31994L0035

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/35/EF af 30. juni 1994 om sødestoffer til brug i levnedsmidler

EF-Tidende nr. L 237 af 10/09/1994 s. 0003 - 0012
den finske specialudgave: kapitel 13 bind 27 s. 0005
den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 27 s. 0005


EUROPA-PARLAMENTETS OG RAADETS DIREKTIV 94/35/EF af 30. juni 1994 om soedestoffer til brug i levnedsmidler

EUROPA-PARLAMENTET OG RAADET FOR DEN EUROPAEISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Faellesskab, saerlig artikel 100 A,

under henvisning til Raadets direktiv 89/107/EOEF af 21. december 1988 om indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om tilsaetningsstoffer, som maa anvendes i levnedsmidler (1), saerlig artikel 3, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Kommissionen (2),

under henvisning til udtalelse fra Det OEkonomiske og Sociale Udvalg (3),

efter hoering af Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler,

i henhold til fremgangsmaaden i traktatens artikel 189 B (4), og

ud fra foelgende betragtninger:

Forskellene mellem de nationale lovgivninger for saa vidt angaar soedestoffer og betingelserne for deres anvendelse hindrer den frie bevaegelighed for levnedsmidler; disse forskelle kan skabe ulige konkurrencevilkaar;

forbrugerbeskyttelse og -oplysning boer vaere de vigtigste bevaeggrunde ved opstillingen af regler for soedestoffer og betingelserne for deres anvendelse;

under hensyn til den seneste videnskabelige og toksikologiske viden om disse stoffer boer brugen heraf kun tillades i bestemte levnedsmidler og under bestemte anvendelsesbetingelser;

dette direktiv beroerer ikke regler vedroerende andre funktioner end soedefunktionen ved de stoffer, der er omfattet af dette direktiv;

brug af soedestoffer som erstatning for sukker er berettiget ved fremstillingen af energireducerede levnedsmidler, af ikke-kariogene levnedsmidler samt af levnedsmidler uden tilsaetning af sukker med henblik paa at foroege holdbarheden ved erstatning af sukkeret og ved fremstillingen af diaetetiske produkter -

UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV:

Artikel 1

1. Dette direktiv er et saerdirektiv inden for rammerne af det globale direktiv i henhold til artikel 3 i direktiv 89/107/EOEF.

2. Dette direktiv gaelder for tilsaetningsstoffer til levnedsmidler, i det foelgende benaevnt »soedestoffer«, der anvendes:

- for at give levnedsmidlerne en soed smag

- som soedestoffer til bordbrug.

3. I forbindelse med dette direktiv defineres udtrykkene »uden tilsat sukker« og »energireduceret« i tredje kolonne i bilaget saaledes:

- »uden tilsat sukker« uden nogen tilsaetning af mono- eller disaccharider eller af andre levnedsmidler, der anvendes paa grund af deres soedende egenskaber

- »energireduceret«: energireduceret med mindst 30 % i forhold til det oprindelige levnedsmiddel eller et lignende produkt.

4. Direktivet gaelder ikke for levnedsmidler med soedende egenskaber.

Artikel 2

1. Kun de soedestoffer, der er opfoert i bilaget, kan markedsfoeres med henblik paa:

- salg til den endelige forbruger

- anvendelse til fremstilling af levnedsmidler.

2. Soedestoffer som omhandlet i stk. 1, andet led, maa kun anvendes ved fremstilling af de levnedsmidler, der er naevnt i bilaget, og kun paa de dér anfoerte betingelser.

3. Medmindre der foreligger saerlige bestemmelser, er det som anfoert i direktiv 89/398/EOEF (5), forbudt at anvende soedestoffer i levnedsmidler til spaedboern og smaaboern.

4. De maksimale anvendelsesdoser, der er anfoert i bilaget, gaelder for levnedsmidler, der er klar til indtagelse og tilberedt efter brugsanvisningen.

Artikel 3

1. Dette direktiv gaelder med forbehold af saerdirektiver, som tillader, at de tilsaetningsstoffer, der er opfoert i bilaget, bruges med andre formaal end deres soedende egenskaber.

2. Dette direktiv gaelder ligeledes med forbehold af faellesskabsbestemmelser om levnedsmidlers sammensaetning og betegnelse.

Artikel 4

I tilfaelde af uoverensstemmelse med hensyn til muligheden for inden for rammerne af dette direktiv at anvende soedestoffer i et bestemt levnedsmiddel kan det efter fremgangsmaaden i artikel 7 afgoeres, om det paagaeldende levnedsmiddel skal betragtes som klassificeret i en af de kategorier, der er omhandlet i tredje kolonne i bilaget.

Artikel 5

1. Salgsbetegnelsen for soedestoffer til bordbrug skal indeholde angivelsen »soedestof til bordbrug paa basis af . . .« fulgt af navnet eller navnene paa de soedestoffer, der indgaar i deres sammensaetning.

2. Der skal i maerkningen af soedestoffer til bordbrug, som indeholder polyoler og/eller aspartam, anfoeres foelgende advarsler:

- polyoler: »overdreven indtagelse kan virke affoerende«

- aspartam: »indeholder en phenylalanin-kilde«.

Artikel 6

Inden udloebet af fristen i artikel 9, stk. 1, foerste led, vedtages der efter fremgangsmaaden i artikel 7 bestemmelser vedroerende:

- de paaskrifter, der skal anfoeres i maerkningen af levnedsmidler, som indeholder soedestoffer, med henblik paa at goere tilstedevaerelsen af disse klar

- advarsler vedroerende tilstedevaerelsen af visse soedestoffer i levnedsmidler.

Artikel 7

1. Naar der henvises til fremgangsmaaden i denne artikel, indbringer formanden sagen for Den Staaende Levnedsmiddelkomité, i det foelgende benaevnt »komitéen«, enten paa eget initiativ eller efter anmodning fra en medlemsstats repraesentant.

2. Kommissionens repraesentant forelaegger komitéen et udkast til de foranstaltninger, der skal traeffes. Komitéen afgiver en udtalelse om dette udkast inden for en frist, som formanden kan fastsaette under hensyn til, hvor meget det paagaeldende spoergsmaal haster. Den udtaler sig med det flertal, der er fastsat i traktatens artikel 148, stk. 2, for vedtagelse af de afgoerelser, som Raadet skal traeffe paa forslag af Kommissionen. Ved afstemninger i komitéen tillaegges de stemmer, der afgives af repraesentanterne for medlemsstaterne, den vaegt, der er fastlagt i naevnte artikel. Formanden deltager ikke i afstemningen.

3. a) Kommissionen vedtager de paataenkte foranstaltninger, naar de er i overensstemmelse med Komitéens udtalelse.

b) Er de paataenkte foranstaltninger ikke i overensstemmelse med komitéens udtalelse, eller er der ikke afgivet nogen udtalelse, forelaegger Kommissionen straks Raadet et forslag til de foranstaltninger, der skal traeffes. Raadet traeffer afgoerelse med kvalificeret flertal.

Har Raadet ved udloebet af en frist paa tre maaneder regnet fra forslagets forelaeggelse for Raadet, ikke truffet nogen afgoerelse, vedtages de foreslaaede foranstaltninger af Kommissionen.

Artikel 8

1. Inden for en frist paa tre aar fra vedtagelsen af dette direktiv og i medfoer af de generelle kriterier i punkt 4 i bilag II til direktiv 89/107/EOEF indfoerer medlemsstaterne en ordning med loebende overvaagning af forbrugernes indtagelse af soedestoffer.

De naermere bestemmelser for denne overvaagningsordning samordnes efter fremgangsmaaden i artikel 7.

2. Inden for en frist paa fem aar fra vedtagelsen af dette direktiv forelaegger Kommissionen paa grundlag af de oplysninger, som den har modtaget gennem den i stk. 1 omhandlede overvaagningsordning, Europa-Parlamentet og Raadet en rapport om de aendringer, der har fundet sted paa markedet for soedestoffer, om anvendelsesniveauer og om, hvorvidt der er yderligere behov for at begraense anvendelsesbetingelserne, herunder ved at rette passende advarsler til forbrugerne, saaledes at disse undgaar en eventuel overskridelse af den acceptable daglige indtagelse. Denne rapport ledsages i givet fald af aendringsforslag til dette direktiv.

Artikel 9

1. Medlemsstaterne saetter de noedvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv senest den 31. december 1995. Efter disse love og bestemmelser skal

- handel med og anvendelse af produkter, der opfylder kravene i dette direktiv, tillades senest den 31. december 1995

- handel med og anvendelse af produkter, der ikke opfylder kravene i dette direktiv, forbydes senest den 30. juni 1996. Produkter, der er bragt paa markedet eller maerket inden denne dato, og som ikke opfylder direktivets krav, kan dog afsaettes, saa laenge lager haves.

Medlemsstaterne underretter straks Kommissionen herom.

2. Naar medlemsstaterne vedtager de i stk. 1 omhandlede love og administrative bestemmelser, skal de indeholde en henvisning til dette direktiv, eller de skal ved offentliggoerelsen ledsages af en saadan henvisning. De naermere regler for denne henvisning fastsaettes af medlemsstaterne.

Artikel 10

Dette direktiv traeder i kraft paa dagen for offentliggoerelsen i De Europaeiske Faellesskabers Tidende.

Artikel 11

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfaerdiget i Bruxelles, den 30. juni 1994.

Paa Europa-Parlamentets vegne

E. KLEPSCH

Formand

Paa Raadets vegne

A. BALTAS

Formand

(1) EFT nr. L 40 af 11. 2. 1989, s. 27. Direktivet er aendret ved direktiv 94/34/EF (se s. 1 i denne Tidende).

(2) EFT nr. C 206 af 13. 8. 1992, s. 3.

(3) EFT nr. C 332 af 16. 12. 1992, s. 10.

(4) Europa-Parlamentets udtalelse af 29. 10. 1993 (EFT nr. C 305 af 23. 11. 1993) bekraeftet den 2. december 1993 (EFT nr. C 342 af 20. 12. 1993). Raadets faelles holdning af 11. november 1993 (endnu ikke offentliggjort i Tidende). Europa-Parlamentets afgoerelse af 9. marts 1994 (EFT nr. C 91 af 28. 3. 1994, s. 81).

(5) EFT nr. L 186 af 30. 6. 1989, s. 27.

BILAG

>TABELPOSITION>