμονομημένο με επαρκή ακρίβεια, μπορεί να ζητήσει να διενεργηθούν οι δοκιμές που ορίζονται στο τμήμα 4.3.

Οπισθοπορεία

Ο μηχανισμός μετάδοσης πρέπει να περιλαμβάνει μια όπισθεν ταχύτητα.

18

Οδηγία 76/114/ΕΟΚ

(Πινακίδες προβλεπόμενες από τον νόμο)

Αναγνωριστικός αριθμός οχήματος

α)

Το όχημα εφοδιάζεται με αριθμό αναγνώρισης οχήματος ο οποίος αποτελείται από τουλάχιστον οκτώ και το ανώτερο 17 χαρακτήρες. Ο αναγνωριστικός αριθμός οχήματος που αποτελείται από 17 χαρακτήρες πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στα πρότυπα ISO 3779: 1983 και 3780: 1983.

β)

Ο αναγνωριστικός αριθμός οχήματος πρέπει να τοποθετείται σε ευδιάκριτα ορατή και προσπελάσιμη θέση κατά τρόπο, ώστε να αποφεύγεται το σβήσιμο ή η αλλοίωση.

γ)

Εάν δεν έχει διατρηθεί αναγνωριστικός αριθμός στο πλαίσιο ή στο αμάξωμα, ένα κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει να τοποθετηθεί εκ των υστέρων κατ’ εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας του. Σε αυτήν την περίπτωση η αρμόδια αρχή του εν λόγω κράτους μέλους επιβλέπει τη λειτουργία.

Πινακίδα προβλεπόμενη από τον νόμο

Το όχημα πρέπει να εξοπλίζεται με πινακίδα αναγνώρισης η οποία τοποθετείται από τον κατασκευαστή του οχήματος.

Μετά τη χορήγηση της έγκρισης δεν απαιτείται επιπρόσθετη πινακίδα.

19

Οδηγία 76/115/ΕΟΚ

(Αγκυρώσεις ζωνών ασφαλείας)

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], συμμορφώνεται τουλάχιστον με ένα από τα εξής:

την οδηγία 76/115/ΕΟΚ,

το πρότυπο FMVSS αριθ. 210 (“Αγκυρώσεις συνόλου ζωνών ασφαλείας”),

το άρθρο 22-3 των JSRRV.

20

Οδηγία 76/756/ΕΟΚ

(Τοποθέτηση διατάξεων φωτισμού και φωτεινών ενδείξεων)

α)

Η εγκατάσταση φωτισμού πρέπει να πληροί τις βασικές απαιτήσεις της σειράς τροποποιήσεων 03 του κανονισμού αριθ. 48 της ΟΕΕ/ΟΗΕ, με εξαίρεση εκείνες των παραρτημάτων 5 και 6 του κανονισμού αριθ. 48.

β)

Δεν επιτρέπονται εξαιρέσεις όσον αφορά τον αριθμό, τα βασικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού, τις ηλεκτρικές συνδέσεις, και το χρώμα του φωτός που εκπέμπεται ή αντανακλάται από τις διατάξεις φωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης που αναφέρονται στις καταχωρίσεις 21 έως 26 και στις καταχωρίσεις 28 έως 30.

γ)

Διατάξεις φωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης, που κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω πρέπει να τοποθετούνται εκ των υστέρων, πρέπει να φέρουν σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου.

δ)

Φανοί εφοδιασμένοι με φωτεινή πηγή εκκένωσης αερίου επιτρέπονται μόνο σε συνδυασμό με την τοποθέτηση διάταξης καθαρισμού των προβολέων και αυτόματη διάταξη οριζοντίωσης, κατά περίπτωση.

ε)

Οι φανοί διασταύρωσης προσαρμόζονται στην κατά νόμο ισχύουσα κατεύθυνση κυκλοφορίας στη χώρα όπου χορηγείται έγκριση στο όχημα.

21

Οδηγία 76/757/ΕΟΚ

(Αντανακλαστήρες)

Στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο πρέπει να προστίθενται δύο επιπλέον αντανακλαστήρες με το σήμα έγκρισης “ΕΚ” στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος, η θέση των οποίων πρέπει να συμμορφώνεται με τον κανονισμό αριθ. 48 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

22

Οδηγία 76/758/ΕΟΚ

[Φανοί όγκου, εμπρόσθιοι (πλευρικοί), οπίσθιοι (πλευρικοί), πεδήσεως, ένδειξης πλευράς, πορείας ημέρας]

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

23

Οδηγία 76/759/ΕΟΚ

(Δείκτες κατεύθυνσης)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

24

Οδηγία 76/760/ΕΟΚ

(Φανοί οπίσθιας πινακίδας κυκλοφορίας)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

25

Οδηγία 76/761/ΕΟΚ

(Προβολείς συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων)

α)

Ο φωτισμός που παράγεται από την ασύμμετρη δέσμη φώτων διασταύρωσης των προβολέων με τους οποίους είναι εφοδιασμένο το όχημα πρέπει να ελέγχεται βάσει του τμήματος 6 του κανονισμού αριθ. 112 της ΟΕΕ/ΟΗΕ σχετικά με προβολείς που εκπέμπουν ασύμμετρη δέσμη φώτων διασταύρωσης. Για τους σκοπούς αυτούς μπορεί να γίνει αναφορά στις ανοχές που περιλαμβάνονται στο παράρτημα 5 του εν λόγω κανονισμού.

β)

Η ίδια απόφαση εφαρμόζεται, τηρουμένων των αναλογιών, στη δέσμη φώτων διασταύρωσης προβολέων που καλύπτονται από τον κανονισμό αριθ. 98 ή αριθ. 123 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

26

Οδηγία 76/762/ΕΟΚ

(Πρόσθιοι φανοί ομίχλης)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού, εάν έχουν τοποθετηθεί, πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

27

Οδηγία 77/389/ΕΟΚ

(Άγκιστρα ρυμούλκησης)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία.

28

Οδηγία 77/538/ΕΟΚ

(Οπίσθιοι φανοί ομίχλης)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

29

Οδηγία 77/539/ΕΟΚ

(Φανοί οπισθοπορείας)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού, εάν έχουν τοποθετηθεί, πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

30

Οδηγία 77/540/ΕΟΚ

(Φανοί στάθμευσης)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού, εάν έχουν τοποθετηθεί, πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

31

Οδηγία 77/541/ΕΟΚ

(Ζώνες ασφαλείας και συστήματα συγκράτησης)

Κατασκευαστικά στοιχεία

α)

Δεν είναι απαραίτητη η έγκριση τύπου ζωνών ασφαλείας σύμφωνα με την οδηγία 77/541/ΕΟΚ.

β)

Ωστόσο, κάθε ζώνη ασφαλείας πρέπει να φέρει ετικέτα αναγνώρισης.

γ)

Οι ενδείξεις στην ετικέτα πρέπει να συμφωνούν με την απόφαση σχετικά με τις αγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας (Σχετ.: καταχώριση 19).

Απαιτήσεις εγκατάστασης

α)

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ζώνες ασφαλείας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παραρτήματος XV της οδηγίας 77/541/ΕΟΚ.

β)

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένες ζώνες ασφαλείας πρέπει να τοποθετηθούν εκ των υστέρων σύμφωνα με το στοιχείο α) ανωτέρω, πρέπει ο τύπος τους να έχει εγκριθεί σύμφωνα με την οδηγία 77/541/ΕΟΚ ή τον κανονισμό αριθ. 16 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

32

Οδηγία 77/649/ΕΟΚ

(Πρόσθιο οπτικό πεδίο)

α)

Δεν επιτρέπεται καμία παρακώλυση του πρόσθιου οπτικού πεδίου του οδηγού εύρους 180°, όπως ορίζεται στο σημείο 5.1.3 του παραρτήματος I της οδηγίας 77/649/ΕΟΚ.

β)

Κατά παρέκκλιση από το στοιχείο α) ανωτέρω, οι “ορθοστάτες Α” και ο εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στο σημείο 5.1.3 του παραρτήματος I της εν λόγω οδηγίας δεν θεωρούνται παρακώλυση.

γ)

Οι “ορθοστάτες Α” δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από 2.

33

Οδηγία 78/316/ΕΟΚ

(Αναγνώριση χειριστηρίων, των ενδεικτικών λυχνιών και των δεικτών)

α)

Τα σύμβολα συμπεριλαμβανομένου του χρώματος των αντίστοιχων ενδεικτικών λυχνιών, η παρουσία των οποίων είναι υποχρεωτική δυνάμει του παραρτήματος II της οδηγίας 78/316/ΕΟΚ, πρέπει να συμμορφώνονται με την εν λόγω οδηγία.

β)

Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η τεχνική υπηρεσία πρέπει να επιβεβαιώνει ότι τα σύμβολα, οι ενδεικτικές λυχνίες και οι δείκτες που έχουν τοποθετηθεί στο όχημα παρέχουν στον οδηγό κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των εν λόγω χειριστηρίων.

34

Οδηγία 78/317/ΕΟΚ

(Αποπάγωση/αποθάμβωση)

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με κατάλληλες διατάξεις αποθάμβωσης και αποπάγωσης αλεξηνέμου.

“Κατάλληλη” κρίνεται κάθε διάταξη αποπάγωσης η οποία συμμορφώνεται κατ’ ελάχιστο με το σημείο 5.1.1 του παραρτήματος I της οδηγίας 78/317/ΕΟΚ.

“Κατάλληλη” κρίνεται κάθε διάταξη αποθάμβωσης η οποία συμμορφώνεται κατ’ ελάχιστο με το σημείο 5.2.1 του παραρτήματος I της εν λόγω οδηγίας.

35

Οδηγία 78/318/ΕΟΚ

(Εκτοξευτήρας/υαλοκαθαριστήρας)

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με κατάλληλες διατάξεις εκτόξευσης νερού και καθαρισμού αλεξηνέμου.

“Κατάλληλη” κρίνεται κάθε διάταξη εκτόξευσης νερού και καθαρισμού αλεξηνέμου η οποία συμμορφώνεται κατ’ ελάχιστο με τους όρους του σημείου 5.1.3 του παραρτήματος I της οδηγίας 78/318/ΕΟΚ.

36

Οδηγία 2001/56/ΕΚ

(Συστήματα θέρμανσης)

α)

Ο θάλαμος των επιβατών πρέπει να είναι εξοπλισμένος με σύστημα θέρμανσης.

β)

Οι θερμαντικές συσκευές καύσης και η τοποθέτηση τους πρέπει να συμμορφώνονται με το παράρτημα VII της οδηγίας 2001/56/ΕΚ. Επιπλέον, οι θερμαντικές συσκευές καύσης υγραερίου και τα συστήματα θέρμανσης υγραερίου πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήματος VIII της οδηγίας αυτής.

γ)

Επιπρόσθετα συστήματα θέρμανσης τα οποία τοποθετούνται εκ των υστέρων πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της ίδιας οδηγίας.

37

Οδηγία 78/549/ΕΟΚ

(Προστατευτικά τροχών)

α)

Το όχημα πρέπει να είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο ώστε να προφυλάσσει τους άλλους χρησιμοποιούντες την οδό από τις εκσφενδονίσεις λίθων, ιλύος, πάγου, χιόνος και ύδατος καθώς επίσης και κατά τρόπο ώστε να ελαττώνει τους κινδύνους που οφείλονται στην επαφή με τους κινουμένους τροχούς.

β)

Η τεχνική υπηρεσία μπορεί να ελέγχει τη συμμόρφωση με τις βασικές τεχνικές απαιτήσεις του παραρτήματος I της οδηγίας 78/549/ΕΟΚ.

γ)

Δεν ισχύουν οι διατάξεις του τμήματος 3 του παραρτήματος I της εν λόγω οδηγίας.

38

Οδηγία 78/932/ΕΟΚ

(Υποστηρίγματα κεφαλής)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις της οδηγίας 78/932/ΕΟΚ.

39

Οδηγία 80/1268/ΕΟΚ

(Εκπομπές CO2/κατανάλωση καυσίμου)

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το τμήμα 5 του παραρτήματος I της οδηγίας 80/1268/ΕΟΚ.

β)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 5.1.1 του παραρτήματος αυτού.

γ)

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν διενεργείται δοκιμή όσον αφορά τις εκπομπές του σωλήνα εξαγωγής κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που αναφέρονται στην καταχώριση 2, οι εκπομπές CO2 και η κατανάλωση καυσίμου υπολογίζονται με τον τύπο που ορίζεται στις επεξηγηματικές σημειώσεις (β) και (γ).

40

Οδηγία 80/1269/ΕΟΚ

(Ισχύς κινητήρα)

α)

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αναφέρει τη μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ κινητήρα σε kW, καθώς και το αντίστοιχο καθεστώς σε στροφές ανά λεπτό.

β)

Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει αναφορά σε μια καμπύλη αποδιδόμενης ισχύος κινητήρα η οποία παρέχει τις ίδιες πληροφορίες.

41

Οδηγία 2005/55/ΕΚ

[Εκπομπές (ευρώ 4 και 5) για βαρέα επαγγελματικά οχήματα — Συστήματα OBD — Θολερότητα καπνού]

Εκπομπές σωλήνων εξαγωγής

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το τμήμα 6.2 του παραρτήματος I της οδηγίας 2005/55/ΕΚ χρησιμοποιώντας τους συντελεστές φθοράς που ορίζονται στο σημείο 3.6 του παραρτήματος II της οδηγίας 2005/78/ΕΚ.

β)

Τα όρια είναι εκείνα τα οποία προβλέπονται στον πίνακα 1 ή τον πίνακα 2 στο παράρτημα I της οδηγίας 2005/55/ΕΚ.

OBD (ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης)

α)

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με σύστημα OBD.

β)

Η διεπαφή OBD πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί με κοινά διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους.

Θολερότητα καπνού

α)

Πετρελαιοκίνητα οχήματα υποβάλλονται σε δοκιμές σύμφωνα με τις μεθόδους δοκιμών που αναφέρονται στο παράρτημα IV της οδηγίας 2005/55/ΕΚ.

β)

Η διορθωμένη τιμή του συντελεστή απορρόφησης αναγράφεται εμφανώς σε έναν εύκολα προσπελάσιμο χώρο.

44

Οδηγία 92/21/ΕΟΚ

(Μάζα και διαστάσεις)

α)

Πληρούνται οι απαιτήσεις του τμήματος 3 του παραρτήματος II της οδηγίας 92/21/ΕΟΚ.

β)

Για την εφαρμογή των διατάξεων που αναφέρονται στο στοιχείο α), οι μάζες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι:

η μάζα σε θέση λειτουργίας που προσδιορίζεται στο σημείο 2.6 του παραρτήματος I της οδηγίας 2007/46/ΕΚ, όπως υπολογίστηκε από την τεχνική υπηρεσία, και

η μάζα έμφορτου οχήματος που είτε δηλώνεται από τον κατασκευαστή του οχήματος ή αναγράφεται επί της πινακίδας του κατασκευαστή, συμπεριλαμβανομένων αυτοκόλλητων σημάτων ή πληροφοριών που παρατίθενται στο εγχειρίδιο κατόχου. Οι μάζες αυτές θεωρούνται τεχνικώς αποδεκτές μέγιστες μάζες έμφορτου οχήματος.

γ)

Δεν επιτρέπεται καμία εξαίρεση όσον αφορά τις μέγιστες αποδεκτές διαστάσεις.

45

Οδηγία 92/22/ΕΟΚ

(Υαλοπίνακες ασφαλείας)

Κατασκευαστικά στοιχεία

α)

Οι υαλοπίνακες πρέπει να είναι κατασκευασμένοι είτε από γυαλί ασφαλείας σκληρυμένο με βαφή είτε από γυαλί ασφαλείας, που αποτελείται από συγκολλημένα φύλλα.

β)

Η τοποθέτηση πλαστικών υαλοπινάκων επιτρέπεται μόνο σε σημεία που βρίσκονται πίσω από τον ορθοστάτη “Β”.

γ)

Ο υαλοπίνακας δεν χρειάζεται να εγκριθεί βάσει της οδηγίας 92/22/ΕΟΚ.

Τοποθέτηση

α)

Εφαρμόζονται οι προδιαγραφές τοποθέτησης που ορίζονται στο παράρτημα 21 του κανονισμού αριθ. 43 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

β)

Δεν επιτρέπεται η χρήση έγχρωμων ταινιών που θα μπορούσαν να μειώσουν τη διαπερατότητα του φωτός κάτω από το απαιτούμενο ελάχιστο όριο, στο αλεξήνεμο ή στον υαλοπίνακα που βρίσκεται μπροστά από τον ορθοστάτη “Β”.

46

Οδηγία 92/23/ΕΟΚ

(Ελαστικά)

Κατασκευαστικά στοιχεία

Τα ελαστικά πρέπει να φέρουν σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου, συμπεριλαμβανομένου του συμβόλου “s” (για τον ήχο).

Τοποθέτηση

α)

Οι διαστάσεις, ο δείκτης ικανότητας φόρτισης και η κατηγορία ταχύτητας των ελαστικών πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήματος IV της οδηγίας 92/23/ΕΟΚ.

β)

Το σύμβολο της κατηγορίας ταχύτητας του ελαστικού πρέπει να είναι συμβατό με τη μέγιστη ταχύτητα σχεδιασμού του οχήματος.

Η παρουσία συστήματος περιορισμού της ταχύτητας δεν εξαιρείται από την εφαρμογή της εν λόγω απαίτησης.

γ)

Για την εφαρμογή των διατάξεων του στοιχείου β) ανωτέρω, η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος πρέπει να δηλώνεται από τον κατασκευαστή του οχήματος. Ωστόσο, η τεχνική υπηρεσία μπορεί να υπολογίσει τη μέγιστη ταχύτητα σχεδιασμού του οχήματος χρησιμοποιώντας τη μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ του κινητήρα, τον μέγιστο αριθμό στροφών ανά λεπτό και τα δεδομένα που αφορούν την κινηματική αλυσίδα.

50

Οδηγία 94/20/ΕΚ

(Διατάξεις ζεύξης)

Χωριστές τεχνικές μονάδες

α)

Διατάξεις ζεύξης του ΚΑΕ που προορίζονται για την έλξη ρυμουλκουμένου, η μέγιστη μάζα του οποίου δεν ξεπερνά τα 1 500 kg, δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε έγκριση τύπου βάσει της οδηγίας 94/20/ΕΚ.

Μια διάταξη ζεύξης θεωρείται εξοπλισμός ΚΑΕ όταν περιγράφεται στο εγχειρίδιο κατόχου ή σε ισοδύναμο υποστηρικτικό έγγραφο το οποίο παρέχεται στον αγοραστή από τον κατασκευαστή του οχήματος.

Στις περιπτώσεις που η εν λόγω διάταξη ζεύξης εγκρίνεται μαζί με το όχημα, πρέπει να περιλαμβάνεται κατάλληλο κείμενο στο πιστοποιητικό έγκρισης το οποίο να δηλώνει ότι ο κάτοχος είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση συμμόρφωσης με τη διάταξη ζεύξης που έχει τοποθετηθεί στο ρυμουλκούμενο.

β)

Διατάξεις ζεύξης διαφορετικές από εκείνες που αναφέρονται στο στοιχείο α), καθώς και διατάξεις ζεύξης που τοποθετούνται εκ των υστέρων πρέπει να υποβάλλονται σε έγκριση τύπου σύμφωνα με την οδηγία 94/20/ΕΚ.

Τοποθέτηση επί του οχήματος

Η τεχνική υπηρεσία πρέπει να ελέγχει εάν η τοποθέτηση των διατάξεων ζεύξης συμμορφώνεται με το παράρτημα VII της οδηγίας 94/20/ΕΚ.

53

Οδηγία 96/79/ΕΚ

(Μετωπική σύγκρουση)(ε)

α)

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], πληροί τουλάχιστον ένα από τα εξής:

την οδηγία 96/79/ΕΚ,

το πρότυπο FMVSS αριθ. 208 (“Προστασία επιβατών από σύγκρουση”),

το άρθρο 18 των JSRRV.

β)

Μπορεί να διενεργηθεί δοκιμή σύμφωνα με το παράρτημα II της οδηγίας 96/79/ΕΚ σε ένα όχημα παραγωγής κατόπιν αιτήσεως του αιτούντος.

Η δοκιμή πρέπει να διενεργείται από μια κοινοποιηθείσα ευρωπαϊκή τεχνική υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για τον σκοπό αυτό. Χορηγείται λεπτομερές πρακτικό στον αιτούντα.

54

Οδηγία 96/27/ΕΚ

(Πλευρική πρόσκρουση)

α)

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], πληροί τουλάχιστον ένα από τα εξής:

την οδηγία 96/27/ΕΚ,

το πρότυπο FMVSS αριθ. 214 (“Προστασία από πλευρική πρόσκρουση”),

το άρθρο 18 των JSRRV.

β)

Μπορεί να διενεργηθεί δοκιμή σύμφωνα με το τμήμα 3 του παραρτήματος II της οδηγίας 96/27/ΕΚ σε ένα όχημα παραγωγής κατόπιν αιτήσεως του αιτούντος.

Η δοκιμή πρέπει να διενεργείται από μια κοινοποιηθείσα ευρωπαϊκή τεχνική υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για τον σκοπό αυτό. Χορηγείται λεπτομερές πρακτικό στον αιτούντα.

58

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 78/2009

(Προστασία των πεζών)

Υποβοήθηση πέδησης

Στα οχήματα τοποθετείται ηλεκτρονικό σύστημα εμπλοκής κατά την πέδηση που επιδρά σε όλους τους τροχούς.

Προστασία των πεζών

Οι απαιτήσεις αυτού του κανονισμού δεν εφαρμόζονται έως την 1η Ιανουαρίου 2013.

Συστήματα μετωπικής προστασίας

Ωστόσο, τα συστήματα μετωπικής προστασίας που είναι εγκατεστημένα στο όχημα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση τύπου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 78/2009 και η εγκατάστασή τους να πληροί τις βασικές απαιτήσεις που ορίζονται στο τμήμα 6 του παραρτήματος I αυτού του κανονισμού.

59

Οδηγία 2005/64/ΕΚ

(Ανακυκλωσιμότητα)

Οι απαιτήσεις της εν λόγω οδηγίας δεν ισχύουν.

61

Οδηγία 2006/40/ΕΚ

(Συστήματα κλιματισμού)

Εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της εν λόγω οδηγίας.


Μέρος II:   Οχήματα που ανήκουν στην κατηγορία N1

Σημείο

Αριθμός αναφοράς κανονιστικής πράξης

Εναλλακτικές απαιτήσεις

1

Οδηγία 70/157/ΕΟΚ

(Επιτρεπόμενη ηχοστάθμη)

Δοκιμή εν κινήσει

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με τη “Μέθοδο Α” η οποία αναφέρεται στο παράρτημα 3 του κανονισμού αριθ. 51 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

Τα όρια είναι εκείνα τα οποία ορίζονται στο τμήμα 2.1 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/157/ΕΟΚ. Επιτρέπεται επιπλέον ένα ντεσιμπέλ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

β)

Ο στίβος δοκιμών πρέπει να συμμορφώνεται με το παράρτημα 8 του κανονισμού αριθ. 51 της ΟΕΕ/ΟΗΕ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στίβος δοκιμών με διαφορετικές προδιαγραφές υπό τον όρο ότι έχουν διενεργηθεί δοκιμές συσχετισμού από την τεχνική υπηρεσία. Εάν είναι αναγκαίο, εφαρμόζεται διορθωτικός συντελεστής.

γ)

Συστήματα εξάτμισης τα οποία περιέχουν ινώδη υλικά δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε νέα προετοιμασία όπως προβλέπεται στο παράρτημα 5 του κανονισμού αριθ. 51 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

Δοκιμή εν στάσει

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το τμήμα 3.2 του παραρτήματος 3 του κανονισμού αριθ. 51 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

2

Οδηγία 70/220/ΕΟΚ

(Εκπομπές)

Εκπομπές σωλήνων εξαγωγής

α)

Διενεργείται δοκιμή τύπου Ι σύμφωνα με το παράρτημα III της οδηγίας 70/220/ΕΟΚ, χρησιμοποιώντας τους συντελεστές φθοράς που αναφέρονται στο σημείο 5.3.6.2. Τα όρια που θα εφαρμοστούν πρέπει να είναι εκείνα τα οποία ορίζονται στο σημείο 5.3.1.4 του παραρτήματος I της εν λόγω οδηγίας.

β)

Το όχημα δεν χρειάζεται να διατρέξει 3 000 km, όπως απαιτείται στο τμήμα 3.1.1 του παραρτήματος III της οδηγίας αυτής.

γ)

Το καύσιμο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή είναι το καύσιμο αναφοράς που περιγράφεται στο παράρτημα ΙΧ της οδηγίας 70/220/ΕΟΚ.

δ)

Το δυναμόμετρο ρυθμίζεται σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις του τμήματος 3.2 του προσαρτήματος 2 του παραρτήματος III της εν λόγω οδηγίας.

ε)

Η δοκιμή που αναφέρεται στο στοιχείο α) δεν διενεργείται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να αποδειχθεί ότι το όχημα συμμορφώνεται με έναν από τους κανονισμούς της Καλιφόρνια που αναφέρονται στο προλογικό σημείο του τμήματος 5 του παραρτήματος I της εν λόγω οδηγίας.

Εξατμιστικές εκπομπές

Οχήματα με βενζινοκινητήρα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα ελέγχου εξατμιστικών εκπομπών (π.χ. κάνιστρο άνθρακα).

Εκπομπές στροφαλοθαλάμου

Απαιτείται ύπαρξη διάταξης για την ανακύκλωση των αερίων στροφαλοθαλάμου.

OBD (ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης)

α)

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με σύστημα OBD.

β)

Η διεπαφή OBD πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί με κοινά διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2007

Εκπομπές (ευρώ 5 και 6) από ελαφρά εμπορικά οχήματα/πρόσβαση στην πληροφόρηση

Εκπομπές σωλήνων εξαγωγής

α)

Διενεργείται δοκιμή τύπου Ι σύμφωνα με το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008 χρησιμοποιώντας τους συντελεστές φθοράς που ορίζονται στο σημείο 1.4 του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008. Τα όρια που εφαρμόζονται πρέπει να είναι εκείνα τα οποία ορίζονται στον πίνακα I και τον πίνακα II του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007.

β)

Το όχημα δεν χρειάζεται να διατρέξει 3 000 km, όπως αναφέρεται στο τμήμα 3.1.1 του παραρτήματος 4 του κανονισμού αριθ. 83 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

γ)

Το καύσιμο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή είναι το καύσιμο αναφοράς που περιγράφεται στο παράρτημα ΙΧ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008.

δ)

Το δυναμόμετρο ρυθμίζεται σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις του τμήματος 3.2 του παραρτήματος 4 του κανονισμού αριθ. 83 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

ε)

Η δοκιμή η οποία αναφέρεται στο στοιχείο α) δεν διενεργείται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να αποδειχθεί ότι το όχημα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της Καλιφόρνια που αναφέρονται στο τμήμα 2 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008.

Εξατμιστικές εκπομπές

Για βενζινοκίνητα οχήματα, απαιτείται η ύπαρξη συστήματος ελέγχου των εξατμιστικών εκπομπών (π.χ. κάνιστρο άνθρακα).

Εκπομπές στροφαλοθαλάμου

Απαιτείται ύπαρξη διάταξης για την ανακύκλωση των αερίων στροφαλοθαλάμου.

OBD (ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης)

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με σύστημα OBD.

Η διεπαφή OBD πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί με κοινά διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους.

Θολερότητα καπνού

α)

Πετρελαιοκίνητα οχήματα υποβάλλονται σε δοκιμές σύμφωνα με τις μεθόδους δοκιμής που αναφέρονται στο προσάρτημα 2 του παραρτήματος IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008.

β)

Η διορθωμένη τιμή του συντελεστή απορρόφησης αναγράφεται εμφανώς σε έναν εύκολα προσπελάσιμο χώρο.

Εκπομπές CO2 και κατανάλωση καυσίμων

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το παράρτημα XII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008.

β)

Το όχημα δεν χρειάζεται να διατρέξει 3 000 km, όπως απαιτείται στο τμήμα 3.1.1 του παραρτήματος 4 του κανονισμού αριθ. 83 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

γ)

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το όχημα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της Καλιφόρνια που αναφέρονται στο τμήμα 2 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008 και, επομένως, δεν απαιτείται η διεξαγωγή δοκιμής των εκπομπών του σωλήνα εξαγωγής, τα κράτη μέλη υπολογίζουν τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση καυσίμου με τους τύπους που ορίζονται στις επεξηγηματικές σημειώσεις (β) και (γ).

Πρόσβαση στην πληροφόρηση

Δεν ισχύουν οι διατάξεις σχετικά με την πρόσβαση στην πληροφόρηση.

3

Οδηγία 70/221/ΕΟΚ

(Δεξαμενές καυσίμων — Διατάξεις οπίσθιας προφύλαξης)

Δεξαμενές καυσίμων

α)

Οι δεξαμενές καυσίμων πρέπει να συμμορφώνονται με το τμήμα 5 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/221/ΕΟΚ με εξαίρεση τα σημεία 5.1, 5.2 και 5.12. Ειδικότερα, πρέπει να συμμορφώνονται με τα σημεία 5.9 και 5.9.1, χωρίς να διενεργείται δοκιμή διαρροής.

β)

Δεξαμενές υγραερίου και πεπιεσμένου φυσικού αερίου υποβάλλονται σε έγκριση τύπου σύμφωνα με τους κανονισμούς αριθ. 67, σειρά τροποποιήσεων 01, ή κανονισμό αριθ. 110(α) της ΟΕΕ/ΟΗΕ, αντιστοίχως.

Ειδικές διατάξεις για δεξαμενές καυσίμων από πλαστικό

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι η δεξαμενή καυσίμου στο συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], συμμορφώνεται με τουλάχιστον ένα από τα εξής:

το τμήμα 6.3 της οδηγίας 70/221/ΕΟΚ,

το πρότυπο FMVSS αριθ. 301 (“ακεραιότητα του συστήματος καυσίμων”),

το παράρτημα 5 του κανονισμού αριθ. 34 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

Διάταξη οπίσθιας προφύλαξης

α)

Το οπίσθιο τμήμα του οχήματος κατασκευάζεται σύμφωνα με το τμήμα 5 του παραρτήματος II της οδηγίας 70/221/ΕΟΚ.

β)

Για τους σκοπούς αυτούς, αρκεί να πληρούνται οι απαιτήσεις του δεύτερου εδαφίου του σημείου 5.2.

γ)

Εάν, κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, πρέπει να τοποθετηθεί εκ των υστέρων διάταξη οπίσθιας προστασίας, η διάταξη αυτή πρέπει να συμμορφώνεται με τα σημεία 5.3 και 5.4 του παραρτήματος II της εν λόγω οδηγίας.

4

Οδηγία 70/222/ΕΟΚ

(Θέση των οπισθίων πινακίδων κυκλοφορίας)

Ο χώρος, η κλίση, οι γωνίες ορατότητας και η θέση των πινακίδων κυκλοφορίας πρέπει να συμμορφώνονται με την οδηγία 70/222/ΕΟΚ.

5

Οδηγία 70/311/ΕΟΚ

(Καταβαλλόμενη προσπάθεια επί του πηδαλίου)

Μηχανικά συστήματα

α)

Ο μηχανισμός διεύθυνσης πρέπει να κατασκευάζεται κατά τρόπο ώστε να είναι δυνατή η αυτόματη επαναφορά του. Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τη διάταξη αυτή, πρέπει να διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με τα σημεία 5.1.2 και 5.2.1 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/311/ΕΟΚ.

β)

Η αστοχία του εξοπλισμού διεύθυνσης με σερβομηχανισμό δεν πρέπει να οδηγεί σε πλήρη απώλεια του ελέγχου του οχήματος.

Περίπλοκα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου οχημάτων (διατάξεις τύπου “Drive-by wire”)

Η χρήση περίπλοκων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου επιτρέπεται μόνον εάν συμμορφώνονται με το παράρτημα 6 του κανονισμού αριθ. 79 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

6

Οδηγία 70/387/ΕΟΚ

(Μάνδαλα και γιγγλυμοί θυρών)

α)

Τα μάνδαλα και οι γιγγλυμοί θυρών πρέπει να συμμορφώνονται με τα σημεία 3.2.1, 3.3.2 και 3.4.1 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/387/ΕΟΚ.

β)

Οι απαιτήσεις οι οποίες ορίζονται στο σημείο 3.4.1 δεν ισχύουν στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεικνύεται η συμμόρφωση με το σημείο 6.1.5.4 του κανονισμού αριθ. 11 της ΟΕΕ/ΟΗΕ, αναθ. 1, τροποποίηση 2.

7

Οδηγία 70/388/ΕΟΚ

(Ακουστική προειδοποίηση)

Κατασκευαστικά στοιχεία

Δεν είναι απαραίτητη η έγκριση τύπου ακουστικών προειδοποιητικών διατάξεων σύμφωνα με την οδηγία 70/388/ΕΟΚ. Ωστόσο, πρέπει να εκπέμπουν συνεχή ήχο όπως απαιτείται στο σημείο 1.1 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/388/ΕΟΚ.

Τοποθέτηση επί του οχήματος

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το τμήμα 2 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/388/ΕΟΚ.

β)

Το μέγιστο επίπεδο ακουστικής πιέσεως καθορίζεται σύμφωνα με το σημείο 2.1.4 του ίδιου παραρτήματος.

8

Οδηγία 2003/97/ΕΚ

(Συσκευές έμμεσης όρασης)

Κατασκευαστικά στοιχεία

α)

Στο όχημα τοποθετούνται τα κάτοπτρα οδήγησης που ορίζονται στο τμήμα 2 του παραρτήματος III της οδηγίας 2003/97/ΕΚ.

β)

Δεν είναι απαραίτητη η έγκριση τύπου σύμφωνα με την οδηγία αυτή.

γ)

Οι ακτίνες καμπυλότητας των κάτοπτρων δεν πρέπει να προκαλούν σημαντική παραμόρφωση του ειδώλου. Κατά τη διακριτική ευχέρεια της τεχνικής υπηρεσίας, οι ακτίνες καμπυλότητας πρέπει να ελέγχονται σύμφωνα με τη μέθοδο που περιγράφεται στο προσάρτημα 1 του παραρτήματος II της οδηγίας 2003/97/ΕΚ. Οι ακτίνες καμπυλότητας δεν πρέπει να είναι μικρότερες από εκείνες οι οποίες απαιτούνται από το τμήμα 3.4 του παραρτήματος II της οδηγίας αυτής.

Τοποθέτηση επί του οχήματος

Πραγματοποιείται μέτρηση προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα οπτικά πεδία συμμορφώνονται είτε με τις διατάξεις του τμήματος 5 του παραρτήματος III της οδηγίας 2003/97/ΕΚ ή με το τις διατάξεις του τμήματος 5 του παραρτήματος III της οδηγίας 71/127/ΕΟΚ.

9

Οδηγία 71/320/ΕΟΚ

(Πέδηση)

Γενικές διατάξεις

α)

Το σύστημα πέδησης κατασκευάζεται σύμφωνα με το τμήμα 2 του παραρτήματος I της οδηγίας 71/320/ΕΟΚ.

β)

Στα οχήματα τοποθετείται ηλεκτρονικό σύστημα εμπλοκής κατά την πέδηση που επιδρά σε όλους τους τροχούς.

γ)

Οι επιδόσεις του συστήματος πέδησης πρέπει να συμμορφώνονται με το τμήμα 2 του παραρτήματος II της οδηγίας αυτής.

δ)

Για τους σκοπούς αυτούς, διενεργούνται δοκιμές οδήγησης σε στίβο, το οδόστρωμα του οποίου διαθέτει υψηλή πρόσφυση. Η δοκιμή της πέδης στάθμευσης διενεργείται επί εδάφους κλίσης 18 % (ανωφέρεια και κατωφέρεια).

Πρέπει να διενεργούνται μόνον οι δοκιμές που αναφέρονται κατωτέρω. Σε κάθε περίπτωση, το όχημα πρέπει να είναι πλήρως έμφορτο.

ε)

Η δοκιμή οδήγησης που αναφέρεται στο στοιχείο γ) ανωτέρω δεν διενεργείται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αιτών μπορεί να υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή που αποδεικνύει ότι το όχημα συμμορφώνεται είτε με τον κανονισμό αριθ. 13-Η της ΟΕΕ/ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρώματος 5, ή με το πρότυπο FMVSS αριθ. 135.

Πέδη πορείας

α)

Πρέπει να διενεργείται δοκιμή “τύπου 0” όπως ορίζεται στα σημεία 1.2.2 και 1.2.3 του παραρτήματος II της οδηγίας 71/320/ΕΟΚ.

β)

Επιπλέον, πρέπει να διενεργείται δοκιμή “τύπου Ι” όπως ορίζεται στο σημείο 1.3 του παραρτήματος II της οδηγίας αυτής.

Πέδη στάθμευσης

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το σημείο 2.1.3 του παραρτήματος II της εν λόγω οδηγίας.

10

Οδηγία 72/245/ΕΟΚ

[Ραδιοηλεκτρικά παράσιτα (ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα)]

Κατασκευαστικά στοιχεία

α)

Δεν είναι απαραίτητη η έγκριση τύπου ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συστημάτων των κατασκευαστικών στοιχείων σύμφωνα με την οδηγία 72/245/ΕΟΚ.

β)

Ωστόσο, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές διατάξεις που τοποθετούνται εκ των υστέρων πρέπει να συμμορφώνονται με την οδηγία αυτή.

Εκπεμπόμενες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Ο αιτών πρέπει να υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το όχημα συμμορφώνεται με την οδηγία 72/245/ΕΟΚ ή με τα ακόλουθα εναλλακτικά πρότυπα:

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ευρείας ζώνης: CISPR 12 ή SAE J551-2,

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στενής ζώνης: CISPR 12 (εκτός του οχήματος) ή 25 (εντός του οχήματος) ή SAE J551-4 και SAE J1113-41.

Δοκιμές θωράκισης

Η δοκιμή θωράκισης καταργείται.

11

Οδηγία 72/306/ΕΟΚ

(Καπνός πετρελαιοκινητήρων)

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με τις μεθόδους που περιγράφονται στο παράρτημα III και IV της οδηγίας 72/306/ΕΟΚ

Οι ισχύουσες οριακές τιμές είναι εκείνες οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα V της εν λόγω οδηγίας.

β)

Η διορθωμένη τιμή του συντελεστή απορρόφησης που αναφέρεται στο τμήμα 4 του παραρτήματος I της οδηγίας 72/306/ΕΟΚ αναγράφεται εμφανώς σε εύκολα προσπελάσιμο χώρο.

13

Οδηγία 74/61/ΕΟΚ

(Αντικλεπτικά και διατάξεις ακινητοποίησης)

α)

Για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης χρήσης, το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με διάταξη κλειδώματος όπως ορίζεται στο τμήμα 2.2 του παραρτήματος IV της οδηγίας 74/61/ΕΟΚ.

β)

Εάν έχει τοποθετηθεί διάταξη ακινητοποίησης, τότε η διάταξη αυτή πρέπει να πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις του τμήματος 3 του παραρτήματος V της οδηγίας αυτής και τις βασικές απαιτήσεις του τμήματος 4, ειδικότερα του σημείου 4.1.1.

14

Οδηγία 74/297/ΕΟΚ(στ)

(Προστατευτική διάταξη συστήματος διεύθυνσης)

α)

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], συμμορφώνεται με τουλάχιστον ένα από τα εξής:

την οδηγία 74/297/ΕΟΚ,

το πρότυπο FMVSS αριθ. 203 (“Προστασία από πρόσκρουση για τον οδηγό από το σύστημα ελέγχου διεύθυνσης”) συμπεριλαμβανομένου του προτύπου FMVSS αριθ. 204 (“Προς τα πίσω μετατόπιση του χειριστηρίου διεύθυνσης”),

το άρθρο 11 των JSRRV.

β)

Μπορεί να διενεργηθεί δοκιμή σύμφωνα με το παράρτημα II της οδηγίας 74/297/ΕΟΚ σε ένα όχημα παραγωγής κατόπιν αιτήσεως του αιτούντος. Η δοκιμή πρέπει να διενεργείται από μια κοινοποιηθείσα ευρωπαϊκή τεχνική υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για τον σκοπό αυτό. Χορηγείται λεπτομερές πρακτικό στον αιτούντα.

15

Οδηγία 74/408/ΕΟΚ

(Αντοχή καθισμάτων — Υποστηρίγματα κεφαλής)

Καθίσματα, αγκυρώσεις των καθισμάτων και συστήματα των συστημάτων ασφάλισης

Τα καθίσματα και τα ρυθμιζόμενα συστήματά τους πρέπει να συμμορφώνονται με το παράρτημα IV της οδηγίας 74/408/ΕΟΚ.

Υποστηρίγματα κεφαλής

α)

Τα υποστηρίγματα κεφαλής πρέπει να πληρούν τις βασικές απαιτήσεις του τμήματος 3 του παραρτήματος II της οδηγίας 74/408/ΕΟΚ και εκείνες του τμήματος 5 του προσαρτήματος Ι του ίδιου παραρτήματος.

β)

Διενεργούνται μόνο οι δοκιμές που περιγράφονται στο σημείο 3.10 και στα τμήματα 5, 6 και 7 του παραρτήματος II της εν λόγω οδηγίας.

17

Οδηγία 75/443/ΕΟΚ

(Ταχύμετρο και οπισθοπορεία)

Εξοπλισμός ταχυμέτρου

α)

Ο πίνακας ενδείξεων πρέπει να συμμορφώνεται με τα σημεία 4.1 έως 4.2.3 του παραρτήματος II της οδηγίας 75/443/ΕΟΚ.

β)

Όταν η τεχνική υπηρεσία πιστεύει δικαιολογημένα ότι το ταχύμετρο δεν είναι βαθμονομημένο με επαρκή ακρίβεια, μπορεί να ζητήσει να διενεργηθούν οι δοκιμές που ορίζονται στο τμήμα 4.3.

Οπισθοπορεία

Ο μηχανισμός μετάδοσης πρέπει να περιλαμβάνει μία όπισθεν ταχύτητα.

18

Οδηγία 76/114/ΕΟΚ

(Πινακίδες προβλεπόμενες από τον νόμο)

Αναγνωριστικός αριθμός οχήματος

α)

Το όχημα εφοδιάζεται με αριθμό αναγνώρισης οχήματος ο οποίος αποτελείται από τουλάχιστον οκτώ και το ανώτερο 17 χαρακτήρες. Ο αναγνωριστικός αριθμός οχήματος που αποτελείται από 17 χαρακτήρες πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στα πρότυπα ISO 3779: 1983 και 3780: 1983.

β)

Ο αναγνωριστικός αριθμός οχήματος πρέπει να τοποθετείται σε ευδιάκριτα ορατή και προσπελάσιμη θέση κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται το σβήσιμο ή η αλλοίωση.

γ)

Εάν δεν έχει διατρηθεί αναγνωριστικός αριθμός στο πλαίσιο ή στο αμάξωμα, ένα κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει να τοποθετηθεί εκ των υστέρων κατ’ εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας του. Σε αυτήν την περίπτωση η αρμόδια αρχή του εν λόγω κράτους μέλους επιβλέπει τη λειτουργία.

Πινακίδα προβλεπόμενη από τον νόμο

Το όχημα πρέπει να εξοπλίζεται με πινακίδα αναγνώρισης η οποία τοποθετείται από τον κατασκευαστή του οχήματος.

Μετά τη χορήγηση της έγκρισης δεν απαιτείται επιπρόσθετη πινακίδα.

19

Οδηγία 76/115/ΕΟΚ

(Αγκυρώσεις ζωνών ασφαλείας)

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], συμμορφώνεται με τουλάχιστον ένα από τα εξής:

την οδηγία 76/115/ΕΟΚ,

το πρότυπο FMVSS αριθ. 210 (“Αγκυρώσεις συνόλου ζωνών ασφαλείας”),

το άρθρο 22-3 των JSRRV.

20

Οδηγία 76/756/ΕΟΚ

(Τοποθέτηση διατάξεων φωτισμού και φωτεινών ενδείξεων)

α)

Η εγκατάσταση φωτισμού πρέπει να πληροί τις βασικές απαιτήσεις της σειράς τροποποιήσεων 03 του κανονισμού αριθ. 48 της ΟΕΕ/ΟΗΕ, με εξαίρεση εκείνες του παραρτήματος 5 και 6 του κανονισμού αριθ. 48.

β)

Δεν επιτρέπονται εξαιρέσεις όσον αφορά τον αριθμό, τα βασικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού, τις ηλεκτρικές συνδέσεις, και το χρώμα του φωτός που εκπέμπεται ή αντανακλάται από τις διατάξεις φωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης που αναφέρονται στις καταχωρίσεις 21 έως 26 και στις καταχωρίσεις 28 έως 30.

γ)

Διατάξεις φωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης που κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω πρέπει να τοποθετούνται εκ των υστέρων, πρέπει να φέρουν σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου.

δ)

Φανοί εφοδιασμένοι με φωτεινή πηγή εκκένωσης αερίου επιτρέπονται μόνο σε συνδυασμό με την τοποθέτηση διάταξης καθαρισμού των προβολέων και αυτόματη διάταξη οριζοντίωσης, κατά περίπτωση.

ε)

Οι φανοί διασταύρωσης προσαρμόζονται στην κατά νόμο ισχύουσα κατεύθυνση κυκλοφορίας στη χώρα όπου χορηγείται έγκριση στο όχημα.

21

Οδηγία 76/757/ΕΟΚ

(Αντανακλαστήρες)

Στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο πρέπει να προστίθενται δύο επιπλέον αντανακλαστήρες με το σήμα έγκρισης “ΕΚ” στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος, η θέση των οποίων πρέπει να συμμορφώνεται με τον κανονισμό αριθ. 48 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

22

Οδηγία 76/758/ΕΟΚ

[Φανοί όγκου, εμπρόσθιοι (πλευρικοί), οπίσθιοι (πλευρικοί), πεδήσεως, ένδειξης πλευράς, πορείας ημέρας]

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

23

Οδηγία 76/759/ΕΟΚ

(Δείκτες κατεύθυνσης)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

24

Οδηγία 76/760/ΕΟΚ

(Φανοί οπίσθιας πινακίδας κυκλοφορίας)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω οδηγία. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

25

Οδηγία 76/761/ΕΟΚ

[Προβολείς (συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων)]

α)

Ο φωτισμός που παράγεται από την ασύμμετρη δέσμη φώτων διασταύρωσης των προβολέων με τους οποίους είναι εφοδιασμένο το όχημα πρέπει να ελέγχεται βάσει των διατάξεων του τμήματος 6 του κανονισμού αριθ. 112 της ΟΕΕ/ΟΗΕ σχετικά με προβολείς που εκπέμπουν ασύμμετρη δέσμη φώτων διασταύρωσης. Για τους σκοπούς αυτούς μπορεί να γίνει αναφορά στις ανοχές που περιλαμβάνονται στο παράρτημα 5 του εν λόγω κανονισμού.

β)

Η ίδια απόφαση εφαρμόζεται, τηρουμένων των αναλογιών, στη δέσμη φώτων διασταύρωσης προβολέων που καλύπτονται από τον κανονισμό αριθ. 98 ή αριθ. 123 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

26

Οδηγία 76/762/ΕΟΚ

(Πρόσθιοι φανοί ομίχλης)

Οι διατάξεις της εν λόγω οδηγίας καταργούνται. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού, εάν έχουν τοποθετηθεί, πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

27

Οδηγία 77/389/ΕΟΚ

(Άγκιστρα ρυμούλκησης)

Οι απαιτήσεις της εν λόγω οδηγίας καταργούνται.

28

Οδηγία 77/538/ΕΟΚ

(Οπίσθιοι φανοί ομίχλης)

Οι διατάξεις της εν λόγω οδηγίας καταργούνται. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

29

Οδηγία 77/539/ΕΟΚ

(Φανοί οπισθοπορείας)

Οι διατάξεις της εν λόγω οδηγίας καταργούνται. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού, εάν έχουν τοποθετηθεί, πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

30

Οδηγία 77/540/ΕΟΚ

(Φανοί στάθμευσης)

Οι διατάξεις της εν λόγω οδηγίας καταργούνται. Ωστόσο, η ορθή λειτουργία των διατάξεων φωτισμού, εάν έχουν τοποθετηθεί, πρέπει να ελέγχεται από την τεχνική υπηρεσία.

31

Οδηγία 77/541/ΕΟΚ

(Ζώνες ασφαλείας και συστήματα συγκράτησης)

Κατασκευαστικά στοιχεία

α)

Δεν είναι απαραίτητη η έγκριση τύπου ζωνών ασφαλείας σύμφωνα με την οδηγία 77/541/ΕΟΚ.

β)

Ωστόσο, κάθε ζώνη ασφαλείας πρέπει να φέρει ετικέτα αναγνώρισης.

γ)

Οι ενδείξεις στην ετικέτα πρέπει να συμφωνούν με την απόφαση σχετικά με τις αγκυρώσεις των ζωνών ασφαλείας (Σχετ.: καταχώριση 19).

Απαιτήσεις εγκατάστασης

α)

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ζώνες ασφαλείας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παραρτήματος XV της οδηγίας 77/541/ΕΟΚ.

β)

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένες ζώνες ασφαλείας πρέπει να τοποθετηθούν εκ των υστέρων σύμφωνα με το στοιχείο α) ανωτέρω, πρέπει ο τύπος τους να έχει εγκριθεί σύμφωνα με την οδηγία 77/541/ΕΟΚ ή τον κανονισμό αριθ. 16 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

33

Οδηγία 78/316/ΕΟΚ

(Αναγνώριση των χειριστηρίων, των ενδεικτικών λυχνιών και των δεικτών)

α)

Τα σύμβολα συμπεριλαμβανομένου του χρώματος των αντίστοιχων ενδεικτικών λυχνιών, η παρουσία των οποίων είναι υποχρεωτική δυνάμει του παραρτήματος II της οδηγίας 78/316/ΕΟΚ, πρέπει να συμμορφώνονται με την εν λόγω οδηγία.

β)

Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η τεχνική υπηρεσία πρέπει να επιβεβαιώνει ότι τα σύμβολα, οι ενδεικτικές λυχνίες και οι δείκτες που έχουν τοποθετηθεί στο όχημα παρέχουν στον οδηγό κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των εν λόγω χειριστηρίων.

34

Οδηγία 78/317/ΕΟΚ

Αποπάγωση/αποθάμβωση

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με κατάλληλες διατάξεις αποθάμβωσης και αποπάγωσης αλεξηνέμου.

35

Οδηγία 78/318/ΕΟΚ

Εκτοξευτήρας/υαλοκαθαριστήρας

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με κατάλληλες διατάξεις εκτόξευσης νερού και καθαρισμού αλεξηνέμου.

36

Οδηγία 2001/56/ΕΚ

(Συστήματα θέρμανσης)

α)

Ο θάλαμος των επιβατών πρέπει να είναι εξοπλισμένος με σύστημα θέρμανσης.

β)

Οι θερμαντικές συσκευές καύσης και η τοποθέτηση τους πρέπει να συμμορφώνονται με το παράρτημα VII της οδηγίας 2001/56/ΕΚ. Επιπλέον, οι θερμαντικές συσκευές καύσης υγραερίου και τα συστήματα θέρμανσης υγραερίου πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήματος VIII της οδηγίας αυτής.

γ)

Επιπρόσθετα συστήματα θέρμανσης τα οποία τοποθετούνται εκ των υστέρων πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της ίδιας οδηγίας.

39

Οδηγία 80/1268/ΕΟΚ

(Εκπομπές CO2/κατανάλωση καυσίμου)

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το τμήμα 5 του παραρτήματος I της οδηγίας 80/1268/ΕΟΚ.

β)

Δεν ισχύουν οι απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 5.1.1 του παραρτήματος αυτού.

γ)

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν διενεργείται δοκιμή όσον αφορά τις εκπομπές του σωλήνα εξαγωγής κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που αναφέρονται στην καταχώριση 2, οι εκπομπές CO2 και η κατανάλωση καυσίμου υπολογίζονται με τον τύπο που ορίζεται στις επεξηγηματικές σημειώσεις (β) και (γ).

40

Οδηγία 80/1269/ΕΟΚ

(Ισχύς κινητήρα)

α)

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αναφέρει τη μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ κινητήρα σε kW, καθώς και το αντίστοιχο καθεστώς σε στροφές ανά λεπτό.

β)

Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει αναφορά σε μια καμπύλη αποδιδόμενης ισχύς κινητήρα η οποία παρέχει τις ίδιες πληροφορίες.

41

Οδηγία 2005/55/ΕΚ

[Εκπομπές (ευρώ 4 και 5) για βαρέα επαγγελματικά οχήματα — Συστήματα OBD — θολερότητα καπνού]

Εκπομπές σωλήνων εξαγωγής

α)

Διενεργείται δοκιμή σύμφωνα με το τμήμα 6.2 του παραρτήματος I της οδηγίας 2005/55/ΕΚ χρησιμοποιώντας τους συντελεστές φθοράς που ορίζονται στο σημείο 3.6 του παραρτήματος II της οδηγίας 2005/78/ΕΚ.

β)

Τα όρια είναι εκείνα τα οποία προβλέπονται στον πίνακα 1 ή τον πίνακα 2 στο παράρτημα I της οδηγίας 2005/55/ΕΚ.

OBD (ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης)

α)

Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με σύστημα OBD.

β)

Η διεπαφή OBD πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί με κοινά διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους.

Θολερότητα καπνού

α)

Πετρελαιοκίνητα οχήματα υποβάλλονται σε δοκιμές σύμφωνα με τις μεθόδους δοκιμών που αναφέρονται στο παράρτημα IV της οδηγίας 2005/55/ΕΚ.

β)

Η διορθωμένη τιμή του συντελεστή απορρόφησης αναγράφεται εμφανώς σε έναν εύκολα προσπελάσιμο χώρο.

45

Οδηγία 92/22/ΕΟΚ

(Υαλοπίνακες ασφαλείας)

Κατασκευαστικά στοιχεία

α)

Οι υαλοπίνακες πρέπει να είναι κατασκευασμένοι είτε από γυαλί ασφαλείας σκληρυμένο με βαφή είτε από γυαλί ασφαλείας, που αποτελείται από συγκολλημένα φύλλα.

β)

Η τοποθέτηση πλαστικών υαλοπινάκων επιτρέπεται μόνο σε σημεία που βρίσκονται πίσω από τον ορθοστάτη “Β”.

γ)

Ο υαλοπίνακας δεν χρειάζεται να εγκριθεί βάσει της οδηγίας 92/22/ΕΟΚ.

Τοποθέτηση

α)

Εφαρμόζονται οι προδιαγραφές τοποθέτησης που ορίζονται στο παράρτημα 21 του κανονισμού αριθ. 43 της ΟΕΕ/ΟΗΕ.

β)

Δεν επιτρέπεται η χρήση έγχρωμων ταινιών που θα μπορούσαν να μειώσουν τη διαπερατότητα του φωτός κάτω από το απαιτούμενο ελάχιστο όριο, στο αλεξήνεμο ή στον υαλοπίνακα που βρίσκεται μπροστά από τον ορθοστάτη “Β”.

46

Οδηγία 92/23/ΕΟΚ

(Ελαστικά)

Κατασκευαστικά στοιχεία

Τα ελαστικά πρέπει να φέρουν σήμα έγκρισης ΕΚ τύπου συμπεριλαμβανομένου του συμβόλου “s” (για τον ήχο).

Τοποθέτηση

α)

Οι διαστάσεις, ο δείκτης ικανότητας φόρτισης και η κατηγορία ταχύτητας των ελαστικών πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήματος IV της οδηγίας 92/23/ΕΟΚ.

β)

Το σύμβολο της κατηγορίας ταχύτητας του ελαστικού πρέπει να είναι συμβατό με τη μέγιστη ταχύτητα σχεδιασμού του οχήματος.

γ)

Η παρουσία συστήματος περιορισμού της ταχύτητας δεν εξαιρείται από την εφαρμογή της εν λόγω απαίτησης.

δ)

Για την εφαρμογή των διατάξεων του στοιχείου β) ανωτέρω, η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος πρέπει να δηλώνεται από τον κατασκευαστή του οχήματος. Ωστόσο, η τεχνική υπηρεσία μπορεί να υπολογίσει τη μέγιστη ταχύτητα σχεδιασμού του οχήματος χρησιμοποιώντας τη μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ του κινητήρα, τον μέγιστο αριθμό στροφών ανά λεπτό και τα δεδομένα που αφορούν την κινηματική αλυσίδα.

48

Οδηγία 97/27/ΕΚ

(Μάζα και διαστάσεις)

α)

Πρέπει να πληρούνται οι βασικές απαιτήσεις του παραρτήματος I της οδηγίας 97/27/ΕΚ.

Ωστόσο, δεν ισχύουν οι απαιτήσεις των σημείων 7.8.3, 7.9 και 7.10 του ίδιου παραρτήματος.

β)

Για την εφαρμογή των διατάξεων του στοιχείου α) ανωτέρω, οι μάζες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι:

η μάζα σε θέση λειτουργίας όπως προσδιορίζεται στο σημείο 2.6 του παραρτήματος I της οδηγίας 2007/46/ΕΚ, όπως υπολογίστηκε από την τεχνική υπηρεσία, και

η μέγιστη μάζα έμφορτου οχήματος που είτε δηλώνεται από τον κατασκευαστή του οχήματος ή αναγράφεται επί της πινακίδας του κατασκευαστή, συμπεριλαμβανομένων αυτοκόλλητων σημάτων ή πληροφοριών που παρατίθενται στο εγχειρίδιο κατόχου. Οι μάζες αυτές θεωρούνται τεχνικώς αποδεκτές μέγιστες μάζες έμφορτου οχήματος.

γ)

Δεν επιτρέπονται τεχνικές τροποποιήσεις από τον αιτούντα —όπως αντικατάσταση ελαστικών με ελαστικά που έχουν χαμηλότερο δείκτη ικανότητας φόρτισης— για να μειωθεί η μέγιστη τεχνικώς αποδεικτή μάζα του έμφορτου οχήματος σε 3,5 τόνους ή λιγότερο προκειμένου να μπορέσει να εγκριθεί μεμονωμένα το όχημα.

δ)

Δεν επιτρέπεται καμία εξαίρεση όσον αφορά τις μέγιστες αποδεκτές διαστάσεις.

49

Οδηγία 92/114/ΕΟΚ

(Εξωτερικές προεξοχές θαλάμου οδήγησης)

α)

Σύμφωνα με το τμήμα 6 του παραρτήματος I της οδηγίας 92/114/ΕΟΚ, πρέπει να πληρούνται οι γενικές απαιτήσεις που ορίζονται στο τμήμα 5 του παραρτήματος I της οδηγίας 74/483/ΕΟΚ.

β)

Κατά τη διακριτική ευχέρεια της τεχνικής υπηρεσίας, πρέπει να πληρούνται οι απαιτήσεις που ορίζονται στα σημεία 6.1, 6.5, 6.6, 6.7, 6.8 και 6.11 του παραρτήματος I της οδηγίας 74/483/ΕΟΚ.

50

Οδηγία 94/20/ΕΚ

(Διατάξεις ζεύξης)

Χωριστές τεχνικές μονάδες

α)

Διατάξεις ζεύξης του ΚΑΕ που προορίζονται για την έλξη ρυμουλκουμένου, η μέγιστη μάζα του οποίου δεν ξεπερνά τα 1 500 kg δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε έγκριση τύπου βάσει της οδηγίας 94/20/ΕΚ.

β)

Μια διάταξη ζεύξης θεωρείται εξοπλισμός ΚΑΕ όταν περιγράφεται στο εγχειρίδιο κατόχου ή σε ισοδύναμο υποστηρικτικό έγγραφο το οποίο παρέχεται στον αγοραστή από τον κατασκευαστή του οχήματος.

γ)

Στις περιπτώσεις που η εν λόγω διάταξη ζεύξης εγκρίνεται μαζί με το όχημα, πρέπει να περιλαμβάνεται κατάλληλο κείμενο στο πιστοποιητικό έγκρισης το οποίο να δηλώνει ότι ο κάτοχος είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση συμμόρφωσης με τη διάταξη ζεύξης που έχει τοποθετηθεί στο ρυμουλκούμενο.

δ)

Διατάξεις ζεύξης διαφορετικές από εκείνες που αναφέρονται στο στοιχείο α) ανωτέρω, καθώς και διατάξεις ζεύξης που τοποθετούνται εκ των υστέρων πρέπει να υποβάλλονται σε έγκριση τύπου σύμφωνα με την οδηγία 94/20/ΕΚ.

Τοποθέτηση επί του οχήματος

Η τεχνική υπηρεσία πρέπει να ελέγχει εάν η τοποθέτηση των διατάξεων ζεύξης συμμορφώνεται με το παράρτημα VII της οδηγίας 94/20/ΕΚ.

54

Οδηγία 96/27/ΕΚ

(Πλευρική πρόσκρουση)

α)

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση του κατασκευαστή η οποία αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο όχημα, [ο αναγνωριστικός αριθμός του οποίου πρέπει να προσδιορίζεται], πληροί τουλάχιστον ένα από τα εξής:

την οδηγία 96/27/ΕΚ,

το πρότυπο FMVSS αριθ. 214 (“Προστασία από πλευρική πρόσκρουση”),

το άρθρο 18 των JSRRV.

β)

Μπορεί να διενεργηθεί δοκιμή σύμφωνα με το τμήμα 3 του παραρτήματος II της οδηγίας 96/27/ΕΚ σε ένα όχημα παραγωγής κατόπιν αιτήσεως του αιτούντος.

γ)

Η δοκιμή πρέπει να διενεργείται από μια κοινοποιηθείσα ευρωπαϊκή τεχνική υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για τον σκοπό αυτό. Χορηγείται λεπτομερές πρακτικό στον αιτούντα.

56

Οδηγία 98/91/ΕΚ

Οχήματα προοριζόμενα για τη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών

Οχήματα προοριζόμενα για τη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών πρέπει να συμμορφώνονται με την οδηγία 94/55/ΕΚ.

58

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 78/2009

(Προστασία των πεζών)

Υποβοήθηση πέδησης

Στα οχήματα τοποθετείται ηλεκτρονικό σύστημα εμπλοκής κατά την πέδηση που επιδρά σε όλους τους τροχούς.

Προστασία πεζών

Έως τις 24 Φεβρουάριο 2018 οι απαιτήσεις του εν λόγω κανονισμού δεν εφαρμόζονται στα οχήματα μέγιστης μάζας που δεν υπερβαίνει τα 2 500 kg και έως τις 24 Αυγούστου 2019 στα οχήματα μέγιστης μάζας που υπερβαίνει τα 2 500 kg.

Συστήματα μετωπικής προστασίας

Ωστόσο, τα συστήματα μετωπικής προστασίας που είναι εγκατεστημένα στο όχημα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση τύπου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 78/2009 και η εγκατάστασή τους να πληροί τις βασικές απαιτήσεις που ορίζονται στο τμήμα 6 του παραρτήματος I αυτού του κανονισμού.

59

Οδηγία 2005/64/ΕΚ

(Ανακυκλωσιμότητα)

Οι απαιτήσεις της εν λόγω οδηγίας δεν ισχύουν.

61

Οδηγία 2006/40/ΕΚ

(Συστήματα κλιματισμού)

Εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της εν λόγω οδηγίας.

2.

Το παράρτημα VI τροποποιείται ως εξής:

α)

η πρώτη πρόταση του τίτλου του υποδείγματος Β αντικαθίσταται από την ακόλουθη πρόταση:

«ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Β

(Χρησιμοποιείται για την έγκριση τύπου οχήματος σε σχέση με ένα σύστημα)»

β)

Προστίθεται το ακόλουθο υπόδειγμα Δ:

«ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Δ

(χρησιμοποιείται για την εναρμονισμένη επιμέρους έγκριση οχήματος δυνάμει του άρθρου 24)

Μέγιστη διάσταση: A4 (210 × 297 mm)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΕΚ

Image

Ονομασία, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αρχής χορήγησης επιμέρους έγκρισης

Ανακοίνωση σχετικά με την επιμέρους έγκριση οχημάτων σε σχέση με το άρθρο 24 της οδηγίας 2007/46/ΕΚ

Τμήμα 1

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος [… …όνομα και ιδιότητα] με το παρόν βεβαιώνει ότι στο όχημα:

0.1.   Μάρκα (εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή):…

Τύπος:

Παραλλαγή:

Έκδοση:

0.2.1.   Εμπορική ονομασία: …

0.4.   Κατηγορία οχήματος (2): …

0.5.   Επωνυμία και διεύθυνση κατασκευαστή: …

0.6.   Θέση και τρόπος τοποθέτησης των προβλεπόμενων από τον νόμο πινακίδων: …

Θέση του αναγνωριστικού αριθμού του οχήματος: …

0.9.   Επωνυμία και διεύθυνση του εκπροσώπου του κατασκευαστή (εάν υπάρχει):

0.10.   Αναγνωριστικός αριθμός οχήματος:

που υποβλήθηκε προς έγκριση την

[…… ημερομηνία υποβολής αίτησης]

από

[…… Όνομα και διεύθυνση του αιτούντος]

χορηγείται έγκριση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 της οδηγίας 2007/46/ΕΚ. Σε πίστωση των ανωτέρω, αποδίδεται ο ακόλουθος αριθμός έγκρισης: …

Το όχημα συμμορφώνεται με το προσάρτημα 2 του παραρτήματος IV της οδηγίας 2007/46/ΕΚ. Μπορεί να ταξινομηθεί μόνιμα χωρίς περαιτέρω έγκριση σε κράτη μέλη όπου η κυκλοφορία είναι από δεξιά/αριστερά (3) και χρησιμοποιούνται μετρικές/βρετανικές (3) μονάδες μέτρησης για το ταχύμετρο.

(Τόπος) (Ημερομηνία)

[Υπογραφή (4)]

(Σφραγίδα της αρχής έγκρισης)

[…]

[…]

[…]

Συνημμένα

Δύο φωτογραφίες (5) του οχήματος (με ανάλυση τουλάχιστον 640x480 pixel, ~7x10 cm)

Τμήμα 2

Γενικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά

1.   Αριθμός αξόνων: …και τροχών: …

1.1.   Αριθμός και θέση των αξόνων με διπλούς τροχούς: …

3.   Κινητήριοι άξονες (αριθμός, θέση, ζεύξη): …

Κύριες διαστάσεις

4.   Μεταξόνιο (6): … mm

4.1.   Απόσταση αξόνων: 1-2: … mm 2-3: … mm 3-4: … mm

5.   Μήκος: … mm

6.   Πλάτος: … mm

7.   Ύψος: … mm

Μάζες

13.   Μάζα του οχήματος σε θέση λειτουργίας: … kg (7)

16.   Τεχνικώς αποδεκτές μέγιστες μάζες

16.1.   Τεχνικώς αποδεκτή μέγιστη μάζα έμφορτου οχήματος: … kg

16.2.   Τεχνικώς αποδεκτή μάζα σε κάθε άξονα: 1. … kg 2. … kg 3. … kg κ.λπ.

16.4.   Τεχνικώς αποδεκτή μέγιστη μάζα του συνδυασμού: … kg

18.   Τεχνικώς αποδεκτή μέγιστη μάζα έλξης σε περίπτωση:

18.1.   Ρυμουλκουμένου με ράβδο ζεύξης: …kg

18.2.   Ημιρυμουλκούμενο: … kg

18.3.   Κεντροαξονικού ρυμουλκουμένου: … kg

18.4.   Ρυμουλκουμένου χωρίς πέδες: …kg

19.   Τεχνικώς αποδεκτή μέγιστη στατική κατακόρυφη μάζα στο σημείο ζεύξης: …kg

Συγκρότημα κινητήρα

20.   Κατασκευαστής του κινητήρα: …

21.   Κωδικός κινητήρα όπως αναγράφεται επί του κινητήρα: …

22.   Αρχή λειτουργίας: …

23.   Αμιγώς ηλεκτρικό: ναι/όχι (8)

23.1.   Υβριδικό [ηλεκτρικό] όχημα: ναι/όχι (8)

24.   Αριθμός και διάταξη κυλίνδρων: …

25.   Κυβισμός κινητήρα: …cm3

26.   Καύσιμο: Πετρέλαιο/βενζίνη/LPG/NG Βιομεθάνιο/Αιθανόλη/Βιοντίζελ/Υδρογόνο (8)

26.1.   Μονού καυσίμου/Διπλού καυσίμου/Πλειοκαύσιμο (8)

27.   Μέγιστη καθαρή ισχύς (9): … kW σε … min-1 ή μέγιστη συνεχής ονομαστική ισχύς (ηλεκτροκινητήρας) … kW (8)

Μέγιστη ταχύτητα

29.   Μέγιστη ταχύτητα: … km/h

Άξονες και ανάρτηση

30.   Μετατρόχιο (6): 1. … mm 2. … mm 3. … mm

35.   Συνδυασμός ελαστικού/τροχού: …

Αμάξωμα

38.   Κωδικός για αμάξωμα (10): …

40.   Χρώμα οχήματος (11)

41.   Αριθμός και διάταξη θυρών: …

42.   Αριθμός καθισμάτων (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού) (12): …

42.1.   Κάθισμα ή καθίσματα που προορίζονται για χρήση μόνο όταν το όχημα είναι εν στάσει …

42.3.   Αριθμός προσβάσιμων θέσεων χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου: …

Διάταξη ζεύξης

44.   Αριθμός έγκρισης ή σήμα έγκρισης της διάταξης ζεύξης (αν έχει τοποθετηθεί): …

Περιβαλλοντικές επιδόσεις

46.   Ηχοστάθμη

Εν στάσει: … dB(A) σε στροφές κινητήρα: … min-1

Εν κινήσει: …dB(A)

47.   Επίπεδο εκπομπών εξάτμισης (13): ευρώ …

Άλλη νομοθεσία: …

49.   Εκπομπές CO2/κατανάλωση καυσίμου/κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (14):

1.

όλα τα συστήματα ισχύος εκτός των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων

 

Εκπομπές CO2

Κατανάλωση καυσίμου

Συνδυασμένος κύκλος:

… g/km

… l/100 km/m3/100 km (1)

Σταθμισμένες, σε συνδυασμένο κύκλο

… g/km

… l/100 km

2.

αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας [σταθμισμένη, σε συνδυασμένο κύκλο (8)] … Wh/km

52.   Παρατηρήσεις

53.   Πρόσθετες πληροφορίες (χιλιομέτρηση (15), …)

Επεξηγηματικές σημειώσεις σχετικά με το υπόδειγμα Δ του παραρτήματος VI:


(1)  Αν δεν υπάρχουν έγγραφα ταξινόμησης, η αρμόδια αρχή μπορεί να επικαλεστεί διαθέσιμα τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την ημερομηνία κατασκευής ή τεκμηριωμένα στοιχεία για την πρώτη αγορά.»

(2)  Όπως ορίζεται στο παράρτημα II.Α.

(3)  Διαγράφεται ό,τι δεν ισχύει.

(4)  Ή οπτική αναπαράσταση “προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής” σύμφωνα με την οδηγία 1999/93/ΕΚ, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για την επαλήθευση.

(5)  Μία ¾ μπροστά, μία ¾ πίσω.

(6)  Αυτή η καταχώριση συμπληρώνεται μόνο όταν το όχημα έχει δύο άξονες.

(7)  Η μάζα αυτή είναι η πραγματική μάζα του οχήματος στις συνθήκες που αναφέρονται στο σημείο 2.6 του παραρτήματος I.

(8)  Διαγράφεται ό,τι δεν ισχύει.

(9)  Για υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, αναφέρετε και τις δύο ισχύς εξόδου.

(10)  Χρησιμοποιούνται οι κωδικοί που περιγράφονται στο παράρτημα II, τμήμα Γ.

(11)  Αναφέρετε μόνο το βασικό ή τα βασικά χρώματα: λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, βιολετί, μπλε, πράσινο, γκρι, καφέ ή μαύρο.

(12)  Εξαιρουμένων των καθισμάτων που προορίζονται για χρήση μόνο όταν το όχημα είναι εν στάσει και του αριθμού των θέσεων αναπηρικού αμαξιδίου.

(13)  Προσθέστε τον αριθμό του επιπέδου ευρώ και τον χαρακτήρα που αντιστοιχεί στις διατάξεις που χρησιμοποιούνται για την έγκριση τύπου.

(14)  Επαναλάβετε για τα διάφορα καύσιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.».

(15)  Όχι υποχρεωτικά.