62002J0122

Domstolens Dom (Første Afdeling) af 16. januar 2003. - Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Kongeriget Belgien. - Traktatbrud - manglende gennemførelse af direktiv 98/83/EF. - Sag C-122/02.

Samling af Afgørelser 2003 side I-00833


Parter
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


Traktatbrudssøgsmål - Domstolens prøvelse af søgsmålsgrundlaget - relevante forhold - forholdene ved udløbet af den i den begrundede udtalelse fastsatte frist

(Art. 226 EF)

Parter


I sag C-122/02,

Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber ved G. Valero Jordana og J. Adda, som befuldmægtigede, og med valgt adresse i Luxembourg,

sagsøger,

mod

Kongeriget Belgien ved A. Snoecx, som befuldmægtiget,

sagsøgt,

angående en påstand om, at det fastslås, at Kongeriget Belgien har tilsidesat sine forpligtelser i henhold til Rådets direktiv 98/83/EF af 3. november 1998 om kvaliteten af drikkevand (EFT L 330, s. 32), idet det ikke har sat alle de love og administrative bestemmelser i kraft, der er nødvendige for fuldt ud at efterkomme direktivet, eller i hvert fald ikke i tilstrækkeligt omfang har underrettet Kommissionen herom,

har

DOMSTOLEN (Første Afdeling)

sammensat af afdelingsformanden, M. Wathelet, og dommerne P. Jann og A. Rosas (refererende dommer),

generaladvokat: L.A. Geelhoed

justitssekretær: R. Grass,

på grundlag af den refererende dommers rapport,

og efter at generaladvokaten har fremsat forslag til afgørelse den 10. oktober 2002,

afsagt følgende

Dom

Dommens præmisser


1 Ved stævning indleveret til Domstolens Justitskontor den 5. april 2002 har Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber i medfør af artikel 226 EF anlagt sag med påstand om, at det fastslås, at Kongeriget Belgien har tilsidesat sine forpligtelser i henhold til Rådets direktiv 98/83/EF af 3. november 1998 om kvaliteten af drikkevand (EFT L 330, s. 32, herefter »direktivet«), idet det ikke har sat alle de love og administrative bestemmelser i kraft, der er nødvendige for fuldt ud at efterkomme direktivet, eller i hvert fald ikke i tilstrækkeligt omfang har underrettet Kommissionen herom.

Relevante retsregler

2 Direktivets artikel 17 foreskriver, at medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme direktivet senest to år efter dets ikrafttræden, og at de straks underretter Kommissionen herom.

3 I direktivets artikel 18 bestemmes, at det »træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i De Europæiske Fællesskabers Tidende«. Eftersom direktivet blev offentliggjort den 5. december 1998 og således trådte i kraft den 25. december 1998, udløb fristen for gennemførelsen den 25. december 2000.

Den administrative procedure

4 Efter Kommissionens opfattelse var direktivet ikke blevet gennemført inden for den fastsatte frist, hvorfor den indledte den i artikel 226 EF fastsatte traktatbrudsprocedure. Efter at Kommissionen i en åbningsskrivelse havde anmodet Kongeriget Belgien om at fremkomme med sine bemærkninger, fremsatte den den 18. juli 2001 en begrundet udtalelse, hvori den opfordrede medlemsstaten til at træffe de nødvendige foranstaltninger for at efterkomme direktivet inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af udtalelsen.

5 Ved skrivelser af 10. oktober 2001 og 21. februar 2002 tilstillede Belgiens Faste Repræsentation ved Den Europæiske Union Kommissionen følgende retsforskrifter, som gennemfører eller har til formål at gennemføre direktivet:

- kongelig anordning af 14. januar 2002 om kvaliteten af drikkevand, der er emballeret, eller som anvendes i levnedsmiddelvirksomheder til fremstilling og/eller markedsføring af levnedsmidler

- bekendtgørelse af 24. januar 2002 fra regeringen i hovedstadsregionen Bruxelles om kvaliteten af vand, der fordeles via net, offentliggjort i Moniteur belge af 21. februar 2002

- regionen Flanderns forslag til dekret vedrørende drikkevand, som er under vedtagelse

- regionen Valloniens forslag til dekret om drikkevand, som er under vedtagelse.

6 Efter Kommissionens opfattelse havde Kongeriget Belgien ikke truffet alle de nødvendige foranstaltninger med henblik på gennemførelsen af direktivet, og den har derfor anlagt denne sag.

Traktatbruddet

7 Kommissionen har gjort gældende, at de dokumenter, som er fremsendt vedrørende regionen Flandern og regionen Vallonien, kun er forslag. Kommissionen har konkluderet, at Kongeriget Belgien endnu ikke har vedtaget de nødvendige gennemførelsesbestemmelser.

8 Kongeriget Belgien har vedrørende den gennemførelse, som er foretaget af den belgiske forbundsregering, anført, at den kongelige anordning af 14. januar 2002 er offentliggjort i Moniteur belge af 19. marts 2002.

9 Kongeriget Belgien har med hensyn til den gennemførelse, som er foretaget af regionerne Flandern og Vallonien, redegjort for, hvor langt gennemførelsesforanstaltningerne er nået i vedtagelsesproceduren:

- Hvad angår regionen Vallonien har Conseil d'État afgivet udtalelse om forslaget til gennemførelsesdekretet, og forslaget forelægges i nær fremtid for den vallonske regering til godkendelse.

- Hvad angår regionen Flandern består gennemførelsesforanstaltningerne i:

- Et dekret vedrørende drikkevand, som blev vedtaget af Det Flamske Råd den 8. maj 2002, og som blev stadfæstet og bekendtgjort af den flamske regering den 24. maj 2002. Dette dekret er videresendt til Moniteur belge med henblik på offentliggørelse snarest mulig.

- Et forslag til bekendtgørelse fra den flamske regering om bestemmelser vedrørende kvaliteten af drikkevand. Bekendtgørelsen er principielt godkendt af den flamske regering og forventes snarest muligt at blive endeligt godkendt af regeringen.

10 Kongeriget Belgien har ikke bestridt, at det ikke har truffet alle de nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af direktivet, men har oplyst, at Kommissionen og Domstolen vil blive holdt orienteret om, hvorledes gennemførelsesforanstaltningerne skrider frem.

11 I denne forbindelse bemærkes, at ifølge fast retspraksis skal spørgsmålet om, hvorvidt der foreligger traktatbrud, vurderes på baggrund af forholdene i medlemsstaten, som de var ved udløbet af fristen i den begrundede udtalelse, og at ændringer af forholdene i tiden derefter ikke kan tages i betragtning af Domstolen (jf. bl.a. dom af 2.5.1996, sag C-133/94, Kommissionen mod Belgien, Sml. I, s. 2323, præmis 17).

12 I den foreliggende sag var der ved udløbet af den i den begrundede udtalelse fastsatte frist endnu ikke vedtaget nogen bestemmelser til gennemførelse af direktivet i belgisk ret.

13 Eftersom direktivet ikke var gennemført fuldt ud inden for den fastsatte frist, må der gives Kommissionen medhold i dens påstand.

14 Herefter må det fastslås, at Kongeriget Belgien har tilsidesat sine forpligtelser i henhold til direktivet, idet det ikke har sat alle de love og administrative bestemmelser i kraft, der er nødvendige for fuldt ud at efterkomme direktivet.

Afgørelse om sagsomkostninger


Sagens omkostninger

15 I henhold til procesreglementets artikel 69, stk. 2, pålægges det den tabende part at betale sagens omkostninger, hvis der er nedlagt påstand herom. Da Kommissionen har nedlagt påstand om, at Kongeriget Belgien tilpligtes at betale sagens omkostninger, og Kongeriget Belgien har tabt sagen, bør det pålægges Kongeriget Belgien at betale sagens omkostninger.

Afgørelse


På grundlag af disse præmisser

udtaler og bestemmer

DOMSTOLEN (Første Afdeling)

1) Kongeriget Belgien har tilsidesat sine forpligtelser i henhold til Rådets direktiv 98/83/EF af 3. november 1998 om kvaliteten af drikkevand, idet det ikke har sat alle de love og administrative bestemmelser i kraft, der er nødvendige for fuldt ud at efterkomme direktivet.

2) Kongeriget Belgien betaler sagens omkostninger.