31977L0453

Οδηγία 77/453/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1977 περί του συντονισμού των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν τις δραστηριότητες των νοσοκόμων υπευθύνων για γενική περίθαλψη

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 176 της 15/07/1977 σ. 0008 - 0010
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 6 τόμος 1 σ. 0204
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 06 τόμος 1 σ. 0258
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 6 τόμος 1 σ. 0204
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 06 τόμος 2 σ. 0009
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 06 τόμος 2 σ. 0009


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιουνίου 1977 περί του συντονισμού των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν τις δραστηριότητες των νοσοκόμων υπευθύνων για γενική περίθαλψη

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως τα άρθρα 49, 57, 66 και 253,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

Εκτιμώντας:

ότι για την πραγματοποίηση της αμοιβαίας αναγνωρίσεως των διπλωμάτων πιστοποιητικών και άλλων τίτλων των νοσοκόμων υπευθύνων για γενική περίθαλψη κατά την έννοια της οδηγίας 77/452/ΕΟΚ(3), η ομοιότητα που υπάρχει στα εκπαιδευτικά συστήματα επιτρέπει να περιορισθεί ο συντονισμός ως προς τον τομέα αυτό στην αξίωση των ελαχίστων προϋποθέσεων, και να αφεθεί κατά τα λοιπά στα Κράτη μέλη η ελευθερία οργανώσεως του εκπαιδευτικού συστήματος-

ότι, πάντως, ο προβλεπόμενος από την παρούσα οδηγία συντονισμός δεν αποκλείει περαιτέρω συντονισμό-

ότι ο συντονισμός που προβλέπεται από την παρούσα οδηγία αναφέρεται στην επαγγελματική εκπαίδευση των νοσοκόμων υπευθύνων για γενική περίθαλψη- ότι, όσον αφορά την εκπαίδευση, η πλειονότης των Κρατών μελών δεν κάνει επί του παρόντος διάκριση μεταξύ των νοσοκόμων που ασκούν την δραστηριότητά τους ως μισθωτοί και εκείνων που την ασκούν ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες- ότι, εκ του γεγονότος αυτού και για να διευκολυνθεί πλήρως η ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών εντός της Κοινότητος, φαίνεται αναγκαίο να επεκταθεί η εφαρμογή της παρούσης οδηγίας και στους μισθωτούς νοσοκόμους,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

1. Τα Κράτη μέλη εξαρτούν την χορήγηση πιστοποιητικών, διπλωμάτων και άλλων τίτλων των νοσοκόμων υπευθύνων για γενική περίθαλψη που προβλέπονται στο άρθρο 3 της οδηγίας 77/452/ΕΟΚ από την επιτυχία σε εξετάσεις που παρέχουν την εγγύηση ότι ο ενδιαφερόμενος έχει αποκτήσει κατά την συνολική διάρκεια της εκπαιδεύσεώς του:

α) προσήκουσες γνώσεις των επιστημών, στις οποίες βασίζεται η γενική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης ικανοποιητικής γνώσεως του οργανισμού, των φυσιολογικών λειτουργιών και της συμπεριφοράς των υγιών και των ασθενών προσώπων, καθώς και των σχέσεων, που υφίστανται μεταξύ της καταστάσεως της υγείας του ανθρώπου και του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντός του-

β) ικανοποιητική γνώση της φύσεως και της δεοντολογίας του επαγγέλματος και των γενικών αρχών, που αφορούν την υγεία και την περίθαλψη-

γ) προσήκουσα κλινική πείρα, η οποία πρέπει να επιλέγεται για τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα και να έχει αποκτηθεί υπό τον έλεγχο ειδικευμένων νοσοκόμων και σε χώρους, όπου ο αριθμός του ειδικευμένου προσωπικού και ο εξοπλισμός είναι κατάλληλοι για την περίθαλψη των ασθενών από νοσοκόμους-

δ) την ικανότητα συμμετοχής στην εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού και εμπειρία εκ της συνεργασίας με το προσωπικό αυτό-

ε) εμπερία εκ της συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες του υγειονομικού τομέα.

2. Η προβλεπομένη στην παράγραφο 1 εκπαίδευση περιλαμβάνει τουλάχιστον:

α) γενική σχολική εκπαίδευση δέκα ετών, η οποία πιστοποιείται με δίπλωμα, πιστοποιητικό ή άλλο τίτλο, που χορηγούνται από τις αρμόδιες αρχές ή οργανισμούς Κράτους μέλους ή από πιστοποιητικό που βεβαιώνει την επιτυχία σε εισαγωγικές εξετάσεις, ισοτίμου επιπέδου προς τις επαγγελματικές σχολές νοσοκόμων-

β) ειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση κατά πλήρη απασχόληση αναφερομένη υποχρεωτικά στην ύλη του προγράμματος σπουδών, που προβλέπεται στο παράρτημα της παρούσης οδηγίας και περιλαμβάνει τρία έτη σπουδών ή 4 600 ώρες θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας.

3. Τα Κράτη μέλη μεριμνούν, ώστε το εκπαιδευτικό ίδρυμα, το επιφορτισμένο με την εκπαίδευση των νοσοκόμων να είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό μεταξύ της θεωρίας και της πρακτικής, για το σύνολο του προγράμματος σπουδών.

Η θεωρητική και πρακτική διδασκαλία που προβλέπεται στο μέρος Α του παραρτήματος πρέπει να σταθμίζεται και να συντονίζεται με την κλινική διδασκαλία νοσοκόμου, που προβλέπεται στο μέρος Β του ιδίου παραρτήματος, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι γνώσεις και εμπειρίες, που αναφέρονται στην παράγραφο 1, να δύνανται να αποκτώνται κατά τον αρμόζοντα τρόπο.

Η κλινική διδασκαλία για τους νοσοκόμους, πρέπει να πραγματοποιείται υπό μορφή εποπτευομένων πρακτικών ασκήσεων σε νοσηλευτικό κέντρο ή σε άλλες υγειονομικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων και των υπηρεσιών νοσηλείας, κατ' οίκον, αναγνωρισμένες από τις αρμόδιες αρχές ή οργανισμούς. Κατά την διάρκεια της εκπαιδεύσεως αυτής, οι υποψήφιοι νοσοκόμοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες των εν λόγω υπηρεσιών κατά το μέτρο που οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στην εκπαίδευσή τους. Ενημερώνονται για τις υπευθυνότητες που συνεπάγεται η παροχή νοσοκομειακής περιθάλψεως.

4. Πέντε έτη το αργότερο μετά την κοινοποίηση της παρούσης οδηγίας, κατόπιν εξετάσεως της καταστάσεως και μετά από πρόταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο αποφασίζει, αν οι διατάξεις της παραγράφου 3 περί ισόρροπης κατανομής μεταξύ, αφ' ενός της θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας και αφ' ετέρου της κλινικής νοσοκομειακής διδασκαλίας του νοσοκόμου πρέπει να διατηρηθούν ή να τροποποιηθούν.

5. Τα Κράτη μέλη δύνανται να χορηγούν μερικές απαλλαγές σε πρόσωπα, που έχουν αποκτήσει μέρος της προβλεπομένης στην παράγραφο 2 β) εκπαιδεύσεως στα πλαίσια άλλης ισοτίμου τουλάχιστον εκπαιδεύσεως.

Άρθρο 2

Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 1, τα Κράτη μέλη δύνανται να επιτρέπουν την εκπαίδευση κατά μερική απασχόληση, υπό όρους αποδεκτούς από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Η συνολική διάρκεια της εκπαιδεύσεως κατά μερική απασχόληση δεν δύναται να είναι κατώτερη από εκείνη της εκπαιδεύσεως κατά πλήρη απασχόληση. Το επίπεδο εκπαιδεύσεως δεν δύναται να διακυβευθεί λόγω της κατά μερικήν απασχόληση εκπαιδεύσεως.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία ισχύει επίσης για τους υπηκόους των Κρατών μελών, οι οποίοι σύμφωνα με τον Κανονισμό του Συμβουλίου ΕΟΚ αριθ. 1612/68 της 15ης Οκτωβρίου 1968 περί της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στο εσωτερικό της Κοινότητος(4), ασκούν ή θα ασκήσουν ως μισθωτοί μία από τις δραστηριότητες, που αναφέρονται στο άρθρο 1 της οδηγίας 77/452/ΕΟΚ.

Άρθρο 4

1. Τα Κράτη μέλη λαμβάνουν τα μέτρα που είναι αναγκαία για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία, εντός δύο ετών από της κοινοποιήσεώς της και ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τις σημαντικές διατάξεις εσωτερικού δικαίου, που εκδίδουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 5

Αν κατά την εφαρμογή της παρούσης οδηγίας, παρουσιάζονται σε ορισμένους τομείς μείζονες δυσχέρειες για ένα Κράτος μέλος, η Επιτροπή εξετάζει τις δυσχέρειες αυτές σε συνεργασία με το εν λόγω Κράτος, λαμβάνει δε την γνώμη της Επιτροπής Ανωτέρων Υπαλλήλων επί της Δημοσίας Υγείας, η οποία συνεστήθη με την απόφαση 75/365/ΕΟΚ(5), όπως ετροποποιήθη από την απόφαση 77/455/ΕΟΚ(6).

Εφ' όσον παραστεί ανάγκη, η Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο τις κατάλληλες προτάσεις.

Άρθρο 6

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στο Λουξεμβούργο, στις 27 Ιουνίου 1977.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. SILKIN

(1) ΕΕ αριθ. Α 65 της 5.6.1970, σ. 12.

(2) ΕΕ αριθ. Α 108 της 26.8.1970, σ. 23.

(3) ΕΕ αριθ. Ν 176 της 15.7.1977, σ. 8.

(4) ΕΕ αριθ. Ν 257 της 19.10.1968, σ. 2.

(5) ΕΕ αριθ. Ν 167 της 30.6.1975, σ. 19.

(6) ΕΕ αριθ. Ν 176 της 15.7.1977, σ. 13.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Το πρόγραμμα σπουδών, βάσει των οποίων χορηγείται δίπλωμα, πιστοποιητικό και άλλος τίτλος νοσοκόμου υπευθύνου για γενική περίθαλψη περιλαμβάνει τα ακόλουθα δύο μέρη:

Α. Θεωρητική και πρακτική διδασκαλία:

α) Νοσηλεία:

Φύση και δεοντολογία του επαγγέλματος,

Γενικές αρχές υγιεινής και νοσηλείας,

Αρχές νοσηλείας στον τομέα:

- γενικής ιατρικής και ιατρικών ειδικοτήτων,

- γενικής χειρουργικής και χειρουργικών ειδικοτήτων,

- παιδοκομίας και παιδιατρικής,

- υγιεινής περιθάλψεως λεχώνων και νεογεννήτων,

- πνευματικής υγείας και ψυχιατρικής,

- γηροκομίας και γηριατρικής-

β) Βασικές επιστήμες:

Ανατομία και φυσιολογία,

Παθολογία,

Βακτηριολογία, ιολογία και παρασιτολογία,

Βιοφυσική, βιοχημεία και ραδιολογία,

Διαιτητική,

Υγιεινή:

- προληπτική ιατρική,

- υγειονομική εκπαίδευση,

Φαρμακολογία-

γ) Κοινωνικές επιστήμες:

Κοινωνιολογία,

Ψυχολογία,

Γενικές αρχές διοικήσεως,

Γενικές αρχές διδασκαλίας,

Κοινωνική και υγειονομική νομοθεσία,

Νομικά ζητήματα του επαγγέλματος-

Β. Κλινική διδασκαλία του νοσοκόμου:

Νοσηλεία στον τομέα:

- γενικής ιατρικής και ιατρικών ειδικοτήτων,

- γενικής χειρουργικής και χειρουργικών ειδικοτήτων,

- παιδοκομίας και παιδιατρικής,

- υγιεινής και περιθάλψεως λεχώνων και νεογεννήτων,

- πνευματικής υγείας και ψυχιατρικής,

- γηροκομίας και γηριατρικής,

- κατ' οίκον νοσηλείας.