02009R0663 — EL — 24.12.2018 — 002.001


Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά κείμενα των σχετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex. Αυτά τα επίσημα κείμενα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω των συνδέσμων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο

►B

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 663/2009 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 13ης Ιουλίου 2009

για τη θέσπιση προγράμματος ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης με τη χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής για έργα στον τομέα της ενέργειας

(ΕΕ L 200 της 31.7.2009, σ. 31)

Τροποποιείται από:

 

 

Επίσημη Εφημερίδα

  αριθ.

σελίδα

ημερομηνία

►M1

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EE) αριθ. 1233/2010 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Δεκεμβρίου 2010

  L 346

5

30.12.2010

►M2

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/1999 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 11ης Δεκεμβρίου 2018

  L 328

1

21.12.2018




▼B

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 663/2009 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 13ης Ιουλίου 2009

για τη θέσπιση προγράμματος ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης με τη χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής για έργα στον τομέα της ενέργειας



ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει μηχανισμό χρηματοδότησης με τίτλο «Ευρωπαϊκό ενεργειακό πρόγραμμα ανάκαμψης (ΕΕΠΑ)», για την υλοποίηση στην Κοινότητα έργων στον τομέα της ενέργειας, τα οποία παρέχοντας χρηματοοικονομική ώθηση συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει υποπρογράμματα για την προώθηση των εν λόγω στόχων στους εξής τομείς:

α) υποδομές στους τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας·

β) υπεράκτια αιολική ενέργεια και·

γ) δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Ο παρών κανονισμός προσδιορίζει τα έργα προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο κάθε υποπρογράμματος και καθορίζει κριτήρια για τον προσδιορισμό και την υλοποίηση δράσεων για την εκτέλεση των εν λόγω έργων.

▼M1

Ο παρών κανονισμός προβλέπει τη δημιουργία μιας χρηματοδοτικής διευκόλυνσης («η διευκόλυνση») για τη στήριξη πρωτοβουλιών στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

▼B

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα» : η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, η μεταφορά του σε χώρους αποθήκευσης και η έγχυσή του σε κατάλληλους υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς για μόνιμη αποθήκευση·

β)

«επιλέξιμες δαπάνες» : έχουν την έννοια που τους δίδεται με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002·

γ)

«υποδομές στους τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας» :

i) όλες οι γραμμές υψηλής τάσης, εκτός από τις γραμμές των δικτύων διανομής, και τις υποθαλάσσιες ζεύξεις, εφόσον η υποδομή αυτή χρησιμοποιείται για διαπεριφερειακή ή διεθνή μεταφορά ή σύνδεση·

ii) αεριαγωγοί υψηλής πίεσης, πλην των αεριαγωγών των δικτύων διανομής·

iii) υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης που είναι συνδεδεμένες με τους αεριαγωγούς υψηλής πίεσης του σημείου ii)·

iv) διευκολύνσεις παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)· και

v) κάθε εξοπλισμός ή εγκαταστάσεις που είναι ουσιώδεις για την ορθή λειτουργία της υποδομής που αναφέρεται στα σημεία i), ii), iii) ή iv), συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων προστασίας, παρακολούθησης και ελέγχου·

δ)

«μέρος έργου» : οικονομικώς, τεχνικώς ή χρονικώς ανεξάρτητη δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην ολοκλήρωση του έργου·

ε)

«επενδυτική φάση» : η φάση ενός έργου κατά την οποία πραγματοποιούνται εργασίες κατασκευής και δαπάνες κεφαλαίου·

στ)

«υπεράκτια αιολική ενέργεια» : ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από στροβίλους οι οποίοι κινούνται με τον άνεμο και βρίσκονται στη θάλασσα —σε μικρή ή μεγάλη απόσταση από την ακτή·

ζ)

«φάση σχεδιασμού» : η φάση έργου η οποία προηγείται της επενδυτικής φάσης, κατά τη διάρκεια της οποίας προετοιμάζεται η υλοποίηση του έργου, η οποία συμπεριλαμβάνει, κατά περίπτωση, τη μελέτη σκοπιμότητας, την κατάρτιση προκαταρκτικών και τεχνικών μελετών και την έκδοση των αδειών και εγκρίσεων, και καταβάλλονται οι δαπάνες υποδομής.

Άρθρο 3

Προϋπολογισμός

1.  Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την υλοποίηση του ΕΕΠΑ κατά το 2009 και το 2010 ανέρχεται σε 3 980 000 000 EUR που κατανέμονται ως εξής:

α) έργα υποδομής στους τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας: 2 365 000 000 EUR·

β) έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας: 565 000 000 EUR·

γ) έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα: 1 050 000 000 EUR.

▼M1

2.  Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 αναλαμβάνονται οι επιμέρους νομικές δεσμεύσεις κατά το κεφάλαιο II με τις οποίες υλοποιούνται οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανελήφθησαν κατά το 2009 και 2010. Οι επιμέρους νομικές δεσμεύσεις κατά το κεφάλαιο ΙΙα αναλαμβάνονται έως τις 31 Μαρτίου 2011.

▼M1

3.  Οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που περιγράφονται στο παράρτημα II θα επιδιώξουν να κατανείμουν όλη τη χρηματοδότηση από τη διαθέσιμη στη διευκόλυνση συνεισφορά της Ένωσης σε επενδυτικά έργα και σε τεχνική συνδρομή για έργα στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και της ανανεώσιμης ενέργειας έως τις 31 Μαρτίου 2014. Ουδεμία χρηματοδότηση από τη συνεισφορά της Ένωσης δεν κατανέμεται μετά από αυτήν την ημερομηνία. Η χρηματοδότηση από τη συνεισφορά της Ένωσης που δεν έχει κατανεμηθεί από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς έως τις 31 Μαρτίου 2014 επιστρέφεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης. Η χρηματοδότηση από τη συνεισφορά της Ένωσης που κατανέμεται σε επενδυτικά έργα παραμένει επενδυμένη για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 31ης Μαρτίου 2034. Η Ένωση δικαιούται επιστροφές επί των επενδύσεών της στη διευκόλυνση καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της διευκόλυνσης, κατ’ αναλογία της συνεισφοράς της στη διευκόλυνση και σύμφωνα με τα δικαιώματα των μετόχων της.

▼B



ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ



ΤΜΗΜΑ 1

Έργα υποδομής στους τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας

Άρθρο 4

Στόχοι

Η Κοινότητα προωθεί τα έργα υποδομής στους τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας με την υψηλότερη κοινοτική προστιθέμενη αξία τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη των εξής στόχων:

α) ασφάλεια και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, των οδών μεταφοράς και του ενεργειακού εφοδιασμού·

β) τη βελτιστοποίηση της χωρητικότητας του ενεργειακού δικτύου και ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ιδίως όσον αφορά τα διασυνοριακά τμήματα·

γ) την ανάπτυξη του δικτύου για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής χάρη στη μείωση της απομόνωσης των πλέον μειονεκτικών περιοχών ή νήσων της Κοινότητας·

δ) τη σύνδεση και ολοκλήρωση ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών· και

ε) την ασφάλεια, αξιοπιστία και διαλειτουργικότητα των διασυνδεδεμένων ενεργειακών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρήσης της ροής του φυσικού αερίου προς πολλές κατευθύνσεις, εφόσον απαιτείται.

Άρθρο 5

Προτεραιότητες

Το ΕΕΠΑ χρησιμεύει για την επείγουσα προσαρμογή και ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων ιδιαίτερης σημασίας για την Κοινότητα, τα οποία στηρίζουν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και συμβάλλουν, ιδίως, στη βελτίωση της δυνατότητας διασύνδεσης, της ασφάλειας και της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων. Απαιτείται ειδική κοινοτική στήριξη για την εντονότερη ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και την επίσπευση της κατασκευής τους, ιδίως στις περιπτώσεις χαμηλής διαφοροποίησης των οδών και των πηγών εφοδιασμού.

Άρθρο 6

Χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής

1.  Χορηγείται χρηματοδοτική συνδρομή δυνάμει του ΕΕΠΑ (συνδρομή ΕΕΠΑ) για έργα υποδομής στους τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για δράσεις με τις οποίες υλοποιούνται τα έργα που απαριθμούνται στο μέρος Α του παραρτήματος ή μέρη των έργων αυτών τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του άρθρου 4.

2.  Η Επιτροπή δημοσιεύει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για να καθορίσει τις δράσεις κατά την παράγραφο 1 και αξιολογεί τη συμμόρφωση των προτάσεων αυτών με τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 7 και τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης του άρθρου 8.

3.  Η Επιτροπή πληροφορεί τους δικαιούχους για κάθε χορηγούμενη συνδρομή ΕΕΠΑ.

Άρθρο 7

Επιλεξιμότητα

1.  Οι προτάσεις είναι επιλέξιμες για συνδρομή ΕΕΠΑ, μόνο εφόσον υλοποιούν τα έργα που απαριθμούνται στο μέρος Α του παραρτήματος, δεν υπερβαίνουν το μέγιστο ποσό της συνδρομής ΕΕΠΑ που καθορίζεται σε αυτό και πληρούν τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης του άρθρου 8.

2.  Προτάσεις είναι δυνατόν να υποβάλλονται:

α) από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη που ενεργούν από κοινού·

β) κατόπιν συμφωνίας όλων των κρατών μελών τα οποία αφορά άμεσα το συγκεκριμένο έργο:

i) από μία ή περισσότερες δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις ή φορείς που ενεργούν από κοινού·

ii) από έναν ή περισσότερους διεθνείς οργανισμούς που ενεργούν από κοινού· ή

iii) από κοινή επιχείρηση.

3.  Οι προτάσεις που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμες.

Άρθρο 8

Κριτήρια επιλογής και ανάθεσης

1.  Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων, οι οποίες υποβάλλονται στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, η Επιτροπή εφαρμόζει τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής:

α) αρτιότητα και τεχνική επάρκεια της προσέγγισης·

β) αρτιότητα του χρηματοοικονομικού πακέτου για ολόκληρη την επενδυτική φάση της δράσης.

2.  Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων, οι οποίες υποβάλλονται στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, η Επιτροπή εφαρμόζει τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής:

α) ωριμότητα, οριζόμενη ως επίτευξη του επενδυτικού σταδίου και συνεπαγόμενη σημαντική δαπάνη κεφαλαίων έως το τέλος του 2010·

β) βαθμός κατά τον οποίον η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση καθυστερεί την υλοποίηση της δράσης·

γ) βαθμός κατά τον οποίον η συνδρομή ΕΕΠΑ κινητοποιεί δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση·

δ) κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις·

ε) περιβαλλοντικές επιπτώσεις·

στ) συμβολή στη συνέχεια και τη διαλειτουργικότητα του ενεργειακού δικτύου καθώς και στη βελτιστοποίηση της χωρητικότητάς του·

ζ) συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης, της ασφάλειας και της προστασίας·

η) συμβολή στη δημιουργία μιας καλά ολοκληρωμένης ενεργειακής αγοράς.

Άρθρο 9

Όροι της χρηματοδότησης

1.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ συμβάλλει στις σχετικές με το έργο δαπάνες για την υλοποίηση του έργου, οι οποίες βαρύνουν τους δικαιούχους ή τους τρίτους που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του έργου.

2.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ δεν υπερβαίνει το 50 % των επιλέξιμων δαπανών.

Άρθρο 10

Μηχανισμοί

1.  Μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων η οποία αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, η Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαχειριστική διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 26 παράγραφος 2, επιλέγει τις προτάσεις που θα λάβουν συνδρομή ΕΕΠΑ και καθορίζει το ποσό της συνδρομής ΕΕΠΑ που θα χορηγηθεί. Η Επιτροπή καθορίζει του όρους και τις μεθόδους υλοποίησης των προτάσεων.

2.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ χορηγείται βάσει αποφάσεων της Επιτροπής.

Άρθρο 11

Οικονομικές αρμοδιότητες των κρατών μελών

1.  Τα κράτη μέλη διενεργούν τεχνική παρακολούθηση και οικονομικό έλεγχο των έργων σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και πιστοποιούν το ύψος και τη συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό των δαπανών που καταβάλλονται για έργα ή μέρη αυτών. Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητούν τη συμμετοχή της Επιτροπής σε επιτόπιους ελέγχους.

2.  Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα βάσει της παραγράφου 1, και της παρέχουν ιδίως την περιγραφή των συστημάτων ελέγχου, διαχείρισης και παρακολούθησης που έχουν συσταθεί για να διασφαλίζεται ότι τα έργα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς.



ΤΜΗΜΑ 2

Έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Άρθρο 12

Χορήγηση ενίσχυσης ΕΕΠΑ

1.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας χορηγείται ύστερα από πρόσκληση υποβολής προτάσεων η οποία περιορίζεται στις δράσεις με τις οποίες υλοποιούνται τα έργα που απαριθμούνται στο μέρος Β του παραρτήματος.

2.  Η Επιτροπή δημοσιεύει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για να καθορίσει τις δράσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και αξιολογεί τη συμμόρφωση των προτάσεων αυτών με τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 13 και τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης του άρθρου 14.

3.  Η Επιτροπή πληροφορεί τους δικαιούχους για κάθε χορηγούμενη συνδρομή ΕΕΠΑ.

Άρθρο 13

Επιλεξιμότητα

1.  Οι προτάσεις είναι επιλέξιμες για συνδρομή ΕΕΠΑ μόνο εφόσον υλοποιούν τα έργα που απαριθμούνται στο μέρος Β του παραρτήματος, δεν υπερβαίνουν το μέγιστο ποσό της συνδρομής ΕΕΠΑ που καθορίζεται σε αυτό και πληρούν τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης του άρθρου 14. Τα εν λόγω έργα διευθύνονται από εμπορική επιχείρηση.

2.  Είναι δυνατόν να υποβάλλονται προτάσεις από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις που ενεργούν από κοινού.

3.  Οι προτάσεις τις οποίες υποβάλλουν φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμες.

Άρθρο 14

Κριτήρια επιλογής και ανάθεσης

1.  Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων οι οποίες υποβάλλονται στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1, η Επιτροπή εφαρμόζει τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής:

α) την αρτιότητα και τεχνική επάρκεια της προσέγγισης·

β) την αρτιότητα του χρηματοοικονομικού πακέτου για ολόκληρη την επενδυτική φάση του έργου.

2.  Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων οι οποίες υποβάλλονται στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1, η Επιτροπή εφαρμόζει τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής:

α) ωριμότητα, οριζόμενη ως επίτευξη του επενδυτικού σταδίου, και συνεπαγόμενη σημαντική δαπάνη κεφαλαίων έως το τέλος του 2010·

β) βαθμός κατά τον οποίον η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση καθυστερεί την υλοποίηση της δράσης·

γ) βαθμός κατά τον οποίον το έργο βελτιώνει ή αυξάνει την κλίμακα εγκαταστάσεων και υποδομών που κατασκευάζονται ήδη ή βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού·

δ) βαθμός κατά τον οποίον το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εγκαταστάσεων και υποδομών κανονικού μεγέθους και βιομηχανικής κλίμακας, και κατά τον οποίον καλύπτει ιδίως τα εξής:

i) την εξισορρόπηση της μεταβλητότητας της αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενσωματωμένων συστημάτων·

ii) την ύπαρξη συστημάτων αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας·

iii) τη διαχείριση αιολικών πάρκων ως εικονικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής (άνω του 1 GW)·

iv) την ύπαρξη στροβίλων τοποθετημένων σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή ή σε ύδατα μεγαλύτερου βάθους (20 έως 50 m) σε σχέση με τις τυπικές σημερινές εγκαταστάσεις·

v) καινοτόμα σχέδια επιμέρους δομών, ή

vi) διεργασίες συναρμολόγησης, εγκατάστασης, λειτουργίας και αποξήλωσης, και δοκιμές των διαδικασιών αυτών σε έργα πραγματικών διαστάσεων·

ε) τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του έργου και τον βαθμό κατά τον οποίον αποδεικνύει την υλοποίηση των χαρακτηριστικών αυτών·

στ) τις επιπτώσεις του έργου και τη συμβολή του στο κοινοτικό σύστημα δικτύου παράκτιας αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων αναπαραγωγής του·

ζ) την αποδεδειγμένη δέσμευση των δικαιούχων να διαδώσουν τα αποτελέσματα της τεχνολογικής προόδου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατά τρόπο συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο, και ιδίως με τους στόχους και τις δομές που περιγράφονται στο ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο ενεργειακής τεχνολογίας.

Άρθρο 15

Όροι της χρηματοδότησης

1.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ συμβάλλει στις σχετικές με το έργο δαπάνες για την υλοποίηση του έργου.

2.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ δεν υπερβαίνει το 50 % των επιλέξιμων δαπανών.

Άρθρο 16

Μηχανισμοί

1.  Μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων κατά το άρθρο 12 παράγραφος 1, η Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαχειριστική διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 26 παράγραφος 2, επιλέγει τα έργα που θα λάβουν συνδρομή ΕΕΠΑ και καθορίζει το ποσό της συνδρομής ΕΕΠΑ που θα χορηγηθεί. Η Επιτροπή καθορίζει του όρους και τις μεθόδους υλοποίησης των προτάσεων.

2.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ χορηγείται βάσει συμφωνιών επιχορήγησης.



ΤΜΗΜΑ 3

Έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα

Άρθρο 17

Χορήγηση ενίσχυσης ΕΕΠΑ

1.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα χορηγείται σε δράσεις με τις οποίες υλοποιούνται τα έργα που απαριθμούνται στο μέρος Γ του παραρτήματος.

2.  Η Επιτροπή δημοσιεύει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για να καθορίσει τις δράσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και αξιολογεί τη συμμόρφωση των προτάσεων αυτών με τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 18 και τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης του άρθρου 19.

3.  Στην περίπτωση κατά την οποία, για έργα τα οποία βρίσκονται στο ίδιο κράτος μέλος, τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 18 και τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης του άρθρου 19 παράγραφος 1 πληρούνται από περισσότερες της μιας προτάσεις, η Επιτροπή επιλέγει από τις εν λόγω προτάσεις, μία το πολύ πρόταση ανά κράτος μέλος, για συνδρομή ΕΕΠΑ, βάσει των κριτηρίων ανάθεσης του άρθρου 19 παράγραφος 2.

4.  Η Επιτροπή πληροφορεί τους δικαιούχους για κάθε χορηγούμενη συνδρομή ΕΕΠΑ.

Άρθρο 18

Επιλεξιμότητα

1.  Οι προτάσεις είναι επιλέξιμες για συνδρομή ΕΕΠΑ μόνον εφόσον υλοποιούν τα έργα που απαριθμούνται στο μέρος Γ του παραρτήματος και πληρούν τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης του άρθρου 19 καθώς και τους ακόλουθους όρους:

α) τα έργα αποδεικνύουν ότι διαθέτουν ικανότητα δέσμευσης τουλάχιστον 80 % του CO2 σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, και ικανότητα μεταφοράς και ασφαλούς αποθήκευσης του εν λόγω διοξειδίου του άνθρακα σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς·

β) στις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής η δέσμευση του CO2 αποδεικνύεται σε εγκατάσταση ηλεκτρικής ισχύος τουλάχιστον 250 MW ή ισοδύναμη·

γ) οι υπεύθυνοι του έργου δηλώνουν υπεύθυνα ότι οι γενικές γνώσεις που θα προκύψουν από την εγκατάσταση επίδειξης θα διατεθούν στη βιομηχανία γενικά και στην Επιτροπή για να συμβάλλουν στο ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο ενεργειακής τεχνολογίας.

2.  Οι προτάσεις υποβάλλονται από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις που ενεργούν από κοινού.

3.  Οι προτάσεις που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμες.

Άρθρο 19

Κριτήρια επιλογής και ανάθεσης

1.  Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων οι οποίες υποβάλλονται στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων κατά το άρθρο 18 παράγραφος 2, η Επιτροπή εφαρμόζει τα εξής κριτήρια επιλογής:

α) την αρτιότητα και την τεχνική επάρκεια της προσέγγισης·

β) ωριμότητα, οριζόμενη ως επίτευξη του επενδυτικού σταδίου, η οποία περιλαμβάνει τη διερεύνηση και την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων αποθήκευσης και συνεπάγεται σημαντική επενδυτική δαπάνη για το έργο έως το τέλος του 2010·

γ) την αρτιότητα του χρηματοοικονομικού πακέτου για ολόκληρη την επενδυτική φάση του έργου·

δ) τον εντοπισμό όλων των αναγκαίων αδειών που απαιτούνται για την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου στην ή τις προτεινόμενες τοποθεσίες και ύπαρξη στρατηγικής για την εξασφάλιση των αδειών αυτών.

2.  Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων οι οποίες υποβάλλονται στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων κατά το άρθρο 17 παράγραφος 2, η Επιτροπή εφαρμόζει τα εξής κριτήρια επιλογής:

α) τον βαθμό κατά τον οποίον η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση καθυστερεί την υλοποίηση της δράσης·

β) την αιτούμενη χρηματοδότηση ανά τόνο δεσμευόμενου CO2 κατά την πρώτη πενταετία λειτουργίας του έργου·

γ) την πολυπλοκότητα του έργου και το επίπεδο καινοτομίας του συνόλου της εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων άλλων συνοδευτικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, καθώς και την αποδεδειγμένη δέσμευση των δικαιούχων να διαδώσουν τα αποτελέσματα της τεχνολογικής προόδου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατά τρόπο συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο, και ιδίως με τους στόχους και τις δομές που περιγράφονται στο ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο ενεργειακής τεχνολογίας·

δ) την αρτιότητα και την επάρκεια του σχεδίου διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων σε σχέση με τις επιστημονικές, μηχανολογικές και τεχνικές πληροφορίες και δεδομένα που περιέχει, και της τεκμηρίωσης της ετοιμότητας του προτεινόμενου σχεδιασμού να επιταχύνει τη λειτουργία του έργου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Άρθρο 20

Όροι της χρηματοδότησης

1.  Η ενίσχυση ΕΕΠΑ συμβάλλει μόνον στις σχετικές με το έργο δαπάνες για την υλοποίηση του έργου οι οποίες σχετίζονται με τη δέσμευση, τη μεταφορά και την αποθήκευση του άνθρακα, λαμβανομένων υπόψη των ενδεχόμενων κερδών λειτουργίας.

2.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ δεν υπερβαίνει το 80 % του συνόλου των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών.

Άρθρο 21

Μηχανισμοί

1.  Μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων κατά το άρθρο 17 παράγραφος 2, η Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαχειριστική διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 26 παράγραφος 2, επιλέγει τις προτάσεις που θα λάβουν συνδρομή ΕΕΠΑ και καθορίζει το ποσό της συνδρομής ΕΕΠΑ που θα χορηγηθεί. Η Επιτροπή καθορίζει του όρους και τις μεθόδους υλοποίησης των προτάσεων.

2.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ χορηγείται βάσει συμφωνιών επιχορήγησης.

▼M1



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ

Άρθρο 21α

Χρηματοδότηση που δεν είναι δυνατόν να δεσμευθεί σύμφωνα με το κεφάλαιο II

1.  Τα κονδύλια τα οποία σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επιμέρους νομικών δεσμεύσεων βάσει του κεφαλαίου II για ποσό 146 344 644,50 ευρώ, διατίθενται για τη διευκόλυνση που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 1, για το σκοπό της ανάπτυξης κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατά τρόπον ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση σε έργα ενεργειακής απόδοσης και έργα για την εκμετάλλευση των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας.

2.  Η διευκόλυνση υλοποιείται σύμφωνα με το παράρτημα II. Δεν εφαρμόζεται στη διευκόλυνση το άρθρο 23 παράγραφος 1.

3.  Το χρηματοδοτικό άνοιγμα της Ένωσης στη διευκόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαχείρισης και άλλων επιλέξιμων δαπανών, περιορίζεται στο ποσό της συνεισφοράς της Ένωσης στη διευκόλυνση που προσδιορίζεται στην παράγραφο 1, και δεν υφίσταται περαιτέρω υποχρέωση για τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

▼B



ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

▼M1 —————

▼B

Άρθρο 23

Λεπτομέρειες προγραμματισμού και υλοποίησης

1.  Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων προκηρύσσονται απευθείας από την Επιτροπή βάσει του διαθέσιμου προϋπολογισμού κατά το άρθρο 3 παράγραφος 1, και βάσει των κριτηρίων επιλεξιμότητας, επιλογής και ανάθεσης που καθορίζονται στο κεφάλαιο ΙΙ.

▼M1

2.  Η συνδρομή ΕΕΠΑ καλύπτει μόνο τις σχετικές με το έργο δαπάνες τις οποίες καταβάλλουν οι δικαιούχοι και, όσον αφορά έργα κατά το άρθρο 9, και τα τρίτα μέρη που είναι υπεύθυνα για την υλοποίηση του έργου. Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Κεφαλαίου ΙΙ μπορούν να είναι επιλέξιμες από τις 13 Ιουλίου 2009.

▼M1

2α.  Η χρηματοδοτική συνδρομή που χορηγείται στα πλαίσια του Κεφαλαίου ΙΙα καλύπτει δαπάνες που σχετίζονται με επενδυτικά έργα και τεχνική συνδρομή για έργα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμης ενέργειας τα οποία πραγματοποιούνται από τους δικαιούχους που περιγράφονται στο παράρτημα II, Μέρος Α, σημείο 3. Τέτοιες δαπάνες μπορούν να είναι επιλέξιμες από 1ης Ιανουαρίου 2011.

▼B

3.  Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη, με εξαίρεση τον μη επιστρεπτέο ΦΠΑ.

4.  Τα έργα και οι δράσεις που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού εκτελούνται σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο και λαμβάνουν υπόψη τις τυχόν σχετικές κοινοτικές πολιτικές, στους τομείς ιδίως του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμοστέων κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας, της αειφόρου ανάπτυξης και των δημόσιων συμβάσεων.

Άρθρο 24

Γενικές αρμοδιότητες των κρατών μελών

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τα κράτη μέλη καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση των έργων που λαμβάνουν συνδρομή ΕΕΠΑ, κυρίως μέσω αποτελεσματικών διοικητικών διαδικασιών και διαδικασιών έγκρισης, αδειοδότησης και πιστοποίησης.

Άρθρο 25

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

1.  Η Επιτροπή μεριμνά ώστε, κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, τα οικονομικά συμφέροντα της Κοινότητας να προστατεύονται με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων και με την ανάκτηση αδικαιολογήτως καταβληθέντων ποσών και, σε περίπτωση που διαπιστώνονται παρατυπίες, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων, σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95, (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 και (ΕΚ) αριθ. 1073/1999.

2.  Για τις κοινοτικές δράσεις που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, η έννοια της παρατυπίας κατά το άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 καλύπτει κάθε παράβαση διάταξης του κοινοτικού δικαίου ή κάθε αθέτηση συμβατικής υποχρέωσης που προκύπτει από πράξη ή παράλειψη οικονομικού φορέα, με πραγματικό ή ενδεχόμενο αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο γενικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή προϋπολογισμοί τους οποίους αυτή διαχειρίζεται, με αδικαιολόγητη δαπάνη.

3.  Όλα τα μέτρα εφαρμογής που προκύπτουν από τον παρόντα κανονισμό προβλέπουν, ιδίως, την εποπτεία και τον χρηματοοικονομικό έλεγχο από την Επιτροπή ή άλλον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό της, και λογιστικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων εν ανάγκη των επιτόπιων ελέγχων, από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 26

Επιτροπές

1.  Η Επιτροπή επικουρείται από τις ακόλουθες επιτροπές:

α) για τα έργα υποδομής στους τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, από την επιτροπή που έχει συσταθεί με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 680/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2007, για τον καθορισμό των γενικών κανόνων για τη χορήγηση κοινοτικής οικονομικής συνδρομής στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και ενέργειας ( 1

β) για τα έργα υπεράκτιων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας, από την επιτροπή που έχει συσταθεί με το άρθρο 8 της απόφασης 2006/971/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα Συνεργασία για την εκτέλεση του 7ου προγράμματος-πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (2007-2013) ( 2

γ) για τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, από την επιτροπή που έχει συσταθεί με το άρθρο 8 της απόφασης 2006/971/ΕΚ.

2.  Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 4 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Η προθεσμία του άρθρου 4 παράγραφος 3 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται μηνιαία.

Άρθρο 27

Αξιολόγηση

▼M2 —————

▼M1

1α.  Η Επιτροπή υποβάλλει έως τις 30 Ιουνίου 2013 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο του Κεφαλαίου ΙΙα εστιάζοντας συγκεκριμένα:

α) στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, το συντελεστή μόχλευσης και την προσθετικότητα που επέδειξε η διευκόλυνση·

β) στα αποδεικτικά στοιχεία χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης·

γ) στο βαθμό υλοποίησης από τη διευκόλυνση των στόχων που ορίζονται από τον παρόντα κανονισμό·

δ) στο βαθμό που απαιτείται η συνεχής στήριξη στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση και την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Η έκθεση ενδιάμεσης αξιολόγησης, εάν κριθεί σκόπιμο, και συγκεκριμένα εάν η αξιολόγηση από την Επιτροπή των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο του Κεφαλαίου ΙΙα είναι θετική, συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση για τη συνέχιση της διευκόλυνσης.

▼B

2.  Η Επιτροπή μπορεί να ζητά από ένα δικαιούχο κράτος μέλος να της υποβάλει ειδική αξιολόγηση των έργων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του κεφαλαίου ΙΙ τμήμα 1 του παρόντος κανονισμού ή, ανάλογα με την περίπτωση, να της παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες και την αναγκαία αρωγή για να προβεί η ίδια στην αξιολόγηση των έργων αυτών.

▼M2 —————

▼B

Άρθρο 29

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.




►M1  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ◄

ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΕΡΓΑ

A.    Έργα υποδομής φυσικού αερίου και ηλεκτροδότησης



1.  Διασυνδέσεις φυσικού αερίου

Έργο

Τοποθεσία υποστηριζόμενων έργων

Προβλεπόμενη κοινοτική συνεισφορά

(εκατ. EUR)

Νότιος διάδρομος φυσικού αερίου

Nabucco

Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία

200

ITGI – Poseidon

Ιταλία, Ελλάδα

100

Βαλτική διασύνδεση

Skanled (αγωγός Βαλτικής)

Πολωνία, Δανία, Σουηδία

150

Δίκτυο υγροποιημένου φυσικού αερίου

Τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτή της Πολωνίας στο λιμάνι της Świnoujście

Πολωνία

80

Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη

Διασύνδεση Σλοβακίας-Ουγγαρίας (Veľký Krtíš – Vecsés)

Σλοβακία, Ουγγαρία

30

Σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Σλοβενία από τα σύνορα με την Αυστρία μέχρι την Λουμπλιάνα (εξαιρουμένου του τμήματος Rogatec-Kidričevo)

Σλοβενία

40

Διασύνδεση Βουλγαρίας – Ελλάδας (Stara Zagora - Dimitrovgrad-Κομοτηνή)

Βουλγαρία, Ελλάδα

45

Διασύνδεση φυσικού αερίου Ρουμανίας-Ουγγαρίας

Ρουμανία, Ουγγαρία

30

Επέκταση της ικανότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου στον κόμβο της Τσεχικής Δημοκρατίας

Τσεχική Δημοκρατία

35

Υποδομή και εξοπλισμός για να επιτραπεί η ανάστροφη ροή φυσικού αερίου σε περίπτωση βραχυπρόθεσμης διαταραχής της τροφοδοσίας

Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λεττονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία

80

Διασύνδεση Σλοβακίας-Πολωνίας

Σλοβακία, Πολωνία

20

Διασύνδεση Ουγγαρίας-Κροατίας

Ουγγαρία

20

Διασύνδεση Βουλγαρίας-Ρουμανίας

Βουλγαρία, Ρουμανία

10

Μεσόγειος

Ενίσχυση του γαλλικού δικτύου στον άξονα Αφρική-Ισπανία-Γαλλία

Γαλλία

200

GALSI (Αγωγός φυσικού αερίου Αλγερίας-Ιταλίας

Ιταλία

120

Διασύνδεση φυσικού αερίου Δυτικός Άξονας Κλάδος Larrau

Ισπανία

45

Περιοχή Βόρειας Θάλασσας

Αγωγός Γερμανίας-Βελγίου-Ηνωμένου Βασιλείου

Βέλγιο

35

Σύνδεση Γαλλίας-Βελγίου

Γαλλία, Βέλγιο

200

ΣΥΝΟΛΟ

 

1 440



2.  Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας

Έργο

Τοποθεσία υποστηριζόμενων έργων

Προβλεπόμενη κοινοτική συνεισφορά

(εκατ. EUR)

Βαλτική διασύνδεση

Estlink-2

Εσθονία, Φινλανδία

100

Διασύνδεση Σουηδίας-Χωρών της Βαλτικής και ενίσχυση του δικτύου στις Χώρες της Βαλτικής

Σουηδία, Λεττονία, Λιθουανία

175

Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη

Halle/Saale – Schweinfurt

Γερμανία

100

Βιέννη-Győr

Αυστρία, Ουγγαρία

20

Μεσόγειος

Ενίσχυση της διασύνδεσης Πορτογαλίας-Ισπανίας

Πορτογαλία

50

Διασύνδεση Γαλλίας-Ισπανίας (Baixas – Sta Llogaia)

Γαλλία, Ισπανία

225

Νέο υποθαλάσσιο καλώδιο 380 kV AC μεταξύ Σικελίας-Ηπειρωτικής Ιταλίας (Sorgente – Rizziconi)

Ιταλία

110

Περιοχή Βόρειας Θάλασσας

Διασύνδεση Ιρλανδίας-Ουαλίας 500 MW (Meath-Deeside)

Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο

110

Διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Μάλτας-Ιταλίας

Μάλτα/Ιταλία

20

ΣΥΝΟΛΟ

 

910



3.  Έργα σε μικρά νησιά

Πρωτοβουλίες σε μικρά απομονωμένα νησιά

Κύπρος

10

Μάλτα

5

ΣΥΝΟΛΟ

 

15

B.    Έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας



Έργο

Ισχύς

Χώρα υποστηριζόμενων έργων

Προβλεπόμενη κοινοτική συνεισφορά

(εκατ. EUR)

1.  Δικτύωση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

1.1.  Βαλτική - Kriegers Flak I, II, III

Περαιτέρω αξιοποίηση έργων που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Χρηματοδότηση με στόχο την κάλυψη των επιπλέον δαπανών για τη διασφάλιση κοινής λύσης διασύνδεσης

1,5 GW

Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Πολωνία

150

1.2.  Δίκτυο Βόρειας θάλασσας

Τμηματική ανάπτυξη ενός υπεράκτιου δικτύου, επίδειξη εικονικού υπεράκτιου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και ολοκλήρωση στο υφιστάμενο κατά ξηρά σύστημα διασύνδεσης

1 GW

Ηνωμένο Βασίλειο, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Ιρλανδία, Δανία, Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο

165

2.  Νέοι στρόβιλοι, δομές και συστατικά στοιχεία, βελτιστοποίηση των κατασκευαστικών δυνατοτήτων

2.1.  Borkum West II - Bard 1 - Nordsee Ost - Global Tech I

Νέα γενιά στροβίλων ισχύος πολλαπλών MW (5-7 MW) και καινοτόμες δομές, σε μεγάλη απόσταση από την ακτή (έως και 100 km) σε ύδατα μεγαλύτερου βάθους (έως 40 m).

1,6 GW

Γερμανία

200

2.2.  Υπεράκτιο αιολικό πάρκο Aberdeen (Ευρωπαϊκό κέντρο δοκιμών)

Περαιτέρω αξιοποίηση έργου που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης. Δοκιμή στροβίλων πολλαπλών MW. Ανάπτυξη καινοτόμων δομών και επιμέρους δομών συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης των κατασκευαστικών δυνατοτήτων του εξοπλισμού παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Μπορεί να προβλεφθεί αύξηση μεγέθους κατά 100 MW.

0,25 GW

Ηνωμένο Βασίλειο

40

2.3.  Thornton Bank

Περαιτέρω αξιοποίηση έργου που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης. Διδάγματα από το έργο Downvind (που συγχρηματοδοτείται από το ΠΠ6). Αναβάθμιση των στροβίλων των εγκαταστάσεων Downvind (μεγέθους 5 MW) σε βαθέα ύδατα (έως 30 m) με μικρές οπτικές επιπτώσεις (έως 30 km).

90 MW

Βέλγιο

10

ΣΥΝΟΛΟ

 

 

565

Γ.    Έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα



Ονομασία/χώρα έργου

Προβλεπόμενη κοινοτική συνεισφορά

(εκατ. ευρώ)

Καύσιμο

Ισχύς

Τεχνική δέσμευσης

Τύπος αποθήκευσης

Huerth

Γερμανία

180

Άνθρακας

450 MW

IGCC

Αλατούχος υδροφόρος ορίζοντας

Jaenschwalde

 

 

Άνθρακας

500 MW

Oxyfuel

Πετρελαιφόροι/αεριοφόροι σχηματισμοί

Eemshaven

Κάτω Χώρες

180

Άνθρακας

1 200 MW

IGCC

Πετρελαιφόροι/αεριοφόροι σχηματισμοί

Rotterdam

Άνθρακας

1 080 MW

PC

Πετρελαιφόροι/αεριοφόροι σχηματισμοί

Rotterdam

Άνθρακας

800 MW

PC

Πετρελαιφόροι/αεριοφόροι σχηματισμοί

Bełchatów

Πολωνία

180

Άνθρακας

858 MW

PC

Αλατούχος υδροφόρος ορίζοντας

Compostilla

(León)

Ισπανία

180

Άνθρακας

500 MW

Oxyfuel

Αλατούχος υδροφόρος ορίζοντας

Kingsnorth

Ηνωμένο Βασίλειο

180

Άνθρακας

800 MW

PC

Πετρελαιφόροι/αεριοφόροι σχηματισμοί

Longannet

Άνθρακας

3 390 MW

PC

Αλατούχος υδροφόρος ορίζοντας

Tilbury

Άνθρακας

1 600 MW

PC

Πετρελαιφόροι/αεριοφόροι σχηματισμοί

Hatfield

(Yorkshire)

Άνθρακας

900 MW

IGCC

Πετρελαιφόροι/αεριοφόροι σχηματισμοί

Porto Tolle

Ιταλία

100

Άνθρακας

660 MW

PC

 

Έργο βιομηχανικής δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα

Florange

Γαλλία

50

Μεταφορά CO2 από βιομηχανικές εγκαταστάσεις (χαλυβουργείο) σε υπόγεια αποθήκευση (αλατούχος υδροφόρος ορίζοντας

ΣΥΝΟΛΟ

1 050

▼M1




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ

A.    Υλοποίηση της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για έργα αειφόρου ενέργειας

1.    Πεδίο της διευκόλυνσης

Η χρηματοδοτική διευκόλυνση («η διευκόλυνση») χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη έργων εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διευκολύνει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στους τομείς αυτούς από τις τοπικές, περιφερειακές και, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, τις εθνικές δημόσιες αρχές. Η διευκόλυνση αυτή υλοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις για την ανάθεση των καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού που καθορίζονται στο δημοσιονομικό κανονισμό και στους κανόνες εφαρμογής του.

Η διευκόλυνση χρησιμοποιείται για έργα αειφόρου ενέργειας, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές. Αυτό περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, έργα που αφορούν:

α) δημόσια και ιδιωτικά κτίρια τα οποία περιλαμβάνουν λύσεις ενεργειακής απόδοσης ή/και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων λύσεων που βασίζονται στη χρήση τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ)·

β) επενδύσεις σε ενεργειακώς ιδιαίτερα αποδοτικά δίκτυα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ), συμπεριλαμβανομένης της συμπαραγωγής πολύ μικρής κλίμακας, και τηλεθέρμανσης/τηλεψύξης, ιδίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας·

γ) αποκεντρωμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενταγμένες στις τοπικές συνθήκες και την ενσωμάτωσή τους σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας·

δ) μικροπαραγωγή που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας·

ε) καθαρές αστικές συγκοινωνίες που τονώνουν την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στις δημόσιες μεταφορές, στα ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα οχήματα και στις μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου·

στ) τοπικές υποδομές, όπου συμπεριλαμβάνονται ο αποτελεσματικός εξωτερικός φωτισμός δημόσιων υποδομών, όπως ο οδικός φωτισμός, λύσεις για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, έξυπνοι μετρητές και ευφυή δίκτυα, που αξιοποιούν πλήρως τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ)·

ζ) τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με νεωτεριστικές και οικονομικές δυνατότητες που χρησιμοποιούν τις καλύτερες διαθέσιμες διαδικασίες.

Η διευκόλυνση επιτρέπεται επίσης να χρησιμοποιείται για την παροχή κινήτρων και τεχνικής συνδρομής καθώς και για την ευαισθητοποίηση των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών, κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, ιδίως όταν πρόκειται για βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσον αφορά τις κατοικίες και τα άλλα είδη κτηρίων. Η διευκόλυνση στηρίζει επενδυτικά έργα που επιδεικνύουν οικονομική και χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα, προκειμένου να αποπληρώνονται οι επενδύσεις που κατανέμονται από τη διευκόλυνση και να προσελκύονται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Κατά συνέπεια, η διευκόλυνση μπορεί, μεταξύ άλλων, να συμπεριλάβει προβλέψεις και διάθεση κεφαλαίων για δάνεια, εγγυήσεις, μετοχές και λοιπά χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ποσοστό μέχρι το 15 % της αναφερόμενης στο άρθρο 21α χρηματοδότησης για την παροχή τεχνικής συνδρομής σε τοπικές, περιφερειακές ή εθνικές αρχές όσον αφορά τη δημιουργία ή τη φάση της αρχικής ανάπτυξης τεχνολογιών για έργα στο τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας.

2.    Συνέργειες

Κατά τη χορήγηση χρηματοδοτικής ή τεχνικής συνδρομής, θα πρέπει να δίδεται επίσης προσοχή στις συνέργειες με άλλους χρηματοδοτικούς πόρους που διατίθενται στα κράτη μέλη, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής καθώς και η διευκόλυνση ELENA, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις με άλλα μέσα.

3.    Δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι της διευκόλυνσης είναι δημόσιες αρχές, κατά προτίμηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς που ενεργούν για λογαριασμό αυτών των δημόσιων αρχών.

Β.    Συνεργασία με ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς

1.    Επιλογή και γενικές απαιτήσεις, περιλαμβανομένου του κόστους

Η διευκόλυνση θεσπίζεται σε συνεργασία με ένα ή περισσότερους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, και είναι ανοικτή στη συμμετοχή κατάλληλων επενδυτών. Η επιλογή των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών πραγματοποιείται με βάση την αποδεδειγμένη ικανότητά τους να αξιοποιούν τη χρηματοδότηση με τον πλέον αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες και τα κριτήρια που ορίζονται στο παρόν παράρτημα.

Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι το συνολικό ποσό των γενικών εξόδων που έχει σχέση με τη θέσπιση και υλοποίηση της διευκόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαχείρισης και άλλων επιλέξιμων δαπανών που χρεώνονται από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, παραμένει όσο το δυνατό περιορισμένο, σύμφωνα με την καλύτερη πρακτική για παρόμοια όργανα, διασφαλίζοντας συγχρόνως την απαιτούμενη ποιότητα της διευκόλυνσης.

Η συνεισφορά της Ένωσης στη διευκόλυνση υλοποιείται από την Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζονται στα άρθρα 53 και 54 του δημοσιονομικού κανονισμού.

Οι ενδιάμεσοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις για την ανάθεση των καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού που καθορίζονται στο δημοσιονομικό κανονισμό και στους κανόνες εφαρμογής του, ιδίως τους κανόνες για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, τον εσωτερικό έλεγχο, τη λογιστική οργάνωση και τον εξωτερικό έλεγχο. Σε αυτούς τους ενδιάμεσους χρηματοδοτικούς οργανισμούς παρέχονται μόνο τα έξοδα διαχείρισης ή το κόστος που αφορά τη συγκρότηση και την υλοποίηση της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.

Οι λεπτομερείς όροι και προϋποθέσεις της συγκρότησης και του πλαισίου λειτουργίας της διευκόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και ελέγχου, ορίζονται σε μία ή περισσότερες συμφωνίες μεταξύ της Επιτροπής και των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

2.    Πληροφόρηση

Η διευκόλυνση θέτει στη διάθεση των ενδιαφερομένων μερών μέσω του διαδικτύου όλες τις πληροφορίες για τη διαχείριση του προγράμματος. Αυτό περιλαμβάνει ιδίως τις διαδικασίες υποβολής αίτησης, ενημέρωση για τις καλύτερες πρακτικές και μια γενική εικόνα των έργων και των εκθέσεων.

Γ.    Όροι χρηματοδότησης και κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής

1.    Πεδίο της χρηματοδότησης

Σύμφωνα με το παρόν παράρτημα, με τη διευκόλυνση χρηματοδοτούνται μόνο:

α) επενδυτικά έργα που έχουν ταχύ, μετρήσιμο και ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη εντός της Ένωσης, στην αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια και στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων και

β) τεχνική συνδρομή για έργα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμης ενέργειας.

2.    Παράμετροι

Αναφορικά με την επιλογή έργων, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στη γεωγραφική ισοκατανομή.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επενδυτικών έργων, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην επίτευξη σημαντικού συντελεστή μόχλευσης μεταξύ της χρηματοδότησης από την Ένωση και της συνολικής επένδυσης, προκειμένου οι επενδύσεις εντός της Ένωσης να ανέλθουν σε σημαντικό επίπεδο. Ωστόσο, ο συντελεστής μόχλευσης για επιμέρους επενδυτικά έργα μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τον αριθμό παραγόντων όπως το πραγματικό μέγεθος και ο τύπος του έργου και από τις τοπικές συνθήκες συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους και των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του δικαιούχου.

3.    Όροι για την πρόσβαση των δημοσίων αρχών στη χρηματοδότηση εντός της διευκόλυνσης

Οι δημόσιες αρχές που ζητούν χρηματοδότηση για επενδυτικά έργα ή τεχνική συνδρομή για έργα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμης ενέργειας πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν αναλάβει, ή βρίσκονται στη διαδικασία να αναλάβουν, πολιτική δέσμευση να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή, όπου κρίνεται σκόπιμο με επακριβή καθορισμό στόχων, επί παραδείγματι σε σχέση με την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και/ή της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές·

β) εργάζονται είτε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πολυετών στρατηγικών για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και, όπου είναι σκόπιμο, για την επίτευξη των στόχων τους, είτε συμμετέχουν σε πολυετή στρατηγική σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής·

γ) συμφωνούν να λογοδοτούν δημοσίως για την πρόοδο που σημειώνει η γενική τους στρατηγική.

4.    Επιλεξιμότητα και κριτήρια επιλογής επενδύσεων χρηματοδοτουμένων από τη διευκόλυνση

Τα επενδυτικά έργα που χρηματοδοτούνται στα πλαίσια της διευκόλυνσης συμμορφώνονται προς τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής:

α) αρτιότητα και τεχνική επάρκεια της προσέγγισης·

β) αρτιότητα και σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας της χρηματοδότησης για ολόκληρη την επενδυτική φάση της δράσης·

γ) γεωγραφική ισοκατανομή όλων των έργων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό·

δ) ωριμότητα, οριζόμενη ως επίτευξη του επενδυτικού σταδίου και συνεπαγόμενη σημαντική δαπάνη κεφαλαίων το συντομότερο δυνατό·

ε) βαθμός κατά τον οποίον η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση καθυστερεί την υλοποίηση της δράσης·

στ) βαθμός κατά τον οποίον η χρηματοδότηση από τη διευκόλυνση κινητοποιεί δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση·

ζ) ποσοτικοποιημένες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις·

η) ποσοτικοποιημένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

5.    Επιλεξιμότητα και κριτήρια επιλογής για έργα τεχνικής συνδρομής χρηματοδοτούμενα στο πλαίσιο της διευκόλυνσης

Τα έργα τεχνικής συνδρομής που χρηματοδοτούνται από τη διευκόλυνση συμμορφώνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής που αναφέρονται στο ανωτέρω σημείο 4 στοιχεία α), γ), ε), στ) και ζ).

▼B




ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η ΕΕ τονίζει ότι η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους όσο και για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού. Στη συνάρτηση αυτήν, ο παρών κανονισμός θα συμβάλει στις προτεραιότητες αυτές παρέχοντας ουσιαστική στήριξη στα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Εν προκειμένω, η Επιτροπή υπενθυμίζει τις διάφορες άλλες νέες πρωτοβουλίες με τις οποίες υποστηρίζονται η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές και τις οποίες πρότεινε η Επιτροπή ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2008. Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται:

Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΤΠΑ ώστε να επιτραπούν επενδύσεις ύψους έως 8 δισεκατομμυρίων EUR για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στις κατοικίες σε όλα τα κράτη μέλη.

Μια σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα γα μια πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά ενεργειακώς αποδοτικά κτίρια» που αποσκοπεί στην προαγωγή πράσινων τεχνολογιών και στην ανάπτυξη ενεργειακώς αποδοτικών συστημάτων και υλικών σε νέα και ανακαινισμένα κτίρια. Υπολογίζεται ότι η συνολική χρηματοδότηση της δράσης αυτής θα ανέλθει σε 1 δισ. EUR: 500 εκατομ. EUR από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της Επιτροπή για το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για το διάστημα 2010-2013 και 500 εκατομ. EUR από τη βιομηχανία.

Η πρωτοβουλία «Ενωσιακή Πρωτοβουλία Χρηματοδότησης της Αειφόρου Ενέργειας» της ΕΚ και της ΕΤΕπ αποσκοπεί στη διευκόλυνση των επενδύσεων για έργα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμης ενέργειας σε αστικές περιοχές. Η Επιτροπή χρηματοδοτεί ένα μέσο παροχής τεχνικής βοήθειας του προγράμματος «Έξυπνη Ενέργεια-Ευρώπη» (ετήσιες πιστώσεις: 15 εκατομ. EUR το 2009). Το μέσο αυτό, το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤΕπ, θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δάνεια της ΕΤΕπ με σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Η δημιουργία από θεσμικούς επενδυτές της ΕΕ - υπό την ηγεσία της ΕΤΕπ - ενός αγοραστραφούς ταμείου συμμετοχών, ονόματι Marguerite: το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ενέργεια, την Αλλαγή του Κλίματος και τις Υποδομές με Ορίζοντα το 2020. Το Ταμείο αυτό θα επενδύει στους τομείς της ενέργειας και της αλλαγής του κλίματος (ΔΕΔ-Ε, βιώσιμη παραγωγή ενέργειας, ανανεώσιμη ενέργεια, νέες τεχνολογίες, επενδύσεις για την ενεργειακή απόδοση, ασφάλεια εφοδιασμού καθώς και περιβαλλοντική υποδομή). Η Επιτροπή υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτήν.

Εξάλλου, πριν από τα τέλη Νοεμβρίου 2009, η Επιτροπή θα υποβάλει την αναθεώρηση του σχεδίου δράσης για την ενεργειακή απόδοση όπως είχαν ζητήσει το Συμβούλιο (Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2009) και το Κοινοβούλιο [Ψήφισμα P6_TA(2009)0064 του ΕΚ].

Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η ενεργειακή απόδοση είναι η φθηνότερη διαθέσιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Έως τον Νοέμβριο του 2009, η Επιτροπή θα παράσχει λεπτομερή ανάλυση των παραγόντων που εμποδίζουν τις επενδύσεις για μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα εξετάσει εάν απαιτούνται εντονότερα χρηματοοικονομικά κίνητρα υπό τη μορφή των χαμηλότοκων δανείων ή/και επιχορηγήσεων, τον τρόπο με τον οποίον θα μπορούσε, στη συνάρτηση αυτήν, να χρησιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, και, εφόσον είναι σκόπιμο, θα περιλάβει, μεταξύ άλλων, πρόσθετα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής απόδοσης στο νέο Ενωσιακό Μέσο Ενεργειακής Ασφάλειας και Υποδομής που θα υποβληθεί το 2010.

Κατά την αναθεώρηση του σχεδίου δράσης για την ενεργειακή απόδοση, η Επιτροπή θα αποδώσει ιδιαίτερη προσοχή στη διάσταση γειτονίας της ενεργειακής απόδοσης. Θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να παράσχει χρηματοοικονομικά και κανονιστικά κίνητρα στις χώρες γειτονίας προκειμένου να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην ενεργειακή απόδοση.

Εάν, στην έκθεση που θα υποβάλει το 2010 σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού δυνάμει του άρθρου 28, η Επιτροπή διαπιστώσει ότι δεν είναι δυνατόν να δεσμευθεί, μέχρι τα τέλη του 2010, μέρος των κονδυλίων που προβλέπονται για τα έργα του παραρτήματος του κανονισμού, η Επιτροπή θα προτείνει, εφόσον είναι σκόπιμο, τροποποίηση του κανονισμού η οποία να επιτρέπει τη χρηματοδότηση έργων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών, επιπλέον των προαναφερόμενων πρωτοβουλιών, με κριτήρια επιλεξιμότητας παρόμοια προς εκείνα που ισχύουν για τα έργα του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

Δήλωση της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία ψηφίζει υπέρ της πρότασης, εξυπακουομένου, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αναθεώρησης του Προγράμματος, δυνάμει του άρθρου 28, θα πρέπει να εξεταστεί η υπαγωγή έργων στον τομέα των ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών και της ενεργειακής απόδοσης, ιδίως στα πλαίσια της παραγωγής σε μικρή κλίμακα και των ευφυών δικτύων και συστημάτων μέτρησης που συμβάλλουν στους στόχους των σημείων α) και β) του άρθρου 4 του κανονισμού.



( 1 ) ΕΕ L 162 της 22.6.2007, σ. 1.

( 2 ) ΕΕ L 400 της 30.12.2006, σ. 86.