European flag

Tidende
Den Europæiske Unions

DA

Serie L


2023/2859

20.12.2023

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2023/2859

af 13. december 2023

om oprettelse af et fælles europæisk adgangspunkt, som giver centraliseret adgang til offentligt tilgængelige oplysninger med relevans for finansielle tjenesteydelser, kapitalmarkeder og bæredygtighed

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

efter den almindelige lovgivningsprocedure (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Let og struktureret adgang til data er vigtig for, at beslutningstagere, professionelle investorer og detailinvestorer, ikkestatslige organisationer, civilsamfundsorganisationer, sociale organisationer og miljøorganisationer samt andre af økonomiens og samfundets interessenter kan træffe fornuftige, informerede og miljømæssigt og socialt ansvarlige investeringsbeslutninger, der tjener til at sikre et velfungerende marked. Det er ligeledes særlig relevant at stille pålidelige og systematiserede informationskilder til rådighed for forskere og fagfolk i den akademiske verden, som beskæftiger sig med empirisk eller teoretisk forskning i de finansielle markeder. Det er også nødvendigt at sikre lettere adgang til offentlig information, herunder til oplysninger, der gives på frivillig basis, for at øge mulighederne for små og mellemstore virksomheders (SMV'ers) vækst, synlighed og innovation. Indførelsen af fælles dataområder i Unionen i vigtige sektorer, herunder den finansielle sektor, tjener det formål at sørge for nem adgang til pålidelige informationskilder i disse sektorer.

(2)

I sin meddelelse af 24. september 2020 med titlen »En kapitalmarkedsunion for mennesker og virksomheder — ny handlingsplan« (»handlingsplanen for kapitalmarkedsunionen«) foreslog Kommissionen at forbedre offentlighedens adgang til enheders finansielle og ikke-finansielle oplysninger ved at opbygge et fælles europæisk adgangspunkt (ESAP). Kommissionens meddelelse af 24. september 2020 om en strategi for digital finans for EU (»strategien for digital finans«) angiver i generelle termer, hvordan Unionen kan fremme den digitale omstilling af den finansielle sektor i de kommende år, og navnlig hvordan datadrevet finansiering kan fremmes. Efterfølgende, i sin meddelelse af 6. juli 2021 med titlen »Strategi for finansiering af omstillingen til en bæredygtig økonomi«, satte Kommissionen bæredygtig finansiering i centrum for det finansielle system som et vigtigt middel til at opnå den grønne omstilling af Unionens økonomi som led i den europæiske grønne pagt, der er fastlagt i Kommissionens meddelelse af 11. december 2019.

(3)

Hvis den grønne omstilling af Unionens økonomi skal lykkes gennem bæredygtig finansiering, er det afgørende, at investorerne har let adgang til oplysninger om virksomheders bæredygtighed, så de er bedre informeret, når de træffer beslutninger om investeringer. Med henblik herpå er det nødvendigt at forbedre offentlighedens adgang til de finansielle og ikkefinansielle oplysninger for enheder såsom selskaber, virksomheder og finansielle institutioner. Et effektivt middel til at gøre dette på EU-plan er at oprette en centraliseret platform, ESAP, der giver elektronisk offentlig adgang til alle relevante oplysninger.

(4)

ESAP bør give offentligheden let, centraliseret adgang til oplysninger om enheder og deres produkter, der offentliggøres og er relevante for finansielle tjenesteydelser, kapitalmarkeder, bæredygtighed og mangfoldighed, men bør udelukke markedsføringsoplysninger. En sådan adgang er nødvendig for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter investeringsegnede og diversificerede finansielle produkter inden for miljø, sociale forhold og god selskabsledelse, og for at kanalisere kapital i retning af disse produkter. ESAP er tænkt som en fremadskuende platform, der bør gøre det muligt at medtage offentlige oplysninger af relevans for finansielle tjenesteydelser, kapitalmarkeder, bæredygtighed og mangfoldighed, der stammer fra fremtidige lovgivningsmæssige EU-retsakter såsom et direktiv vedtaget af Europa-Parlamentet og Rådet om virksomheders due diligence i forbindelse med bæredygtighed og om ændring af direktiv (EU) 2019/1937.

(5)

Investorer, markedsdeltagere, rådgivere, den akademiske verden og offentligheden som helhed kan have interesse i at indhente andre oplysninger af relevans for finansielle tjenesteydelser, kapitalmarkeder, bæredygtighed og mangfoldighed end dem, der kræves offentliggjort i henhold til EU-retten, hvor en enhed gør disse oplysninger offentligt tilgængelige. Navnlig SMV'er kan ønske at gøre flere af deres oplysninger offentligt tilgængelige for at blive mere synlige for potentielle investorer og dermed øge og diversificere finansieringsmuligheder. Markedsdeltagere kan også ønske at give flere oplysninger end dem, der kræves i henhold til EU-retten. ESAP bør derfor også give adgang til oplysninger af relevans for finansielle tjenesteydelser og kapitalmarkeder, bæredygtighed og mangfoldighed, som offentliggøres på frivillig basis af en hvilken som helst enhed, der er underlagt en medlemsstats ret, hvor denne enhed vælger at gøre disse oplysninger tilgængelige på ESAP. Sådanne oplysninger vil kunne indsendes på frivillig basis, når ESAP's operationelle soliditet og effektivitet er sikret, hvilket under alle omstændigheder vil ske efter forelæggelsen af Kommissionens rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelsen, funktionen og effektiviteten af ESAP. Oplysninger, der indsendes på frivillig basis, bør klart identificeres som sådanne.

(6)

Oplysninger, der indsendes på frivillig basis, bør have et ensartet format, og de bør for så vidt angår indhold, værdi, anvendelighed og pålidelighed være sammenlignelige med de oplysninger, der indsendes på et obligatorisk grundlag. For at sikre øget sammenlignelighed og anvendelighed af de oplysninger, der gøres tilgængelige på ESAP på frivillig basis, bør Den Europæiske Tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed) (EBA) oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 (3), Den Europæiske Tilsynsmyndighed (Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger) (EIOPA) oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1094/2010 (4) og Den Europæiske Tilsynsmyndighed (Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed) (ESMA) oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1095/2010 (5) (under ét benævnt »europæiske tilsynsmyndigheder« eller »ESA'er«) gennem Det Fælles Udvalg udarbejde udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder, som præciserer de metadata, der skal ledsage disse oplysninger, og i givet fald de formater eller skabeloner, der skal anvendes til udarbejdelse af sådanne oplysninger. Det Fælles Udvalg bør også tage hensyn til eventuelle eksisterende standarder i de tilsvarende sektorspecifikke lovgivningsmæssige EU-retsakter og navnlig standarder, der specifikt er udformet til SMV'er.

(7)

ESAP bør ikke skabe nogen nye oplysningskrav med hensyn til indhold, men bør i stedet bygge på eksisterende krav som fastsat i de lovgivningsmæssige EU-retsakter, der er anført i bilaget til denne forordning. Det er vigtigt at undgå dobbelt indberetning for at hindre pålæggelse af yderligere administrative og økonomiske byrder for enheder, navnlig SMV'er.

(8)

Historiske oplysninger bør også kunne medtages på ESAP for at øge tilgængeligheden og sammenligneligheden af oplysninger. Historiske oplysninger bør omfatte oplysninger, der blev offentliggjort tidligst fem år, før der var pligt til at indsende disse til ESAP. For at sikre ensartede og fuldstændige historiske oplysninger bør muligheden for at gøre historiske oplysninger tilgængelige på ESAP forblive den suveræne ret for de indsamlingsorganer, der er EU-organer, -kontorer eller -agenturer.

(9)

ESAP bør oprettes med en ambitiøs tidsramme, samtidig med at der tages mellemliggende skridt til at sikre dets operationelle soliditet og effektivitet. Der bør navnlig afsættes tilstrækkelig tid til den tekniske gennemførelse af ESAP og til, at indsamlingen af oplysninger kan blive sat i system i medlemsstaterne. Udviklingen af ESAP bør have en indledende fase på 12 måneder for at give medlemsstaterne og ESMA tilstrækkelig tid til at etablere IT-infrastrukturen og afprøve den på grundlag af indsamlingen af et begrænset antal informationsstrømme. Efterfølgende bør udviklingen af ESAP med tiden gradvist inkorporere et yderligere antal informationsstrømme og -funktioner i et tempo, der muliggør en fornuftig og effektiv udvikling af ESAP. ESAP's funktionsevne bør vurderes regelmæssigt henover gennemførelses- og driftsperioden for at muliggøre eventuelle tilpasninger med henblik på at imødekomme dets brugeres behov og sikre dets tekniske effektivitet.

(10)

De oplysninger, der skal gøres offentligt tilgængelige på ESAP, bør indsamles af de indsamlingsorganer, der er udpeget til at indsamle de oplysninger, som enheder er forpligtet til at offentliggøre, eller af indsamlingsorganer, der er udpeget til at indsamle oplysninger, som indsendes af enheder på frivillig basis. For at sikre, at ESAP fungerer fuldt ud og på omkostningseffektiv vis, bør indsamlingsorganerne stille oplysningerne til rådighed for ESAP på automatiseret vis gennem en fælles applikationsprogrammeringsgrænseflade (API). Indsamlingsorganerne bør så vidt muligt trække på eksisterende procedurer og infrastruktur for indsamling af oplysninger og på EU-plan og nationalt plan med henblik på videregivelse af oplysninger til ESAP uden unødigt ophold. Der bør ikke være nogen forpligtelse til at gøre oplysningerne tilgængelige på ESAP, før disse oplysninger offentliggøres i henhold til de gældende sektorspecifikke lovgivningsmæssige EU-retsakter. Med henblik på at gøre oplysninger tilgængelige på ESAP bør indsamlingsorganerne lagre de oplysninger, som indsendes af enhederne eller genereres af indsamlingsorganerne selv, medmindre der i medfør af EU-retten allerede er fastsat passende alternative lagringsmekanismer. Indsamlingsorganerne bør ikke være forpligtet til at opbygge nye lagringsmekanismer, hvor eksisterende EU-mekanismer eller nationale mekanismer kan benyttes til at lagre oplysninger. Medlemsstaterne bør udpege mindst ét indsamlingsorgan til at indsamle oplysninger, der indsendes af enheder på frivillig basis, som kan være det samme som de organer, der indsamler oplysninger, som indsendes af enheder på et obligatorisk grundlag.

(11)

Med henblik på at opnå omkostningseffektivitet bør indsamlingsorganerne kunne delegere deres opgaver til en tredjepart. En sådan delegation bør være underlagt passende garantier og bør ikke udøves i et sådant omfang, at indsamlingsorganet bliver blot en tom enhed. Det bør ikke være muligt at uddelegere opgaven med at træffe en skønsmæssig afgørelse om at afvise eller fjerne oplysninger, der er åbenbart upassende eller krænkende eller falder uden for denne forordnings anvendelsesområde. Dette er imidlertid ikke til hinder for, at en delegeret enhed foretager en sådan afvisning eller fjernelse i overensstemmelse med en sådan skønsmæssig afgørelse truffet af indsamlingsorganet.

(12)

For at de oplysninger, som gøres offentligt tilgængelige på ESAP, kan anvendes digitalt, bør enhederne stille sådanne oplysninger til rådighed i et dataekstraherbart format eller, hvor det kræves i henhold til EU-retten, i et maskinlæsbart format. Dataekstraherbare formater kræver ikke nødvendigvis, at oplysningerne struktureres på en måde, der gør dem maskinlæsbare, hvorimod maskinlæsbare formater er filformater, som er struktureret på en sådan måde, at softwareapplikationer nemt kan identificere, genkende og uddrage specifikke data, herunder individuelle faktuelle oplysninger, og disse datas interne struktur. Begge formater bør være åbne for at muliggøre den bredest mulige anvendelse. Ved åbne formater bør forstås platformuafhængige formater, der stilles til rådighed for offentligheden uden begrænsninger, der hindrer videreanvendelse af de deri indeholdte oplysninger. ESA'erne bør gennem Det Fælles Udvalg udarbejde udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder med henblik på forelæggelse for Kommissionen, der angiver de maskinlæsbare formaters og de dataekstraherbare formaters karakteristika og tager højde for eventuelle teknologiske tendenser eller standarder under udvikling. For at sikre, at enheder indsender oplysningerne i det korrekte format, og for at løse alle potentielle tekniske problemer, som enheder kan støde på, bør indsamlingsorganerne foretage automatiske valideringer i overensstemmelse med denne forordning og efter behov yde bistand til de enheder, der indsender oplysninger.

(13)

Enheder, der indsender oplysninger og metadata til indsamlingsorganerne, bør forblive ansvarlige for nøjagtigheden og fuldstændigheden af oplysningerne på det sprog, hvorpå de indsendes, og for pålideligheden af disse oplysninger og metadata. I henhold til principperne om dataminimering og databeskyttelse bør enheder sikre, at der ikke medtages personoplysninger i de indsendte oplysninger, medmindre disse oplysninger udgør et nødvendigt element i oplysningerne om enhedernes økonomiske aktiviteter, herunder når enhedens navn er det samme som ejerens navn. Hvor de indsendte oplysninger indeholder personoplysninger, bør enheder sikre, at de for videregivelsen af disse personoplysninger kan påberåbe sig en af de lovlige grunde til behandling, der er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 (6).

(14)

Formålet med ESMA er at beskytte offentlighedens interesser ved at bidrage til det finansielle systems stabilitet og effektivitet af hensyn til Unionens økonomi, dens borgere og virksomheder. I den forbindelse bidrager ESMA navnlig til at sikre de finansielle markeders integritet, gennemsigtighed, effektivitet og ordnede funktion. Den har bl.a. til opgave at forbedre investorbeskyttelsen. I overensstemmelse hermed bør ESMA have til opgave at oprette og drive ESAP.

(15)

For at gøre det muligt for enheder og offentligheden at identificere de indsamlingsorganer, der leverer oplysninger til ESAP, bør ESMA på sit websted offentliggøre en liste over indsamlingsorganerne og holde denne liste ajourført. Hvis det er nødvendigt at foretage ændringer af listen, bør disse ændringer foretages inden for den kortest mulige tidsramme.

(16)

ESAP kunne blive udsat for brud på fortroligheden, integritetsrisici og risici, der vedrører dets egen tilgængelighed og tilgængeligheden af de oplysninger, der behandles deri. Disse risici omfatter ulykker, fejl, bevidste angreb og naturlige hændelser og skal anerkendes som operationelle risici. ESMA og indsamlingsorganerne bør gennemføre passende og forholdsmæssige politikker, herunder regelmæssige revisioner, for at sikre, at ESAP beskytter de behandlede oplysninger og fungerer i henhold til den højeste passende standard.

(17)

For at gøre det lettere at søge, finde, hente og bruge data bør ESMA sikre, at ESAP tilbyder en række funktioner, herunder en søgefunktion, en maskinoversættelsestjeneste og muligheden for at udtrække oplysningerne samt elektroniske tilgængelighedsfunktioner, der er designet til synshæmmede personer og personer med handicap og adgangsmæssige behov. Søgefunktionen bør tilbydes på alle Unionens officielle sprog og som minimum bygge på de metadata, der leveres i henhold til de lovgivningsmæssige EU-retsakter, der er anført i bilaget til denne forordning. ESAP's brugergrænseflade og søgefunktion bør udformes på en måde, der er så brugervenlig som muligt med en høj grad af datasammenlignelighed, og som tager højde for en bred vifte af potentielle brugere såsom professionelle investorer og detailinvestorer, akademiske institutioner og civilsamfundsorganisationer.

(18)

Anvendelsen og videreanvendelsen af oplysninger, der er offentligt tilgængelige på ESAP, kan forbedre det indre markeds funktion og fremme udviklingen af nye tjenesteydelser, der kombinerer og gør brug af sådanne oplysninger. Når det er begrundet i hensyn til offentligheden, er det derfor nødvendigt at tillade anvendelse og videreanvendelse af de oplysninger, der er tilgængelige på ESAP, til andre formål end dem, som oplysningerne er udarbejdet til. En sådan anvendelse og videreanvendelse af oplysninger bør ikke desto mindre være underlagt objektive og ikkeforskelsbehandlende betingelser. Desuden bør der, hvor det er hensigtsmæssigt, gælde betingelser svarende til dem, der er fastsat i åbne standardlicenser i den i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/1024 (7) anvendte betydning, hvilket giver mulighed for, at data og indhold er frit tilgængelige, anvendes, ændres og deles af alle til ethvert formål. Uden at dette berører EU-retten om ophavsret og andre beslægtede rettigheder, bør enheder, der indsender deres oplysninger til et indsamlingsorgan, for at de kan gøres tilgængelige på ESAP, ikke begrænse anvendelsen og videreanvendelsen af disse oplysninger til reguleringsmæssige og ikkekommercielle formål på grundlag af en sui generis-ret. Hverken ESMA eller indsamlingsorganerne bør være ansvarlige for adgang til, anvendelse eller videreanvendelse af oplysninger, der er tilgængelige på ESAP, uden at dette berører principperne om ansvar uden for kontraktforhold i artikel 340 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

(19)

De oplysninger, der er tilgængelige på ESAP, bør være rettidigt tilgængelige for offentligheden. Derfor bør de oplysninger, som indsamlingsorganerne leverer til ESAP, gøres tilgængelige på ESAP uden unødigt ophold og under alle omstændigheder inden for den kortest mulige tidsramme. For at sikre en ensartet kvalitet af oplysningerne bør indsamlingsorganerne foretage automatiske valideringer og afvise oplysninger, der er indsendt uden at opfylde de nødvendige krav. De automatiske valideringer bør ikke vedrøre oplysningernes indhold. Ud over automatiske valideringer bør indsamlingsorganerne afvise eller fjerne oplysninger, hvis de, f.eks. efter at have modtaget oplysninger fra en interessent, anser oplysningerne for at falde uden for denne forordnings anvendelsesområde eller for at omfatte indhold, der er åbenbart upassende eller krænkende. Indsamlingsorganerne er ikke forpligtet til manuelt eller automatisk at kontrollere, om oplysninger falder uden for denne forordnings anvendelsesområde, eller om de er åbenbart upassende eller krænkende. Enhederne bør forblive ansvarlige for indholdet. Andre forpligtelser, som opkrævningsorganerne måtte have i henhold til andre bestemmelser i EU-retten eller national ret, berøres ikke af denne forordning.

(20)

ESAP bør give brugere gratis og ikkeforskelsbehandlende adgang til oplysninger og bør gøre det muligt for brugere at søge efter, få adgang til og downloade oplysninger fra ESAP. For at beskytte ESMA mod en uforholdsmæssig stor finansiel byrde i forhold til omkostningerne ved at opfylde eventuelle intensive brugeres behov bør ESMA imidlertid have mulighed for at generere indtægter. Som en undtagelse fra det generelle princip om, at oplysninger bør være gratis tilgængelige, bør ESMA derfor have mulighed for at opkræve gebyrer for specifikke tjenester, herunder for tjenester med høje vedligeholdelses- eller supportomkostninger som følge af søgninger efter og download af meget store mængder oplysninger eller hyppig adgang til oplysninger, der gøres tilgængelige på ESAP, især hvis disse oplysninger anvendes til kommercielle formål. Eventuelle gebyrer bør dog ikke overstige ESMA's omkostninger ved at yde disse specifikke tjenester. Alle indsamlede gebyrer bør anvendes til ESAP's overordnede funktion. Nogle brugere, herunder fra den akademiske verden og civilsamfundsorganisationer, bør ikke pålægges gebyrer. Beregningen af gebyrer bør være gennemsigtig og baseret på klare principper.

(21)

For at fremme datadreven innovation inden for finansiering, bistå med at integrere Unionens kapitalmarkeder, kanalisere investeringer til bæredygtige aktiviteter og skabe effektivitet for forbrugere og virksomheder bør ESAP forbedre adgangen til offentligt tilgængelige oplysninger, der vil kunne indeholde personoplysninger. ESAP bør imidlertid kun forbedre adgangen til de personoplysninger, der er indeholdt i oplysninger, som er offentliggjort i henhold til en retlig forpligtelse, eller, hvor oplysningerne offentliggøres frivilligt, til de personoplysninger, der behandles med lovlig grund i henhold til forordning (EU) 2016/679. For enhver behandling af personoplysninger i forbindelse med tilgængeliggørelse af oplysninger på ESAP bør ESMA, i dennes egenskab af dataansvarlig for ESAP, og indsamlingsorganerne sikre, at forordning (EU) 2016/679 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 (8) overholdes. Indsendende enheder bør være ansvarlige for at identificere tilstedeværelsen af personoplysninger i de indsendte oplysninger og for behandlingen af sådanne personoplysninger på grundlag af en af de lovlige grunde til behandling i henhold til forordning (EU) 2016/679. Oplysninger, der ledsages af metadata, som specificerer, at de indeholder personoplysninger, bør ikke opbevares af indsamlingsorganerne eller ESAP i længere tid end højst nødvendigt og under ingen omstændigheder længere end fem år, medmindre andet er fastsat i de lovgivningsmæssige EU-retsakter, der er anført i bilaget til denne forordning.

(22)

Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse er blevet hørt i overensstemmelse med artikel 42, stk. 1, i forordning (EU) 2018/1725 og afgav formelle bemærkninger den 19. januar 2022.

(23)

Den Europæiske Centralbank afgav sin udtalelse den 7. juni 2022 (9).

(24)

For at opbygge og bevare offentlighedens tillid til ESAP og beskytte hver enkelt enhed mod uretmæssig ændring af dens oplysninger bør indsamlingsorganerne sikre dataintegriteten og troværdigheden af kilden til de oplysninger, der indsendes af enhederne. Mere specifikt bør indsamlingsorganerne sikre et passende niveau af ægthed, tilgængelighed, integritet og uafviselighed af de oplysninger, der indsendes af enheder, og som skal stilles til rådighed for og gøres tilgængelige på ESAP. Uafviselighed af oplysninger betyder, at enheden bør gives rimelig sikkerhed for, at dens indsendelse nåede frem, og at modtageren har bevis for enhedens identitet. Et kvalificeret elektronisk segl som defineret i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 910/2014 (10) kan anvendes til at opfylde disse mål. En specifik identifikator for juridiske enheder, hvor en sådan er til rådighed, bør være en obligatorisk egenskab for de indsendte oplysninger.

(25)

For at oplysningerne på ESAP kan være sammenlignelige over tid, bør brugere også have adgang til tidligere oplysninger, herunder historiske oplysninger. Medmindre andet er fastsat i de lovgivningsmæssige EU-retsakter, der er anført i bilaget til denne forordning, bør ESAP give adgang til oplysninger i en rimelig periode. Med henblik herpå bør ESMA sikre, at personoplysninger hverken opbevares eller gøres tilgængelige på ESAP i længere tid end, hvad der kræves i henhold til EU-retten, og under ingen omstændigheder længere end fem år, medmindre andet er fastsat i de lovgivningsmæssige EU-retsakter, der falder inden for denne forordnings anvendelsesområde.

(26)

Indsamlingsorganerne bør underrette ESMA om alle væsentlige praktiske vanskeligheder, der er konstateret i forbindelse med udførelsen af deres opgaver. ESMA bør i tæt samarbejde med EBA og EIOPA overvåge ESAP's funktion og offentliggøre en årlig rapport herom med henblik på at sikre, at potentielle problemer gøres transparente, og at der om nødvendigt kan tages passende tiltag. ESMA's udarbejdelse af den årlige rapport om ESAP's funktion i tæt samarbejde med EBA og EIOPA vil også bidrage til at sikre, at de kompetente myndigheder er involveret, og at andre interessenter høres gennem ad hoc-taskforcen, -gruppen eller -udvalget, alt efter hvad der er hensigtsmæssigt, der skal nedsættes af ESMA.

(27)

I betragtning af relevansen af Kommissionens rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelsen, funktionen og effektiviteten af ESAP med henblik på eventuel vedtagelse af en delegeret retsakt om udsættelse af medtagelsen på ESAP af oplysninger, hvis indsendelse til indsamlingsorganerne endnu ikke er påkrævet i henhold til denne forordning under anvendelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/2864 (11) og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/2869 (12), er det vigtigt, at Kommissionen gør brug af de årlige rapporter om ESAP, som ESMA udarbejder, og gennemfører relevante høringer af indsamlingsorganerne og de relevante ekspertgrupper, navnlig Det Europæiske Værdipapirudvalgs ekspertgruppe. Europa-Parlamentet og Rådet bør, hvor de finder det hensigtsmæssigt, have rig lejlighed til at drøfte Kommissionens rapport.

(28)

For om nødvendigt at udsætte medtagelsen på ESAP af visse oplysninger, der bør gøres tilgængelige på ESAP, bør beføjelsen til at vedtage retsakter delegeres til Kommissionen i overensstemmelse med artikel 290 i TEUF for så vidt angår den dato, fra hvilken disse oplysninger bør indsendes med henblik på tilgængelighed på ESAP. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau, og at disse høringer gennemføres i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning (13). For at sikre lige deltagelse i forberedelsen af delegerede retsakter modtager Europa-Parlamentet og Rådet navnlig alle dokumenter på samme tid som medlemsstaternes eksperter, og deres eksperter har systematisk adgang til møder i Kommissionens ekspertgrupper, der beskæftiger sig med forberedelse af delegerede retsakter.

(29)

For at sikre en gnidningsløs behandling af de oplysninger, som indsamlingsorganerne har modtaget eller udarbejdet, og som stilles til rådighed for ESAP, er det nødvendigt at fastsætte visse klare og detaljerede krav til oplysningernes format og metadata, og hvilke indsamlingsorganer der skal indsamle dem. For at sikre kvaliteten af de oplysninger, som indsamlingsorganerne indsender til ESAP, er det også nødvendigt at definere kendetegnene ved de automatiske valideringer, der skal foretages af hver enkelt oplysning, der er indsendt af enhederne til indsamlingsorganerne, herunder kendetegnene ved det kvalificerede elektroniske segl, som disse oplysninger skal forsynes med, hvis det kræves af indsamlingsorganerne. For at sikre anvendelsen og videreanvendelsen af data på ESAP er det nødvendigt at fastlægge en liste over de udpegede åbne standardlicenser. For at gøre det lettere at søge, finde og hente data rettidigt vil det også være nødvendigt at fastlægge karakteristika for API'et og de metadata, der skal implementeres. Der bør også gennemføres yderligere krav med hensyn til en effektiv søgefunktion såsom enhedens specifikke identifikator for juridiske enheder, klassifikationen af typen af oplysninger indsendt af enheden og enhedens størrelse efter kategori. Med henblik herpå bør ESA gennem Det Fælles Udvalg udarbejde udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder. Ved udarbejdelsen af de gennemførelsesmæssige tekniske standarder bør ESA'erne gennem Det Fælles Udvalg på forhånd rådføre sig med indsamlingsorganerne og navnlig analysere de potentielle tilknyttede omkostninger og fordele. ESMA bør desuden kunne udarbejde udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder for at fastlægge arten og omfanget af de specifikke tjenester, for hvilke der kan opkræves gebyrer, og den tilhørende gebyrstruktur. Sådanne udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder vil give mulighed for samlet og interoperabel adgang til enheders oplysninger. Hvad angår de gennemførelsesmæssige tekniske standarder vedrørende bæredygtighedsoplysninger bør ESA'er gennem Det Fælles Udvalg samarbejde med EFRAG om udarbejdelsen af disse udkast til standarder. Kommissionen bør tillægges beføjelser til at vedtage disse gennemførelsesmæssige tekniske standarder ved hjælp af gennemførelsesretsakter i henhold til artikel 291 i TEUF og i overensstemmelse med artikel 15 i forordning (EU) nr. 1093/2010, artikel 15 i forordning (EU) nr. 1094/2010 og artikel 15 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

(30)

Målet med denne forordning, nemlig at bidrage til at integrere Unionens finansielle tjenesteydelser og kapitalmarkeder ved at give let centraliseret adgang til offentlige oplysninger om enheder og deres produkter, kan ikke i tilstrækkelig grad indfries af medlemsstaterne, men på grund af dets omfang og virkninger bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

(31)

ESAP er det første tiltag i den nye handlingsplan for kapitalmarkedsunionen og en konkret gennemførelse af strategien for digital finans. ESAP er således et betydeligt projekt af fælleseuropæisk interesse inden for digital finans. Derfor bør der søges så mange midler som muligt fra programmet for et digitalt Europa oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/694 (14), navnlig i de tidlige udviklingsfaser af ESAP, i overensstemmelse med de beløb, der er angivet i arbejdsdokumentet fra Kommissionens tjenestegrene af 25. november 2021. Disse midler tildeles Kommissionen under den tidlige udvikling af ESAP med henblik på at sikre, at ESMA er den endelige ejer af eventuelle deraf følgende aktiver. Når bidraget fra programmet for et digitalt Europa er opbrugt, bør finansieringen af ESAP følge den model, der anvendes til finansiering af ESMA, indtil den 31. december 2027. De kompetente myndigheders bidrag i henhold til denne finansieringsmodel bør ikke overstige 6 968 000 EUR i alt. Medlemsstaternes tildeling af midler er imidlertid ikke betinget af en eventuel overskridelse af de omkostningsoverslag, der er fremlagt i arbejdsdokumentet fra Kommissionens tjenestegrene af 25. november 2021. Finansieringen af ESAP efter december 2027 bør drøftes under den relevante budgetprocedure i forbindelse med den næste flerårige finansielle ramme, når det vurderes, om et større bidrag fra EU-budgettet vil være hensigtsmæssigt —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Det europæiske fælles adgangspunkt

1.   Senest den 10. juli 2027 opretter og driver ESMA et europæisk fælles adgangspunkt (ESAP), der giver centraliseret elektronisk adgang til følgende oplysninger:

a)

oplysninger, der offentliggøres i henhold til de lovgivningsmæssige EU-retsakter, der er anført i bilaget, eller i henhold til yderligere juridisk bindende EU-retsakter, der indeholder bestemmelser om centraliseret elektronisk adgang til oplysninger på ESAP

b)

oplysninger, som en hvilken som helst enhed, der er omfattet af en medlemsstats ret, vælger at gøre tilgængelig på ESAP på frivillig basis i overensstemmelse med artikel 3, stk. 1, og som er omhandlet i de lovgivningsmæssige EU-retsakter, der er anført i bilaget, eller i yderligere juridisk bindende EU-retsakter, der indeholder bestemmelser om centraliseret elektronisk adgang til oplysninger på ESAP.

2.   De oplysninger, der er omhandlet i denne artikels stk. 1, litra a), indsendes ikke til indsamlingsorganerne med henblik på at blive gjort tilgængelige på ESAP før anvendelsesdatoen for kravet om at indsende disse oplysninger som fastsat i de lovgivningsmæssige EU-retsakter, der er anført i bilaget, eller i yderligere juridisk bindende EU-retsakter, der indeholder bestemmelser om centraliseret elektronisk adgang til oplysninger på ESAP.

3.   Indsamlingsorganer, som er EU-organer, -kontorer eller -agenturer, kan stille historiske oplysninger til rådighed for ESAP fra anvendelsesdatoen for kravet om at indsende oplysningerne til ESAP som fastsat i de lovgivningsmæssige EU-retsakter, der er anført i bilaget, eller i yderligere juridisk bindende EU-retsakter, der indeholder bestemmelser om centraliseret elektronisk adgang til oplysninger på ESAP.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

1)

»enhed«: enhver fysisk eller juridisk person:

a)

der er forpligtet til at indsende de oplysninger, der er omhandlet i artikel 1, stk. 1, litra a), til et indsamlingsorgan, eller

b)

der indsender oplysninger til et indsamlingsorgan på frivillig basis i henhold til artikel 1, stk. 1, litra b), for at disse oplysninger kan gøres tilgængelige på ESAP

2)

»indsamlingsorgan«: et EU-organ, -kontor eller -agentur eller et nationalt organ, en national myndighed eller et nationalt register, der er udpeget som sådant i henhold til en af de lovgivningsmæssige EU-retsakter i henhold til artikel 1, stk. 1, litra a), eller udpeget som sådant af en medlemsstat i overensstemmelse med artikel 3, stk. 2

3)

»dataekstraherbart format«: ethvert åbent format som defineret i artikel 2, nr. 14), i direktiv (EU) 2019/1024, som i vid udstrækning anvendes eller kræves i henhold til lovgivningen, som gør det muligt at udtrække data med en maskine, og som er menneskeligt læsbart

4)

»maskinlæsbart format«: et maskinlæsbart format som defineret i artikel 2, nr. 13), i direktiv (EU) 2019/1024

5)

»kvalificeret elektronisk segl«: et kvalificeret elektronisk segl som defineret i artikel 3, nr. 27), i forordning (EU) nr. 910/2014

6)

»applikationsprogrammeringsgrænseflade« eller »API«: en helhed af funktioner, procedurer, definitioner og protokoller til kommunikation mellem maskiner og sømløs udveksling af data

7)

»metadata«: strukturerede oplysninger, der gør det lettere at hente, anvende eller forvalte en informationsressource, herunder ved at beskrive, forklare eller lokalisere kilden til den pågældende information

8)

»personoplysninger«: personoplysninger som defineret i artikel 4, nr. 1), i forordning (EU) 2016/679

9)

»historiske oplysninger«: de oplysninger, der er omhandlet i artikel 1, stk. 1, litra a), og som blev offentliggjort tidligst fem år før anvendelsesdatoen for kravet om at indsende disse oplysninger til ESAP

10)

»Det Fælles Udvalg«: det udvalg, der er omhandlet i artikel 54 i forordning (EU) nr. 1093/2010, artikel 54 i forordning (EU) nr. 1094/2010 og artikel 54 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

Artikel 3

Frivillig indsendelse af oplysninger

1.   Fra den 10. januar 2030 kan en enhed indsende de oplysninger, der er omhandlet i artikel 1, stk. 1, litra b), til indsamlingsorganet i den medlemsstat, hvor enheden har sit vedtægtsmæssige hjemsted, med henblik på at gøre disse oplysninger tilgængelige på ESAP.

Ved indsendelsen af sådanne oplysninger til indsamlingsorganet skal enheden:

a)

sikre, at oplysningerne ledsages af metadata, der præciserer, at oplysningerne stilles til rådighed på ESAP på frivillig basis

b)

sikre, at oplysningerne ledsages af metadata, der angiver, om oplysningerne indeholder personoplysninger

c)

sikre, at oplysningerne ledsages af de metadata, der er nødvendige for, at den i artikel 7, stk. 3, omhandlede ESAP-søgefunktion kan fungere

d)

anvende et dataekstraherbart format til indsendelsen af oplysningerne

e)

sikre, at de indsendte oplysninger falder inden for anvendelsesområdet for artikel 1, stk. 1, litra b)

f)

sikre, at der ikke medtages personoplysninger i oplysningerne, medmindre personoplysningerne er nødvendige i henhold til EU-retten eller national ret eller udgør et nødvendigt element i oplysningerne om enhedens økonomiske aktiviteter.

2.   Senest den 9. januar 2030 udpeger hver enkelt medlemsstat mindst ét indsamlingsorgan til indsamling af de oplysninger, der er indsendt på frivillig basis, og underretter ESMA herom.

3.   De europæiske tilsynsmyndigheder oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010, (EU) nr. 1094/2010 og (EU) nr. 1095/2010 (samlet »ESA'erne«) udarbejder gennem Det Fælles Udvalg udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder med henblik på at præcisere følgende:

a)

de metadata, der skal ledsage de oplysninger, som indsendes i overensstemmelse med stk. 1

b)

hvor relevant, de særlige formater eller skabeloner, der skal anvendes til indsendelse af oplysningerne i overensstemmelse med stk. 1.

4.   Når ESA'erne udarbejder de tekniske standarder omhandlet i stk. 3, skal de tage hensyn til samtlige standarder, som allerede findes i de tilsvarende sektorspecifikke lovgivningsmæssige EU-retsakter, og navnlig standarder, der specifikt er udformet til SMV'er.

ESA'erne forelægger Kommissionen udkastene til gennemførelsesmæssige tekniske standarder senest den 10. januar 2028.

Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage de i dette stykkes første afsnit omhandlede gennemførelsesmæssige tekniske standarder i overensstemmelse med artikel 15 i forordning (EU) nr. 1093/2010, artikel 15 i forordning (EU) nr. 1094/2010 og artikel 15 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

ESA'erne vedtager gennem Det Fælles Udvalg retningslinjer for enheder for at sikre, at de indsendte metadata er korrekte, herunder betingelserne for medtagelse af personoplysninger i frivillige indsendelser.

5.   Hvor de i stk. 1 omhandlede oplysninger indeholder personoplysninger, sikrer enhederne, at enhver behandling af disse personoplysninger sker på grundlag af en af de lovlige grunde til behandling, der er anført i artikel 6, stk. 1, i forordning (EU) 2016/679. Nærværende forordning skaber ikke et retsgrundlag for behandlingen af personoplysninger.

Artikel 4

Liste over indsamlingsorganerne

ESMA offentliggør en liste over indsamlingsorganerne, indeholdende hvert enkelt indsamlingsorgans uniform resource locator på den webportal, der er omhandlet i artikel 7, stk. 1, litra a).

ESMA sikrer, at denne liste ajourføres, og underretter Kommissionen om eventuelle ændringer heraf.

Artikel 5

Indsamlingsorganernes opgaver og enheders ansvar

1.   Indsamlingsorganerne skal gøre følgende:

a)

indsamle de oplysninger, der er indsendt af enheder

b)

lagre de oplysninger, der er indsendt af enheder eller genereret af indsamlingsorganerne selv, og, hvor det er relevant, anvende eksisterende procedurer og infrastruktur til lagring af oplysninger

c)

foretage tekniske automatiske valideringer hvad angår de oplysninger, der er indsendt af enheder, for at kontrollere, hvorvidt oplysningerne overholder følgende:

i)

de er indsendt i et dataekstraherbart format eller, hvor det er hensigtsmæssigt, i det maskinlæsbare format, der er specificeret i en af de lovgivningsmæssige EU-retsakter i henhold til artikel 1, stk. 1, litra a), i medfør af hvilke oplysningerne indsendes

ii)

metadataene for disse oplysninger som præciseret i henhold til nærværende artikels stk. 10, litra e), og i givet fald artikel 3, stk. 1, litra a), er tilgængelige og fuldstændige

iii)

de ledsages af et kvalificeret elektronisk segl, hvor det er påkrævet

d)

ikke pålægge betingelser for anvendelsen og videreanvendelsen af de oplysninger, der er tilgængelige på ESAP, bortset fra betingelser svarende til dem, der er fastsat i åbne standardlicenser som omhandlet i artikel 9

e)

implementere API'et og gratis og inden for de gældende frister forsyne ESAP med oplysningerne, metadataene for oplysningerne og, hvor det er påkrævet, det kvalificerede elektroniske segl

f)

i det omfang det falder ind under indsamlingsorganets tekniske kompetence, yde bistand til de enheder, der indsender oplysningerne, som minimum vedrørende proceduren for indsendelse, afvisning og genindsendelse

g)

sikre, at de oplysninger, der er omhandlet i artikel 1, stk. 1, forbliver tilgængelige for ESAP i mindst 10 år, medmindre andet er angivet i de lovgivningsmæssige EU-retsakter i henhold til artikel 1, stk. 1, litra a).

Med henblik på dette stykkes første afsnit, litra g), og i overensstemmelse med forordning (EU) 2016/679 og (EU) 2018/1725 træffer indsamlingsorganerne passende tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at sikre, at hvor de metadata, der ledsager de indsendte oplysninger, indeholder henvisninger til personoplysninger, opbevares disse oplysninger ikke med henblik på at blive stillet til rådighed for ESAP, eller gjort tilgængelige på ESAP, i mere end fem år, medmindre andet er fastsat i lovgivningsmæssige EU-retsakter i henhold til nærværende forordnings artikel 1, stk. 1, litra a).

2.   Indsamlingsorganerne kan afvise oplysninger indsendt af enheder, hvor oplysningerne er åbenbart upassende eller krænkende eller falder uden for anvendelsesområdet for de oplysninger, der er omhandlet i artikel 1, stk. 1.

Indsamlingsorganerne fjerner oplysninger, der er gjort tilgængelige på ESAP, og som de anser for at være åbenbart upassende eller krænkende eller falde uden for anvendelsesområdet for de oplysninger, der er omhandlet i artikel 1, stk. 1.

3.   Indsamlingsorganerne afviser oplysninger indsendt af enheder, hvor de automatiske valideringer, der er omhandlet i denne artikels stk. 1, litra c), viser, at oplysningerne ikke opfylder kravene i nævnte litra, eller, hvor det er relevant, på grundlag af underretninger modtaget i medfør af artikel 10, stk. 2.

4.   Indsamlingsorganerne underretter inden for en rimelig tidsramme enheder om afvisningen eller fjernelsen af oplysninger og årsagerne hertil.

5.   Hvor de oplysninger, som en enhed har indsendt i henhold til artikel 1, stk. 1, litra a), afvises eller fjernes af et indsamlingsorgan, korrigerer og genindsender den pågældende enhed oplysningerne uden unødigt ophold. Indsamlingsorganet underretter ESMA, hvor oplysninger afvises, fjernes eller erstattes i medfør af nærværende artikels stk. 2.

Enheder kan vælge kun at indsende oplysninger én gang og til kun ét indsamlingsorgan. Indsendelse og eventuel genindsendelse af oplysninger sammen med de relevante ledsagende metadata skal ske til det samme indsamlingsorgan.

6.   Enheder er ansvarlige for fuldstændigheden og nøjagtigheden af oplysningerne på det sprog, de indsendes på, og for de relevante ledsagende metadata, de indsender til indsamlingsorganerne. Enhederne er navnlig ansvarlige for at gøre opmærksom på medtagelsen af personoplysninger i de oplysninger, de indsender til indsamlingsorganet, sammen med de relevante ledsagende metadata, der angiver, om oplysningerne indeholder personoplysninger.

7.   For så vidt angår oplysninger, der falder inden for denne forordnings anvendelsesområde, må indsamlingsorganerne ikke udøve den ret, som en databases fremstiller har, jf. artikel 7, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 96/9/EF (15), eller andre intellektuelle ejendomsrettigheder på en måde, der hindrer eller begrænser anvendelsen og videreanvendelsen af databasens indhold i henhold til denne forordnings artikel 9.

8.   Et indsamlingsorgan kan delegere de opgaver, der er omhandlet i stk. 1, litra a), b), c), e), f), g), og stk. 3 og 4, til en juridisk person, der er underlagt en medlemsstats ret, eller til et EU-organ, -kontor eller -agentur (»den delegerede enhed«). Enhver delegation af opgaver skal ske i form af en skriftlig aftale, hvori det præciseres, hvilke opgaver der skal delegeres, og under hvilke betingelser de skal udføres (»delegationsaftale«).

De betingelser, der er fastsat i delegationsaftalen, skal sikre, at:

a)

den delegerede enhed ikke har nogen interessekonflikter

b)

den delegerede enhed ikke anvender de indhentede oplysninger uretmæssigt eller på en konkurrencebegrænsende måde eller til et andet formål end det, der er angivet i delegationsaftalen

c)

den delegerede enhed sikrer beskyttelsen af oplysningerne i overensstemmelse med artikel 6 i forbindelse med de delegerede opgaver

d)

den delegerede enhed regelmæssigt underretter indsamlingsorganet om sin overordnede udførelse af de delegerede opgaver

e)

den delegerede enhed uden unødigt ophold underretter indsamlingsorganet om enhver manglende udførelse af en delegeret opgave.

Indsamlingsorganet forbliver ansvarligt for alle opgaver, som det delegerer, herunder at stille alle oplysninger, som ESMA har brug for vedrørende en delegeret opgave, til rådighed for ESMA.

Indsamlingsorganets ansvar berøres ikke af, at indsamlingsorganet har delegeret opgaver til tredjemand. Indsamlingsorganet må ikke delegere sine opgaver i et sådant omfang, at det ikke længere kan betragtes som et indsamlingsorgan.

Indsamlingsorganet sikrer, at enhver delegation af opgaver udføres på en omkostningseffektiv måde, og at delegationen så vidt muligt anvendes til at gøre det muligt fortsat at anvende eksisterende indsamlingsprocedurer og infrastruktur med henblik på ESAP.

Indsamlingsorganet underretter ESMA om enhver delegationsaftale, det indgår.

9.   Indsamlingsorganerne sikrer et passende niveau af ægthed, tilgængelighed, integritet og uafviselighed af de oplysninger, der indsendes af enheder, og som skal gøres tilgængelige på ESAP. Med henblik på at sikre dette niveau kan medlemsstaterne tillade indsamlingsorganerne at kræve, at de oplysninger, der indsendes af enheder, og som skal gøres tilgængelige på ESAP, ledsages af et kvalificeret elektronisk segl.

10.   ESA'erne udarbejder gennem Det Fælles Udvalg udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder med henblik på at præcisere følgende:

a)

hvordan de i denne artikels stk. 1, litra c), omhandlede tekniske automatiske valideringer skal udføres for hver type oplysninger indsendt af enheder

b)

kendetegnene ved det i denne artikels stk. 1, litra c), nr. iii), og stk. 9 omhandlede kvalificerede elektroniske segl

c)

de i denne artikels stk. 1, litra d), omhandlede åbne standardlicenser

d)

egenskaberne ved det API, der skal gennemføres i henhold til denne artikels stk. 1, litra e)

e)

karakteristikaene for de metadata, der er nødvendige for ESAP-søgefunktionen omhandlet i artikel 7, stk. 3, metadata omhandlet i nærværende artikels stk. 6 og eventuelle andre metadata, der er nødvendige for ESAP's funktion

f)

de i denne artikels stk. 1, litra e), omhandlede frister

g)

den vejledende liste over og karakteristikaene for formater, der kan accepteres som dataekstraherbare formater og som maskinlæsbare formater som omhandlet i denne artikels stk. 1, litra c), nr. i).

11.   Når ESA'erne udarbejder de tekniske standarder omhandlet i stk. 10, skal de tage hensyn til samtlige standarder, som allerede findes i de tilsvarende sektorspecifikke lovgivningsmæssige EU-retsakter, og navnlig standarder, der specifikt er udformet til SMV'er.

ESA'erne forelægger Kommissionen disse udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder senest den 10. september 2024.

Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage de i dette stykkes første afsnit omhandlede gennemførelsesmæssige tekniske standarder i overensstemmelse med artikel 15 i forordning (EU) nr. 1093/2010, artikel 15 i forordning (EU) nr. 1094/2010 og artikel 15 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

12.   Indsamlingsorganer, som er EU-organer, -kontorer eller -agenturer, og som stiller historiske oplysninger til rådighed for ESAP i overensstemmelse med artikel 1, stk. 3, skal gøre følgende:

a)

udarbejde disse oplysninger i et dataekstraherbart format

b)

lade disse oplysninger ledsage af metadata, der angiver følgende:

i)

enhedens navne

ii)

arten af oplysninger efter klassificeringen i artikel 7, stk. 4, litra c),

iii)

enhedens identifikator for juridiske enheder som præciseret i artikel 7, stk. 4, litra b), hvor en sådan findes

c)

angive, at oplysningerne er historiske oplysninger.

Uanset denne artikels stk. 1, litra g), må historiske oplysninger ikke gøres tilgængelige på ESAP i mere end fem år.

Artikel 6

Cybersikkerhed

ESMA indfører en effektiv og forholdsmæssig IT-sikkerhedspolitik for ESAP og sikrer et passende niveau af autenticitet, tilgængelighed, integritet og uafviselighed af de oplysninger, der gøres tilgængelige på ESAP, og af beskyttelsen af personoplysninger. ESMA kan foretage regelmæssige revisioner af ESAP's IT-sikkerhedspolitik og cybersikkerhedssituation i lyset af skiftende internationale cybersikkerhedstendenser og EU-cybersikkerhedstendenser og den seneste udvikling.

Artikel 7

ESAP's funktionaliteter

1.   ESMA sikrer, at ESAP som minimum har følgende funktionaliteter:

a)

en webportal med en brugervenlig grænseflade, der tager hensyn til adgangsbehovene for personer med handicap, med henblik på at give adgang til oplysningerne på ESAP på alle Unionens officielle sprog

b)

et API, der muliggør let adgang til oplysningerne på ESAP

c)

en søgefunktion på alle Unionens officielle sprog

d)

en informationslæser

e)

en maskinoversættelsestjeneste for de indhentede oplysninger

f)

en downloadtjeneste, herunder til download af store mængder data

g)

en underretningstjeneste, der informerer brugerne om eventuelle nye oplysninger på ESAP

h)

fremlæggelse af oplysninger, der er indsendt på frivillig basis i medfør af artikel 1, stk. 1, litra b), på en sådan måde, at:

i)

de klart kan adskilles fra oplysninger, der er indsendt på et obligatorisk grundlag i medfør af artikel 1, stk. 1, litra a),

ii)

brugerne i givet fald informeres om, at oplysningerne ikke nødvendigvis opfylder alle kravene til oplysninger, der er indsendt på et obligatorisk grundlag i medfør af artikel 1, stk. 1, litra a), og at de ikke nødvendigvis vil blive ajourført over tid.

2.   ESMA sikrer, at ESAP senest den 10. juli 2028 stiller de i stk. 1, litra e) og g), omhandlede funktionaliteter til rådighed. ESMA sikrer, at ESAP senest den 9. januar 2030 stiller de i stk. 1, litra h), omhandlede funktionaliteter til rådighed.

3.   Den søgefunktion, der er omhandlet i denne artikels stk. 1, litra c), skal gøre det muligt at søge på grundlag af følgende metadata:

a)

navnene på den enhed, der indsendte oplysningerne, og på den fysiske eller juridiske person, som oplysningerne vedrører

b)

identifikatoren for juridiske enheder for den enhed, der indsendte oplysningerne, og for den juridiske person, som oplysningerne vedrører

c)

typen af oplysninger som omhandlet i artikel 1, stk. 1, der er indsendt af enheden, og hvorvidt sådanne oplysninger blev indsendt på et obligatorisk grundlag i henhold til artikel 1, stk. 1, litra a), eller på frivillig basis i henhold til nævnte stykkes litra b)

d)

den dato og det tidspunkt, hvor oplysningerne blev indsendt af enheden til indsamlingsorganet

e)

den dato eller periode, som oplysningerne omhandler

f)

størrelsen på den enhed efter kategori, der indsendte oplysningerne, og på den juridiske person, som oplysningerne vedrører

g)

det land, hvori kontoret for den juridiske person, som oplysningerne vedrører, er registreret

h)

den erhvervssektor eller de erhvervssektorer, hvor den fysiske eller juridiske person, som oplysningerne vedrører, udøver sine økonomiske aktiviteter

i)

det indsamlingsorgan, der er ansvarligt for indsamlingen af oplysningerne

j)

det sprog, som oplysningerne blev indsendt på.

4.   ESA'erne udarbejder gennem Det Fælles Udvalg udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder med henblik på at præcisere følgende:

a)

kendetegnene ved det i stk. 1, litra b), omhandlede API

b)

den i stk. 3, litra b), omhandlede specifikke identifikator for juridiske enheder

c)

klassifikationen af de i stk. 3, litra c), omhandlede typer af oplysninger

d)

kategorierne af den i stk. 3, litra f), omhandlede størrelse på enhederne

e)

karakteriseringen af erhvervssektorer, der er omhandlet i stk. 3, litra h).

ESA'erne forelægger Kommissionen disse udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder senest den 10. september 2024.

Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage de i dette stykkes første afsnit omhandlede gennemførelsesmæssige tekniske standarder i overensstemmelse med artikel 15 i forordning (EU) nr. 1093/2010, artikel 15 i forordning (EU) nr. 1094/2010 og artikel 15 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

Artikel 8

Adgang til oplysninger på ESAP

1.   For at fremme gennemsigtighed og velfungerende EU-kapitalmarkeder sikrer ESMA, at der gives ikkeforskelsbehandlende adgang til oplysninger på ESAP, og at brugere har direkte og øjeblikkelig gratis adgang til oplysningerne på ESAP.

2.   ESMA opkræver dog gebyrer for specifikke tjenester med høje vedligeholdelses- og supportomkostninger, eller som omfatter søgninger efter og download af store mængder oplysninger. Disse gebyrer må ikke overstige ESMA's direkte omkostninger ved at yde disse tjenester. De indsamlede gebyrer skal anvendes til ESAP's overordnede funktion.

3.   ESMA kan kræve, at brugere af de tjenester, for hvilke ESMA opkræver gebyrer som omhandlet i stk. 2, udfylder en digital erklæring.

4.   Uanset stk. 2 giver ESMA følgende enheder direkte og øjeblikkelig gratis adgang til oplysningerne på ESAP i det omfang, det er nødvendigt for, at disse enheder kan opfylde deres respektive ansvar, mandater og forpligtelser:

a)

enhver EU-institution, ethvert EU-organ, ethvert EU-kontor eller ethvert EU-agentur

b)

enhver kompetent myndighed, der er udpeget af en medlemsstat i henhold til en lovgivningsmæssig EU-retsakt

c)

ethvert medlem af Det Europæiske Statistiske System som defineret i artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 223/2009 (16)

d)

ethvert medlem af Det Europæiske System af Centralbanker

e)

de afviklingsmyndigheder, der er udpeget i henhold til artikel 3 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/59/EU (17)

f)

enhver statslig institution, ethvert statsligt organ eller ethvert statsligt agentur i en medlemsstat

g)

enhver uddannelsesinstitution udelukkende med henblik på forskning, den akademiske verden, nyhedsorganisationer og ikkestatslige organisationer, for så vidt adgang til oplysningerne er nødvendig, for at de kan udføre deres opgaver

h)

enheder, der leverer og anvender oplysninger på ESAP til at opfylde deres reguleringsmæssige forpligtelser.

5.   Med henblik på stk. 2 udarbejder ESMA desuden udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder for at fastlægge arten og omfanget af de specifikke tjenester, for hvilke der kan opkræves gebyrer, og den tilhørende gebyrstruktur.

ESMA forelægger Kommissionen disse udkast til gennemførelsesmæssige tekniske standarder.

Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage de gennemførelsesmæssige tekniske standarder, som er omhandlet i nærværende stykkes første afsnit, i overensstemmelse med artikel 15 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

6.   ESMA offentliggør gebyrstrukturen, mængdetærsklerne, hvis det er relevant, og satserne og gør dem let tilgængelige på ESAP's websted. ESMA reviderer mængdetærsklerne og satserne på årlig basis.

Artikel 9

Anvendelse og videreanvendelse af oplysninger, der er tilgængelige på ESAP

1.   Hverken ESMA eller indsamlingsorganerne er på nogen måde ansvarlige for adgangen til eller anvendelsen eller videreanvendelsen af oplysninger, der er indsendt af enheder til indsamlingsorganerne og gjort tilgængelige på ESAP.

2.   Personoplysninger, der er tilgængelige på ESAP, skal anvendes og videreanvendes i overensstemmelse med forordning (EU) 2016/679. Personoplysninger, der videreanvendes, må ikke opbevares længere end nødvendigt og under ingen omstændigheder længere end fem år, medmindre andet er fastsat i lovgivningsmæssige EU-retsakter i henhold til nærværende forordnings artikel 1, stk. 1, litra a).

3.   ESMA sikrer, at anvendelsen og videreanvendelsen af de oplysninger, der er tilgængelige på ESAP, ikke er underlagt nogen betingelser, medmindre disse betingelser opfylder følgende krav:

a)

de er objektive og ikkeforskelsbehandlende

b)

de er begrundet i hensynet til et mål af offentlig interesse

c)

hvor det er hensigtsmæssigt afhængig af typen af information, de svarer til de betingelser, der er fastsat i åbne standardlicenser i den i artikel 2, nr. 5), i direktiv (EU) 2019/1024 anvendte betydning og tillader fri anvendelse, ændring og deling af disse oplysninger for alle og til ethvert formål.

4.   Anvendelse og videreanvendelse til reguleringsmæssige og ikkekommercielle formål af de oplysninger, der gøres tilgængelige på ESAP, må ikke begrænses af enheder, der indsender deres oplysninger til offentliggørelse på grundlag af en sui generis-ret omhandlet i artikel 7, stk. 1, i direktiv 96/9/EF.

Artikel 10

Oplysningernes kvalitet

1.   ESMA foretager automatiske valideringer for at kontrollere, hvorvidt alle oplysninger, som indsamlingsorganerne har indgivet til ESAP, opfylder kravene i artikel 5, stk. 1, litra c).

Hvor oplysningerne fra indsamlingsorganet er indsendt af en enhed, kan ESMA foretage de automatiske valideringer på stikprøvebasis. Sådanne automatiske valideringer må ikke afvige fra dem, der foretages af indsamlingsorganerne i medfør af artikel 5, stk. 1, litra c).

2.   ESMA indfører passende tekniske procedurer for automatisk at underrette et indsamlingsorgan i tilfælde, hvor de indgivne oplysninger ikke opfylder kravene i artikel 5, stk. 1, litra c). I tilfælde af manglende opfyldelse af disse krav bærer enheder ansvaret for oplysningerne. Indsamlingsorganet underretter enheden i tilfælde, hvor oplysningerne er blevet afvist, og om årsagerne hertil i overensstemmelse med artikel 5, stk. 4.

3.   ESMA kan foretage yderligere kontrol af datakvalitet, integritet og bevis for oprindelse. På grundlag af resultaterne af disse kontroller kan ESMA underrette indsamlingsorganerne om konstaterede mangler og suspendere tilgængeliggørelsen af oplysninger på ESAP.

Artikel 11

ESMA's opgaver

1.   ESMA skal i tæt samarbejde med EBA og EIOPA gøre følgende:

a)

sikre, at oplysningerne indgivet af indsamlingsorganerne efter enhedernes indsendelse stilles til rådighed på ESAP uden unødigt ophold

b)

yde servicesupport til indsamlingsorganerne

c)

sikre, at ESAP er tilgængelig mindst 97 % af tiden pr. måned, hvilket ikke omfatter tilfælde af planlagt vedligeholdelse, indholdsopdateringer og sideopgraderinger, i hvilke tilfælde der skal gives en klar meddelelse til brugerne med angivelse af den sandsynlige varighed af afbrydelsen af ESAP's tjenester

d)

i relevant omfang rådføre sig med indsamlingsorganerne for at behandle fælles spørgsmål og fælles principper for adfærd og navnlig drøfte:

i)

den daglige ledelse af ESAP

ii)

udvikling og gennemførelse af en kvalitetspolitik og, hvor det er hensigtsmæssigt, af serviceleveranceaftaler mellem ESMA og indsamlingsorganerne

iii)

finansieringsbetingelserne for ESAP, herunder i hvilke situationer der kan pålægges gebyrer, og beregningen af disse gebyrer

iv)

eksisterende og potentielle trusler i forbindelse med cybersikkerhed

v)

ESAP's gennemførelse og funktion vedrørende enhver delegation af opgaver i overensstemmelse med artikel 5, stk. 8

e)

overvåge ESAP's gennemførelse og funktion og årligt aflægge rapport herom til Kommissionen som præciseret i artikel 12.

2.   Med henblik på denne artikels stk. 1 sikrer ESMA gennem oprettelse af en ad hoc-taskforce, en ad hoc-gruppe eller et ad hoc-udvalg, alt efter hvad der er hensigtsmæssigt, at eksperter og relevante interessenter høres for at yde rådgivning om og støtte til ESAP's tekniske implementering. ESMA kan desuden høre den interessentgruppe for værdipapirer og markeder, der er omhandlet i artikel 37 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

3.   Medmindre det er nødvendigt for at lette adgangen til de oplysninger, der stilles til rådighed af indsamlingsorganerne, og for at gennemføre kravene i denne forordning, må ESMA ikke opbevare oplysninger, der indeholder personoplysninger, undtagen med henblik på automatisk, mellemliggende og midlertidig behandling. ESMA træffer de passende tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at sikre, at behandlingen af personoplysninger på ESAP foretages i overensstemmelse med forordning (EU) 2018/1725, og at oplysninger, der indeholder personoplysninger, ikke opbevares eller stilles til rådighed i længere tid end fastsat i artikel 5, stk. 1, litra g).

4.   ESMA sikrer, at behandlingen af personoplysninger overholder de retlige rammer for beskyttelse af personoplysninger, der behandles af EU-institutioner, -organer, -kontorer og -agenturer.

Artikel 12

Overvågning af ESAP's gennemførelse og funktion

1.   ESMA overvåger i tæt samarbejde med EBA og EIOPA ESAP's funktion på grundlag af som minimum de kvalitative og kvantitative indikatorer, der er fastsat i stk. 2, og offentliggør en årlig rapport om ESAP's funktion og forelægger den for Europa-Parlamentet og Rådet.

2.   De i stk. 1 omhandlede kvalitative og kvantitative indikatorer er følgende:

a)

antallet af besøgende, søgninger og downloads

b)

de typer oplysninger, der er set og downloadet, i procent

c)

de gebyrer, der er omhandlet i artikel 8, stk. 2, og beløb opkrævet af ESMA

d)

procentdelen af søgninger, der førte til en visning eller download pr. type oplysning og adgang

e)

antallet og procentdelen af maskinlæsbare oplysninger, der er tilgængelige på ESAP, og antallet og procentdelen af maskinlæsbare visninger og downloads

f)

andelen af underretninger i henhold til de i artikel 10, stk. 2, omhandlede automatiske valideringer

g)

enhver væsentlig fejl eller hændelse, der påvirker ESAP's drift eller overordnede ydeevne

h)

en vurdering af tilgængeligheden, kvaliteten, anvendeligheden, pålideligheden og rettidigheden af oplysningerne på ESAP

i)

en vurdering af, hvorvidt ESAP opfylder sine mål, idet der tages hensyn til udviklingen i dets anvendelse og informationsstrømmene inden for Unionen

j)

en vurdering af slutbrugernes tilfredshed

k)

en sammenligning med lignende systemer i tredjelande.

3.   Inden forelæggelsen af den i denne artikels stk. 1 omhandlede rapport hører ESMA ad hoc-taskforcen, gruppen eller udvalget, der skal nedsættes i henhold til denne forordnings artikel 11, stk. 2, og den kan høre den interessentgruppe for værdipapirer og markeder, der er omhandlet i artikel 37 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

Artikel 13

Gennemgang

1.   Senest den 10. januar 2029 forelægger Kommissionen i tæt samarbejde med ESMA og under hensyntagen til de årlige rapporter, der er omhandlet i artikel 12, en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet om ESAP's implementering, funktion og effektivitet.

2.   Den i stk. 1 omhandlede rapport skal behandle følgende:

a)

de tekniske udfordringer, som enhederne og indsamlingsorganerne står over for under gennemførelsen af ESAP

b)

effektiviteten af dataindsamlings- og transmissionssystemet til ESAP-formål

c)

ESAP's operationelle modstandsdygtighed over for IKT-risici og pålideligheden af de oplysninger, der gøres tilgængelige på ESAP, herunder ved hjælp af kvalificerede elektroniske segl

d)

de omkostninger, som enhederne og indsamlingsorganerne har afholdt, herunder en vurdering af, hvorvidt de indsamlingsorganer, som er kompetente myndigheder, har øget deres tilsynsgebyrer som en følge af de omkostninger, der er påløbet på grund af ESAP

e)

ESMA's omkostninger som operatør af ESAP og ESAP's finansieringsordning

f)

ESAP's indvirkning på offentlighedens adgang til oplysninger om enheder inden for finansielle tjenesteydelser, kapitalmarkeder og bæredygtighed

g)

ESAP's indvirkning på enheders synlighed for grænseoverskridende investorer, herunder SMV'ers synlighed

h)

ESAP's indvirkning på private dataleverandørers markedsstilling i Unionen

i)

ESAP's interoperabilitet med tilsvarende globale platforme

j)

ESAP's gennemførelse og funktion i forbindelse med delegation af opgaver i overensstemmelse med artikel 5, stk. 8.

3.   Under hensyntagen til merværdien, de tekniske udfordringer og de forventede omkostninger skal den i stk. 1 omhandlede rapport indeholde en cost-benefit-analyse vedrørende fremtidig medtagelse inden for denne forordnings anvendelsesområde af eventuelle relevante oplysninger, der endnu ikke er tilgængelige på ESAP på det tidspunkt, hvor rapporten er udarbejdet, og derfor resulterer i manglende data.

Rapporten skal også indeholde anbefalinger til ESAP's fremtidige udvikling.

4.   Kommissionen vedtager en delegeret retsakt i overensstemmelse med artikel 14 om ændring af de lovgivningsmæssige EU-retsakter, der er omhandlet i dette stykkes andet afsnit, med henblik på at udsætte medtagelsen af oplysninger på ESAP, for hvilke indsendelse til ESAP endnu ikke er krævet eller tilladt i henhold til artikel 1, stk. 1, litra a), med højst 36 måneder, hvis Kommissionen i den rapport, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 1, konkluderer, at der er dokumentation for alvorlige og gennemgribende vanskeligheder med hensyn til de elementer, der er anført i nærværende artikels stk. 2, litra a) og b).

De lovgivningsmæssige EU-retsakter, der er omhandlet i nærværende stykkes første afsnit, udgør følgende:

forordning (EU) nr. 575/2013 (artikel 434b)

forordning (EU) nr. 537/2014 (artikel 13a)

forordning (EU) nr. 600/2014 (artikel 23a)

forordning (EU) 2015/760 (artikel 25a)

forordning (EU) 2015/2365 (artikel 32a)

forordning (EU) 2017/1131 (artikel 37a)

forordning (EU) 2019/2033 (artikel 46a)

forordning (EU) 2023/1114 (artikel 110a)

forordning (EU) 2023/2631 (artikel 15a)

direktiv 2002/87/EF (artikel 30b)

direktiv 2004/25/EF (artikel 16a)

direktiv 2006/43/EF (artikel 20a)

direktiv 2007/36/EF (artikel 14c)

direktiv 2009/138/EF (artikel 304b)

direktiv 2011/61/EU (artikel 69b)

direktiv 2013/36/EU (artikel 116a)

direktiv 2014/59/EU (artikel 128a)

direktiv 2014/65/EU (artikel 87a)

direktiv (EU) 2016/97 (artikel 40a)

direktiv (EU) 2016/2341 (artikel 63a)

direktiv (EU) 2019/2034 (artikel 44a)

direktiv (EU) 2019/2162 (artikel 29a).

Artikel 14

Udøvelse af delegation af beføjelser

1.   Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen på de i denne artikel fastlagte betingelser.

2.   Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 13, stk. 4, tillægges Kommissionen for en periode på 12 måneder fra datoen for offentliggørelse af den rapport, der er omhandlet i artikel 13, stk. 1.

3.   Den i artikel 13, stk. 4, omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

4.   Inden vedtagelsen af en delegeret retsakt hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning.

5.   Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidigt Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.

6.   En delegeret retsakt træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på tre måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har underrettet Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med tre måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

Artikel 15

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Strasbourg, den 13. december 2023.

På Europa-Parlamentets vegne

R. METSOLA

Formand

På Rådets vegne

P. NAVARRO RÍOS

Formand


(1)   EUT C 290 af 29.7.2022, s. 58.

(2)  Europa-Parlamentets holdning af 9.11.2023 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 27.11.2023.

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/78/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 12).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1094/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/79/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 48).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1095/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/77/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 84).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af direktiv 95/46/EF (generel forordning om databeskyttelse) (EUT L 119 af 4.5.2016, s. 1).

(7)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/1024 af 20. juni 2019 om åbne data og videreanvendelse af den offentlige sektors informationer (EUT L 172 af 26.6.2019, s. 56).

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 af 23. oktober 2018 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af forordning (EF) nr. 45/2001 og afgørelse nr. 1247/2002/EF (EUT L 295 af 21.11.2018, s. 39).

(9)   EUT C 307 af 12.8.2022, s. 3.

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 910/2014 af 23. juli 2014 om elektronisk identifikation og tillidstjenester til brug for elektroniske transaktioner på det indre marked og om ophævelse af direktiv 1999/93/EF (EUT L 257 af 28.8.2014, s. 73).

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) af 13. december 2023 om ændring af visse direktiver for så vidt angår oprettelse af det fælles europæiske adgangspunkt og dets funktionsmåde (EUT L, 2023/2864 af 20.12.2023 ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2023/2864/oj).

(12)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) af 13. december 2023 om ændring af visse forordninger for så vidt angår oprettelse af det fælles europæiske adgangspunkt og dets funktionsmåde (EUT L, 2023/2869 af 20.12.2023 ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2023/2869/oj).

(13)   EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1.

(14)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/694 af 29. april 2021 om programmet for et digitalt Europa og om ophævelse af afgørelse (EU) 2015/2240 (EUT L 166 af 11.5.2021, s. 1).

(15)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 96/9/EF af 11. marts 1996 om retlig beskyttelse af databaser (EFT L 77 af 27.3.1996, s. 20).

(16)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 223/2009 af 11. marts 2009 om europæiske statistikker og om ophævelse af forordning (EF, Euratom) nr. 1101/2008 om fremsendelse af fortrolige statistiske oplysninger til De Europæiske Fællesskabers Statistiske Kontor, Rådets forordning (EF) nr. 322/97 om EF-statistikker og Rådets afgørelse 89/382/EØF, Euratom om nedsættelse af et udvalg for De Europæiske Fællesskabers statistiske program (EUT L 87 af 31.3.2009, s. 164).

(17)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/59/EU af 15. maj 2014 om et regelsæt for genopretning og afvikling af kreditinstitutter og investeringsselskaber og om ændring af Rådets direktiv 82/891/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/24/EF, 2002/47/EF, 2004/25/EF, 2005/56/EF, 2007/36/EF, 2011/35/EU, 2012/30/EU og 2013/36/EU samt forordning (EU) nr. 1093/2010 og (EU) nr. 648/2012 (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 190).


BILAG

Liste over lovgivningsmæssige EU-retsakter i henhold til denne forordnings artikel 1, stk. 1, litra a)

DEL A —   FORORDNINGER

1.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1060/2009 af 16. september 2009 om kreditvurderingsbureauer (EUT L 302 af 17.11.2009, s. 1).

2.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 236/2012 af 14. marts 2012 om short selling og visse aspekter af credit default swaps (EUT L 86 af 24.3.2012, s. 1).

3.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 345/2013 af 17. april 2013 om europæiske venturekapitalfonde (EUT L 115 af 25.4.2013, s. 1).

4.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 346/2013 af 17. april 2013 om europæiske sociale iværksætterfonde (EUT L 115 af 25.4.2013, s. 18).

5.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012 (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 1).

6.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 537/2014 af 16. april 2014 om specifikke krav til lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2005/909/EF (EUT L 158 af 27.5.2014, s. 77).

7.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 af 16. april 2014 om markedsmisbrug (forordningen om markedsmisbrug) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/6/EF og Kommissionens direktiv 2003/124/EF, 2003/125/EF og 2004/72/EF (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 1).

8.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012 (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 84).

9.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1286/2014 af 26. november 2014 om dokumenter med central information om sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer (PRIIP'er) (EUT L 352 af 9.12.2014, s. 1).

10.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/760 af 29. april 2015 om europæiske langsigtede investeringsfonde (EUT L 123 af 19.5.2015, s. 98).

11.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/2365 af 25. november 2015 om gennemsigtighed af værdipapirfinansieringstransaktioner og vedrørende genanvendelse samt om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012 (EUT L 337 af 23.12.2015, s. 1).

12.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011 af 8. juni 2016 om indeks, der bruges som benchmarks i finansielle instrumenter og finansielle kontrakter eller med henblik på at måle investeringsfondes økonomiske resultater, og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2014/17/EU samt forordning (EU) nr. 596/2014 (EUT L 171 af 29.6.2016, s. 1).

13.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1129 af 14. juni 2017 om det prospekt, der skal offentliggøres, når værdipapirer udbydes til offentligheden eller optages til handel på et reguleret marked, og om ophævelse af direktiv 2003/71/EF (EUT L 168 af 30.6.2017, s. 12).

14.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1131 af 14. juni 2017 om pengemarkedsforeninger (EUT L 169 af 30.6.2017, s. 8).

15.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1238 af 20. juni 2019 om et paneuropæisk personligt pensionsprodukt (PEPP-produkt)) (EUT L 198 af 25.7.2019, s. 1).

16.

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2019/2033 af 27. november 2019 om tilsynsmæssige krav til investeringsselskaber og om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010, (EU) nr. 575/2013, (EU) nr. 600/2014 og (EU) nr. 806/2014 (EUT L 314 af 5.12.2019, s. 1).

17.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2088 af 27. november 2019 om bæredygtighedsrelaterede oplysninger i sektoren for finansielle tjenesteydelser (EUT L 317 af 9.12.2019, s. 1).

18.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/1114 af 31. maj 2023 om markeder for kryptoaktiver og om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010 og (EU) nr. 1095/2010 og direktiv 2013/36/EU og (EU) 2019/1937 (EUT L 150 af 9.6.2023, s. 40).

19.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/2631 af 22. november 2023 om europæiske grønne obligationer og valgfrie oplysninger om obligationer, der markedsføres som miljømæssigt bæredygtige, og om bæredygtighedsrelaterede obligationer (EUT L, 2023/2631, 30.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2631/oj).

DEL B —   DIREKTIVER

1.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/87/EF af 16. december 2002 om supplerende tilsyn med kreditinstitutter, forsikringsselskaber og investeringsselskaber i et finansielt konglomerat og om ændring af Rådets direktiv 73/239/EØF, 79/267/EØF, 92/49/EØF, 92/96/EØF, 93/6/EØF og 93/22/EØF samt Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/78/EF og 2000/12/EF (EUT L 35 af 11.2.2003, s. 1).

2.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/25/EF af 21. april 2004 om overtagelsestilbud (EUT L 142 af 30.4.2004, s. 12).

3.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/109/EF af 15. december 2004 om harmonisering af gennemsigtighedskrav i forbindelse med oplysninger om udstedere, hvis værdipapirer er optaget til handel på et reguleret marked, og om ændring af direktiv 2001/34/EF (EUT L 390 af 31.12.2004, s. 38).

4.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/43/EF af 17. maj 2006 om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber, om ændring af Rådets direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF og om ophævelse af Rådets direktiv 84/253/EØF (EUT L 157 af 9.6.2006, s. 87).

5.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/36/EF af 11. juli 2007 om udøvelse af visse aktionærrettigheder i børsnoterede selskaber (EUT L 184 af 14.7.2007, s. 17).

6.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/65/EF af 13. juli 2009 om samordning af love og administrative bestemmelser om visse institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter) (EUT L 302 af 17.11.2009, s. 32).

7.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF af 25. november 2009 om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) (EUT L 335 af 17.12.2009, s. 1).

8.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/61/EU af 8. juni 2011 om forvaltere af alternative investeringsfonde og om ændring af direktiv 2003/41/EF og 2009/65/EF samt forordning (EF) nr. 1060/2009 og (EU) nr. 1095/2010 (EUT L 174 af 1.7.2011, s. 1).

9.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/34/EU af 26. juni 2013 om årsregnskaber, konsoliderede regnskaber og tilhørende beretninger for visse virksomhedsformer, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/43/EF og om ophævelse af Rådets direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF (EUT L 182 af 29.6.2013, s. 19).

10.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU af 26. juni 2013 om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter, om ændring af direktiv 2002/87/EF og om ophævelse af direktiv 2006/48/EF og 2006/49/EF (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 338).

11.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/59/EU af 15. maj 2014 om et regelsæt for genopretning og afvikling af kreditinstitutter og investeringsselskaber og om ændring af Rådets direktiv 82/891/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/24/EF, 2002/47/EF, 2004/25/EF, 2005/56/EF, 2007/36/EF, 2011/35/EU, 2012/30/EU og 2013/36/EU samt forordning (EU) nr. 1093/2010 og (EU) nr. 648/2012 (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 190).

12.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 349).

13.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/97 af 20. januar 2016 om forsikringsdistribution (EUT L 26 af 2.2.2016, s. 19).

14.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/2341 af 14. december 2016 om arbejdsmarkedsrelaterede pensionskassers (IORP'ers) aktiviteter og tilsynet hermed (EUT L 354 af 23.12.2016, s. 37).

15.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/2034 af 27. november 2019 om tilsyn med investeringsselskaber og om ændring af direktiv 2002/87/EF, 2009/65/EF, 2011/61/EU, 2013/36/EU, 2014/59/EU og 2014/65/EU (EUT L 314 af 5.12.2019, s. 64).

16.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/2162 af 27. november 2019 om udstedelse af dækkede obligationer og offentligt tilsyn med dækkede obligationer og om ændring af direktiv 2009/65/EF og 2014/59/EU (EUT L 328 af 18.12.2019, s. 29).

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2859/oj

ISSN 1977-0634 (electronic edition)