31995R1936

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1936/95 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Αυγούστου 1995 για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1391/91 για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ασπαρτάμης καταγωγής Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 186 της 05/08/1995 σ. 0008 - 0010


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1936/95 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Αυγούστου 1995 για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1391/91 για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ασπαρτάμης καταγωγής Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3283/94 του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 1994 για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1), και ιδίως το άρθρο 23, δυνάμει του οποίου ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2423/88 του Συμβουλίου της 11ης Ιουλίου 1988 για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (2) εξακολουθεί να εφαρμόζεται στις διαδικασίες για τις οποίες εκκρεμούσε έρευνα την 1η Σεπτεμβρίου 1994 και η έρευνα αυτή δεν ολοκληρώθηκε κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3283/94 7

τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2423/88, και ιδίως το άρθρο 14,

την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή, μετά από διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της συμβουλευτικής επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

A. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

(1) Με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1391/91 (3) το Συμβούλιο επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ασπαρτάμης καταγωγής Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (εφεξής καλούμενες ΗΠΑ).

Β. ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Αίτηση επανεξέτασης

(2) Τον Ιανουάριο 1994, ένας εξαγωγέας των ΗΠΑ, η NutraSweet Company (εφεξής καλούμενη «NSC», ζήτησε από την Επιτροπή να επανεξετάσει το δασμό αντιντάμπινγκ που είχε επιβληθεί στις εισαγωγές ασπαρτάμης καταγωγής ΗΠΑ και να αρχίσει εκ νέου την έρευνα. Στην αίτηση επανεξέτασης που υπέβαλε, η NSC υποστήριξε ότι σημειώθηκαν οι ακόλουθες σημαντικές αλλαγές μετά την επιβολή του οριστικού δασμού, οι οποίες αποτελούν ουσιαστική μεταβολή των συνθηκών και είναι επαρκείς για να δικαιολογήσουν την ανάγκη της επανεξέτασης αυτής κατά την έννοια του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2423/88 (εφεξής καλούμενου «βασικού κανονισμού»):

- οι εγχώριες τιμές των ΗΠΑ μειώθηκαν αισθητά λόγω της λήξης του αμερικανικού δικαιώματος ευρεσιτεχνίας της NSC. Επομένως, η κανονική αξία της επιχείρησης αυτής μειώθηκε αισθητά, εξαλείφοντας κατά τον τρόπο αυτό τις προϋποθέσεις για την ύπαξη περιθωρίου ντάμπινγκ,

- η κατασκευή, στη Γαλλία, εργοστασίου υπερσύγχρονης τεχνολογίας για την παραγωγή ασπαρτάμης με συνιδιοκτήτη την NSC. Η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου αυτού επαρκεί για την κάλυψη της ζήτησης ασπαρτάμης στην Κοινότητα,

- οι εξαγωγές προς την Κοινότητα ασπαρτάμης που παρήχθη από την NSC μειώθηκαν σημαντικά και αντικαταστάθηκαν από τις πωλήσεις ασπαρτάμης που παρήχθη στην Κοινότητα.

2. Έναρξη της έρευνας επανεξέτασης

(3) Μετά από διαβουλεύσεις με τη συμβουλευτική επιτροπή, θεωρήθηκε ότι η αίτηση περιείχε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη μεταβολή των συνθηκών ώστε να δικαιολογείται η επανεξέταση, σύμφωνα με το άρθρο 14 του βασικού κανονισμού.(4) Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (4) και άρχισε την έρευνα.

3. Πεδίο εφαρμογής της επανεξέτασης

(5) Το προϊόν που αποτελεί αντικείμενο της εν λόγω έρευνας επανεξέτασης είναι το ίδιο με εκείνο για το οποίο εφαρμόζεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ, και συγκεκριμένα η ασπαρτάμη, γλυκαντική ουσία με γεύση παρόμοια με εκείνη της ζάχαρης, αλλά μικρότερης θερμιδικής αξίας, που υπάγεται στον κωδικό ΣΟ ex 2924 29 90.

(6) Η έρευνα αντιντάμπινγκ κάλυψε το χρονικό διάστημα από 1ης Οκτωβρίου 1993 έως 31 Μαρτίου 1994.

(7) Παρότι η αίτηση επανεξέτασης που υπέβαλε η NSC περιοριζόταν ρητά στο δασμό αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε στις εισαγωγές καταγωγής ΗΠΑ, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον είναι σκόπιμο ένας τέτοιος περιορισμός και ενημέρωσε τον ιάπωνα εξαγωγέα ασπαρτάμης, που είχε συμμετάσχει στην προηγούμενη έρευνα, Ajinomoto Co. Ltd, Τόκυο (εφεξής καλούμενο «Ajinomoto»), πριν αρχίσει την έρευνα. Ωστόσο, η εταιρεία αυτή ανέφερε ότι πωλεί εφεξής στην αγορά της Κοινότητας ασπαρτάμη παραγωγής Κοινότητας και, επομένως, δεν έχει κανένα συμφέρον να συμμετάσχει στην έρευνα επανεξέτασης.

(8) Δεδομένου ότι η αίτηση επανεξέτασης ανέφερε ρητά ότι «η επανεξέταση που ζητείται πρέπει να περιορίζεται στο περιθώριο ντάμπινγκ της NSC», η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με τα θέματα που αφορούσαν τη ζημία κατά την πρώτη φάση της έρευνας. Ωστόσο, όταν κατέστη σαφές ότι ο ισχύων δασμός αντιντάμπινγκ δεν επρόκειτο να καταργηθεί με βάση τα συμπεράσματα τα σχετικά με το ντάμπινγκ, η NSC αποφάσισε να δώσει έμφαση, κατά την επιχειρηματολογία της, στα θέματα που αφορούν τη ζημία και ζήτησε ρητά από την Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος επανεμφάνισης ζημιογόνου ντάμπινγκ όσον αφορά την ασπαρτάμη που εξάγεται από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων αντιντάμπινγκ που αποτελούν αντικείμενο της επανεξέτασης».

4. Έρευνα

(9) Η Επιτροπή κοινοποίησε επίσημα την έναρξη της έρευνας στον μοναδικό κοινοτικό παραγωγό ασπαρτάμης και καταγγέλλοντα στην προηγούμενη έρευνα, την Holland Sweetener Company Vof (εφεξής καλούμενη «HSC»), στον εξαγωγέα NSC των ΗΠΑ, καθώς και στις αρχές των ΗΠΑ και έδωσε την ευκαιρία στα ενδιαφερόμενα μέρη να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση.

(10) Η Επιτροπή ζήτησε και επαλήθευσε όλες τις πληροφορίες που έκρινε απαραίτητες προς το σκοπό της έρευνας και πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα NSC των ΗΠΑ στο Deerfield, Illinois.

(11) Ο κοινοτικός παραγωγός HSC, ο εξαγωγέας NSC των ΗΠΑ και ο εξαγωγέας Ajinomoto της Ιαπωνίας ενημερώθηκαν σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά και τις εκτιμήσεις βάσει των οποίων επρόκειτο να καταργηθεί ο δασμός αντιντάμπινγκ. Ωστόσο, κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν υπέβαλε σχετική αίτηση.

Γ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

1. Ντάμπινγκ

1.1. Κανονική αξία

(12) Κατά την περίοδο της έρευνας, η NSC πωλούσε ασπαρτάμη στην αγορά των ΗΠΑ σε ποσότητες που ήταν προφανώς επαρκείς για τον προσδιορισμό της κανονικής αξίας βάσει των εγχώριων τιμών. Όπως καθορίστηκε, οι εν λόγω πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων.

(13) Το βασικό στοιχείο της έρευνας που αφορούσε την κανονική αξία ήταν η μείωση των εγχώριων τιμών στην αγορά των ΗΠΑ που, σύμφωνα με την NSC, πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη του αποκλειστικού δικαιώματος ευρεσιτεχνίας που κατείχε η εν λόγω εταιρεία. Επιβεβαιώθηκε ότι το δικαίωμα ευρεσιτεχνίας έληξε πράγματι το Δεκέμβριο 1992, με αποτέλεσμα να επιτραπεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ασπαρτάμης, και οι τιμές μειώθηκαν αισθητά σε σύγκριση με τις τιμές που καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη έρευνα.

1.2. Τιμή εξαγωγής

(14) Κατά την περίοδο της έρευνας η NSC πραγματοποίησε δύο μόνον φορές εξαγωγές προς την Κοινότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία έχει πάψει στην πράξη να εξάγει μετά τη δημιουργία εργοστασίου στη Γαλλία, που προμηθεύει πλέον όλους τους πελάτες της NSC στην Κοινότητα. Διαπιστώθηκε ότι οι συναλλαγές αυτές, όσον αφορά σχετικά περιορισμένες ποσότητες ασπαρτάμης, είχαν συμφωνηθεί σκοπίμως με τους ευρωπαίους πελάτες για τους σκοπούς της έρευνας επανεξέτασης. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία τα σχετικά με τις τιμές που καταβλήθηκαν από τους εν λόγω πελάτες θεωρήθηκαν παραπλανητικά και αποφασίστηκε να μην ληφθούν υπόψη σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 7 στοιχείο β) του βασικού κανονισμού.

(15) Υπό τις συνθήκες αυτές, και ελλείψει οποιασδήποτε άλλης εύλογης βάσης για τον προσδιορισμό της τιμής εξαγωγής, η Επιτροπή αποφάσισε να αναφερθεί στις «παλαιότερες» τιμές εξαγωγής που καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη έρευνα.

1.3. Σύγκριση

(16) Από τη σύγκριση μεταξύ της «νέας» κανονικής αξίας, που προσδιορίστηκε με βάση τις εγχώριες τιμές των ΗΠΑ κατά την περίοδο της έρευνας, και των «παλαιότερων» τιμών εξαγωγής που καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη έρευνα προέκυψε ότι, παρότι η κανονική αξία της NSC μειώθηκε αισθητά μετά την προηγούμενη έρευνα, η μείωση αυτή δεν ήταν επαρκής για να εξαλειφθεί πλήρως το περιθώριο ντάμπινγκ.

2. Ζημία

2.1. Επιχειρηματολογία της NSC

(17) Μεταξύ των στοιχείων που υπέβαλε η NSC, τα ακόλουθα σημεία αφορούν άμεσα την αξιολόγηση της ζημίας στο πλαίσιο της παρούσας υπόθεσης:

- η NSC δημιούργησε στην Κοινότητα εγκατάσταση παραγωγής, ως κοινή επιχείρηση με τον ιάπωνα παραγωγό Ajinomoto 7 η παραγωγική ικανότητα της εγκατάστασης αυτής επαρκεί για την κάλυψη της ζήτησης των κοινοτικών πελατών της NSC,

- επομένως, από το δεύτερο εξάμηνο του 1993, η NSC έπαψε στην πράξη να εξάγει ασπαρτάμη στην Κοινότητα,

- δεδομένου ότι η παραγωγική ικανότητα της γαλλικής εγκατάστασης επαρκεί για την κάλυψη όλης της προβλεπόμενης ζήτησης στην αγορά της Κοινότητας, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ θα επανακτήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, αν αρθούν τα μέτρα αντιντάμπινγκ.

Εξετάστηκαν τα αποδεικτικά στοιχεία που υπέβαλε η NSC σχετικά με τα σημεία αυτά.

2.2. Ο κοινοτικός παραγωγός δεν διατύπωσε καμία παρατήρηση

(18) Η HSC κλήθηκε να κοινοποιήσει τυχόν παρατηρήσεις σχετικά με τα επιχειρήματα της NSC για το αντιντάμπινγκ. Εφιστήθηκε δε η προσοχή της στο γεγονός ότι, αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις, μπορεί να ληφθεί απόφαση για την κατάργηση των ισχυόντων δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ασπαρτάμης καταγωγής ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Ωστόσο, η HSC δεν διατύπωσε καμία τέτοια αντίρρηση.

2.3. Συμπεράσματα σχετικά με τη ζημία

2.3.1. Ανυπαρξία κινδύνου επανεμφάνισης της ζημίας

(19) Δεδομένου ότι η HSC είναι ο μοναδικός κοινοτικός παραγωγός ασπαρτάμης και ο μοναδικός καταγγέλλων στην παρούσα διαδικασία, η μη διατύπωση παρατηρήσεων πρέπει να ερμηνευτεί ως έλλειψη ενδιαφέροντος για τη συνέχιση των μέτρων αντιντάμπινγκ και ως επιβεβαίωση του επιχειρήματος της NSC σύμφωνα με το οποίο η κατάργηση των μέτρων αυτών δεν συνεπάγεται κανένα κίνδυνο επανεμφάνισης ζημιογόνου ντάμπινγκ.

2.3.2. Ισχύς του συμπεράσματος αυτού για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ

(20) Παρότι η επανεξέταση περιοριζόταν ρητά στις εισαγωγές καταγωγής ΗΠΑ, ήταν αναπόφευκτο, λαμβανομένου υπόψη του συμπεράσματος που συνήχθη στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας σύμφωνα με το οποίο δεν διαπιστώθηκε ζημία, να επανεξεταστεί και η ισχύς του δασμού αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε στις εισαγωγές καταγωγής Ιαπωνίας, όπως και έγινε, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού, χωρίς ειδική επανέναρξη της έρευνας.

(21) Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής δεν θεωρεί πλέον ότι θίγεται από τις εισαγωγές ασπαρτάμης είναι ότι οι εισαγωγές αυτές έχουν διακοπεί μετά τη δημιουργία εγκατάστασης παραγωγής στη Γαλλία και είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουν να επανακτήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς. Ο μοναδικός ιάπωνας παραγωγός ασπαρτάμης, η Ajinomoto, είναι εταίρος της NSC με ίσα μερίδια στην κοινή επιχείρηση και οι πληροφορίες που έχει παράσχει η εταιρεία αυτή (βλέπε αιτιολογική σκέψη 7 παραπάνω) φανερώνουν ότι και αυτή πωλεί πλέον στην αγορά της Κοινότητας αποκλειστικά ασπαρτάμη παραγωγής Κοινότητας.

(22) Υπό τις συνθήκες αυτές, το συμπέρασμα που συνήχθη για την NSC, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης της ζημίας, ισχύει και για την Ajinomoto.

Δ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(23) Με βάση τα προεκτεθέντα, είναι σκόπιμο να καταργηθούν οι ισχύοντες δασμοί αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές ασπαρτάμης καταγωγής ΗΠΑ και Ιαπωνίας για να περατωθεί η διαδικασία,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1391/91 καταργείται.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 3 Αυγούστου 1995.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. SOLANA

(1) ΕΕ αριθ. L 349 της 31. 12. 1994, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 355/95 (ΕΕ αριθ. L 41 της 23. 2. 1995, σ. 2).

(2) ΕΕ αριθ. L 209 της 2. 8. 1988, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 522/95 (ΕΕ αριθ. L 66 της 10. 3. 1994, σ. 10).

(3) ΕΕ αριθ. L 134 της 29. 5. 1991, σ. 1.

(4) ΕΕ αριθ. C 115 της 26. 4. 1994, σ. 4.